Uusimmat kuvat

hallitus iltakouluilee

Keskiviikko 30.1.2019 klo 12:24

Sarjaa: meil sattu ja tapahtu!

Salon kaupunginhallitus koolle johdon saamien huomautusten takia

https://www.sss.fi/2019/01/salon-kapunginhallitus-koolle-johdon-saamien-huomautusten-takia/

2 kommenttia .

aloitteeseen vastaaminen

Keskiviikko 30.1.2019 klo 1:47

Piti jo maate mennä, mutta tämmösen huomasin, kaupungin sivustoilla tämäkin:

Sosiaali- ja terveyslautakunta
Esityslista 30.01.2019 klo 17:00 - 
Salon kaupungintalo, kokoustila Kataja, Tehdaskatu 2, 24100 Salo

Missähän on vastaaminen lojunut, kun tämä nyt vasta lautakunnalle annetaan???

18 Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite ikäihmisten ruokapalvelun kriteereistä

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194099-18

Aloitteeseen on laadittu vastaus 23.4.2018. Valmistelija: Vanhuspalveluiden johtaja Hannele Lyytinen, hannele.lyytinen@salo.fi, 02 772 6260.

Että tämmöstä ihmetystä! Hyvää yötä!

1 kommentti .

valtuusto 4.2.2019 esityslista

Keskiviikko 30.1.2019 klo 0:44

Kaupungin sivustoilta kopioitu linkki:

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20194102

Linkin takaa löytyy tällaista:

Kaupunginvaltuusto
Esityslista 04.02.2019 klo 18:00 - 
Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, Tehdaskatu 2, Salo

Ja saa kommentoida.

Itse pysähdyin kohtaan 12 Kaupunginvaltuuston päätös talousarvion 2018 yhteydessä ympärivuorokautisen palveluyksikön perustamisen selvittämisestä.

Selitystä, miksi ei oman uuden tehostetun tai välimuotoisen palveluasumisen yksikön perustaminen ole toiminnallisesti tai taloudellisesti perusteltua, sitä kyllä näkyy olevan. 

Kommentoi kirjoitusta.

jottan tarttis tehrä

Tiistai 29.1.2019 klo 11:47

Luottamus menetetään vain kerran!

Jotkut sentään osaavat tehdä ihan oikeat johtopäätökset tilanteestaan:

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutuu tehtävästään, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Tässä tilanteessa näen oikeaksi ratkaisuksi irtisanoutua. Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni, toteaa Aarnio-Isohanni tiedotteessa.

Oman tilanteensa, oman osaamisensa arviointiin olisi tilauksen tarve tässäkin kaupungissa. Tarkoitan nyt muutamia virkamiehiä ja -naisia!

Meillä on hyviä ja asiansa osaavia työntekijöitä, mutta valitettavasti myös heitä, jotka joko eivät osaa omaa tehtäväänsä tai sitten eivät edes halua, että sen osaamisen eteen voisi jotain tehdä.

Tilanne on valitettava, surullinenkin. Tässä on vaarana, että koko kaupungin henkilöstö leimataan. Että kehnoja ovat, vaikka eivät olekaan.  

Salon Seudun Sanomissa 29.1.2019 valtuuston puheenjohtaja toivoo, että Kuntaliitto antaisi apua viimeisimpään kohaukseen (moitteita kaupungille). Pitäisi kuulemma selvittää kolme asiaa: 1. ketkä voivat valmistella asiaa, 2. ketkä voivat toimia esittelijöinä ja 3.ketkä voivat lopulta tehdä päätöksiä. 

Sanonko jotain? Nooh, voin sanoakin. Kun luet tämän tätä mieltä -jutun vuodelta 2010, niin jos vähänkin olet citymme asioitten hoitoa seurannut, kysys itseltäs, onko tässä jotain muuttunut? Kaupunginjohtaja on, muutama virkamies ja -nainen, mutta onko jotain muuta?

2 kommenttia .

Esperit ja "kasperit" tolpan nokassa!

Sunnuntai 27.1.2019 klo 22:19

Piiitkä tästä tuli, mutta tulkoot! http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268519-jaavuoren-huippu-vai-hippu

Jäävuoren huippu vai hippu?

Ei ole ensimmäinen, tuskin viimeinenkään kerta, kun nostan esille tämän. Tämä juttu on vuodelta 2009: 

 

Vanhustenhuoltolaitosten tehtävä suomalaisessa yhteiskunnassa

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17714-vanhustenhuoltolaitosten-tehtava-suomalaisessa-yhteiskunnassa

21.7.2009 21:10 Marjatta Halkilahti 

Somerolainen Teuvo Havia on täällä Uudessa Suomessa sekä blogissa että mielipideosastolla ottanut esille maamme vanhustyötä. Hän kirjoittaa blogissaan siitä, että vanhustenhoito on syöksykierteessä ja mielipidepalstalta löytyy hänen kirjoituksensa riistetystä vanhuudesta.

Minä palaan menneeseen. Olen vuonna 1984 pitänyt Itä-Suomen sosiaaliturvapäivillä Kuopiossa alustuspuheenvuoron aiheesta

VANHUSTENHUOLTOLAITOSTEN TEHTÄVÄ SUOMALAISESSA YHTEISKUNNASSA

 
Puheeni on tallessa ja kun se teksti on kuin ennustajaeukon tekstiä niin ajattelin, että ehkä se on nyt, kun eletään vuotta 2009, syytä ottaa esille ja julkistaa. Sitä voi sitten itse kukin mielessään miettiä missä on menty, mitä on tehty ja mitä ”tarttis tehdä”, kun tuntuu siltä, että vanhustyössä taivalletaan aina vaan yhtä ja samaa kinttupolkua..

 

Tarkasteltaessa sosiaali- ja terveydenhuollon vanhustenhuoltoa koskevia valtakunnallisia suunnitelmia on ensivaikutelma ilmeisesti se, että sekä avo- että laitoshuollon toimintojen osalta on viime vuosina edistytty melkoista vauhtia. Näyttää myös siltä, että ollaan pääsemässä joko tai asetelmista. Toki korostetaan ja aivan oikeutetusti korostetaan avohuollon toimintojen ja palvelujen kehittämisen ensisijaisuutta, mutta ainakin yritetään ymmärtää, että laitoshuollollakin on oma tärkeä tehtävänsä ja paikkansa.

Tällä hetkellä vanhustenhuoltolaitos, vanhainkoti tarjonnee, järjestänee tai se ainakin voisi melko kivuttomasti järjestää ympärivuorokautisen laitoshoidon lisäksi lyhytaikaishoitoa ja avohuollon tukipalveluista mahdollisuuden ateriointiin ja
kylvetykseen laitoksen tiloissa. Nämä vähimmät, lyhytaikaishoito, ateria- ja kylvetyspalvelu ovat yksinkertaisesti ja helposti järjestettäviä toimintoja, eikä niitä estä, jos kuljetus on hoidettu, edes laitoksen sijainti.

Riippuen laitoksen iästä, kunnosta, varustetasosta, sijainnista ja henkilöstön määrästä, olemassaolevat suunnitelmat antavat mahdollisuuden palvelujen laajentamiseen paikkakuntakohtaisesti melkein miten pitkälle tahansa. Toiminta voi olla päiväkeskus- enimmillään palvelukeskustyyppistä toimintaa eli kokonaisuutena ottaen näyttää siltä, että vanhainkoti on sujuvasti löytänyt oman paikkansa vanhustenhuollossa.

Valitettavasti nykytila on kuitenkin vain pelkkää harhaa.

En tiedä mitään muuta asiaa tai paikkaa kuin juuri vanhustenhuoltolaitos, vanhainkoti, jota vuosien saatossa on kohdeltu ja käsitelty ja jota jatkossakin kohdellaan ja käsitellään kuin muovailuvahaa. Tai se on kuin mollamaija, jota yhä uudelleen puetaan
uusiin vaatteisiin ja jota heitellään, pallotellaan sylistä toiseen.

Muistellaanpa vain esimerkiksi kansanterveyslain voimaantuloa.

Pitkäaikaissairaitten hoitovastuun piti siirtyä sosiaalihuollolta terveydenhuollolle. Monet kunnat silmät kirkkaina luovuttivat olemattomista rahavaroista rakentamiaan kunnalliskotien sairasosastoja terveyskeskuksen vuodeosastoiksi, ehkä vilpittömästi
uskoen, että näin yksinkertaisesti päästäisiin sairaista ja raihnaisista vanhuksista.
Laitosten nimikylttejä vaihdettiin kuin uutta paitaa, ja taidettiin jo jossain vaiheessa hekumoida silläkin ajatuksella, että koko vanhainkotitoiminta voitaisiin tarpeettomana ja kalliina ratkaisuna lopettaa.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Vuodeosastojen täytyttyä jouduttiin yllättävän pian toteamaan, että kunnalliskotien yleisistä osastoista, tynkävanhainkodeista oli muodostunut uusia sairasosastoja.

Hyväksi ennustettu suunnitelma oli ollut aivan liian lyhytnäköinen.
Mitä tehtävissä? Laitospaikkojen lisärakentamiseen ei ollut rahaa ja
kun ei ollut rahaa oli pakko muovailla entisiä toimintoja uuteen uskoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa avuksi otettiin sana y h t e i s t y ö ja sen nimissä pitkäaikaissairaitten vanhusten hoitovastuuta alettiin työntää terveydenhuollolta takaisin sosiaalihuollolle.

Laitoshoidossa uutta tehokkuutta uskottiin ja uskotaan tälläkin hetkellä saavutettavan mm. sellaisilla kuin hoidon sisällön kehittäminen, lyhytaikaishoito ja jo mainitsemani avohuollon tukipalvelutoiminta.

Avohuollossa uskottiiin ja uskotaan tukipalvelujen tehostamiseen ja lisäämiseen, uusien toimintamuotojen edelleen kehittämiseen, vanhustentalojen ja vanhusten palvelutalojen rakentamiseen.

Niin hyviltä, tehokkailta ja edullisilta kuin nämä suunnitelmat tällä hetkellä tuntuvatkin, pidän niitä tulevaisuutta ajatellen vain kosmeettisina kauneusleikkauksina. Tällä tarkoitan sitä, että kaikissa vanhustenhuollon suunnitelmissa edelleen edetään aivan liian lyhytnäköisesti.

Suunnitelmien lyhytnäköisyyttä kuvaa mm. se, että puhumme m e i d ä n vanhuksistamme, h e i d ä n hyvinvoinnistaan ja unohdamme tai paremminkin ummistamme silmämme siltä tosiasialta, että kaikki nyt tehtävät ratkaisut koskettavat myös meitä itseämme.

Saattaa olla, että tänään rakennettava terveyskeskuksen vuodeosasto, vanhustentalo, palvelukeskus tai huippuhieno vanhainkoti tyydyttää omaa makuamme, omaa silmäämme myös siinä vaiheessa, kun me näitä itse tarvitsemme ja käytämme, mutta tyydyttävätkö ne silloin esimerkiksi työssä olevaa henkilöstöä.

Tai me rakennamme taloja, kerrostaloja, rivitaloja, omakotitaloja ja unohdamme hissit, luiskat, kynnykset tms. kulkua vaikeuttavat asiat.
Emme me kolmenkymmenen, tuskin enää edes kymmenen vuoden kuluttua korjaa vessattomia mökkipahasia, kyllä silloin korjataan aivan muita asioita.

Kaikki suunnitelmat tähtäävät aivan liian lyhyille ajanjaksoille, mutta pahinta on mielestäni se, että eri viranomaisten vanhustenhuoltoa koskevat suunnitelmat ja esitykset kulkevat sekä teoriassa että käytännössä rinnakkkain, peräkkäin ja päällekkäin.

Vanhustenhuollossa on aina taisteltu niukoista raha- ja voimavaroista. Aina kilpaillaan edullisilta näyttävillä ratkaisuilla ja toimenpiteillä kunnes havahdutaan epäonnistumisiin. Ja yleensä vanhustenhuoltolaitos, vanhainkoti on todella ollut se paikka, joka on saanut korjata näitä epäonnistumisia ja toisten jälkiä.

Vanhustenhuoltolaitos on muutoinkin aina ja joka asiassa saanut joustaa ja venyä äärimmilleen.

Niin nytkin. Kaikki se viime vuosien työ ja uurastus, jota vanhainkotien kehittämisen eteen on tehty, on mielestäni jälleen suuressa vaarassa..

Mitä pidemmälle avohuollon ja laitoshuollon väliin, välimuodoiksi kehiteltävät palvelut etenevät, sitä rankemmaksi muuttuu vanhainkotien työ ja toiminta. Vuonna 1984 muodistettu vanhainkoti saa jo oikeastaan aivan lähitulevaisuudessa varautua siihen, että sen nimi ja toiminta vielä kerran muuttuu.

Lähimenneisyyden lyhytnäköiset suunnitelmat muuntavat, elleivät jo ole muuntaneet olemassaolevat vanhainkodit sairaala- ja vuodeosastohoidon jatkopaikoiksi, sosiaalihuollollisiksi hoivakodeiksi. Ja nuo nyt niin edullisesti rakennettavat vanhustentalot ja vanhusten palvelutalot muuntuvat siihen mitä vanhainkotitoiminnan nykysuunnitelmien mukaan pitäisi parhaimmillaan olla. Se on kodinomainen ja yksilöllisyyden huomioonottava hoitopaikka.

Tällaiseen tulevaisuudenkuvaan meidät ajaa jo mainitut raha tai paremminkin rahan puute sekä eri viranomaisten rinnakkain, peräkkäin ja päällekkäin kulkevista suunnitelmista johtuva krooninen yhteistyökyvyttömyys.

Peräkkäin ja päällekkäin, eri kirjoissa ja kansissa kulkevien suunnitelmien pohjalta ei nyt eikä tulevaisuudessa voida odottaa, että yksittäiset kunnat osaisivat tai pystyisivät käytännön tasolla taloudellisesti edullisiin kokonaisratkaisuihin.

Yhteistyö on sana, jota kaikkialla hoetaan, mutta jolla sanalla en todellakaan näe mitään käytännön merkitystä, ellei jo teoriassa, se on suunnitelmissa, ohjeissa ja suosituksissa hahmoteta suurempaa, laajempaa kokonaisuutta.

Kokonaisuutta ei saavuteta siten, että jatkuvasti korjataan, paikataan ja muovataan vanhoja toimintoja uuteen uskoon tai jatkuvasti pallotellaan siitä kuka kenestäkin ja mistäkin toiminnasta vastaa.

Kokonaisuutta ei saavuteta siten, että kaikki vanhuksille tarkoitettu palvelu ja toiminta pyörii vain vanhusten ympärillä tai että kaikki toiminta aina kiskotaan yhdestä vaivaisesta vanhainkodeista. On meillä muitakin paikkoja, esimerkiksi koulut, lasten päiväkodit, kuntien virastotalot tai seurakuntatalot.

Olemassaolevista paikkakuntakohtaisista aineksista voidaan luoda hyvinkin sujuvia ja edullisia kylä-/korttelikohtaisia palvelujärjestelmiä, mutta se edellyttäisi jo teoriassa turhien byrokraattisten esteiden poistamista.

Vanhustenhuollon kokonaisuus voidaan mielestäni hahmottaa vain yhdellä tavalla: Kaikkien mahdollisten viranomaisten, muidenkin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ja asuntoviranomaisten suunnitelmat niiltä osin kuin ne koskettavat vanhuksia, tulisi yhdistää yksiin ja samoihin kansiin siten, että ne yhdessä ja yhteisesti painottaisivat ja kehittäisivät toimivia kokonaisuuksia sekä selkeitä työ- ja tehtäväjakoja.

Samassa yhdistämisoperaatiossa voisi selkeyttää eri viranomaisten käytössä olevia sanoja sellaisia kuin esimerkiksi sairaskoti, terveyskeskuksen vuodeosasto, vanhustentalo, palvelutalo, palvelukeskus, päiväsairaala, lyhytaikaishoito, tilapäishoito, osa-aikahoito, kotisairaanhoito, kotipalvelu, tukipalvelu, kotihoidon tuki jne. puhumattakaan sanahirviöstä kansanterveystyö.

Mitään yhtenäistä kaavaa, ohjetta joka sopisi kaikille ei tietenkään voida koskaan antaa, kaikki kunnathan ovat erilaisia, mutta vaihtoehtomalleja sekä tietoa kustannuksista pitäisi tästä maasta jo löytyä aivan riittävästi.

Yhteisellä kielellä ja yhteisillä pitkälle tulevaisuuteen tähtäävillä suunnitelmilla ja vaihtoehtomalleilla me voimme saavuttaa sen mitä me nyt kehittämisen nimissä kulkevilla näpertelyillä eri tahoilla rahaa tuhlaten etsimme. Se on tehokas ja turvallinen, inhimillinen ja joustava vanhustyö, jossa vanhustenhuoltolaitos, vanhainkoti omalta osaltaan yhtenä monista vaihtoehdoista palvelee tasavertaisena muiden vaihtoehtojen kanssa koko vanhustenhuollon kokonaisuutta.

 

 

Tässä toinen. Tämäkin on vuodelta 2009!

Vanhusten hoidosta

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/05/30/vanhusten-hoidosta

 

30.5.2009 18:58 Marjatta Halkilahti 

Tarja Tallqvist on tänne blogipalstalle kirjoittanut vanhustenhoidon laadusta. Kirjoitus on jätetty 30.5.2009.

Tallqvist kovistelee vanhustyötä bisniksenä tekeviä hoitolaitoksia, peräänkuuluttaa laatusuositusten noudattamista.

Se mitä olen näitä Espereita, "Kaspereita" ( mitä noita yksityisfirmoja jo tässä maassa onkin) seurannut, niin eihän niistä pitkän päälle mitään kehuja ole kuulunut. Mutta voi kunnallisessakin laitoksessa asiat olla huonossa hoidossa.

Tänään Turun Sanomat ottaa esille satakuntalaisen pitkäaikaissairaiden vuodeosaston. Otsakkeena: Vanhukset odottivat suihkuun pääsyä toista viikkoa. Sitä Länsi-Suomen lääninhallitus nyt tutkii. Tutkii, tutkii, koska asiasta on kanneltu.

Onko tässä valtakunnassa niin, että vanhusten asiat hoituvat/paranevat vain kanteluiden kautta?

Onko niin, että kun jossain on joku korjattava/parannettava asia, niin se työnnetään erilaisiin hankkeisiin tai sen nimissä perustetaan työyhmiä ja komiteoita?

Siinä on sitten niin mukava sanoa valittelijoille, että homma on hoidossa. Sitä selvitellään. Odotellaan nyt..

Vanhus tai omainen, joka odottaa hätäänsä vastauksia, selvityksiä, odottaa niitä tässä ja nyt! Ei enää ylihuomenna!   

 

--

 

Nyt eletään vuotta 2019! 

Onko jotain kovastikin paljon muuttunut? 

1 kommentti .

tarttis vastata, kun kysytään!

Perjantai 25.1.2019 klo 23:06

Muistinpa nyt tässä Salo -hässäkässä tämänkin jutun. Nimittäin vuosittain annettavat arviointikertomukset ja niihin annetut vastineet.

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/

organisaatiotoimielimetjaneuvostot/lautakunnat/tarkastuslautakunta/

Niistä on melkein joka vuosi joutunut moitteita antamaan, eikä vaan tilanne kohene. Vastataan vähätellen tai asian vierestä tai ei vastata lainkaan. 

Tässä moitteeni 17.12.2018  (se, mitä puhujapöntössä vuodatin): 


Vuoden 2017 tarkastuslautakunnan arviointikertomusken johdosta annetut selvitykset

Tässä on ehdotus, että kaupunginvaltuusto merkitsee tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen johdosta annetut selvitykset tiedoksi.
Merkitään vaan, mutta en minä tälle selvitykselle kovin montaa plussapistettä anna.
Annan pauhuja.
Annan pauhuja siitä, että tark.ltk:n esille nostamiin asioihin on monessa kohtaa - ei ole ensaimmäinen kerta - on vastattu vähätellen tai asian vierestä tai ei ole vastattu lainkaan.

Tark.ltk on valtuustolle työrukkanen.
Se nostaa eteemme asioita, se arvioi, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet ja se arvioi, onko kaupungin toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Jos ja kun tark.ltk on arvioitaan esittänyt, niin kyllä meidän kuuluu niihin kunnolliset vastaukset ja vastineet saada, ts. tietää mitä pitäisi tehdä, jotta parempaan tulevaan päästään.

Nostan esille muutaman vastauksen, selvityksen joihin en ole tyytyväinen.

Suomi 100 –tonttikampanja! Sivu 10
Jos jossain niin tässä olisi voinut valtuustoa tarkemmin informoida.
Lukuja olisi voinut kertoa. Paljonko niitä tontteja meni kaupaksi, tuliko peruutuksia, mikä tilanne vastinetta annettaessa on ollut. Tuskin nämä nyt salaisia tietoja ovat.

Sitten sisäilmaongelmat. Ne nousevat esille kahdessakin kohtaa

Sivulla kahdeksan annetaan moitteita, mutta apulaiskaupunginjohtaja vastaa, että sisäilmaongelmat tulivat Perniössä yllätyksenä.

Näitä nyt vaan putkahtaa, näitä yllätyksellisiä sisäilmaongelmia.

Ohjeistusta on kyllä annettu. Mm. Kaupungin kiinteistökanta tulee pitää hyvässä kunnossa, erityistä huomiota on kiinnitettävä ennakoivaan kunnossapitoon (sisäilmaongelmat).

Tämä äskeinen löytyy vuoden 2014 arviointikertomuksesta:
Siis
Kaupungin kiinteistökanta tulee pitää hyvässä kunnossa, erityistä huomiota on kiinnitettävä ennakoivaan kunnossapitoon (sisäilmaongelmat).

Ja mikä olikaan vastine?
Luen tämän, vaikka vuosien takainen vastine onkin, koska
välillä tuntuu siltä, että suhtautuminen kiinteistökannan hyvässä kunnossa pitämiseen on jämähtänyt tähän vuoden 2014 tasoon:

Näin vastattiin:

Tarkastuslautakunnan toteamuksen kanssa olemme samaa mieltä, kiinteistökanta tulee pitää hyvässä kunnossa.

Ennakoivaan kunnossapitoon tullaan kiinnittämään vastaisuudessa entistä enemmän huomiota.

Sähköisen huoltokirjan hankinta tukee tätä tavoitetta.

Vuosikorjauksiin myönnetyt määrärahat ovat pienentyneet vuosittain kuntaliitoksesta 2009 lähtien aina viime vuoteen asti.

Tälle vuodelle, 2015, määrärahaa saatiin hieman nostettua ja vastaisuudessa suunnan tulee olla sama – rakennukset vaativat myös korjauksia.

Olemassa oleviin sisäilmaongelmiin ei välttämättä ole syynä ennakoiva kunnossapito tai sen heikkous vaan ongelmien syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät: kuten mm. rakennusten rakennusaikainen rakentamistapa, rakennuksen käyttötarkoituksen muutos, työn mielekkyys, liika työ, asiakkaat jne.

Että näilläkö vastauksilla eteenpäin. Ei minusta.

Toinen kohta sisäilmaongelmista on sivulla 16
Tark.ltk toteaa, että lähtökohtana on oltava kaupungin antamien ohjeistusten noudattaminen sisäilma-asioissa.
Vastine on: Kaupungin sisäilmatyö pohjautuu sisäilmaohjeistukseen ja tähän eri yksiköitä opastetaan tarvittaessa.

Tässä olisi voinut laittaa linkin, tiedon mistä moinen sisäilmaohjeistus löytyy, missä se näkyy, siis todella näkyy. Ei niin kuin esim. sivulla 10 annetaan ymmärtää, että tietyn linkin takaa löytyy raportti Salon kaupungin äkillisen rakennemuutoksen kaudesta. Minä en raporttia auki saanut vaikka miten päin sitä google hakuunkin tuputin.

Sitten vielä yksi: tilapalvelujen kohdalla tark.ltk on nostanut esille osaamisen ja toteaa:
Osalle henkilökunnasta tulee hankkia koulutusta rakennusterveyteen liittyen.
Mikä on vastaus?
Arviointikertomuksen laatimisen jälkeen on toimittu siinä ehdotetulla tavalla.
Olisi kai tässäkin voinut kertoa esim. työtehtävänimikkeitä ja montako henkilökuntaan kuuluvaa on koulutettu vai pitääkö nämä tämäntapaiset kysyä erikseen valtuuston kyselytunnilla?
Enemmänkin oli mielessä, mutta tässä olivat minun silmissäni ne pahimmat sarjassa vastauksia selvityksiä.
Kiitos kuuntelusta.

--

Ei tuota pöytäkirjaan sentään kirjattu, mutta videolta jostain kohtaa tuo em. löytyy:

https://tallennus.telia.fi/play?

Viime vuonna kävi vielä niinkin, että kukaan ei ollut huomannut, ei ollut välittänyt siitä, että vastineet olisi pitänyt antaa lokakuun loppuun mennessä. Kun niitä aloin 12.11.2018 sähköpostitse kysyä, niin annettiin ymmärtää, että oli unohtunut, mutta että asia on nyt valmistelussa. 

2 kommenttia .

opiksi ottamista!

Torstai 24.1.2019 klo 17:52

Apulaisoikeusasiamieheltä huomautus Salon johdolle

4

Eduskunnan apulaisoikeusmies on antanut Salon apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelällehuomautuksen lainvastaisista menettelyistä. Huomautuksen sai myös Salon kaupunginhallitus.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa, että ”Salon kaupunginhallituksen ja virkamiesten osoittama piittaamattomuus huolehtia selvittämisvelvollisuudestaan ja kaupungin asukkaiden oikeusturvan asianmukaisesta toteutumisesta on erittäin poikkeuksellista”.

Huomautusten taustalla on kaksi eri tapausta. Kumpikin sai alkunsa, kun Niemelä oli kaupunginlakimies. Toisessa on kyse siitä, että kaupunki ei ole vastannut asianmukaisesti kantelijan tiedusteluihin ja tietopyyntöihin. Toisessa tapauksessa kesti melkein kolme vuotta ennen kuin apulaiskaupunginjohtaja teki päätöksen vahingonkorvauksen maksamisesta.

Kummastakin tapauksesta kanneltiin apulaisoikeusasiamiehelle. Kaupunki vastasi apulaisoikeusasiamiehen selvityspyyntöihin vasta muistutusten jälkeen. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tällainen hidastelu vaarantaa perustuslaissa asetettua laillisuusvalvontatehtävää.

– Myönnän virheeni ja olen ottanut opikseni. Pahoittelen, että kaupunginhallituskin sai huomautuksen, vaikka sillä ei ole roolia asiassa, sanoo Niemelä Salon Seudun Sanomille.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna kertoi apulaisoikeusmiehen päätöksestä kaupunginhallitukselle viime maanantaina. Sitä ennen hallituksella ei ole ollut tietoa tilanteesta.

https://www.sss.fi/2019/01/apulaisoikeusasiamiehelta-huomautus-salon-johdolle/?fbclid=

Aiheesta lisää Salon Seudun Sanomissa perjantaina.

--

Joka päivä parempi Salo!

Jaa-a!  Mitäs tähän nyt sanoisi?

--

Täydennystä 25.1.2019:

11.1.2019 EOAK/2021/2018 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Esittelijäneuvos Ulla-Maija Lindström

SALON KAUPUNGIN MENETTELY VAHINGONKORVAUSASIAN KÄSITTELYSSÄ

Löytyy täältä: https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/2021/2018

Kuntalain mukaan kunnassa on valtuusto, joka vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Kunnanhallituksen tulee puolestaan vastata kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta. Käsitykseni mukaan ratkaistavanani olleiden kanteluiden perusteella Salon kaupungin hallinnossa on ilmennyt huolestuttavia laiminlyöntejä ja puutteita. Olen kuitenkin arvioinut, että riittävä toimenpiteeni on antaa kaupunginhallitukselle ja apulaiskaupunginjohtajalle huomautus todetuista lainvastaisuuksista ja saattaa päätökseni kaupunginvaltuuston tietoon.

4 TOIMENPITEET

Eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain 10 §:n 1 momentin nojalla annan Salon kaupunginhallitukselle ja apulaiskaupunginjohtaja A:lle huomautuksen vastaisen varalle edellä todetuista kantelijan oikeusturvaa vaarantaneista laiminlyönneistä. Tässä tarkoituksessa saatan jäljennökset päätöksestäni kaupunginhallituksen ja apulaiskaupunginjohtaja A:n tietoon. Saatan myös kaupunginjohtaja B:n tietoon käsitykseni hänen esteellisyydestään ja hyvän hallinnon perusteisiin kuuluvasta viranomaisen neuvontavelvollisuudesta. Tässä tarkoituksessa lähetän jäljennöksen päätöksestäni hänen tietoonsa. Saatan päätökseni siinä todetuista kaupunginhallituksen ja apulaiskaupunginjohtajan lainvastaisista menettelyistä sekä kaupunginjohtajan virheellisestä toiminnasta myös Salon kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttävän kaupunginvaltuuston tietoon lähettämällä sille jäljennöksen tästä päätöksestäni

Toinen moite on tämän linkin takana: https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/128/2018

11.1.2019 EOAK/128/2018 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Esittelijäneuvos Ulla-Maija Lindström

SALON KAUPUNGIN MENETTELY TIEDUSTELUIHIN VASTAAMISESSA

Toimenpiteet ovat samat kuin mitä tuossa ensimmäisessä!

3 kommenttia .

kohun poikasta!

Torstai 24.1.2019 klo 16:00

Vakoilukohu kiinalaisyhtiön ympärillä ei vaikuta Salon yhteistyösuunnitelmiin:

"Vääränlaista lietsomista ei pidä lähteä tekemään"

Salo rakentaa Suomen älykkäintä kaupunkia.

Teknologiayhtiö Huaweihin kohdistuvat vakoiluepäilykset eivät vaikuta yhtiön ja Salon kaupungin yhteisiin suunnitelmiin.

Valtio toisensa perään on kieltänyt yhtiön maahantulon, koska Yhdysvallat epäilee sen vakoilevan länsimaita Kiinaa hallitsevalle kommunistiselle puolueelle.

Salo sen sijaan pitää ovensa Huaweille auki.

Kaupunki solmi marraskuussa 2018 aiesopimuksen, jolla se ryhtyy luomaan paikallisen puhelinyhtiö Lounean ja Huawein kanssa Suomen älykkäintä kaupunkia.

Sopimus on edelleen voimassa, eikä kaupunki suunnittele siihen muutoksia.

Salossa suhtaudutaan rauhallisesti yhtiöön kohdistuviin epäilyihin. Niiden todenperäisyydestä ei ole saatu näyttöä, eikä Huawei ole herättänyt Suomessa yhtä paljon huolta kuin monessa muussa EU-maassa.

– On hyvä että käydään aktiivista keskustelua ja ollaan tarkkana erilaisten kysymysten kanssa. Suomessa yhtiöön ei liity epäilyksiä, Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna sanoo.

Lue lisää täältä:

https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/vakoilukohu-kiinalaisyhtion-ymparilla-ei-vaikuta-salon-yhteistyosuunnitelmiin

Em. linkin takaa löytyvät kommentit kannattaa lukea!

Huah! sanon minä..

 

1 kommentti .

ilo ilo - Puuilo

Maanantai 21.1.2019 klo 17:47

Aina silloin tällöin olen vilkuillut Puuilon mainoksia (city -kämpille olen antanut mainosten tulla), mutta kun lähin kauppa on ollut matkan takana, niin enpä ole ostoksille lähtenyt, vaikka joku juttu on ihan houkuttelevalta tuntunutkin.

Saas nähdä miten menestyvät. Ja mitä tämä merkitsee täällä jo oleville alan liikkeille? Paikka uudelle kaupalle on kyl aika hyvä. Voi piipahtaa ennen "Rismaan" menoa. 

Nyt se varmistui: Puuilo avaa myymälän Saloon

3

Maanantaina se varmistui, Puuilo avaa uuden tavaratalon Saloon, entisiin Halikon Kodin Terran tiloihin.

SSS kertoi yhtiön suunnitelmista jo viime viikolla.

Puuilo aloittaa remonttityöt lähiaikoina, ja uusi Salon tavaratalo avataan arviolta huhtikuussa.

– Salo sopii kartalla erinomaisesti verkostoomme ja näkemyksemme mukaan täydentää hyvin Salon kauppatarjontaa. Salo ja tulevan myymälämme sijainti muodostaa meille sopivan liiketoimintaympäristön. Avaamisen aikataulu on todella tiukka ja rekrytoimme jo täyttä vauhtia henkilökuntaa Salon uuteen myymälään. Puuilon kasvu jatkuu ja etsimme jatkuvasti uusia kauppapaikkoja laajentuaksemme, sanoo Puuilon toimitusjohtaja Juha Saarela.

Puuilo avaa tänä vuonna uudet tavaratalot Salon lisäksi ainakin Helsingin Itäkeskukseen ja Kokkolaan. Kokkolan tavaratalon avaamisen jälkeen Puuilo -ketju käsittää yhteensä 26 tavarataloa sekä verkkokaupan.

Kommentoi kirjoitusta.

samaa mieltä - tätä mieltä

Maanantai 21.1.2019 klo 16:49

Jäi vaivaamaan Salon Seudun Sanomissa esillä ollut tätä mieltä -juttu. On vaivannut muitakin kuin minua. Kiitos yhteydenotoista.

Eläkkeellä oleva lähihoitaja Pirkko Rannikko kysyy 17.1.2019 ihan oikeutetusti "miksi Apuvälinelainaamo on niin vaikeassa paikassa ja auki milloin sattuu? Hänen mielestään sopivampi paikka olisi esim. Linjurissa.

Olen samaa mieltä.

Muistelin, että olen tätä joskus jossain minäkin ihmetellyt ja kun aikani näitä kotisivujani pengoin ja pöllytin, niin löytyshän se. Että onks tosikaan?

Ihmettely on vuodelta 2015:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2015/01/30/1842

6 kommenttia .

kt 52 vaiheen II aluevaraussuunnitelma ja asemakaavatyön käynnistäminen

Sunnuntai 20.1.2019 klo 16:18

Mun puolestani tämä saa lähteä etenemään, mutta eipä taida mikään ihan helppo juttu olla. 

 

Kaupunkikehityslautakunta 12 22.01.2019 12

kt 52 vaiheen II aluevaraussuunnitelma ja asemakaavatyön käynnistäminen 121/10.00.00.03/2019

Kaupunkikehityslautakunta

Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Tarja Pennanen, tarja.pennanen@salo.fi, p. 02 778 5101

Salon itäisen ohikulkutien kt52 tavoitteena on läpikulkevan liikenteen ohjaaminen pois Salon keskustan katuverkolta. Hankkeen I vaihe Perniöntieltä maantielle 110 valmistui vuonna 2016. II vaiheen aluevaraussuunnittelussa on tutkittu hankkeen jatkoa maantieltä 110 valtatielle 1.

Aluevaraussuunnitelman laatimisesta on päätetty Salon kaupungin ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen yhteisessä palaverissa 19.12.2017. Kokouksessa päätettiin yhteishankinnasta ELY-keskuksen kanssa ja kustannukset sovittiin jaettavaksi tasan kaupungin ELY-keskuksen välillä. Aluevaraussuunnitelman laatijaksi valittiin Ramboll Finland Oy.

Ehdotus:

Kaupunkikehityslautakunta merkitsee tiedoksi Salon itäinen ohikulkutie kt 52 vaiheen II aluevaraussuunnitelman raportin ja ehdottaa kaupunginhallitukselle, että se päättää käynnistää asemakaavan ja asemakaavamuutoksen laatimisen kt 52 pohjoisosan alueella valmistuneen aluevaraussuunnitelman pohjalta.

On tässä jatkossa vielä monta hässäkkää.

Liittymien vaihtoehdoista tullaan ihan varmasti rutisemaan: 

SOMERONTIEN ERITASOLIITTYMÄN VAIHTOEHDOT

VE 1 Aiemman vuonna 2017 laaditun suunnitelman mukainen ratkaisu. Keskustan suunnan ramppia on muutettu jyrkemmäksi ja kantatien linjausta siirretty pohjoisemmaksi (noin 50 metriä) ja kaarretta loivemmaksi.

VE 2 Perusverkon eritasoliittymä, jossa on rampin päässä kiertoliittymä. Kantatien rampit voivat olla myös samalla puolella risteyssiltaa. Kiertoliittymien välillä on keskisaarekkeella puurivi, joka korostaa liikenneympäristön muuttumista taajamamaiseksi.

INKEREENTIEN LIITTYMÄN VAIHTOEHDOT 22

VE 1 VE 2 VE 1 Yksiramppinen perusverkon eritasoliittymä, jossa on kanavoitu tasoliittymä kantatiellä ja rampin päässä kiertoliittymä. Inkereentie kulkee sillalla kantatien yli. Kantatie on leikkauksessa ja ylittää joen tasossa noin +10 metriä.

VE 2 Kaksiramppinen perusverkon eritasoliittymä, jossa on eteläpuolelle sijoittuvan rampin päässä kiertoliittymä. Ramppi on hieman lyhyempi kuin vaihtoehdossa 1. Rampit liittyvät kantatiehen suuntaisliittymillä. Kantatien linjausta on tuotu etelämmäksi noin 20 metriä aiempiin suunnitelmiin nähden. Inkereentie kulkee kantatien ali. Kantatie kulkee joen yli sillalla tasossa noin +15 metriä. Kantatie on penkereellä useita satoja metrejä ja penkereen korkeus korkeimmillaan neljä metriä

HELSINGINTIEN LIITTYMÄN VAIHTOEHDOT

VE 1-2 Kanavoitu kolmihaarainen tasoliittymä kantatiellä. Mahlakankareenkatu kulkee alikulussa kantatien ali. Jalankulun ja pyöräilyn yhteys hyödyntää nykyistä väylää. Paljon vasemmalle kääntyvää liikennettä. Tarve vasemmalle kääntymiskaistalle.

VE 3 Ei tasoliittymää kantatiellä. Kiertoliittymä pohjoispuoleisen rampin päissä. Eteläpuoleisella rampilla suuntaisliittymä. Mahlakankareenkatu kulkee alikulussa kantatien ali. Jalankulun ja pyöräilyn yhteys on kadun varressa. Keskustan suuntaan sujuva reitti

Aluevaraussuunnitelmassa on otettu huomioon jalankulun ja pyöräilyn yhteydet, yhteystarpeet sekä joukkoliikenteen tarpeet. Kantatiellä varaudutaan pikavuoroliikenteen bussipysäkkeihin sekä Inkereentien että Helsingintien liittymien itäpuolella. E18 eritasoliittymän bussipysäkkien yhteyteen rakennetaan liityntäpysäköintialue, jonne ajoyhteys on Niinistönkadulta. Jalankulun ja pyöräilyn alikulut rakennetaan Vanhan Perttelintien ja Nummilankadun jatkeille.

Tuleviin kustannuksiin en osaa sanoa en ii enkä aa

RAKENTAMISKUSTANNUKSET

Kustannukset on laskettu Forella hankeosittain.

Kustannusindeksinä käytettiin 112,31 (2010=100).

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 32 miljoonaa euroa.

Siltojen osuus kustannuksista on yhteensä 10,5 M€.

Pohjanvahvistusten osuus kustannuksista on yhteensä 8,4 M€. Kustannukset sisältävät tilaajatehtävät, joiden osuutena on käytetty 15 %. Kantatie 52 18,6 M€

Somerontien eritasoliittymä 4,7 M€

Inkereentien eritasoliittymä 2,3 M€

Seututie 110 0,3 M€

Katurakenteet 2,8 M€

Jalankulun ja pyöräilyn väylät ja sillat 2,5 M€

Meluntorjunta 0,9 M€

Koko hankkeen kustannusarvio 32,1 M€

.. mutta jos minulta kysytään sitten joskus tätä mahdollista toteuttamista, niin kyllä minä tykkäisin, että kerralla vaan tie valmiiksi. Kyllä siitä silloin tulee kokonaisuutena ottaen edullisempaa kuin että kahdessa osassa toteutettaisiin. 

Ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 29 miljoonaa euroa. Kantatien nelikaistaistus, Inkereentien pohjoinen ramppi sekä Uskelanjoen ylittävä jalankulun ja pyöräilyn silta voidaan toteuttaa hankkeen toisessa vaiheessa. Salon kaupungin suositellaan käynnistävän osayleis- tai asemakaavatarkistukset, jotta tiesuunnittelu voidaan käynnistää.

Mutta hei. Jos olet salolainen, niin anti tulla mielipiteitä.

Tiistaina 22.1.2019 päätetään tästä:

Kaupunkikehityslautakunta merkitsee tiedoksi Salon itäinen ohikulkutie kt 52 vaiheen II aluevaraussuunnitelman raportin ja ehdottaa kaupunginhallitukselle, että se päättää käynnistää asemakaavan ja asemakaavamuutoksen laatimisen kt 52 pohjoisosan alueella valmistuneen aluevaraussuunnitelman pohjalta.

.. mutta kun tulee jatkon aika, niin kannattais varmaan miettiä oma mielipide valmiiksi. Ei sit tartte vääntää jälkikäteen tekstaripalstalla sitä ja tätä, puolesta ja vastaan!

Suosittelen tämän linkin avaamista: http://salo.tjhosting.com/kokous/20194098-12-1.PDF

 

Minulla on tässä alla paikka kommenteille, joten ole hyvä.

1 kommentti .

blogeja

Sunnuntai 20.1.2019 klo 12:35

Tällaiset löytyy Uudesta Suomesta:

tämä

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268013-tanska-suomi-ja-kuntien-rooli-terveyspalveluissa

Tanska - Suomi ja kuntien rooli terveyspalveluissa

Toivottavasti pääministeri Sipilä ja hallituksen ministerit ovat huomanneet tämän, mitä Tanskassa tapahtuu. Toivottavasti ovat nähneet tämän otsakkeen:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Jotain pitää tehdä, mutta jos tanskalaisia matkiva, työn alla oleva sote -uudistuksemme on Tanskassa koettu ei -hyväksi ja tilanne ensi vuonna aiotaan korjata ja muuttaa, niin eikö nyt viimeistään kannattaisi meilläkin ottaa lusikka kauniiseen käteen?

Eikö kannattaisi ottaa selvää, miksi tanskalaiset ovat päätymässä siihen, että itsehallintoalueet on lakkautettava? Jatkossa Tanskassa halutaan vahvistaa kuntien roolia terveydenhuollon järjestämisessä ja halutaan mm., että terveydenhuoltoon ei olisi pitkää matkaa.

Tälle tanskalaisten teemalle ”potilas ensin – läheisyys, johdonmukaisuus, laatu ja potilasoikeudet” olisi tilauksensa meillä Suomessa. Työn alla olevalla maakunta- ja soteuudistuksella  emme tuota saa, emmekä saavuta. Emme myöskään palvelujen yhdenvertaisuutta. Saatavuuskin karkaa monelle aivan liian kauas. Oman kunnan OmaLääkäriä minä kaipaan. 

Jenni Tamminen on koonnut hyvän yhteenvedon tanskalaisten tilanteesta.

Toinen selventävä info löytyy Kuntalehden sivuilta

ja tämä:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/267783-illan-ihmettely

Illan ihmettely

Illalla kurvaisin Salo -cityn keskustassa sijaitsevaan ruokakauppaan.

Ostoskärryä en tarvinnut, sillä puutteessa oli vain yksi juttu. Se oli ruisleipä. Sellainen juureen valmistettu. No äkkiäkös se löytyi ja leipää riiputtaen siirryin kassalle. Itsepalvelukassa oli jo kiinni, joten siirryin jonottajaksi. 

Edessäni oli nuori nainen ja ilmeisesti joku mielitarve hänelläkin. Silmät ympyrkäisinä siinä sitten katselin, mitä nuorella naisella hihnalla kulki. Hänellä oli vesijano (1 x lähdevesipullo), hänellä oli energian tarve (1 x energiajuomapullo) ja hänellä oli makean tarve ( pienen pieni suklaapatukka). Hänen mieltymyksensä tälle ehtoolle maksoi  yhteensä 3,50 rahaa, minun 80 centtiä.

No ei siinä mitään. Takanani oli nuori mies. Hänellä hihnalla nökötti hänen mieltymyksenä. Juomista sekin. Joku siideri.

Ihmettelen vaan. Eivätkö nykynuoret enää tavallisesta ruisleivästä tykkää? 

..

Tämä ei ole mun juttu, mutta suosittelen lukemaan!!!

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268058-soten-asiakasmaksujen-iso-kuva?ref=poiminnat

Kommentoi kirjoitusta.

lunta ja luettavaa

Torstai 17.1.2019 klo 10:55

Luettavaa lumen luonnin lomassa:

Kaupunkikehityslautakunta
Esityslista 22.01.2019 klo 17:00 - 
Halikon virastotalon kahvio, Hornintie 2-4, 24800 Halikko

Asianro   Otsikko  
1   Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
2   Pöytäkirjan tarkastaminen sekä tiedoksi antaminen kunnan jäsenelle
3   Asioiden käsittelyjärjestyksen hyväksyminen
4 Käyttösuunnitelma vuodelle 2019, kaupunkikehityslautakunta
5 Yleisten alueiden ylläpidon ja kehittämisen työohjelma vuodelle 2019
6 Vuoden 2019 rakennus- ja vuosikorjaustöiden työohjelma
7 Kaavoituskatsaus 2019
8   Osmo Fribergin valtuustoaloite työmatkaliikenteen tukemiseksi
9 Ranta-asemakaava, Korvanmetsä ehdotusvaihe
10 Asemakaavan muutos, Horninkatu 9 - Torikatu 1, luonnosvaihe
11 Asemakaavan muutos, Kiskon kunnantalon ympäristö, luonnosvaihe
12 kt 52 vaiheen II aluevaraussuunnitelma ja asemakaavatyön käynnistäminen
13   Sisäilmasto-ongelman selvitystyötä tekevän asiantuntijan hankinta, hankinnan keskeytys
14   Torikatu 5-7 ja Ylhäistentie 2 korjausurakoitsijavalintojen päätöksenteon siirto kaupunkikehitysjohtajalle
15 Asunto Oy Salon Kirkkokatu 20:n jalkakäytävän kunnostuspyyntö
16   Marjatta Halkilahden valtuustoaloite Pyörätien tekemisestä Muurlan kaupunginosaan
17   Tuukka Kahilan ym. valtuustoaloite Inkere-Kaivola taajamien kävely- ja pyörätieyhteydestä
18   Pasi Lehden lautakunta-aloite, Vanha Turuntien (tie 2351) ja Tapiolantien risteyksen korjaus- ja muutostyöt Hajalassa
19   Salon Sosiaalidemokraattisen lautakuntaryhmän ja Taro Turtiaisen lautakunta-aloite kevyenliikenteen yhteyden luominen välille Kaivola-Pappilantie-Yyrönkoski-Inkereentie
20   Poikkeaminen, Lukkarinmäki 734-12-13-3
21   Poikkeaminen, Pohjakylä 734-623-2-17
22   Poikkeaminen, Pyöli 734-667-4-31
23   Poikkeaminen, Talonpoikaisteijo 734-639-1-290
24   Poikkeaminen, Vartsala 734-537-11-0
25   Suunnittelutarveratkaisu, Murom 734-785-1-45
26   Suunnittelutarveratkaisu, Teijo 734-640-1-422 m-a
27   Suunnittelutarveratkaisu, Laitola 734-488-1-20
28 Etuosto-oikeuden alaiset kiinteistöjen kaupat 1.11. - 31.12.2018
29   Viranhaltijapäätökset
30   Muut asiat

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20194098

Kommentoi kirjoitusta.

juna kulkee tai sitten ei

Keskiviikko 16.1.2019 klo 21:27

Taustana tälle blogille on tämä juttu: Kerro palautteesi Espoo–Salo -oikoradasta

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/11/30/27512

Em. linkin sisältö kertoo, että minä kerroin:

Salolaisten puolesta ratalinjasta päätti aikoinaan vain kaupunginhallitus. Olisi kyllä saanut olla valtuustotason asia. Moni on edelleen sitä mieltä, että YJ1 ratalinjaus olisi ollut parempi. 
Mikä on ollut Liikenneviraston ajatus? 
Oletteko edes miettineet tuota em. vaihtoehtoa ja/tai jos olette, niin vetoatteko nyt siihen, ettei enää tarvitse miettiä, eikä ajatella, kun kerta Salossa kaupunginhallitus on aikoinaan, vuosia sitten päättänyt, mistä rata kulkee. 
Maakuntaliiton kyllä tietää. Siellä vedetään niin Turkuun päin, että niitä ei - anteeks nyt vaan - niitä ei kiinnosta muu kuin päästä junalla äkkiä ohi Salon. Samaa mieltä näyttävät olevan tunnin junan puolesta puhujat. Tuskin edes muistavat, että täällä on kaupunki nimeltä Salo.
Minä yritän ymmärtää ja erottaa, mikä on tunnin  juna ja mikä tavallinen, siis Turun ja Helsingin väleillekin pysähtyvä juna. Siksi vierastan tällaista vastausta, joka esim. kaupunginjohtajamme minulle 14.5.2018 antamassa vastauksessa vilahtaa: "Näiden taajamien (tarkoitetaan Muurlaa ja Suomusjärveä) väestöpohja ei kuitenkaan nykysuunnitelmilla tule mahdollistamaan kaukojunien asemapaikkoja tai paikallisjunien liikennettä." x)
Minun mielestäni jos, siis jos Muurlassa ja Suomusjärvellä olisi asemat Salon lisäksi, niin kyllä näihin asukkaita saataisiin ja tänne uusia koteja rakennettaisiin. Niitä tulisi nopeasti. Odottamalla tarvittavan väkimäärän kasvua, po. asemia ei tule koskaan. Jos tuleva pyörii vain tunnin junassa, niin onhan tämän hankkeen eteneminen täkäläisittäin todella surullista seurattavaa!
Marjatta Halkilahti, kaupunginvaltuutettu
--
Olen saanut tällaisen vastauksen:

Vuonna 2010 on laadittu Espoo-Salo oikoradan YVA ja alustava yleissuunnitelma, joissa on käsitelty useita vaihtoehtoisia ratalinjauksia. Näiden pohjalta Varsinais-Suomen liitto on laatinut maakuntakaavan ja valinnut siihen tarkastelujen ja lausuntojen perusteella parhaimman ja mahdollisimman vähän ympäristöä ja suojelukohteita rasittavan ratalinjauksen.

 Nyt Väylävirasto suunnitteluttaa maakuntakaavan mukaiseen linjaukseen Espoo-Salo oikoradan yleissuunnitelmaa. Yleissuunnittelu on edennyt niin, että suunnitelmissa voidaan nyt esittää mahdollisia tulevaisuuden asemapaikkoja myös Muurlaan, Suomusjärvelle ja Lahnajärvelle, jos niiden maankäyttö kehittyy riittävästi. Tässä vaiheessa ei voida vielä sanoa, onko tulevaisuudessa Muurlan, Suomusjärven tai Lahnajärven asemalla pysähtyvä juna pikajuna vai tulevaisuuden taajamajuna.

 Helsinki-Turku nopean junayhteyden junaliikenne on suunniteltu niin, että yhden tunnin aikana kulkee

- yksi Express-juna molempiin suuntiin (pysähtyy Helsinki, Pasila, Kupittaa, Turku)

- yksi IC-juna molempiin suuntiin (pysähtyy Helsinki, Pasila, Leppävaara, Lohjan Lempola, Salo, Kupittaa ja Turku). Tämä juna on noin 13 minuuttia hitaampi kuin nopein juna, johtuen useammasta pysähdyksestä. Matka-aika Salosta Helsinkiin on noin 57 minuuttia ja Salosta Turkuun noin 29 minuuttia.

- Lisäksi Helsinki-Lohja välillä on 2 lähijunaa molempiin suuntiin, joka pysähtyy kaikilla väliasemilla.

 Suunnittelu jatkuu edelleen ja huhti- ja lokakuussa tulemme esittelemään yleisötilaisuuksissa uusia ratkaisuja.

Kommentoi kirjoitusta.

mainos se on pienikin mainos

Torstai 10.1.2019 klo 22:10

Sivuillani käy muitakin kuin salolaisia. Tämä on Sinulle ei -salolainen: 

http://www.saloon.fi/asuviihdy/hintavertailu/default.aspx?fbclid=IwAR0dslq49qpRuDLh6-DKPq8oHJCX0VzhSiqTB99QVAtGzPYGhsm8FFNcl-Y

"Nii. Et jos Sää viel johonki muuttaa meinaat, nii tul tän!"

Tällaista näkymää cityn keskustassa: https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2349454

Kommentoi kirjoitusta.

nyt vastaamaan

Torstai 10.1.2019 klo 21:39

Paikkakunnan ja asukkaiden näköistä viestintää. Somerolaiset osaavat:

Ols ny laitain ja rakasta Someroa, Ol vaa rauhas ja rakastu Someroon, Äl sii rytty vaan tul Somerol. Someron kaupunki nojaa uusissa mainoslauseissaan paikkakunnan omaan murteeseen.

Kaupungin uusien sloganien taustalla on vanha englantilainen lause Keep calm and carry on, jolla rauhoiteltiin Britannian kansaa toisessa maailmansodassa. Lauseen käännökset ja muunnokset Somerolle sopiviksi syntyivät kaupungin Facebook-sivujen keskusteluissa. Kaupungin elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo sanoo, että somerolaisilta tuli Facebookissa saman tien loistavia ehdotuksia.

Someron kaupunki on aiemminkin hyödyntänyt asukkaiden mielikuvitusta ja luovuutta mainonnassa. Nykyisistä virallisista mainoslauseista Juttu tääl onnistuu ja Maalle meidän landelle löydettiin kaupungin järjestämässä yleisessä kilpailussa.

– Näin saadaan paikkakunnan ja asukkaiden näköistä viestintää. Samalla se vahvistaa yhteisöllisyyttä, Uusitalo huomauttaa.

https://www.sss.fi/2019/01/al-sii-rytty-vaan-tul-somerol-someron-uudet-mainoslauseet-lahtevat-murteesta-ja-luotiin-facebookissa/

 

Mutta voit Sinäkin jotain tehdä!

Voit osallistua tällaiseen:  

Osallistu kotikaupunkisi vetovoimatutkimukseen!
Salo on yksi 55:stä suomalaisesta seutukaupungista. Seutukaupunki on oman seutunsa tai alueensa keskus. Seutukaupungit toteuttavat tammikuussa yhdessä asukkailleen "pehmeän vetovoimatutkimuksen", jonka avulla selvitetään seutukaupunkeihin liittyviä mielikuvia.

Alla olevan linkin kautta voit arvioida oman kotikaupunkisi vetovoimaisuutta ja imagoa sekä myös naapuriseutukaupunkeja. Lomakkeen täyttämiseen kuluu noin 5 minuuttia. Vastaaminen on mahdollista 31.1.2019 klo 10 saakka. Linkki vastauslomakkeeseen: https://bit.ly/2C5RDvN 

 

Minä vastasin jo!

1 kommentti .

lupailuja ja Aapeli

Maanantai 7.1.2019 klo 23:40

Joku jo varmaan ihmettelee, että missä olen, kun en mitään tänne kirjoittele.

Nooh, joululomaa olen pidellyt. Ihan laiskana en sentään ole ollut. Tässä yksi juttu:

Minä lupailen

Tässä kohtaa pitäisi vissiin kirjoittaa joku hieno yhteenveto kohta lopuillaan olevasta vuodesta. Mutta: nyt ei kerkee, eikä ajatuskaan oikein kulje. Nyt on vauhti päällä ihan jostain muusta.

Olen pari päivää kohnannut nurkkiani  ja yrittänyt hävittää semmosta, jota en enää tarvitse. Neliöitä, nurkkia ja komeroita minulla sattuu olemaan yli tarpeeni.   

En minä mihinkään muuttamassa ole. Ihan muuten vaan päätin terästäytyä. Että pois, pois ja pois vaan kaikki ylimääräinen krääsä. 

Hyvä on tavoite, mutta tuskin minä vieläkään ihan kaikkea raaskin hävittää. Sodan jälkeen syntynyt on ikuinen hamstraaja. En tiedä ovatko muut, mutta minä ainakin. "Jos kuitenkin tarttee" -teemalla sitä työntää komeroihin, varastoihin, milloin mihinkin talteen ihan vaikka mitä. 

Eivät tämän päivän nuoret noin toimi. Heillähän on huusholleissaan hyvinkin väljää ja selkeää. Sellaista yksinkertaista. On sillä joku hieno nimikin, sillä tyylillä. Minimalismia taisi olla.  

Kyllä sen minimalismin meikäläinenkin varmaan oppisi tai saavuttaisi, jos muuttaisin kerran vuodessa (edes kerran viidessä) ja joka kerta pienempään asuntoon. Jos oikein tarkkaan miettii, niin mitä muuta sitä kotiinsa tarttee kuin sängyn, kahvikeittimen, peruna- ja puurokattilan sekä paistinpannun. Ja muutaman kupin, lautasen ja aterimet. 

Tai olisko tuossa sittenkin hyvä olla vielä jotain muuta? Jotain tosi, tosi tarpeellista?

En tiedä, mutta minä lupailen. Lupailen ensi vuodelle, että en enää kerää, enkä hanki sellaista, jota en välttämättä tarvitse. 


Huom. lupailen. Luvata -sanaa en tähän uskalla kirjata. 
Välttämättä -sanastakin voin vielä joutua neuvottelemaan. 
Onneksi huushollissani asuu vain minä.
Hyvää uutta vuotta Ystävät!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/266703-mina-lupailen

ja tässä toinen:
 

Aapeli tuli

Kun uutista ”Aapeli-myrsky toi meille hankalimmat haasteet mitä voi olla”  lukee, niin mieleeni nousee muutaman viikon takainen kirjoitukseni

Huolen aiheenani oli tuolloin digitalisaatio, tämä hallitusohjelman läpileikkaava teema, joka on esillä lähes jokaisessa hallituksen kärkihankkeessa.  Ihmettelin mm. mitä sitten tehdään, jos ja kun joku päivä netti pettää? Onko hallituksella varasuunnitelma siihen, miten esim. yhä lisääntyvistä tietoturvaongelmista selviydytään, puhumattakaan siitä, jos tulee päivä, jolloin sähköä ei tule, vaikka kuinka töpseliä seinään tököttäisi!

Tänään on yks sun toinen saanut töpseliä seinäänsä tököttää, mutta ei tule. Ei tule sähköä. Voi olla, että ei tule edes huomenna. Kiitos tai ei kiitos Aapeliksi nimetyn myrskyn. 

Yksittäinen kotihuusholli pärjää sähköttömänä jonkun aikaa jollain lailla, mutta jos lämpö loppuu, niin ei siinä kynttilätkään auta. Jumissa ovat virastot, kaupat ja liikkeetkiin, jos niillä ei varajärjestelmää sähkön saannille ole.  

Aapeli tuli, näytti voimansa ja jätti jälkensä. Hankalat on haasteet jatkossakin. Että miten pärjätään? Pahan ilman lintu en haluaisi olla, mutta tässä kohtaa olen. Kyllä sieltä joku päivä tulee se toinen Aapeli!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266807-aapeli-tuli

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää

Maanantai 31.12.2018 klo 13:39

Hyvää uutta vuotta Ystävät!

Muurlassa kaikki hyvin. En ammu raketteja, enkä lähde ehtoolla humputtelemaan. Tai no, mistä minä sitä vielä tiedän.. 

2 kommenttia .

Hyvää Joulua 2018!

Maanantai 24.12.2018 klo 0:11

Hyvää Joulua Ystävät!

Tänä vuonna minulla on joulukuusi, joka ei neulasia varistele!

Kommentoi kirjoitusta.

aloite

Tiistai 18.12.2018 klo 11:23

Tässä olisi jonkinlainen mahdollisuus sitä kävelykatuakin kokeilla!
 
Salon kaupunginvaltuusto 17.12.2018
Valtuustoaloite
 

 

Suvisalo ry:n järjestämät iltatorit ovat Salon vetonaula. Sekä torilla kävijöitä että torimyyjiä on ollut tungokseen asti.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esittää, että Salon kaupunki laajentaisi torimyyntialuetta iltatoritorstaisin. Laajennus olisi kokeilu ja koskisi kesää 2019. Alueeksi esitämme Vilhonkatua torilta Asemakadulle saakka. Syksyllä kaupunki voinee yhdessä Suvisalo ry:n kanssa arvioida kokeilun plussat ja miinukset.

Torialueen laajentamisella annettaisiin lisämahdollisuuksia torimyyntiin, ja tarjonta voisi monipuolistua.

 

Pertti Vallittu, valtuutettu KD

Marjatta Halkilahti, valtuutettu KD sitoutumaton

Elina Seitz, varavaltuutettu KD

--

HYVÄÄ JOULUN odotusta Ystävät!

1 kommentti .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »