lähisoppaa

Lauantai 16.3.2013 klo 13.46


Jos Sinulle tulee Salon Seudun Sanomat oikein sillai paperisena, niin lues tämän päivän lehdestä Vesa Käiväräisen " lisälista"! 

Käiväräinen kirjoittaa, faktaa pudottelee kaupungille jätetyistä ruokaan liittyvistä aloitteista.

Aloitteissa on haluttu lähiruoan käytön lisäämistä, on haluttu, että edes yksi koulu, yksi päiväkoti kokeilisi vuoden ajan ruoan valmistusta omassa keittiössä käyttäen raaka-aineina lähiruokaa siltä osin kuin sitä saa. 

Vaan kuinkas käy? 
Käiväräinen ynnää aloitetilanteen selkokielellä näin: eivät johda mihinkään. 

Ja mikseivät johda? 
Käiväräisen sanoin: Kaupungin päättäjät ja työntekijät elävät kahdessa eri todellisuudessa. 

Ja läimäys toisellekin poskelle: "Päättäjät, jotka toisella kädellä 
leikkaavat ja toisella kädellä nikkaroivat aloitteita kaikesta kivasta, pelaavat yksinkertaisesti kaksilla korteilla."

Kaksilla korteilla.

Käiväräinen varmaan tietää, että kolmannetkin kortit löytyvät. Ne ovat työn alla. Niitä laaditaan kevään strategiatyöseminaareissa, jotka seminaarit kaupungista joku (kaupunginjohtaja?) haluaa kohdistaa valtuutetuille.

Valtuutettujen tulee löytää vastauksia siihen, miten selviämme.

Kaupungin rahat on loppu ja konsteja selviytymiseen, siihen lupaukseen, että Salossa olisi hyvä elää, asua ja yrittää, haetaan kissojen ja koirien kanssa "opintomatkaillen" jo ihan muittenkin kaupunkien ( Seinäjoki, Lappeenranta, Imatra) kaduilta ja kujilta.

Joku taho on täysin unohtanut sen, että meillä on taustana kymmenen kuntaa ja olisi näissä omissakin nurkissa ollut hyviä juttuja, hyviä käytäntöjä, joita olisi voinut yhteiseksi hyväksi soveltaa ja käyttöön ottaa. Mutku Ei. Ei ja Ei.

Minun ennusteeni on, että näistä kolmansista korteista, joita taas ensi maanantainakin väännetään, niistä ei hyödy kukaan.

Toimialajohtajat kävelevät niitten korttien yli kevätkuraisin kengin heti kun lumet sulavat, eikä niistä papereista sen jälkeen edes kaupunginjohtaja erota mitä niissä luki!

Nii. Että tämmöstä häiriön poikasta on tulossa, ei siis sitä mitä kaupunginjohtaja odottaa. Ei löydy rahaa eikä löydy pelastusta! Ei niin kauan, kun vallankäyttö on toimialajohtajilla! Heillehän säästö on yhtäkuin leikkauslista, vaikka heilläkin jo pitäisi olla tarpeeks faktaa taustanaan eli se, että MukaSäästö tässä on MegaMeno jossain toisaalla.

Senkin on jo yks sun toinen luottamushenkilö huomannut, että omin nokkinensa ei sit pidä mennä mihinkään cityn toimipaikkaan. Täällä ei extempore -visiiteistä tykätä, ei myöskään siitä, että työntekijöitten kanssa jutellaan. Onkohan sama meno em. opintokäyntikohteissa?     

Sitä o nii mont mones! Ainaki ku avoimuurest puhuta!

..

Terkut Käiväräiselle! Jatka edes Sinä Salo -cityn asioitten tonkimista, penkomista ja pöllyttämistä!


Kommentit

16.3.2013 14.53  toinen mummu

"Ohoh" sanoisi Eemeli. Onko oikein, että työntekijöiltä vaaditaan säästölistoja ja kaupungin johtoporukka reissailee ympäri Suomea?Luulisi, että tarvittavat kustannus ja vertailutiedot muista paikoista saa sähköpostin kautta.Jos rahat on loppu, niin ei noin pidä toimia.

16.3.2013 22.49  Marjatta Halkilahti

Ei pitäisi.
Ei. Mutta Salo -cityllä on omat tapansa.
Moni sanoo, jotta se on perua vanhasta Salosta.

Täytyy toivoa, että edes puolet valtuutetuista alkaa tajuta missä mennään ja katkaisee moisen menon.

Minä voin, jos äänestää täytyy olla numero 26!
Se olis sit siinä!

17.3.2013 11.31  Kirsti Pohjola

Salo ei näillä nykyisillä keinoin suosta nouse, jotain pitää muuttua ja PALJON. Lautakunnissakin vaan "taistellaan" kuka on tärkein vaikka tärkein on oikeasti kaupungin asukas, ja Salon talous. Nyt on vaan unohdettava puoluepolitiikka ja otettava järki käyttöön. Ja uskottava totuuteen, ei kieroiluun.

17.3.2013 11.42  Äänestäjä

Juuri näin Marjatta !

Lähiruoka saattaa tulla kokonaistaloudellisesti jopa edullisemmaksi ja erityisesti Salon talousalueella seurannaisvaikutuksineen merkittävästi edullisemmaksi. Tulee ymmärtää, että verorahojen vienti Kreikkaan koulujauhelihan muodossa ei tuo kuin senttejä alueelle. Jos taas otetaan lähijauheliha ja maksetaan siitä vähäisen enemmän, saadaan verotuloja alueelle ja hyödynnetään alueen työllisyyttä. Ja kun lisänä listaan laitetaan terveellinen ja ravinto- ja vitamiinirikas ruoka - ollaan jo merkittävissä säästöissä.

Tämä lappaaminen Seinäjoelle on järjetöntä ja kuvastaa hyvin tämän hyvävelijärjestelmän rakennetta. Seinäjoki on kyllä Rantakokon lempipaikkoja - miksei menty saman tien Vietnamiin - sieltä olisi selvinnyt sopivat rakenteet. Mutta mitäs jos luottamushenkilöt lähtisivätkin selvittämään kaupungin kokonaistaloudellisinta ratkaisua hakemalla mallia Kauhajoelta?

P.S. Kaupunginjohtajan irtisanominen Kuntalain 25 § nojalla vapauttaa tehtävistä heti ja voidaan panna täytäntöön välittömästi.

Toimialajohtajien kohdalla Työlainsäädännön ja KVTES:n kohdalla irtisanomisajasta huolimatta heidät voidaan vapauttaa heti tehtävistä. Ottakaa yhteyttä Oulun Yliopiston työoikeuden professoriin Seppo Koskiseen - häneltä löytyy tehokkaita keinoja juridiseen puoleen. Vaihtoehtoja on ja myös sellaisia, ettei tarvitse toimialajohtajien kanteita pelätä.

Toimialajohtajien vallanhalu ja moraaliton sekä eettisyydenvastainen toiminta on härskiä. Heillä ei ole tarkoitustakaan löytää edullisia tai seutukuntaa hyödyttäviä ratkaisuja. Voi olla, että kyse on myös osaamattomuudesta, mutta vähän tuntuu, että painostus ja uhkailu on heillä jäänyt vereen. Luulevat olevansa J.... - tai paremminkin niitä S..., jotka nauttivat epäoikeudenmukaisuudesta ja saavat hekumaa, kun vääryys on valloillaan ja ihmiset kärvistelee. Millaisia henkilöitä tällaiset ihmiset ovat ja millainen on se työyhteisö, jossa tällaiset ihmiset työskentelevät...

Marjatta - hyvällä asialla olet liikkeellä, tie on raskas ja kovasti rytisee - mutta sinulla on oikea asenne ja olet niitä henkilöitä, joilla on kykyä, vahvuutta ja rohkeutta kyseenalaistaa ja vaatia näyttöä !

17.3.2013 11.52  Marjatta Halkilahti

Juu.
Ja syvä h u o k a u s!

Kiitos Kirsti!
Järkeä tarvittaisiin, mutku EI.

En usko, että täällä järkeä löytyy edes sen jälkeen, kun cityyn on SelvitysMies saapunut!

Huominenkin seminaari on taas ihan huuhaata! Kyl siinä niin käy, että esittävät ryhmät mitä tahansa ( ehkä järkevääkin), niin ei se toimialajohtajille sovi, eivät he kelkkaansa käännä.

Ja osa on jo ltk -tasolla edennyt niin, että on ihan se ja sama mitä huomenna esitetään.

17.3.2013 12.30  Marjatta Halkilahti

Kiitos Äänestäjä!

Tätä mitä kirjoitat, tätä kuulee todella monesta suusta:

"Toimialajohtajien vallanhalu ja moraaliton sekä eettisyydenvastainen toiminta on härskiä. Heillä ei ole tarkoitustakaan löytää edullisia tai seutukuntaa hyödyttäviä ratkaisuja. Voi olla, että kyse on myös osaamattomuudesta, mutta vähän tuntuu, että painostus ja uhkailu on heillä jäänyt vereen. Luulevat olevansa J.... - tai paremminkin niitä S..., jotka nauttivat epäoikeudenmukaisuudesta ja saavat hekumaa, kun vääryys on valloillaan ja ihmiset kärvistelee. Millaisia henkilöitä tällaiset ihmiset ovat ja millainen on se työyhteisö, jossa tällaiset ihmiset työskentelevät..."

Tämän vinkkisi:

"Toimialajohtajien kohdalla Työlainsäädännön ja KVTES:n kohdalla irtisanomisajasta huolimatta heidät voidaan vapauttaa heti tehtävistä. Ottakaa yhteyttä Oulun Yliopiston työoikeuden professoriin Seppo Koskiseen - häneltä löytyy tehokkaita keinoja juridiseen puoleen. Vaihtoehtoja on ja myös sellaisia, ettei tarvitse toimialajohtajien kanteita pelätä."

.. toivon mukaan lukevat perussuomalaiset!

Minä en tehtäväänsä sopimattomia virkamiehiä yksikseni pihalle saa tai potki, mutta perussuomalaisten sakista toivottavasti löytyy sellaista henkeä, että jotain joku päivä tapahtuu. Jospa heistä löytyy näitä, jotka nostavat näkyvästi esille esim. tehtyjä töppäyksiä, näitä, joissa rahaa palaa, mutta mitään hyvää ei ole syntynyt.

On muissakin puolueissa joitain yksittäisiä henkilöitä, jotka ymmärtävät salolaisen tilanteen, mutta kun se oman puolueen muu sakki kuolaa toimialajohtajien perään ja tykkää, että he vain kaiken tietävät, niin onhan tässä takkuinen taival edessä.

Se mikä kans harmittaa on se, että ihan tavallinen työntekijäsakki on lujilla.
Heiltä se live -elämän osaaminen löytyisi, mutta se ei sovi virkamiehillemme!

Ja niin, eihän heitä saisi luottamushenkilö edes puhutella!!!

Tämmöisin miettein MeikäMimmi, edelleen sitoutumaton.
Ja pysyy!

17.3.2013 12.32  Kirsti Pohjola

Jostain syystä on tullut semmoinen olo että kaikki toimialajohtajat yms ottavat kaiken hyödyn irti kaupungista niinkauan kuin voivat, tietävät että loppu häämöttää jo...
Vaikka Salo nousisikin niin heidän työsuhteet eivät jatku, nousu nimittäin ei mitenkään tapahdu ennenkuin irtisanomissuojat päättyy.

17.3.2013 12.33  Marjatta Halkilahti

MainosMainos:
Lues uusin blogini "häiriönpoikasta muistitikussa"

17.3.2013 12.58  Äänestäjä

Muistakaa, teillä on oikeus pyytää selvityksiä nähtäväksi (Laki Viranomaisten toiminnan julkisuudesta). Se tarkoittaa sitä, että jokainen selvitys, jonka he tekevät lautakunnan tai kaupunginhallituksen tai valtuuston käsittelyyn - ovat Julkisuuslain 6 § 1 mom 2 kohdan mukaisia asioita. Eli - jokainen selvitys, esitys tms. on julkisia heti, kun ne on allekirjoitettu. Ja jos he esittävät tutkimuksia, suunnitelmia esillä olevista vaihtoehdoista, niiden perusteista ja vaikutuksista - ne ovat Julkisuuslain 6 § 1 mom 5 kohdan mukaan julkisia heti, kun ne on valmiita käyttötarkoitukseensa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka itse asia olisi keskeneräinen - siitä huolimatta ne ovat julkisia.

Vaatikaa nähtäväksenne konkreettisina kopioina kaikkia näitä selvityksiä. Pyytäkää niihin kaikki liitelaskelmat ja taustapaperit. Ja kopioina. Viranomaisella on velvollisuus näiden antamiseen. Siis - viranomaisella on velvollisuus ne antaa ja ne ovat julkisia - pyytää niitä sitten ketä tahansa - ei tarvitse olla luottamushenkilö.

Mikäli taas on kyse selvityksestä, jonka on ulkopuolinen tehnyt ja toimittanut viranomaiselle, se tulee Julkisuuslain 7 § mukaan julkiseksi heti kun viranomainen on sen saanut. Niistäkin kopiot.

Lisäksi Julkisuuslain 17 § mukaan, viranomaisen on velvollisuus huolehtia, ettei tietoja rajoiteta ilman asiallista ja laissa säädettyä perustetta !!!!!

Lisäksi Julkisuuslain 19 § mukaan viranomaisen on pidettävä saatavissa tiedot valmisteilla olevista yleisesti merkittävistä suunnitelmista, selvityksistä ja ratkaisuista sekä pyydettäessä annettava suullisesti tietoja vaihtoehdoista, niiden vaikutusten arvioinneista, jne.

Ja jos eivät anna - ottakaa todistaja kaveriksi tai muutoin todisteellisesti kirjaatte ylös tapahtuman, kelloajan ja päivämäärän.

Kannattaa muistuttaa viranhaltijoita, että Julkisuuslain 35 § sisältää rangaistussäännökset, joiden mukaan Rikoslain 40 luvun mukaan voidaan rangaista näiden Julkisuuslain säädösten laiminlyönnistä tai rikkomisesta rangaistukseen virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä ! Tämä taitaa olla vielä yleisen syytteen alainen - muistaakseni - eli syyttäjä ajaa kanteen eikä erikseen tarvitse kannetta ulkopuolisten nostaa.

Virkamiehet mielellään väittävät, että keskeneräiset asiat on salaisia. Tämä ei pidä paikkansa. Vanhan Julkisuuslain mukaan näin osittain oli, mutta uusi laki lähtee siitä, että valmistuneet asiat on julkisia. Eli, jos toimialajohtaja laatii selvityksen ja toimittaa sen lautakunnalle - se on aina julkinen riippumatta siitä, onko asian käsittely muutoin kesken tai tuleeko asiasta vielä jatkoselvityksiä.

Ja tuollainen kielto, ettei luottamushenkilö saa ottaa yhteyttä työntekijään (olivat myös yläasteiden rehtoreita vaatineet valehtelemaan vanhempainyhdistykselle) - onko kyseessä laiton uhkaus (rikoslaki) tai työntekijän ilmaisunvapautta laittomasti rajoittava toimi tai esimiehen taholta epäasiallinen kohtelu ? Muistakaa - suullinenkin viesti on yhtä laitonta kuin kirjallinen - kunhan asian pystyy todistamaan ja todistamiseen riittää toinen henkilö.

Jaksamista Marjatta ja kumppanit !

17.3.2013 14.05  Anonyymi äänestäjä

Kyllä täällä taas ollaan jumalattoman polleita ja uhkaillaan kaupunginjohtajan ja toimialajohtajien erottamisilla. Halkilahden palstoilla kyllä tyhmyys tiivistyy. Halkilahdelle tuo dementiatesti pitäisi tehdä ensimmäiseksi.

17.3.2013 15.21  Jani Salomaa

Menee asian sivusta, mutta tosiaan meitä luottamushenkilöitä yritetään estää ottamasta asioista selvää esimerkiksi käymällä paikanpäällä päätöksen alla olevissa kohteissa. Kieltoja, hankaloittamista yms. onhan kohteliasta kysyäkkin sopiiko käynti tms. mutta on tilanteita joissa siitä on myös suoranaista haittaa "tutkimuksille" .
"anonyymi äänestäjä" onhan se kyllä niin että tyhmä piiloutuu nimimerkin taa ja huutelee sieltä. Eihän tuo mitään uhkailua ole noiden erottamiseksi vaan ihan reaalisia keinoja etsitään. Valehtelevat virkamiehet ovat turhia koska silloin ne joudutaan "kiertämään" minä en valehtelijalta kysy asioita vakavissaan kuin sen kerran ja kun valehtelee pitää siitä lähtien kysyä muualta, juurikin yksi tapa on käydä suoraan kohteessa.
Ainiin sanalla anonyymi on nykyisin erittäin paha sointi, anonyymin nimissä on tehty niinpaljon kaikkea laitonta sekä tahallista haitantekoa mm. turun sanomiin lähetteli anonyymi valheita.

17.3.2013 17.14  Marjatta Halkilahti

Tässä lainaus Terveyskirjaston sivuilta kohdasta muistihäiriö:

"Milloin huolestua ja hakeutua tutkimuksiin?

Tutkimuksiin voi hakeutua aina, jos on selvästi huolissaan omasta tai läheisensä muistista. Tutkimukset ovat ainakin paikallaan, kun

unohtelee muutakin kuin ihmisten nimiä (mitä tapahtuu kaikille)

arvoesineet häviävät (muutkin kuin silmälasit, jotka löytyvät myöhemmin loogisesta paikasta)

unohtaa toistuvasti sovittuja tapaamisia

unohtaa jonkin itselle tapahtuneen merkittävän asian (ei vain mitä on ohimennen puhuttu)

asioiden hoitaminen vaikeutuu, esiintyy sähläämistä

huomattavia vaikeuksia uuden asian,
esimerkiksi kodinkoneen käytön oppimisessa

ilmaantuu epäluuloisuutta ja muistiaukkojen peittelyä."

18.3.2013 18.23  Kyseenalaistamisen taito

Marjatta,

muistista ei kannata sinun olla huolissasi - sinulla on terve järki ja erittäin asiantunteva ote sekä kyvykkyyttä ja osaamista kyseenalaistaa tämän hyvä-veli-järjestelmän touhuja.

Jani on aivan oikeassa - kaupungin riveissä on valtavat määrät uhkailuja, pelottelua yms. Yläasteiden rehtoreille oli ilmoitettu, että mikäli he tulevat Laurin koulun Vanhempainyhdistyksen infotilaisuuteen, heidän on pakko sanoa, että Laurin lapset mahtuvat heille eikä kouluissa ole homeongelmia. Nämä rehtorit ilmoittivat, että valehtelemaan he eivät tule, joten heidän on tästä painostuksesta johtuen jäätävä pois tilaisuudesta. Lisäksi oli koulujen opettajia uhattu, että jos he tuovat epäkohtia esille, tulee siitä "oikeusjuttu".

Näissäkin asioissa, kyseisten rehtorien ja opettajien olisi hyvä ottaa yhteyttä OAJ:hin ja lähteä viemään asioita eteenpäin. Niin kauan kuin tällaisella uhkailulla asioita viedään eteenpäin, niin kauan ne jatkavat. Tällaiset ihmiset eivät parane, mutta heidät saadaan oikeusteitse pihalle. Ymmärrän, että rehtorit ja opettajat miettivät omaa jaksamistaan näissä asioissa - mutta miten pitkään sitä jaksat tehdä työtäsi näiden jatkuvien uhkauksien alla ? Töitä riittää - ja sitä jaksaa ajaa vaikka vähän kauemmaksikin töihin, jos työyhteisö on terve.

Jokaiselle ihmisellä on yksi elämä ja se on korvaamaton. On hienoa, että on Marjatan kaltaisia kyvykkäitä ihmisiä, jotka jaksavat ajaa yhteisten asioiden eteen hyvin tarkoituksin. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä, sillä kaikkea ei yksi ihminen tehdä voi. Näin ollen, te, joita on nyt Salon kaupungilla hiljaisiksi uhattu, keskustelkaa työkavereidenne kanssa asiasta, tallentakaa kaikki sähköpostit ja kirjeet asiasta, kirjoittakaa ylös teille annetut suulliset käskyt yksityiskohtineen ja lähtekää yhdessä OAJ:n tukemana asiaa viemään eteenpäin ja tuokaa ongelmat suoraan julkisuuteen. OAJ:stä saatte juridisen avun, sillä virkakoneisto tulee hyökkäämään vastaanne uhaten erilaisilla oikeustoimilla. Niitä ei tarvitse pelätä - te olette työsuhteessa se suojattu osapuoli ja heikommassa asemassa - virkamiesten tulee käyttäytyä esimiesasemansa mukaisesti eikä saa uhata aiheettomasti. OAJ antaa teille pelikortit näihin tilanteisiin.

Tsemppiä Marjatalle ja teille, Salon kaupungin uhkailujen alla työskentelevät.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini