Salon Seudun Sanomien lukijat saivat 21.1.2021 eteensä tätä mieltä -palstalla salolaisen lääkäri Jari Vainion kirjoituksen. Se on pysäyttävä ja se on maalaisjärkinen. Kehuja sille on sadellut mm. facebookissa.
Toisen juttua en voi tänne kopioida, mutta otsakkeen kyl olen ”rosvonnut”. Toivottavasti saan sen anteeksi.
Vainio kertoo kuuntelevansa aamusta toiseen aamutelevisiosta koronauutisia, eri asiantuntijoita ja ylilääkäreitä, mutta kokee, että huolestumisen aiheita he kyllä keksivät, mutta eivät ratkaisuja. Eivät muuta kuin lisääntyviä rajoituksia.
Vainion mielestä rokottaminen ei hyvin etene. Hän toteaa mm., että ”Eri ikäryhmiä rokottamalla ei kovinkaan nopeasti saada missään aikaiseksi laumaimmuniteettiin riittävää rokotuskattavuuutta.”
Vainio vertaa koronapandemiaa sotaan. Jos sellainen olisi, niin ei sotilaita ripoteltaisi ympäri Suomea. Sotilaat olisivat taistelukentillä. Järkevää ja logistisesti halvempaa olisi joukkorokottaa alueellisesti siellä missä taistelu käy. Vainio tarkoittaa alueita, jossa Suomen epidemiologinen kartta hehkuu tummanpunaista, siis Helsinki, Turku, rannikkoalueet sekä Suomen ja Ruotsin välinen raja.
Rokotteiden rajallisuuden takia Vainio aloittaisi rokottamiset Helsingistä. Toinen paikka voisi olla Turku. Sen mukaan mentäisiin, mikä olisi epidemiologinen tilanne.
—
Mitäpä tuohon nyt muuta sanoisi kuin että kiitos, tuossa olisi järkeä.
Kuin jatkoa eiliselle. Tämä juttu on vallan hiano!! Tammikuussa työnsä aloittanut Salon kaupunginjohtaja komeilee tänään Ylen uutisissa:
Somekäräjöinti tulee päättäjien matkassa kokoushuoneisiin – Salon tuore kaupunginjohtaja etsii kestävää yhtälöä palveluiden järjestämiseksi
Kannattaa lukea muutakin kuin otsake.
Ja me kaupunkilaiset laitamme korvan taakse ainakin seuraavaa:
".. lähtökohtaisesti olen hakemassa ihan kunniakasta kaupunginjohtajan pestiä kestoltaan ja toivottavasti muutenkin. Suunnitelmissa ei ole mikään pyrähdyskääntöpaikka."
Nyt kun en enää joka päivä käytä pöytätietsikkaani, niin jää tänne kotisivuillekin kirjuuttelu vähän vähemmäks. Yksi syy tai peruste moiseen on se, että ei mun tartte Salo -cityn asioita enää niin niin tarkkaan seurata kuin mitä tein luottamushenkilö -aikana. Cityn asioistahan minä eniten olen täällä "putputtanut, motkottanut" tai mitä sanaa noihin juttuihini nyt käyttäisi.
Nyt huomaan, että uusi kaupunginjohtajammekin on vallan jäänyt vaille tervetuloa -toivotuksiani. Ihan niinkuin en olisi edes huomannut, että ylin tirehtööri on cityssämme vaihtunut.
Olen kyl semmosen huomannut ja moni muu. Salkkarin (Salon Seudun Sanomat) toimittaja Käiväräinen on koonnut miehestä, hänen ajatuksistaan ja tulevasta työtinkistä niin hyvän jutun (4.1.2021), että lehden lukeneet ainakin tietävät Tero Nissisestä jo vaikka mitä. Mm. tämmöstä:
Kaupunginjohtaja Tero Nissinen ei ota sheriffin tähteä, mutta haluaa eroon hallinnon kompasteluista
Nissiseltä odotetaan paljon. Kyllä!
Minä ja moni muu odottaa, että hallinnon kompastelut saataisiin johonkin kuriin. Ja sitten se, ettei joka mutkassa todellakaan kumarrella ja kiemurrella Turkuun päin. KuntaliitosSalon päätöksentekokin (kaikkine virkamies- ym. valmisteluineen) tarttis saada pois vanhan Salon aikaisesta muotista. Eivät sitä vanhat salolaispäättäjät myönnä, tuskin kaikki ovat edes huomanneet, kuinka omanlaistaan touhua se oli. Jos pahasti sanon, niin sanon, jotta leväperäistä nyt ainakin! Pikkukunnissa oltiin paljon paljon tarkempia niin asioitten valmistelujen kuin rahojen käytönkin suhteen.
--
Nissisen ensimmäinen hallituskokoontuminen on tänään:
Kaupunginhallitus Esityslista 18.01.2021 klo 17:00 - Sähköinen kokous
Sote -johtajaksi valittu Jussi Mattila on valittamassa hänkin. Hänet sote -johtajaksi valittiin, mutta puolen vuoden työnteon jälkeen kaupunginhallitus päätti (nippanappa äänin) näyttää miehelle ulko-ovea.
Mitä noihin nyt sitten sanoisi? "Ei mittä! Hyvää yötä!"
Moni manailee sitä, että kun jotain netin kautta hakee, niin ei sitä silloin just niin vaan helposti esille saa.
Minä manailen joka kerta esim. Salon sivustoille menoa.
Etusivu on mitä on: https://salo.fi/. Olen tästä jossain vaiheessa muistaakseni jotain motkottanutkin.
En tykkää siitä, en edelleenkään ole tottunut siihen, että ihan ensteks paukahtaa vastaan "muuta meil" -mainokset. Saa sitä uusia asukkaita houkutella ja koukutella, mutta tartteeks ne nyt ihan etusivulle pamauttaa!!!
Varsinais-Suomessa epidemiatilanne on parantunut, mutta kehitystä on vaikea ennakoida. Varsinais-Suomi on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa.
Koronan ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta laskenut. Joulun jälkeen ilmaantuvuusluku oli 142 sataatuhatta ihmistä kohden, maanantaina 4.1. se oli 96.
Varsinais-Suomessa otettiin vuoden vaihteessa noin 30–35 prosenttia vähemmän koronavirustestejä kuin joulua edeltävänä aikana. Alentuneiden näytemäärien perusteella ei ole mahdollisuutta tehdä päätelmää siitä, että tilanne olisi pysyvästi helpottumassa.
Ennen joulua Varsinais-Suomesta löytyi 20–70 koronatartuntaa päivässä. Juhlapyhien ja vuodenvaihteen aikana tartuntoja on todettu 15–17 päivässä. Positiivisten osuus testatuista on kahden viime viikon ajalta ollut 4,2. Tyksissä on hoidettavana 14 koronapotilasta.
Tiistaina 5.1. kokoontunut koronakoordinaatioryhmä jatkoi lähes kaikkia aiempia suosituksiaan 24.1.2021 saakka. Katso kaikki Varsinais-Suomea koskevat suositukset alta.
Eniten tartuntoja tulee edelleen samassa taloudessa asuvilta ja muualta lähipiiristä. Ulkomaanmatkoilta saatuja tartuntoja on todettu enenevästi.
Kemiönsaaren ex-kunnanjohtaja Anneli Pahta Salon sosiaali- ja terveysjohtajaksi
Salon Seudun Sanomat kertoo, että hakemuksia sote -johtajan paikkaan tuli kaikkiaan kuusi. Haastatteluun pääsivät oikeustieteen kandidaatti Anneli Pahta, Salon kaupunginlakimies ja oikeustieteen kandidaatti Jari Niemelä sekä hallintotieteiden maisteri Hannele Ridanpää.
Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen on tehnyt viranhaltijapäätöksen 30. joulukuuta ja valinnut Anneli Pahtan.
Mitäpä tuohon nyt sanoisi? Nooh, annanpa pisteet Korhoselle siitä, että ei valinnut Jari Niemelää! Hän ei tähän tilanteeseen (https://yle.fi/uutiset/3-11673663) nyt olisi mun mielestä sopinut.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe oli hyvä. Todella hyvä.
Nyt kun näitä koronarokotus -uutisia lukee Suomi putoaa rokotusvauhdista tulee olo, että ”pare olisis, ku Sauli taas jotta sanoisis!”
Ei hänellä sellaista valtaa ole, että hän rokotusten aikataulua sanelisi, mutta olisi hänen sanomisillaan vaikutusvaltaa, jos hän vähän nopeuteen patistelisi.
Olen samaa mieltä tästä: ”Rokottamisen hitaudesta voi tulla hallitukselle ensimmäinen todellinen lommo juuri kevään kuntavaalien alla. Tiedotustilaisuuksissa paistattelevat ministerit ovat saaneet mainetta koronan taltuttamisesta, mutta yhtä nopeasti hyvä maine voi myös kadota.”
—
Pääministerin kannattaisi tämä sanomisensa ”Itse toivoisin, että rokotustahti olisi ripeämpi.” perua!
Päätöksiä tässä nyt tarvitaan. Ei kansalaisille pidä selitellä, että THL se on, joka rokotusten antamisen tahtipuikkoa heiluttaa. Onhan teillä kaikilla arvon ministerit kännykät ym. yhteydenpitovälineet. Teams -palaverinkin yhdessä THL:n kanssa saanette ihan varmasti kokoon tuosta vaan!
--
Harmittaa ja kiukuttaakin tämmönen nynneröinti, mitä nyt koronarokotteen antamisessa näyttää menossa olevan!
Onko tässä valtakunnassa päättämisen säännöstö hukuksissa vai eikö sitä ole lainkaan?
Kun on kyse kansalaisista, esim. heidän terveydestään, niin kyllä jonkun pitää päättää, mitä tehdään ja missä järjestyksessä ym. Ei pidä kurkistella ja paeta toisten hameenhelmojen tai housunlahkeiden taakse, odotella, että jos kuitenkin, jos joku muu kuin minä sanoisi, missä se kaappi seisoo!
En tiedä menikö perille, mutta kyllä minä taas mielipide -postia lähetin. Tätä "tunnin junaa" ainvaa!
Mielipiteen esittäminen
YVA-selostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Uudenmaan ELY-keskukseen viimeistään 4.1.2021. Viitteeksi UUDELY/13887/2018.
Uudenmaan ELY-keskuksen arviointiselostuksesta antama perusteltu päätelmä ja arviointiselostuksesta esitetyt mielipiteet sekä annetut lausunnot julkaistaan internetissä perustellun päätelmän antamisen jälkeen ympäristöhallinnon verkkosivuilla ymparisto.fi (www.ymparisto.fi/helsinkiturkujunayhteysYVA).
Salo -cityn kaupunginhallituksen antama lausunto on tässä:
Kaupunginhallitus on esittelijöiden tekstin mukaan edennyt ja sen hyväksynyt. Mietinpä vain, kuinka moni hallituksen jäsenistä asiaan ihan oikeasti perehtyi. Kuinka moni luki läpi esim. kaikki tämän linkin takaa löytyvät: https://www.ely-keskus.fi/Kuulutukset
Jossain lehdessä joku totesi, jotta ”Se, mikä alkuvuodesta olisi tuntunut oudolta, on nyt arkipäivää.” Tosi on.
Jos jotain esim. kesän osalle suunnitteli, niin jo kevään saapuessa ymmärsi, että eipä juur kannata allakkaansa isoja merkintöjä riipustella. Ei niitä merkintöjä tehdä edelleenkään. Korona pitää pihdeissään. Mitä tahansa ei tehdä, eikä mihin tahansa noin vaan ryysätä.
Jotain iloakin sentäs. Sain marraskuussa kuudennen lapsenlapsen. Nyt sit odotan kuin kuuta nousevaa sitä koronapiikkiä. Jos vaikka jossain vaiheessa ensi vuotta reissuun pääsisin. Lontoota nyt ainakin ajattelin.
Tämä lapsenlaps (Tyttö) sinne meinaa muuttaa. Toki myös isänsä, äitinsä ja siskonsa. Ihan tässä nyt, kun vaan pääsevät lähtemään. Ei mikään hirveän kiva tilanne, mutta yritän kestää. Onneksi muut (lapsistani Vanhin ja Nuorin plus perheet) tuntuvat juurtuneen kotoSuomeen.
Että tämmöst! Vilkutan vuodelle 2020 heihei ja vuodelle 2021 toivotan: olehan kiltisti ja taltuta korona!
Minä kyl tykkään, että kaikki mikä tulee tähän aikaan vuodesta vetenä taivaalta, niin se on just hyvä. En inspiroidu lumen pluukaamisesta, vaikkei siitä minulle suurta murhetta edes tule. Naapuri pluukaa etu- ja takapihaa oikein, oikein isolla traktorilla. Minä hoidan itselleni vain pienen kinttupolun postilaatikolle ja takaisin.
Kortteja olen saanut entiseen tapaan. Tässä viime vuoden narutetut. Samantapainen narupötkö on jo tällekin vuodelle kerääntynyt.
Kiitos Kaikille ja oikein, oikein hyvää, rauhallista ja onnellista joulun aikaa myös!
Vanhusten hoivapaikat herättivät jälleen keskustelua Salon talousarviovaltuustossa. Aiheesta on tehty useita ehdotuksia viime vuosina.
Lehtijuttu kertoo, että kokoomuksen valtuutettu Anna-Leena Yli-Jama esitti talousarviokokouksessa, että kaupunki valmistelisi vanhuspalvelujen tilaratkaisusuunnitelman vuosiksi 2022–2030 ja että suunnitelma tehtäisiin virkamiestyönä. Avuksi tuohon olisi pitänyt asettaa ohjausryhmä poliittisista päättäjistä.
Vanhuspalvelulain mukaan: ”Kunnan on laadittava suunnitelma toimenpi-teistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä. Suunnitelma on laadittava osana kunnan strategista suunnittelua.”
Vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaa, Ikäystävällinen Salo, on päivitetty kesän ja syksyn aikana. Työ on tehty virkamiestyönä. Päivitystyölle nimettiin ohjausryhmä, joka on kokoontunut neljä kertaa päivitystyön aikana. Sosiaali- ja terveyslautakunta valitsi keskuudestaan neljä jäsentä ohjausryhmään. Tämän lisäksi vanhusneuvosto valitsi keskuudestaan jäsenen ohjausryhmään sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.Vanhusneuvoston edustajan roolina oli erityisesti tuoda esiin ikääntyneiden kuntalaisten näkökulmaa palveluiden suunnitteluun. Lisäksi ohjausryhmään nimettiin virkamiesjäseneksi vanhuspalveluiden johtajan ja asiantuntijan lisäksi terveyspalveluista ylilääkäri.
Kehittämisohjelmaa laadittaessa on käyty vuoropuhelua useiden eri palvelualueiden, vanhusneuvoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kehittämisohjelma oli myös kaupungin kotisivuilla kommentoitavana ajalla 19.-30.11.2019.
Oheismateriaalina on koonti asiakasmäärän ja kustannusten arvioidusta kasvusta sekä Salon vanhuspalveluiden hoivakiinteistöjen tarveselvitys.
--
Valtuusto käsitteli asiaa kesäkuussa. Jotain päättikin. Asiasta on luettu ja kuultu ihan kyllästymiseen saakka, mukaanlukien sote -johtajan virkasuhteen purku, mutta: nostanpa esille vielä yhden kohdan.
Otan silmätikukseni ensimmäisen kappaleen, sieltä viimeisen lauseen: Suunnitelma on laadittava osana kunnan strategista suunnittelua.
Mahtavatko tämän päivän valtuutetut edes tietää tai muistaa, milloin edellinen kehittämissuunnitelma tehtiin tai milloin sellainen hyväksyttiin?
Ettei vaan olisi isokin yllätys, kun kerron, että se on vuodelta 2012!
Tämän toimistopalveluilta saamani vastauksen olen tänne sivuilleni jo johonkin kohtaa tuonut. Tuon uudelleen.
Hei Marjatta,
ohessa pyytämäsi asiakirjat.
Tuo 5.3.2012 päätös vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta näyttäisi tosiaan olevan viimeisin valtuuston hyväksymä päätös asiasta.
Tuo posti on saatu 17.1.2020, pari tuntia sen jälkeen kun olin kysynyt:
Tervehdys viestin vastaanottajalle!
Voinko saada sellaisen päätöksen/pöytäkirjaotteen, joka kertoo milloin ja mitä kaupunginvaltuusto päätti viimeisimmästä vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta? Viimeisin päätös voi olla tehty 5.3.2012, mutta kun en ole varma, niin siksi pyydän. Siis viimeisintä valtuuston hyväksymää päätöstä kaipaan.
--
Nii! Että noin aktiivisesti luottamushenkilömme vanhustenhoidon kehittämisen tarpeita ovat vuosien varrella tässä cityssä valtuustotasolla käsitelleet ja selvitelleet.
Voin minä tänne joku päivä kopioida tähän päätökseen
Kaupunginvaltuusto § 161 12.12.2013
Vuoden 2014 talousarvio ja toiminnalliset tavoitteet, taloussuunnitelma vuosille 2014-2017 sekä investointiohjelma 2014-2018
jätettyä ponsiesitystäkin
”Sosiaali- ja terveystoimi velvoitetaan mahdollisimman pikaisesti tekemään ehdotus siitä, miten vanhustenhuollossa edistetään kotona asumisen ja muun laitoshoitoa edeltävän asumisen mahdollisuuksia.”
Vastaus saatiin maaliskuussa 2014. Liirumlaarumia se oli, mutta kaikki olivat tyytyväisiä. Paitsi minä:
Kaupunginvaltuusto 10.03.2014 § 32 Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto merkitsee asian tiedoksi. Päätös: Marjatta Halkilahti ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen
Mutta niinkus totesin, tuosta jutusta joku toinen päivä!
Vuonna 2018 alkoi uusi uho: Koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Kunnat eivät enää mitään palveluja järjestäisi, vaan vastuu vuoden 2020 alusta siirtyisi 18 uudelle maakunnalle. Ja valinnanvapaus oli kova sana.
Vähän toki kiisteltiin, mm. ”Isoset”. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori antoi ymmärtää, että kaikki vielä kaatuu, ei tule sote- eikä maakuntauudistusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli toista mieltä. Ei kaadu mikään, sillä hallituksella on vastuu koko Suomesta. Hänen mielestään ajatellut uudistukset toteutuvat ja ne toteutetaan.
Kuinkas kävi? Niin kävi, mitä Vapaavuori ennusti. Loppui aika ja tuli siihen sitten vielä perustuslaillisetkin haasteet kaupan päälle.
Sitten saimme Antti Rinteen hallituksen. Sekin kävi sote-uudistuksen kimppuun, tottakai. Maakunta -ajatusta ei kuopattu. Tulossa olisi edelleen ollut 18 maakuntaa ja ajatus, että ne tuottaisivat palvelut pääosin julkisina palveluina. Täydennykseksi kelpaisi yksityinen ja kolmas sektori. Valinnanvapaudelle vilkutettiin goodbye!
Ei taidettu olla kunnon kyydissä, ei hevosen eikä junan, sillä kun tuli syksy 2019 pääministeri Rinne totesi:” Sote-uudistusta ei saada ”ihan loppuun” asti, koska 4 000:ta uutta lääkäriä ja hoitajaa varten ei ole tarpeeksi rahaa.”
Joulukuussa 2019 vaihtui pääministeri, mutta nou hätä sote -uudistukselle. Uudistamisen tahtipuikot siirtyivät nyt Sanna Marinin hallitukselle. Kaikkea mennyttä ei sentään unohdettaisi. Valmistelussa päätettiin ottaa huomioon mm. edellisten vaalikausien valmistelut. Annettiin ymmärtää, että kaikki tehdään hallitusti ja vaiheistaen..
Nyt ollaan sitten päästy eiliseen: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli uusinta uutta, viimeisintä sote uudistusta. Totesi kyllä, jotta ”Ei ihan paras mahdollinen mutta tarpeeksi hyvä.”
Että näin.
Tuleeko tarpeeksi hyvää? Parempi, kun en sano mitään!
– Arvoisa puhemies! Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden rakenneuudistus, eli tuttavallisemmin sote-uudistus, on tullut kuluneiden 15 vuoden aikana tutuksi meille kaikille. Uskon, että tämä on odotettu hetki monelle tässä talossa ja talon ulkopuolella, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kentällä, sote-ministeri Kiuru käynnisti historiallisen lähetekeskustelun.
Kun neljä tuntia oli kulunut, Kiuru tiivisti hallituksen esityksen.
– Ei ihan paras mahdollinen mutta tarpeeksi hyvä
Kiuru kertasi esittelypuheessaan uudistuksen pääkohdat. Hänen puheenvuoronsa voi lukea täältä.
--
".. samat tavoitteet kautta vuosien ovat edelleen voimassa." Tuon toteaa ministeri Kiuru.
--
Jaksaiskohan tuota vielä läpi käydä?
Voisihan sitä aloïttaa vanhan kertauksella, siitä, mitä tähän mennessä on saatu aikaiseks:
Nooh, tänään meillä menee ihan hyvin. Meillä on Sipilän hallitus ja ministeri Anu Vehviläinen senkun hymyilee vaan. Maakunta- ja sote-uudistus etenee. Enää ei mennä keikuta hevoskyydillä kirkkoreessä, nyt mennään junalla.
On se niin kivaa, että jotain kyytiä löytyy. Nopeudesta en nyt menisi sanomaan yhtään mitään! En välttämättä perille pääsystäkään.
Näiden lupausten perään Jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä ja lääkäriin pääsee, kun tarve on, yks sun toinen laittaa varmaan aikamoisen seurannan. Että pitääkö myös paikkaansa? Tässä vaiheessa me vain uskomme, sillä nämä ovat ministeri Rehulan antamia lupauksia ja vakuutus kaupan päälle, jotta siitä tässä sotessa on kysymys.
Seteleitä saamme kaksin kappalein. On maksuseteli ja asiakasseteli. Asiakasseteliä käytetään silloin, kun tarve on erityistason palveluun. Huom. näyttää siinäkin olevan seliseli: soveltuvin osin. Rajoituksia se tuollainen ainakin meikäläisen ajatuksissa tarkoittaa.
Vielä kun lukee ministeri Risikon infoa sote -ratkaisun nelinkertaisesta mahdollisuudesta valita palvelutuottaja: sosiaali- ja terveyskeskus, em. maksuseteli, erikoistason laitos, em. asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti, niin kyllähän tässä tavallisen kansalaisen, näin joulun alla, pitäisi tyytyväinen olla.
Mitä vielä? No, mm. näitä näyttää uutisissa olevan: Palvelutuottaja valitaan vuodeksi. Jos ei tykkää, niin pitää maakunnalta kysyä lupaa vaihtamiseen. Ensimmäinen vaihe valinnanvapaudessa tulee voimaan 1.1.2019. Laajenee sitten asteittain. Mitähän sekin livenä tarkoittaa?
Ja sitten kilpailutetaan. Ainakin kiireetön ambulanssitoiminta ja potilassiirto. Ensihoito on maakunnan omaa toimintaa, jota täydennetään erilaisilla palvelukokonaisuuksilla. Nekin kilpailutetaan, mitä sitten ovatkin.
mm. Minä en näe mitään hyvää maakuntamallissa. En usko, että ihmisten hoitoon pääsy ja hoitaminen silloin, kun tarvis on, saataisiin koko maahan yhdenvertaisesti toimivaksi. En usko, en.
--
Taidan mennä telkkarin ääreen. Kympin uutiset tulevat koht. Jospa sieltä tulisi lisää infoa, sitä uusinta uutta sote -uudistuksesta.
Halusin puuttua ja nostaa esille vain sen, että jos sote-johtajan hallintosääntö -osaamattomuus on joidenkin hallituksen jäsenten peruste sote -johtajan virkasuhteen purkamiselle (SSS 11.11.), niin hallintosääntö -osaamisesta ei voi pisteitä antaa kaupunginhallitukselle itselleenkään.
SSS kertoo mm., että Mattilan suurin virhe oli esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista luopumista. Mutta, mutta: Mattilahan veti em. esityksen pois sote -ltk -listoilta, joten ei hän tässä hallintosäännön rikkomiseen saakka edennyt.
Ja mites tämä juttu muutoin ja ihan alunperin olikaan?
Mattila ei ollut tässä kaupungissa vielä edes töissä, kun Kukonkallion ja Hintan lakkauttamisista tohkattiin. SSS tiesi tämmöstä 3.1.2020:
Jos Mattilaa syytetään, niin kyllä nyt on nostettava esille myös muiden osaamista tai osaamattomuutta.
Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma oli sote -lautakunnan esityslistalla 18.12.2019. Sen hyväksymistä pelkästään lautakunnan päätöksellä esitti silloinen apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä.
Asiasta ei noussut etukäteiskohinaa ei lautakuntalaisilta, eikä hallitukselta. Kukaan ei moittinut, vaikka noinvaan aiottiin ohittaa kaupungin hallintosääntö! Minä olin sitä mieltä, että ohjelma kuului valtuustossa käsiteltäviin asioihin (SSS 12.1.).
Ihmettelin tilannetta 19.1.2020 sähköpostitse sekä Lauri Innalle (silloinen kaupunginjohtaja) että Jari Niemelälle. Oli miehiltä ilmeisesti hallintosääntö löytynyt, sillä sain Niemelältä seuraavana päivänä vastauksen: ”Olemme sopineet, että vanhuspalvelujen kehittämisohjelma viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn 3.2. pidettävään kokoukseen ja sen jälkeen helmikuun kaupunginvaltuuston kokoukseen. ”
Kaupunginhallitukseen se sitten etenikin, mutta Niemelä peitti oman hallintosääntö -hallintansa sanahelinöintiin:
"Vanhuspalvelujen kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo sisältää kuvauksen merkittävästä palvelutarpeen muutoskehityksestä, jolla on vaikutuksia vanhuspalveluiden järjestämisen lisäksi muun ohella kaupungin tulevaisuuden investointitarpeisiin. Tämän vuoksi kehittämisohjelma on tarpeellista saattaa tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle."
On väärin käyttää sanoja tarpeellista ja saattaa tiedoksi, sillä hallintosääntö sen määrää, että kehittämisohjelma on valtuustotason asia.
Annettiinko Niemelälle pauhuja huonosta valmistelusta tai osaamisesta?
Ei annettu, eikä hallitus tainnut huomata, että se oli itsekin mokaillut, kun oli päättänyt joulukuisen sote -päätöksen panna 20.1.2020 täytäntöön.
nostan esille sen, että jos ei Mattila ollut lukenut hallintosääntöä, niin ei sitä ollut lukenut vanhuspalveluiden johtajakaan.
Vanhuspalveluiden johtaja on ollut vanhuspalveluiden toiminnassa koko kuntaliitosSalon ajan, joten jos joku, niin hänen pitäisi tietää hallintosääntö. Hän olisi voinut hihkasta Mattilalle laitosten lakkautus asiassa, sen esittely-valmistelu -vaiheessa, että kuules, kuules tämä tällainen esittely ei nyt käy.
Mattila ei, kuten edellä jo kerron, hallintosäännön rikkomiseen saakka edennyt. Hänhän veti ltk -esityksen pois. Eikä po. laitosten lakkauttaminen ole ollut hänen ideansa.
Valtuusto on hyväksynyt ohjelman nimellä ”Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo”. Ohjelmassa todetaan mm., että ”ikääntyneillä tulee olla mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa palveluiden kehittämiseen.” Vaan missä ne ovat?
Missä ovat vanhusneuvoston ja eri eläkeläisjärjestöjen mielipiteet? Kaupunginhallitus niitä 3.2.2020 tarpeina esitti, mutta ei heille niitä 1.6.2020 näytetty ole.
Kun päätöstä lukee, niin ei siltä näytä, että olisivat sellaisia enää edes kaivanneet. Eipä niiden puute vaivannut kaupunginvaltuustoakaan 15.6.2020!
Jos sote-johtajan hallintosääntö -osaamattomuus on joidenkin hallituksen jäsenten peruste sote -johtajan virkasuhteen purkamiselle (SSS 11.11.), niin hallintosääntö -osaamisesta ei voi pisteitä antaa kaupunginhallitukselle itselleenkään.
Jussi Mattilan johtamistaidoista tm. en voi mitään sanoa. En niistä tiedä, eivät minulle sen kummemmin edes kuulu.
Sensijaan hallintosääntöön liittyvien faktojen vääristämiseen, niihin voin puuttua. Voin nostaa niitä julkisesti esille ja voin motkottaa. Onhan nuo kaikki tehdyt ja tekemättä jätetyt päätökset ym. netin kautta esille otettavissa.
Mites se tv:ssä uutisten kohdalla meneekään? Menee näin: Katso netti se ja se piste fi.
Viime viikolla seurasin yhtä facebook -ryhmää, jossa keskustelu pyöri koronan ympärillä. Se alkoi yhden ryhmäläisen pohdinnalla ”josko autoimmuunisairaus tulee olemaan este rokotteen saamiselle??”
Jonkun matkaa keskustelua seurasin, mutta sitten totesin, että antaapa olla.
Oli toki ihan asiallisia vastauksia ja ajatuksia( puolesta ja vastaan), mutta sitten oli näitä, joita näimme ja kuulimme 7.12.2020 MOT – ohjelmassa. Koronarokote sai hyvinkin kylmää kyytiä. Se sai sitä jopa terveydenhoidon ammattilaisilta.
” Meitä ette rokota” -ohjelman jälkeen kurkkasin facebookkiin nähdäkseni, mihin pisteeseen ”autoimmuuniset” olivat keskustelussaan edenneet, mutta siellä oli vastassa ryhmän ylläpitäjän viesti: ”rokotekeskustelut poistetaan ryhmästä.”
Jos ryhmän ylläpitäjä on katsonut, että rokotteista ei keskustella, niin ei sitten. Kyllä se keskustelu nousee esiin ja jatkuu jossain muualla. Eilisillan MOT sitä jo aloitti.
Keväällä sählättiin maskisuositusten kanssa. Sählättiin niin, että osa ihmisistä ei vieläkään usko, että niistä on hyötyä. Minä kyllä uskon.
Jos rokotteen suosittamisen kanssa epäonnistutaan, niin pulassa olemme.
Minun mielestäni ainakin THL:n asiantuntijat saisivat nyt ja mahdollisimman pian selittää kansalaisille, miksi rokotetta hankitaan ja miksi sen ottaminen on tärkeää, mutta pitää myös antaa julki kaikki se tieto, jota rokotteista saatavilla on.
Korona vähän haittaamenemisiämme ja tulemisiamme, mutta ei se sitä estä, ettemmekö voisi ja saisi vuoden 2020 itsenäisyyspäivää juhlia. Kutsukin on saatu. Se on saatu tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä ja rouva Jenni Haukiolta.
1. Myös Salossa, kuten melkein kaikissa pienissä kaupungeissa, ajetaan pillurallia, eli pimppistä. Kääntöpaikkana toimii parkkipaikka, jonka oikeaa nimeä ei kukaan tiedä. Salolaiset ovat tunteneet sen nimellä homoparkki jo ainakin usean vuosikymmenen ajan. Olen joskus yrittänyt kysellä eri ikäisiltä ihmisiltä, miksi homoparkkia sanotaan homoparkiksi, mutta kukaan ei ole tiennyt.
2. Salossa on muistaakseni joskus ollut Suomen eniten väkivaltarikoksia suhteutettuna asukaslukuun. Näitä tapahtuu erityisesti baarien liepeillä aamuyöllä. Tilastot ja uutiset antavat kuitenkin ihan väärän kuvan Salon yöelämästä.
Salossa on monia loistavia ravintoloita. Legendaariset Pulpukka ja Penan Saluuna ovat juuri niin mahtavia paikkoja, kuin syksyllä Salon teatterissa esitetty NyyrockCity-näytelmä antaa ymmärtää, Riksusta puhumattakaan.
3. Paikkurit eli kaupunginsisäiset linja-autot kulkevat kahta reittiä kaksi kertaa tunnissa. Lauantaisin, sunnuntaisin ja iltaisin bussit kulkevat harvemmin tai ei ollenkaan. Bussit ovat aina lähes tyhjiä, koska melkein kaikilla on omat autot.
4. Kaikki Helsingin ja Turun välillä kulkevat junat pysähtyvät Salossa. Junamatka Salosta Helsinkiin kestää noin 1,5 tuntia ja Turkuun noin 30 minuuttia, eli juuri sopivan ajan, jotta ehtii lukea matkalla Salon Seudun Sanomat. Pois siis pääsee, mutta salolaiset eivät yleensä halua.
5. Salolaisten mielipiteitä politiikasta ja yhteisten asioiden hoitamisesta on paras seurata Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalta.
6. Torigrillillä ja kaupungin kymmenissä kebabravintoloissa on lauantaiöisin törkeän pitkät jonot. Suosittelen Tepan grillin megaburgeria.
7. Salolaiset rakastavat kebabia. Mikään muu ei voi selittää niitä kymmeniä vierivieressä olevia kebabravintoloita.
8. Salossa paikalliset tunnistavat toisensa naamalta, joten jos olet muualta, sinua saatetaan katsoa pitkään.
9. Älä huomauttele salolaisille heidän murteestaan. Äläkä varsinkaan väitä, että se on samanlaista kuin Turun murre. Äläkä varsinkaan sano, että Salo on vähän niin kuin Turun lähiö tai pikku-Turku kun on ne jokilaivatkin.
10. Toisin kuin Helsingissä, Salossa ihmiset voivat joskus puhua ihan vieraillekin. Hyvä puheenaihe on esimerkiksi Nokian matkapuhelintehdas, joka Salosta lopetettiin viime vuonna.
11. Kaikkialla baareissa on ihan sama meininki kuin muuallakin Suomessa. Sedula löytyy. Se vaihtaa nimeä noin kahden vuoden välein.
12. Salo muistuttaa kaupunkia vain rautatieaseman ja torin ympäriltä, mutta sielläkin talot ovat matalia. Pari kilometriä keskustasta ja olet pellolla. Tai Björn Wahlroosin kartanolla.
--
Kysyä voi, onko mikään muuttunut? Nooh Sedulaa ei enää ole. Oisko jotain muuta muutosta?
Liite näkyy, joten kopioin sen sisältöä tähän: Ilmoitan täten, että eroan tarkastuslautakunnan varajäsenyydestä tällä päivämäärällä. Eroni syytä en muutoin perustele, kuin että en ole tyytyväinen tarkastuslautakunnan toimintaan kuluvalla valtuustokaudella. Timo Pohjola tarkastuslautakunnan varajäsen
Mitäs tuohon nyt sanoisi? Syitä tyytymättömyyteen en tiedä, joten siihen en mitään sano.
"Muute kyl jotta piänt":
Itse tarkastuslautakunnassa istuneena (vuodet 2009-2012) tiedän, että se on hyvä ja todella mielenkiintoinen lautakunta, mutta se on myös työläs ja työteliäs.
Tämä lautakunta on se, jonka kuuluu aina toimintavuoden päätyttyä valtuuston puolesta käydä läpi mm. ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. On myös arvioitava, onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Arviointikertomuksen laativat lautakunnan jäsenet. "Iha ite" he tekstiä tuottavat! Siellä ei siis häärää kukaan ulkopuolinen konsultti tm. sihteerikkö.
Salon kaupungissa tarkastuslautakunnan toiminta on tällä valtuustokaudella ollut ihan omanlaisensa x). Luottamustakin on mittautettu. Esim. tämä blogi kertonee jotain: ambutoidaan tark.ltk
Kun uudet, tulevat valtuutetut ensi keväänä alkavat miettiä, kuka mihinkin lautakuntaan pääsee, niin minä annan pienen vinkin: valitkaa tarkastuslautakuntaan sellaisia henkilöitä, joilla on aikaa paneutua luottamustehtäväänsä ja sellaisia, joilla ei ole kytköksiä mihinkään muuhun. Ei mihinkään toiseen lautakuntaan, ei jäsenyyksiä mihinkään, ei lähipiiri -esteellisyyksiä, ei niin mitään. Muutoin arviointikertomuksen teko näyttää tältä:
Eilen meitä informoitiin koronatilanteen vaikeutumisesta. Voi olla, että olet jo saanut puhelimeesi STM:n tiedotteen, jossa muistutetaan: suojaa itsesi ja muita. Ja jatkona: tarkista alueesi suositukset ja rajoitukset thl piste fi kautta alueet.
Minä sain viestin eilen illalla klo 22.27. Minun osaltani kaikki on siis ihan niin kuin pitääkin. Viesti tuli telefooniini, numeroon, jonka saa numerotiedustelusta.
Tämä puhelin, jota käytän, tämän numeroa ei numerotiedustelusta saa, mutta nou hätä. Puhelinoperaattorit ovat hoitaneet hommansa ja STM:n tiedote on tähänkin tullut. Tuli tänään aamupäivällä.
Minulla ei pitäisi olla mitään motkottamisen aihetta.
Onpas kuitenkin!
Minä tässä ja nyt julkisesti ihmettelen, jotta riittävätkö nämä kielet? Siis viestitys suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi?
Minun mielestäni ei riitä! Onhan tähän maahan väkeä muuttanut vaikka mistä. Mites heille koronasta informoidaan, jos eivät em. neljää kieltä ymmärrä?