täydennyst

Torstai 19.2.2015 klo 10.11


Tulipa täydennystä tälle jutulle:

Kylmää kyytiä Kelalta

Salon alueella, varmaan muuallakin, ihmisiä puhuttaa Kela -korvattaviin taksimaksuihin 1.1.2015 tulleet muutokset.

Tilausnumerosta tilatulle matkalle yhdensuuntaisen matkan omavastuu on 16 euroa, mutta jos tilaat matkan muualta, omavastuusi on 32 euroa.

Taksiautoilijat eivät muutoksesta tykkää, eivät myöskään asiakkaat. Salon alueella autoilijat ovat sitä mieltä, että syrjäkylien taksit tässä häviävät, eikä tilanne kovin ruusuiselta näytä kaupunkialueen taksienkaan osalta. Asiakkaan vienti esim. TYKSiin onnistuu, mutta paluukyytiä ei tule. Se menee pääsääntöisesti turkulaisille takseille.

Tilausnumeron kautta tilatusta kyydistä saa korvauksen heti, mutta saa varautua siihen, että kyydissä voi olla myös muita matkustajia. 

32 euron omavastuulla saa haluamansa auton ja kuljettajan, mutta matka on tällöin maksettava kokonaisuudessaan. Sen jälkeen vasta voi korvausta hakea. Eikä siinä vielä kaikki. 32 euron omavastuuosuudella ei kerrytetä matkojen vuotuista ns. matkakattoa, vaikka se olisi täyttynyt tilausnumerosta tilattujen tai omalla autolla tehtyjen matkojen omavastuuosuuksista.

 

Niin. Että rahallako meitä taas ohjataan?

"Mihi se ite Ihmine unhottus?" 

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184572-kylmaa-kyytia-kelalta

Tänään Salon Seudun Sanomissa todetaan näin:

Kuusjoella asuva 80-vuotias Eva Pullinen sai kerralla tarpeekseen välityskeskuksen kautta tilatusta Kela-taksista. Ensin Pullinen myöhästyi Tyksin lääkäristä, koska tilattu taksi ei tullut ajoissa. Myös matka takaisin kotiin kesti pitkään, koska taksi ajoi Turusta ensin Paimioon ja sitten Someron kautta Kuusjoelle.

Kuusjoella asuva 80-vuotias Eva Pullinen sai kerralla tarpeekseen välityskeskuksen kautta tilatusta Kela-taksista. Ensin Pullinen myöhästyi Tyksin lääkäristä, koska tilattu taksi ei tullut ajoissa. Myös matka takaisin kotiin kesti pitkään, koska taksi ajoi Turusta ensin Paimioon ja sitten Someron kautta Kuusjoelle.

Kelan tukemissa taksikyydeissä runsaasti ongelmia

Salon Seudun Sanomat 19.2.2015 07:00:44

Salon Seudun Sanomien tekemä kysely paljasti, että Kelan tukemiin taksikyyteihin liittyy runsaasti ongelmia. Kelan luomat säännöt ja potilaiden kokemukset saattavat olla kaukana toisistaan. Välityskeskuksen kautta tilattuja takseja pitäisi sääntöjen mukaan joutua odottamaan enintään tunnin. Toimitukseen yhteydessä olleet asiakkaat olivat kuitenkin joutuneet odottamaan taksia pahimmillaan kolme tuntia.

Takseissa kulkeneet asiakkaat kertoivat myös pitkistä matkustusajoista, kun useita potilaita kuljettanut taksi on kierrellyt eri kunnissa. Kyytien yhdistely saisi enintään kaksinkertaistaa matkan keston, mutta potilaiden matka Turusta Saloon saattaa kestää jopa kolmesta neljään tuntia.

Kuusjoella asuva 80-vuotias Eva Pullinen tilasi välityskeskuksesta taksin, kun hänen piti mennä Turkuun lääkäriin. Pullinen myöhästyi lääkäristä. Lisäksi reissu Tyksiin kesti taksin odotteluineen ja kiertelyineen yhdeksän tuntia. Tämän jälkeen Pullinen ottanut joka kerta suoraan tutun taksin.

Salolaisnainen kertoi puolestaan sydämentahdistimen saaneesta äidistään, jonka matka Tyksistä Salon keskustaan kesti viisi tuntia. 94-vuotias äiti oli aivan pyörryksissä ja nääntynyt, kun pääsi lopulta kotiin.


Kommentit

19.2.2015 11.38  Ossi Lehtiö

Asiasta keskusteliin eilen eduskunnassa. Siellä olivat Turun. Porin ja Aläjärven taksimiehet ja ao. paikkakuntien kansanedustajat. Mukana oli myös Kelan edustajat, sössöttämisineen.

Ensinnäkin, pitää ottaa yhteyttä sairaalan tilaukseen, joka tilaa taksin asukkaan kotipaikkakunnalta. Se taksi on yleensä vanhalle ja sairaalle turvallisempi ja tutumpi vaihtoehto. Maksu on sama vaikka taksi tulee hakemaankin.

Sairaalat pitää ohjestää niin, että tunnin säännös pidetään ja ei liian pitkiä kiertoajeluja, samalle paikkakunnalle vaan ie naapuripitän nappuriin.

Asiaa voit vaikkapa kyselle Reijo Hongistolta, joka oli läsnä tilaisuudessa.

25.2.2015 20.06  MäTaas-69v

25.2 Mielipide-palstalla hyvä kirjoitus ko. asiasta Olavi Kiviaholta. Ministeriössä, jossa tämä Kela-kyyditystaksit kehiteltiin, ei todellakaan ole päättävillä henkilöillä ollut tuntumaa siihen, minkäkuntoisia nämä lääkäreille ja sairaalaan hoitoon ja tutkimuksiin kuljetettavat henkilöt ovat. Suomessa vaaditaan eläimillekin enemmän inhimillisyyttä ja saadaankin. Kela-kyytien tilauksien vastaanottajat uudelleen koulutukseen asiakkaan kohtaamisessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini