muistitikku

Maanantai 6.12.2010 klo 14.54


Alunperin ajattelin, että tänään, itsenäisyyspäivänä en sitten kirjoittele tänne sivustoilleni mitään ylimääräistä, en mitään muuta kuin itsenäisyyspäivän toivotukset, muttamutta: kirjoitanpa kuiteski ja kun sivuilla kävijöitäkin näyttää riittävän, niin anti mennä..

Ja aihe on?

Aihe on "muistikku". Mummun, vaarin "muistitikku"! Se miten mummun, vaarin pääkoppa, aivot toimivat vai toimivatko lainkaan. Toimivatko vain jalat ja niillä sit mennään senkun keretään, karataan vääriin paikkoihin, väärään aikaan niin että omaiset ja naapurit ja puoltutut, kaikki ovat ihan ihmeissään.

Tässä yks info -linkki: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/40-000-muistisairasta-vanhusta-asuu-yksin-kotona/624257

Sisältö on tämä:

 40 000 muistisairasta vanhusta asuu yksin kotona

5.12.2010 09:30
Kuva: Miika Koskela

Yksin asuvien muistisairaiden elämää yritetään helpottaa erilaisilla teknisillä hoito- ja turvalaitteilla.

Jorma Havula

Suomessa on arviolta 120 000 yli 65-vuotiasta muistisairasta vanhusta, joista 70 000 asuu kotona, Sunnuntaisuomalainen kertoo.

Kotona asuvista 40 000 on yksin, ja muun muassa heidän elämistään koetetaan helpottaa erilaisilla teknisillä hoito- ja turvalaitteilla: ateria-automaateilla, viihderoboteilla ja hälyttimillä.

Ikäihmisten puolestapuhuja, professori Sirkka-Liisa Kivelä pitää hoitoteknologiaa hyvänä renkinä mutta huonona isäntänä.

– Vanhusjärjestöt joutuvat vielä tiukasti taistelemaan inhimillisen hoidon puolesta, ettei vanhoja ihmisiä alisteta vain tekniikalle. En panisi muistisairaita asumaan yksin keskelle kaupunkia omaan asuntoonsa, Kivelä sanoo.

Muistiliiton kehittämisjohtajan Sirpa Granön mielestä siirtyminen vanhusten laitoshoidosta kotihoitoon ei ole ollut hallittua.

..
Tuollainen info!
Kannattais varmaan yhden sun toisen pysähtyä hetkeksi em. tekstin eteen.
Kannattais varmaan miettiä, että mitäs teet, tekisit, jos ja kun muistamattomuus koskettaakin jotakuta lähipiiristäsi.
Kannattais varmaan miettiä kuinka paljon vanhustenhoidon sanahelinäiset strategiat ja visiot, joita eri kunnissa niitten kuntasivustoilla hehkutetaan, kuinka paljon ne auttavat muistamattoman ja hänen läheisensä live -elämää?
"Rahalla saa ja hevosella pääsee!" Muistamatonkin. Mutta entäs jos ei ole kumpaakaan?
  
Hyvää itsenäisyyspäivää! Pidetään huolta vanhuksistamme! Ilman heitä ei olisi meitä!
..
Sivuilla kävijöitä? Eilen oli 107 ja sivujen plaraamista 202 kertaa. Samaa tahtia näyttää tämä päivä etenevän..


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini