tätä mieltä

Torstai 2.7.2015 klo 23.40


”Eivät ne virkamiehet paskaa puhu.” Näin toteaa eläkkeelle siirtyvä Salon kaupungin talousasiantuntija Kauko Lindholm (sss 20.6.2015). No, eivät välttämättä sitä, mutta eivät luottamushenkilötkään ihan mitä tahansa päätä, tai tarkennan, eivät he mitään automaatteja ole. Eivät he aina voi eivätkä pysty tekemään päätöstä sen mukaan, mitä virkamies on asiasta esittänyt ja ehdottanut.

Näin ei pitäisi olla, mutta kyllä tässä kaupungissa on sellaisia päätösehdotuksia eteen tupsautettu, että päättäjä on joutunut hieraisemaan silmiään ja kysymään, että onkohan tämä nyt todella näin mitä esitetään.

Uudemman kerran: näin ei saisi olla, mutta on meillä ollut tilanteita, joissa luottamushenkilöt ei ole luottaneet virkamiesten selvityksiin, vaan ovat joutuneet itse penkomaan sekä ehdotuksen taustoituksia että kustannustietoja.

”Salon säästöt eivät ole ohi.” Siinä toinen Lindholmin viesti ja sanoma, joka on tarkoitettu ilmeisesti sekä kaupungin päättäjille että asukkaille.

Tässä kohtaa on huokaistava ja syvään.

Muutama viikko sitten luimme (sss 13.6.2015) mitä kaupunkimme vapaa-ajan lautakunta on päättänyt. Se on päättänyt herättää henkiin prosenttitaideperiaatteen. 

Tämä tarkoittaisi sitä, että Salo jatkaisi julkisten tilojen viihtyvyyden lisäämistä toteuttamalla edellämainittua periaatetta kaupungin uudis- ja peruskorjausrakennuskohteissa. Lautakunta on hyväksynyt Kulttuuripalvelujen strategian vuosille 2015-2020 ja siinä todetaan, että määräraha pyritään nykyisen käytännön sijaan palauttamaan rakentamiskustannusten yhteyteen.

Siis juuri kun olemme saaneet valtuustossa hyväksyttyä edes jonkun näköisen sopeuttaumis- ja selviytymissuunnitelman kaupungin rahatilanteen korjaamiseksi ja samalla antaneet sekä kaupunginhallitukselle että lautakunnille ohjeen toimia talousarvion laatimisessa ja yksittäisten päätösten tekemisessä päätetyn linjauksen mukaisesti, niin jo joku taho sooloilee.

Tässä kohtaa muistuu mieleeni ajatus, jonka joku on joskus jossain esiin heittänyt: kunnan taloudenhoidon kannalta olisi hyvä, jos lautakuntien kaikki jäsenet olisivat valtuutettuja. Silloin he tietäisivät missä mennään, toisin sanoen mihin on varaa, mihin ei.

Nyt jos koskaan tässä kaupungissa tarvitaan koko kokonaisuuden hahmottamista. 

Ei voida edetä niin, että yhtäällä haetaan pieniä puroja säästöjen saamiseksi, mutta toisaalla on varaa edetä ihan miten vain.

Marjatta Halkilahti, kaupunginvaltuutettu, sitoutumaton

..

Niinpä niin!

Tuo juttu oli tänään Salon Seudun Sanomissa.

Lehden toimittaja oli antanut mielipiteelleni komean otsakkeen: Salolla ei nyt ole varaa prosenttitaiteeseen. Komean kuvankin olivat mukaan liittäneet ja siihen seuraavan tekstin: Salon säästölinjaan prosenttitaide ei kirjoittajan mukaan nyt mahdu. Pekka Jylhän Ilo -veistos elähdyttää Salon uimahallin edustalla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini