Uusimmat kuvat

Espoo-Salo oikorata

Tiistai 29.11.2022 klo 20:10


Nyt saisi moittia tai kehua ”Tunnin junaa”

Yleissuunnitelman ehdotus on nähtävillä 30 päivän ajan. Tämän aikana kiinteistöjen omistajat muut hankkeesta kiinnostuneet voivat kertoa mielipiteensä yleissuunnitelmasta. Nämä muistutukset otetaan huomioon suunnitelman hyväksymispäätöksessä. ”

Tuo tuossa punaisella ja tämä seuraava on kopioitu Väyläviraston sivuilta! 

Kerro mielipiteesi

Tutustu hankkeeseen ja yleissuunnitelmaan: https://vayla.fi/kaikki-hankkeet/espoo-salo-oikorata 

Muistutukset tulee antaa viimeistään 8.12.2022.

Komiasti luvataan, kun todetaan, jotta muistutukset otetaan huomioon.

Väyläviraston sivuilla näkyvä karttakuva näyttää, että Turku - Espoo loppupäässä näkyy pysähtymispaikkoja, asemia. Aika monta! Salo - Lohja välillä ei näy ainuttakaan. Miksei?

Kannattaa palauttaa mieliin myös muutama uutinen ja yksi tätä mieltä!

https://www.sss.fi/2022/10/tunnin-juna-ei-innosta/

https://www.sss.fi/2021/05/kaupunkilaisten-enemmisto-ei-usko-tunnin-junan-hyodyttavan-salolaisia/

https://www.sss.fi/2019/04/tunnin-juna-uhkaa-halkaista-lukkarinmaen/

https://www.sss.fi/2020/05/salo-lahtee-mukaan-tunnin-junan-hankeyhtioon/

https://www.sss.fi/2022/10/tunnin-junassa-on-varas/

Olen aika lailla samaa mieltä Lukkarinmäki -seuran puheenjohtaja Otto Bernoullin kanssa:

.. järkevin vaihtoehto olisi siirtää koko oikorata moottoritien varteen tai korjata nykyinen rantarata kaksiraiteiseksi. ”

– Jos et ole digilehden tilaaja niin em. uutisia et kovin pitkälle näe, mutta: kurkkaa kommentteihin.

1 kommentti .

Kirje JouluPukille ja JouluMuorille

Tiistai 29.11.2022 klo 18:13

Piti Väylävirastosta kirjoittaa, mutta kiukkuvaihde veti vitoselle tämän päivän hallitus -uutisista. Laitoin Uuden Suomen Puheenvuoron kautta kirjettä JouluPukille ja JouluMuorille:  

Tämän päivän isohko uutinen on, että keskusta on irtautunut hallitusyhteistyöstä. Se on muitten hallituspuolueitten mielestä liittoutunut oppositon kanssa ja toimii siis muita hallituspuolueita vastaan.

Minua, ihan tavallista kansalaista tökkii se, kun puhutaan kriisistä. Kukaan tuskin kieltää, etteikö koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole jotain, jotain todella ikävää ja sotatilanne kauhistuttavaakin, mutta ei noita meille kansalaisille pidä kriisiksi nimittää ja antaa ymmärtää, että siksvarten velkaa on otettu. Sitähän hallitus tehnyt on.

Keskusta on nyt jumittanut hallituksen työskentelyn liittoutumalla opposition kanssa luonnonsuojelulain käsittelyssä muita hallituksessa istuvia vastaan ja näin ollen tässä ilmeisesti jumittuvat myös mm. maatalous- ja sote -pakettien käsittely.

Entäs sitten?

Minä ajattelen niin, että antaapa jumittua vaan. Olisi saanut jumittua jo silloin, kun sote -uudistusta puuhasteltiin. Ja päätettiinkin!

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 32 päivän kuluttua. Ennustan, että ensi vuonna me kriisissä olemme. Aidosti kotimaisessa ja itse aiheutetussa. Sitä ei paikata hyvällä hallitusyhteistyöllä eikä uusilla velanotoilla.

Minä toivon JouluPukilta ja JouluMuorilta upouutta hallitusta. Jatkotoivomus on, että hallitus peruu hyvinvointialueet. Tiedän, että sitä en saa, vaikka kuinka toivoisin. Senkin tiedän, että vaikka kaikki hallituksessa vaihtuisivat, puolueet ja ministerit, niin tavallinen kansalainen joutuu ensi vuonna katsomaan elämää laulun sanoin: ”.. vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan!” (Roskisdyykkärin balladi).

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/auttaisiko-upouusi-hallitus/

2 kommenttia .

Siikajoentie

Maanantai 28.11.2022 klo 19:50

Suomen surkein, kamalin kylätie on löytynyt. Ei se Perniössä ollut, vaikka Aaljoentiestä joku aika sitten vähän sensorttista esitinkin.

Surkein tie on Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoella. Aaljoentiellä saa auton pohjan ja renkaat, vanteet äkkiä rikki, ellei osaa kiertää ja kaartaa asfaltissa olevia koloja ja murtumia, mutta Siikajoentiellä on vaara, että koko auto rojahtaa ja jumittuu pehmenneeseen soraan, santaan tai mitä tuo pinta nyt sitten mukamas onkin.

VoiVoi! Ei siis taaskaan pisteitä Väylävirastolle!

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2022/11/22/42660

Kommentoi kirjoitusta.

Salon seurakunnan kirkkovaltuutetut 2023-

Tiistai 22.11.2022 klo 21:36

Ja vielä kerran seurakuntaan.

Äänestetty on ja tulokset saatu. Uusia kirkkovaltuutettuja ei montaa tullut. Jos uusia on 11 ja heistä 6 on Martinkoskelaisia, niin mitä pitäisi moisesta sanoa?

Valittujen nimet olen kopioinut seurakunnan sivuilta:

Kirkkovaltuustoon valittiin:

Olli-Pekka Aalto
Pasi Björk
Maija Butters
Pirjo Harstinen
Riitta Helenius
Marika Hietanen
Marjatta Hyttinen
Anne Järvinen
Karoliina Kankaanpää
Marjo Kunnia
Juha Laurila
Tarja Lehtovirta
Ari-Pekka Luoma
Jouko Marjalaakso
Kalle Mikkola
Marja-Liisa Mikola
Pekka Mäenpää
Martti Mäkitalo
Marjaana Mänkäri
Iiris Määttänen
Kari Niinistö
Eija Panttila
Satu Parttimaa
Essi Pietilä
Hannu Pölönen
Johanna Riski
Marja-Leena Ruostesaari
Timo Tammi
Jaana Uusitalo
Simo Vesa
Päivi Vigg
Antti Vierjoki
Annikka Viitaniemi

--
 

Ääniharava, koskelainen Martti Mäkitalo (182 ääntä) oli lähtenyt ehdokkaaksi ajatuksella, että samanlaista vastuun kantamista se on kuin kunnallispolitiikkakin. Oman alueen puolta pitäminen oli sekin ollut miehen mielessä.

Nyt on Martti vissiin nukkunut yön yli ja huomannut, että jotain muutakin tarvitaan: ".. nyt täytyy ajatella seurakunnan kokonaisuutta – ehkä olla myös Salon entisten pienten seurakuntien asialla."

No niinpä. Ihan hyvä, mutta ehkä -sanan olisi voinut jättää pois.

Onkohan Mäkitalo jo tulevan seurakuntatalon (tämän Salo -cityn keskustaan tulevan) nähnyt? Olisin utelias, eikun tiedonhaluinen kuulemaan mitä mieltä mies siitä "pömpelistä" on! 

--

Oikke paljon onneks olkko 2023 kautensa aloittavaville kirkkovaltuutetuille. Ja työn, päättämisen iloa. Siunaustakin! 

5 kommenttia .

Ei pisteitä Väylävirastolle

Tiistai 22.11.2022 klo 20:43

Tästä uutisesta on jo aikaa, mutta nostanpa silti esille:

Väylävirasto ei hyväksy puolityhjää 

 

Kivihovin liikenneasema on ollut vajaakäytöllä kesäkuusta asti. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaikki Teboil -kauppiaat (Kivihovissa yksi) joutuivat ahtaalle Venäjä -boikottien takia. Niin kävi Suomusjärvelläkin.

Nyt kun Teboil ei ole löytänyt tiloille jatkajaa, niin Väylävirasto käy Kivihovin kimppuun ja kovistelee! Että vuoteen 2038 saakka sovittua palvelutasoa on yllä pidettävä.

Ymmärrän kyllä, että Kivihovista haluttiin aikoinaan Turku – Helsinki moottoritien varteen palveleva pysähdyspaikka, rakennettiin luiskat, liuskat ja päätieltä poikkeamat, mutta, mutta: valtiohan nuo sinne tulleet palveluntuottajat kilpailutti. 

Jos aikoinaan on määritelty millaisia palveluja Kivihovista saa ja nyt Venäjä -boikotit on niitä karsinut, niin tilanne on mikä on. Eikö Väylävirastossa ymmärretä, mistä Kivihovin tilanne ihan oikeasti johtuu?

Minun mielestäni valtio, siellä liikenne- ja viestintäministeriö ja ministerit saisivat sanoa Väyläviraston porukoille, että annetaan Kivihovin kovistelujen nyt olla.

Pahalta tuntuu, mutta kehtaan kysyä, miten Väylävirasto sitten menettelisi, jos sotatilanne olisikin Suomessa. Vaatisiko se sovittuja palvelutasoja?

Harmittaa ja hävettää tämä tällainen: ” Tällä hetkellä palveluiden laajuus ei ole sellainen, mitä sopimus edellyttää” Sanoja on projektipäällikkö Janne Wikström Väylävirastosta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/ei-pisteita-vaylavirastolle/

2 kommenttia .

seurakuntatalo

Lauantai 19.11.2022 klo 23:35

Muutama päivä sitten Salonjokilaakso julkisti Facebookissa oikein kuvan kera työn alla olevaa Salon uutta seurakuntataloa. Lehden toimituksen kuvaselosteessa kerrottiin, jotta taloon "tulee näyttävä lasinen pääty." 

Olen odottanut, että kuva ja uutinen olisi näkynyt lehden viimeisimmässä numerossa, vaan eipä ole!

Facebookissa kuva ja em. kehuva info edelleen näkyy, mutta ei se mitään suosiota saanut, päinvastoin. Minun kommenttinikin siellä näkyy edelleen keikkuvan. Totesin näin: "Jaa että näyttävä😊😊 Ei ainakaan kaunis. Eikä sitä ole koko rakennus☹️."

Nostin myös esille linkin, jonka takaa löytyy talon päättämisen vaiheet. Tulkoot nyt esille tähänkin:

 

Moni on ihmetellyt, kuka tai ketkä tulevan rakennusrumiluksen on hyväksynyt.  Ruma se on. On ainakin minun mielestäni. Nooh, päättäjien nimet löytyvät em. linkin takaa. Ja rakennuslupa, senhän on antanut kaupungin rakennusvalvontaviranomainen. 

Laitoin facebookkiin esille toisenkin linkin:

https://www.turunseurakunnat.fi/uutiset/-/news/110266378?fbclid=IwAR3eq1gs8jo0M6D4zQiAY6XvV1t-VdM6KTXEc4Dt9tvQRZn9XblBmsxIX3M

Kannattaa avata ja katsoa millaiseen seurakuntataloon piikkiöläiset ovat päätyneet. 

 

2 kommenttia .

puhuva valtuusto

Maanantai 14.11.2022 klo 22:51

Ekologinen kompensaatio puhutti Salon valtuustoa – kokeilu äänestettiin nurin äänin 28–23

https://www.sss.fi/2022/11/ekologinen-kompensaatio-puhutti-salon-valtuustoa-kokeilu-aanestettiin-nurin-aanin-28-23/

Salon Seudun Sanomat uutisoi tämän päivän valtuuston kokouksesta, että puheenaiheeksi nousi edellä oleva asia. Tämän linkin takaa selvinnee, mistä on ollut kysymys:

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022325-20

 ”Aloite ekologisesta kompensoinnista

Salon kaupunginvaltuusto 13.6.2022

Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut luonnon monimuotoisuuden romahduksen ja käynnissä onkin maapallon historian kuudes sukupuuttoaalto. Jos luontokatoa ei saada pysäytettyä, se vie perustan ruokaturvalta, terveydeltä, taloudelta ja elämänlaadutta. Salon kaupunki on ilmasto- ja ympäristöohjelmassaan sitoutunut luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja ekologisella kompensoinnilla voidaan osaltaan tukea tätä tavoitetta.

Ekologinen kompensointi tarkoittaa sitä, että kaavoituksesta tai rakentamisesta ympäristölle aiheutunut haitta hyvitetään lisäämällä luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuuden lisääminen voi olla esimerkiksi arvokkaan ekosysteemin kunnostamista tai uhanalaisten, harvinaisten tai ekosysteemin kannalta tärkeiden lajien elinolosuhteiden parantamista.

Ekologisen kompensaation avulla varmistetaan, että luonnonvarojen käytöstä johtuva luonnon monimuotoisuuden heikentyminen on mahdollisimman vähäistä

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Salon kaupunki selvittää mahdollisia malleja ekologiseen kompensaatioon, valmistelee ja kokeilee niistä toimivimpia kaavoituksessa ja rakentamisessa.

13.6.2022 Salossa

Vihreä valtuustoryhmä Anna Härri Pasi Lehti Sari Pesonen Laura Sumari

Mika Nummenpalo Jarkko Anttila Timo Lähteenmäki Marja Ruokonen Pia Hellström Kaisa Palohonka Jerina Wallius”

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

--

Nooh. asia ei siis ole mennyt läpi ja kun digilehteä lukee, niin tulee olo, että melkoista motkotustakin on valtuustosalissa kuultu. On kuultu sekä aloitetta kannattavien että sen toteuttamista vastustavien suusta.

Tuo on ollut kokouksen viimeinen asia. Ovatkohan muut asiat viety läpi nuijan kopautuksella? Esim.

- Salon kaupungin tuloveroprosentiksi vuodelle 2023 8,11 %

- Yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi 0,93

- Lisämääräraha investoinnit 2022, kaupunkikehityspalveluiden hankkeet

 

Kommentoi kirjoitusta.

Porin kaupunginjohtaja

Maanantai 14.11.2022 klo 19:43

Lauri Inna on valittu Porin kaupunginjohtajaksi, Krista Kiuru rannalle 14 äänellä

Tässä MTV uutisista kopioitua:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/valitaanko-krista-kiuru-porin-kaupunginjohtajaksi-katso-suora-lahetys-kaupunginvaltuuston-kokouksesta/8570558

Tänään järjestetyssä Porin kaupunginvaltuuston kokouksessa uudeksi kaupunginjohtajaksi on valittu Lauri Inna 44 äänellä 59:stä.

Koska Lauri Inna sai äänistä yli puolet, ei toista kierrosta tarvinnut järjestää. Inna on Salon entinen kaupunginjohtaja.

Ehdolla ollut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sai äänistä 14 ja jäi siten äänisaaliiltaan kakkoseksi.

Porin virkaatekevä kaupunginjohtaja Lauri Kilkku (kok.) sai yhden äänen.

Virkaa haki kaikkiaan 29 henkilöä. Porin kaupunginjohtajan virka on kuuden vuoden määräaikainen tehtävä.

--

Minä ja varmaan moni muu ihmettelee, jotta mikä se tämmönen juttu oikein on?

Innahan valittiin Salon kaupunginjohtajaksi helmikuussa 2017. Aloitti työnsä kesäkuussa 2017. Sitten ykskaks yllättäen huhtikuussa 2020 mies ilmoitti "tämä oli tässä" -tyylillä, että hän siirtyykin kauppahommiin = Keskon Lounais-Suomen aluejohtajaksi. Nyt tuokin pesti siirtyy historiaan! 
 
Huhhuh! Nopeat on kurvit ja käänteet!
 
Tässä kohtaa pitäisi varmaan onnitella. Että "onneks olkko nyy vaa", mutta samaan hengenvetoon totean, että eihän tämä ihan hyvältä näytä!
 
Mitä vikaa Salossa oli? Tai mitä Keskossa?
 
Miks pitää uudelleen kaupunginjohtajaksi päästä?
En ymmärrä en!!! 

5 kommenttia .

pelastetaan kyläkoulut

Lauantai 12.11.2022 klo 19:13

Täällä kotisivuillani on välillä vallan huikeita kävijämääriä. Tuskin kaikki ihan tavallisia kansalaisia, kuntalaisia ovat. Uskoisin, että joukossa on myös päättäjiä. 

Nooh, oli kuin oli. Tässä seuraavassa on sekä koulua käyvien vanhemmille että kaupungin päättäjille, erityisesti päättäjille mietittävää: 

"Suomessa rikotaan lasten yhdenvertaisia sivistyksellisiä perusoikeuksia, toteaa kyläkoulujen pelastuspaketin laatinut työryhmä."

https://kuntalehti.fi/uutiset/opetus-ja-kulttuuri/suomen-kylat-ry-koulumatkat-kohtuullisiksi-uhkasakon-uhalla%ef%bf%bc/

Kuoppaisista kyläteistä en tykkää, mutta kyläkouluja kyllä fanitan!

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/12/13/32575

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2020/01/19/32967

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2020/02/26/33382

- tällainenkin motkotus löytyy itse kouluista:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2020/02/20/33321

Kommentoi kirjoitusta.

parhaat arvioinnit

Lauantai 12.11.2022 klo 18:28

Pistipä tällainenkin uutinen silmiini: 

Hämeenkyröllä ja Hyvinkäällä parhaat kuntien arviointikertomukset

https://kuntalehti.fi/uutiset/hameenkyrolla-ja-hyvinkaalla-parhaat-kuntien-arviointikertomukset/

No sitten tietysti uteliaana, eikun tiedonhaluisena hain esille kehutun Hyvinkään. Se on tässä: https://www.hyvinkaa.fi/contentassets/2c446ddad1bf461db5d42891d89e9d5d/

Ja tässä on Salon kaupungin arviointia: https://salo.fi/wp-content/uploads/2022/06/2021-tarkastuslautakunnan-arviointikertomus.pdf

Ei salolaisten arviointi mitään nynneröintiä ole ollut, mutta näitä samoja asioita, joita hyvinkääläiset ovat esille nostaneet, näitä saisivat myös salolaiset tarkastuslautakunnan jäsenet miettiä ja ottaa ohjelmistoonsa! 

Tällaista hyvinkääläisten sivuilta:

"Osa arviointikertomuksen 2020 johdosta annetuista lausunnoista oli epäselviä eikä niistä käynyt ilmi, tullaanko toimintoja kehittämään tarkastuslautakunnan antaman suosituksen suuntaisesti vai ei.

Tarkastuslautakunta tulee tekemään kattavamman jälkiseurannan arviointikertomuksen suositusten vaikuttavuudesta seuraavassa arviointikertomuksessaan. Tuolloin voidaan jo arvioida sellaistenkin suositusten huomioon ottamista, joiden kohdalla se ei tätä arviointikertotomusta laadittaessa ollut mahdollista."

Kommentoi kirjoitusta.

Puhtaat valkeat lakanat?

Torstai 3.11.2022 klo 10:13

Epäillään, pidätetään, hyllytetään

Vanhan tv -sarjan muisteloa tähänkin alkuun. Minun ikäiseni muistavat, ehkä muistavat, seuranneensa 1990 -luvulla Raija Orasen käsikirjoittamaa näytelmää Puhtaat valkeat lakanat. Ei näytelmää vieläkään museoitu ole, sillä sitä esitetään mm. kesäteattereissa.

Vähän oli ja on omatekoinen aasinsilta tähän puheenvuoroon, mutta olkoot. Kysyn tai ihmettelen, mikä tämän maan korkeassa asemassa olevia tyyppejä oikein vaivaa?

Viime viikolla uutisoitiin, että työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos oli pidätetty marjanpoimijoiden ihmiskauppatutkinnassa. Tänään törmäämme uutiseen, joka kertoo, että Supo on pidättänyt virasta ylitarkastajan.

Yleensä sanotaan, jotta ei kaks ilman kolmatta.

Toivottavasti vanha hokema ei nyt toteudu. Eihän edellä olevan kaltaisista uutisista voi kukaan tykätä.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/epaillaan-pidatetaan-hyllytetaan/#comment-3771816

Kommentoi kirjoitusta.

leikkimökin käyttö

Keskiviikko 2.11.2022 klo 16:16

Mitä käyttöä sinä olet keksinyt vanhalle leikkimökille? – SSS etsii esimerkkejä ja haastateltavia

 

No nyt tuli hauska uutinen. Tai juttu!

Jos pihassasi on leikkimökki, jota lapsesi eivät enää käytä, niin mitä käyttöä olet mökille keksinyt. Onko siellä auton renkaat tai jotain muuta?

https://www.sss.fi/2022/11/mita-kayttoa-sina-olet-keksinyt-vanhalle-leikkimokille-sss-etsii-esimerkkeja-ja-haastateltavia/

Tämän tekstin lainaan tähän ihan sellaisena kuin se lehdessä on:

Salon Seudun Sanomat tekee jutun siitä, millaisilla eri tavoilla salonseutulaiset käyttävät vanhoja leikkimökkejään. Etsimme sitä varten esimerkkitapauksia ja haastateltavia, joten jos sinulla on omaperäinen tapa käyttää vanhaa leikkimökkiä, kerro siitä meille: toimitus@sss.fi. Jos suostut haastateltavaksi, lisää mukaan myös yhteystietosi.

--

Mun pihassa on leikkimökki. Pieni ja sievä. On ollut pihapiirissä varmaan jostain 50 -luvulta lähtien. Isäni teki ensimmäisen ja kun se muutama vuosi sitten alkoi osoittaa romahtamisen merkkejä, teetin tilalle uuden. Ihan samanlaisen. Kiitos vaan kirvesmies -taitaja Erkille!

Ei ole sisällä auton renkaita, eikä mitään muutakaan sinne kuulumatonta. Sisällä on pienille lapsille sopivaa. Ja ihan on tarpeellinen mökki. Onhan mulla noita pieniä lapsenlapsia tällä hetkellä iso joukko ja lisää tulossa!

--

Vanha mökki näkyy tässä kuvassa:  

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2056275 

Ja mitäkö kaivettiin?  Ei ainakaan leikkimökille uutta sokkelia. Mutta hulevesille kaivettiin reittiä, etteivät sadevedet pihalle lorota! 

Kommentoi kirjoitusta.

ural ettenpäi

Tiistai 1.11.2022 klo 10:14

Salon Veden toimitusjohtaja valittiin Vaasan Veden johtoon

Liikelaitos Salon Veden toimitusjohtaja Pekka Rouhiainen on siirtymässä Vaasaan.

Just tuli (1.6.2021) ja nyt jo pois lähdössä. Ei hyvä. Ei. 

Ammatillisesti uralla eteenpäin on miehen yks peruste. Ei se nyt kyl tähän sovi. Ei mun mielestä. Tai no, jos se tarkoittaakin tätä: Vaasassa hommat hoituu luonikkaammin.

Saas nähdä kuinka tämän toisen kanssa käy:

Rami Niemisestä SSS:n päätoimittaja – ”Lehden pitää elää arjessa ja synnyttää puheenaiheita”

Plussapisteitä siitä, että miehellä on uutistoimittajan tausta ja kotoisin Salosta. Onneks olkko valinnasta. Toivon, että mies tekee täällä piiitkän työtinkin, muistaa arvostaa paikallisuutta ja pitää sellaisia uutisia esillä! Muun maailman uutisia saamme ihan riittävästi eteemme tv -uutisista ja Iltalehden tai Iltasanomien nettisivuilta!

Kommentoi kirjoitusta.

uhkaa pukkaa tai sitten ei

Tiistai 1.11.2022 klo 9:16

Pitääkö olla huolissaan?

En ole seurannut esitetäänkö telkkarissa vielä ohjelmaa nimeltä: pitääkö olla huolissaan, mutta se tässä mieleen nousi, kun viime päivien uutisia olen seurannut.

Sotatilanne Ukrainan ja Venäjän välillä on tietysti yksi huolen aihe, isokin, mutta annan sen nyt olla. Sitä selittäkööt asiantuntijat. Niitähän on riittänyt jokaiselle sota-päivälle, eikä loppua näy. Ei asiantuntijoista eikä sodan päättymisestä.

Minua huolestuttaa tänään, tässä ja nyt yksi juttu tai asia. Se on Twitter, tuo Muskin must -juttu. Mies osti Twitterin ja tuntuu siltä, että hän haluaa koko maailman polvilleen.

Minä olen Twitterissä keikkunut, esiintynyt vuodesta 2012, mutta pääsääntöisesti vain silloin, kun olen näitä Uuden Suomen puheenvuorojani sinne esille tuupannut. 

Viimeisimmät twitter –uutiset kertovat, jos paikkaansa pitävät, että herra Musk meinaa tehdä muutoksia. Oikein isoja. Tulossa on esim. käyttäjätilien varmentaminen. Ja jotain maksustakin jo touhutaan. Töissä olleille johtaville henkilöille Musk on jakanut eropasseja ja huhutaan, että erottamisia tulee lisää.   

 

Nyt mietin, eroanko Twitteristä heti vai odotanko, että herra Musk heittää minut pihalle. Mitään sisäänpääsymaksuja en ainakaan ala maksamaan!

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/pitaako-olla-huolissaan-5/

4 kommenttia .

siirrä kellos viisareita!

Lauantai 29.10.2022 klo 22:07

Kesäajasta talviaikaan

Kellot talviaikaan jälleen lokakuun viimeisenä sunnuntaina – siirtelylle ei näy loppua”

Ei näy loppua ei.

Minä ihmettelin viisareitten siirtoa viimeksi keväällä. Tai oikeastaan motkotin:

”Miksi pitää kahdesti vuodessa väkisin vääntää ja sekoittaa ihmisten ja eläinten nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja? Ja rahaakin palaa! Mitä järkeä on kahdesti vuodessa präntätä esim. uusia aikatauluja? ”

Samasta aiheesta motkotan taas. 

Ymmärrän kyllä, jos ulkomaille matkustan ja kohde on eri aikavyöhykkeellä kuin Suomi, niin pitää sitä kellon viisareita silloin siirtää. Mutta muuten tähän aina vaan jatkuvaan keväisin ja syksyisin viisareitten vääntämiseen haluaisin kyllä stopin. Varmaan moni muu.

Ei viisareitten siirtely mitään vaikeaa ole. Siirtelysuunta on aina sama. Kesää kohti. Keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Mutta silti. Silti harmittaa! Yksi aika riittäisi. 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/kesaajasta-talviaikaan/

1 kommentti .

Hyvinvointialueen asioita valmistelevien osaaminen

Lauantai 29.10.2022 klo 12:15

Pari päivää sitten Salon Seudun Sanomat uutisoi, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto ei 26.10.2022 saanut aikaan päätöstä vuoden 2023 alussa voimaan tulevista asiakasmaksuista. Asia palautettiin hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

Tieto löytyy myös hyvinvointialueen nettisivuilta

Varsinais-Suomen aluevaltuusto kokoontui 26.10.2022. Hyvinvointialueen asiakasmaksuja koskeva esitys palautettiin valmisteluun. Valtuusto äänesti asiasta. Käsittelyn jatkamisen puolesta äänesti 35 ja asian palauttamisen puolesta 44 valtuutettua. Valtuutettu Sanna Vauranojan tekemä ja Toni Forsblomin, Åsa Gustafssonin sekä Olavi Ala-Nissilän kannattama palautusesitys liittyi asiakasmaksuja koskevan esityksen termistöön.

Mistäkö kyse? Kyse ei siis ole ollut sisällöstä, vaan terminologiasta.

Ja mitä tuo tarkoittaa? Tarkoittaa sitä, että hallituksen esityksessä puhuttiin mm. terveyskeskusmaksusta, vaikka sen nimistä maksua hyvinvointialueella ei ole käytössä.

Kelasin päätöksentekoa taaksepäin.

Aluehallitus on asiaa ensimmäisen kerran käsitellyt 4.10.2022. Asiaa valmistelleet ovat olleet Integraatiojohtaja Kirsi Kiviniemi, integraatiojohtaja Sirpa Kuronen, integraatiojohtaja Mika Kontio, integraatiojohtaja Jenni Kiviluoto, integraatiojohtaja Mika Kontio, hankejohtaja Katariina Kauniskangas, järjestämisjohtaja Antti Parpo

4.10.2022 esitys ei hallitukselle kelvannut, vaan se on palautettu uudelleen valmisteltavaksi. Mitä puutteita tai virheitä, niitä ei päätöksessä tarkenneta tai kerrota.

https://vshyvinvointialue.tweb.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=298634

Seuraavan kerran hallitus on asiaa käsitellyt 11.10.2022. Päätösehdotuksen valtuustoa varten hallitus on aikaiseksi saanut, mutta nyt sitten tämän ehdotuksen valtuusto on päättänyt palauttaa uudelleen valmisteluun, syynä tuo em.: terminologia!

En tiedä, mitä edellä olevaan sanoisi!

Mutta kysyn: millaista palvelua meillä hyvinvointialueen asukkailla mahtaakaan olla edessämme 1.1.2023, jos asioita valmistelevat virkamiehet eivät tunne terminologiaa, eivät tiedä, mitä valmistelevat, mitä esittelevät.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hyvinvointialueen-asioita-valmistelevien-osaaminen/

3 kommenttia .

Salo miettii

Torstai 27.10.2022 klo 18:22

Vai niin, sanon minä.

Eräiden kiinteistöjen purku

Salon kaupungin hallinnassa on kiinteistöjä, joille ei ole tulevaisuuden näkymiä ja ne olisi kannattavampaa purkaa kuin kunnostaa.

Lista on tässä ja tarkemmin em. linkin takana:

Märynummen päiväkoti – Välskärintie

Nummelantalo – Ampujantie 1

Bändilä – Ketomaankatu 2A

Hakastaron koulu – Hakastaronkatu 6

Asemakadun päiväkodin piharakennus – Helenankatu 4

Ollikkalankatu 38

Ehdotus oli Kaupunkikehityslautakunta päättää, että valmistelutekstissä mainitut rakennukset puretaan tarpeettomina.

mutta Salon Seudun Sanomat kertoo, että

.. lautakunta halusi vielä laajemman selvityksen

Minä kysyn tähän väliin, jotta: mihin entisen ammattikorkeakoulun vieressä Perniöntien varrella ”mie romahan” asennossa oleva makasiini on jäänyt? Se on kaupungin!

Olen kohteesta motkottanut monta kertaa. Olen motkottanut kaup.keh.ltk:ssa istuessani ja nyt kun en enää kaupungin luottamushenkilö ole, viimeks oikein valokuvan kera ilmoitin asiasta mm. lautakunnan jäsen Jarkko Anttilalle!

Odottaako kaupunki, että nuoriso löytää koivujen pystyssä pitämän makasiinin, menee sisälle irrallaan olevien lautojen välistä ja romahduttaa pikku hiljaa koko ladon niskaansa.

 

1 kommentti .

aiheellist ja riittävää..

Torstai 27.10.2022 klo 17:40

No jaa. Hallitus on ollut tyytyväinen:

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee liitteen mukaiset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen johdosta annetut selvitykset ja vastaukset tiedoksi ja toteaa lausuntonaan, että esitetyt toimenpiteet ovat olleet aiheellisia ja riittäviä.

Läpi nuo lukaisin, mutta taas kerran tuli olo, että vähän samaa menoa ja meininkiä tämä on kuin eduskunnan kyselytunnilla. Yhdet kysyy ja toiset vastaa. Kysymykset ovat, saattavat olla hyvinkin aiheellisia, mutta ovatko saadut, annetut vastaukset. Ovatko todella riittäviä?

Eduskunnan kyselytuntia moni seuraa huvin vuoksi, mutta tällaiseen arviointikertomukseen annettuja vastineita ei huvi -tai millekään muullekaan osastolle voi kirjata. Kunhan-jotain-on -tyyli ei selvitä!

Yksi esim.

Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että edunvalvontapalvelut ovat jatkossakin saatavilla Salossa lähipalveluna ja että toimintaan varataan riittävät resurssit. Ennakoitavissa on asiakasmäärän kasvu entisestään.

Vastine: Tarkastuslautakunnan huomio on tärkeä, sillä edunvalvonta-palveluiden tuottaminen Salon kaupungin toimesta varmistaa sen, että palvelu on lähellä salolaisia. Palvelun saavutettavuus on merkittävä arvo edunvalvonnan asiakkaille. Asiakasmäärän kasvun vuoksi resurssien lisäämistä tulee tarkastella lähitulevaisuudessa.

Ei tuo mikään vastaus tai vastine ole! Ei minun mielestäni. Tuo on seliseliä. Jos jotain aiotaan ja halutaan tehdä, niin viimeisen lauseen pitäisi kuulua näin: Asiakasmäärän kasvun vuoksi resurssien lisääminen otetaan tarvittavin muutosehdotuksin esille lähitulevaisuudessa.

--

Olink mää taas ilkkiä? Olin vissiin!”

1 kommentti .

miten olis?

Torstai 20.10.2022 klo 15:27

” Salon päättäjät haluavat joustoilla vauhtia keskustan rakentamiseen

18.10.2022 Salon Seudun Sanomat uutisoi kaupungin väkilukuennustetta vuoteen 2040 mennessä. Kaupungin väkiluku uhkaa laskea 3 000–6 000 asukkaalla.

Tänään lehti jatkaa samasta aiheesta. Toimittaja on kysynyt, mitä mieltä poliittiset päättäjät tilanteesta ja ennustuksista ovat.

Nooh, väkiluvun lasku ei kuulemma ole mikään yllätys. Että on tämmöstä muuallakin.

On vai?

Vähän kyl nyt ihmettelen. Salon sijainti, vaikka pinta-alaltaan suuri kaupunki onkin, on loistava. Kysyn vaan, onko sitä kuntaliitoksen (1.1.2009) jälkeen hyödynnetty? Jos on, niin miten?

Samoja ideoita, ajatuksia esim. moottoritieliittymien hyödyntämiseen on jauhattu kaikki menneet vuodet. Vai voiko joku tähän jotain muuta esittää?

Kaupunkikehitys on minun mielestäni yks tämän cityn kehittämisten jarruttaja ja kun päättäjät eivät virkamiesten työn teon perään kysele, niin ei täällä mitään ihmeellistä tule jatkossakaan tapahtumaan.

Päättäjien kannattais käyttää sanaa tahto. Ei auta, jos vaan halutaan ja toivotaan. 

Miten olis vaikkapa lastenteko -palkkio? Ja lupaus siitä, että ei kouluja niin vaan lakkauteta. Kaupunkikehitys keksiköön tiloille muutakin käyttöä kuin koulunkäynti. 

Kyllä meillä asuntoja on:  https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/salo  Kaupunkikehityksen tarttis suunnistaa katseensa esim. Paimioon, Kaarinaan ja Sauvoon ja selvittää mikä noissa kunnissa ihmisiä kiinnostaa? 

Toimittaja Käiväräinen totesi 18.10.2022: "Salon pitäisi keksiä jotain omaa, erilaista ja räväkkää, jolla erottuisi - vaikka kuinka pöhköä. "

Olen samaa mieltä! Ideoita voisivat toki pöhkötellä muutkin kuin kaupunkikehityksen porukka. Ja sitten: jos jotain erityistä houkutinta tänne asukkaaksi muuttamiseen ja täällä pysymiseen keksitään, niin eikun vaan toteuttamaan!  

3 kommenttia .

Aaljoentie

Maanantai 10.10.2022 klo 15:51

Sitten tätä aihetta: Kuoppainen KyläTie

Kuvien toimittaminen on edelleen mahdollista. Lokakuun 31 päivään saakka voi kuoppaisia tiekuvia lähetellä.

Ohjeet ovat tällaiset:

Lähetä kuvasi sähköpostilla osoitteeseen posti@suomenkylat.fi. Varmista turvallisuus tien päällä kuvia otettaessa. Mainitse sähköpostin yhteydessä nämä kuusi kohtaa:

1. Tien nimi/numero ja kuvanottopaikka
2. Tien sijainti (kylä/kunta)
3. Kuvaajan nimi
4. Kuvaajan sähköpostiosoite
5. Miten tien huono kunto on vaikeuttanut sinun ja kotiseutusi elämää?
6. Muut terveisesi päättäjille?

Minulla ei kuvaa ole, mutta oikein, oikein, todella kamalan tien löysin eilen. 

Se on Perniössä.

Perniöön piti lähteä, sillä etsin rikki mennyttä Leino -lieden luukun nuppia. Googlettamalla löytyi paikka: Salon Rakennus Varaosa. Naputtelin TomTomiin paikan osoitteen ja sitten suunnistin tien päälle: Muurlantie, Kiskontie, Tuohituntie, Raja-ahteentie ja sitten tuli ohjeistus, jotta käänny vasemmalle. Tottelin ja ajoin tielle, jota en muista koskaan ajaneeni.

Vaan olipa tie. Oli niin-niin, niin kertakaikkisen kamala ja huono tie, etten ymmärrä, miten tien varrella asuvat sen käytössä pärjäävät. Aaljoentien kokonaispituutta en mitannut. Oli täys työ ajaa niin, etten mihinkään krottiin tai railoon tai monttuun autoani ohjannut. Kait sitä jotain 6 km oli.Tien nimi vaihtuu Kivilinnantieksi siinä kohtaa, jossa tuli ohjeistus: aja oikealle Erveläntie.

Salon Rakennus Varaosa löytys ja uuskäytetty lieden nuppi. Motkotin paikan Omistajallekin, että kyl oli kauhee ajomatka. On siitä kuulemma moneen kertaan valitettu, mutta ei vaan ole korjausta saatu. Pois ajoin Erveläntietä pitkin ja pääsin Perniön kirkolle. Ei ollut kovin hyvä sekään tie, mutta oli se nyt toista luokkaa kuin Aaljoentie.

--

Jos Aaljoentien tien pito kuuluu ELY – keskukselle, niin kyllä hävettää. Ja vielä enemmän, jos Salon kaupungistakaan mikään taho ei ole ELYä Aaljoesta informoinut. Tuollaisen tien varrella kuin mitä Aaljoki nyt on, ei saisi asukkailta esim. kiinteistöveroa periä. Minun mielestäni ei senttiäkään !!!   

Tämmösen linkin 

https://www.facebook.com/YITsalonMHU/

löysin, mutta nyt en kyl ala penkomaan, onko Aaljoki jossain kohtaa esillä.

Kunhan motkotin.

Loppupäiväksi suunnistan pihahommiin. Ehkä kiukkunikin vähän laantuu!

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »