Raunon ajatuksin

Tiistai 29.5.2012 klo 11.40


Asiantuntemus arvoonsa
vanhusten hoidossa

Salon Seudun Sanomat 29.5.2012 05:56:42

Vanhusten palvelut turvaava laki on ollut vuosia toiveissa. Viime vuonna saatiin lakiluonnos vihdoin aikaiseksi. Sitä syytettiin kuitenkin heti alkajaiseksi yksisilmäisyydestä. Luonnos esitti ”iäkkään henkilön ”alaikärajaksi 75 vuotta. Tätä ei haluttu hyväksyä. Vaadittiin ikääntyville ja ikääntymisen johdosta palveluiden tarpeessa oleville kansalaisille yhdenvertaista ja oikeudenmukaista kohtelua. Perättiin myös asiakkaan oikeuksien ja velvollisuuksien suhteuttamista.

Esimerkkinä todettiin, että julkisessa laitoshoidossa oleva palvelun käyttäjä, onpa hän kuinka varakas ja maksukykyinen tahansa, on omaisuutensa osalta asiakasmaksuilta turvassa. Palveluasumisessa näin ei ole. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa peritään maksukyvyn mukaan määräytyvä maksu, joka voi olla enintään 85 prosenttia kuukausituloista. Palveluasumisen osalta säännöksiä asiakasmaksuista ei toistaiseksi ole. Asiakas maksaa hoidon ja hoivan lisäksi erikseen vuokraa asumisestaan. Myös lääkekuluistaan asiakas vastaa palveluasumisessa itse.

Tällaisten epäkohtien avaamiseksi pidettiin tulevan asiakkaan, hänen perheensä tai etupiirinsä, valtion sekä kunnan samoin kuin yritysten vastuiden selvittämistä tarpeellisena. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäen johdolla työskennellyt ryhmä luovutti esityksensä ministerille huhtikuun puolivälissä.

Suurin muutos on, että lähtökohdaksi otettiin iäkkään väestön ja iäkkään henkilön toimintakyky, ei ikää sinällään. Lain esitetään koskevan kaikkia vanhuuseläkeläisiä ja nuorempiakin, joilla ikääntymiseen liittyvät sairaudet ovat alkaneet. Merkittävää on myös se, että jokaisella iäkkäällä on hänen sitä toivoessaan oikeus saada palvelutarpeensa kokonaisvaltaisesti ja viipymättä selvitetyksi. Hoidettavalle tulee nimetä oma vastuutyöntekijä ja palvelujen pitää olla käytettävissä päätösten jälkeen.

Valvontaa ja viranomaisseurantaa työryhmä esittää myös lisättävän. Siinä pallo lentää Valviralle ja aluehallintovirastolle. Niille ei kuitenkaan luvata lisäresursseja. Jokaiseen kuntaan esitetään pakollista vanhusneuvostoa. Kunnan on arvioitava ikääntyvälle väestölle tarjolla olevien palvelujen riittävyyttä ja laatua vuosittain. Uusi esitys painottaa myös henkilöstön osaamisen kehittämistä, parempaa johtamista ja uudenkaltaista asennoitumista itse hoitotapahtumaan.

Tällä saattaa olla arvaamattoman suuri merkitys koko vanhushoidon kulttuurille. Ensimmäistä kertaa ollaan lain tasolla tunnustamassa, että myös vanhustenhuolto tarvitsee suurta asiantuntemusta. Vanhusten tasa-arvoa siten palautetaan. Samalla toivottavasti edetään myös pitkä askel säilövästä laitoshoidosta kohti ikäihmistä aktivoivaa ja hänen kuntoaan kehittävää hoitoa.

n n

Lain toteutus ei ole läpihuuto kustannuspaineissa kamppailevissa kunnissa. Hintavakin esitys on. Ministeriön arvion mukaan se maksaa 100 miljoonaa euroa vuositasolla. Valtion rahoitusta on varattuna 70 miljoonaa euroa. Kaikki eivät ole tähänkään tyytyväisiä. Kansanedustaja Arja Juvonen on toistuvasti esittänyt, että esitys ”pitää iäkkäitä pilkkanaan”. Kyse tässä kritiikissä on siitä, määritetäänkö laissa hoitoyksiköiden henkilöstön minimäärät vai luotetaanko siihen, että henkilöstö mitoitetaan hoitosuunnitelmissa tai viime kädessä asetuksella. Kansanedustajan ajattelu rajoittuu yksittäiseen laitokseen tai hoitoyksikköön.

Tässä keskustelussa olisi hyvä huomata, että hoidettavien ja hoitajien suhdeluku ei ole pelkkää matematiikkaa. Lukuun vaikuttavat kulloinkin hoidettavien kunto ja oma toimintakyky, toimitilojen rakenne sekä kunnan haja-asutusalueen ja taajamien infrastruktuuri. Henkilöstön määrää ei siten ole ollenkaan viisasta betonoida lakiin. Metsä on hyvä nähdä puilta. Eikä kyse ole asian ”vesittämisestä”.

Hallitus on luvannut antaa lakiesityksen eduskunnalle syksyllä. Tarkoitus on, että laki tulisi voimaan jo ensi vuoden alusta. Hyvä niin.

n Kirjoittaja on aluehallintoviraston ylijohtaja.

Rauno Saari

http://www.sss.fi/mielipiteet/kolumni/351765.html

 

..

 

Rauno Saari kirjoittaa asiaa.

Tähän kohtaan: .. "vanhustenhuolto tarvitsee suurta asiantuntemusta" totean, jotta juu! Samaa mieltä olen. Toteutuisipa vaan Salo -cityssäkin!

Tähän kohtaan: "Samalla toivottavasti edetään myös pitkä askel säilövästä laitoshoidosta kohti ikäihmistä aktivoivaa ja hänen kuntoaan kehittävää hoitoa", sanon, jotta ei. En siis ole samaa mieltä. Hyvä laitoshoito ei säilö, mutta yksin avutta kotona oleminen, se jos joku on säilömistä. Sellaista on ilmassa Salo -cityssä! 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini