Missä vika?

Keskiviikko 18.10.2023 klo 20.16

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/missa-vika/

 

Hyvinvointialueet aloittivat 1.1.2023, mutta nyt jo parutaan sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelujen perään ja että rahat eivät riitä niiden järjestämisiin. Leikkauslistojen uhka (mm. hyvinvointialueet sulkevat terveys­keskuksia ja ympärivuorokautisen hoivan paikkoja) on kuin pahemman laatuista ukonilmaa odotettaisiin.

Minä vaan ihan tämmöisenä tavallisena kansalaisena ihmettelen, missä mahtaa olla vika? Että tämmöstä on, vaikka pelkkää hyvää piti tulla!

Onko se hyvinvointialueiden rahoituslaissa vai hyvinvointialueiden johtamisessa ja osaamisessa

2 kommenttia .

karu kohtalo

Perjantai 13.10.2023 klo 17.10

 

Karu on kohtalo.
Mitä muuta oli odotettavissa???

Samalla kaavalla edetään kuin kuntaliitoksissa. Tavoite on, että isompiin keskuksiin kaikki vaan! Se on sitä jotain! On olevinas.
Ei hyvä!
Ei todellakaan!
Tässä kopiota Kuntalehden sivuilta:

 

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kunnan-kannalta-hirvittava-tilanne-sote-kiinteistojen-karu-kohtalo-alkaa-paljastua/



780 kiinteistöä tyhjilleen
Kunnat arvioivat, että noin 780 sote- ja pelastustoimen tilaa jää tyhjiksi, ja vuokratuloja menetetään noin 226 miljoonaa euroa vuodessa. Osa kunnista suunnittelee myös myyvänsä sote-kohteitaan pari kolmen vuoden aikana.

Tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen Kuntaliitosta sanoo, että Rautalammin ja Ikaalisten tilanne ei ole poikkeuksellinen. Esimerkistä käy Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelma, jonka mukaan nykyisestä 27 terveysasemasta olisi vuonna 2030 jäljellä enää 6.

– Palvelut lähtevät pois pienistä kunnista. On ikävää, että samalla kun terveyspalvelut lähtevät, lähtevät myös tukitoiminnot, kuten siivous ja kiinteistönhuolto. Kerrannaisvaikutukset kuntatalouteen ovat isot.

1 kommentti .

salolainen murheenkryyni

Torstai 12.10.2023 klo 21.34

Varhan juttuja hain, mm. hallintosääntöä, mutta jostain syystä uteliaisuus veti Salo -cityn asioihin. Tarkastuslautakunnan arviointikertomus menneestä toimintavuodesta on aina ollut yks suosikkini ja toinen suosikki arviointiin annettavat vastineet.

Kaupunginhallitus on vuoden 2022 arviointiin annetut vastineet käsitellyt tällä viikolla. Tyytyväisiä ovat varmaan olleet, onhan kaupunginjohtajan ehdotus ollut tämä:

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee liitteen mukaiset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen johdosta annetut selvitykset ja vastaukset tiedoksi ja toteaa lausuntonaan, että esitetyt toimenpiteet ovat olleet aiheellisia ja riittäviä.

Jollain lailla nuo vastineet äsken läpi kävin ja pysähdyin Salon vuokrataloihin:

6.1 Salon Vuokratalot Oy

Tarkastuslautakunta on vuoden 2021 arviointikertomuksessa nostanut Salon Vuokratalot Oy:stä seuraavia asioita esiin: Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kaupungin tulee selkiyttää omistajapoliittista ohjaustaan Salon Vuokratalot Oy:n suhteen. Omistajan tulee pohtia nykyisen hallinnointimallin toimivuutta jatkossa. Tarkastuslautakunta kehottaa omistajaa kiinnittämään huomiota Salon Vuokratalot Oy:n korjausvelan hallintaan. Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kaupunginhallituksen ja konsernijaoston tulee selvittää, miten omistajaohjausta on kehitetty ja mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä tilanteen korjaamiseksi. Selvityksessä tulee kuvata, miten kaupungin organisaatiossa on omistajaohjausasiat vastuutettu ja tehtävä hoidettu.

Vastine: Salon Vuokratalot Oy:n hallitus ja toimitusjohtaja ovat vaihtuneet kevään 2023 aikana. Hallinnossa olleisiin puutteisiin on nyt tartuttu aiempaa tehokkaammin. Kehittämistyö jatkuu edelleen ja hallintomallin toimivuutta ollaan parantamassa. Korjausvelan määrä on tiedostettu ja tavoitteena on arvioida yhtiön omistamien kiinteistöjen jatkotilannetta kriittisesti. Näiden osalta yhtiö tulee tekemään esityksiä konsernijaostolle. Omistajaohjauksen periaatteiden valmistelu on aloitettu konserniryhmässä ja niiden valmistelua jatketaan. Omistajaohjauksen periaatteiden on tarkoitus selkiyttää Salon kaupungin omistajaohjausta. Omistajapolitiikassa linjataan kuntalain näkökulmasta ensisijaisesti, missä yhteisöissä kaupunki on mukana omistajana ja mitä kaupunki omistajuudellaan tavoittelee.

Tarkastuslautakunta toteaa, että kaikki aiemmat havainnot ovat edelleen ajankohtaisia ja niihin tulee pikaisella aikataululla saada ratkaisu. Yhtiöllä on merkittävä omaisuus ja lainavastuut. Kuntalaisten tulee tietää nykyistä enemmän yhtiön toiminnasta, vuokra-asuntokannasta ja tilanteesta.

Vastine: Yhtiön asioista tiedottaminen on ensisijaisesti yhtiön omalla vastuulla, eikä omistajan ole sitä mahdollista aktiivisesti hoitaa. Omistaja voi kannustaa yhtiön hallitusta ja toimitusjohtajaa asian edistämiseen. Yhtiöllä on kokonaisuutena vastuu omasta toiminnastaan ja omistajan rooli on kuntalain mukaisesti huolehtia, että tytäryhteisön toiminta tukee kuntakonsernin kokonaisetua. Omistaja ohjaa yhtiön toimintaa konserniohjeessa määritellyn mukaisesti. Omistaja voi esimerkiksi esittämällä ennakkokantansa ohjata yhtiön toimintaa, mutta omistaja ei ole yhtiön operatiivisessa toiminnassa aktiivinen toimija.

".. esitetyt toimenpiteet ovat olleet aiheellisia ja riittäviä."

 

Ovatko? Omistaja, omistaja, omistaja. Jokainen voi tykönänsä miettiä, mitä ajattelee omistamisesta. 

 

--

Salon vuokratalojen asunnoissa on yli 3000 salolaisen koti.

Kiinteistöjen hoito ei kehuja ole kerännyt.

Vuokratalojen tilanne on mennyt jopa kilpailu- ja kuluttajaviraston tietoon.

Em. virasto selvittää mm., onko hankinnat kilpailutettu lainmukaisesti.

Saas nähdä milloin kertovat, mitä ovat selville saaneet.

Kommentoi kirjoitusta.

sattuu ja tapahtuu!

Keskiviikko 11.10.2023 klo 20.25

Tässä voisi olla sama otsake kuin edellisessä. Että onk tosika?

Nooh, sitä sattuu ja tapahtuu.

Tämmöstä uutista putkahti äsken eteeni:

https://www.sss.fi/2023/10/salon-paivystyksessa-syntyi-kiista-potilaan-hoitopaikasta-se-etta-olin-turusta-oli-kauhean-punainen-vaate/

Salon päivystyksessä syntyi kiista potilaan hoitopaikasta 

Kyseessä turkulainen Sinikka, joka oli viime viikolla Salon vapaa-ajan asunnollaan ja tunsi, että olo ei ollut hyvä. Oli hakeuduttava lääkärille.

Mitäs sitä sitten muuta kuin suunta päivystävälle lääkärille.

Hoitaja oli ottanut vastaan, mutta lääkäri oli kiukutellut. Lääkärin mielestä sitä ei niin vaan voi mennä yhden kerran yhteen paikkaan ja toisen kerran toiseen paikkaan, sitä pitää tehdä sopimus hoitopaikasta. 

Ei se nyt ihan noin sentään ole.

Onneksi!

Sinikan tilanteeseen on selitettä pyydetty mm. Salon ja Someron sote-aluepäällikkö Petri Salolta. Hänen vastauksensa on ollut, että kyllä päivystykseen voi mennä niin Varhan sisällä kuin valtakunnankin tasolla ihan missä vain. Mahdollinen jatkohoito on sitten oma juttunsa. Silloin ohjataan sinne, missä tuo oma hoitopaikka on.

Sinikalle kymmenen pistettä siitä, että on nostanut saamansa kohtelun esille.

Eihän tuollaiset mokat kohene, ellei niitä esille nosteta!

Kommentoi kirjoitusta.

onk tosika?

Maanantai 9.10.2023 klo 17.13

Aamulehdestä kopioitu:

Pirha rajasi iäkkäät pois kyselystä – ratkaisu johti kanteluun: ”Järeä keino”

KOKOOMUKSEN kansanedustaja Pauli Kiuru on jättänyt eduskunnan oikeusasiavaltuutetulle kantelun ikäihmisten asemasta. Kyse on Pirkanmaan hyvinvointialueen Pirhan kyselytutkimuksesta sote-palveluverkoston järjestämisestä. Siinä yli 79-vuotiaat rajattiin pois vastaajista.

Ikääntyneitä ei saa asettaa eriävään asemaan”, Kiuru tiivistää.

Hän jatkaa, että kantelu on järeä keino. ”Esimerkki Pirkanmaalta valikoitui ajankohtaisuutensa vuoksi. Suuren väestönosan perusoikeudet eivät ole toteutuneet asianmukaisesti.”

Hän ottaa esimerkin. Tampereen pormestari Kalervo Kummola täyttää pian 78 vuotta. ”Ensi vuonna hän ei olisi enää voinut osallistua kyselyyn.”

Kiuru ihmettelee Pirhan rajausta, jossa kaikki yli 79-vuotiaat oli rajattu tutkimuksen ulkopuolelle. Tutkimuksen toteuttamistapa ei vastaakaan lainsäädäntöä.

3 kommenttia .

Uskelan koulun tontille..

Sunnuntai 8.10.2023 klo 16.32

Maantieteellisesti laaja kaupunkimme tarjoaa monia asumisen vaihtoehtoja kaupungin vireästä keskustasta idyllisiin kyliin. Meistä jokaisella on oikeus hyvään kotiin, laadukkaisiin peruspalveluihin ja turvalliseen ympäristöön asuinalueesta tai elämäntilanteesta riippumatta.”

Missä noin komeeta tekstiä on?

No sitä on Salon kaupunkistrategiassa, tässä, jossa otsakekin on täydellisyyttä hipova: avaimet kaikkiin oviin. https://salo.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/salon-kaupunkistrategia-2030-avaimet-kaikkiin-oviin/

Visiona kaupataan tällaista: Salo – kestävän menestyksen koti.

Vähän tulee suru puseroon, kun yrittää ymmärtää kouluihimme liittyvää päätöksentekoa. Siinä ei menneinä vuosina olla kovin paljon maalaisjärjen mukaan menty, ei aina päättäjien tahdonkaan, vaan tahtipuikkoa ovat heilutelleet virkamiehemme. Niin nytkin:

https://www.sss.fi/2023/09/esitys-uskelan-koulun-tontille-tehdaan-uusi-koulu-ja-paivakoti-salossa/ Esitys: Uskelan koulun tontille tehdään uusi koulu ja päiväkoti Salossa

Nooh, minä en uutisesta tykännyt. Minä motkotin! 

https://www.sss.fi/2023/10/mielipide-keskusta-alueen-oppilaita-voisi-kuljettaa-kylakouluihin/ Mielipide: Keskusta-alueen oppilaita voisi kuljettaa kyläkouluihin.

Mielipide on minun ja se on tässä: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2598396 Koulubussi kulkee myös kyliin SSS 5.10.2023

--

Aikaisemmat motkottamiset löytyvät näitten linkkien takaa:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2440750#album_selector Mihin perustuu Salon vimmattu koulukierrätys? SSS 24.1.2020

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2440142#album_selector Kärkeen kyläkoulujen Salo SSS 19.1.2020

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2338078#album_selector Kuunnellaan myös kansalaisopistoa SSS 31.10.2018

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2336021#album_selector Annetaan nuorten päättää SSS 22.10.2018

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2335174#album_selector Edessä Schindlerin lista SSS 15.10.2018

1 kommentti .

Pitäisikö?

Tiistai 3.10.2023 klo 11.35

Pitäisikö valtion puuttua kalliisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin?

Minun mielestäni pitäisi.

Jos ja kun sähköyhtiöt eivät ilmeisestikään kuluttajariitalautakunnan linjauksille korvaansa lopsauta, niin eikö eduskunta voisi säätää sellaisen lain, että sähkösopimuksen irtisanominen on aina mahdollista ja ilman mitään sakkoja.

Miksi ei voisi olla vain toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia?

Elinkeinoministeri Wille Rydman voisi minun mielestäni tehdä asiasta järkevän ja sähköä käyttäviä/sähköä ostavia kansalaisia tasavertaisesti kunnioittavan aloitteen. Se sitten hallitukselle ja hyväksynnän kautta eduskunnalle.

Otsake tuolle jutulle oli tämä:

Hommia elinkeinoministerille!

Se löytyy tämän linkin takaa: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hommia-elinkeinoministerille/

--

Näin uutisoitiin helmikuussa 2023:

Lintilä: Kalliit määräaikaiset sähkösopimukset ministeriön syyniin – ”Sopimuksiin puuttuminen olisi poikkeuksellista muttei poissuljettua”

https://www.sss.fi/2023/02/lintila-kalliit-maaraaikaiset-sahkosopimukset-ministerion-syyniin-sopimuksiin-puuttuminen-olisi-poikkeuksellista-muttei-poissuljettua/

Nyt on uusi hallitus ja uusi ministeri, mutta hinnaltaan kohtuuttoman korkeita määräaikaissopimuksia on edelleen olemassa, eikä niistä niin vaan pääse irti.

--

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/kalliit-maaraaikaiset-sahkosopimukset-ministerion-syyniin/

--

Kirjoitin mitä kirjoitin ja sitten löysin netistä infon. Ei tämmöstä asiaa näköjään niin vaan korjata, muuteta, paikata!

Jaahas. Se onkin tämmöttis!!!

KOKOOMUKSESSA, perussuomalaisissa ja kristillisdemokraateissa sekä vihreissä ei kannateta valtion ryhtyvän toimiin. Valtion aputoimia kannattavat SDP:n, keskustan, vasemmistoliiton ja Liike Nytin ryhmänjohtajat. Ruotsalainen eduskuntaryhmä ei ota asiaan selvää kantaa.”

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/usu-keskustan-mielesta-valtion-pitaisi-puuttua-kalliisiin-maaraaikaisiin-sahkosopimuksiin-lahes-koko-oppositio-samaa-mielta/

Nooh, lukijoita on Uuden Suomen juttuun sentäs riittänyt. Äsken niitä näkys olevan 3600!

 

Kommentoi kirjoitusta.

uhkaa pukkaa!

Maanantai 2.10.2023 klo 20.20

Loisteputkien valmistuskielto uhkaa tuoda Salolle miljoonalaskun

https://www.sss.fi/2023/10/moision-koulussa-uusitaan-satoja-valaisimia-loisteputkien-valmistuskielto-tuo-salolle-miljoonalaskun-

Entäs sitten? Uhka taitaa olla vähän liioteltu sana. Onhan tuo loisteputkien tilanne ollut tiedossa jo kauan. Eikö näitä valaistusuusimisia olisi voitu aloittaa jo vuosia sitten? Eikö olisi voitu jakaa kiinteistöjä ja rakennuksia eri vuosille? Ettei kertaheitolla miljoonalaskua! En tiedä, kunhan taas julki ihmettelen!

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009402639.html


Loistelampuista luopuminen johtuu Euroopan unionin niin sanotusta RoHS-direktiivistä, jonka seurauksena elohopeaa sisältävät loistelamput poistuvat markkinoilta vaiheittain.

Direktiivi astui voimaan jo 2006, mutta poikkeusten turvin loisteputkilamppuja on valmistettu tähän asti.

4 kommenttia .

salolainen TekoLampi

Torstai 21.9.2023 klo 21.25

Tämä Mahtinaisentien harmistus, 28.8.2023 syntynyt lampi tyhjennetäänkin uusimman tiedon mukaan vasta ensi viikon keskiviikkona.

https://www.sss.fi/2023/09/sorsilla-on-enaa-vajaa-viikko-aikaa/

Jos ei joku vielä muista tai tiedä, mikä alue tämä on, niin muistutan. Tälle alueelle halutaan rakentaa Tunnin Junalle rataa.

Onkohan suunnitteluvaiheessa ajateltu, että isojen sateiden jälkeiset pikkujärvet ja lammikot radan lähellä ovat ok ja ne vaan ihastuttavat junassa istuvien ikkunamaisemia?

7 kommenttia .

Silmät kuntoon

Sunnuntai 17.9.2023 klo 15.37

Elokuinen koronan sairastaminen meinasi pistää meikäläisen vallan totiseksi. Tauti kesti ja kesti ja pelkäsin, että tulisi jotain takapakkia, enkä pääsisi 15.9.2023 kaihileikkaukseen.

Vaan eipäs mitään pahempaa vastaan tullut.

Lähetteen kaihileikkaukseen olin saanut vain toiseen silmään, siinä perusteena kaihi ja kova häikäisy. Auringonpaistepäivät olivat silmälle täyttä myrkkyä. Toisessa silmässä oli kaihin alkua, mutta leikkauslistalle sitä ei lääkäri ollut laittanut.

Mutta: olen kuullut, että Salon sairaalassa homma hoidetaan kunnolla ja kerralla. Niin tapahtui minunkin kohdallani. Molemmat silmät esivalmisteltiin (paljon paljon puudutustippoja nyt ainakin) ja kun lääkäri tuli paikalle ja tarkisti silmät, niin hän kysyi haluanko, että tämä toinenkin leikataan.

Mitäs muuta vastaukseksi kuin että juujuu!

Olihan tuo omanlaisensa juttu tuo leikkaaminen. Ei paha, mutta ei niin miellyttäväkään. Jotenkin sen koko ajan tunsi, että silmää käsitellään. Ei se sattunut, mutta tuntui vaan jotenkin. Silmä avattiin, kaapittiin pois kaihin töhnät ja sit työnnettiin muovinen keinojuttu linssiksi. Ensimmäisen silmän kanssa taisi mennä aikaa noin 10 minuttia, mutta toisen leikkaus tuntui helpommalta sietää, eikä se mun mielestä kestänyt kymmentä minuuttia.

Leikkauksen jälkeen silmien päälle teipattiin muoviset kupit suojaamaan silmiä ja sitten vaan apteekin kautta kotiin.

--

Kaksi yötä olen nyt noiden muovikuppien kanssa pärjännyt. Kummasti ovat päässä pysyneet, vaikka pelkäsin, että irtoovat.

--

Näkö kirkastui heti ensimmäisen päivän iltana ja voi taivas, minkä väriseksi. Kaikki on nyt niin niin kaunista että! Toki nyt sitten näkee senkin, että huusholli tarttis suursiivon ja vaik mitä muuta, mutta ei saa. EiEi. Ei tässä pariin viikkoon saa tehdä mitään ylimääräistä.

--

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01212

1 kommentti .

hei, meil tyhjennetään

Sunnuntai 17.9.2023 klo 15.09

Ihan vaan muistin virkistämiseksi laitan tämän salkkari -linkin:

https://www.sss.fi/2023/09/mahtinaisentien-alikulun-tyhjennykseen-paastaneen-perjantaina-osia-on-pitanyt-odottaa-kolmatta-viikkoa/

Lehden sisältöön ei pääse, ellei ole digi -tilaaja, mutta kuva kertonee jotain. Tämä on sitä aluetta, johon Tunnin Junan reittiä meinataan rakentaa!

Nyt kun viimeks paljon satoi, niin maantien vasen puoli pellolla (kaupunkiin mennessä) oli ihan järvenä!!

Kommentoi kirjoitusta.

auringon voimaa

Perjantai 8.9.2023 klo 14.21

Tämän päivän Salon Seudun Sanomat kertoo, että Salon kaupungintalon katolle asennetaan parhaillaan aurinkopaneeleja. Niitä tulee sinne yhteensä 300. Kun ne otetaan käyttöön, niin kerrotaan, että talon sähkönkulutus pienenee n. 20 prosenttia.

Hankintaan on mennyt 95 000 rahaa, mutta voimala maksaa itsensä takaisin kuulemma alle kymmenessä vuodessa.

Cityn hanke on kilpailutettu ja tarjousten jälkeen toimittajaksi on kahdeksasta tarjoajasta valittu, ei salolainen firma nimeltä Solar Age Oy.

Harmi, harmi, jos paikalliset ovat olleet kalliimpia.

--

--

On tuollaiset paneelit jo minullakin. Tarjouksia pyysin keväällä, siis kilpailutin, vaikkei minun mitään hankinta- tm. lakeja tarvitsekaan miettiä. Kaksi edullisinta tarjoajaa olivat salolaisia firmoja. Hinnanero ei suurensuuri ollut, mutta sen valitsin, joka edullisempi oli.

12 kpl niitä nyt sitten taloni katolla on. Maksavatko itsensä takaisin ja jos, niin missä ajassa? Minä en ole laskenut, mutta vanhin lapsistani laski. Samoja lukemia kertoi tai ennusti kuin mitä kaupungilla takaisin maksusta ajatellaan.

Saisis vaan nyt sitten aurinko paistaa!!

Kaikki paiste on kotiinpäin!!

Pilvisenä päivänä ei juur tuotantoa tule, mutta kun aurinko porottaa, niin kyllä tulee tuotantoa. Enemmän tulee kuin mitä päivän aikana sähköä kulutan.

1 kommentti .

kansanedustaja pukeutuu

Keskiviikko 6.9.2023 klo 11.17

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/parlamentaarinen-pukeutumistapa

Eilen tv -ykkösen uutisissa viuhahti tai vilahti kuva tavalliseksi kansanedustajaksi palanneesta Sanna Marinista. 

En nyt itseäni ihan vainoharhaisena pidä, mutta voi tämä ”sinpäi jo pikkuse lipsahta”. Onhan minulla näitä sanomisia ollut: Viime vuonna https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/paaministeri-pukeutuu/  ja vuosia, vuosia sitten https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/173485-hei-me-pukeudutaan/

Eilen illalla näin, että Sannalla on käynyt samoin kuin Alexanderilla vuonna 2014. Sannan puserosta puuttui ilmiselvästi toinen hiha. Oliko kangas loppunut kesken?

En tiedä, enkä arvuuttele, miksi Sanna -rouva oli näin pukeutunut, mutta totean, että asuvalinta ei ollut, eikä ole sopiva eduskunnan istuntoon. Minusta se oli mauton.

On eduskunnalla jonkunlaiset pukeutumisen ohjeet, jopa viime päivitetyt, mutta taitaisi olla paikallaan, että niitä taas tarkistettaisiin.

4 kommenttia .

toinenkin juttu

Perjantai 1.9.2023 klo 13.23


Löytyy Kuntalehdestä toinenkin mielenkiintoinen juttu: KHO:n Kolari-ratkaisun uskotaan selkeyttävän kunnanjohtajan asemaa irtisanomistilanteissa

KHO on 18.8.2023 kumonnut Kolarin kunnanvaltuuston päätöksen irtisanoa kunnanjohtaja Kristiina Tikkala. Tikkalalle näytettiin ulko-ovea syyskuussa 2020, mutta KHO on sitä mieltä, että irtisanomisen perusteet eivät olleet asialliset, eikä ole ollut painavaa syytä virkasuhteen irtisanomiselle.

Kristiina Tikkalan asiamiehenä prosessin alusta asti toiminut asianajaja Kirsi Eksymä pitää KHO:n ratkaisua selkeänä.

-Vaikuttaa siltä, että kunnissa sekoitetaan irtisanominen luottamuspulan perusteella ja viranhaltijalain mukainen irtisanominen. Ratkaisu selkeyttää niiden eroa.



Kommentoi kirjoitusta.

avoimuus

Perjantai 1.9.2023 klo 12.17

Jaa-a. Mitähän tuo avoimuus oikein on?

Pisti silmään Kuntalehden uutinen: Avoimuudessa on parantamista - ei kunnanjohtaja voi jälkiä jättämättä lähteä

On tätä varmaan Salo -cityssäkin ihmetelty. No ainakin kaupunkilaiset.

Tero Nissinen tuli valituksi ja ykskaks lähti pois. Eipä juur mitään kerrottu, että miksi lähti.

Kun mies oli tulossa tehtäväänsä, niin paikallislehden otsake 4.1.2021 kertoi näin:

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen miettii jo, mitä olisi Salo 2.0

Vähän yli vuoden kuluttua uutisten otsake oli tämännäköinen:

Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen irtisanoutuu tehtävästään –  erokorvaus 108 000 euroa

1 kommentti .

seitsemästoista päivä

Maanantai 28.8.2023 klo 20.34

Onpa ollut tauti! Meinaan korona, joka minuun iski 12.8.2023.

Moni on sanonut, että tauti sahaa eestaa.

Kyllä.

Sitä just.

Juuri kun joku aamu olet todennut, että nyt taitaa helpottaa, niin seuraavassa hetkessä päälle iskee hiki päälaelta varpaisiin ja kun se poistuu, niin on kamala vilu. Olo on väsynyt ja saamaton, vanha kansa sanoisis, jotta”kluttaunu”. Päivän aikana ei jaksa ei niin mitään. Sitä on vaan ja maata rötköttää.

Lääkäriin minä sentäs itseni viime viikolla hilasin. Ei koronan takia, vaan siks, että olin varannut ajan polvien notkistushoitoon. Polviin oli määrä pistää synocromia. Semmosta ainetta kun kolme kertaa saa, niin jo kelpaa kävellä tallustella taas noin 8 kuukautta. Sinä aikana polvet ei pahemmin rutise, eivät pauku, eivätkä natise. Nyt ne ovat ihan mahdottomat.

Piikkejä en saanut. Tk- lääkäri totesi, että piikitykset tarttee siirtää, koska olotilani oli flunssainen. Keuhkot kyl kuvattiin. Onneksi sain puhtaat paperit. Ei ollut korona sinne saakka virusta lähetellyt.

"Että tämmöst infoo täältpäi. Eiköhä tää täst viäl iloks muutu.."

 
 

Kommentoi kirjoitusta.

tautinen olo

Keskiviikko 16.8.2023 klo 16.52

Nyt ei paljon tietsikan äärellä istuta. Paras taso on vaakataso ja sängyssä. Nimpparitkin meni mönkään. Viime viikonloppuna kimppuuni iski korona.

"Ei muute ol mikkä kiva taut"

2 kommenttia .

Tapahtui viikko sitten

Sunnuntai 6.8.2023 klo 21.07

Olin minä viime sunnuntainakin teatterissa. Piti mennä jo lauantaina, mutta sade-ennusteet (oli luvattu runsasta vesimäärää) siirsi menoa päivällä. Piti ottaa varman päälle, kun oli ensin autolla ajoa noin tunti. Eihän sitä Salosta käsin tiedä, vaikka sadetutkaakin tuijottaisi, millaisia pilviä Someron ja Jokioisten suunnalla on.

Kyläsepän teatteri oli kohde ja esitys huijaritarinaa.

Sikäläiset näyttelijät esittivät sujuvasti Sirpa Mäkelän käsikirjoittaman näytelmän.

KOLAHTIKO OMAAN NILKKAAN ?

Kaikkihan tietävät että netti on huijareita täynnä. Ettei missään tapauksessa saa uskoa niitä viestejä, joita prinssit ja  miljardöörit lähettävät. Eikä ainakaan ikinä, ei koskaan, milloinkaan saa lähettää kenellekkään rahaa.

Entäs mitäs sitten tehdään, kun yllättäen saakin viestin nuoruudesta,ihmiseltä, joka oli sinuun jo silloin kuulemma kuolettavasti ihastut. Saahan siihen uskoa, saahan!”


Oli todella hauskasti koottu esitys. Ja teatterin pihapiiri on yhä edelleen hieno, oikein oma nähtävyytensä. Kannatti ajaa tunnin matka sinne ja sit takaisin kotiin. Edessä oli nukkuminen yön yli ja sitten tiedossa Salon Tilausmatkojen kahden päivän SokkoMatka!

1 kommentti .

Tapahtui tänään

Sunnuntai 6.8.2023 klo 18.59

Kahden kieppeillä neuvottelin itseni kanssa, menisinkö puutarhaan viinimarjoja poimimaan vai lähtisikö teatteriin. Teatteri voitti. Tykkäsin, että se on sopivampaa sunnuntaille, vaikka ei marjojen poiminta omasta puutarhasta, omista puskista penkillä istuen nyt niin työn teolta tunnukaan. Mutta pyhä mikä pyhä. Lepopäivä.

Sitten suunnistin Salo -cityyn ja Vuohensaareen.

Mikäkö oli esitys? No se oli tämä mylläri, joka ulvoo. Arto Paasilinnan tekstiä. Etukäteisinfo tiesi kertoa, että näytelmän ohjaaja Toni Ikola ja Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma olivat vääntäneet Paasilinnan teksiä oman päänsä mukaan. Alunperin miespuolinen mylläri on Vuohensaaressa nyt nainen ja myllärin tykästyksen kohteena mies.

Ei huano! Ihan luonikasta jälkeä siitä väännöstä on syntynyt.

Lavastus oli niiiin kertakaikkisen minimaalinen, että ensin en meinannut silmiäni uskoa, kun sen näin. Mutta siihenkin tottui. Oma mielikuvitukseni ja näyttelijöiden hyvät suoritukset täyttivät aika nopeasti sekä näyttämöä että esityspaikan maisemaa.

Sonja Leino myllärinä ja Jerry Alajoki hänen tykästyksensä kohteena tekivät ”mukavan tasasta näyttelemisen jälkeä”, samoin Juha Leppäsalo maalaispoliisina ja Lisamaria Markula Hannelena.

Kertojana Hilda Heino oli tässä näytelmässä myös sitä jotain. Ensin ajattelin, että mitähän tuosta tulee, kun likka siinä selittelee, mutta kyllä Hildalle näyttelemistäkin tuli ja hän suoriutui siitä hienosti.

Tänään tämmöstä. Huomenna sit varmaan marjapuskiin, ellei myrsky yllätä.

 


2 kommenttia .

Hommia opetusministerille!

Perjantai 28.7.2023 klo 21.49

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hommia-opetusministerille/

Tässä olisi hommia opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille, miksei koko hallitukselle.

Tämän päivän lapsilla taitaa melkein kaikilla olla kännykät. Niillä pidetään yhteyttä paitsi vanhempiin, mutta myös kavereihin.

Antakaa nyt arvoisat ministerit nopeasti ohjeistusta kouluihin, ehkä päiväkoteihinkin, ohjeistusta siitä, että kaikki kännykän käyttäjät oppivat sen, millaista kieltä, millaisia sanavalintoja käytetään, kun ollaan toinen toisiinsa yhteydessä. Ettei vuosien päästä tule sanomista niin kuin nyt on yhden ministerin yksityisviestien kohdalla käynyt.

Ja joku raja tässäkin. Minun mielestäni yksityisviestit ovat yksityisiä. Jotain ohjeistusta saisi antaa myös suomalaiselle lehdistölle. Ettei mitä tahansa revitä ja räävitä julkisuudessa.

3 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »