vastuakset

Lauantai 2.3.2013 klo 16.37


Vastuakset juu. Noinhan tuolla liitteen 17 päällä lukee.  

Sosiaali- ja terveystoimi vastaa, kun siltä kysytään. Jokainen voi tykönänsä miettiä tyydyttävätkö vastaukset vai ei.

 

Minua nämä eivät tyydytä!

Kaikkeen en voi edes uskoa!

 

kopio em.  liitteestä 17:

 

Selvitetään kustannusvaikutus kaupungille molemmista vaihtoehdoista huomioiden kaikki todelliset kustannukset eriteltyinä

.
Asukkaat ja henkilökunta siirtyisivät Pahkavuoresta uuteen hoivakotiin, joten henkilökunnan osalta kustannuseroa ei ole. Lisähenkilökunta, 3 vakanssia, ratkaistaan sisäisin järjestelyin.

.
Ateria-ja tukipalveluista asiakkaalta perittävä maksu ei muutu.

.
Uuden hoivakodin vuokrakustannus asukkaalle on korkeampi kuin Pahkavuoren ryhmäkodin. Uuden hoivakodin vuokra tulisi olemaan enintään valtioneuvoston vuosittain vahvistaman eläkkeensaajan kohtuullisten asumismenojen mukainen (ns. Kela-raha).

.
Vuokran ollessa enintään Kela-rajan suuruinen on eläkkeensaajalla (asukas) mahdollisuus saada 85 % perusomavastuun (50,62 €/kk) ylittävästä vuokrasta asumistukena. Asumistukeen vaikuttavat tulot ja omaisuus, jolloin hyvätuloinen eläkeläinen ei voi saada täyttä asumistukea.

.
Kela-raja Salossa vuonna 2013 on 497,83 €/asukas/kk.

.
Ehdotetussa hankkeessa kaupunki säästää rakennukseen sisältyvän investoinnin (n. 4,0 milj. €) 30-paikkaisen uudisrakennus-hoivakodin osalta tai Pahkavuoren peruskorjaukseen tarvittavan investoinnin.

 

 

Selvitetään asukkaan kannalta kustannukset molemmissa vaihtoehdoissa eriteltynä

.
Salon kaupungin perimät ateria-ja tukipalvelumaksut säilyvät entisinä, samoin asukkaan tuloihin perustuvat asiakasmaksut.

.
Pienituloisten asukkaiden omavastuuosuus vuokrasta kasvaa vain vähän (arviolta maksimissaan alle 40 €/kk), koska Kela kattaa 85 % vuokran noususta Kela-rajaan asti.

.
Parempituloisten asukkaiden vuokra kasvaa noin 40-265 €/kk riippuen asukkaan tuloista (Pahkavuoren sisäinen vuokra on 5127,29 €/kk 22 asukkaalle).

.
Vuokran nousua vastaavasti asukkaille voidaan tarjota täysin uudet asunnot, viihtyisät yhteistilat ja toimintaan soveltuvat palvelutilat. Kaikille asukkaille tulee oma 25 m2 huone invamitoitettuine WC-tiloineen sekä n. 22 m2 osuus yhteisistä tiloista. Yhteensä asukasta kohti on tilaa n. 47 m2.

.
Neliövuokra on siten n. 11 €/m2/kk, jota voidaan pitää kohtuullisena. Kaupungin muissa yksiköissä vuokra vaihtelee välillä 6,3 – 13,50 €/m2.

 

 

Vanhusten ja heidän omaistensa kuuleminen asiassa

.
Pahkavuoren tilat eivät täytä vanhusten hoidolle asetettuja tilavaatimuksia ja korvaavat tilat tulee löytää lähitulevaisuudessa keskusta-alueelta.

.
Henkilökunnalle pidettiin asiasta tiedotustilaisuus 20.11.2012. Pahkavuoren henkilökunta on kokenut yksikön tilat haasteellisina ja vanhanaikaisina. Tilat eivät mahdollista runsaasti hoivaa ja apuvälineitä tarvitsevien vanhusten hoitoa. Henkilökunnan työergonomia joutuu koetukselle.

Henkilökunta koki ajatuksen kokonaan uusista tiloista erittäin myönteisenä. Pahkavuoren kiinteistön 3. krs:n paikkojen siirtyminen Anninkartanon uudempiin ja esteettömiin tiloihin koettiin aikoinaan tervetulleena muutoksena. Myös omaiset kokivat ko. siirron myönteisenä.

.
Omaisille ei ole näin keskeneräisestä asiasta järjestetty varsinaista tiedotustilaisuutta. Henkilökunta on tarpeen mukaan informoinut ja vastannut kysymyksiin. Kyselyt ovat olleet neutraaleja, puolesta ja vastaan kannanottoja ei ole ollut. Parhaillaan Pahkavuoressa asuvilla ei juuri ole iäkkäitä lähiomaisia, joten yksikön paikan muutoksella ei ole erityistä merkitystä tästä näkökulmasta.

.
Hoitojaksot ympärivuorokautisissa yksiköissä ovat tavoitteiden mukaisesti lyheneviä (max. kaksi vuotta). Kuka tahansa vanheneva kaupunkilainen on yksikön potentiaalinen tuleva käyttäjä.

 

 

Selvitetään kaupungin henkilökunnan kannalta oikeusturva ja vastuu, kun palvelevat Attendo Oy:n kanssa vuokrasopimuksen tehneitä asukkaita (sopimuksen mukaan kaupunki luovuttaa asukkaat Attendo Oy:lle)

.
Kaupungin henkilökunta säilyy kaupungin palveluksessa entisin työsuhteen ehdoin. Kaupunki ei luovuta asukkaita Attendolle, asukkaat tekevät vain vuokrasopimuksen Attendon kanssa. Kaupunki tuottaa asukkaiden palvelut.

.
Asukkaat tekevät vuokrasopimuksen omasta asunnostaan huoneen vuokralain mukaisin ehdoin asuntojen omistajan kanssa.

.
Vuokrasopimuksella ei ole vaikutusta palvelun sisältöön eikä palvelua tuottavaan henkilökuntaan eikä Attendo ole tässä osapuolena. Attendo on tarjoutunut auttamaan vuokrasopimusten laatimisessa, mutta Salon kaupunki voi halutessaan hoitaa vuokrasopimusten laatimisen.

 

 

Selvitetään miten kilpailutus on suoritettu ja miten se täyttää julkisen kilpailutuksen vaatimukset, kun Attendon tekemän tarjouksen ehdot ovat jo olleet esityslistalla sosiaali-ja terveyslautakunnassa 28.11.2012 § 170, jossa tarjous merkittiin tiedoksi ja lähetettiin uudelleen valmisteltavaksi (muita tarjouksia varten)

.
Vuokrasopimusten tekeminen ei hankintalain 8 §:n mukaan kuulu hankintalain soveltamisalaan.

.
Ehdotuksen ateria-ja tukipalvelut ovat kaupungin yksipuolisia optioita ja niiden käyttämiseen kaupunkia ei ole mitenkään velvoitettu.

.
Nyt ehdotetussa vaihtoehdossa on esitetty vain 30 asunnon vuokraamista palvelutalosta, jotta Pahkavuorelle saadaan korvaavat tilat ja ikäihmiset hoidettavaksi kaupungin omana toimintana asianmukaisiin tiloihin.

 

 

Mistä johtuu kiireinen valmistelu, kun rakennus valmistuu vasta keväällä 2014

.
Hankkeelle oli tarkoitus hakea ARA:n investointiavustus vuoden 2013 avustuskierroksella, joka edellytti kaupungin puoltoa hankkeelle.

.
Hankkeen ympärillä olleen epävarmuuden vuoksi ARA ei myöntänyt hankkeelle avustusta vuonna 2013.

.
Hanke voidaan kuitenkin toteuttaa suunnitellun mukaisesti. Kaupungin vuokratessa tilat saadaan hankkeeseen sitoutunut ALV vähennettyä, jolloin on edelleen mahdollista päästä vuokratasossa Kela-rajaan.

 

 

A-klinikka-säätiö on ilmaissut kiinnostuksensa koko Pahkavuoren käyttöön. Yksikkö olisi maakunnallinen ja tarkoittaa myös A-klinikan osalta mittavaa pohjatyötä ja markkinointia. Mitä tiloille tapahtuu, jos A-klinikka ei olekaan valmis ottamaan käyttöönsä koko tilaa?

.
A-klinikkasäätiön kiinnostus hankkeelle on ajankohtaisesti osuva, mikäli Pahkavuoren asumispalveluyksikölle pystytään järjestämään korvaavat tilat.

.
Pahkavuoren tiloista joudutaan luopumaan joka tapauksessa lähitulevaisuudessa vanhusten hoitoyksikkönä, koska se ei täytä nykypäivän vaatimuksia. Mikäli kiinteistö päätetään saneerata, tulee yksikkö tyhjentää asukkaista runsaaksi vuodeksi.

 

 

Juha Punta ehdotti, että selvitetään onko päätös ristiriidassa vanhuspalveluohjelman kanssa.

.
Päätös ei ole ristiriidassa vanhuspalveluiden kehittämisohjelman kanssa. Yksikkö jatkaa toimintaa uusissa tiloissa keskusta-alueella laajentuneena 30-paikkaiseksi.

 

..

 

Tommottis.

Kyllä meillä soten esittelijät tekstiä suoltavat. 

Samaa SeliSelin tasoa löytyy tähän pykälään ja tähän. 

Mitäs jos pikkuisen vilkaistais sitä laatupuoltakin ( esim. s. 25) tai tulevaa lakia ( esim. 7 §).

 

 


Kommentit

10.3.2013 16.40  mäVaaNvm-47

mä luin jonkun kirjoituksen, että muistisairas viihtyy ja kotiutuu paremmin tavalliseen kodinomaiseen hoivakotiin kuin näihin uusiin, suuriin laitoksiin, jotka ovat hoitohenkilökunnalle mieluisia, mutta muistisairas tunnistaa sen laitokseksi, jossa hän ahdistuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini