missä mennään?

Sunnuntai 12.8.2012 klo 12.48


http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113780-vanhukset-hoito-ja-henkil%C3%B6kunta

 

vanhukset, hoito ja henkilökunta

Tämä nykytilanne

"Laitoshoidossa tehtävä työ ei ole vain vanhusten hoitoa. Se on myös siivousta, vaatehuoltoa ruuan laittoa. Ainakin tähän asti normitus on koskenut vain asianomaisen koulutuksen saanutta hoitohenkilökuntaa. Tiukka jako hoitohenkilökuntaan ja muuhun avustavaan henkilökuntaan estää järjen käytön töiden suunnittelussa.  Vesilasin antamiseen janoiselle ei tarvita vuosien koulutusta."
http://soininvaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113698-henkil%C3%B6kuntamito...


alkoi, kun tuli kansanterveyslaki ja terveyskeskusten vuodeosastot.

Iso osa vanhainkotien sairasosastoista kaapattiin pois sosiaalihuollolta, ulko-ovella vaihdettiin sairasosaston nimikyltti vuodeosastoksi x), entinen henkilökunta, jossa siivoojakin oli jotain, muutettiin pikkuhiljaa sairaanhoidolliseen suuntaan ja sillä tiellä edetään.

Vanhainkotimaisessa hoidossa, joka on sopiva muistamattomille ihmisille, ei tarvita "terveydenhuollon maistereita" tietokoneineen, vaan työpariksi riittää lähihoitaja ja hoitoapulainen. Ja niitä työntekijöitä tarvitaan sen mukaan mikä on asukkaan kunto, ei sen, montako asukasta talossa on!  

..

x) nyt muutetaan vanhainkotien ulko-ovilla nimikyltit palvelutaloiksi. Asukkaat eivät muutu, mutta alkaa kk-hoitomaksun sijasta ihan uusi rahastus " vesilasin antamisesta" ym. palvelusta. Kaikesta erikseen. Henkilökuntaa vähennetään jne.

Nii. Että voisis sitä yks sun toinen päättäjä käppäillä lähimpään vanhainkotiin, jos sellainen kunnassa vielä on, ja katsoa livenä sitä kodin päivittäistä menoa ja meininkiä, plus haastatella henkilökuntaa ja omaisia. Ei pomoja! Niitä viimeks, mieluummin ei lainkaan!

..

Puhun kokemuksesta = 41,5 vuotta kolmen kunnan kuntayhtymän vanhainkodin johtajana.

Kymmenen kunnan kuntaliitos 1.1.2009- romutti ja romuttaa varsinkin vanhustemme hoidossa kaiken entisen. Lain kirjaimet kyllä täytetään. Ne täytetään jo nyt:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1137...

 
 
..
 
Edelliseen blogiin on tullut kommentteja. Melkoista menoa on!
 


Kommentit

12.8.2012 20.48  tap

No hei ! Me pyysimme joskus näitä päättäjiä tulemaan paikalle aamutoimien aikaan jolloin tuo kaameuden koko kuva olisi auennut paremmin.
Johto ei tätä hyväksynyt. Vieraat kiersivät viidellä osastolla päivällisen jälkeen iltpäivällä kun kaikki oli tehty.
Mummot ja vaarit istuivat pyhäpuvuissa arkipäivänä ( kehoitettiin laittamaan ) Sänkypotilaat oli paketoitu kauniisti kääröihin ja vetivät onnellisina unta helttaan.
Koko osaston henkilökunta oli yhtä hymyä ja kaikki kuorossa ,,, Ei meillä mitään hätää ,, Ihan hyvin meillä menee,, plääh plääh,,
Sinäkin aamuna kuudesta oli poissa 2 ja 1 soitteli 2 tuntia paikalle apua.
Sinä aamuna 3 ihmistä veti 24 potilasta läpi sairasta vauhtia ja kiros koko luomakunnan suraan helvettiin.
Tupakille salaa ja kriitikki oli armotonta ainakin minulla joka sanoin ettei nyt filmata hyvät toverit, meidän pitää näyttää tämä sellaisena kun se todella on.
Minä lähdin muihin hommiin ja siellä he yhä filmaavat ja repivät kiroten vanhukset sängyistään ylös rapsan jälkeen ihan kuin sotaan lähtisi.
Meillä oli aamuisin jos tulimme 15 min. liian aikaisin osastolle veto,,, Kuinka moni jää kolmen päivän palkalliselle huilille
Minä olin kiertävä työläinen ja yhdellä rankalla osastolla kun piiputti liikaa ja olimme nääntyä me sovimme joskus kuka on sinä päivänä pois ja ottaa aikalisän.
Me olimme pakottettuja toimimaan joskus näin.
Liika oli liikaa ja nyt he loputkin odottavat muita töitä ja ikäloput elkettä.
Aivan sairaan kaunis maailma.
Aivan kauniin sairas eurooppa.

13.8.2012 10.14  Annikki

Moi Marjatta. Minulla naapurin rouva otti väliaikaispestin paikkakuntani vanhainkotiin osastolle jossa kaikki oli autettavia joka asiassa. Tuossa pihalla kun oli lähdössä töihin kyselin miten menee ?? Ei paljon kehuja herunut kun oli hänelle aikasmoinen shokki kun ei ymmärtänyt mihinkä itsensä tunki. Oli vakava kun vältellen puhui kiireestä ja minuuteista mihin aikaan vanhuksen syöttäminen piti tapahtua - oli korkeintaan 5 minuuttia. Kehui henkilökuntaa - kyyninen - empatiokyvytön - ym. Piti sitä paikkaa suorastaan - mitensanoisin - jätän mainitsematta.
Lähti töihin tuossa pari päivää sitten ja utelin miten menee ? Oli menossa lastenhoitopuolen hommiin kun on tuota perhettä hänellä ja kokemusta.
Meno on juuri kuin nuo muutkin kirjoitukset paitsi ettei enää saada kuin sellaisia kuulemma joilla ei ole mitään alan koulutusta ja tulevat pakon kautta työkkärin listoilta. Ovat pari päivää ja häipyvät pois. Tuttu nainen oli päivän vanhainkodin vieressä erillisessä rakennuksessa jossa asukkaat itsetoimivia pääosin. Joutui pesemään saunan ja tuli kuulemma kauhee hiki jota valitteli tuossa torilla kuin maailmaloppu olisi tullut. Lähti pois heti, JA ON NYT JO 10 V. KÄYNYT KUNTOKARTOITUKSESSA KUN EI HALUA KERTAKAIKKIAAN TÖIHIN.
Sama meno muillakin ja sossu neuvoo heitä , että menkää pariksi päiväksi ja lähtekää pois niin kyllä se raha juoksee tasaisesti. Yks tuttu mies on ollut koko elämänsä työpakoilussa ja hakee nyt eläkettä ties monennenko kertaa kun se on helpompaa kuin alituinen sossussa juoksu. Hän kävi sossutädin neuvomana - ole siellä pari päivää ja ,, Oli 2 tuntia peräti ja veke. He he .Henkilökuntaa ei saada enää tuohon raskaaseen työhön isoille osastoille pienellä palkalla se on kyllä nyt selviö. Oli nähtävissä jo silloin kun minä olin 2005 jotain.
Olen eri mieltä tuosta että kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Se oli täällä viimeinen niitti joka sotki koko touhun. Se että kaikki teki kaikkea pilasi täällä tämän täysin ja siitä ei ole toivuttu vieläkään vaikka täällä onkin palattu takaisin vanhaan tyyliin - Saitaanhoitajat - lähihoitajat - siivoojat. Ainut ongelma on - Missä he ovat ? He lähtevät pois ja kouluttavat itsensä helpompiin tehtäviin. Herrantähden kun järkeä ei riitä päättäjille joiden pitää nyt pakoilla koko paikkaa ja he ovat 5 kilsan päässä omissa tiloissa näpäämäässä tietokoneisiin tekstiä joka jää muistoksi että olinhan minäkin pomo vaikka teinkin etätyötä jne. Kuten taloudessa EU kriisissä - Rotat jättää uppoavan laivan niin nyt lähtee pomotkin karkuun kun rahkeet ei riitä menoa katsoa paikanpäällä. :)
Sellaista tänään ja taas mennään etteenpäin päivä kerrallaan ja moi ja hyvää jatkoa.

13.8.2012 10.28  Annikki

Lisään vielä - Se aika jolloin työkuvat sekoitettiin kaikki tekee kaikkea - Uuvutti monet ja silloin lähti se osa varhaiseläkkeelle joilla oli työmoraali kohdallaan. Se oli paha virhe ja nyt se näkyy sitten koko kaameudessaan ainakin täällä. Se kesti jotakuin 1995 - 2010. Se oli kauheaa sekoilua kun mikään ei toiminut ja kukaan ei tiennyt mitään yhtään mistää.

13.8.2012 10.28  Annikki

Lisään vielä - Se aika jolloin työkuvat sekoitettiin kaikki tekee kaikkea - Uuvutti monet ja silloin lähti se osa varhaiseläkkeelle joilla oli työmoraali kohdallaan. Se oli paha virhe ja nyt se näkyy sitten koko kaameudessaan ainakin täällä. Se kesti jotakuin 1995 - 2010. Se oli kauheaa sekoilua kun mikään ei toiminut ja kukaan ei tiennyt mitään yhtään mistää.

13.8.2012 12.27  Minä lähdin muihin hommeleihin riitti kiitti

Täällä yhdessä kasvukunnassa tehdään päivästä päivään STRATEGIAA SUUNNITELMIA LAITETAAN JATKUMONA JOKU TEKEMÄÄN JOTAIN TUTKIMUSTA JOSTAKIN HELWETIN ÄÄLIÖTOUHUSTA . VALJASTETAAN JOKU TYÖNTEKIJÄ JA JA RYHMÄ VUODEKSI ARVIOMAAN JOKU TYHJÄNPÄIVÄINEN SELVIÖ ARVIOINTI JA TAAS PYROKRATIAN RATTAAT KIITTÄÄ. KONEET LAULAA JA PAPERINKIERRÄTYSTÄ SULLE MULLE PIISAA . KEHITYSKESKUSTELUJA Ö JA TAAS STRATEKIAA JA STRATEGIAA YHÄ ENEMPI JA KOHTA EI OLE MUITA KUIN PAPERINPYÖRITTÄJIÄ JA TIETOKONEELLA NOTKUJA. KENTTÄVÄKI PUUTTUU JA TYÖ EI KELPAA ENÄÄ KENELLÄKKÄÄN.

13.8.2012 16.32  ÄssÄnnÄ

Yks "Vorssalainen" kansanedustaja sanoi mulle lauantaina, kun kuntaliitosasioista oli puhetta, että Salossa tehtiin kuntaliitos-huumassa sellaista, mitä ei "suinsurminkaan" olisi saanut tehdä, nimittäin suljetaan vanhuksilta hoitokoteja heidän asuinseutujensa läheltä, viedään ja siirretään omaisistaan ja läheisistään eroon. Samoin levittivät kuntaliitoksista saamansa n.s "porkkanarahat" vaikka mihin , ei kait kukaan tiedä. Nyt on jo kerrottu, että ne uusille kuntaliitos-kunnille merkataan m.m palvelujen säilyttämiseen liittyville kunnille.!!!!

13.8.2012 23.58  Marjatta Halkilahti

katos vaan!
tuli taas elävää elämää ja totuuksia!
kiitos!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini