Uusimmat kuvat

jotta uut ja mielekäst!

Lauantai 27.11.2021 klo 21:57

Salon Alhaisiin ikäihmisten hoivakoti – 

"Uskomme tuovamme Saloon jotain uutta ja mielekästä”

https://www.sss.fi/2020/11/salon-alhaisiin-ikaihmisten-hoivakoti/

Tuon uutisen näimme viime vuonna marraskuussa. Kerrottiin, että Saloon olisi tulossa uusi yksityinen, 30 -paikkainen ikäihmisten hoivakoti. 

Tätä luvattiin: Puurakenteisen, yhteen tasoon toteutettavan talon urakoi Siklatilat Oy. Esteettömien asuinhuoneiden lisäksi hoivakotiin tulee monipuoliset yhteistilat, oma keittiö, saunatilat sekä laajat terassi- ja piha-alueet.

Tänään, vuotta myöhemmin talo on jo valmiina ja oli päivällä näytillä yleisölle. Sinne suunnistin minäkin.

Vastaanotto oli luonikasta ja ystävällistä. Henkilökunta opasti ja esitteli paikkoja.

Mallihuonetta ja wc -suihkuhuonetta (yht. 20 m2) katselin tietysti "sillä silmällä", siis entisenä vanhainkotilaisena kuin sika uutta porttia. Että onkohan tuo nyt hyvin vai huonosti järjestetty ja suunniteltu. Ei itse huoneeseen kovin paljon omia mööpeleitä (huonekaluja) tule mahtumaan, mutta jotain kyllä. Sänky oli seinää vasten koko pituudeltaan. Ei sentään niin kuin IoTCampuksen puoliks päätetyssä HoivaKodissa x). Tietää kyllä sitä, että jos huoneeseen muuttava asukas on kahden autettava, niin sänky voi hoitajien toimesta muuttaa paikkaansa ja se tarkoittaa: pääty seinää vasten. Ja miksikö? Siksi, että jos tarvis, asukasta pääsee auttamaan vuoteen molemmilta puolilta. Plus tietysti se, että mahdollisesti tarvittavia apuvälineitä pystyy käyttämään.  

On sijoitus sitten kumpi tahansa (sen ratkaisee asukkaan kunto), niin ainakin mallihuoneessa asukas tulee näkemään ikkunoista ulos ja luontoon. Pihalle pääsykin on taattu. Ja sieltä sitten näkee mm. naapuruston omakotitaloja. Huhtihoviin muuttavat tulevat asumaan nk. ihmisten ilmoilla sekä sujuvasti ja esteettömästi maatasossa. Ei ole rappusia, eikä hissejä.

Kuviakin otin, mutta eipä niitä nyt tarvitse esille nostaa. Huhtihovin johtaja on ladannut facebookkiin kerrottavaa ja katsottavaa: 

--

"Jotta uut ja mielekäst!" Toivon, että näin tulee tapahtumaan. 

Ja kiitos. Kannatti käydä.Tämä oli ja on sitä avoimuutta, jota kaupungiltakin odottaisi.  

--

x) https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/11/14/39590

4 kommenttia .

otetaanko opiksi?

Lauantai 20.11.2021 klo 20:27

Päätös tuntuu hyvältä ja oikeudenmukaiselta”

No kyllä. Ja mikäkö juttu se tuollainen juttu? Se on tämä:

"Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta sopimuskaudelle 2021-2023 sekä optiot 2023-2025 461/02.08.00.00.06/2021 Sosiaali- ja terveyslautakunta 21.04.2021 § 50

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20214554-4

Vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hankkia vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset liitteen ( https://salo.oncloudos.com/kokous/20214554-4-1.PDF xxx ) mukaisilta palveluntuottajilta edellä valmistelussa lausutun mukaisesti. Kuljetuspalveluja hankitaan ja hankinta toteutetaan tarjouspyynnön ehtojen ja edellä valmistelussa lausutun mukaisesti. Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta heti kokouksessa

Päätös:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. Merkittiin, että pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Merkittiin, että asiantuntijat Jari Niemelä, Minka Velling, Laura Tuominen ja Mari Luonsinen poistuivat kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 17.23"

xxx lisäys minulta

--

Kuinkas sitten kävikään? Salon Seudun Sanomat uutisoi 7.5.2021 näin:

Helsinkiläisyritys voitti kyytikilpailutuksen Salossa – paikalliset autoilijat pitävät tarjousta epärealistisen halpana ja aikovat valittaa

Salon ja Halikon taksit valittivat päätöksestä Markkinaoikeuteen, jättivät myös oikaisuvaatimuksen sote -lautakunnan päätöksestä. Mutta, mutta: Lautakunta oli yksimielisesti sitä mieltä, että oikaisuvaatimukset hylätään. Asiantuntijoitakin on läsnä ollut. Monta, monta neuvonantajaa!

"Sosiaali- ja terveyslautakunta § 87 02.06.2021 Vastaus Salon Maaseututaksien -yhteenliittymän hankintaoikaisuun / Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta 461/02.08.00.00.06/2021 Sosiaali- ja terveyslautakunta 02.06.2021 §8

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20214635-8

Vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Salon Maaseututaksien-yhteenliittymän hankintaoikaisun edellä esitetyin perustein. Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Päätös: 

Merkittiin, että kokouksessa oli asiantuntijoina asioihin § 87 ”Vastaus Salon Maaseututaksien -yhteenliittymän hankintaoikaisuun / Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta” sekä § 88 ”Vastaus Taksi Marianne Lammervon, Taxi Lammervo Mikon ja Yhteenliittymä Salo-Halikon hankintaoikaisuun ja vastine markkinaoikeudelle / Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta” vammaissosiaalityön päällikkö Laura Tuominen, vanhuspalveluiden asiantuntija Mari Luonsinen, hankinta-asiantuntijat Minka Velling ja Päivi Kohvakka sekä kaupunginlakimies Antti Mäkelä. Asiantuntijat liittyivät kokoukseen klo 18.15. Asiantuntijat poistuivat kokouksesta klo 18.58 asioiden esittelyn jälkeen.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti"

--

Sosiaali- ja terveyslautakunta § 88 02.06.2021 Vastaus Taksi Marianne Lammervon, Taxi Lammervo Mikon ja Yhteenliittymä Salo-Halikon hankintaoikaisuun ja vastine markkinaoikeudelle / Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta 461/02.08.00.00.06/2021 Sosiaali- ja terveyslautakunta 02.06.2021 § 88

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20214635-9

Vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Taksi Marianna Lammervon, Taxi Lammervo Mikon ja Yhteenliittymä Salo-Halikon hankintaoikaisun edellä esitetyin perustein ja antaa markkinaoikeudelle edellä esitetyn mukaisen vastineen. Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta heti kokouksessa

Päätös:

Esittelijä täydensi esitystään siten, että lautakunta on saanut esityslistan lähtemisen jälkeen 30.5.2021 tiedokseen Marianna Lammervon sähköpostitse toimittaman kirjelmän ”Selvitys Salon sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä tarkastuslautakunnalle”. Kirje merkataan tiedoksi lautakunnan jäsenille.

Merkittiin, että kokouksessa oli asiantuntijoina asioihin § 87 ”Vastaus Salon Maaseututaksien -yhteenliittymän hankintaoikaisuun / Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta” sekä § 88 ”Vastaus Taksi Marianne Lammervon, Taxi Lammervo Mikon ja Yhteenliittymä Salo-Halikon hankintaoikaisuun ja vastine markkinaoikeudelle / Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten hankinta” vammaissosiaalityön päällikkö Laura Tuominen, vanhuspalveluiden asiantuntija Mari Luonsinen, hankinta-asiantuntijat Minka Velling ja Päivi Kohvakka sekä kaupunginlakimies Antti Mäkelä. Asiantuntijat liittyivät kokoukseen klo 18.15. Asiantuntijat poistuivat kokouksesta klo 18.58 asioiden esittelyn jälkeen.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän täydennetyn päätösehdotuksen yksimielisesti.

--

Kaikki niin-niin täydellisen yksimielistä, että! Olivatko hyvätkin neuvot/neuvonantajat/asiantuntijat? Eivät olleet!

Tänään luimme tällaista:  

Salon taksikilpailutus meni pieleen – markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen

Markkinaoikeus on siis kumonnut sote -lautakunnan päätöksen ja kieltänyt päätöksen täytäntöönpanon komealla uhkasakolla = 250 000 euroa. Eikä tuossa vielä kaikki. Kaupunki joutuu maksamaan valittajien oikeudenkäyntikulut 6 100 rahaa korkoineen päivineen.

--

Simmottis taas!

Otetaanko vastedes opiksi?

En usko!

Ei tässä kaupungissa!

Ei ihan helpolla!

Ymmärrän, että virheitä sattuu, eivätkä nuo kilpailutuksetkaan aina ihan helppoja ole, mutta! Mikä ihme meidän päättäjiämme vaivaa?

Viimeistään siinä vaiheessa, kun joku taho pyytää oikaisua ( on niitä muitakin kuin tämä asia), luottamushenkilön pitäisi pysähtyä ja huutaa haloota! Pitäisi kysyä, mikä tässä nyt oikein mättää!

Onko pakko aina uskoa asiantuntijoiden selityksiin (viisikö heitä nytkin oli?) ?

Tämäkin asia, josta nyt moitteita tuli, on rahallisesti niin iso juttu, että jo maalaisjärjen pitäisi luottamushenkilön päässä raksuttaa ja hänen pitäisi ymmärtää, että eivät oikaisua vaatineet noin vaan, suin päin ja aiheetta mihinkään valittamaan lähde.

Jo oikaisuvaatimuksen kohdalla olisi ollut reilu peli, kun lautakunta olisi heti heittänyt asiantuntijoiden selitykset roskikseen ja todennut, jotta pieleen meni, aloitetaan alusta!

--

Ja mites se menikään, se yks laulanta? Meillä on muutamia luottamushenkilöitä, jotka jaksavat hokea, että virkamiehet tekevät töitään virkavastuulla, että heihin pitää luottaa, eikä heitä saa moittia! VoiVoi, sanon minä. Ja jatkeeks ISO sniff !!

2 kommenttia .

Ministerit selkokieli -kurssille!

Perjantai 19.11.2021 klo 11:52

”Tämä laiva on saatava nyt myrskyssä satamaan!”

Tuo on viime viikkoinen uutisotsikko, varsinainen lööppi. Säätiedotus se ei ollut. Ei myöskään koskenut Viking Linen uusinta laivaa Viking Glorya, jonne voi tehdä risteilyvarauksia 1.3.2022 alkaen.
Tuo lause tuli ministerin suusta. Ministeri Krista Kiurun. Jatkoakin hän tuohon tuuppasi. Näin: ”Millään alueella ei kannata jäädä odottamaan luotsia, joka tulee venettä saattamaan.”

Aika moni taitaa jo muistaa, mistä oli kysymys. Oli yksi monista, todella monista hallituksen koronainformaatio -tilaisuuksista.

Saa sitä informoida ja niin pitääkin, mutta!
Toivoisin ja varmaan moni muu, että ministeri, edes ministeri tässä maassa käyttäisi selkokieltä.
Ketä tuollainen esitystyyli palvelee?
Minun mielestäni ei ketään!
Eiväthän nuo lauseet sitä kerro, mistä ihan oikeasti viime viikolla oli kyse. Vai kertovatko Sinun mielestäsi?

Ja kyllä tuota, minun mielestäni ”vähä sinpäi” -lööpitystä harrastavat myös lehdet. Viimeisin esimerkki paikallislehdestämme. Salon Seudun Sanomat tänään: Koronatartuntojen määrä ampuu kohti korkeuksia! Linkkiä en tähän saa, mutta lehden sivulta neljä tuo otsake löytyy. Toimittaja on vissiin just tullut hirvimetsästä!

Ei minulla muuta motkottamista tänään!

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/ministerit-selkokieli-kurssille/#comment-3540224

Kommentoi kirjoitusta.

jotain uuttako?

Perjantai 19.11.2021 klo 11:13

Sairauspoissaolot maksavat Salon kaupungille yli viisi miljoonaa euroa vuosittain – nyt poissaoloja pyritään karsimaan uusin keinoin

https://www.sss.fi/2021/11/salon-kaupunki-koukkaa-sairauslomien-selustaan-%e2%80%89tyoelaman-laatua-kehitetaan-koko-organisaatiossa/

Uutinen kertoo, että Salon kaupunki pyrkii vähentämään henkilöstön sairauspoissaoloja. Apuna on joku uusi menetelmä (Lapin yliopistossa kehitetty QWL-mittausmenetelmä),joka laskee henkilöstölle ja esimiehille tehtävien kyselyiden perusteella kaupungille työelämän laadun indeksin.

Jaahas!

Jotain ihan uuttako?

No eipä juur!

Ei minun mielestä.

Tästä kyl olen samaa mieltä:

"– Sairauspoissaolot eivät vähene sillä, että tavoite on kirjattu strategiaan. Työnantajan pitää myös panostaa siihen, ja tämä on erinomainen keino, Söderlund summaa."

Minä pitäisin ykkösenä sen, että eri työpisteiden esimiehet olisivat oikein valitut. Jos esimies ei osaa tehtäväänsä, jos hän on vaan ja pomottaa, niin eihän siitä pitkän päälle mitään tule. 

Minun töissä ollessani laitos (vanhainkoti) toimi kaksiosastoisena. Ei ollut ylihoitajia eikä osastonhoitajia, ei niin, että heidät olisi työnantaja (hallitus) valinnut.

Henkilöstö sai itse äänestää, kuka kulloinkin "pomotti". Siten mentiin noin vuosi kerrallaan. Kaikista ei vetäjiksi ollut, he eivät sellaisiksi edes halunneet ja hekin, jotka tykkäsivät, että esimiehenä olo oli heidän juttunsa, hekin vuorottelivat. Yhtenä vuonna yks, toisena vuonna toinen.

Myös osastolta toiselle vaihtoa oli. Kukin vuorollaan. Helpotti sitä tilannetta, että henkilöstö näki ja koki, mitä oli nk. aidan toisella puolella. Työpaikassani ei juur sairauspoissaoloja ollut! Ei todellakaan. Olen vieläkin kiitollinen silloisesta henkilökunnasta!

--

Tuo oli ”laitosmaailmaa”, mutta voitaneen tuollaista muissakin työpisteissä, joihin esimies tarvitaan, kokeilla!

2 kommenttia .

saiskos sihteerin?

Torstai 18.11.2021 klo 18:44

"Kyl se nii vaikkia o." 

Kesällä valitut valtuutetut ovat työnsä aloittaneet kuukausia sitten, mutta kukaan ei ole huolehtinut siitä, että vanhusneuvosto olisi saanut sihteerin. Kokouksia ei ole kesän jälkeen pidetty. Tuskin sihteeriä olisi vieläkään nimetty, ellei yksi vanhusneuvostolainen olisi asiasta huomauttanut. Henkilölle, jolle hän asiaa ihmetteli, tuuppas asian eteenpäin. Kiitokset molemmille! 

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021128-9

Ja nyt terkut vanhusneuvostolaisille. Toivon, että skrappaatte. Edellisten vuosien toiminta on ollut aika lailla olematonta ja näkymätöntä, eikä noista pöytäkirjoistakaan paljon mitään irtoa!

https://salo.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/paatoksenteko/esityslistat-ja-poytakirjat/#ac_vanhusneuvoston+p%c3%b6yt%c3%a4kirjat 

Ottakaa mallia Joensuusta: https://www.joensuu.fi/vanhusneuvosto

6 kommenttia .

Poimintoja

Torstai 18.11.2021 klo 17:46

Ikääntyneet aktiivisina osallistujina

Ikääntyneillä tulee olla mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa palveluiden kehittämiseen. Vanhuspalveluiden asiakasraati-toiminta aloitettiin marraskuussa 2019 ja jatkossa asiakasraati kokoontuu kolme kertaa vuodessa. Kokoontumisissa on etukäteen yhdessä sovittu aihe/teema joko vanhuspalveluiden tai jonkun muun palvelualueen toiminnoista. Vanhusneuvoston kanssa voidaan tiivistää yhteistyötä entisestään. Vanhusneuvosto tuo kaupungin palveluihin ja kaupunkisuunnitteluun ikääntyvien salolaisten näkökulman. Monipuolisia palautteen antamisen mahdollisuuksia lisätään. Tietoa palveluista on saatavana eri muodoissa, kuten kaupunkitiedotteessa, kotisivuilla ja painettuina esitteinä.

Hyvinvoiva henkilöstö – vanhuspalvelut vetovoimaisena työpaikkana

Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeässä roolissa myös tulevaisuudessa. Vanhuspalveluiden tavoitteena on, että avoimeksi tuleviin tehtäviin saadaan motivoituneita ja osaavia työntekijöitä ja vanhuspalvelut nähdään vetovoimaisena työpaikkana. Työntekijäetuja pidetään yllä ja kehitetään edelleen. Yhteistyö työterveyshuollon ja työsuojelun kanssa on tärkeässä roolissa, mutta myös työntekijöiden omaehtoiseen hyvinvoinnista huolehtimiseen kannustetaan ja tuetaan. Hoitajamitoituksen mahdollinen nosto 0,7 ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä, palveluntarpeen lisääntyminen ja eläköityminen lisäävät hoitohenkilöstön tarvetta nopeasti jo lähitulevaisuudessa

Laadun tunnusmerkit

Hyvä laatu muodostuu jokaisessa onnistuneessa kohtaamissa ikääntyneiden kanssa. Jokainen työntekijä voi luoda myönteistä ja ikäystävällistä kuvaa työssään kohdatessaan ikääntyneitä. Mielikuvat vanhuudesta ja ikääntymisestä tulee saada myönteisemmiksi. Kenenkään ei pidä pelätä omaa tai läheisensä vanhenemista eikä pelätä palveluiden piiriin joutumista. Omaa palvelutuotannon imagoa voidaan tuoda esille eri kanavien kautta muun muassa somessa ja tekemällä yhteistyötä eri medioiden kanssa. Asiakaspalautteen keräämiseen ja siitä saatavan tiedon hyödyntämistä kehitetään jatkuvasti. Myös valvontaa kehitetään. Vanhuspalveluiden laadun tunnusmerkkeinä ovat vanhuspalveluiden asiakasraadin mukaan muun muassa tutut hoitajat, hoitajien kiireettömyys hoitotilanteissa, riittävä mielekäs tekeminen hoivayksiköissä, ystävällisyys ja turvallisuuden tunne.

Mistäkö nuo?

Täältä: https://salo.oncloudos.com/kokous/20204348-15-1.PDF

Mitenkähän on?

Hyvin pyyhkii ja ohjelman mukaan edetään?

Eipä taida!

1 kommentti .

peukku ylös vai alas?

Sunnuntai 14.11.2021 klo 13:38

Salon vanhusneuvoston yksi uusista jäsenistä Taisto Ojaranta on heittänyt facebookkiin Salon Seudun Poliittiseen Puskaradioon kysymyksen IoTCampukseen puoliks päätetystä hoivakodista. Että peukutatko hankkeelle ylöspäin vain alaspäin.

Joku hoivakodin puolesta puhuva oli sinne jopa mallihuoneen kuvan esille nostanut. Samantapainen näkyy Salon Seudun Sanomista.

Minä en kovin usein facebookin puskaradioihin kommentteja tiputtele (luen kyllä muitten), mutta nyt kirjuuttelin. Kiukkuista tekstiä meni. Meikäläisen kanssa ei kovin paljon kannattais kenen tahansa selitellä, kinata, olla tietävinäs, millainen on esim. hyvä huone ym., silloin kun puhutaan iäkkään ihmisen hoitamisesta. Myös siitä, millaista se on hoitohenkilöstön näkökulmasta. Onko hyvät työskentelytilat ja -mahdollisuudet jne.?

Em. kuvaan liitin tällaisen kommentin:

Olin 41 vuotta kolmen kunnan vanhainkotikuntayhtymän johtaja. Tiedän tasan tarkkaan millainen on hyvä asukkaan huone. Tuo ei sitä ole. Täällä on yritetty vääntää mm. , että nyt tulee hoitajillekin hyvät työolosuhteet. Ei tuolla järjestelyllä. Jos asukas on huonokuntoinen ja pääasiassa vuoteessa, niin kahden hoitajan on päästävä sujuvasti sängyn molemmin puolin. Nyt ei pääse. Sängyssä makaava näkee ilmeisesti suoraan vain ovelle. Fengshui oppien mukaan vainaja kuljetetaan jalat edellä. Tätäkö siinä jo tavoitellaan? Tuo mallihuone ei todellakaan hyvältä näytä, ei asukkaan, eikä hoitajien kannalta.

Myös tällaista tekstiä tuuppasin johonkin väliin:

Ei ole upouutta, että tyhjiin toimistoihin tai tehtaisiin rakennetaan asumista, mutta tätä campus hanketta ajetaan vain siks, että campus täyttyisi. Vakula, ent. johtajahan ilmoitti, että aloite tuli sekä heidän kiinteistön että kaupungin virkamiesten taholta. Ja Vakula ilmoitti myös, että tilaa on. Sinne mahtuu yhteensä 180 paikkaa. Se tässä lopullinen tähtäin on.

Ja tämmöstä: Näin piti olla! 

https://www.saloiotcampus.fi/fi… Innovaatioalusta tulevaisuuden teknologian ratkaisuille.

Salo IoT Campus on yritysten, tutkijoiden ja oppilaitosten yhteisö, jossa rakennetaan älykkäämmän tulevaisuuden teknologioita. Kampuksen katon alla työskentelevät sekä IoT-alan suunnannäyttäjät että alojensa parhaat palveluyritykset.

Edelläkävijöiden joukossa on vielä tilaa. Salo IoT Campuksen monipuoliset ja muokattavat toimitilaratkaisut, kattavat palvelut sekä aktiivinen yhteisö tarjoavat yrityksellesi kansainvälisen kasvualustan suomalaisen teknologiaosaamisen ytimessä.

--

Olen jo todennut, että toimistoihin ja tehtaisiin saa asuntoja ja se on ihan ok, mutta tämä hanke on vain Campuksen täyttämistä. Eikä se ole keskustassa. Eikä sinne esim. iäkäs omainen noin vaan kulje!! Esteetön kulkeminen on täysin unohdettu. Mikä paikkuri sinne esim. linja-autoasemalta kulkee?

Kulkisitko Sinä, ehkä vielä sentäs hyväjalkainen, linja-autoaseman ja Campuksen väliä jalan vaikkapa kerran viikossa? Lähiomainen voi olla huonosti liikkuva, autotonkin.

Miten luulet, Sinä, joka Campusta nyt puolustat, että tuota reissaamista jaksaa edes kerran viikossa!

Näin tämä parempi olisi:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2503884#album_selector

Mutta ei meillä! Ei meillä maalaisjärjen mukaan toimita. Virkamiehet esittelevät ja päättäjät päättävät. Pikkuisen voisivat tarkemmin miettiä, mitä päättävät. 

Ja niin muuten: Mistä lähtien kaupunkimme virkamiesten tehtäviin on kuulunut IoTCampuksen  tyhjien tilojen täyttö? Onko se jossain hallintosäännön sivulauseissa?

--

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2497048#album_selector

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2498701#album_selector

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/11/07/39520

--

Minusta tämä pohja on edelleen ihan hyvä:

http://pysahdykajalakodissa.blogspot.com/ 

Oli mm. sisäpiha, johon muistamatonkin sai mennä, eikä hoitajien tarvinnut pelätä, että mihin hän karkaisi.             

1 kommentti .

VuokraVaimo salolaisittain

Lauantai 13.11.2021 klo 22:16

Tänään on ensi-iltansa saanut Salon Teatterin farssikomedia Vuokravaimo. Minä näin esityksen jäsenennakkona jo 11.11.2021.

Kyllä tarttee kehuja antaa. Ja paljon. Teatterin ohjelmista päättävät ovat tehneet loistavan valinnan, kun ovat ottaneet ohjelmistoonsa tämän näytelmän. Se on just sopiva vaikkapa pikkujouluilevien ihmisten alkuohjelmaksi tähän loppuvuoteen. Ja piristäähän esitys tätä jojoilevaa korona-aikaakin. Vaikka teatterissa koko esityksen ajan, plus väliajan, maski naamalla oltiin ja istuttiin, niin ei sekään nyt, ei ainakaan minua harmittanut. 

Olen joskus ennenkin todennut, että en tykkää, jos näyttelijälle annetaan monta roolia, mutta tässä se ei haitannut, ei niin sit tippaakaan.

Vuokravaimossa oli ja on vain viisi näyttelijää, mutta voi hyvät hyssykät, mihin suorituksiin he taipuvat. Kahdella heistä roolit vaihtuvat, vaatteetkin vauhdilla, mutta kyllä katsoja ihan hyvin kärryillä pysyy, mitä he kulloinkin esittävät.

Ohjaaja Karolina Blom on hommansa osannut. Minä siis istuin ennakkonäytöksessä, sellaisessa, jossa esitystä vielä tavallaan harjoitellaan, mutta kertaakaan ei tullut oloa, että esitys olisi ollut harjoitteluesitys. Kyllä se minun mielestäni oli ensi-iltatuotteen tasoa alusta loppuun!

No ketä sitten kehuisi? Ohjaajaa tietenkin, mutta näyttelijöistä tasapäisinä ykkösinä olivat Kimmo Lehto ja Emmy Welin. Molemmat varsinaisia moniosaajia. Huikeita! Kimmolle on annettava vielä plussapisteitä Äitinä esiintymisestä. Ainahan se huvittaa, jos mies näyttelee naista, mutta kyllä Kimmon suoritus oli aika uskomaton. Sitten Otso Lapila, Mikko Polojärvi ja Hannele Saari. Oikein hyviä olivat hekin.

Tarjolla on vauhdikasta menoa, valheita ja hengästyttävää sekoilua, mutta ihan niinkuin hyvässä Sadussa, kaikki päättyy onnellisesti!

--

Jos haluat PikkuJouluMenemistä, niin suunnista ihmeessä Vuokravaimoa katsomaan.

https://www.salonteatteri.com/

2 kommenttia .

8.11.2021 esityslistasta poimittua

Maanantai 8.11.2021 klo 13:05

Onkohan joku/jotkut lukeneet mun sivuilta tätä juttua?

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/10/04/39279

ja siinä olleita kommentteja:Kommentit

5.10.2021 0:37  Marjatta

Päätösehdotus esittelyineen kuuluu puheenjohtajalle. Se on ok. Mutta jos minä olisin pj. niin toimialajohtajan ja talousjohtajan ym. järjestelyt päätättäisin ihan omana asianaan. Ei ne mun mielestä kaupunginjohtajan viran valiaikaisjärjestelyt -otsakkeen alle kuulu. Ja asian valmistelukin tarttis tässä kohtaa miettiä, kenelle se kuuluu. Nythän esim. henkilöstöjohtaja esittää itse itseään toimialajohtajaksi!

5.10.2021 8:41  Entinen ukko, joka on ko. tehtäviä toisessa kunnassa hoitanut

Samaa mieltä olen kanssasi.
Koska asian esittelyssä mainitaan melkein pelkästään kaupunginjohtajaa koskevia määräyksiä ja hänen tehtäviään, olisin minä ottanut nuo muut omaksi pykäläkseen. Kaupunginjohtajan sijaisuuden olisin käsitellyt omana pykälänään.
Se selkeyttäisi asian käsittelyä ja luettavuutta.

5.10.2021 10:10  Marjatta

Nonnih. Nyt on esitystä korjattu. Asian valmistelijaksi on kirjattu henkilöstöasiantuntija Anne Kujanpää. Yöllä esityslistassa luki viel, että valmistelija oli henkilöstöjohtaja Christina Söderlund. Mut sotkunen on asia edelleenkin. Kahteen osaan laittaisin.

5.10.2021 10:21  Marjatta

Ja juu. Sen jo kuulinkin, miksvarten Nissisen sairausloman sijaisuutta ei voitu päättää 27.9.2021. Silloin elettiin sen tiedon varassa, että poissaolo olisi 3.10.2021 saakka. Siis alle kaksviikkonen. Silloin sijainen määräytyy hallintosäännössä ja enssijainen on hallintojohtaja. Jos ei hän, niin sit talousjohtaja jne.

5.10.2021 10:51  Se sama ukko

Mitäh! Vielä aamulla siellä ei ollut uutta esittelijää.
No, näinkin kai voidaan tehdä, vaikka ei se paikkaansa pidäkään.

5.10.2021 13:26  Marjatta

Otsake Kaupunginjohtajan viran väliaikaisjärjestelyt tarkoittaa mun mielestä sitä, että se koskee vain kaupunginjohtajaa. Muut tarvittavat järjestelyt ovat oma asiansa. Jos nyt joku kaupunkilainen lukee vain otsakkeen ja sitten tulevaa päätöstä (jos se noin esitetään kuin tekstiä näkyy olevan), niin hämmästyttäähän se. Et aijaa, täällä on muitakin sijaisuuksia ja palkkajärjestelyjäkin tästä seuraa. Tartteeks tästäkin taas kantelua vääntää? En tykkää leväperäisistä asioitten esittelyistä. En!

6.10.2021 18:53  MammastKylält

Ja nii se vaa on, ett Saloss sotketa taas. Ei siit pääst mihinkä, vaikk väki vähä muuttuski. Ja mikä on tää salaperäisyys ????

..sillä nyt on esityksissä ”piänt parannust”!

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021126-17

Kaupunginjohtajan viran väliaikaisjärjestelyt

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021126-18

Talousjohtajan sijaisjärjestelyt

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2021126

Toki olisin minä vielä tuon talousjohtaja -kohdankin kahteen eri pykälään jakanut tai laittanut otsakkeeksi Talous- ja henkilöstöpalveluiden toimialajohtajan sekä talousjohtajan sijaisjärjestelyt. Kahdesta eri henkilöstä, heidän työtehtävistään tuossa kuitenkin kyse on.

Salossa virkamiehet/esittelijät näyttävät luottavan siihen, että eivät luottamushenkilöt tuollaisia niin tarkasti mieti tai ajattele. Mut kyllä kannattais! Kannattais lukea esim. Kuntaliiton sivuja!

https://www.kuntaliitto.fi/laki/kokousmenettely/toimielimen-kokoontuminen

Kommentoi kirjoitusta.

Sit seuraava!

Sunnuntai 7.11.2021 klo 13:56

Tämä on jatkoa edelliseen.

Sorry vaan, mutta tulee piiitkä juttu!

Asia on IoT Campuksen hoivayksikköä koskeva vuokrasopimus, jossa selittämistä ja perusteluja riittää niin, että äkkilukemalta tavallinen kaupunkilainen ihan hengästyy. 

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021103-20

On se "vaa nii pal hianoo", kun voidaan tämmöisiin sanoihin.. jatketaan yhteistyöhön ja kumppanuuteen perustuvan sekä hoivateknologiaan panostavan hoivayksikön suunnittelua kaupungin alueelle. upottaa se, mitä aiotaan toteuttaa = HoivaKoti IoT Campukselle.

Tuota Jussi Mattilakin ehti ehdottaa

https://www.sss.fi/2020/10/esitys-hintta-ja-kukonkallio-kiinni-vanhukset-salon-iot-campukselle/

ja sit vetää ehdotuksensa pois

https://www.sss.fi/2020/10/salon-sote-lautakunta-ei-kasittele-tanaan-kukonkallion-ja-hintan-hoivakotien-lakkautusta/

mutta loppujen lopuksi hän sai potkut

https://yle.fi/uutiset/3-11673663

Toivottavasti se joku päivä selviää, mikä oli lopullinen potkujen syy!

10.11.2021 sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään siis asia: IoT Campuksen hoivayksikköä koskeva vuokrasopimus

ja selityksinä mm. tällaista:

Henkilökunnan näkökulmasta on tärkeää, että tilat palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla ympärivuorokautisen hoidon hoitotyötä, joka muutoin on fyysesti raskasta ja vaativaa. Kokemusta tiedämme myös sen, että yksikköön, jonne pääsee helposti julkisella kulkuneuvolla ja joka ei ole pitkän matkan päässä taajamasta tai kaupungin keskustasta, on helpompi saada työntekijöitä kuin etäämpänä olevaan yksikköön

Mikä Paikkuri IotCampukselle kulkee? Ja miten se muutoinkin onnistuu tuo matkanteko Campukselle ja takaisin?

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/24/39196

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2503884

Asian esittelystä kopiota edelleen:

Asian aikaisempi käsittely

Salon kaupunginhallitus on kokouksessaan 13.9.2021 hyväksynyt Salon kaupungin ja IoT Park Oy:n välisen aiesopimuksen, jonka tavoitteena on, että yhtiö vuokraa kaupungille hoivakäyttöön tarkoitetut tilat yhtiön omistamasta kiinteistöstä osoitteessa Joensuunkatu 7, 24100 Salo.

Kysymyksessä on järjestely, jossa kaupunki vuokraa ympärivuorokautisen hoidon hoivayksikön tilat omaan käyttöönsä ja tuottaa palvelut kaupungin omana toimintana hoivayksikössä asuville ikäihmisille. Vuokarausjärjestelyn ensisijaisena tarkoituksena on vastata mahdollisimman nopeasti kasvaneeseen tehostetun palveluasumisen tarpeeseen.

Mahdollisimman nopeasti!

Niinkö?

Nytkö se ykskaks on kiirus, kun kaikki menneet vuodet on vekslattu paikkojen määrän, laadun ja tarpeen kanssa ihan vaikka mitä. Tämä oli se hulluin esitys: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/163070-meilla-lepsuillaan-mites-teilla/

Ja taas esittelystä:

IoT Campuksen hoivayksikön toiminta ja profiili

Kaupunki tavoittelee tiivistä yhteistyötä ja kumppanuutta kampuksen muiden toimijoiden, kuten Turun ammattikorkeakoulun sekä alueen yritysten kanssa. Turun ammattikorkeakoulun Salon kampuksella koulutetaan muun muassa sairaanhoitajia ja terveysteknologian insinöörejä. Tavoitteena on yhteistyö myös Salon seudun ammattiopiston kanssa, jossa koulutetaan lähihoitajia ja hoiva-avustajia.

IoT Campuksen hoivayksikön toiminta on tarkoitus suunnitella yhdessä kumppaneiden kanssa siten, että yksikkö pystyy tarjoamaan ammattiin opiskeleville sairaanhoitajille, lähijoitajille ja hoiva-avustajille työharjoittelupaikkoja, osa-aikaista työtä sekä mahdollisuuden suorittaa yksikössä opintoihin kuuluvia käytännön harjoittelujaksoja. Hoivateknologiaan erikoistuvilla insinööriopiskelijoilla olisi mahdollisuus tehdä tuotekehitystä yhdessä hoivayksikön henkilöstön ja asukkaiden kanssa sekä pilotoida uusia ratkaisuja ja tuotteita hoivayksikössä.

Hoitajiakin näyttää löytyvän, ettei vaan ihan ruuhkaksi asti plus siihen sitten vielä insinöörit, jotka kehittelevät ties mitä apuvälineitä ja vempaimia.

Taidokasta ja kekseliästä on esittelijän IoTCampus -mainostaminenkin:

Salon kaupungilla on nyt mahdollisuus yhdessä kumppaneiden kanssa ottaa rohkeita askelia, osoittaa tietä ja kehityksen suuntaa teknologiaa hyödyntävässä ikäihmisten hoivassa Varsinais-Suomessa. On yleisesti tunnistettu asia, että hyvinvointi- ja hoivateknologian, robotisaation ja automaation avulla meillä on paremmat mahdollisuudet tukea ikäihmisten laadukasta elämää ja arjessa selviytymistä sekä tukea ikäihmisten hoivassa työskenteleviä henkilöitä. Tässä kuvatun kaltaisella oppilaitos- ja yritysyhteistyöllä on merkittävä vaikutus myös kaupungin osaavan työvoiman saatavuuden ja elinvoiman edistämisessä.

Ja hupsista, sitten voidaankin jo koota vallan hiano ehdotus:

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Salon kaupunki vuokraa IoT Campuksen Kampa 3 -rakennuksessa osoitteessa Joensuunkatu 7 I sijaitsevat hoivayksikön käyttöön tarkoitetut liitteen mukaiset tilat.

--

Olisivat voineet asian valmistelija ja esittelijä kertoa jo nyt myös jatkon. Onhan kaavamuutos tulossa (lue edellinen blogi) ja edellinen IoTCampuksen toimitusjohtaja Vakula kertoi jo marraskuussa 2020 tällaista:

Tiloihin sopisi hienosti kuusi 30-paikkaista ryhmäkotia. Vanhuksille rakennettaisiin noin 180 asuntoa, joissa olisi parikymmentä neliötä tilaa, oma esteetön kylpyhuone ja suuret yhteiset tilat.

https://www.sss.fi/2020/11/moni-tyrmasi-ajatuksen-meriniityn-hoivakodista-muttaiotcampuksella-ideaan-uskotaan/

-- 

Taisin olla EnnustjaEukko kirjoittaessani 26.7.2021 tällaista:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2498701#album_selector

7 kommenttia .

Asemakaavan muutos, IoT Campus

Sunnuntai 7.11.2021 klo 12:43

Asemakaavan muutos, IoT Campus

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021126-7

Tämmöttis!

Kaava-alue on osoitettu pääosin toimitilarakennusten korttelialueeksi (KTY). Määräyksen mukaan alueelle saa rakentaa toimistorakennuksia sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia teollisuus- ja varastorakennuksia sekä sijoittaa myös julkisia tai yksityisiä palveluja, koulutustiloja sekä pysäköintitiloja. Tontin kerrosalasta enintään 15 000 k-m2 voidaan käyttää palveluasumisen tiloiksi. Asemakaavaan merkityn rakennusoikeuden lisäksi saa rakentaa rakennusalan alueelle auton säilytyspaikkoja, pääkäyttötarkoitusta palvelevia porrashuoneita, hissejä, valo- ja teknisiä kuiluja, teknisiä tiloja rakennusten kaikkiin kerroksiin. Alueelle ei saa sijoittaa päivittäistavaramyymälää.

Kylläpäs tuota aluetta noin vaan muutetaan, mutta Tunnin Junan alle jääviin alueisiin, esim. Lukkarinmäki, ei hipasta edes sormenpäällä!

6 kommenttia .

Synttärit

Sunnuntai 7.11.2021 klo 11:44

Jos täytät tänä vuonna tai täytit viime vuonna ”tasassi tai puolväli”, siis 70-, 75-, 80-, 85-, 90- jne. vuotta ja kuulut Salon seurakuntaan, niin tiesitkö, että seurakunta järjestää em. ikäisille yhteissyntymäpäiväjuhlat. Viime vuonna korona esti juhlimisen, mutta ei tänä vuonna.

Muurlalaisia juhlittiin lokakuun viimeisenä päivänä, muualla juhlia vielä tulossa.

Muurlan juhlat olivat vallan hianot. Ohjelma ja tarjoilut just nappiin nekin! Kiitos papil Marika Huhtasalo sekä kanttoril Virpi Vähäpassi ja hänen mukanaan tulleille neljälle flikalle. Kauniisti lauloivat! Todella. Ja juu: emännäl Tarja Lehtovirta kans isot kiitokset!

https://www.salonseurakunta.fi/haku?q=syntym

--

Jaa! Et mitäkö mää täyti? No, jotta noist, mut viime vuan.

1 kommentti .

syömisen mallia

Torstai 4.11.2021 klo 9:54

Jospa nostaisin tämän linkin esille:

https://www.ylppo.fi/ylpon_perinne_klubin_ruokakulttuurissa

Olen saanut tuon Uuden Suomen Puheenvuoro -blogiini. Linkin takaa löytyy mm. tällaista:

Kaikkea voi syödä ja juoda - kohtuudella

Hyvän ruuan ystävä Arvo Ylppö kävi säännöllisesti Klubin kantapöydässä lounaalla tietäen, että Klubilla tarjotaan hyvistä raaka-aineista valmistettua suomalaista ruokaa. Hänen annoksensa olivat tavallisen kokoisia annoksia ja ruuan kanssa nautti valkoviiniä, joskus myös snapseja ja kahvin kanssa konjakkia, mutta korkeintaan kaksi lasillista.

"Arvo Ylppö istui aina kantapöydässä ja hänellä oli tarkat, silloin hyvin modernit, ajatukset ruoasta. Hänen ehdottomat ohjeensa olivat, että pöydässä piti olla aina leipää ja mielellään itse tehtyä. Hiivaleipä olikin, mutta ruisleivän leipominen ei aina onnistunut. Pöydässä on oltava ehdottomasti voita. Kermasoosissa on oltava kunnolla kermaa. Perunat olivat myös tärkeitä: läskisoosiin laitettava peruna oli eriasia kuin muusiperunat. Perunoiden oli myös oltava hyviä. Pitää syödä ajankohtaista ruokaa eli mätiaikaan mätiä, keväällä nokosia. Näistä hän piti oikein oppitunteja. Kalan oli oltava kotimaista, eikä meillä ollutkaan koskaan mitään merikrotteja tai kissakaloja. Lisäksi tuli olla riistaa ja perinneruokia. Ihan yksinkertaisia asioita, jotka pätevät tänäkin päivänä. Nämä olivat siis ensimmäiset Ylpöltä saamani perusohjeet. Nyt kun ajattelee, mihin ruokakulttuurissa on tultu, niin ihan samaa. Hän oli edellä aikaansa. Ihminen voi siis syödä kaikkea, mutta kohtuudella. Alkoholiakin voi ottaa, mutta siitä ei saa tulla krapula. Nämä ovatkin erittäin hyvät elämäntapaohjeet." (Suomalaisen Klubin ravintoloitsija Riitta Malmberg muistelee)

--

Kyllä Helsingin liha -päätöksestä nyt tohkataan. 
On kyllä aihettakin! 
 

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e7eeab37-2b83-4f77-8b9e-43949107d7df

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008377755.html

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/keskustaryhmyri-juha-pylvas-pitaa-

Kommentoi kirjoitusta.

tähtäin yksinkertaisiin tavoitteisiin

Keskiviikko 3.11.2021 klo 16:46

Salon valtuustoseminaarissa tuloskortit vaihtuvat yksinkertaisiin tavoitteisiin

https://www.sss.fi/2021/11/salon-tuloskortit-vaihtuvat-yksinkertaisiin-tavoitteisiin/comment-page-1/#comment-29907


SSS toimittaja Käiväräinen kertoo tänään lehdessä, että salolaisten päättäjien valtuustoseminaarissa on palattu perusasioiden äärelle. Yksi iso juttu on, niin uutisesta ymmärsin, että kaupungin toiminnan ja talouden suunnittelun kylkiäisenä käytetyt tuloskortit meinataan haudata.

KuntaliitosSalo on ollut toiminnassa vuodesta 2009 lähtien ja siitä lähtien noita kortteja on laadittu ja työnnetty päättäjien eteen. 

On oltu olevinas niin, niin fiksuja, kun on laadittu toiminnoille ja palveluille tavoitteet, sitten keksitty (yritetty ainakin) jonkunsortin mittaristoa ja toteutumisille/toteuttamisille vastuutahot. Siis olevinas vastuutahot. Tahojen vastuuhan on vuosittain ollut sitä sun tätä. Eipä juur niin kovin kaksista! Ei ainakaan minun silmissäni.

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/02/39026

Minä olen em. korteista motkottanut kaikki menneet vuodet ja muutaman kerran valtuutettunakin annoin niille puhujapöntössä (melkein kuin papin saarnastuoli) kylmää kyytiä. Minä olisin ne kortit polttanut aikoja sitten.

No nyt niistä toivottavasti päästään. Jopa valtuuston puheenjohtaja myöntää, että viime vuosina on huomattu, ettei niitä oikein kukaan ole edes lukenut.

Sanonpa taas, jotta simmottis!

Totuuden tunnustaminen ja siihen lisukkeeksi maalaisjärki, semmosesta minä tykkään.

Yksinkertaiset tavoitteet.

Nooh, katsotaan mitä saavat aikaiseksi!

..

Tässä alla yksi oikein vanha tuloskortti -motkotus.  Sorry siitä, että linkit eivät enää aukene!

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2010/02/27/392

 

 


2 kommenttia .

stopit lihansyönnille?

Tiistai 2.11.2021 klo 19:06

Tämmöstä uutista pukkaa: ” Helsingin kaupunki on linjannut tukun ympäristötoimia, jotka astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Kaupungin toimialoilla ja liikelaitoksissa järjestettävissä tilaisuuksissa tarjoillaan jatkossa vain sesongin mukaista kasvisruokaa sekä vastuullisesti pyydettyä lähikalaa. Lihatuotteita ei tarjoilla lainkaan.”

Ja lisää: Ensi vuonna kahvimaitona käytetään kauramaitoa. Kun tarjoillaan, niin käytetään vain kestoastioita ja aterimia. Ja juomat tarjoillaan kannuista, ei juomapulloista.

Simmottis!

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä! Yleensä se niin menee.

Leviävätköhän linjaukset koko maahan?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/loppu-lihansyonnille/

--

 

Huhhuh!

En ole mikään himo lihansyöjä, mutta jos sitä ei enää koskaan missään muodossa mistään saisi, niin en kyl tykkäis. En!

Helsingissä ollaan sitä mieltä, että lihat pois vähentää esim. ilmastovaikutuksia ja pienentää  kaupungin käyttämien luonnonvarojen määrää!

Voi pyhä jysäys tätä maailman menoa! Kyl mahtaa olla iso vaikutus! Nooh, olkoot, jos joku Helsingin meininkiä uskoo!

 

1 kommentti .

päähän ottaa tämäkin

Tiistai 26.10.2021 klo 14:13

Kesää kohti 31.10.2021

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/kesaa-kohti-31-10-2021/

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina äänin 410–192, että kellojen siirtelystä kesä- ja talviaikaan voidaan luopua vuonna 2021.

Uutinen on vuodelta 2019.

Selvä äänestyksen tuloshan se tuossa, mutta missä mättää, kun em. toteuttaminen on aina vaan tekemättä. Kelloa tarvitaan joka päivä, joten kai tuollaisen asian nyt muistissa pitäisi pysyä. Työn alla olevien asioiden alimmaisena se nyt ainakin on.

Kellojen siirtelyn lopettaminen on ollut alun perin Suomen aloite, mutta ilmeisesti siirtelystä luopumista ei ole käsitelty lainkaan. Suomalaismepit ovat antaneet ymmärtää (vuoden vanha tieto tuokin), että he ovat tilanteeseen pettyneitä!

Saa sitä olla pettynyt, mutta kysynpä vaan, onko pakko. Eivätkö suomalaismepit uskalla vaatia tai patistaa muita jäsenmaita mielipiteensä esittämiseen. Tavallinen kansalainen alkaa pikku hiljaa miettiä, jotta onkohan niitä muitakin EU -asioita, joissa nynneröidään ja tyydytään keskeneräisyyksiin.

Kesää kohti 31.10.2021! Siitä tykkään, mutta en viisarien siirtelystä!

Menkääs nyt suomalaismepit EU:n ulko-ovelle, sinne rappusten ylätasanteelle ja kertokaa isoon ääneen, että tästä kellojen kanssa vekslaamisesta on tultava loppu!

3 kommenttia .

onk ämpärei?

Perjantai 22.10.2021 klo 17:18

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pyrkii tällä hetkellä tavoittamaan 18-34 vuotiaita rokottamattomia. Valtaosa suomalaisista on koronarokotteen ottanut, mutta rokotevastaisuuttakin on. Isosta joukosta ei ilmeisesti ole kyse, mutta sosiaalisessa mediassa se on saatu näyttämään suurelta.

Vaan mitäpä on Kainuussa rokotevastaisuudelle keksitty? Siellä on päätetty houkutella. On päätetty jakaa ämpäreitä. Että sellaisen saat, jos suunnistat rokotettavaksi sikäläisen Prisman pihalle, pihan rokotuspisteeseen.

Ideasta eivät kaikki ole tykänneet. Moitteita moisesta touhusta on saanut mm. sikäläinen terveydenhuolto, vaikka ämpärien jako ei sen idea olekaan ollut. Asiallahan on ollut yksittäinen yrittäjä. Ehkä yrittäjä on ajatellut, että kun ämpärit ovat hyvin toimineet houkuttimina kauppojen avajaisissa tai vaalien aikaan, niin jospa ne houkuttelisivat myös koronapiikille.

En tiedä, ovatko esim. nuoret nyt niin kovin yksittäisen ämpärin perään ja sellaisen saadakseen lähtisivät piikille, mutta hyvä, kun joku edes yrittää. Minä ainakin annan ruusun kainuulaiselle yrittäjälle.

--

Ämpäreitä koronarokotteen ottaville? Löytyy täältä:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/ampareita-koronarokotteen-ottaville/#comment-3518946

1 kommentti .

murhetta mitä milloinkin

Maanantai 18.10.2021 klo 11:58

Lääkärivaje pidentää hoitojonoja – Salossa Läntisellä terveysasemalla lääkäriin pääsyä voi joutua odottamaan yli kaksi kuukautta

https://www.sss.fi/2021/10/laakarivaje-pidentaa-hoitojonoja-salossa-lantisella-terveysasemalla-laakariin-paasya-voi-joutua-odottamaan-yli-kaksi-kuukautta/

Uutinen kertoo lääkärivajeesta Salossa. Pisin jonotus on ollut läntisellä terveysasemalla. Kiireettömään hoitoon pääsyä on voinut joutua odottamaan jopa 70 päivää.

Näin varmaan on. Mutta silti asemat pysyvät toiminnassa. Kukaan ei uhkaile, että pannaan butiikki kiinni, kun ei ole työntekijöitä.

Huolestuttaa kyllä. Menevätkö ”muuta meil” -mainostamiset vallan hukkaan!

VIhastu Salon kyliin ja alueisiin

Voit asua kätevästi keskellä kaupunkia ja palveluita, luonnonläheisellä asuinalueella omakotitalossa tai rivitalossa,

puhtaassa maalaismaisemassa, ruukkikylän idyllissä tai lähellä harrastustasi, vaikkapa golfkentän vieressä

https://salo.fi/muuttajalle/

--

Kuinka mulle nyt just tuosta edelläolevasta tuleekin mieleen salolainen vanhustenhoito ja hoitohenkilöstö. Kesällä ainakin korviini kantautui juoruja, lue uutisia, että yksi Hintan alasajon syy tulee olemaan se, että sinne ei ole saatu, eikä tulevaisuudessa saada henkilökuntaa. Syrjäistä sijaintiakin väläytettiin. Olikohan se puol vai koko totuus vaiko vain virkamiesten laskutikulla laskettua alasajon perusteeksi tarvittavaa JotainSinpäiTietoa?

Aina sattuu ja tapahtuu. Mitä milloinkin. Esim. vuonna 2018 Uskelan koulu oli niin niin kehnossa kunnossa, että siitä olisi oppilaat pitänyt saada siirrettyä ulos ovesta saman tien. Ei onnistunut. Kyllä koulurakennuksessa ongelmia on, on varmaan edelleenkin, murtumia ja painumaa, mutta siellä se koulu edelleen pystyssä on ja käytössä.. 

 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/03/13/29317

syksyllä kouluun, mutta mihin?

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/09/20/31581

edetään älykkäästi tai edetäänkö?

2 kommenttia .

entä jos..

Lauantai 16.10.2021 klo 12:52

Entä jos?

No niinpä.

Lukusuositus tälle päivälle = Suonen Kuvalehti ja Entä jos Suomi olisi sanonut ei!

"Ehkei tarvitsisi piitata EU:n maitosäädöksistä. Purkissa lukisi maito eikä maitojuoma, vaikka laktoosi olisi poistettu muuten kuin entsymaattisesti.

Ehkei Timo Soinin ”missä EU, siellä ongelma” -jutuille olisi jäänyt tilaa. Mihin Soini olisi ryhtynyt, katoliseksi papiksi? Soini ei halua jossitella: ”Sen voi sanoa, että hyvät pärjää aina.”

Ilman Brysselin EU-virkamiehiä ulkoministeriössä Merikasarmilla pitäisi kiirettä. Kauppasopimukset olisi neuvoteltava omin voimin."

Kommentoi kirjoitusta.

meil infotaan

Torstai 14.10.2021 klo 12:38

11.10.2021 Salon Seudun Sanomissa oli ilmoitus Salon kauppakamariosaston syyskokouksesta. Se pidetään 27.10.2021 IoT Campuksella. Ilmoitus kertoo, että kamarilaisille annetaan infoa Salon strategiatyöstä, sotesta ja sen vaikutuksista Salolle. Strategiaa valottaa valtuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen ja sotea vt. sotejohtaja Anneli Pahta.

Minä en ole kauppakamarikokoukseen menossa, en sellaiseen kamariin edes kuulu, mutta ehkä siihen kuuluu muutama luottamushenkilöistämme. Toivoisin, että em. kokoukseen menijä lainaisi jostain rollaattorin ja kävelisi sen kanssa hiljaa hissukseen linja-autoasemalta IoT Campukseen. Tulisi siinä sitten testattua millaiseltä reitti tuntuu. Voisi siinä sivussa kuvitella onko tuo huonojalkaiselle liikkujalle kovinkin lähellä cityn keskustaa, helpon ja esteettömän matkan takana. Siis tuo Campus. 

Miksi tuollaista matkan tekoa ehdottelen? Nooh, ihan vaan siks, että kokoukseen osallistuville varmaan mainostetaan, miten Campuksesta tulee älykkäänn tulevaisuuden teknologiatoiminnan lisäksi tulevaisuudessa myös vanhusten HoivaKoti.

Tuskin Tamminen ja Pahta tuosta asiasta tuppisuina olisivat!

Ja voisi tässä samaan syssyyn kysyä, jotta milloin ihan tavallisille kaupunkilaisille pidetään em. tyyppisiä infotilaisuuksia.

  

 

 

3 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »