julkilausuma

Keskiviikko 16.11.2011 klo 8.07


http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2011/11/15/1004

"Mitä ne oikke kirjotti?" Sitä tässä yks sun toinen on kysellyt!

Jos Rohkeiden Naisten julkilausuma on facebookissa esillä, niin kait sen tännekin voi esiin nostaa, tuoda ja kopioida?

 ..     

 

 

Terveyskeskuslääkärien julkilausuma!

tekijä:

Jarkko Anttila päivä: 14. marraskuuta 2011 kello 21:46

Arvoisa kaupunginjohtaja Antti Rantakokko! Hyvät Salon kaupunginvaltuutetut! Arvoisa sosiaali- ja terveysalan toimialajohtaja Kai Saarimaa! Hyvät työtoverit!

Olemme saaneet syksyn mittaan seurata Särkisalonkodin säilymisestä käytävää keskustelua. Toivomme hartaasti, että Särkisalokoti saa jatkaa toimintaansa. Tahdomme tuoda esille tätä puoltavia ja uusia näkökulmia Perniön vanhustentaloyhdistys ry:n rakennuttamaan Tiipilän vanhusten palvelukeskukseen tuovia tosiasioita. Lääkäreinä koemme vastuuta ihmisten kokonaisvaltaisesta terveydesta ja hyvinvoinnista ja sairauden, syrjäytymisen ja henkisen pahoinvoinnin ehkäisystä. Terveyskeskuslääkäreinä olemme lojaaleja ja uskollisia palkanmaksajillemme; koemme harteillamme painavan vastuun maan hiljaisista, niistä joiden hyvinvointi on meidän työikäisten vastuulla unohtamatta sitä että se, miten tänään kohtelemme vanhuksia on meidän jokaisen edessä tulevaisuudessa. Peräänkuulutamme inhimillisyyttä ja läsnäoloa. Tahdommeko vanhuutemme turvaksi moottoroitua robottihoitajaa?

Kauhistuen luimme perjantain 27.10.2011 Salon seudun sanomista, että Tiipilän vanhuskampus avataan hyvinvointiteknologian testaajille. Yritys nimeltä Evondos Oy kehittää innovatiivista laite- ja palveluratkaisua pitkäaikaislääkityksessä oleville ihmisille. Yhtiön toimitusjohtaja Jyrki Niinistö sanoo, että Tiipilä voi olla mielenkiintoinen testausympäristö.

Yksi Evondos Oy:n rahoittajista on Juha Punta, joka on myös Salon kaupunginvaltuuston ja –hallituksen jäsen sekä kokoomusryhmän puheenjohtaja Salon kaupunginvaltuustossa. Hän on myös Evondos Oy:tä rahoittavan Tekesin ( teknologian valtuuskunta ) jäsen.

http://www.juhapunta.fi/luottamusta_ja_tekoja_loytyy/

Evondos Oy:n hallitukseen kuuluu myös proviisori Tatu Johansson, joka on myös Salon kaupunginhallituksen varajäsen, Salon kaupunginvaltuuston jäsen ja Salon sosiaali- ja terveyslautakunnan 1. varapuheenjohtaja.

http://tatu.kokoomus.net/cv/

http://evondos.com/the-company/management-board/

Vanhustenhuoltoon suunniteltavaa hyvinvointiteknologiaa ovat myös käytössä olevat turvarannekkeet sekä interaktiivinen TV. Helsingin Sanomat uutisoi vastikään, että Helsingin Kustaankartanon vanhainkodissa kokeillaan robotteja, joiden tarkoituksena on tarjota iäkkäille ihmisille virikkeitä ja kohentaa heidän toimintakykyään. Niiden toivotaan edistävän muistia, liikkumista ja virkistymistä. Inhimillisiä piirteitä jäljittelevistä roboteista toinen liikkuu lattialla ja keskittyy enemmän motoriikkaan, toinen on pöydällä pidettävä malli ja keskittyy kasvo- ja puhekontaktiin. Helsingin sosiaaliviraston hallinto- ja kehittämisjohtaja Helena Ylisipolan mukaan kokeilussa tutkitaan miten vanhukset ja hoitajat suhtautuvat vuorovaikutteisiin robotteihin ja millaisia hoidollisia vaikutuksia niillä saavutetaan.

http://uutisvirta.fi/uutiset/3038243-vanhustenhoidossa-kokeillaan-pelaavia-ja-laulavia-robotteja?show=1

Salon kaupunki toimii hyvinvointiteknologian pilotoijana. Tehoa teknologiasta uusiin palvelukonsepteihin ( EAKR )-projektia rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Salon kaupunki. Projektin tavoitteena on perustaa Perniöön Tiipilän palvelukampukseen tuotetestaus- ja kehittämisympäristö, jossa Salon kaupungin vanhuspalvelut tekee yhteistyötä hyvinvointiteknologiaa tuottavien yritysten kanssa. Salon kaupungin sivulla kerrotaan, kuinka projektin aikana kehitetään yhteistyössä yritysten, hoitohenkilöstön, asiakkaiden ja omaisten kanssa hyvinvointiteknologisia ratkaisuja ja uusia palvelukonsepteja.

http://www.salo.fi/toimialoittain/sosiaalijaterveystoimi/hankkeetjaprojektit/

Tatu Johansson ja Juha Punta ovat vahvasti mukana hyvinvointiteknologian yritystoiminnassa. Kysyä sopii, ovatko Johansson ja Punta jäävejä päättämään Särkisalokodin lakkauttamisesta. Mielestämme ovat. Mikäli Särkisalokodin lakkauttamisen taustalla on Tiipilän palvelukeskuksen avulla harjoittaa yksityistä hoivabisnestä kuten Evendos Oy:n pilottikokeilu ilmentää, on kyseessä arveluttava yhteiskunnallinen toimi tuotteistaa vanhusten hoito pääomasijoittajien rahantekovälineeksi. Saadaanko Särkisalokodin vanhuksista tulevia ”maksavia asiakkaita” Tiipilän pilottikokeiluun?

Vuosina 1945-1950 syntyneet suuret ikäluokat ovat nyt 61-66-vuotiaita. 15- 20 vuoden kuluttua heistä suuri osa alkaa tarvita ympärivuorokautista hoivaa. Emme tässä välilläkään näe laskevaa trendiä vanhusten laitospaikkatarpeessa. Ihmiset elävät pitempään, hauraus-raihnaus-oireyhtymästä ( HRO ) kärsii 40 % yli 80-vuotiaista eikä dementian esiintyvyys ole vähenemässä. Ihmettelemme suuresti, onko järkevää tässä vaiheessa ajaa alas toimivia vanhusten laitoshoitopalveluja. Maassamuuton seurauksena sukujen ja perheiden sosiaaliset siteet ovat katkenneet eikä kaikilla ole lähiomaisia huolta pitämässä ja pystyyn nostamassa sitten kun voimat vähenevät hauraus-raihnaus-oireyhtymän seurauksena. Päivystävinä lääkäreinä olemme useamman kerran saanut vastaanottaa vanhuksen, joka on kaaduttuaan maannut lattialla jopa 24 tuntia saaden lihaskudoksen hajoamisoireyhtymän ( rhabdomyolyysi ). Hyvinvointiteknologialla voidaan vanhusten kotona oloa pitkittää mutta ei lopulta estää laitoshoitoon menoa. Pitää muistaa, että teknologia ei koskaan korvaa inhimillistä hoivaa. Ongelma korostuu, jos laitoshoito yksityistetään ja vain varakkailla on mahdollisuus saada hyvää hoitoa. Jäävätkö vähävaraiset vanhukset tulevaisuudessa vain hoivateknologian varaan yksin kotiinsa näpelöimään heille käsittämättömiä laitenuppeja? Yritystoiminnan kannalta hoivateknologia antaa omistajilleen huikeita voittoja, jos yhteiskunta antaa teknologiaan perustuvalle palvelulle lailla vahvistetun hoivastatuksen.

Tiedämme, että Särkisalokoti on inhimillinen ja hyvää hoitopalvelua antava laitos ja että vanhukset ovat olleet hoitoon tyytyväisiä. Toteamme tämän lisäksi, että Särkisalokoti on Salon ainoa ruotsinkielisille vanhuksille ympärivuorokautista hoitoa tarjoava laitos. Särkisalokodin yhteydessä on muutakin toimintaa, joka lakkaa Särkisalokodin myötä.

On myös kysytty, ovatko Särkisalokodin sulkemisesta syntyvät säästöt oikein laskettu. On helppo arvata, että lyhyen tähtäimen voittoihin perustuva osaoptimointi tuottaa virhelaskelmia ja tulevaisuudessa kustannukset ovatkin moninkertaiset. Onko Salo omaksunut yritysmaailman kvartaalitalouden, missä vuoden periodi on jo liian pitkä aika johtopäätösten tekoon?

Salon kaupunginvaltuusto päättää Särkisalokodin kohtalon kokouksessaan tänään 14.11.2011.

Seuraavana on vuorossa Kajalakodin lakkauttaminen, jonka alasajo on jo alkanut. Paikkojen vapautuminen luonnollisen poistuman johdosta tarkoittaa jo nyt tyhjää vuodepaikkaa, jolle olisi kipeästi tarvetta. Sairaaloissa ja vuodeosastoilla odottaa useita potilaita, joiden hoidon porrastus on tällä hetkellä täysin pielessä, mikä tarkoittaa kustannusten lisääntymistä. Olkoonkin, että Kajalakodin tilat ovat epäkäytännölliset ja vanhanaikaiset olemme saaneet lukemattomat kerrat vakuuttua siitä, että vanhukset saavat siellä hyvää ja yksilöllistä hoitoa, ihmisen antamaa hoivaa. Eivät seinät hoida ihmistä vaan toinen ihminen. Elämän alku- ja loppupäässä, kun sanoja ei vielä tai enää ole korostuu inhimillisen kosketuksen merkitys. Nämä vanhukset eivät pysty elämään inhimillisemmäksi koetussa kotihoidossa ( ks. Juha Punnan ja Marjatta Hyttisen yleisönosastokirjoitus SSS:ssa 29.10.2011 ).

Pyydämme teiltä valtuutetuilta ja kaupungin virkamiehiltä vielä kerran rehellistä arvopuntarointia ja avointa keskustelua Särkisalokodin kohtalosta. Lakkauttamisvirhettä ei voida paikata hoivateknologian ylistämisellä.

Salossa 14.11.2011

Anja Nyqvist, terveyskeskuslääkäri

Marja Kylä-Utsuri, terveyskeskuslääkäri


Kommentit

26.2.2012 15.54  pikavippi

erimieltä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini