Uusimmat kuvat

armeijan hommia?

Perjantai 22.1.2021 klo 10:24

”Miten armeija olisi asian hoitanut?”

Salon Seudun Sanomien lukijat saivat 21.1.2021 eteensä tätä mieltä -palstalla salolaisen lääkäri Jari Vainion kirjoituksen. Se on pysäyttävä ja se on maalaisjärkinen.
Kehuja sille on sadellut mm. facebookissa.

Toisen juttua en voi tänne kopioida, mutta otsakkeen kyl olen ”rosvonnut”. Toivottavasti saan sen anteeksi.

Vainio kertoo kuuntelevansa aamusta toiseen aamutelevisiosta koronauutisia, eri asiantuntijoita ja ylilääkäreitä, mutta kokee, että huolestumisen aiheita he kyllä keksivät, mutta eivät ratkaisuja. Eivät muuta kuin lisääntyviä rajoituksia.

Vainion mielestä rokottaminen ei hyvin etene. Hän toteaa mm., että ”Eri ikäryhmiä rokottamalla ei kovinkaan nopeasti saada missään aikaiseksi laumaimmuniteettiin riittävää rokotuskattavuuutta.”

Vainio vertaa koronapandemiaa sotaan. Jos sellainen olisi, niin ei sotilaita ripoteltaisi ympäri Suomea. Sotilaat olisivat taistelukentillä. Järkevää ja logistisesti halvempaa olisi joukkorokottaa alueellisesti siellä missä taistelu käy. Vainio tarkoittaa alueita, jossa Suomen epidemiologinen kartta hehkuu tummanpunaista, siis Helsinki, Turku, rannikkoalueet sekä Suomen ja Ruotsin välinen raja.

Rokotteiden rajallisuuden takia Vainio aloittaisi rokottamiset Helsingistä. Toinen paikka voisi olla Turku. Sen mukaan mentäisiin, mikä olisi epidemiologinen tilanne.

Mitäpä tuohon nyt muuta sanoisi kuin että kiitos, tuossa olisi järkeä.

Kommentoi kirjoitusta.

lissää

Tiistai 19.1.2021 klo 20:02

Kuin jatkoa eiliselle. Tämä juttu on vallan hiano!! Tammikuussa työnsä aloittanut Salon kaupunginjohtaja komeilee tänään Ylen uutisissa: 

Somekäräjöinti tulee päättäjien matkassa kokoushuoneisiin – Salon tuore kaupunginjohtaja etsii kestävää yhtälöä palveluiden järjestämiseksi

Kannattaa lukea muutakin kuin otsake.

Ja me kaupunkilaiset laitamme korvan taakse ainakin seuraavaa:    

".. lähtökohtaisesti olen hakemassa ihan kunniakasta kaupunginjohtajan pestiä kestoltaan ja toivottavasti muutenkin. Suunnitelmissa ei ole mikään pyrähdyskääntöpaikka."

Kommentoi kirjoitusta.

ei sheriffi, mutta..

Maanantai 18.1.2021 klo 17:18

Hupsista heijaa.

Nyt kun en enää joka päivä käytä pöytätietsikkaani, niin jää tänne kotisivuillekin kirjuuttelu vähän vähemmäks. Yksi syy tai peruste moiseen on se, että ei mun tartte Salo -cityn asioita enää niin niin tarkkaan seurata kuin mitä tein luottamushenkilö -aikana. Cityn asioistahan minä eniten olen täällä "putputtanut, motkottanut" tai mitä sanaa noihin juttuihini nyt käyttäisi.

Nyt huomaan, että uusi kaupunginjohtajammekin on vallan jäänyt vaille tervetuloa -toivotuksiani. Ihan niinkuin en olisi edes huomannut, että ylin tirehtööri on cityssämme vaihtunut.

Olen kyl semmosen huomannut ja moni muu. Salkkarin (Salon Seudun Sanomat) toimittaja Käiväräinen on koonnut miehestä, hänen ajatuksistaan ja tulevasta työtinkistä niin hyvän jutun (4.1.2021), että lehden lukeneet ainakin tietävät Tero Nissisestä jo vaikka mitä. Mm. tämmöstä:       

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen ei ota sheriffin tähteä, mutta haluaa eroon hallinnon kompasteluista

 

Nissiseltä odotetaan paljon. Kyllä!

Minä ja moni muu odottaa, että hallinnon kompastelut saataisiin johonkin kuriin. Ja sitten se, ettei joka mutkassa todellakaan kumarrella ja kiemurrella Turkuun päin. KuntaliitosSalon päätöksentekokin (kaikkine virkamies- ym. valmisteluineen) tarttis saada pois vanhan Salon aikaisesta muotista. Eivät sitä vanhat salolaispäättäjät myönnä, tuskin kaikki ovat edes huomanneet, kuinka omanlaistaan touhua se oli. Jos pahasti sanon, niin sanon, jotta leväperäistä nyt ainakin! Pikkukunnissa oltiin paljon paljon tarkempia niin asioitten valmistelujen kuin rahojen käytönkin suhteen. 

--

Nissisen ensimmäinen hallituskokoontuminen on tänään:

Kaupunginhallitus
Esityslista 18.01.2021 klo 17:00 -
Sähköinen kokous

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20214527

Ei katteeks käy, jos ja kun esityslistaa selailee!

Tervetuloa salolaiseksi Tero Nissinen!

      

2 kommenttia .

ei kutsuttu

Maanantai 11.1.2021 klo 23:58

Mitkähän ovat olleet perusteet, että miehet eivät saaneet kutsua edes haastatteluun?  

Niemelä ja Mattila putosivat Naantalin kaupunginjohtajakisasta 

https://www.sss.fi/2021/01/niemela-ja-mattila-putosivat-naantalin-kaupunginjohtajakisasta/

Ettei vaan olisi syynä se, että salolaiset päätökset ja tekemiset ovat kiirineet Naantaliin saakka.

Eihän näillä taustoilla plussapisteitä noin vaan kerätä: 

Jari Niemelä on valittanut, kun ei päässyt kaupungin sote -johtajaksi. On nimi ennenkin miinusmerkkisenä esillä ollut.

Sote -johtajaksi valittu Jussi Mattila on valittamassa hänkin. Hänet sote -johtajaksi valittiin, mutta puolen vuoden työnteon jälkeen kaupunginhallitus päätti (nippanappa äänin) näyttää miehelle ulko-ovea.

Mitä noihin nyt sitten sanoisi? "Ei mittä! Hyvää yötä!"

2 kommenttia .

KoronaInfoo

Tiistai 5.1.2021 klo 14:27

Moni manailee sitä, että kun jotain netin kautta hakee, niin ei sitä silloin just niin vaan helposti esille saa.

Minä manailen joka kerta esim. Salon sivustoille menoa.

Etusivu on mitä on: https://salo.fi/. Olen tästä jossain vaiheessa muistaakseni jotain motkottanutkin.

En tykkää siitä, en edelleenkään ole tottunut siihen, että ihan ensteks paukahtaa vastaan "muuta meil" -mainokset. Saa sitä uusia asukkaita houkutella ja koukutella, mutta tartteeks ne nyt ihan etusivulle pamauttaa!!!  

Tähän mun piti laittaa/nostaa esille tänään, ei suinkaan Salo -cityä (jäi aasinsillaksi) vaan tämä täkäläinen V-S KoronaInfoLinkki: https://www.vsshp.fi/fi/Sivut/Koronavirusepidemia-2020.aspx jossa mm. tällaista infoa tänään:

 

Tilanne Varsinais-Suomessa

Päivitetty 5.1.2021

Varsinais-Suomessa epidemiatilanne on parantunut, mutta kehitystä on vaikea ennakoida. Varsinais-Suomi on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa.

Koronan ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta laskenut. Joulun jälkeen ilmaantuvuusluku oli 142 sataatuhatta ihmistä kohden, maanantaina 4.1. se oli 96.

Varsinais-Suomessa otettiin vuoden vaihteessa noin 30–35 prosenttia vähemmän koronavirustestejä kuin joulua edeltävänä aikana. Alentuneiden näytemäärien perusteella ei ole mahdollisuutta tehdä päätelmää siitä, että tilanne olisi pysyvästi helpottumassa.

Ennen joulua Varsinais-Suomesta löytyi 20–70 koronatartuntaa päivässä. Juhlapyhien ja vuodenvaihteen aikana tartuntoja on todettu 15–17 päivässä. Positiivisten osuus testatuista on kahden viime viikon ajalta ollut 4,2. Tyksissä on hoidettavana 14 koronapotilasta.

Tiistaina 5.1. kokoontunut koronakoordinaatioryhmä jatkoi lähes kaikkia aiempia suosituksiaan 24.1.2021 saakka. Katso kaikki Varsinais-Suomea koskevat suositukset alta.

Eniten tartuntoja tulee edelleen samassa taloudessa asuvilta ja muualta lähipiiristä. Ulkomaanmatkoilta saatuja tartuntoja on todettu enenevästi.

Varsinais-Suomea koskevat suositukset

Kaikki suositukset ovat voimassa koko maakunnan alueella.

jne!

2 kommenttia .

jaahas

Maanantai 4.1.2021 klo 17:46

Kemiönsaaren ex-kunnanjohtaja Anneli Pahta Salon sosiaali- ja terveysjohtajaksi

Salon Seudun Sanomat kertoo, että hakemuksia sote -johtajan paikkaan tuli kaikkiaan kuusi. Haastatteluun pääsivät oikeustieteen kandidaatti Anneli Pahta, Salon kaupunginlakimies ja oikeustieteen kandidaatti Jari Niemelä sekä hallintotieteiden maisteri Hannele Ridanpää.

Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen on tehnyt viranhaltijapäätöksen 30. joulukuuta ja valinnut Anneli Pahtan.

Mitäpä tuohon nyt sanoisi? Nooh, annanpa pisteet Korhoselle siitä, että ei valinnut Jari Niemelää! Hän ei tähän tilanteeseen (https://yle.fi/uutiset/3-11673663) nyt olisi mun mielestä sopinut.

5 kommenttia .

päättäjä hakusessa

Maanantai 4.1.2021 klo 17:28

Tänne jo tästä aiheesta 

Sauli sanomaan tai..

kirjoitin, mutta sitten pyyhkäisin pois.

Päätin, että aihe on sensorttinen, että työnnän sen ensin Uuteen Suomeen.

No sinne meni! 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/sauli-sanomaan-tai/

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe oli hyvä. Todella hyvä.

Nyt kun näitä koronarokotus -uutisia lukee Suomi putoaa rokotusvauhdista tulee olo, että ”pare olisis, ku Sauli taas jotta sanoisis!”

Ei hänellä sellaista valtaa ole, että hän rokotusten aikataulua sanelisi, mutta olisi hänen sanomisillaan vaikutusvaltaa, jos hän vähän nopeuteen patistelisi.

Olen samaa mieltä tästä: ”Rokottamisen hitaudesta voi tulla hallitukselle ensimmäinen todellinen lommo juuri kevään kuntavaalien alla. Tiedotustilaisuuksissa paistattelevat ministerit ovat saaneet mainetta koronan taltuttamisesta, mutta yhtä nopeasti hyvä maine voi myös kadota.”

Pääministerin kannattaisi tämä sanomisensa ”Itse toivoisin, että rokotustahti olisi ripeämpi.”  perua!

Päätöksiä tässä nyt tarvitaan. Ei kansalaisille pidä selitellä, että THL se on, joka rokotusten antamisen tahtipuikkoa heiluttaa. Onhan teillä kaikilla arvon ministerit kännykät ym. yhteydenpitovälineet. Teams -palaverinkin yhdessä THL:n kanssa saanette ihan varmasti kokoon tuosta vaan!

--

Harmittaa ja kiukuttaakin tämmönen nynneröinti, mitä nyt koronarokotteen antamisessa näyttää menossa olevan!

Onko tässä valtakunnassa päättämisen säännöstö hukuksissa vai eikö sitä ole lainkaan?

Kun on kyse kansalaisista, esim. heidän terveydestään, niin kyllä jonkun pitää päättää, mitä tehdään ja missä järjestyksessä ym. Ei pidä kurkistella ja paeta toisten hameenhelmojen tai housunlahkeiden taakse, odotella, että jos kuitenkin, jos joku muu kuin minä sanoisi, missä se kaappi seisoo!

1 kommentti .

mielipide

Maanantai 4.1.2021 klo 16:18

En tiedä menikö perille, mutta kyllä minä taas mielipide -postia lähetin. Tätä "tunnin junaa" ainvaa!

Mielipiteen esittäminen

YVA-selostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Uudenmaan ELY-keskukseen viimeistään 4.1.2021. Viitteeksi UUDELY/13887/2018.

Uudenmaan ELY-keskuksen arviointiselostuksesta antama perusteltu päätelmä ja arviointiselostuksesta esitetyt mielipiteet sekä annetut lausunnot julkaistaan internetissä perustellun päätelmän antamisen jälkeen ympäristöhallinnon verkkosivuilla ymparisto.fi (www.ymparisto.fi/helsinkiturkujunayhteysYVA).

Salo -cityn kaupunginhallituksen antama lausunto on tässä:

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20204488-9

Kaupunginhallitus on esittelijöiden tekstin mukaan edennyt ja sen hyväksynyt. Mietinpä vain, kuinka moni hallituksen jäsenistä asiaan ihan oikeasti perehtyi. Kuinka moni luki läpi esim. kaikki tämän linkin takaa löytyvät: https://www.ely-keskus.fi/Kuulutukset

jne.

--

Jaa mitäkö mää laitoin? Mm. tätä:

 
Minun mielestäni ajateltu junayhteys ei edes palvele salolaisia. 
Korjatkaa, parantakaa ennemmin nykyisin olemassa olevaa rantarataa.

2 kommenttia .

mennyt ja tuleva

Torstai 31.12.2020 klo 22:16


Mennyt vuosi! Jaa-a ja syvä huokaus!


Jossain lehdessä joku totesi, jotta ”Se, mikä alkuvuodesta olisi tuntunut oudolta, on nyt arkipäivää.”
Tosi on.


Jos jotain esim. kesän osalle suunnitteli, niin jo kevään saapuessa ymmärsi, että eipä juur kannata allakkaansa isoja merkintöjä riipustella. Ei niitä merkintöjä tehdä edelleenkään. Korona pitää pihdeissään. Mitä tahansa ei tehdä, eikä mihin tahansa noin vaan ryysätä.


Jotain iloakin sentäs. Sain marraskuussa kuudennen lapsenlapsen. Nyt sit odotan kuin kuuta nousevaa sitä koronapiikkiä. Jos vaikka jossain vaiheessa ensi vuotta reissuun pääsisin. Lontoota nyt ainakin ajattelin.

Tämä lapsenlaps (Tyttö) sinne meinaa muuttaa. Toki myös isänsä, äitinsä ja siskonsa. Ihan tässä nyt, kun vaan pääsevät lähtemään. Ei mikään hirveän kiva tilanne, mutta yritän kestää. Onneksi muut (lapsistani Vanhin ja Nuorin plus perheet) tuntuvat juurtuneen kotoSuomeen.


Että tämmöst! Vilkutan vuodelle 2020 heihei ja vuodelle 2021 toivotan: olehan kiltisti ja taltuta korona!

2 kommenttia .

joulun aikaa

Keskiviikko 23.12.2020 klo 12:16

No onkos tullut kesä nyt talven keskelle? Tänään tuota nyt ainakin voi lauleskella, mutta voi olla, että jouluaattona sää pikkusen muuttuu. Tai sitten ei.

Minä kyl tykkään, että kaikki mikä tulee tähän aikaan vuodesta vetenä taivaalta, niin se on just hyvä. En inspiroidu lumen pluukaamisesta, vaikkei siitä minulle suurta murhetta edes tule. Naapuri pluukaa etu- ja takapihaa oikein, oikein isolla traktorilla. Minä hoidan itselleni vain pienen kinttupolun postilaatikolle ja takaisin.

Kortteja olen saanut entiseen tapaan. Tässä viime vuoden narutetut. Samantapainen narupötkö on jo tällekin vuodelle kerääntynyt.

Kiitos Kaikille ja oikein, oikein hyvää, rauhallista ja onnellista joulun aikaa myös!

Kommentoi kirjoitusta.

meil suunnitella ja meil kehitettä?

Torstai 17.12.2020 klo 13:00

Vanhustenhuolto puhutti taas Salon valtuustoa, kokoomus esitti uutta selvitystä

Kahden päivän takainen juttu, mutta nostanpa nyt esille:

https://www.sss.fi/2020/12/vanhustenhuolto-puhutti-taas-salon-valtuustoa-kokoomus-esitti-uutta-selvitysta/

Vanhusten hoivapaikat herättivät jälleen keskustelua Salon talousarviovaltuustossa. Aiheesta on tehty useita ehdotuksia viime vuosina.

Lehtijuttu kertoo, että kokoomuksen valtuutettu Anna-Leena Yli-Jama esitti talousarviokokouksessa, että kaupunki valmistelisi vanhuspalvelujen tilaratkaisusuunnitelman vuosiksi 2022–2030 ja että suunnitelma tehtäisiin virkamiestyönä. Avuksi tuohon olisi pitänyt asettaa ohjausryhmä poliittisista päättäjistä.

Esitys ei mennyt läpi (40-11). 

Jaa-a, sanon minä.

Mites tämä menikään? 

Meni näin. Täältä löytyy taustaa:

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20204348-15

Vanhuspalvelulain mukaan: ”Kunnan on laadittava suunnitelma toimenpi-teistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä. Suunnitelma on laadittava osana kunnan strategista suunnittelua.”

Vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaa, Ikäystävällinen Salo, on päivitetty kesän ja syksyn aikana. Työ on tehty virkamiestyönä. Päivitystyölle nimettiin ohjausryhmä, joka on kokoontunut neljä kertaa päivitystyön aikana. Sosiaali- ja terveyslautakunta valitsi keskuudestaan neljä jäsentä ohjausryhmään. Tämän lisäksi vanhusneuvosto valitsi keskuudestaan jäsenen ohjausryhmään sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.Vanhusneuvoston edustajan roolina oli erityisesti tuoda esiin ikääntyneiden kuntalaisten näkökulmaa palveluiden suunnitteluun. Lisäksi ohjausryhmään nimettiin virkamiesjäseneksi vanhuspalveluiden johtajan ja asiantuntijan lisäksi terveyspalveluista ylilääkäri.

Kehittämisohjelmaa laadittaessa on käyty vuoropuhelua useiden eri palvelualueiden, vanhusneuvoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kehittämisohjelma oli myös kaupungin kotisivuilla kommentoitavana ajalla 19.-30.11.2019.

Oheismateriaalina on koonti asiakasmäärän ja kustannusten arvioidusta kasvusta sekä Salon vanhuspalveluiden hoivakiinteistöjen tarveselvitys.

--

Valtuusto käsitteli asiaa kesäkuussa. Jotain päättikin. Asiasta on luettu ja kuultu ihan kyllästymiseen saakka, mukaanlukien sote -johtajan virkasuhteen purku, mutta: nostanpa esille vielä yhden kohdan.

Otan silmätikukseni ensimmäisen kappaleen, sieltä viimeisen lauseen: Suunnitelma on laadittava osana kunnan strategista suunnittelua.

Mahtavatko tämän päivän valtuutetut edes tietää tai muistaa, milloin edellinen kehittämissuunnitelma tehtiin tai milloin sellainen hyväksyttiin? 

Ettei vaan olisi isokin yllätys, kun kerron, että se on vuodelta 2012!

Tämän toimistopalveluilta saamani vastauksen olen tänne sivuilleni jo johonkin kohtaa tuonut. Tuon uudelleen. 

Hei Marjatta,

ohessa pyytämäsi asiakirjat.

Tuo 5.3.2012 päätös vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta näyttäisi tosiaan olevan viimeisin valtuuston hyväksymä päätös asiasta.

Tuo posti on saatu 17.1.2020, pari tuntia sen jälkeen kun olin kysynyt:

Tervehdys viestin vastaanottajalle!


Voinko saada sellaisen päätöksen/pöytäkirjaotteen, joka kertoo milloin ja mitä kaupunginvaltuusto päätti viimeisimmästä vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta? Viimeisin päätös voi olla tehty 5.3.2012, mutta kun en ole varma, niin siksi pyydän. Siis viimeisintä valtuuston hyväksymää päätöstä kaipaan.

--

Nii! Että noin aktiivisesti luottamushenkilömme vanhustenhoidon kehittämisen tarpeita ovat vuosien varrella tässä cityssä valtuustotasolla käsitelleet ja selvitelleet.

Voin minä tänne joku päivä kopioida tähän päätökseen

Kaupunginvaltuusto § 161 12.12.2013

 Vuoden 2014 talousarvio ja toiminnalliset tavoitteet, taloussuunnitelma vuosille 2014-2017 sekä investointiohjelma 2014-2018 

jätettyä ponsiesitystäkin

”Sosiaali- ja terveystoimi velvoitetaan mahdollisimman pikaisesti tekemään ehdotus siitä, miten vanhustenhuollossa edistetään kotona asumisen ja muun laitoshoitoa edeltävän asumisen mahdollisuuksia.”

Vastaus saatiin maaliskuussa 2014. Liirumlaarumia se oli, mutta kaikki olivat tyytyväisiä. Paitsi minä:

Kaupunginvaltuusto 10.03.2014 § 32 Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto merkitsee asian tiedoksi. Päätös: Marjatta Halkilahti ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen

Mutta niinkus totesin, tuosta jutusta joku toinen päivä!

Kartetaan koronaa ja pysytään terveinä!

  

2 kommenttia .

joko joko?

Tiistai 15.12.2020 klo 12:23

Joko päästään soten kyydissä perille saakka?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/joko-

Hevoskyydillä mentiin vuonna 2011. Sitten siirryttiin junaan vuonna 2016, mutta ei vaan päästy perille.

Vuonna 2018 alkoi uusi uho: Koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Kunnat eivät enää mitään palveluja järjestäisi, vaan vastuu vuoden 2020 alusta siirtyisi 18 uudelle maakunnalle. Ja valinnanvapaus oli kova sana.

Vähän toki kiisteltiin, mm.  ”Isoset”. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori antoi ymmärtää, että kaikki vielä kaatuu, ei tule sote- eikä maakuntauudistusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli toista mieltä. Ei kaadu mikään, sillä hallituksella on vastuu koko Suomesta. Hänen mielestään ajatellut uudistukset toteutuvat ja ne toteutetaan.

Kuinkas kävi? Niin kävi, mitä Vapaavuori ennusti. Loppui aika ja tuli siihen sitten vielä perustuslaillisetkin haasteet kaupan päälle. 

Sitten saimme Antti Rinteen hallituksen. Sekin kävi sote-uudistuksen kimppuun, tottakai. Maakunta  -ajatusta ei kuopattu. Tulossa olisi edelleen ollut 18 maakuntaa ja ajatus, että ne tuottaisivat palvelut pääosin julkisina palveluina. Täydennykseksi kelpaisi yksityinen ja kolmas sektori. Valinnanvapaudelle vilkutettiin goodbye!

Ei taidettu olla kunnon kyydissä, ei hevosen eikä junan, sillä kun tuli syksy 2019 pääministeri Rinne totesi:” Sote-uudistusta ei saada ”ihan loppuun” asti, koska 4 000:ta uutta lääkäriä ja hoitajaa varten ei ole tarpeeksi rahaa.”

Joulukuussa 2019 vaihtui pääministeri, mutta nou hätä sote -uudistukselle. Uudistamisen tahtipuikot siirtyivät nyt Sanna Marinin hallitukselle. Kaikkea mennyttä ei sentään unohdettaisi. Valmistelussa päätettiin ottaa huomioon mm. edellisten vaalikausien valmistelut. Annettiin ymmärtää, että kaikki tehdään hallitusti ja vaiheistaen..

Nyt ollaan sitten päästy eiliseen: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli uusinta uutta, viimeisintä sote uudistusta. Totesi kyllä, jotta ”Ei ihan paras mahdollinen mutta tarpeeksi hyvä.”

Että näin.

Tuleeko tarpeeksi hyvää?
Parempi, kun en sano mitään!

1 kommentti .

ilmapuntari

Tiistai 15.12.2020 klo 10:34

Pitäiskö tämä kuitata päivän mietelauseeksi?

Hallituksen sisäisen tunnelman paras ilmapuntari taitaa lähikuukausina olla pääministeri Marinin päivittäinen ilme.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b9d90f96-c420-4833-98cb-a55242a78830

Kommentoi kirjoitusta.

Kiurun suuri päivä

Maanantai 14.12.2020 klo 21:55

– Arvoisa puhemies! Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden rakenneuudistus, eli tuttavallisemmin sote-uudistus, on tullut kuluneiden 15 vuoden aikana tutuksi meille kaikille. Uskon, että tämä on odotettu hetki monelle tässä talossa ja talon ulkopuolella, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kentällä, sote-ministeri Kiuru käynnisti historiallisen lähetekeskustelun.

Kun neljä tuntia oli kulunut, Kiuru tiivisti hallituksen esityksen.

– Ei ihan paras mahdollinen mutta tarpeeksi hyvä

Kiuru kertasi esittelypuheessaan uudistuksen pääkohdat. Hänen puheenvuoronsa voi lukea täältä.

--

 

".. samat tavoitteet kautta vuosien ovat edelleen voimassa." Tuon toteaa ministeri Kiuru.

--

Jaksaiskohan tuota vielä läpi käydä?

Voisihan sitä aloïttaa vanhan kertauksella, siitä, mitä tähän mennessä on saatu aikaiseks: 

Tammikuussa 2016 vielä hymyiltiin: 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/210626-

Tarasti ja Vehviläinen hymyilevät

Mitähän se seuraava hallitus keksii? Tuota kysyin vuonna 2011. Silloin mentiin Hennan ja Arton hevoskyydissä.

Nooh, tänään meillä menee ihan hyvin. Meillä on Sipilän hallitus ja ministeri Anu Vehviläinen senkun hymyilee vaan. Maakunta- ja sote-uudistus etenee. Enää ei mennä keikuta hevoskyydillä kirkkoreessä, nyt mennään junalla.

On se niin kivaa, että jotain kyytiä löytyy. Nopeudesta en nyt menisi sanomaan yhtään mitään! En välttämättä perille pääsystäkään.

Tästä se epäily alkaa

http://yle.fi/uutiset/selvitysmies_tarastin_maakuntalinjaus_julki_tanaan_

tai sitten ei..

Joulukuussa 2016 luvattiin joululahjoja:

Joululahjaksi sote -ratkaisu

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/228301- 

Tulipa tälle ehtoolle uutisia:

Ministeri Rehula sotesta: Käyttöön 2 seteliä – "jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin"

Rehula: Kiireetön ambulanssitoiminta ja potilassiirto kilpailutetaan

Näiden lupausten perään Jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä ja lääkäriin pääsee, kun tarve on, yks sun toinen laittaa varmaan aikamoisen seurannan. Että pitääkö myös paikkaansa? Tässä vaiheessa me vain uskomme, sillä nämä ovat ministeri Rehulan antamia lupauksia ja vakuutus kaupan päälle, jotta siitä tässä sotessa on kysymys.

Seteleitä saamme kaksin kappalein. On maksuseteli ja asiakasseteli. Asiakasseteliä käytetään silloin, kun tarve on erityistason palveluun. Huom. näyttää siinäkin olevan seliseli: soveltuvin osin. Rajoituksia se tuollainen ainakin meikäläisen ajatuksissa tarkoittaa.

Vielä kun lukee ministeri Risikon infoa sote -ratkaisun nelinkertaisesta mahdollisuudesta valita palvelutuottaja: sosiaali- ja terveyskeskus, em. maksuseteli, erikoistason laitos, em. asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti, niin kyllähän tässä tavallisen kansalaisen, näin joulun alla, pitäisi tyytyväinen olla. 

Mitä vielä? No, mm. näitä näyttää uutisissa olevan: Palvelutuottaja valitaan vuodeksi. Jos ei tykkää, niin pitää maakunnalta kysyä lupaa vaihtamiseen. Ensimmäinen vaihe valinnanvapaudessa tulee voimaan 1.1.2019. Laajenee sitten asteittain. Mitähän sekin livenä tarkoittaa? 

Ja sitten kilpailutetaan. Ainakin kiireetön ambulanssitoiminta ja potilassiirto. Ensihoito on maakunnan omaa toimintaa, jota täydennetään erilaisilla palvelukokonaisuuksilla. Nekin kilpailutetaan, mitä sitten ovatkin.

Kilpailutuksillako sote -kustannukset kurissa pidetään?

Siitäkö tässä sotessa on kysymys? En usko. En.

Maaliskuussa 2018 ihmeteltiin

Sailaksen sanoin: sekasortoinen uudistus

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/251947

Tämän vuoden helmikuussa minä pusuttelin:

Suudelmia maakuntamallille

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/

mm.
Minä en näe mitään hyvää maakuntamallissa. En usko, että ihmisten hoitoon pääsy ja hoitaminen silloin, kun tarvis on, saataisiin koko maahan yhdenvertaisesti toimivaksi. En usko, en.

--

Taidan mennä telkkarin ääreen. Kympin uutiset tulevat koht. Jospa sieltä tulisi lisää infoa, sitä uusinta uutta sote -uudistuksesta.

1 kommentti .

faktat hukassa?

Keskiviikko 9.12.2020 klo 13:58

Jussi Mattila ei huomioinut riittävästi Salon poliitikkoja – ”toimintatavoiltaan hyvin suoraviivainen”

https://www.sss.fi/2020/12/jussi-mattila-ei-huomioinut

Salon Seudun Sanomat kertoo kaupunginhallituksen perusteluista Mattilan virkasuhteen purkuun.

Kovin ovat kummallisia!

No, lehti kertoo sen, mitä tietoonsa on saanut. Mm. ".. eikä hän tuntenut riittävästi Salon hallintosääntöä."

Nostanpa esiin tätä mieltä – juttujani:

Tässä

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Halusin puuttua ja nostaa esille vain sen, että jos sote-johtajan hallintosääntö -osaamattomuus on joidenkin hallituksen jäsenten peruste sote -johtajan virkasuhteen purkamiselle (SSS 11.11.), niin hallintosääntö -osaamisesta ei voi pisteitä antaa kaupunginhallitukselle itselleenkään.

SSS kertoo mm., että Mattilan suurin virhe oli esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista luopumista. Mutta, mutta: Mattilahan veti em. esityksen pois sote -ltk -listoilta, joten ei hän tässä hallintosäännön rikkomiseen saakka edennyt.

Ja mites tämä juttu muutoin ja ihan alunperin olikaan? 

Mattila ei ollut tässä kaupungissa vielä edes töissä, kun Kukonkallion ja Hintan lakkauttamisista tohkattiin. SSS tiesi tämmöstä 3.1.2020:

https://www.sss.fi/2020/01/saloon-tarvitsee-lahivuosinasatoja-hoivakotipaikkoja

Saloon tarvitsee lähivuosina satoja hoivakotipaikkoja – Kukonkallio ja Hintta valmistaudutaan sulkemaan

--

Miksi vain Mattilaa moititaan?

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Jos Mattilaa syytetään, niin kyllä nyt on nostettava esille myös muiden osaamista tai osaamattomuutta.

Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma oli sote -lautakunnan esityslistalla 18.12.2019. Sen hyväksymistä pelkästään lautakunnan päätöksellä esitti silloinen apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä.

Asiasta ei noussut etukäteiskohinaa ei lautakuntalaisilta, eikä hallitukselta. Kukaan ei moittinut, vaikka noinvaan aiottiin ohittaa kaupungin hallintosääntö! Minä olin sitä mieltä, että ohjelma kuului valtuustossa käsiteltäviin asioihin (SSS 12.1.).

Ihmettelin tilannetta 19.1.2020 sähköpostitse sekä Lauri Innalle (silloinen kaupunginjohtaja) että Jari Niemelälle. Oli miehiltä ilmeisesti hallintosääntö löytynyt, sillä sain Niemelältä seuraavana päivänä vastauksen: ”Olemme sopineet, että vanhuspalvelujen kehittämisohjelma viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn 3.2. pidettävään kokoukseen ja sen jälkeen helmikuun kaupunginvaltuuston kokoukseen. ”

Kaupunginhallitukseen se sitten etenikin, mutta Niemelä peitti oman hallintosääntö -hallintansa sanahelinöintiin:

"Vanhuspalvelujen kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo sisältää kuvauksen merkittävästä palvelutarpeen muutoskehityksestä, jolla on vaikutuksia vanhuspalveluiden järjestämisen lisäksi muun ohella kaupungin tulevaisuuden investointitarpeisiin. Tämän vuoksi kehittämisohjelma on tarpeellista saattaa tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle."

On väärin käyttää sanoja tarpeellista ja saattaa tiedoksi, sillä hallintosääntö sen määrää, että kehittämisohjelma on valtuustotason asia.

Annettiinko Niemelälle pauhuja huonosta valmistelusta tai osaamisesta?

Ei annettu, eikä hallitus tainnut huomata, että se oli itsekin mokaillut, kun oli päättänyt joulukuisen sote -päätöksen panna 20.1.2020 täytäntöön.

--

Tässä 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

nostan esille sen, että jos ei Mattila ollut lukenut hallintosääntöä, niin ei sitä ollut lukenut vanhuspalveluiden johtajakaan. 

Vanhuspalveluiden johtaja on ollut vanhuspalveluiden toiminnassa koko kuntaliitosSalon ajan, joten jos joku, niin hänen pitäisi tietää hallintosääntö. Hän olisi voinut hihkasta Mattilalle laitosten lakkautus asiassa, sen esittely-valmistelu -vaiheessa, että kuules, kuules tämä tällainen esittely ei nyt käy.

Mattila ei, kuten edellä jo kerron, hallintosäännön rikkomiseen saakka edennyt. Hänhän veti ltk -esityksen pois. Eikä po. laitosten lakkauttaminen ole ollut hänen ideansa.

Onko vanhuspalveluiden johtaja saanut pauhuja? 

Tuskin on!

--

Entäs tämä: Haluttiinko järjestöjä kuulla?

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Valtuusto on hyväksynyt ohjelman nimellä ”Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo”. Ohjelmassa todetaan mm., että ”ikääntyneillä tulee olla mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa palveluiden kehittämiseen.” Vaan missä ne ovat?

Missä ovat vanhusneuvoston ja eri eläkeläisjärjestöjen mielipiteet? Kaupunginhallitus niitä 3.2.2020 tarpeina esitti, mutta ei heille niitä 1.6.2020 näytetty ole.

Kun päätöstä lukee, niin ei siltä näytä, että olisivat sellaisia enää edes kaivanneet. Eipä niiden puute vaivannut kaupunginvaltuustoakaan 15.6.2020!

Kenenkähän tehtävä olisi ollut nuo jutut hoitaa? 

Ei ollut tuolloin vielä Mattilan hommia!

--

Sitten tämä:

"Ei mennä sieltä, missä aita on matalin” . 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Noin toimitus oli nimennyt tätä mieltä -juttuni(SSS 3.6.2020). 

Mentiinpä kumminkin. 

--

Täällä hallintosäännön noudattamisesta olisi pitänyt mm. kaupunginhallituksen huolestua: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Ei ollut Mattilan vikaa!

Uudemman kerran:

Jos sote-johtajan hallintosääntö -osaamattomuus on joidenkin hallituksen jäsenten peruste sote -johtajan virkasuhteen purkamiselle (SSS 11.11.), niin hallintosääntö -osaamisesta ei voi pisteitä antaa kaupunginhallitukselle itselleenkään.

Jussi Mattilan johtamistaidoista tm. en voi mitään sanoa. En niistä tiedä, eivät minulle sen kummemmin edes kuulu.

Sensijaan hallintosääntöön liittyvien faktojen vääristämiseen, niihin voin puuttua. Voin nostaa niitä julkisesti esille ja voin motkottaa. Onhan nuo kaikki tehdyt ja tekemättä jätetyt päätökset ym. netin kautta esille otettavissa.

Mites se tv:ssä uutisten kohdalla meneekään? Menee näin: Katso netti se ja se piste fi.

Salon asiat löytyvät täältä:  https://salo.fi/

6 kommenttia .

tarve: kunnollista informointia

Tiistai 8.12.2020 klo 12:20


Koronarokotteen informointi

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/koronarokotteen-informointi/

Viime viikolla seurasin yhtä facebook -ryhmää, jossa keskustelu pyöri koronan ympärillä. Se alkoi yhden ryhmäläisen pohdinnalla ”josko autoimmuunisairaus tulee olemaan este rokotteen saamiselle??”

Jonkun matkaa keskustelua seurasin, mutta sitten totesin, että antaapa olla.

Oli toki ihan asiallisia vastauksia ja ajatuksia( puolesta ja vastaan), mutta sitten oli näitä, joita näimme ja kuulimme 7.12.2020  MOT – ohjelmassa. Koronarokote sai hyvinkin kylmää kyytiä. Se sai sitä jopa terveydenhoidon ammattilaisilta.

” Meitä ette rokota” -ohjelman jälkeen kurkkasin facebookkiin nähdäkseni, mihin pisteeseen ”autoimmuuniset” olivat keskustelussaan edenneet, mutta siellä oli vastassa ryhmän ylläpitäjän viesti: ”rokotekeskustelut poistetaan ryhmästä.”

Jos ryhmän ylläpitäjä on katsonut, että rokotteista ei keskustella, niin ei sitten. Kyllä se keskustelu nousee esiin ja jatkuu jossain muualla. Eilisillan MOT sitä jo aloitti.

 

Keväällä sählättiin maskisuositusten kanssa. Sählättiin niin, että osa ihmisistä ei vieläkään usko, että niistä on hyötyä. Minä kyllä uskon.

Jos rokotteen suosittamisen kanssa epäonnistutaan, niin pulassa olemme.

Minun mielestäni ainakin THL:n asiantuntijat saisivat nyt ja mahdollisimman pian selittää kansalaisille, miksi rokotetta hankitaan ja miksi sen ottaminen on tärkeää, mutta pitää myös antaa julki kaikki se tieto, jota rokotteista saatavilla on.

Eri viranomaistahojen tulee koronarokotteen informoinnissa olla yhtä mieltä, ettei meidän tarvitse  jälkikäteen lukea tällaisia selityksiä: Oikeuskansleri Pöysti moittii hallinnon koronaviestejä ja ohjeita sekaviksi!

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää itsenäisyyspäivää 2020

Lauantai 5.12.2020 klo 13:53

Hyvää huomista!

Vuonna 2011 on 6.12. ollut lunta maassa: 

 https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/1156194

Huomenna ei taida olla, mutta haittaako tuo?

Korona vähän haittaa menemisiämme ja tulemisiamme, mutta ei se sitä estä, ettemmekö voisi ja saisi vuoden 2020 itsenäisyyspäivää juhlia. Kutsukin on saatu. Se on saatu tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä ja rouva Jenni Haukiolta. 

Se on kutsu ruutujen ääreen.

Erityistä juhlapukua ei tarvitse hankkia, sillä pysyttelemmehän ihan kotona vaan. Yksin ja tai oman perheen kanssa. 

--

Kiitos itsenäisyyspäivästä! 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hyvaa-itsenaisyyspaivaa/

 

1 kommentti .

Salo -cityn koodit

Lauantai 5.12.2020 klo 11:19

Tämä vuosien takainen Uuden Suomen Vapaavuoro -juttu on ainvaa niin osuva, että nostanpa esille.

Kirjoittaja on Linda Pelkonen:

12 koodia Salolle

12 koodia Salolle

 

1. Myös Salossa, kuten melkein
kaikissa pienissä kaupungeissa, ajetaan pillurallia, eli pimppistä.
Kääntöpaikkana toimii parkkipaikka, jonka oikeaa nimeä ei kukaan tiedä.
Salolaiset ovat tunteneet sen nimellä homoparkki jo ainakin usean vuosikymmenen
ajan. Olen joskus yrittänyt kysellä eri ikäisiltä ihmisiltä, miksi homoparkkia
sanotaan homoparkiksi, mutta kukaan ei ole tiennyt.

 

2. Salossa on muistaakseni
joskus ollut Suomen eniten väkivaltarikoksia suhteutettuna asukaslukuun. Näitä
tapahtuu erityisesti baarien liepeillä aamuyöllä. Tilastot ja uutiset antavat kuitenkin ihan
väärän kuvan Salon yöelämästä.

 

Salossa on monia loistavia
ravintoloita. Legendaariset Pulpukka ja Penan Saluuna ovat juuri niin mahtavia
paikkoja, kuin syksyllä Salon teatterissa esitetty NyyrockCity-näytelmä antaa
ymmärtää, Riksusta puhumattakaan.

 

3. Paikkurit eli
kaupunginsisäiset linja-autot kulkevat kahta reittiä kaksi kertaa tunnissa.
Lauantaisin, sunnuntaisin ja iltaisin bussit kulkevat harvemmin tai ei
ollenkaan. Bussit ovat aina lähes tyhjiä, koska melkein kaikilla on omat autot.

 

4. Kaikki Helsingin ja Turun
välillä kulkevat junat pysähtyvät Salossa. Junamatka Salosta Helsinkiin kestää
noin 1,5 tuntia ja Turkuun noin 30 minuuttia, eli juuri sopivan ajan, jotta
ehtii lukea matkalla Salon Seudun Sanomat. Pois siis pääsee, mutta salolaiset eivät yleensä halua.

 

5. Salolaisten mielipiteitä
politiikasta ja yhteisten asioiden hoitamisesta on paras seurata Salon Seudun
Sanomien tekstaripalstalta.

 

6. Torigrillillä ja kaupungin
kymmenissä kebabravintoloissa on lauantaiöisin törkeän pitkät jonot.
Suosittelen Tepan grillin megaburgeria.

 

7. Salolaiset rakastavat
kebabia. Mikään muu ei voi selittää niitä kymmeniä vierivieressä olevia
kebabravintoloita.

 

8. Salossa paikalliset
tunnistavat toisensa naamalta, joten jos olet muualta, sinua saatetaan katsoa
pitkään.

 

9. Älä huomauttele
salolaisille heidän murteestaan. Äläkä varsinkaan väitä, että se on samanlaista
kuin Turun murre. Äläkä varsinkaan sano, että Salo on vähän niin kuin Turun
lähiö tai pikku-Turku kun on ne jokilaivatkin.

 

10. Toisin kuin Helsingissä,
Salossa ihmiset voivat joskus puhua ihan vieraillekin. Hyvä puheenaihe on
esimerkiksi Nokian matkapuhelintehdas, joka Salosta lopetettiin viime vuonna.

 

11. Kaikkialla baareissa on
ihan sama meininki kuin muuallakin Suomessa. Sedula löytyy. Se vaihtaa nimeä
noin kahden vuoden välein.

 

12. Salo muistuttaa kaupunkia
vain rautatieaseman ja torin ympäriltä, mutta sielläkin talot ovat matalia.
Pari kilometriä keskustasta ja olet pellolla. Tai  Björn Wahlroosin kartanolla.

--

Kysyä voi, onko mikään muuttunut? Nooh Sedulaa ei enää ole. Oisko jotain muuta muutosta?

Kommentoi kirjoitusta.

eroanomus

Perjantai 4.12.2020 klo 16:44

Seuraava kaupunginhallituksen kokous on 7.12.2020Pistipä silmään tämä: 

481 Eroanomus tarkastuslautakunnan varajäsenyydestä.

Liite näkyy, joten kopioin sen sisältöä tähän:  Ilmoitan täten, että eroan tarkastuslautakunnan varajäsenyydestä tällä päivämäärällä. Eroni syytä en muutoin perustele, kuin että en ole tyytyväinen tarkastuslautakunnan toimintaan kuluvalla valtuustokaudella. Timo Pohjola tarkastuslautakunnan varajäsen

Mitäs tuohon nyt sanoisi? Syitä tyytymättömyyteen en tiedä, joten siihen en mitään sano.

"Muute kyl jotta piänt":

Itse tarkastuslautakunnassa istuneena (vuodet 2009-2012) tiedän, että se on hyvä ja todella mielenkiintoinen lautakunta, mutta se on myös työläs ja työteliäs.

Tämä lautakunta on se, jonka kuuluu aina toimintavuoden päätyttyä valtuuston puolesta käydä läpi mm. ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. On myös arvioitava, onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Arviointikertomuksen laativat lautakunnan jäsenet. "Iha ite" he tekstiä tuottavat!  Siellä ei siis häärää kukaan ulkopuolinen konsultti tm. sihteerikkö. 

Salon kaupungissa tarkastuslautakunnan toiminta on tällä valtuustokaudella ollut ihan omanlaisensa x). Luottamustakin on mittautettu. Esim. tämä blogi kertonee jotain: ambutoidaan tark.ltk

Kun uudet, tulevat valtuutetut ensi keväänä alkavat miettiä, kuka mihinkin lautakuntaan pääsee, niin minä annan pienen vinkin: valitkaa tarkastuslautakuntaan sellaisia henkilöitä, joilla on aikaa paneutua luottamustehtäväänsä ja sellaisia, joilla ei ole kytköksiä mihinkään muuhun. Ei mihinkään toiseen lautakuntaan, ei jäsenyyksiä mihinkään, ei lähipiiri -esteellisyyksiä, ei niin mitään. Muutoin arviointikertomuksen teko näyttää tältä:    

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20204355-8

Esteellistä, esteellistä ja esteellistä! Se kertomuksen laatiminen on ääreest rankkaa heille, jotka joutuvat esteellisten osuuksia paikkaamaan!

Ei mulla muuta tänään!

--

x) muitakin löytyy

Kommentoi kirjoitusta.

meillä tiedotetaan

Torstai 3.12.2020 klo 12:08

Kunhan nyt tämmöstäkin ihmettelen! Uuteen Suomeen tuuppasin:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/korona-infoa-kaikille/

Korona -infoa kaikille?

Eilen meitä informoitiin koronatilanteen vaikeutumisesta. Voi olla, että olet jo saanut puhelimeesi STM:n tiedotteen, jossa muistutetaan: suojaa itsesi ja muita. Ja jatkona: tarkista alueesi suositukset ja rajoitukset thl piste fi kautta alueet.

Minä sain viestin eilen illalla klo 22.27. Minun osaltani kaikki on siis ihan niin kuin pitääkin. Viesti tuli telefooniini, numeroon, jonka saa numerotiedustelusta.

Tämä puhelin, jota käytän, tämän numeroa ei numerotiedustelusta saa, mutta nou hätä. Puhelinoperaattorit ovat hoitaneet hommansa ja STM:n tiedote on tähänkin tullut. Tuli tänään aamupäivällä.

Minulla ei pitäisi olla mitään motkottamisen aihetta.

Onpas kuitenkin!

Minä tässä ja nyt julkisesti ihmettelen, jotta riittävätkö nämä kielet? Siis viestitys suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi?

Minun mielestäni ei riitä! Onhan tähän maahan väkeä muuttanut vaikka mistä. Mites heille koronasta informoidaan, jos eivät em. neljää kieltä ymmärrä?

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »