mielenkiintoista

Maanantai 13.9.2010 klo 22.14


http://www.sirpa-asko-seljavaara.net/index.php?sid=59938c6abb4bf2441993f6c279c0eba6

 

Samasta aiheesta, samasta aiheesta.

Mää vähä aikasemmi!

http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/789460?back=history

 

Ja tämmöstäkin tais olla:

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/08/07/595

Tämä juttu keikkuu nyt US -blogipalstalla:   

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2010/08/06/laitoshoitoinen-kotikunnan-vaihtaja/

Yllyke tähän blogiini tulee kotini,kuntani -blogista ( http://marjattahalkilahtiblogi…i-kuntani/), sen viimeisestä kommentista:

.. esim. pitkäaikaispotilaan hoidosta kunta saa hoidettavan tuloista 80 prosenttia. Mitä varallisempi, sen tuottavampi.

Lakeja säädetään ja kunnille työnnetään toteuttamisen vastuut. Ei tarvitse kummoinenkaan ennustajaeukko olla, kun voi sanoa, että kotikuntalaki tulee vielä sekoittamaan monen kunnan sosiaali- ja terveystoimen arjen pyöritystä ja etenkin sen talouden.

Ei se paljon auta, että edellinen kunta vastaa hoitokustannuksista, jos muuttava on esim. vanhainkotipaikalta tuleva. Vastaava paikkahan pitäisi löytyä myös uudesta kotikunnasta. Ja jos uusi kotikunta on jo hävittänyt kaikki vanhainkotipaikkansa niin mihis se uusi asukas sijoitetaan.

Toisaalta kunta voi todeta, että eihän sen niin väliä mistä se paikka löytyy, kunhan löytyy. Vanha kuntahan se maksaja on!

Ja mitä tästä seuraa? Seuraa se, että tulevaisuudessa kunnat parkuvat eduskuntaan päin sitä, että joku tolkku, joku laki pitää saada siihen, mihin euromäärään saakka muuttavan laitoshoitoisen kustannuksista vastataan. Mihin euromäärään kustannuksista vastaa lähettävä kunta, mihin euromäärään vastaanottava kunta.

Kuka maksaa erotuksen, jos paikka on hankittava kalliilla hinnalla. On vaan hankittava jostain, hinnalla millä hyvänsä. Maksetaanko, kustannetaanko kalliille terveyskeskuspaikalle vai ostetaanko sängynpaikka yksityisestä hoitolaitoksesta? Entäs jos ei niitäkään ole vapaana, jos niitäkään ei ole osoitettavana edes omalle kantaväelle?

Kyllä tässä niin taitaa käydä, että hoitoa tarvitsevan iäkkään ihmisen muuttovapaus, hyvää tarkoittava kotikuntalaki voi käytännössä olla tosi takkuinen taival.

On suuri vaara, että ensin katsotaan tulijan tulot. On suuri vaara, että hyvätuloinen saa paikan ja peruskansaneläkeläinen jää jonotus-odotus -listalle!

..

 

Murheita on siis odotettavissa. Mun mielestä. On odotettavissa muillekin kuin Salo -citylle. 

Nyt jos koskaan kuntien tarttis olla tarkkana. 

Nyt ei ole mitään syytä hävittää laitospaikkoja. Ei ainakaan tähän markkinarakoon kun tämä kotikunta -laki tulee.

Tuskin kunnat haluavat itseään samantapaisiin lööppeihin, mainoksiin, mitä on luettu, koettu parin ulkomaan mummon muuttamisista! 

 

..

 

Tuo tuossa edellä on mun tekstiäni.

Onks mul joku telepatia Sirpa Asko- Seljavaaran kans tai mikähä meiti ajatuksi on yhristäny???  Hänel nyy, mul jo viime kuus!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini