pääkirjoitus ja muutaki

Sunnuntai 13.2.2011 klo 9.45


Taitaa olla toinen kerta viikon sisällä, kun salkkari ( Salon Seudun Sanomat) saa minulta pisteitä!  

Tänään pisteitä, plussapisteitä, tulee tästä pääkirjoituksesta:

 

http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/196660.html

Vanhusten hoidosta korkea aika puhua

Salon Seudun Sanomat 13.2 2011 04:57:10

Vanhusten hyvä ja asianmukainen hoito on Suomessa iso kysymys, josta tarvitaan edelleen julkista keskustelua. Jatkuva pohdinta on paikallaan, sillä vanhustilanne muuttuu koko ajan. Vanhusväestön määrän kasvuun on varauduttava.

VANHUKSET eivät väestöryhmänä ole mitenkään yksiselitteisen samankaltainen porukka. Ikäihmisten joukosta löytyy niin monta tarinaa ja niin monia erilaisia tarpeita kuin on yksilöitäkin. Tämä on hyvä muistaa, kun vanhusten asioista päätetään. Salon Seudun Sanomien kuluneella viikolla päättynyt kahdentoista jutun sarja Vallaton vanhuus avasi näkökulmia vanhusten arkeen. Jutuissa peilattiin niin kotonaan omin voimin asuvien vanhusten, kotiin apua saavien vanhusten kuin jo laitosasumista tarvitsevien ikäihmisten ajatuksia ja tarpeita.

Salonseutulaisten vanhusten tarinoista käy ilmi se, miten erilaisia palveluita tarvitaan. Yhdelle eläkeläiselle riittää vain säännöllinen sii-vousapu. Toisen tilanne voi olla se, että hänen luonaan pitää hoitajan poiketa auttamassa monta kertaa päivässä.

Tiheätahtinenkin kotiin tuleva hoito on pystyttävä kaikille sitä tarvitseville järjestämään. Vanhusten yleisin toive on, että kotona voisi asua mahdollisimman pitkään. Tämän toiveen jokainen nuorempikin ihminen ymmärtää ja jakaa. Kodin merkitys on ihmiselle aina suuri.

KOTONA asumisen tukeminen ei saa jäädä vain kauniiksi sanoiksi. Jos kotiin tulevia lähihoitajia on liian vähän, voi vanhuksen kotona asuminen olla käytännössä heitteillejättöä. Tässä on kaupungin oltava tarkkana, kotihoitoon on panostettava tarpeeksi ja ajoissa.

Hyvän kotihoidon lisäksi tarvitaan aina myös laitospaikkoja. Salonkin kannattaa miettiä perusteellisesti, onko yhdenkään vanhusten laitospaikan lopettaminen järkevää. Vaikka kotihoitoa tehostetaan, on vanhimpien ikäluokkien suureneminen otettava ajoissa huomioon. Kaikki nykyiset ja uusiakin laitospaikkoja tullaan todennäköisesti tarvitsemaan.

SUORANAISTEN hoitopalveluiden lisäksi vanhusasiassa tarvitaan muutakin. Vanhusten yksinäisyyden torjuntaan kaivataan kipeästi uusia keinoja. Osa vanhuksista on nykyisin niin yksin, että taksikyydillä lääkärireissulle lähteminen voi olla ainut keino kalvavan yksinäisyyden edes hetkelliseen katkaisemiseen.

..

Vallaton Vanhuus -sarjasta en pisteitä anna. Se oli Salo -cityn Sote -mainosta, yhtä huuhaata ja kaukana live -elämästä.

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2011/02/08/780

 

Vanhusten live -elämästä saamme hajua vain, kun luemme miten somerolaisilla menee. Minusta se on vähä-paljo-noloo! Meillä täällä Salo -cityssä on ihan samat vanhustenhoidon ongelmat ja arjen murheet kuin mitä naapurilla. Olisi kiva kun kerrottaisiin ja puhuttaisiin asiat niinkuin ne todella ja todellisuudessa ovat!

Ja mitä viel? Tämä: sanomalehti, lehden toimittaja voisis sen verran perehtyä asioihin, että osaa kertoa kaupunkilaiselle milloin joku taho, joku toimiala, joku ltk, ylittää toimivaltansa! Semmosta on nimittäin ilmassa. Ainakin täällä meitin Salo -cityssä!

..

Tuon kirjoitin tiistaina, kahdeksas helmikuuta! Jos salkkarin pääkirjoituksen, tänään kolmastoista helmikuuta kirjoittanut toteaa, jotta

Hyvän kotihoidon lisäksi tarvitaan aina myös laitospaikkoja. Salonkin kannattaa miettiä perusteellisesti, onko yhdenkään vanhusten laitospaikan lopettaminen järkevää. Vaikka kotihoitoa tehostetaan, on vanhimpien ikäluokkien suureneminen otettava ajoissa huomioon. Kaikki nykyiset ja uusiakin laitospaikkoja tullaan todennäköisesti tarvitsemaan.

..  niin on joku jossain päässä herännyt! Kiitos siitä! 

Kun tiedossa on, että Salon -cityn sote ei osaa laskea ( välillä tuntuu, että ei edes halua), niin olisi vallan hianoo, jos joku salkkarin toimittaja tekisi tutkivaa journalismia ja selvittäisi montako vanhainkotihoitoista salolaista on parhaillaan väärässä paikassa ja montako rahaa per päivä se väärä sijoitus maksaa. Esim. Kajalakodin tyhjäkäynnillä pitäminen on kaupungin kassalle pelkkää katastrofia!

Hyvä olisi julkisesti peräänkuuluttaa sitäkin, kuka tästä kaupungin kokonaisuudesta ja hallinnasta oikein vastaa? Minun ja monen muunkin kaupunkilaisen mielestä se olis tämä meitin VietnamFaninen Kaupunginjohtaja! Nii! Että aikamoinen väite! 

Hyvää huomista ystävänpäivää kuiteski!

Iha kaikil!

Minul tulee tupa täys vieraita, joten minä poistun nyt sapuskan laittamiseen!

 

..

Jk.

Yks juttu viel: joku päivä sitten yks facebook -kaveri heitti ilmaan meille entisille muurlalaisille jotain semmosta, että mitenkähän me täällä lintukodossa pärjäisimme, jos tätä kuntaliitosta ei olisi tullut!

Eiköhän me oltais pärjätty enemmän kuin hyvin:

http://www.sss.fi/uutiset/196316.html

Salon suurituloisimmat asuvat Muurlassa

Salon Seudun Sanomat 13.2 2011 04:30:16

Salon kovatuloisimmat veronmaksajat asuvat keskimäärin Muurlassa. Pohjois-Muurlassa ja Pyölissä valtion veronalaiset keskitulot olivat lähes 40 000 euroa vuodessa veronmaksajaa kohti.

  

..

Tämän blogin kommenttiosuudessa Pohjolan Kirsti on yrittänyt linkittää Kauhajoki -uutista. Onnistuukohan tämä?

 http://www.digipaper.fi/epari/60186/

Klikkaa nuolella sivulle kaks!

 

 


Kommentit

13.2.2011 11.18  Kirsti Pohjola

http://www.etelapohjanmaa-lehti.fi/epaper_redirect/epaper_redirect.jsp?dp_publication=60186&rss_url=http://www.digipaper.fi/epari/?feed=rss2

13.2.2011 11.20  Kirsti Pohjola

http://www.epari.fi/

13.2.2011 11.23  Kirsti Pohjola

ei onnistu linkitys, mutta tuon epari lehden sivulla 3 on kerrottu mitä Kauhajoella on tullut maksamaan nämä Vietnamin reissut, tosi PALJON.
ja lopputulema on vain lisäkuluja kaupungille ja työttömiä vietnamilaisia ...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini