Uusimmat kuvat

käänteitä ja kurveja

Keskiviikko 17.7.2019 klo 22:59

Käänteitä ja kurveja. Mitä minä äsken netistä löysinkään? Tällaista löysin Salkkarin (Salon Seudun Sanomat) sivustoilta:

Uusi käänne saksalaisyhtiön ja Salon kiistassa

Salon kaupunki ja sähköautojen langatonta latausta kehittävä saksalaisyhtiö Magment UG voivat sittenkin jatkaa neuvotteluja testiradan rakentamisesta Saloon.

– Hankkeessa ei ole mitään vikaa, ja me olemme luvanneet neuvotella heidän kanssaan uudestaan. Heillä on erittäin hienoja ja uskottavia suunnitelmia, kaupunginjohtaja Lauri Inna kertoi Salon Seudun Sanomille keskiviikkona aamupäivällä."

Simmottis vai pitääkä todeta: tämmöttis!

Edelleen olen sitä mieltä, että IoT Campuksen sakki tämän jutun nyt saisi hoitaa. Toki on se varmaan hienoa, että kaupunginjohtaja on neuvotteluissa mukana, mutta kaupungin kukkaroa en tähän hankkeeseen availisi. 

..

Yks päivä motkotin kaupungin nurmikkojen leikkuusta:

Nurmikkojen leikkuussa olisi siinäkin toivomisen varaa, esim. urheilukentän vierustassa on tällä hetkellä ihan kummallista. On vissiin leikkurissa bensa loppunut kesken tai leikkaajalta työpäivä. Saas nähdä kuinka kauan rikkaruohontöröt Perniöntien varrella "kukkivat"!    

Yllätys, yllätys, hyvä, ettei auton ratista kiinni pitäminen "flitannut", kun ehtoon edellä kaupungilla kävin: rikkaruohontöröt oli joku käynyt pois niittämässä. Oli niin siistiä että! Nyt meni piikkiin joka päivä parempi city. Jes!

2 kommenttia .

jatkoa

Tiistai 16.7.2019 klo 21:12

Jatkanpa edellistä blogia

Pahinta olisi se, että joku toimiala (mikä muu kuin kaupunkikehitys?) työntää sähköautojen langattoman latauksen testiradan toteuttamisen kaupungin talousarvioehdotukseen vuodelle 2020. Sitten olisi helppo todeta, jotta juu, työn alla tämä vasta oli.

IoT Campuksen sakki tämän saksalaissotkun nyt hoitaa saisi. Tai mitä varten tuo campus perustettiin? Sivustoilla on komeaa hehkutusta osaamisesta, mm., että se on Innovaatioalusta tulevaisuuden teknologian ratkaisuille, edelleen: Salo IoT Campus on yritysten, tutkijoiden ja oppilaitosten yhteisö, jossa rakennetaan älykkäämmän tulevaisuuden teknologioita. Kampuksen katon alla työskentelevät sekä IoT-alan suunnannäyttäjät että alojensa parhaat palveluyritykset.

Vähän tulee olo, että tähän kaupunkiin tarttis palkata sellainen työntekijä, olkoot nimike nyt vaikka UhkaTarkastaja, joka syynäisi kaikki tulossa, menossa, tyrkyllä olevat hankkeet ja pitäisi huolta siitä, ettei kukaan vahingossakaan mene allekirjoittamaan mitään, ellei asiasta joku ylempi raati ole hyväksyntää antamassa ja/tai päätöstä tekemässä.

On heinäkuu ja ihmisten pitäisi saada lomiansa viettää. Ihan rauhassa. Tällaisia 254 000 euron lasku- uhkia ei ole kiva uutisina lukea, ei päättäjien eikä tavallisten kaupunkilaisten. "Muutenki jo persaukinen city!" toteaa moni. Myös minä!

Kommentoi kirjoitusta.

tyrmistyttävä ylläri?

Tiistai 16.7.2019 klo 17:25

Tällaista uutista tänään: Salon kaupunginhallitus on tyrmistynyt kaupunginjohtaja Lauri Innan allekirjoittamasta aiesopimuksesta saksalaisen yhtiön kanssa. Sopimuksesta ei ollut kerrottu kaupunginhallitukselle.

Minun mielestäni nyt, siis nyt, tuo ei ollut mikään ylläri -juttu! Edellinen kerta, edellinen tapahtuma varmaan sellainen olikin, siis tämä, kun kaupunki sai moitteita apulaisoikeusasiamieheltä. Tapahtunutta selvitti tilapäinen valiokunta ja valtuusto kuuli valiokunnan yhteenvedon 20.5.2019. 

Hiljaistahan kaupunginjohtajan allekirjoittaman aiesopimuksen ympärillä ollut on, mutta ei se piilossa ole ollut. Juttua ja uhoa oli mm. paikallislehdessä 10.11.2018 ( ".. sähköisiä parkkipaikkoja rakennetaan ensin Salon IoT Campukselle, myöhemmin muuallekin") ja tässä samaa asiaa: 05.11.2018 // Autoilun mullistavaa induktiolatausta testataan Salossa.  Älykästä Salo -cityä on nyt tuupattu esiin milloin mistäkin aiheesta: Salo pyrkii Suomen älykkäimmäksi kaupungiksi – allekirjoitti yhteistyösopimuksen älykaupunkihankkeesta

Tämä kyllä pitää paikkaansa: "Kaupunginjohtaja päättää, mitä asioita kaupunginhallituksen käsittelyyn viedään ja miten kaupunginhallituksen asioista tiedotetaan", mutta mutta olisin luullut tässä tapauksessa, jos kerta jotain sähköautojen langattomuustestailusta kaupunginhallituksen iltakoulussakin kerrottu on ja kaupunginjohtaja asian virallisesti eteenpäin viemisen sitten ilmeisesti unohtanut on, että edes joku kaupunginhallituksen jäsenistä olisi kysynyt jossain kokouksessa (niitä on suurin piirtein kahden viikon välein), mitä tälle lataustestailulle kuuluu! Että missä mennään? 

Hyperloop oli jo oma kohinansa. Rahaa kyllä paloi, mutta valmista ei tullut, ei vaikka esim. kaupunginarkkitehti (nyt eläkkeellä) teki "kuttaperkkavisio" -keikkoja milloin missäkin ja juttua riitti myös julkisuuteen: 

Helsingistä putkipostijunalla Tukholmaan 30 minuutissa - Salo pyrkii hyperloopin johtotähdeksi

Salon Hajalassa mietitään jo hyperloop-putken väriä

--

Taidanpa suunnistaa pihalle katsomaan mitä ylläreitä sieltä löytyy. Vettä tuli taivaasta pari tuntia sitten kuin saavista kaataen!

 

 

 

2 kommenttia .

oikeasti mietittävää tai sitten ei

Sunnuntai 14.7.2019 klo 22:53

Edellisen blogini kommenteista löytyy mm. tällaista: "Kaupunkikehityslautakunta voisi oikeasti alkaa miettiä Salon katukuvan kehittämistä. Aloittakaa vaikka Eino Heinon talosta, vai olisiko siihenkin kiva maalata joku kiva kuva piristämään ihmisten mieltä?"

Näitä "einoheinoja" tässä maassa on, on muuallakin kuin Salossa, mutta ei näihin niin vaan voida puuttua.

Salon kaupunki Pöytäkirja 4/2018 16

Rakennus- ja ympäristölautakunta § 26 14.02.2018

Rakennus- ja ympäristölautakunta § 55 11.04.2018

http://salo.oncloudos.com/kokous/20183925.PDF

Myös blogini "24.10.2017" kertoo jotain. 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/06/18/25315

Osuuskaupan rakennuksista kertovat blogit "näkky jo" 16.4.2014 ja "toinenki" 7.4.2014. 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2014/04/16/1656 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2014/04/07/1650

Minä en Salo -cityn kaupunkikuvaa erityisemmin fanita. Olen siitä varmasti ihan riittävästi julkisesti motkottanutkin. Kaupunkimainen se ei ole, ei sinne päinkään kuin mitä ovat esim. Jyväskylä tai Lohja.

Urheilukentän alue ja Mököistenmäki ovat jotain, mutta eihän se riitä, eikä se, että meillä on Suomen paras tori, Toki torin ympäristöä piristää tällä hetkellä vastavalmistunut kerrostalo ja joelle rantautunut jokiravinteli, mutta eivät nekään koko kokonaisuutta pelasta. Torin ympäristö näyttää ei -toripäivinä todella ankealta. Puisto kyl on nätti, mutta esim. puistoa, ihmisiä puolustavat kiviset kukkalaatikot (kai ne jotain turvallisuusjuttuja ovat) ovat vallan kauhiat!  En tiedä kenen on valinta, mutta rumat ovat. Fengshuista ei ole tietoakaan! Ihan ovat töktök! Olisivat edes vatupassissa!

Turuntie-Helsingintie on minun silmissäni ankea sekin. Ja nuhruinen. Ja esim. Vähäjoki on päästetty vallan kauhiaksi. Tällä hetkellä jokea ei joeksi hetikohta edes tunnista (täynnä luonnonkukkaa), mutta vartoos vaan, kun tulee syksy, niin se on tämän näköinen://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2338231. Motkottanut olen tuostakin, mutta ei se paljon auta. Nurmikkojen leikkuussa olisi siinäkin toivomisen varaa, esim. urheilukentän vierustassa on tällä hetkellä ihan kummallista. On vissiin leikkurissa bensa loppunut kesken tai leikkaajalta työpäivä. Saas nähdä kuinka kauan rikkaruohontöröt Perniöntien varrella "kukkivat"!    

Mites tätä nyt, tätä motkotusta tiivistäisi? Tiivistänpä näin: Ennen ennenkuin kaupunki lautakuntineen (kaupunkikehityslautakunta tai rakennus- ja ympäristölautakunta) voi ruveta puuttumaan toisten omistuksiin, rakennuksiin tai ympäristöön, sen pitää hoitaa ovat omistuksensa. Sehän meillä nyt ainakin takkuilee. Jos omat rakennukset ja maisemoinnit repsottavat, niin minun mielestäni on, ellei nyt täysin laitonta, niin ainakin noloa mennä puuttumaan toisten tatuointeihin, on niitä sitten talojen seinissä tai ihmisten ihossa! 

Että näin. Minulla itsellähän on  ihan siistit nurkat. Passaa vaan tulla tupa- ja pihakierrokselle. Oma kehu paras kehu.

1 kommentti .

mitä mieltä?

Perjantai 12.7.2019 klo 16:03

Mitä mieltä muraaleista?

Facebookissa on ryhmässä Salon seudun puskaradio nostettu esiin Helsingin Sanomissa julkaistu Paula Holmilan kolumni: Huonot muraalit ovat visuaalista saastetta, joka pilaa kaupunkikuvaa. Erityisesti esille on nostettu Salon kaupunki. 

Kovin on kummallista tietoa, jota kolumnin kirjoittaja esille nostaa ja oikein piti, melkein suurennuslasilla tarkistaa, mikä mahtaa olla kirjoittajan ammatti, työ, tehtävä tai tausta. Näyttää olevan arkkitehtuuritoimittaja.

Joku puskaradiolaisista oli kommentteihin (niitähän siihen sitten tietysti paukahti vino pino, siis paljon) esille nostanut toimittajan facebook -sivuston (julkinen sivu) ja sieltä paljastuu lisää kummallisuuksia. Toimittaja Holmila antaa ymmärtää, että hän oli soittanut monille salolaisille virkamiehille, eikä kukaan tuntunut tietävän, miten muraalit Saloon ilmestyivät.

En voi ymmärtää, miten tuollainen väite on edes mahdollista. 

Tuskin tässä maassa on enää yhtään kuntaa tai kaupunkia, joilla ei olisi nettisivustoja. Googlettamallahan ne löytyy. Helposti myös eri toimialat. 

Toimittaja ei ilmeisestikään ollut löytänyt, oliko hakenutkaan, näitä sivustoja: Päätöksenteko ja organisaatio ja edelleen  Organisaatiokaavio ja jos kerta arkkitehtuurialan ihmisiä on, niin luulisi, että kaupunkikehityksen sivuille hän nyt ensimmäiseksi olisi suunnistanut. Ja on siellä lautakuntalaistenkin nimet, puhelinnumeroineen kaikkineen!

Toimittajat tekevät työtään, jotta lehtien lukijoilla olisi jotain luettavaa, ihmeteltävääkin, mutta tämä HS - kolumni on kyllä omanlaisensa muraali-moraali -sohaisu. Tai no, ehkä tuolla kirjoituksella kaupunkimme saa ilmaista mainosta ja se tuo Turisteja Salo -cityyn. Siis tervetuloa meille! 

 

..

 

Muuten: Ei salolaisia muraaleja kaupungin rahoilla hankittu. Salossa muraalien "isukki" on valtuutettu Jarkko Anttila. Salon seinämaalaukset ovat olleet osa valtakunnallista Upea18-taidefestivaalia.  

Lisää niitä saisi olla. Minun mielestäni!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi

4 kommenttia .

vähän kaikkee

Keskiviikko 10.7.2019 klo 14:57

Menemistä, tulemista, sitä sun tätä. Noin voisi tiivistää menneen viikon. Oli teatteria Paimiossa, Rantajamit Lohjalla, teatteria Vuohensaaressa, avoimet puutarhat ja kahden päivän sokkomatka. 

Liian paksu perhoseksi jakanee mielipiteitä. Pääosan esittäjä Louna Pelkonen oli kyl hyvä, mutta muutoin esitys ei minua ihmeemmin sytyttänyt. Kai minä odotin ohjauksesta jotain samantapaista kuin mitä oli muutama vuosi sitten Niskavuoressa. Sama oli ohjaaja eli Mikko Kouki, mutta Niskavuoressa tapahtui, tässä "vähä sillai laahustetti vaa". Nooh, se on nyt vain minun mielipide. Joku toinen voi Kaisun ja Ernin tarinasta tykätä kovinkin ohjauksineen kaikkineen.

Rantajamit on omanlaisensa tapahtuma. Kovaäänistä menoa musiikin puolesta, mutta kun tarjolla on myös hyvää ruokaa ja hyvää seuraa, niin kyllä siinä meikäläisen ikäinenkin yhden ehtoon pärjää.

No sitten Vuohensaari ja Myrskyluodon MaijaMusikaalin ohjaaja Peter Nyberg on vakuuttavasti sovittanut Maijan ja Jannen elämää Vuohensaaren maisemiin ja maastoon. Pääosan esittäjät Merita Seppälä ja Roope Pelo osaavat hienosti, todella hienosti tulkita sen, mitä pitääkin. Ja Ami Aspelund vanhana Maijana. On siinä nainen paikallaan. Ja kaikki muutkin näyttelijät. Katsoja saa näytelmästä varmaan just sen, mitä on lähtenyt katsomaan ja kokemaan: meren, vuoroin armottoman, vuoroin armollisen läsnäolon ja kalastajaperheen välillä ankarankin arjen. Perheen ilot, surut, murheet ja menetykset tuntee kyllä esityksen myötä nahoissaan. Kun näytöksen päätyttyä kotiin ajoin, niin ajattelin, että onneks tuollainen ei ole ollut minun elämääni. Minusta ei Maijaksi olisi ollut!   

Rantajamit, avoimet puutarhat ja sokkomatka ovat jo olleet ja menneet, mutta em. teatteriesityksiin ehdit vielä.

--

Lisäänpä nyt tämänkin linkin:

https://issuu.com/salonjokilaakso/docs/salonjokilaakso_vko_28_2019?

kts. ja lue sivut 10-11. Onhan tuossa lehdessä muutakin luettavaa. Kerrotaan mm. kiikalalaisten ja kiskolaisten päivästä 7.7.2019. Tulevana sunnuntaina 14.7.2019 on sekä Suomusjärvi että Trömperi -päivät ja Särkisaloon on mahdollista mennä 20.7.2019.

https://www.salo.fi/tapahtumat/kesakiertue/

1 kommentti .

avoimet puutarhat

Sunnuntai 7.7.2019 klo 22:10

Tulipahan tehtyä kierros sarjassa Avoimet Puutarhat. Yritin löytää paikkoja, joissa en olisi aikaisemmin käynyt.

Halikosta löytyi yksi: Toivon Tila. Olipa omanlaisensa paikka. Toinenkin halikkolainen kohde löytyi, toki hakemalla hakien ja kun se löytyi, totesin, jotta olen minä paikassa joskus aikaisemminkin käynyt: Päivärinteen puutarha. Aika lailla omanlaisensa paikka sekin. Boheemipuutarha. Niin näkyy "mainoksessa" lukevan. No niin varmaan!

Kummatkaan nuo eivät olleet nk. mun juttu! Eikun ettenpäi!

Suunnistin ystävättäreni kanssa Muurlaan ja Koivulan puutarhaan, mutta siinä vaiheessa päivää siellä oli tien varrella niin niin paljon autoja, että päätimme kurvaista ensin Ilolan puutarhaan.

Istuttamiset ja kasvien kasvattamiset osaava Ari Laakso ei taaskaan tuottanut pettymystä. Paikka on aivan huikea. Kaunista katseltavaa on ihan joka puolella. Rakennuksetkin ovat just viimeisen päälle ja siistinä. Ei ole isännällä ollut vapaa-ajan ongelmia, mutta voi olla, että hänellä on vuorokaudessaan muutoinkin enemmän tunteja kuin mitä esim. minulla.

Kiikalasta takaisinpäin ja Muurlaan. Samaa kuin Kiikalassa. Kyllä on isännällä ja emännällä Pertti ja Airi Nummella heilläkin vuorokauden tunteja varmaan enemmän kuin mitä meillä muilla ihmisillä. Ei voi kuin ihmetellä ja ihastella sitä, mitä he ovat aikaiseksi saaneet. Huikea paikka heilläkin.

Vähän vettä tuhnutti, kun kotiin tulin, mutta meninpä hetkeks aikaa pihalleni minäkin. Muutaman kasvin siirsin, muutaman poistin. Nooh, erityistä huikeutta en tänään aikaiseksi saanut, mutta siitä olen ikionnellinen, että yks ruusu, joka pihalla ja puutarhassani leviää villisti ja omin päin ei ole kurtturuusu, siis se hävitettävä tapaus. Minulla on Valamonruusua. Se selvisi Koivulan puutarhassa. Siellä oli samanlaista ja Airi kertoi nimen. Minähän en ruusuista paljon muuta tunnista kuin juhannusruusun!  Ei nyt sitten tartte pelätä, että EU-haittakasvitarkastaja tulee vuonna 2022 pihalleni ja sakottaa minua laittomista ruusupuskista. Luulin jossain vaiheessa, että minulla saattais olla kaks kurttua, mutta kyllä ne ovat ihan jotain muuta, sillä ne eivät leviä. Isosti  h u a h !

Kommentoi kirjoitusta.

kesän viettoa

Sunnuntai 30.6.2019 klo 0:53

VoiVoi ja Kiitos Kiitos.

Teitä päivittäin sivuillani kävijöitä on paljon. Jos joku on nyt ihmetellyt, että miksvarten täällä hiljaista ollut on, niin kerron: ulkona mää puuhastelen. Kaikennäköistä! Ja pitkin päivää.

Ennen juhannusta meni mm. vanha, vanha sireeniaita nurin. Se oli oikein semmonen sekä että -tapaus = levee ja korkee ja olisi pitänyt kaataa jo vuosia sitten. Oli mulla kaatamisessa avustaja, mutta se oksien kerääminen (korkeita kun mitkä) ja alueen siistiminen, se oli mun tehtävä. Ei ollut kivaa! Ei. 

On ollut päiviä, jolloinka illalla olo päivän puuhastelun jälkeen on ollut kuin mankelin läpi vedetty, joten vaikka päässäni kirjoittamisen aiheita vähän pyörisikin, niin ei niitä enää ehtoolla myöhään jaksa tekstiksi vääntää. Ja voinhan mää joskus pientä loman poikastakin pitää. Kirjoittamisesta meinaan..

 

 

Kommentoi kirjoitusta.

ja taas motkotetta!

Lauantai 15.6.2019 klo 23:21

Tuon kantelija olen minä. Lehdessä todetaan mm., että "Aiempaan kanteluun, joka johti eduskunnan oikeusasiamiehen kaupungin johdolle antamiin huomautuksiin, nykyinen ei liity."
 
No juu, ei liitykään, eikä minun Helsinkiin lähettämässäni postissa ensisijaisena ollut kantelun nimellä kulkeva juttu, vaan halusin lähettää vanhusten ruokailuun liittyvistä päätöksenteoista valmisteluineen ja vitkutteluineen vähän informaatiota. Tapahtui helmikuussa 2019. Ja esitin, että tiedoksi vain! Että ei täällä ihan sillä lailla hommat hoidu kuin mitä hyvä hallintotapa edellyttäisi. 
 
Olen minä noita tapahtumia, minun  mielestäni kehnoja sellaisia, tänne sivuilleni pitkin matkaa sen verran esille nostanut, että en niitä enää tässä kohtaa toista. Nostan esille vain pykälät, sen, mistä kaikki alkoi plus sen jälkeiset.
Eiköhän näistä selviä, että on sitä pientä hässäkkää ollut. 
Sote 30.01.2019
Sote 13.03.2019
Sote 13.03.2019
Hallitus 25.03.2019
Valtuusto 01.04.2019
Valtuusto 01.04.2019
Sote 15.05.2019
Hallitus 27.05.2019
Noin monta, eikä vaan meinaa tulla valmista!! Mutta: 10.6.2019 tapahtui jotain. Oli valtuuston kokous ja ykskaks yllättäen tässä kohtaa http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194113-23 , pantiin "palikoita" uuteen järjestykseen. Valtuutettu Timo Lehti esitti päätösehdotukseen täydennykseksi pontta. Kiittäen kannatin. Ja moni muu. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. 
Katso tai kuuntele video, kohdasta n. 4.04.05 eteenpäin.
 
 
Ehkä taustana esitykselle oli tämä soten esityslistalla näkyvä asia:
Ehkä tuli huoli ja hätä, että "kyllä tässä nyt jottain tarttis tehrä!"
 
xx
 
Toivottavasti myös tästä asiasta menee postia Helsinkiin:
 
 

Salo sai moitteita päivähoitopäätöksistä – kaupunki ja avi eri mieltä vanhempien kuulemisesta

https://www.sss.fi/2019/06/salo-sai-moitteita-paivahoitopaatoksista-kaupunki-ja-avi-eri-mielta-vanhempien-kuulemisesta/


2 kommenttia .

kysellään ja ihmetellään

Tiistai 11.6.2019 klo 10:50

Eilinen valtuuston kokous oli piiiitkä. Se alkoi klo 18.00 ja päättyi, jaa-a, tais olla 22.30 kun kokoussalista pois lähdettiin. 

Jospa aloittaisin kokouksen loppupäästä. Videon lopusta löydät kyselytunnin ja sieltä tämän esittämäni asian:  

Salon kaupunginvaltuusto
Kyselytunti 10.6.2019


Salon Seudun Sanomissa oli 30.5.2019 juttu kuntaliitoksen jälkeen Salon kaupungin omistukseen siirtyneistä kiinteistöistä.

Varmaan moni muukin kuin minä kiinnitti huomiota lehtijutun kohtaan, joka kertoi, että Halikon VPK on yrittänyt ostaa Salon kaupungilta Kokkilan paloasemaa. Sympolinen tarjous palokuntalaisten mielestä huonokuntoisesta rakennuksesta on ollut 112 euroa, mutta se ei ole kelvannut, vaan kaupunki on antanut ymmärtää, että asemasta pitää saada yli 30 000 euroa, siis kohteesta, jossa lehtitiedon mukaan ei ole edes lavuaaria, suihkutiloista puhumattakaan.

Omistuksen siirtymisen jälkeen palokuntalaiset olisivat sitoutuneet tekemään paloasemalle täydellisen remontin ja lehtitiedon mukaan se olisi sopinut myös V-Suomen pelastuslaitokselle.

Johonkin tuo esille nostettu kaupungin haluama hinta pitää perustua.


Kysyn
Minkä suuruisesta alueesta on kysymys?
Mihin kaupungin hintapyyntö perustuu?
Mikä on kiinteistön kirjanpitoarvo?
Onko Kokkilan paloaseman kunto selvitetty kaupungin taholta?
Onko kaupunki arvioinut, kuinka paljon rakennuksen korjaaminen tulisi maksamaan, jos se korjattaisiin siihen tasoon, jota palokuntalaisetkin ovat suunnitelleet?

Marjatta Halkilahti
kaupunginvaltuutettu

..

Jos ei muuta niin toivottavasti tämä herättää jonkun tahon katsomaan kaikkia kaupungin alueella olevia VPK -taloja sillä silmällä, että kenen ne ovat. Ainakaan Muurlan ja Suomusjärven talot eivät ole kaupungin omistuksessa.

SSS 30.5.2019

https://www.sss.fi/2019/05/vanhoille-kiinteistoille-uusia-elamia-vpkn-112-euroa-eikelvannut-salolle/

Kommentoi kirjoitusta.

esityslistalta poimittua

Perjantai 7.6.2019 klo 13:19

Tämä on on ollut näin:

Kaupunginvaltuuston kyselytunti

Valtuutetulla on oikeus esittää kaupunginhallitukselle tai kaupunginjohtajalle kyselytunnilla vastattavaksi lyhyitä kysymyksiä kunnan hallintoa ja taloutta koskevista asioista. Valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto sopii kutakin valtuustokautta varten kyselytunnin järjestämistavasta ja käytännön menettelytavoista. 

Kyselytunti on julkinen. 

Valtuuston puheenjohtaja toimii puheenjohtajana kyselytunnilla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja tai heidän määräämänsä vastaa kysymyksiin. Kysymyksiin vastataan saapumisjärjestyksessä, ellei puheenjohtaja toisin päätä. 

Kysymys on toimitettava kirjallisena viimeistään siinä ajassa kuin valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto on kysymysten toimittamisesta sopinut.

!0.6.2019 valtuuston esityslistalla on edellä olevaan muutosesitys kohdassa Kaupunginvaltuusto 82 10.06.2019 Puheenjohtajaneuvoston linjaus kyselytunneista:

Puheenjohtajaneuvosto päätti 3.6.2019 kyselytunnin seuraavasta toteuttamisesta valtuuston kokouksesta 10.6.2019 alkaen:

”Kaupunginvaltuuston kyselytunti järjestetään välittömästi kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen. Kyselytunti on julkinen ja se videoidaan. Kysymykset on jätettävä kirjallisesti viikkoa ennen kokousta ja kohdistettava joko kaupunginjohtajalle tai hallituksen puheenjohtajalle, jotka voivat harkintansa mukaan ohjata vastauksen antamisen jollekin virkamiehelle. Kysymykset toimitetaan osoitteella kirjaamo@salo.fi. Valtuutettu saa esittää enintään kaksi kysymystä samalla kyselytunnilla. Kysymys saa olla enintään minuutin pituinen ja siihen annettava vastaus enintään kahden minuutin pituinen. Mikäli kysymys ja vastaus eivät täytä annettua ehtoa, ne palautetaan. Valtuutetut voivat esittää lisäkysymyksiä puheenjohtajan harkinnan mukaan. Lisäkysymys ja siihen annettava vastaus saavat kumpikin olla enintään minuutin mittaisia. Kysymykset ja niihin laaditut vastaukset viedään kaupunginvaltuuston kokousintraan. Niistä ei laadita muistiota eikä niitä arkistoida.”

Esitys on ihan ok. Hyvä vaan, että siirtyy varsinaisen kokouksen loppuun. Jos joku ei mahdollisia kyselyitä ja vastauksia enää halua kuulla ja kuunnella, niin voi lähteä kotiin. 

Mutta-mutta!

Ei tätä kyselytuntimuutosta saman tien eli 10.6.2019 toteuttaa voi.Tyylikästä olisi ollut, tai käytänkö taas sanoja hyvä hallintotapa, että asialle olisi ollut ehdotus. Nyt sitä ei ole. Vaikka valtuustoryhmien puheenjohtajaneuvosto mm. kyselytuntia koskevista käytännön toimista saakin sopia, niin olisi tässä asiakohdassa nyt voinut olla vähintään, että merkitään tietoon saatetuksi. Ohjetta löytyy, jos ei muualta niin Kuntaliitolta:

https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/laki/kokousmenettely/toimielimen-kokoontuminen

"Yksittäisen asian kohdalla esityslistaan merkitään asiaotsikko, selostus asiasta sekä päätösehdotus. Päätösehdotuksen on oltava sellainen, että toimielin voi hyväksyä sen päätökseksi."

https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/laki/kunnan-paatoksenteko/asian-valmistelu

Ja miksvarten esitys ei ole toteuttamiskelpoinen 10.6.2019?

Siks, että asia on täytäntöönpanokelpoinen vasta, kun asiasta on päätetty, pöytäkirja kirjoitettu ja tarkastettu.  Tammikuussa 2019 on mm. Aluehallintovirasto antanut ohjetta: " Aluehallintovirasto kiinnittää Salon kaupungin huomiota hyvän hallinnon vaatimusten noudattamiseen valtuuston pöytäkirjojen tarkastamisessa ja päätösten täytäntöönpanossa."

Tarkastuksen kohdallakin meillä tuntuu olevan lipsumista. Täältä löytyvästä virheestä 

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194112-9

olisi selvitty sillä, jos pöytäkirjantarkastajat olisivat todella lukeneet ja tarkastaneet pöytäkirjan. Nyt virhettä pitää korjata ja paikata ja keksiä tapahtuneelle hieno otsake:

90 Kaupunginvaltuuston 6.5.2019 pöytäkirjassa olevien kirjoitusvirheisiin rinnastettavien virheiden korjaaminen

--

Palaan takaisin asiakohtaan 82 Puheenjohtajaneuvoston linjaus kyselytunneista.

Se nyt on siinä, missä onkin, mutta kyllä kohdassa 81 Asioiden käsittelyjärjestys pitäisi maanantaina selkeästi kertoa, missä esityslistan tai po. kokouksen kulun kohdassa 10.6.2019 kyselytunti on. Onko se esityslistan alkupäässä, kuten aikaisemmin vaiko lopussa? Tai onko sitä lainkaan! 

Mahdolliset kysymykset on lähetetty viikkoa ennen kokousta. Tällöin kukaan mahdollisista kyselijöistä ei ole voinut tulevaa muutosta tietää. 

Pelkästään esityslistan asia no 82 mukaan ei voida toimia. Se ei ole täytäntöönpanokelpoinen, jos se on tarkoitus heti 10.6.2019 käyttöön ottaa!

Jos esitys tarkoittaa, että vasta 10.6.2019 kokouksen jälkeen, niin asia on ok. Mutta varsinaista ehdotusta olisin asialle silti kaivannut! Ja selkeyttä, miten 10.6.2019 toimitaan!

Jos meni sanoila saivarteluun, niin menkööt! Hyvää viikonloppua Ystävät! 

taustat:

https://www.salo.fi/attachements/2017-08-29T15-34-1670.pdf

97 § Valtuustoryhmien puheenjohtajaneuvoston kutsuminen ja tehtävät

Valtuuston puheenjohtaja kutsuu valtuuston puheenjohtajistosta ja vaaleissa mukana olleiden puolueiden muodostamien ryhmien puheenjohtajista koostuvan puheenjohtajaneuvoston, joka sopii muista kuin hallintosäännössä määrätyistä valtuuston kokoustoimintaa ja kyselytuntia koskevista käytännön toimista. Neuvostossa voi olla muitakin jäseniä valtuuston puheenjohtajan harkinnan mukaan.

132 § Kyselytunti

Valtuutetulla on oikeus esittää kaupunginhallitukselle tai kaupunginjohtajalle kyselytunnilla vastattavaksi lyhyitä kysymyksiä kunnan hallintoa ja taloutta koskevista asioista. Valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto sopii kutakin valtuustokautta varten kyselytunnin järjestämistavasta ja käytännön menettelytavoista. Kyselytunti on julkinen.

Valtuuston puheenjohtaja toimii puheenjohtajana kyselytunnilla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja tai heidän määräämänsä vastaa kysymyksiin. Kysymyksiin vastataan saapumisjärjestyksessä, ellei puheenjohtaja toisin päätä.

Kysymys on toimitettava kirjallisena viimeistään siinä ajassa kuin valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto on kysymysten toimittamisesta sopinut.

Kommentoi kirjoitusta.

vaihtoehtoja

Torstai 6.6.2019 klo 15:53

Lukemista vai torille?

Kaupunginvaltuusto

Esityslista 10.06.2019 klo 18:00 - 
Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, Tehdaskatu 2, Salo

Kaupunkikehityslautakunta

Esityslista 11.06.2019 klo 17:15 - 
Halikon virastotalon kahvio, Hornintie 2-4, 24800 Halikko

Tai miten olisi tänään tämmönen vaihtoehto?

Salon Iltatori 6.6.   

Kirpputori klo 16-21
Lasten Laulukaupungin ohjelmaa Jippii-kuoro klo 17
Salon kaupungin tervehdys: Lauri Inna, Saija Karnisto-Toivonen ja Juhani Nummentalo klo 17.45
Lasten Laulukaupungin avajaispuhe: Annika Viitanen klo 18

Trilobeatit klo 18.05
Egyptiläinen kuoro
Salon ukuleleorkesteri

Isäntänä Lasten Laulukaupunki ry

https://www.saloniltatori.fi/ohjelma

Kommentoi kirjoitusta.

kurttuisia ruusuja

Lauantai 1.6.2019 klo 13:52

Kun kirjoittaa vaikkapa vanhustenhoidosta, niin eipä juur kommentteja tipu. Oiskohan vika siinä, että otsake on ollut olematon??

Tässä ei ilmeisestikään ole ollut: Euroopan komissio määrää mitä pihallasi kasvaa!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276794-euroopan-komissio-maaraa-mita-pihallasi-kasvaa

Olen sohaissut ja jopas löytyy mielipiteitä. Monenlaista. Kiitos näistä.

Euroopan komissio määrää mitä pihallasi kasvaa!

Kylmää kyytiä kurtturuusuille: kurtturuusu on haittalaji

Kun päätöksen, määräyksen antaa Euroopan komissio, niin tottahan toki Suomi sitä kirjaimellisesti noudattaa. Että pahimpia vieraslajeja, hushus, täydellinen haittakasvi, hushus, pois nurkista, pihoilta, puutarhoista ja teitten varsilta. 

Kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei siis saa enää päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta, ei myöskään toisesta EU-maasta, ei välittää, ei myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.

Jään nyt vaan miettimään, että mitenkähän Azoreilla asuvat suhtautuisivat, jos heille tulisi määräys, että kaikki saarten hortensiat pitää hävittää. Niitä siellä on. Ja paljon. Jos oikein muistan, niin joku sen sinne alunperin vienyt on. Ei se alkuperäiskasveja ole. On kuitenkin vuosien varrella levinnyt ja noteerattu kauniiksi, jopa niin kauniiksi, että se on tällä hetkellä saarten tunnuskasvi. Kaunis on, mutta pahanmakuista esim. lehmien suussa. Miksei sille anneta tappotuomiota?

En tiedä, mutta aika järjettömänä touhuna pidän nyt viimeisintä uutista kurtturuusun hävittämisestä. 

 

1 kommentti .

syöminen kesälomalle

Torstai 30.5.2019 klo 18:24

Koulujen loma-ajat kurittavat

Näin varmasti on: Kesälomat kurittavat vähävaraisia perheitä – kouluruoan puute koskettaa jopa 150 000 lasta. 

Koulujen loma-ajat ovat kuritusta myös niille ikäihmisille, jotka ovat tottuneet korvausta vastaan käyttämään lähellä kotia sijaitsevaa koulua lounaspaikkanaan. Toki ei niitäkään paikkoja niin vaan ole tarjolla, ei ainakaan Salossa.

Meillä valtuustotaso päättää, onko meillä vanhusten hoitolaitoksia ja jos on, niin millaisia, mutta jos ja kun puhutaan Ikäihmisten ruokailupaikoista, niin siihen ei valtuustolla ole päättämis- eikä vaikutusvaltaa, ei edes kaupunkikehityslautakunnalla, sillä ruokailupaikoista päättäminen on annettu yhdelle ihmiselle. 

Luit oikein. Meillä tuon päätöksen saa  tehdä (kiitos hölmön hallintosäännön) ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö. 

Yhtäällä hoetaan, että  "Suomalaiset ravitsemussuositukset" ovat vanhusten ruokapalvelun laatuperuste, mutta kun tulee loma-aika, niin suositukset ja ruoan saanti siirretään, ainakin meillä, lomalle nekin. 

Voinet tykönäsi miettiä, onko tuo oikein!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276754-koulujen-loma-ajat-kurittavat

Kommentoi kirjoitusta.

komiasta avaruuteen

Lauantai 25.5.2019 klo 13:18

Näin sitä pitää: "Seinäjoen kampanja Avaruuden pääkaupunki taipuu sujuvasti myös englanniksi. Aiemmassa kampanjassaan Seinäjoki kehui olevansa komia. Kaupunki tavoittelee markkinoinnissaan muista kunnista erottautumista rohkeasti, kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki sanoo."

Mites se menikään Salossa? No tällaista on luvattu ja päätetty.

Tämä hanke kyllä tarttis ja äkkiä sittenkin päivittää!

Takkuista on taival tämänkin kanssa.

Mutta Hei,tähän voisit jotain sanoa: Salon paikallisliikennekysely

-- 

"Satist viikonloppu, ollaan kiltist!"

Kommentoi kirjoitusta.

vai nousun kiitoa?

Perjantai 24.5.2019 klo 16:05

Salon Seudun Sanomien digilehteä tilaamattomille näkyy tätä uutista jonkun verran: "Vielä vuonna 2008 kaikki näytti hyvältä. Salon työttömyysaste oli alimmillaan 5,8 prosenttia ja korkeimmillaankin vain reilun prosenttiyksikön enemmän. Sitten alkoi jyrkkä luisu kohti karuja lukemia."

Minä en oikein jaksa innostua noista uutisista. En tykkää siitä, että annetaan kuva ikäänkuin elettäisiin jotain "vallan komiaa kasvukautta", että Nokian jättämästä kuopasta kömmitään vauhdilla ylös-, ulos- ja eteenpäin.

No yritystä on, on varmaan ihan tosissaan, mutta kyllä tähän on hyvä nostaa esille väkilukumme. Mitä se olikaan 31.12.2008? Se oli 54 787 asukasta! Entäs tänään? Salo -sivustoilta löytyy tieto, että se on 52 224.

Kai se työttömyysprosenttikin nyt alaspäin menee, kun työlliset muuttavat citystä pois. 

"Asukasluku on laskenut vuodesta 2011 alkaen ja laski vuonna 2018 odotettua voimakkaammin. Negatiivinen väestökehitys on jatkunut alkuvuonna ja asukasluku on laskenut vuoden 2019 kahden ensimmäisen kuukauden aikana 47 henkilöllä. "

Lisää kaupungin tietoja täältä:

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194112-6

  

2 kommenttia .

eilistä ehtoota

Tiistai 21.5.2019 klo 15:15

Tässä on linkki, jos haluat kuulla, kuunnella eilistä kaupunginvaltuuston kokousta. Varsinaisia asioita oli tasan tarkkaan vain yksi: 78 Tilapäisen valiokunnan ratkaisut.

--

Salon Seudun Sanomissa muutama kommentoija ei tykkää siitä, että Salon johtajien kuulemisista tehdyt muistiot pidetään salassa.

Nooh, video selvittänee miksvarten ne salassa ovat. Juhani Nummentalo sen kertoo.

Kommentoi kirjoitusta.

valiokuntaratkaisuja

Sunnuntai 19.5.2019 klo 22:13

Just on selvitetty kaupungin tarkastuslautakunnan toimintakykyisyyttä ja huomenna kuullaan, mitä toinen kaupunkiin asetettu tilapäinen valiokunta on saanut aikaiseksi!

Kaupunginvaltuusto

Esityslista 20.05.2019
Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, Tehdaskatu 2, Salo

Käsiteltävät asiat

75 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 

76 Pöytäkirjan tarkastaminen sekä tiedoksi antaminen kunnan jäsenille 

77 Asioiden käsittelyjärjestys 

78 Tilapäisen valiokunnan ratkaisut 

--

Jaa-a, mitäpä sitä huomenna sanoisis? 

Ehkä jotain..

Tässä vähän taustoja:

https://www.sss.fi/2019/04/salon-apulaiskaupunginjohtajalle-varoitus-virkavelvollisuuksien-laiminlyonnista/

https://www.sss.fi/2019/01/apulaisoikeusasiamiehelta-huomautus-salon-johdolle/

Kommentoi kirjoitusta.

tälle peukutan

Sunnuntai 19.5.2019 klo 19:09

Riku Rantalan tekstiä:

"Säätytaloon hallitusneuvottelijoille terveisiä: jos joku ei ole rikki, sitä ei tarvitse laittaa täysremonttiin. Carunasta, Digitasta, Esperistä ja takseista on toivottavasti opittu, jotta seuraavaksi ei riidellä 25 vuoden päästä suuren junauudistuksen lopputuloksesta."

Mitäpä tuolle muuta kuin että  p e u k u t a n!

Kommentoi kirjoitusta.

ÄitienPäivää

Sunnuntai 12.5.2019 klo 12:22

Tänään taitaa aika moni IsoÄiti saada kirjan. Osa on saanut varmaan jo viime jouluna.Tässä kirjassa ei ole jännitystä, eikä se ole Anni Polvaa, se ei ole värityskirja, eikä puutarha- /pihanhoitoa! Se on tällainen: https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/talteen/2368534

Hyvää ÄitienPäivää kaikille Äideille!

 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »