Uusimmat kuvat

vaalien jälkeistä rakkauden aikaa

Tiistai 16.4.2019 klo 14:11

Vaalien jälkeen


Nyt eletään aikaa, jolloin puolueet vetävät johtopäätöksiään siitä, mitä tapahtui, kun vaaleissa kävi niinkuin kävi. Aamulla kuuntelin ja katselin eilisiä tv - uutisia, toki vain syrjäkorvalla ja -silmällä, mutta kyllä siinä selväksi tuli  vaalien jälkeinen pyykinpesu eri puolilta Suomea. Jos ei toivotulla tavalla vaaleissa nyt käynyt, niin kyllä syitä ja perusteita haettiin melkein mistä vaan.

Muutamille puolueille edessä olevat viikot tulevat olemaan tätä, mitä tässä vanhassa Carolan laulussa, laulussa nimeltä Rakkauden jälkeen: 

"Ei väli pöytien, lie pitkäkään vaan pöydän viereisen, mä tuskin nään sun kanssas jakaa sen, nyt toinen voi mä yksin kuuntelen, kun kaukaa soi.

Kun hänet tanssimaan, sä pyydät noin niin hetkeen seuraavaan, mä nähdä voin sun sanas uskoo hän, ja unelmoi mä tiedän enemmän, nyt teille soi.."

Kommentoi kirjoitusta.

onnitellaan

Maanantai 15.4.2019 klo 23:15

Olipa vaalit! Tässä Salon Seudun Sanomista kaapattua uutista:

Lundén nousee eduskuntaan ja Taimela saa jatkopaikan

Perussuomalaisten salolainen ehdokas Mikko Lundén nousee eduskuntaan. Myös salolainen Katja Taimela (sd.) menee selvästi neljännelle kaudelleen. Sauvolainen Esko Kiviranta (kesk.) pitää paikkansa eduskunnassa. Somerolainen Jani Kurvinen (kesk.) sen sijaan jää varalle, samoin salolainen kristillisdemokraattien ehdokas Pertti Vallittu.

Lue Mikko Lundenin esittely täältä.

Lue Katja Taimelan esittely täältä.

Onnittelut Mikolle ja Katjalle. Onnitteluksi menkööt tämäkin: 

Tulevalle hallitukselle

Eilen saatiin uusi eduskunta. Onnea vaan valituille.     

Nyt sitten odottelemme mitä tapahtuu, kun vallan kahvaan tarttuu Antti Rinne. On hänelle jo työlistaakin annettu.

Jos tähän jotain kuinka käy -ennustuksia esille nostaa ja on työlista millainen tahansa, niin yksi on varmaa: aika pian motkotetaan taas. Motkotetaan ihan niinkuin vuonna 2016.

Hallitusvastuun kantaminen kulkee aina teemalla vuoroin vieraissa. Nyt just voittajilla on sylit täynnä ruusuja, mutta viimeistään kolmen vuoden päästä alkavat piikit pistää. 

Toivottavasti Sipilän kaudesta on opittu edes se, että hallitusohjelma on ohjelma, jonka mukaan edetään, eikä sitä matkan varrella rönsyilytetä. Esimerkki tästä oli sote- ja maakuntauudistus. Se sotkuilu alkoi olla liikaa jopa sellaisille, jotka eivät muutoin eduskunnassa istuvien toimintaa arjessaan seuraa. Loppuvaiheessa moni jätti jopa tv -uutiset katsomatta, kun uutisointi oli sitä yhtä ja samaa "Perustuslakivaliokunta löysi sote-uudistuksesta yhä korjattavaa!" 

Minä seuraan ensisijaisesti vanhustyötä, joten odotan, että vanhustenhoitoon annetut lupaukset nostetaan nyt esille ja niiden eteen tehdään kunnolliset parannusehdotukset. Ja että ne myös toteutetaan!

Jos hoitajien desimaaleista ruvetaan taistelemaan, niin suosittelen, että kansanedustajat jalkautuvat kotikuntiinsa ja tutustuvat vanhustenhoidon live -elämään. On syytä käydä sekä laitos- että kotona asuvien  paikoissa.

Laitospaikkojen hoitajamäärän vajauksista/puutteesta voidaan pauhuja antaa ja määräyksiä tarkentaa, mutta se ei riitä. Myös kotihoitoon on satsattava. Iso osa päättäjistä ei osaa edes kuvitella, millaista kodeissa on. Moni vanhus on suoraan sanoen hyljätty, kun häntä nk. kotihoidossa hoidetaan. Siellä ei hoitajamitoituksesta nähdä edes unta. 

On minulla toinenkin juttu, jonka haluaisin tulevalle hallitukselle selvitettäväksi antaa. Se on rakentamista koskevien säännösten ja määräysten tarkistaminen. Kyllä sen pitää olla muutakin kuin Äijätouhua

Kommentoi kirjoitusta.

Miten olisi Ämmätouhu?

Perjantai 12.4.2019 klo 9:20

Sainpas aiheen Ämmätouhulle! Jos rakentaminen on Äijätouhua, niin nyt tarvittaisiin lujaa Ämmätouhua patistamaan rakentamiseen riittävät aikavälit eri työvaiheille. 

Uuteen Suomeen tuuppasin tämmösen jutun:

Rakentaminen on Äijätouhua!

Tulihan se sieltä! Rakentaminen on Äijätouhua!

Tämä uutinen järkytti minua ja saisi järkyttää nyt muitakin: Kotkassa kolme vuotta sitten rakennetussa koulussa oireillaan taas.

Kun koulua rakennettiin, niin rakentajat ovat kuulemma tehneet kaikkensa, jotta sisäilmaongelmia ei tulisi. Ja nyt niitä kuitenkin tuli.

Miksi?

Taitaa syy löytyä tästä Ympäristölaboratorioverkosto Eurofinsin erityisasiantuntija Mikko Saaren yhteenvedosta:  Työmailla touhu on äijäjuttua, halkipoikkipinoon. Siellä on ollut perinteisesti ja on edelleen sitä porukkaa, joka ei jää nysväämään vaan hommat on saatava eteenpäin. Se vaatisi enemmän valvontaa, että kaikki toteutuisi siten kuin paperilla.

Tuon suuntaista olen minäkin kuullut: Hommat on saatava eteenpäin! 

Uuden tulevan hallituksen ohjelmaan saisi nyt yhdeksi tarpeeksi nostaa rakentamista koskevien säännösten ja määräysten tarkistamisen. On Ympäristöministeristön töitä. Ei näköjään riitä, että yritetään patistaa rakennusaineiden ja -tuotteiden sekä rakennusosien ym. suojaamiseen koko rakentamisen ajan, jos ei tiedetä tai ymmärretä eri materiaalien yhteensopivuutta. 

Kommentoi kirjoitusta.

äijätouhua

Torstai 11.4.2019 klo 22:45

Tämmöstä uutista!  

https://yle.fi/uutiset/3-10733868?fbclid=IwAR138w2gQs2FXPWQamsu6Con5ddeV_JiXxmfOAeQlXdQzN332fqz-9k65Tg

"Äijätouhua"

Lattioiden betonin kosteudenhallintaan kiinnitettiin erityistä huomiota. Ala- ja välipohjarakenteet kuivatettiin ohjearvoja kuivemmiksi ennen pinnoittamista. Lisäksi rakennusvaiheessa vältettiin muovimattoja ja koulu rakennettiin ns. hupun alla sääsuojassa.

Myös koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä on uusi ja tehokas. Ympäristölaboratorioverkosto Eurofinsin erityisasiantuntija Mikko Saari sanoo, että muovimatto on uusissa rakennuksissa aika tyypillinen ongelma.

– Joko tasoite, liima ja muovimatto eivät ole yhteensopivia tai kosteutta on ollut pohjassa liikaa, Saari arvioi.

Käytännössä on havaittu, että kosteudenmittauksessakin voi tapahtua virheitä – vaikka se tehtäisiin kuinka huolellisesti. Tyypillinen virhe on Saaren mukaan mitata väärä kohta.

– Mittaus voidaan tehdä liian ohuesta paikasta. Paksummissa paikoissa saattaa olla märkiä kohtia. Olisi ehkä syytä antaa kuivumisen jatkua vielä vielä hetki sen jälkeen, kun mittaustulokset on saatu.

Saaren mukaan joskus käy niin, että rakentaminen on hoidettu hienosti paperilla, mutta käytännössä ei.

– Työmailla touhu on äijäjuttua, halkipoikkipinoon. Siellä on ollut perinteisesti ja on edelleen sitä porukkaa, joka ei jää nysväämään vaan hommat on saatava eteenpäin. Se vaatisi enemmän valvontaa, että kaikki toteutuisi siten kuin paperilla.

Äijätouhua juu.

Kuis mahtaa hommat hoitua Salossa, esim. kohteessa Hermannin koulun korjaus?

Ettei vaan kävis niinkuin nyt tuossa YLEn uutisessa?

1 kommentti .

jotain uutta, jotain vanhaa

Maanantai 8.4.2019 klo 18:16

Nyt on tarjolla jotain uutta = viimeisin tätä mieltä, jotain vähän vanhempaa = edellinen tätä mieltä -juttu ja sitten jotain oikein, oikein vanhaa = pöytä, tuuki ja malja. Eilen noille tuli kahdeksas käyttöönottopäivä.

Että tämmöstä huhtikuuta! 

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

mikä nimeksi?

Perjantai 5.4.2019 klo 16:01

Salon Seudun Sanomissa oli 31.3.2019 infoa Salon joukkoliikenteestä. Elokuusta lähtien paikallisliikenteen alue laajenee ja maaseudulle kulkevien linja-autojen määrä kasvaa.Tarkoitus olisi saada nykyistä enemmän ihmisiä bussin kyytiin.

Toinenkin juttu em. uutisessa oli. Liikennepalveluasiantuntija väläytteli, että kevään aikana järjestettäisin nimikilpailu. Että mikä liikenteen nimeksi? Turun seudulla on Föli, Tampereen Nysse ja Kuopion seudulla Vilkku.

Meillä ei ole nimikilpailua vielä edes virallisesti julkistettu, mutta nimiehdotuksia Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalla alkaa jo viuhahtaa harva se päivä. Tänään oli esillä mm. Ruti ja Vali. Sitten on Sasi (Salon sisäinen liikenne), on Tyhjis ja on Pätkä, Joku ilmoittaa, että Paikkuri se ei voi olla, koska semmonen ei ole aitoa salolaista.

Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät, niin elokuussa tekstaripalstalla alkaa rutina sekä reiteistä että aikatauluista. Ja jos tuolle liikenteelle oikein virallinen nimikin annetaan, niin siitä saadaan isosti rutinan aihe numero kolme.

Minä en ole nimeä erityisemmin miettinyt, mutta en minä Paikkuri -nimeä vierasta. 

2 kommenttia .

postia tuli ja palautetta saa antaa

Torstai 4.4.2019 klo 14:11

Tällaisesta asiasta tuli tänään sähköpostia: Karttapalautekysely Espoo–Salo -oikoradan yleissuunnitteluluonnoksista käynnissä. Ja sitten oli jatkeena linkit, mihin saa palautetta tuupata.

Tarkistin Väyläviraston sivuilta, että onko ihan oikeasti julkinen juttu, eikä mikään aprillipäivän jatkispila.

On, on. Julkista on. 

https://vayla.fi/kaikki-hankkeet/helsinki-turku-nopean-ratayhteyden-jatkosuunnittelu#.XKXkkPlMQh41 kommentti .

viestinnästä tunnin junaan

Keskiviikko 3.4.2019 klo 19:53

Tässähän tätä:

Selkeillä  pohjatiedoilla on olennainen merkitys.

Tavoitteet, vaihtoehdot ja vaikutukset on pystyttävä esittämään ymmärrettävästi ja havainnollisesti.

Avoin ja kuunteleva viestintä helpottaa kaikkea kunnan johtamista.

Ymmärrettävät perustelut helpottavat asioiden käsittelyä ja päätöksentekoa.

Selkeä asioiden esittäminen vähentää kyselyjä ja valituksia.

Rakentava keskustelu ja väärinkäsitysten välttäminen luovat myönteistä ilmapiiriä ja hyvää kuntakuvaa.

Aktiivinen viestintä tukee monipuolista ja asiallista julkista keskustelua.

Jos luit tänne saakka, ehkä ihmettelet, jotta mistä tuollaista tekstiä löytyy. Sitä löytyy tämän linkin takaa: http://shop.kuntaliitto.fi/product_details.php?p=3210  Kyseessä on Kuntaviestinnän opas. Sieltä mm. tämä lainaus:

Kuntalaki velvoittaa kuntaa tiedottamaan valmistelussa olevista asioista sekä siitä, millä tavoin kuntalaiset voivat osallistua päätösten valmisteluun. Vuorovaikutus alkaa jo ideoiden esittämisestä ja vastaanottamisesta.

Jokainen voi tykönänsä miettiä kuinka hyvin tätä lausetta Vuorovaikutus alkaa jo ideoiden esittämisestä ja vastaanottamisesta tässä kaupungissa noteeraataan. Eipä juuri ja esim. aloitteet, jättää niitä sitten luottamushenkilö tai kuntalainen, niissäkin virkamiehet tuntuvat ottavan roolin, että vastataan ja valmistellaan vaan, esitetään jotain, mutta ei sen niin täydellistä tartte olla.

Malliesimerkki hyvästä valmistelusta on tässä: Johanna Riskin hallitusaloite peltojen myynnistä ja vuokraamisesta  On vastattu siihen, mitä on esitetty, asiaa on pohjusteltu ja valmisteltu joka kantilta valottaen ja ehdotuskin on viimeisen päälle tiivistetty. Mutta tälläistä meillä pääsääntöisesti hyväksytään: xxxlautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee aloitteen johdosta annetun edellä olevan selvityksen tiedokseen ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. Ja selvitysosasssa voi sitten olla ihan mitä vaan liirumlaarumia, voi olla asian vierestäkin tai vääriin tietoihin pohjautuvaa. Selitettä on paljon esim. tässä: Juha Punnan valtuustoaloite Espoo-Salo ratalinjausta koskevasta selvityksestä, mutta ei tuossa alkuperäiseen kysymykseen ole vastattu!

Nyt pääsinkin sujuvasti tunnin junaan, tähän yhteen Salon kärkihankkeista. Hanke, mikä hanke, mutta ei sen sitä pidä tarkoittaa, että kaikkien kaupunkilaisten pitää olla yhtä ja samaa mieltä. Että taputapu, kyllä on tosi hieno hanke ja sitä ja tätä sillä saavutetaan.

Tästä ratalinjauksestahan ne suurimmat motkotukset tulevat, siitä, että oli vain pienen pieni porukka (oli kaupunginhallitus), joka päätti, miten rata kulkee. Ei ollut mikään iso, kaupunkilaisia kuuleva ja kuunteleva raati. Jos jotkut kaupunkilaiset nyt pitävät asiaa esillä, että esim. reitti ei hyvä ole, niin kyllä heillä siihen oikeus on.

Tässä yksi tunnin junasta mielipiteitään kertova: https://tunninjunatuhoaa.blogspot.com/

2 kommenttia .

vähän vastausta ja selitettä

Tiistai 2.4.2019 klo 22:18

Tässä jotain vastausta pari tuntia sitten jätettyyn kommenttiin:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/04/02/29612

Rajaksi valikoitui 85 v ihan vaan siks, että se oli kaupungin kustannuslaskelmissa esimerkki-ikänä. 85 täyttäneitä on melkoinen joukko, joten jos heistä edes puolet kyselyyn (joka toivottavasti nyt tehdään) vastaa, niin on siinä vastauksia yhteenvetävällä hommaa. Mutta ehkä siitä sentäs jonkunsortin tuntuma tulisi, mikä tarve tällä ruoan kotiin saamisella oikeasti on. En usko, että se mikään hirvittävän suuri luku tulee olemaan. Todella moni saa avun omaiselta tai tilaa ruoan yksityiseltä (pitää sitä mm. maukkaampana kuin mitä kaupungin ruoka). 

80 vuotiaille tehdään hyvinvointikysely, joten ehkä siinä myös syömiset ja juomiset selvitetään.

Se kyl on totinen tosi, että avun tarvitsijoita voi olla 8kymppisissä ja nuoremmissakin, mutta eiköhän siihen päde tämä soten lupaus/päätös: "Palvelun kriteeriä on muokattu vuoden 2019 osalta aiemmista myöntämisperusteista ja siihen on lisätty mahdollisuus myöntää tilapäinen ateriapalvelu harkinnan perusteella."

Se, että joku sanoo pärjäävänsä, eikä kuitenkaan pärjää, siinä vaan tarttee vissiin luottaa siihen, että omainen tai naapuri tekee ilmoituksen. Lapsistakin tehdään, jos hoito ja huolenpito hunningolla on. Jotain ilmoittamisen lomaketta kaupungin sivustoilta hain, mutta en löytänyt. Lohjalla sellainen on!

Mutta kaikenkaikkiaan: ei Salossa päättäjät kovin hyvin vanhusten asioita itselleen selvittäneet ole. Kaikki kansanedustajaehdokkaat, mm. nämä nyt valtuustossa istuvat, ovat ainakin Salon Seudun Sanomissa kertoneet ajattelevansa vanhusten tarpeita, mutta ei heistä eilen ykskään kipittänyt puhujapönttöön esim. tätä kriteerien myöntämistä ihmettelemään. Ehkä menivät sanattomiksi siitä, kun ruokien kotiin vieminen ilmoitettiin maksavan yli neljä miljoonaa (siinä pohjana tämä 85 täyttäneiden joukko).

Nooh, melkein samaan syssyyn ennustettiin jotain muuta rahamenoa. Että jäähallin remontti ensin ja sitten vasta tekojäätä torin laidalle. Ne on nämä tärkeysjärjestykset tämmöisiä tässä cityssä!

..

Ruokosen Marja tuli kokouksen jälkeen sentäs sanomaan, että hän olisi aloitteemme allekirjoittanut, jos olisi siitä tiennyt.

Kommentoi kirjoitusta.

ikäihmisille ruokaa kotiin

Tiistai 2.4.2019 klo 13:40


Tämän päivän Salon Seudun Sanomissa on uutisoitu eilen kaupunginvaltuustossa jätetty aloite. Se koskee ikäihmisille kotiin annettavaa tukipalvelua, tässä tapauksessa ruoan saamista kotiin. Emme me mitään toivo (toimittajan käyttämä sana), vaan kyllä me, Elina ja minä, ihan oikeasti esitämme, että ruokapalvelun kotiin saaminen ikäihmisten kohdalla kunnolla selvitettäsiin. Kyllä tässä kaupungissa asukkailta monenlaista muutakin kysellään, miksei siis tällaistakin: 
Esitämme, että Salon kaupungin vanhuspalvelut kartoittaa 85 vuotta täyttäneiden kotona asuvien tarvetta aterian kotiin saamiseksi. 
Kyselylomake julkaistaan Kaupunkitiedotteessa ja netissä kaupungin sivustoilla. Kaupunkitiedotteen lomakkeelle vastaamiseen annetaan ohjeistus, kuka vastaukset kerää. Yhteyshenkilöt löytynevät kotipalvelun henkilöstöstä.
Vanhuspalvelut kokoaa vastaukset ja esittää ateriapalvelu kotiin - tarpeet sosiaali- ja terveyslautakunnan kautta kaupunginvaltuustolle mahdollisten määrärahojen varaamiseksi vanhuspalveluun, ravitsemispalveluun ja liikennepalveluun toimintavuodelle 2020. 
Marjatta Halkilahti 
valtuutettu KD, sitoutumaton
Elina Seitz 
varavaltuutettu KD

2 kommenttia .

2 kommenttia .

kesää pukkaa

Sunnuntai 31.3.2019 klo 14:54

Kesää pukkaa. No ainakin olen siirtänyt kellojeni viisareita sinpäi!

Siirsin kellon viisareita

  • Aamukahvin aikaan 31.3.2019
    Aamukahvin aikaan 31.3.2019

Olen melkoinen yökyöpeli, siis semmonen ehtoolla myöhään kukkuja ja kun  myöhään maate menen, niin ovathan siinä aamut sit aina aika lailla takkuisia. Silloin, kun vartavasten pitää olla pystyssä esim. ennen klo seitsemää, niin ei siinä paljon muuta voi kuin ladata kaikki mahdolliset kellot sängyn likelle aamuherätystä varten ja sit vielä niellä murunen nukahtamisrohtoa, jotta saa lampaita laskematta unen päästä kiinni ja nukkuu edes viisi tuntia yhteen pötköön.

Eilen ehtoolla päätin, että nyt minä ryhdistäydyn. Ei enää myöhään touhuumisia, eikä salkkarin lukua (Salon Seudun Sanomat digilehti) puoleltaöin, nyt keikautan itseni kertaheitolla normaaliksi. Minulla on joku kummallinen mielikuva, että ne ihmiset, jotka menevät nukkumaan 22-23 välillä, he ovat normaaleja.

No, minä epänormaali siirsin sit eilen klo 22.30 (sitä talviaikaista aikaa) kaikki huushollissani olevien kellojen viisarit tunnilla eteenpäin, siis kohti kesää ja menin maate, omasta mielestäni todella, todella aikaisin.

Aamulla heräsin ihan niinkuin ennenkin. Tai melkein. Kellon viisarit näyttivät kahdeksaa. Ei huano! Eilen ne olisivat näyttäneet seitsemää. Kun en ollut yöllä salkkaria lukenut, niin suunnistin keittiöön kahvin valuttamista varten,  sitten saappaat jalkaan ja postilaatikolle. Siellä se nökötti laatikossa ihan aito paperinen Salon Sedun Sanomat, ei mikään digihiplattava.

Paperisalkkari ja kahvi ovat aamuihini kuuluva must -juttu, vaan mitäpä tänä aamuna silmäni muuta näkivät? Lunta! Lunta tuprutti. Sitä tuli hetken aikaa oikein taivaan täydeltä.

Mietin nyt tässä, jotta siirsinkö kellojeni viisarit eilen ehtoolla sit kuiteski väärään suuntaan? 

Kommentoi kirjoitusta.

maailman ympäri

Torstai 28.3.2019 klo 21:14

Reissaamisessa äkkilähdöt ovat minun mieleeni. Ei tartte vilkuilla allakkaa, että milloin sitä pitikään lähteä ja mihin, jos varaus on tehty kuukausien päähän.

Tänään voin suositella oikein, oikein nopeaa ja edullista äkkilähtöä/matkan tekoa. Ostat lipun Salon Teatteriin ja menet katsomaan esitystä Maailman ympäri 80 päivässä.

Ensi-ilta on huomenna, mutta kun minulla oli tämä tällainen äkkilähtö, niin näin esityksen jo tänään.

Ihan tuli kahden nuorimman lapseni lapsuus mieleen. He tätä herra Foggin ja hänen Ville Vallaton -tyyppisen palvelijansa Passepartoutin matkantekoa vuosia, vuosia sitten telkkarista seurasivat.

Salolaisten teatteriesitys on menevä, se on vauhdikas, joukkokohtaukset ovat viimeisen päälle komiat ja rooleihin valinta on ainakin minun silmissäni tosi onnistunut. Mikko Polojärvi on oikein hyvä, samoin Aki-Matti Kallio ja Elina Koskinen.

Ohjaaja Laura Hurme on lehtitiedon mukaan (SSS 14.3.2019) turkulainen ja ensimmäistä kertaa Salossa, mutta hyvin hän on näytelmän teatterin tiloihin saanut mahtumaan. Lavastuksesta kiitokset saa taas kerran Riku Suvitie. Ja sitten puvustus. Se on Marjo Haapasalon. Kyllä on vaatteissakin miettimistä ollut. Ei ole mikään pikkujuttu. Kehuja voi antaa myös ääni-, valo-, video- ja valokuvat -suunnittelusta vastaaville.

Niin. Että jos haluat parissa tunnissa mennä huristaa laivoilla ja junilla ja kuumailmapallolla maailman ympäri, niin suunnista Salon Teatteriin. Minä kiitän tämän päiväistä matkalla mukana oloa. Oli muuten ihan etupenkki. Suosittelen sitäkin.

 

1 kommentti .

Mitä tarvittaisiin?

Torstai 28.3.2019 klo 15:27

Eiköhän tämä ole aika lailla ok? Mun mielestä on. 

Kuntaliiton hallitus hyväksyi viime viikon torstaina kantansa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön uudistamiseksi valmistelun tässä vaiheessa.

Liiton kanta on tiivistetty kymmeneen linjaukseen:

1. Sote-uudistus tarvitaan: alkuperäiset tavoitteet edelleen kannatettavia
2. Maakunnissa ja kunnissa tehty työ pitää hyödyntää
3. Eteneminen on nyt mahdollista kunta-ja kuntayhtymäpohjaisesti kehittäen lainsäädäntöä edelleen
4. Rajoituslaki on edelleen tarpeellinen: kehotetaan kuntia harkitsemaan tarkoin kiinteistöjen myyntiä ja sotenosien ulkoistuksia
5. Valtakunnallinen valmistelu parlamentaarisesti
6. Alkuvaiheessa vain sote-toiminnat
7. Kunnat voivat yhdessä sopia myös muiden tehtävien järjestämisestä yhteistyössä (esim. ympäristöterveyshuolto, pelastustoimi)
8. Sama malli ei sovi koko maahan
9. Pääkaupunkiseutu tarvitsee oman ratkaisunsa
10. Valinnanvapautta voidaan lisätä palvelusetelijärjestelmällä ja myöhemmin henkilökohtaisella budjetilla

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kuntaliiton-linjaukset-sote-valmisteluun-herattavat-keskustelua-ei-kannanotto-minkaan-mallin-puolesta/

2 kommenttia .

vastaisen varalle!

Torstai 21.3.2019 klo 13:53

Vastaisen varalle!

.."olisi ollut asianmukaista tiedottaa kuntalaisille jo etukäteen, että Sirote Group OY:n tutkimusraportin ja terveystarkastajan raportin perusteella päiväkoti voidaan joutua sulkemaan. Näin menetellen kuntalain 22 ja 29 §:n mukaiset velvoitteet olisivat toteutuneet säännösten edellyttämällä tavalla.

Aluehallintovirasto saattaa päätöksessään Salon kaupungin tietoon vastaisen varalle edellä kerrotun käsityksensä kuntalain 22 ja 29 §:n sekä hallintolain 41 §:n mukaisesta menettelystä tiedotettaessa kuntalaisille vireillä olevista asioita ja niitä koskevista suunnitelmista sekä tehtäessä päätöksiä, joilla voi olla huomattava vaikutus kuntalaisten elinympäristöön, työntekoon ja muihin oloihin. Muilta osin kantelu ei antanut aluehallintovirastolle aihetta enempiin toimenpiteisiin."

Ja mikäkö juttu?

Tämä: Aluehallintoviraston päätös Hajalan päiväkotia koskeneeseen kanteluun

http://salo.oncloudos.com/kokous/20194139-6.PDF

Kommentoi kirjoitusta.

syksyllä kouluun, mutta mihin?

Keskiviikko 13.3.2019 klo 23:46

Otsakkeessa olevan kysymyksen heitti valtuutettu Mikko Lunden Salon Seudun Sanomissa 26.1.2019 tätä mieltä -palstalla.

Niitä kysymyksiä heitellään ilmaan edelleen. Ja aika kuluu. Nyt on jo maaliskuu. Opetuslautakunnassa on yritetty jotain, mutta takkuinen on taival tässäkin: 

Salon opetuslautakunta ei hyväksy Uskelan koulun Kavilankadun yksikön siirtoa väistötiloihin vanhan Hermannin kiinteistöön Torikadulla. Sen sijaan lautakunta esittää, että tilapalvelut käynnistää viipymättä kiireelliset toimenpiteet modulikoulun hankkimiseksi Kavilankadulle.

https://www.sss.fi/2019/03/salon-opetuslautakunta-torjuu-uskelan-koulun-siirron-torikadulle/

En kyllä itsekään olisi Uskelan koulun koululaisia Torikadulle siirtämässä. Just esim. piha-aluetta kunnostettiin. Ja miks muuten kunnostettiin? Eikös meillä jonkun tahon olisi pitänyt ensin tehdä kunnolliset kuntokatselmukset varsinaiseen koulurakennukseen ja sitten vasta puhua pihasta? 

 

Ja mitäkö Torikadulle?

No jos, siis jos Torikatu 5-7 kiinteistö kuntoon saadaan, niin siirtäisin koululaiset Ylhäistentieltä kipin kapin takaisin Torikadulle!

Pitäisihän tästä nyt kunnollista tulla! Vai tuleeko? 

https://www.salo.fi/attachements/2019-03-08T11-54-3670.pdf

§ 5 Marjatta Halkilahden valtuustokysymys Torikatu 5-7- ja Ylhäistentie 2 korjausurakoitsijavalinnoista

Marjatta Halkilahden kysymys kaupunginjohtajalle:

”Kaupunkikehityslautakunta päätti kokouksessaan 22.1.2019/ 14 § valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan tekemään viranhaltijapäätökset Torikatu 5-7 ja Ylhäistentie 2 korjausurakoitsijavalinnoista.

Pidin esitystä puutteellisesti valmisteltuna ja jätin päätökseen eriävän mielipiteen.

Lautakuntalaisille kerrottiin vain, että "Torikadulla (vanha Hermannin koulu) poistetaan alapohjasta vanhat eristeet ja korvataan nykyaikaisella materiaalilla sekä tehdään tiivistyskorjauksia. Ylhäistentiellä vaihdetaan ensimmäisen kerroksen lattiamateriaaleja muovimatoista kuivapuristelaattoihin."

Lisäksi esittelyssä oli lyhyt kuittaus, että kaupunginvaltuusto on myöntänyt korjauksille määrärahat, mutta esittelyssä ei kerrottu, mistä hankkeista määrärahat otetaan, eikä myöskään esitetty määrärahojen summia.

Torikadun korjauksesta viranhaltijapäätös kertoo pitkän listan, mitä korjataan x). Talousarviossa 2019 korjaamiseen on varattu 400 000 euroa, mutta nyt korjaus maksaakin 598 900 euroa.

Ylhäistentie 2:ssa sijaitsevan koulurakennuksen ensimmäisen kerroksen n. 2000 m2 alapohjan lattiapinnoitteen vaihtaminen kuivapuristelaattoihin maksaa 175 000 euroa. Talousarviovaraus on 300 000 euroa. Se, että hankkeen kustannukset eivät ylitä sille varattua määrärahaa, ei ole mikään helpotus, sillä onhan talossa vielä korjattavaa.

Kysymyksiä:

Mikä on Ylhäistentie 2 ja Torikatu 5-7 rakennusten tilanne?

Riittävätkö nyt tehtävät korjaukset?

Ovatko po. rakennukset korjausten jälkeen hyvän sisäilmaston laatukriteerit täyttäviä?

Ja kaupunkilaisia tuntuu kiinnostavan myös se, kenen luvalla kaupunkikehitysjohtaja voi talousarviosta poikkeamiset tehdä?

Marjatta Halkilahti Kaupunginvaltuutettu KD sitoutumaton

x) Torikadun korjaustyö sisältää:

- alapohjan alalaattapalkiston onkaloissa olevien vanhojen eristemateriaalien poiston ja korvaamisen vaahtolasilla - ensimmäisen kerroksen pintabetonin poiston ja uudelleen teon liittolevyrakenteisena - kalusteiden ja kevyiden väliseinien purkuja/uudelleen rakentamista - lattian pinnoituksen keraamisin kuvapuristelaatoin - toisessa ja kolmannessa kerroksessa tehtävät seinä-/lattialiitosten tiivistyskorjaukset, jotka kohdistuvat kerrosten onkalollisiin osiin (eristeet eivät ole vaurioituneet) - pystyhormien läpivientien tiivistykset- kolmannessa kerroksessa yhden vaurioituneen onkalon eristeiden poiston ja korvaamisen kuten ensimmäisessä kerroksessa”

Kaupunginjohtajan vastaus:

Mikä on Ylhäistentie 2 ja Torikatu 5-7 rakennusten tilanne?

Rakennusten tilanne ei ole muuttunut valtuustoseminaarissa 12.2.2019 esitellystä.

Ylhäistentie 2

Talousarviossa on 350 000 € vuodelle 2019”välttämättömiin korjauksiin”.

Alustatilan tyhjennys viemärivuodon seurauksena likaantuneesta täyttöhiekasta on edelleen käynnissä ja jatkuu kevääseen 2019. Joululoman aikana Sirate Oy otti rakennuksesta n. 100 materiaalinäytettä ja niiden tulokset tulevat maaliskuussa 2019. Niiden perusteella tehdään tarvittavat toimenpiteistä, jos on aihetta.

Rakennuksen ensimmäisen kerroksessa vaihdetaan joka tapauksessa n. 2000 m² alalta lattiapinnoite matoista kuivapuristelaattoihin. Työn suorittajaksi on valittu Monipalvelu Asklöf & Aaltonen. Työt aloitetaan heti, kun valintapäätös on lainvoimainen.

Torikatu 5-7

Talousarviossa on 400 000 € vuodelle 2019. Päätöksen perustelut: ”Hermannin koulun todetut eristevaurioiden korjaustoimenpiteet saatetaan loppuun laadittujen korjaussuunnitelmien mukaisesti.” Kysymyksessä luetellut työt toteuttavat nämä perustelut. Korjaustöiden urakoitsijaksi on valittu Ojarannan Rakennus Oy. Työt aloitetaan heti, kun valintapäätös on lainvoimainen.

Edellä mainittu koskee Rummunlyöjänkadun ja Torikadun varsilla olevaa L-kirjaimen muotoista tontin suurinta rakennusta, joka on tyhjillään. Tontin muut rakennukset ovat käytössä.

Riittävätkö nyt tehtävät korjaukset?

Nyt tehtävät korjaukset riittävät tähän mennessä käytössä olevissa tutkimustuloksissa todettujen vaurioiden korjaamiseen. Rakennusten tuleva käyttö ja tulevaisuuden oppimisympäristön luominen edellyttävät hyvin todennäköisesti vielä muutostöitä tai lisärakentamista.

Ovatko po. rakennukset korjausten jälkeen hyvän sisäilmaston laatukriteerit täyttäviä?

Nyt tehtävät korjaukset riittävät tähän mennessä käytössä olevissa tutkimustuloksissa todettujen vaurioiden korjaamiseen.

Ja kaupunkilaisia tuntuu kiinnostavan myös se, kenen luvalla kaupunkikehitysjohtaja voi talousarviosta poikkeamiset tehdä?

Jotta korjaustyö saadaan alkamaan mahdollisimman pian, kaupunkikehityslautakunta delegoi kokouksessaan 22.1.2019 § 14 päätösvaltuuden tämän korjaushankkeen osalta kaupunkikehitysjohtajalle. Talousarviossa hanke kuuluu korvausinvestointeihin, jossa sitovuustasona on ”rakennukset yhteensä”. Korvausinvestointien kokonaismääräraha on 6 035 000 euroa. Vaikka tämä hankkeen osalta määräraha ylittyy, kokonaisuutena korvausinvestoinnit tulevat todennäköisesti pysymään budjetissa, koska yksittäisistä hankkeista voidaan jo tässä vaiheessa todeta, että mm. arkistotilahankkeen 1 500 000 euron määrärahasta jää käyttämättä huomattava osa. Kaupunginhallitus 25.2.2019 § 91 ja kaupunkikehityslautakunta 26.2.2019 § 54 käsitellessään tehtyjä viranhaltijapäätöksiä hyväksyivät muiden ohella tämän päätöksen täytäntöön pantavaksi.

Mika Mannervesi kaupunkikehitysjohtaja

--

- Minä vähän punavärillä tehostin noita vastauksia!! Ei hyvältä näytä tämä salolainen koulukaruselli. Kohta tätä pitää nimitellä katastroofiksi!

Kommentoi kirjoitusta.

mitä maksaa?

Tiistai 12.3.2019 klo 18:40

§ 4 Marjatta Halkilahden valtuustokysymys vanhusten ruokailusta ja ikäkeskustoiminnasta

https://www.salo.fi/attachements/2019-03-08T11-54-3670.pdf

Marjatta Halkilahden kysymys kaupunginjohtajalle: ”Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksesssaan 30.01.2019/ 17 § päättänyt palauttaa Terttu Ryypön tekemän kuntalaisaloitteen vanhusten ruokailusta ja Ikäkeskustoiminnasta uudelleen valmisteltavaksi. Valmistelusta vastasivat apulaiskaupunginjohtaja ja kaupunkikehitysjohtaja.

Suomusjärveläisten vanhusten ruokailusta Kitulan alueella on palloteltu syksystä 2017 alkaen. Tuolloin ravitsemis- ja puhtaanpitopäällikkö teki viranhaltijapäätöksen, jonka mukaan ruokailun järjestäminen loppuisi sosiaali- ja terveystalossa. Ruokailumahdollisuutta ei kuitenkaan kuulemma lopetettu, sillä se vaan siirrettiin läheiseen vanhainkotiin.

Läheinen vanhainkoti on Kitulasta n. 1,5 km, eikä sinne ole pyöräilyeikä kävelytietä. Ikäihmiselle matka on kohtuuttoman pitkä. Harvemmin 80, 90 täyttäneillä on enää edes ajokorttia/omaa autoa

Vuoden 2019 talousarvioehdotuksesta luimme ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut -kohdasta (s.145) tällaista:

"Kaupungin vanhuspalveluilta on saatu ilahduttava tavoite; Kukonkallion hoivakodin ravitsemispalvelut siirtyvät takaisin kaupungin ravitsemispalveluille 1.1.2019 alkaen."

Nyt tuo näkyy kaupunkikehityslautakunnan tilinpäätöstiedoissa 2018 ja asia on muotoiltu näin (s.16):

"Hyvinvointipalveluiden päätös palauttaa Kukonkallion hoivakodin ravitsemispalvelut takaisin kaupungin järjestämäksi ilahdutti ja kohotti mieliä loppuvuodesta."

Kysymyksiä:

Jos hyvinvointipalvelut on todella tehnyt päätöksen, että se halusi Kukonkallion keittiön takaisin ruoanvalmistuskäyttöön, niin miksi hyvinvointipalvelut ei voinut tässä käyttää "samaa kaavaa" eli päättää, että suomusjärveläisten vanhusten ruokailupaikaksi palautetaan heidän pyytämänsä sosiaali- ja terveystalo?

Miten yhden kohteen kohdalla voidaan vitkutella ja pallotella, mutta toisessa tapauksessa kuin sormia näpsäyttäen palautetaan uudelleen käyttöön kokonainen keittiötoiminta?

Mitä Kukonkallion keittiön uudelleen käyttöönotto maksaa?

Mitä jouduttiin uudelleen hankkimaan ja millä hinnalla?

Entä henkilökunta? Montako työntekijää on palkattu ja mitkä ovat palkkauskulut?

Mitä maksaa, jos tämä 30.1.2019 sosiaali- ja terveyslautakunnalle valmistelussa esitetty, nyt siis uudelleen valmisteluun palautettu, toinen "mikäli -vaihtoehto" toteutettaisiin: Mikäli kaupunki päättää avata Suomusjärven terveystalolla ns. avoimen vanhusten ruokailupisteen uudelleen, toteutetaan se kuljettamalla ruoka ja ateriapalvelutyöntekijä Hintan hoivakodin valmistuskeittiöstä terveystalon ruokasaliin ateriapalvelutyöhön?

En todellakaan ole pahoillani siitä, että Kukonkallion keittiö otettiin uudelleen käyttöön, päinvastoin, mutta sitä en ymmärrä, millä periaatteella kaksi lautakuntaa viranhaltijoineen voi pallotella näin kuin nyt tästä toisesta ruokailun järjestämisesta palloteltu on.

Marjatta Halkilahti

kaupunginvaltuutettu

KD sitoutumaton

Kaupunginjohtajan vastaus:

Terttu Ryypön tekemän kuntalaisaloitteen vanhusten ruokailusta ja Ikäkeskustoiminnasta käsittely sosiaali- ja terveyslautakunnassa on kesken lautakunnan päättänyt palautettua 30.1.2019 § 17 asian uudelleen valmisteltavaksi. Suomusjärveläisten vanhusten ruokailua Kitulan alueella koskeviin kysymyksien osalta viitataan tässä vain tulevaan lautakunnan käsittelyyn. Jäljempänä vastataan Kukonkallion ruoanvalmistusta koskeviin kysymyksiin.

Mitä Kukonkallion keittiön uudelleen käyttöönotto maksaa?

1. Kukonkallion valmistuskeittiön uudelleen käyttöönoton perustamiskustannukset ilman arvonlisäveroa: koneet- ja laitteet 40 000 € + tilojen ja pintojen kunnostus 5 000 € + puhtaanapitopalvelujen tekemä perussiivous noin 2 000 € = 47 000 €.

2. Kukonkallion valmistuskeittiön ylläpitokustannukset ovat tammikuussa ja helmikuussa 2019 keskimäärin 19 000 €/kk sisältäen palkat, aineet ja tarvikkeet, palvelujen oston, hallinnon, muut kulut (sisäiset vuokrat) ja poistot.

Ravitsemispalvelut on kaupungin sisäinen palveluntuottaja. Kukonkallion hoivakodissa on kuusi asiakasosastoa, joissa on yhteensä noin 100-110 varmaa asiakasta vuoden jokaisena päivänä. Tarjotaan viisi ateriaa päivässä. Tavallisen ruokapäivän hinta 10,25 € ja erityisruokavalioateriapäivän hinta 13,53 €. Ravitsemispalveluiden Kukonkallion valmistuskeittiön talous kattaa hyvin kulut, poistot ja jopa ns. hallinnon vyöryt.

Mitä jouduttiin uudelleen hankkimaan ja millä hinnalla?

Hankittiin ravitsemispalveluiden investointimäärärahalla kaksi yhdistelmäuunia, jäähdytyskaappi, kahden levyn ravintoliesi, kaappipakastin ja vihannesleikkuri työtasoineen, sillä entiset oli sijoitettu ravitsemispalveluiden muihin tarpeisiin vanhentuneiden ja rikkoutuneiden tilalle. Kuuman ja kylmän ruoan toimitus kolmesti päivässä hoivakodin valmistuskeittiöstä kuudelle asiakasosastolle uusittiin lainsäädännön mukaiseksi hankkimalla kuusi kylmä- ja kuumakammiolla varustettua ruoan pyöräkuljetusvaunua. Aiemmin ruoka oli kuljetettu avonaisessa ns. tasovaunussa. Lisäksi uusittiin ammattikeittiörosterimateriaalia (kaapistoja ja hyllystöjä), jota myös oli sijoitettu niin ravitsemispalveluiden kuin vanhuspalveluidenkin muihin tarpeisiin. Hankintojen arvonlisäveroton arvo oli yhteensä noin 40 000 €.

Salon ravitsemispalvelujen vuonna 2009 hankkima yhden korin koriastianpesukone ja jo ennen kuntaliitosta hankittu kahden sekoittavan padan yhdistelmä otettiin käyttöön samoin kuin rosteriset työpöydät sekä kiinteät kylmiöt ja pakastimet. Hankinnat kilpailutettiin kaupungin hankinta- ja ravitsemispalveluiden yhteistyönä pitäytyen ravitsemispalveluiden investointimäärärahassa 2018.

Entä henkilökunta? Montako työntekijää on palkattu ja mitkä ovat palkkauskulut?

Ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden vakanssi- eli työntekijämäärä ei saanut nousta eikä noussut Kukonkallion valmistuskeittiön käyttöönotossa. Siis uusia vakansseja ei perustettu. Kukonkallion valmistuskeittiölle siirrettiin ravitsemispalveluista vuoden 2018 aikana vapautuneet neljä vakanssia. Tämä mahdollistui kehitystyöllä ja töiden vähennyksellä esim. Vuorelan tehostetun palveluasumisen dementiayksikön siirryttyä Perniöstä Salon Tupuriin Attendo Oy:ltä vuokrattuihin väistötiloihin ja Attendon ruokapalveluiden piiriin toukokuussa 2018 sekä ravitsemispalveluiden jatkuvalla valmistus- ja palveluprosessien parantamisella. Vapautuneisiin vakansseihin haettiin täyttöluvat päiviteyin tehtäväkuvauksin henkilöstöjaostosta marraskuussa 2018. Valmistusja palveluprosessit uudistettiin neljälle työntekijälle, kun 31.12.2015 asti oli ollut viisi työntekijää ja Kukonkallion valmistuskeittiöön rekrytoitiin neljä työntekijää 1.1.2019 alkaen. Vakanssit: vastaava kokki 541 119, kokki 541 109 ja kaksi ravitsemistyöntekijää 541 076 ja 541 109.

KVTES:n ja työn vaativuuden arvioinnin (TVA) perusteella määritetyt tehtäväkohtaiset palkat ovat 1.1.2019 alkaen vastaava kokki 2235,44 €/kk, kokki 2024,16 €/kk ja ravitsemistyöntekijät 1964 €/kk. Neljän tehtävän palkkakulut lisineen ovat noin 130 000 €/v.

Mika Mannervesi Anu Sorvari-Happonen kaupunkikehitysjohtaja ravitsemis- ja puhtaanpitopäällikkö

--

Mites tämän Kukonkallion osalta edettiinkään?

Vuoden 2015 arviointikertomus kertoo tällaista:

Ravitsemispalveluiden tulevaisuuden toteuttamisvaihtoehtoja on selvitetty useampana vuonna ja vuoden lopussa valtuusto hyväksyi Arkea Oy:n osakkeiden oston. Ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden tilikauden tuloksen on raportoitu olevan 175.000 euroa voitollinen. Kustannuslaskennan ja sisäisten kulujen kohdentamisen oikeellisuus tulee varmistaa erityisesti, kun ollaan vertaamassa oman tuotannon kustannuksia mahdolliseen toiminnan ulkoistamisen kustannuksiin. Ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelun tuottamia puhtaanapito- ja ateriapalvelujen suoritehintoja tulisi tarkistaa säännöllisesti

2 kommenttia .

Jätevoimalasta

Tiistai 12.3.2019 klo 17:54

§ 3 Marjatta Halkilahden valtuustokysymys Korvenmäen jätevoimalasta

https://www.salo.fi/attachements/2019-03-08T11-54-3670.pdf

Marjatta Halkilahden kysymys kaupunginjohtajalle: ”Korvenmäen ekovoimalaitos on saanut ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan. Ympäristöluvan käsittelyn yhteydessä oli esiin nostettu kysymyksenä myös kaukolämmön ja sähkoliittymän reitti, mutta näihin liittyvä vastaus luvassa on "sijainnit selviävät hankkeen tarkemman suunnittelun edetessä eikä niiden käsittely sisälly ympäristölupamenettelyyn" Nämä aiheuttavat kuitenkin merkittäviä maankäytöllisiä haittoja/rasitteita ja vaativat luvitusta.

Kysymyksiä:

Mitä kautta voimalasta lähtevä kaukolämpöjohto aiotaan rakentaa, jotta se yhdistyy olemassaolevaan kaukolämpöverkkoon?

Missä voimalaitos liittyy valtakunnan sähköverkkoon? Mitä kautta voimalan vaatima liittymisjohto reititetään ja kuka sen rakentaa? Onko hankkeen vaatimat sijoituslupa-asiat selvitetty?

Mitä em. tarpeista on kerrottu/neuvoteltu/sovittu maanomistajien kanssa? Välimatka Korvenmäeltä Ylhäisten sähköasemalle tai nykyisen kaukolämmön runkoverkon alkupisteelle, on linnuntienä n. 6 km. Edetäänkö edellä olevissa linnuntietä tai Mahtinaisentien vartta pitkin ja miten otetaan huomioon, että tunnin junan ratakin pitää joko ylittää tai alittaa?

Kenen kustannettavaksi sähkölinjan ja kaukolämpöjohdon rakentamiset tulevat?

Marjatta Halkilahti

kaupunginvaltuutettu KD sitoutumaton

Kaupunginjohtajan vastaus:

Mitä kautta voimalasta lähtevä kaukolämpöjohto aiotaan rakentaa, jotta se yhdistyy olemassaolevaan kaukolämpöverkkoon? Kaukolämpöjohdon reitti kulkee pääosin Karjaskyläntien, tien 52 ja Muurlantien kautta Horninkadulle.

Missä voimalaitos liittyy valtakunnan sähköverkkoon? Mitä kautta voimalan vaatima liittymisjohto reititetään ja kuka sen rakentaa? Onko hankkeen vaatimat sijoituslupa-asiat selvitetty? Sähköverkkoon liitytään Ylhäisten kytkinasemalla. Reitti kulkee samassa kaivannossa kaukolämpöputken kanssa n. puoliväliin tien 52 varressa. Sähkökaapelin reititys on alustavasti suunniteltu jatkuvan tien 52 laidassa, josta se poikkeaa Ylhäisten asemalle. Luvat on haettu ja pääasiassa myös sovittu kaukolämpöputken reitin osalta. sähkökaapelin loppuosan sijoitusluvitus tullaan hakemaan ja sopimaan kevään aikana

Mitä em. tarpeista on kerrottu/neuvoteltu/sovittu maanomistajien kanssa? Kaukolämpöputken sijoitusluvat on sovittu lähes kokonaan ja kaikkiin maanomistajiin on oltu yhteydessä. Sähkökaapelin osalta n. puolet reitistä on sovittu.

Välimatka Korvenmäeltä Ylhäisten sähköasemalle tai nykyisen kaukolämmön runkoverkon alkupisteelle, on linnuntienä n. 6 km. Molemmissa tapauksessa reittien pituus on n. 7 km.

Edetäänkö edellä olevissa linnuntietä tai Mahtinaisentien vartta pitkin ja miten otetaan huomioon, että tunnin junan ratakin pitää joko ylittää tai alittaa? Reitti kuvattu yllä. Mahtinaisentien/tien 52 reittiä pyritään hyödyntämään. Sähkökaapeliyhteys rakennetaan nykyiseen maastoon ja jos tulevaisuudessa jokin tie, rata tai muu rakenne vaatii, kaapeli on siirrettävissä ja suojattavissa. Laitoksen käyttö ja kaukolämmöntuotanto varmistetaan varayhteydellä, jolloin muutokset eivät pysäytä tuotantoa muuten kuin sähkön tuotannon osalta.

Kenen kustannettavaksi sähkölinjan ja kaukolämpöjohdon rakentamiset tulevat? Rakentamisen maksaa Lounavoima

Kommentoi kirjoitusta.

Pommi vai pallo?

Perjantai 8.3.2019 klo 17:17

Pommi vai pallo?

Pommi vai pallo? Suomen hallitus kaatui kesken vaalikauden viimeksi vuonna 1982.

Minulle ennemminkin lumipallo, jota melkein neljä vuotta edestakaisin kieritettiin ja pyöritettiin ja johon matkan varrella tarttui kaikennäköistä karvaa ja rikkaruohoa, tarttui paljon, paljon muuta kuin mitä alunperin oli hallitusohjelmassa sovittu.

Jätin yks päivä kommentin Kaija Kelhun puheenvuoroon "Saisi kuolla pois tämä menossa oleva sote -sotkuilu.
Riittäisi, että tarkistetaan eri terveyskeskusten toiminnat, otetaan niistä käyttöön ne parhaat ja hoidetaan tietojärjestelmien viidakko samaan tietokantaan!"

Puoleltapäivin kävin Salossa terveyskeskuslääkärin lähetteellä röntgenissä. Oli mahan tähystys sekä polven ja lonkan kuvaus. Loistavaa palvelua tänäänkin!

Ei tässä mitään isoja muutoksia kaivata. Terkut seuraavalle hallitukselle: tulkaa ottamaan tk -mallia Salosta! 

 http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271100-pommi-vai-pallo

1 kommentti .

viimeinen päivä

Perjantai 8.3.2019 klo 15:40


asuntopoliittinen ohjelma

Profiilikuvan paikka

Marjatta Halkilahti
8. maaliskuuta 2019 kello 15.34.40

 0

Melkoinen asiantuntijajoukko koolla ollut on, mutta vähän tulee ohjelmasta olo (kun sen äkkisiltään lukee), että sihteerinä toiminut on vain kirjannut ylös työryhmäläisten ajatuksia ja sellainen koko kokonaisuuden hahmottaminen on jäänyt ohueksi. Plussapisteitä sentäs sivuille 34-35!

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »