kantapään kautta

Maanantai 18.1.2010 klo 10.27


Tutkijat ovat nyt huomanneet, jotta ulkoistaminen ei tuokaan säästöä!

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/01/1035552

Lahti on terveyspalvelujen ulkoistamisessa pioneeri. Tällä hetkellä Lahti ostaa terveyspalveluja kolmelta eri yritykseltä. 2000-luku onkin lääkäripalveluja myyvien yrityksien nousukausi.

- Viimeisen viiden vuoden aikana näiden yritysten liikevaihto on kasvanut yhteensä 20 miljoonasta jopa 200 miljoonaan, kertoo tutkimuspäällikkö Hennamari Mikkola Kelan tutkimusosastolta.

Julkisuudessa ulkoistamisia on perusteltu osin säästösyillä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan säästöä ei vuokrafirmoja käyttämällä kerry. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan valtaosa kunnista kokee, että lääkäripalvelujen ostaminen tuo lisäkustannuksia. Kuntien lääkäripulan vuoksi ulkoistamiset ovat tulleet jäädäkseen. Eri yritysten kautta terveyskeskuksiin tulevat lääkärit saattavat tuottaa kustannuksien lisäksi ongelmia jatkuvan hoidon antamisessa.

- Suurin osa terveydenhuollon asiakkaista on vanhuksia, jolloin hoitoketjun jatkuvuus on tärkeää. Kyllä siinä on omat vaaransa, jos näitä toimijoita on useita ja niiden välinen informaatio ei kulje, toteaa Mikkola.

 

 

Milloin on mikäkin muotia. Yks vaihe oli kun konsultit tiesivät mitä tehdään. Luottamushenkilöt olivat tyytyväisiä, kun joku "päätti" heidän puolestaan. Kustannuksia ehkä pikkusen kauhisteltiin, mutta sitkeästi vaan konsultin ideoitten mukaan edettiin. Kun loppurutistus/ -tulos meni pieleen, niin todettiin vaan, että voivoi.

Nyt on muotia kaikenmaailman hankkeet ja niiden vuostolkulla pyörittämiset. Ollaan tekevinään jotain vallan hienoa, vaikkei muuta saada aikaseks kuin että rahaa palaa. KASTE -hanke on Salon SOTElaisten viimeisin hehkutus. On se niin hianoo, kun hankkeen nimissä saadaan kaupunkiin semmonen juttu, joka voitaisiin tehdä ihan itse. Onko esimerkiksi seniorineuvolan perustaminen nyt niin pahuksen vaikeeta, ettei kaupunki sitä voi tehdä omana työnä?

Koko ajan tulee ja tuputetaan PARASta-pöytään -uutuuksia, jotka ovat olevinaan hienoja ja kustannuksia säästäviä, mutta elävä elämä osoittaa ne joksikin muuksi.

Mikähän siinä on, etteivät luottamushenkilöt osaa käyttää maalaisjärkeä ja taskulaskinta? Vai onks se niin, että jos käyttäisivät, sitä maalaisjärkeä ja taskulaskinta, niin virkamiesten kävis huonosti. Ne voitais vaik ulkoistaa. Mitäs jos niitten palvelu ostettaisiin vain kokousten sihteereiksi! Kertakorvaus per kokous! Tehokasta ja edullistako? No sen näyttäis aika..

 

jk. yllykkeen blogiini antoi Ros-Britt:

http://kangaro.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/17/eikoyllatys-yllatys/

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini