nysse tuli!

Maanantai 4.1.2016 klo 11.28


No nysse tuli, eiku ilmestys. Salo murttel sanakirja!

Salon murteen sanakirjaan kertyi satoja sanoja

Salon Seudun Sanomat pyysi syksyllä lukijoitaan lähettämään lehden toimitukseen salolaisia murresanoja, jotta niistä voitaisiin koota lehteen ”Salon sanakirja”. Keräys saavutti suuren suosion. Sanoja lähetti yli 20 lukijaa, ja yhteensä sanoja kertyi useita satoja.

– Murresanat antavat kertomiseen monenlaisia vivahteita. Niiden rinnalla kirjakieli on hyvin väritöntä ja yksitoikkoista. Murresanat ovat yksi tärkeimmistä asioista, mitä olen saanut perinnöksi vanhemmiltani, toteaa sanoja lähettänyt Anne Nummi Kiskosta.

Nyt lukijoilta saadut sanat on koottu yhdeksi sanastoksi. Sanaston tavoitteena ei ole olla täydellinen eikä tieteellinen, vaan kooste Salon seudulle tyypillisistä sanoista ja sanontatavoista, joita nykyisen Salon asukkaat vielä muistavat ja käyttävätkin.

http://www.sss.fi/2016/01/salon-murteen-sanakirjaan-kertyi-satoja-sanoja-2/

Eilisessä Salon Seudun Sanomien paperiversiossa oli murresanoja vino pino. Joku ihmettelee vähäistä sanojen lähettäjien määrää (vähän yli 20), mutta kyllä minä sen toisaalta ymmärrän. Ei se niin helppoa ole, se kerääminen, niiden kirjoittaminen ja selittäminen.

Ikimuistettavalla Teneriffa -reissullani minä ja Terttu keräsimme yli 80 sanaa. Meillä oli loma ja oli aikaa, vaikka välillä vähän sairaalassakin kurvaisin. Päätimme, että kerätään, kerätään nyt, kun kerta semmosia pyydetään. Mutta: jos niitä oikein vartavasten alkoi miettimään, niin eipä juur tullut mieleen sanan sanaa. Silloin niitä päähän putkahti, kun ei ollut framilla ei kynän kynää eikä paperinpalaa, ei edes kauppakuittia. Mutta niinkuin edellä totean, kyllä mekin sentään yli 80 sanaa kasaan saatiin.

Olen samaa mieltä kuin mitä yksi keskustelijoista (netissä), että sanat olisi hyvä saada esille nettiin ja ihmiset voisivat niihin sitten jättää lisäyksiä ym. Voi olla, tai no, uskon, että sanoja tulisi vielä lisää enemmän kuin paljon. 

..

Tällä blogilla terkut toimittaja Talvikki Salinille:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/205770-hei-meil-tehra-oma-sanakirjane


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini