vinkei

Sunnuntai 4.12.2016 klo 13.49


Hyviä vinkkejä Salo -cityn kaupunginjohtajan valintaan:

http://www.sss.fi/2016/12/testivoittaja/

ASKO LEHTONEN.

Hyvä Salon kaupunginjohtajan viran hakija. Olemme päättäneet kutsua sinut haastatteluun itsenäisyyspäivän jälkeen. Silloin olemme jo toipuneet kaupunginhallituksen viime kokouksesta, jossa tärkein asia oli, ketkä saavat olla paikalla, kun hakijoita haastatellaan.
Julkista virkaa ei voi hakea eikä täyttää aivan salassa, mutta tarkoitus on, että mahdollisimman pieni piiri tutustuu hakijoihin, joilta odotetaan mahdollisimman laajaa suhdeverkostoa.

Haastattelut voidaan toteuttaa monella tavalla. Helppokäyttöisin on ystäväkirja-menetelmä.
Mikä on lempivärisi?
– En ole minkään puolueen jäsen.
Mikä on lempiruokasi?
– Korjausta kaipaavassa keskuskeittiössä tehty laitosruoka.
Mikä on lempijuomasi?
– Kiikalan vesi, luvan kanssa tai ilman.
Mikä on lempieläimesi?
– Tykkään kaikista, mutta aaseista ja pässeistä olen saanut tarpeekseni.
Lempituoksusi?
– Sokeritehtaan muisto.
Paras lukemasi kirja?
– Turkka Hautalan ”Salo”.
Paras näkemäsi elokuva?
– Pier Paolo Pasolinin ”Saló – Sodoman 120 päivää”.
Idolisi?
– Kaksi Anttia, Rantakokko ja Ketonen.
Minne haluaisit matkustaa?
– Kartan perusteella Aimontappoon, Härjänvatsaan ja Tuulihattuun.
Miten suhtaudut samaa poliittista aatetta edustavien parisuhteeseen?
– Se on kunnallisjärjestön yksityisasia.
Millainen on perheesi?
– Sitä ei vedetä lokaan!

Haastattelujen jälkeen ehdokkaat lähetetään testeihin.
Cooperin testi. Kahdentoista minuutin perusteella voidaan päätellä, miten pärjäät pitkässä juoksussa ontuvia fraaseja käyttäen.
Kuulotesti. Kuuloalueen pitää olla laaja. Sinun pitää sekä tunnistaa heikot signaalit että kestää suoraa huutoa.
Mustetahratesti. Jos tiedät, mikä on mustetahra, käytät liian vanhaa teknologiaa. Ei jatkoon.
Sokkotesti. Näkkyyk siäl mittä?
Audit-testi. Millä autolla ajat?
Stressitesti. Liittyy sekä edelliseen tehtävään että pankkimaailmaan. Pidätkö oman pääsi vai tuletko osuuspankista kotiin laina-autolla, vaikka piti hakea autolainaa.
Älykkyystesti. Tarpeeton. Olethan jo vakavan harkinnan jälkeen päätynyt hakemaan Saloon.

Kirjoittaja on toimittaja.

http://www.sss.fi/2016/12/kaupunkiakin-johdetaan-edesta/

HEIKKI KOSKI

Vuoden 1977 alusta kaupungin- ja kunnanjohtajat menettivät asemansa hallitusten puheenjohtajina. Uudistus vaikutti heidän vallankäyttöönsä ja saattoi vaikuttaa myös heidän arvostukseensa, joskin henkilökohtaiset ominaisuudet, yhteistyökyky ja johtamistaidot lopulta määrittivät heidän todellisen asemansa.
Kun Saloon valitaan uutta kaupunginjohtajaa, valittavan henkilökohtaisilla ominaisuuksilla ja niiden soveltuvuudella Salon paikallisiin olosuhteisiin on varmasti oleellinen merkitys. Sitä varmaankin pyritään monella tavoin testaamaan. Salolla on omat tämänhetkiset ongelmansa, mutta ne eivät kuitenkaan saa liiaksi sävyttää valintaa.
Missä sitten nämä henkilökohtaiset ominaisuudet tulevat erityisesti näkyviin?
Osaamisen, tietojen ja taitojen ohella kyky ja myös käytännössä halu yhteistyöhön yli erilaisten rajojen, asukkaiden kuunteleminen ja kansalaisyhteiskunnan tukeminen sekä oman henkilökunnan arvostus ovat näitä ominaisuuksia. Luontevat yhteydet niin valtakunnallisiin päätöksentekijöihin kuin paikallisiin toimijoihin ja mediaan, nykytermillä verkostoitumiset, auttavat viranhoidossa.
Usein ongelmana on, että asioita katsotaan pelkästään hallinnosta käsin. Byrokratian vähentäminen lähtee tämän oivaltamisesta.
Olen ennenkin kirjoittanut tällä palstalla, että taloudellisten resurssien ohella kunnissa tarvitaan riittäviä henkisiä resursseja, ja niitä valtio ei voi tarjota, vaan vastuu siitä, miten kuntia johdetaan, miten uusia käytäntöjä ja palveluratkaisuja sovelletaan, miten oivaltavaa hallinto on, on kunnilla itsellään.

Kotiliedessä oli aikanaan suosittu sarjakuva Kieku ja Kaiku. Mika Waltari riimitteli siinä muistaakseni kerran näin: ”Parempi kuin maailman tavara, mieli altis sekä avara.”
Kerran 1980-luvulla erään suurlähetystön kutsuilla Vappu Tuomioja, Hella Wuolijoen tytär ja entisen pääministerin, Suomen Pankin pääjohtajan, suurlähettilään ja presidenttiehdokkaan Sakari Tuomiojan leski, valitteli minulle, ettei nykyajan vuorineuvoksista kukaan enää lausu ulkoa Eino Leinoa tai Elmer Diktoniusta.
Seuraa sitten julkista hallintoa tai yrityselämää, avara kulttuurinen ajattelu tuntuu jääneen jotenkin sivuraiteelle. Jatkuva kiire ja kovat arvot, jotka heijastuvat toimintatapoihin, ovat etualalla.
Kun Salossa valmistaudutaan kaupunginjohtajaehdokkaiden haastatteluun, ehdotan verkostojen ja elinkeinopoliittisen osaamisen ohella haastateltavalta kysyttäväksi, mitä kirjoja hän on viime aikoina lukenut, milloin hän on viimeksi käynyt teatterissa tai konsertissa ja millaista liikuntaa hän harrastaa.
Jos haastateltava vastaa, ettei hän ole ehtinyt lukemaan kirjoja tai käymään teattereissa ja konserteissa eikä ole kerinnyt harrastamaan liikuntaa, hälytyskellojen pitäisi soida.


Kirjoittaja on hallintotieteiden tohtori.
heikki.koski@pp4.inet.fi

Hyvä ehdotus Heikki Koskelta:

"Kun Salossa valmistaudutaan kaupunginjohtajaehdokkaiden haastatteluun, ehdotan verkostojen ja elinkeinopoliittisen osaamisen ohella haastateltavalta kysyttäväksi, mitä kirjoja hän on viime aikoina lukenut, milloin hän on viimeksi käynyt teatterissa tai konsertissa ja millaista liikuntaa hän harrastaa.
Jos haastateltava vastaa, ettei hän ole ehtinyt lukemaan kirjoja tai käymään teattereissa ja konserteissa eikä ole kerinnyt harrastamaan liikuntaa, hälytyskellojen pitäisi soida."


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini