sauna ilma löylyi

Tiistai 28.7.2015 klo 0.26


Tämän päivän Salon Seudun Sanomista löytyy tämä Tätä Mieltä: 

Salon sosiaali- ja terveyspalvelun käytössä on SHQS-laatuohjelma (Social and Health Quality Service). Se pohjautuu kansainväliseen järjestelmään, jonka arviointikriteeristö on kehitetty vastaamaan suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden arviointitarvetta.

Salon vanhuspalvelut on kuntaliitoskaupunki Salon vuoden 2009 alusta alkaen haaveillut siitä, että se saa toiminnalleen edellä mainitun laatuohjelman mukaisen tunnustuksen. Nyt sellainen ”palkinto” on annettu 27.3.2015 alkaen ja se on voimassa 26.3.2018 saakka.

Ulkopuoliset asiantuntijat ovat esittäneet tyytyväisyyttä muun muuassa näin: Vanhuspalveluiden toiminnassa on arvioinnin mukaan asiakaslähtöinen toiminta, jossa asiakkaiden itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan ja palvelujen myöntämisessä huomioidaan asiakkaan paras. Tämän lisäksi erityismaininnan saa toiminnassa käyty arvokeskustelu, johon asiakkaat ja asukkaat on otettu mukaan sekä kuntouttavan toiminnan ja työotteen kehittäminen. Työntekijöiden vastuiden ja niiden sisällön määrittelyt ovat myös saaneet erityismaininnan.

On niitä kehittämistarpeitakin sentään esille noussut ja nostettu, esimerkiksi strategian jalkauttaminen asiakastyön tasolle sekä maininta, että palveluprosessien tarkastelua palvelujen rajapinnoilla tulee jatkaa ja hyödyntää asiakasnäkökulmaa.

Auditoijat ovat huomanneet myös, että lakisääteisten palvelujen turvaaminen kaupunkilaisille ei ole jokaisella toiminta-alueella toteutunut. Syyksi tähän nähdään resurssien puute.

Tuorein saamani omaisyhteydenotto kertoo sekin jotain kaupungin vanhuspalveluista. Siitä millaisessa palvelujen laadullisuudessa liikutaan, kun tarkastellaan esimerkiksi vanhuksen mahdollisuudesta päästä saunaan.

Salon kaupungin sivustoilla kerrotaan, että ”kylvetyspalvelua annetaan yksittäisenä palveluna kodin ulkopuolella lähimmässä kotihoidon järjestämässä tilassa”, että ”kriteerinä palvelun saamiselle ovat peseytymistilojen puutteellisuus ja henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisen vaje.” Maksu on 8 euroa henkilöltä per kerta.

Edellämainittua palvelua käyttävää on kesäkuussa yllättäen tiedotettu tällaisella viestillä: ”Tasa-arvoisten palvelujen yhtenäistämisen vuoksi poistuu löylyhuoneen käyttömahdollisuus kylvetyspalvelun asiakkaiden käytöstä. Perushygienianhoito, mm. suihku ja pesuapu ja pukemisapu asiakkaan omaa toimintakykyä tukien säilyy. Terveisin: kylvetyspalvelun työntekijät."

Ihmetteleviä kysymyksiä on aina helppo heittää. Ilkeitäkin.

Onko edellä mainitun palvelun kurjistamispäätöksessä ollut tavoitteena säästön saaminen kylvettäjien palkkoihinjotta voidaan maksaa viimeisin auditointi -lasku? Ihan pienellä summallahan tällaista palkintoa ei saa. Edellinen auditointi tapahtui helmikuussa 2014,jolloin ”mitalia” ei vielä irronnut, mutta maksoi se silti. Summa oli vähän yli 11 000 euroa (veroton hinta).

Kysyä voi myös mitä tällainen tasa-arvoisten palveluiden yhtenäistäminen” ihan oikeasti tarkoittaa ja mikä taho sauna ilman löylyä -päätöksen on tehnyt? Kylvettäjät vai sosiaali- ja terveyslautakunta?

Ja vielä: pitääkö tässä nyt pelätä, että saman tapaisia esityksiä ja päätöksiä heitetään eteemme jatkossakin?

Marjatta Halkilahti

Salon kaupunginvaltuutettu, sitoutumaton

Muurlan kaupunginosa

Ja juu, se otsake. Salon Seudun Sanomien toimitus on päätynyt tällaiseen:

Vanhuksilta vietiin mahdollisuus saunomiseen

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini