valtuustost lissä

Tiistai 2.6.2015 klo 23.33


Vai että jotain vielä!  Eilisestä valtuuston kokouksesta?

Ymmärrän kyllä, että kokouksen videolta katselu on enemmän kuin puuduttavaa.

Miten olisi taustaksi tämä https://www.youtube.com/watch?v=BUGDsf7tW0I ?

..

Neljäs kohta, jonka olisin sopeuttamissuunnitelmasta pois ottanut oli tällainen:

Ehdotan, että Kiikalan ja Muurlan kirjastot, niiden muuttaminen automatisoiduiksi itsepalvelukirjastoiksi poistetaan Salon kaupungin sopeuttamissuunnitelman 2016-2018 kohdasta Hyvinvointipalvelut/Kirjastot.

Ja miksi näin? Kyllä kai robottikirjasto tulevaisuutta on, mutta mielestäni em. suunnitelmaan heitetty säästö sitä tuskin kokonaisuutena ottaen olisi. Annetut lisätiedot, toteutusvaihtoehtoperustelutkin olivat aika oudot.

Ja mitä löytyy esim. kaupungin tilinpäätöksen/toimintakertomukseen 2014 sivulta 107? Löytyy mm. tällaista: Salon kirjastopalvelut koostuvat pääkirjastosta, yhdeksästä lähikirjastosta ja kahdesta kirjastoautosta.Työntekijöitä 35. Opetus- ja kulttuuriministeriön yleistä laatusuositusta kirjastojen henkilöstön riittävyydestä me emme täytä. Vajausta on 20 henkilöä.

Henkilökunnan vähäisyyden vuoksi kirjastossa ei pystytty vuonna 2014 tekemään minkäänlaista laatu- tai kehittämistyötä. Suurin osa henkilöstöstä ei kyennyt osallistumaan mihinkään ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Ja rekrytointikiellon vuoksi sijaisten palkkaamista koulutusten ajaksi ei voitu edes harkita.

Ihmettelin miten tällaisessa tilanteessa kuvitellaan, että automaatit ovat Kiikalalle ja Muurlalle hyvä ratkaisu?

Ymmärtääkseni kaikki valtuutetut olivat saaneet sellaisen infon, jossa henkilöstö itse oli miettinyt tulevaisuuttaan, siis sitä kuka missäkin pisteessa voisi vielä töitä tehdä.

Jätin nimet pois, mutta lainasin osittain mitä kerrottu on:

Suomusjärven kirjastosihteeri on valmis jakamaan työaikansa niin, että olisi jatkossa (Muurlan ja Kiikalan yhteisen kirjastosihteerin jäätyä eläkkeelle) valmis menemään Kiikalaan kahtena päivänä viikossa ja pitämään Suomusjärven kirjastoa auki loput kolme päivää.

Muurlan kirjastoa kolmena päivänä viikossa hoitamaan on lupautunut henkilö, jolla ei tällä hetkellä ole kiinteää työpistettä, vaan hän käy tuuraamassa missä milloinkin tarvitaan. Häntä voisi jatkossakin käyttää sijaisena kahtena päivänä viikossa.

Säästöön jäisi yhden kirjastosihteerin palkka eikä tarvitsisi vielä tehdä kymmenientuhansien eurojen investointeja eikä muitakaan työntekijäjärjestelyjä nyt tänä aikana, kun työntekijät ovat muutenkin stressaantuneita monista muutoksista.

Olin sitä mieltä, että tuollaista tietoa pitäisi kunnioittaa. Muutoinkin pitäisi pikkusen miettiä miten automaatio palvelee esim. ikäihmisiä, ja onhan näissä kirjastoissa muutakin toimintaa ollut kuin kirjojen lainaaminen.

Jos itsepalvelua jonkun kirjaston nurkkaan nyt halutaan, niin kyllä se pitäisi olla sellaisessa paikassa, jossa on kirjastohenkilökuntaa paikalla.

..

Jätin siis ”ei käy-ei sovi" -esityksen” Kiikalan ja Muurlan kirjastojen muuttamisesta automatisoiduiksi itsepalvelukirjastoiksi, mutta eihän se esitys läpi mennyt. Kaksi kannattajaa sentään sain: Pertti Vallittu ja Simo Vesa. Kiitos heille.

Parunko? En. Eriävän mielipiteen kyl jätin. Eiköhän aika näytä tekikö enemmistö hyvän vai huonon päätöksen..

..

"Jos men eile ehtol myöhäseks, nii pitk päivä oli tänäpäki. Mää istusi kaupunkintalol kuntalaki -koulutukses. Seki muuttu. Nii. Et ei nää muutokse tuule mihinkä lopu olla sit siäl, tääl tai tual!" 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini