tänäpän tapahtunutta

Perjantai 17.1.2014 klo 23.28



Tätä mieltä tänään. Salon Seudun Sanomissa:

Saako luottamushenkilö tehdä aloitteita? Ei saa, ei ainakaan ole suositeltavaa. Tähän on päätynyt valtuutettu Harri Lindholm(sss 15.1.2014). Hänen mielestään aloitteet vievät vain työntekijöiden työaikaa. 

Vähän ajaudutaan vaarallisille vesille, jos valtuutettu puuttuu luottamushenkilön oikeuksiin. Yksi niistä on ilmaisuvapaus. 

Luottamushenkilö on kunnan asukkaiden edustaja, ja tämä tarkoittaa sitä, että hänellä on kokouksissa oikeus sanoa sanottavansa, oikeus esittää näkemyksensä käsiteltävänä oleviin asioihin ja oikeus tehdä aloitteita. Ihan niin kuin toimittaja Asko Lehtonen kirjoituksessaan valtuustoaloitteista tiivisti paimiolaisen luottamushenkilön ajatuksia (sss 13.1.2014), niin nehän lähtevät useimmiten liikkeelle kaupunkilaisten taholta, siis heidän, joita luottamushenkilön kunnan päätöksenteossa kuuluukin edustaa. 

Nettiyhteyden päässä istuvat voivat kurkistaa Salon kaupungin sivustoille kohtaan päätöksenteko ja poimia sieltä sivuston, jossa vuoden 2013 aloitteet ovat. Näkyy, että esimerkiksi allekirjoittaneen aloitteista useimmat ovat koskeneet vanhustenhoitoa. 

Kaupunkilaisten ja etenkin ikäihmisten huoli palvelujen heikentymisestä on tässä kaupungissa täyttä totta. Ei näitä ainakaan pitäisi kenenkään luottamushenkilön vähätellä eikä sanoa, että nyt seis aloitteiden teko.  

Jos sitten katsotaan työntekijöiden ajankäyttöä, niin ei allekirjoittaneen vanhustyötä koskeviin aloitteisiin ole vastauksen antamisessa kovin montaa minuuttia kulunut. Esimerkiksi pyyntööni vuonna 2011 hyväksytyn palveluverkkoselvityksen avaamisesta ja uusimisesta laitospalveluiden osalta tuli vastaustekstiä vain kolmen kappaleen verran.

Ensimmäisessä hoettiin sitä mitä kaupunkilaiset ovat jo kyllästymiseen saakka kuulleetkin: “Kaupungin talouden tasapainottaminen edellyttää mittavia rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia. Nykyisten tulo-odotusten pohjalta laskettuna strateginen sopeuttamistarve on vuonna 2014 yli 30 milj. euroa. Taseen yli-/alijäämä tili kääntyy negatiiviseksi vuoden 2013 lopussa. Toinen kappale oli lainausta tilintarkastajalta: ”Koska vuoden 2013 talousarvion alijäämä on suurempi, kuin aikaisemmilta tilikausilta kertyneet ylijäämäerät, kaupungin on osoitettava joko taloussuunnitelmassa tai erillisessä toimenpideohjelmassa miten talousarvion laatimisvuoden taseeseen kertynyt alijäämä katetaan.”

Kolmas kappale kertoi miten viranhaltijoiden, valtuuston ja hallituksen puheenjohtajiston ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken on valmisteltu talouden tasapainotusohjelmaa vuosille 2014-2017, ja kun tämä tasapainotusohjelma tulisi valtuustolle, sen hyväksyttäväksi, niin vastauksessa todettiin, että jättämääni aloitetta ei ollut tarkoituksenmukaista käsitellä erillisenä asiana.

Jokainen voi tykönänsä miettiä, miten hyvin edellä olevat antoivat vastausta aloitteeseeni ja kuinka paljon vastausta antaneiden työaikaa pois heidän normaalista työstään tuhlattiin. Eihän noissa lauseissa ole mitään erityistä työtä vaativaa “selvitysrumbaa“. Vai oliko? Vanhustenhoidon päätöksiä seurannut muistaa myös, kun kaupungin tasapainotusohjelma - selviytymissuunnitelmastakin puhuttiin - hyväksyttiin lokakuussa 2013. Päätös oli sopeuttamissuunnitelma, mutta ei siinä vanhustenhoitoa mihinkään sopeutettu.  Se vain jätettiin kaiken muun jalkoihin. On jätetty tämän kaupungin syntymästä saakka. 

Kiitos vaan valtuutettu Lindholmille aloitteettomuus -asian esille ottamisesta. Taidan omalta osaltani tulevaisuudessa siirtyä enemmänkin kyselylinjalle. Se on se juttu, jossa valtuutettu voi valtuuston kokouksen jälkeen kysellä kaupungin hallinnon ja talouden asioista, ja seuraavassa kokouksessa kaupunginjohtaja tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja antaa sitten vastauksen.  

Vai onko tämäkin 10.11.2008 valtuuston hyväksymä asia tulossa "valtuutetun käsikirjaan", sinne ei saa/ei sovi -osastolle?

..
Tuo oli salkkarissa. Ei tämä loppuosa sentäs..
Harrin, siis Lindholm, näin ehtoolla Veturitallissa. Harri kertoi, että hän on jättänyt juttuuni jatkoa. Hyvä niin. Keskustelu, mielipiteet puolesta tai vastaan jatkukoon..
..


Mitäs sit muuta? Tänäpän tapahtunutta?

Tyksissä kävin. Pitävät kontrollia meikäläisestä.
Jos olisin ollut oikein, oikein kipeä, siis semmonen, että just ja just olisin ilmoittautumistiskin taakse itseni saanut hilattua, niin olisin varmaan siinä vaiheessa parantunut. Nimittäin, vastaanoton tiskin takana oli niin kertakaikkisen ystävällinen virkailija, että vähältä piti etten kysynyt missäs olet käytöskurssisi käynyt. Sama meininki oli edellisellä kerralla. Eikä ole valittamista lääkäristäkään ja häntä avustavasta hoitajasta. Ei muuta kuin kiitos ja niiaus.

Labraankin olisi pitänyt mennä, mutta kun tiesin, että auton parkkimaksu ei olisi enää moiseen käyntiin riittänyt, päätin, että Saloon sitten. Ensi viikolla, ensi viikolla!

Turusta ulos ja suunta Paimioon. Ei nyt ihan suin päin sentään. Soitin ensin. Soitin siellä asuvalle Ystävättärelleni, että "oleks koton?" ja kun toinen vastasi, että juu, niin kysyin: "saak teilt tänäpän kaffet?" Juu, tuli siihenkin. Taas kiitos ja niiaus. Perillä minua odotti muutakin kuin kaffeepöytä. Kiitos lounaasta Terttu. Oli joka tavalla virkistävä visiitti!

Paimiosta suuntasin kotiin ja vaatteiden vaihtoon ja sit Veturitalliin.
Jaa, et mitäkö siellä?
Siellä oli Levottomuudet -näyttelyn avajaiset. Oli näyttöä, katseltavaa, ihmeteltävää yhdeltätoista taiteilijalta. Vähän se oli erilaista kuin mitä oli esim. Ilkka Lammin kädenjälki. Mutta katsottavaa! Näyttelyn avaaja Henri Terho oli loistava puhuja, eikä huono ollut näyttelyn esittelijä Veikko Halmetojakaan. Kumpikaan ei pitkästyttänyt.

Ai niin, meinas unhottua.
Ennen puheita oli laulukuoroesitys. Asialla olivat Salon Viihdelaulajat. He lauloivat Salon "selviytymislaulua" tai jotain. Huh, kun en muista nimeä enää, vaikka se kerrottiin ja säveltäjä- sanoittajakin liippas ohi korvieni. Pekka Laakso tai Laaksonen? Laulu oli vallan hiano ja se, miten se esitettiin oli tavallisuudesta kaukana. En tiedä kenen idea oli, että laulajat lauloivat ja samalla vaelsivat yleisön joukossa, mut hienoa se oli ja huikea suoritus. Kun kerta kiittämisen ja niiaamisen aloitin, niin menkööt laulusta ja laulajille viel kolmas kerta. Siis kiitos. Ja niiaus. Veturitallin akustiikka on myös aivan omaa luokkaansa.

..

Seuraavaks mää menen maate. Hyvää yötä!

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini