se on sit täsä

Tiistai 25.3.2014 klo 20.02


Eilen puoliks lupasin, että nostan Salon Seudun Sanomissa 17.3.2014 olleen tätä mieltä -juttuni
Tässä on:

Salon kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina kokouksessaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vuosille 2014-2016 laatimaa strategialuonnosta. Aikaa siihen meni yli kaksi tuntia, vaikka vastauksen antaminen oli tehty enemmän kuin helpoksi.

Sairaanhoitopiirin esittämiin asiakokonaisuuksiin olisi voinut vastata ”kyllä” tai ”ei” tai ”ei ota kantaa” , mutta me salolaiset tahdoimme enemmän. Ei siinä mitään, kyllä minä samaa mieltä olin melkein kaikista lisäyksistä ja tarkennuksista, jotka meiltä annettuun lausuntoon kirjattiin, mutta oli myös jotain, joka minua häiritsi. 

Minua häiritsi se, että Salo vaatii muilta ja patistaa muita. "Kaikille maakunnan asukkaille tulee tarjota yhdenvertaisia palveluita" tai "maakunnan tasolla tavoitteena tulee olla potilaiden ohjautuminen oikeaan hoitopaikkaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa." Noihin kohtiin vastattiin, jotta kyllä. 

Samaa mieltä oli ja on meikäläinenkin, mutta ihan vain ääneenkin ihmettelin, miten näitä vaatimuksia kehdataan esittää muille, mutta sitten kun omia sopeuttamis-,selviytymis- ja muita ohjelmia laaditaan, niin toimitaan kaikkea muuta kuin edellä mainituin ajatuksin.

Sairaanhoidolliset palvelut järjestetään taloudellisesti ja laadullisesti nykyistä vakaammalle pohjalle, samoin tukipalvelut, ja vielä: "Sairaanhoitopiirin tulee, kuten omistajakuntien käydä läpi kaikki yksittäiset toiminnot tarkasti läpi, miettiä niiden välttämättömyys tai laajuus tai yhteistoimintamahdollisuudet ja siten etsiä menoleikkausmahdollisuuksia."

Noihin strategiaehdotuksen kohtiin on kenen tahansa helppo yhtyä, mutta entäs miten luottamushenkilön käy, jos ja kun hän esittää vastaavia asioita kaupungin omiin selviytymissuunnitelmiin eli oikein luettuna palvelujen ja toimintojen supistusohjelmiin.

Asioita esittelevät virkamiehet eivät moisiin vaatimuksiin ole korviaan pahemmin lopsauttaneet. Luottamushenkilöt joutuvat itse etsimään ja penkomaan lisäselityksiä ja selvityksiä melkein asiaan kuin asiaan. Jos osaavat ja pystyvät. Luotettavia kustannuslaskelmia ei anneta, vaikka pyydetään, eikä anneta vertailuja esimerkiksi siihen, mitä jonkun palvelun supistus tai kokonaan lopetus tulee maksamaan toisaalla. 

Rahan käytöstä, kokonaisuuden hahmottamisesta ei tunnu olevan hajuakaan, tai pitääkö jo todeta ihan suoraan, että eipä taida isolla osalla päättäjistä enää olla edes haluja moisen selvittämiseen! 

 Timo Pohjola patisti sekä kaupungin johdon että luottamushenkilöhallinnon peilin eteen (SSS 11.3.2014). Patistus on enemmän kuin paikallaan. 

Marjatta Halkilahti

Kaupunginvaltuutettu (sit)

Salo

..

Joku on päivän aikana udellut kuinka mun uuden tietsikkani kans opettelu sujuu. Kyllä se tästä. Valokuvien kanssa tahkosin päivällä varmaan kaks tuntia, mutta kyllä sekin sit selvisi. Kahden kameran kuvat tallentuivat ihan sinne mihin ne halusin. Seuraava taistelu käydään tulostimen kanssa. Huomenna vissiin. Ei se nyt niin vanha vielä ole, etteikö se tälle uudelle koneelle kelpais..  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini