"penkota ja pöllytettä"

Perjantai 21.7.2023 klo 16.06

Tämän päivän muoti-ilmiö näyttää olevan politiikassa toimivien ihmisten menneisyyden penkominen. Osa kansalaisista tykkää, että hyvä juttu, kaikki esille vaan, mutta osa ajattelee, että antaisivat jo olla, menneisyyksiä varmaan löytyy monelta muultakin. 
Jos esim. Kekkosen aikaan olisi ollut tämän päivän some, niin voivoi, mitä meille kerrottaisiinkaan.

1 kommentti .

Putkiremppaa

Tiistai 18.7.2023 klo 23.47

Ei minulla mitään putkiremppaa ole ollut, mutta Suomusjärven kesäteatterissa on. Eilen kävin katsomassa. Ajatuksissa oli, että tätä nyt ainakin Salon alueen kesäteatteriesityksistä menen katsomaan, mutta en minä sitä eiliseen päivään ollut suunnitellut. Olin yhden ystävän mökillä, kun toinen ystävä soitti ja kysyi lähdenkö kaveriksi. Sitten vaan ystävän kyydillä mökiltä kotiin ja melkein samantien suunta Suomusjärvelle. Ja kiitos, ystävän kyydillä tämäkin matkanteko.

Mitäpä kertoisi näytelmästä, esityksestä ja näyttelijöistä? 

Näytelmä on just semmonen, mitä kesäinen kesäteatteriesitys hauskimmillaan on: käsikirjoitus mieltä piristävää ja esitys mukaansa vievää. Näyttelijöitä katselen yleensä "sillä silmällä", että ovatko sopivia rooliinsa ja kun näyttelevät, ovatko uskottavan oloisia. 

Suomusjärveläisten näytelmässä on kahdeksan näyttelijää. Nyt oli minun mielestäni jokainen just prisiis rooliinsa sopiva ja näytteleminen sujui kaikilta aidon luonnikkaasti. Tässä esityksessä katsoja ei pääse pitkästymään, ei todellakaan. Suosittelen.

--

Vuohensaaren esitykseen Ulvova mylläri en ole vielä kerennyt. 

--

Viulunsoittaja katolla. Sen kävin katsomassa kesäkuussa Paimiossa. Esitykset ovat jo päättyneet. Paimion näyttelijät olivat pääosin vieraita, joten kehuja annan heille, joita salolaisilla lavoillakin näkee: räätälinä Pasi Nikula oli loistava, samoin ylioppilasta näytellyt Jerry Sarlin. Mutta olihan tuo pääosan esittäjä maitokuski Ville Kotamäkikin hyvä kun mikä. Komea oli esitys ja loppu koskettava, kun näyttelijät kunnioittivat tämän päivän ukrainalaisia, heidän surullista tilannettaan.

 



 

Kommentoi kirjoitusta.

vielä jotain uutta?

Tiistai 11.7.2023 klo 16.12

Onko jotain uutta hiljan nimitetyn hallituksen osalta?
Ei ole, eikä tule.
Tätä menoa, kun jatketaan, niin VoiVoi. 
Kuinka syvälle pitääkään vielä penkoa, pöllyttää ja menneitä kaivaa, että joidenkin tavoite saada hallitus nurin, toteutuu!!!

2 kommenttia .

vahvaa ja välittävää?

Keskiviikko 5.7.2023 klo 23.04

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/vahvaa-ja-valittavaa/

Petteri Orpon hallitus on pitkien, pitkien neuvottelujen jälkeen saatu kootuksi, on hyväksytty hallitusohjelma ja on valittu ministerit. Yksi jo vaihdettukin.

Mitä muuta on aikaiseksi saatu?

On saatu sitä, että pengotaan ja pöllytetään kaikkea mahdollista mitä ministerien ja kansanedustajien taustoista ja menneisyydestä vähänkin negatiivista löytyy, kuka mitenkin on töpännyt, mitä tyhmyyksiä ja mokia tehnyt tai tekemättä jättänyt.

Onko tämä nyt sitä vahvaa ja välittävää meininkiä, joka on hallitusohjelman otsakkeena?

3 kommenttia .

Niemisen kolumni

Lauantai 1.7.2023 klo 12.04

Salon Seudun Sanomien päätoimittajan tämänpäiväinen kolumni kuvaa hänen muistojaan leirikoulumatkasta Venäjän Rzheviin.

https://www.sss.fi/2023/07/kolumni-vladimir-ja-jevgeni-rouva-ja-taksikuski/

Löytyy niitä muistoja minultakin.

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/772852

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/773854#album_selector

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/773856#album_selector

Huom. Blogilinkkien toimivuutta ei kaikkiin kohtiin voi enää taata.


valokuvaaja

Maanantai 6.7.2015 klo 19:22


Täällä kerroin viikonlopusta. Että tyttäreni häät oli ja minä sain vävyn! 

On varmaan enemmän kuin paikallaan kertoa myös, kuka oli häiden päävalokuvaaja.

Tämä on sitä sarjaa, kun sanotaan, jotta maailma on pieni.

Kuvaaja oli perheemme venäjä -tytär  (vuonna 2003), nuori nainen, joka tekee nyt unelmatyötään ja asuu pääosan vuodesta Balilla (Indonesiassa). Kamera kädessä hän rientää/lentää milloin mihinkin. Nyt hän on siis Suomessa ja erittäin hyvällä perusteella!

Sashan lapsuuden, nuoruuden kotikaupunki on Salo -cityn ystävyyskaupunki Rzhev.

Meikäläinen kävi em. kohteessa vuonna 2010.  

Matka oli Salon Venäjä -seuran järjestämä ystävyyskaupunkimatka. Kaikkea meille järjestettyä ohjelmaa en enää edes muista, mutta sen muistan enemmän kuin hyvin, että matkan aikana tapasin myös venäjä -tyttären. Minä hänet siihen tapaamiseen pyysin ja kutsuin, Ilmoitin, että olen menossa kotikaupunkiisi, tuletko sinäkin. Ja tytär tuli. Myös hänen äitinsä tapasin.

..

Nyt tarttee toivoa, ettei sää, Suomen suvi kovin kurjaksi ärtyisi. Ettei lämpimään tottunut venäjä -tytär joutuisi palelemaan, kun hän täällä vielä jonkin aikaa viipyy. Viime keskiviikkona, kun Sasha tuli, oli kaunista. Ei ollut hellettä, mutta sopivasti lämmintä. Ensimmäiset kuvansa tyttö nappasi Muurla -maisemista ja torstaina Salon iltatorilta. Kuviin pääset tästä linkistä.  

..

Menneen viikonlopun sää oli sääksi enemmän kuin unelma. Oli unelmasää ja oli unelmahäät. Oli unelmavalokuvaaja. Siis kaikki kohdallaan..

hikisiä herätyksiä

Sunnuntai 11.7.2010 klo 23:50


"Pidä karttasi ajan tasalla!"

Tommonen viesti pomppasi ensimmäisenä vastaan, kun äsken sähköpostejani availin. Se oli TomTom -karttapäivitysmainos.

Ja juu! Kyllähän tässä on karttaa jonkun verran päivitetty. Muutama tunti sitten kotiuduin reissusta. Viimeksi kirjoitin "aikasesta herätyksestä". Nyt voi otsakoida jotta "hikisiä herätyksiä". 

Olin viime viikon Venäjällä, Salon kaupungin ystävyyskaupungissa Rzhevissä, ja sieltä käsin vähän muuallakin, muissakin lähialueen kaupungeissa. Mennessä ja tullessa yövyttiin Pietarissa. Paluumatkalla poikettiin myös Viipurissa. Menopaluuna kilometrejä tuli kuljettajan laskujen mukaan 30 km vaille 3000! 

Matkaa oli organiseerannut ja hyvän ohjelman aikaansaanut Salon osaston Suomi-Venäjä -seura. Kiitosta vaan! Oli vallan hiano reissu!

Keli, sää oli kuumaa, vaan sitä samaa se näyttää olevan täällä kotonakin. Kertomista olis, olis vaikka kuinka paljon, mutta kello käy ja pitkän päivän päätteeks tarttis jo pikkuhiljaa päästä vaakatasoon. Tänään otan esille, skannaan näytille vain yhden aiheen, vain yhden jutun. Se on sikäläinen vanhainkoti ja siitäkin vain esite.

Jos et tekstipuolesta mitään ymmärrä niin katsele vaik ihan vaan noita kuvia. Talon paikkaluku on 600! Esitteen näet kuva-albumissa!   

venäjä-tytär

Maanantai 23.2.2009 klo 15:48


Kyllä maailma on pieni! Tai pitänee sanoa, että facebook on suuri! Eilen illalla oli silmäni revetä, kun näin facebookissa keskimmäiseni kaverilistalle ilmestyneen nimen: Aleksandra! Sasha, minun Venäjä -tyttäreni. Hetikohta klikkasin kaverihakuun kaverikutsua ja melkein samantien tuli Sashalta yllättynyt vastaus, että kappas vaan, Suomi -äitikin nököttää netissä ja vieläpä facebookissa..

Sasha oli Salon ystävyyskaupungin Rzhevin vaihtarityttö 2002-2003.

Tammikuusta kesäkuun alkuun 2003 minulla oli kaksi tytärtä, oma ja lainalikka! Olimme tuohon aikaan salolaisia, siis vanhan Salon asukkaita.

Sashan muutto kotiimme oli, voisko sanoa, puol extempore -juttu. Alkuperäinen ajatus oli, että tyttö olisi ja asuisi luonamme vain sen aikaa, että hänelle löytyisi perhe. Sopivan, siedettävän kävelymatkan päässä keskustasta olevaa perhettä ei niin vaan löytynyt ja niin tyttö jäi meille, tilapäispaikkaansa.

Tyttäreni oli ollut Rzhevissä leirikoulussa kesällä 2000 ja he olivat silloin Sashan kanssa ensi kerran tavanneet. Tytöt siis tunsivat ja tiesivät toinen toisistaan jotain. Se helpotti heitä. Heidän yhdessäolonsa oli alusta saakka hyvinkin sisarusmainen. Minä se siinä alkuvaiheessa pikkusen änkyttelin, että mitenkähän tämmösestä äiti -urakasta selviäisin. Olisihan vastassani ja vastuullani kaks pirtsakkaa murkkulikkaa ja kevät, joka siinä vaiheessa tuntui olevan ikuisuuden pituinen..

Kaikki meni kuitenkin ihan hyvin. Sasha oli tarmokas ja fiksu tyttö. Ja tempperamenttinen. Ihan itse suunnitteli ja ompeli vanhojen tanssipukunsakin. Kangaskaupassa olin mukana, mutta missään muussa minun ei tarvinnut auttaa. Punaista ja kultaa. Kauniit kretonkit tyttö levitti lattialle ja alkoi leikata ja samantien ommella. Tämä on minun kangas ja saan tehdä tälle mitä tykkään! Se oli tytön teema ja sillä edettiin. Ihan kauniin puvun Sasha itselleen aikaan sai.

Kännykkäaikaakin jo elettiin ja jos toisella tytöllä oli kännykkä, niin pitihän toisenkin saada. Sen hankinnassa avusti Laxellin Jouko. Ei siis tarvinnut koko aikaa olla sydän syrjällään. Kun tulin töistäni kotiin, eikä tyttöjä näkynyt missään, niin haloo-haloo, kännykällä kiinni, kotiinkutsu ja sassiin. Jos Esko Aho oli kännykkäisä, niin minä taisin olla kännykkä-äiti.

Kevät 2003 kului nopsaan. Jos jotain tuosta ajasta vielä erityisesti muistan, niin totta kai ainakin sen päivän, kun tyttö lähti ja häntä Moskovan junaan saattelimme. Olotila äiti -vastuun osalta oli helpottunut, mutta toisaalta surullinen ja haikea. Emme me mitään hyvästejä toinen toisillemme toivotelleet, vaikka selvää oli, että varmasti kuluisi aikaa seuraavaan tapaamiseen, seuraavaan kohtaamiseen.

No nyt on Sasha taas kuvioissa. Ja iloisena yllätyksenä tupsahtaa varmaan monen muunkin salolaisen, varsinkin nuoren elämään, hänen, joka Sashaan 2002-2003 tutustui. Kiitos facebookin ja nettimaailman!

2 kommenttia .

taas vuokratalot

Perjantai 30.6.2023 klo 23.35

Kesä mennä viuhahtaa niin, ettei tässä meinaa perässä pysyä. Tietsikan äärellä en ole kovin paljon istuskellut. Ei ole huvittanut, enkä ole oikein jaksanutkaan. Helle on ollut yksi syy ja esteen poikanen.

”Ei millä viittis” -vaihde on ollut ihan hyvä, mutta tänään oli pikkupakko nykäistä uutta asentoa ja istahtaa laskujen maksamiseen. Siinä sivussa vilkuilin, mitä uutisten puolella netti kertoisi, mitä näkyisi.

Näkyihän sitä. Tämä kohu ei näytä loppuvan: Salon Vuokratalot alkaa olla enemmän kuin murheenkryyni. Nyt ovat vähän isosemmat viranomaiset heränneet!

Vuonna 2010 Salon kaupunginvaltuusto oli olevinas viisas päättäessään, että kymmenen kunnan jäljiltä yhteensä 23 vuokrataloyhtiötä (osalla rahavaikeuksia) niputettiin yhdeksi isoksi yhtiöksi. Perustelut olivat komeat: talojen hallinto kevenisi, talous vahvistuisi ja remonttien teko helpottuisi.

Ei vaan ole ihan siten mennyt kuin mitä luultiin. Asukkaat eivät ainakaan ole olleet tyytyväisiä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa nyt tietää mm., miten vuokrataloyhtiö on hankkinut isännöinti- ja siivouspalvelut, myös rakennustekniset työt ja sen paljonko niistä on maksettu.

VoiVoi! Jokohan tulisi tapahtuneille selvyttää? Asukkaita kyl taitaa kiinnostaa eniten se, milloin talojen puutteita ruvetaan korjaamaan. Sitähän kilpailu- ja kuluttajavirasto ei tee.

-- --

Aika monta blogia olen minäkin vuokrataloista kirjoittanut.

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2023/05/24/44075

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2023/04/06/43759

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/08/39069

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2022/03/10/40833


 

Kommentoi kirjoitusta.

arviointia vuodesta 2022

Tiistai 13.6.2023 klo 19.53

Vielä yksi bloginen. Sitten voinkin taas olla monta, monta päivää ihan hiljaa!

Tämähän tässä on vielä esille otettava, tämä jokavuotinen LempiKirjaseni: Tarkastuslautakunnan arviointikertomus. 

Ei ole ihan helppoa ollut arvioinnin tekeminen.
Vai mitä tuumaat tästä?
Kopio kokouksen pöytäkirjasta 12.4.2023:

Tarkastuslautakunta kävi arviointikertomusluonnoksen läpi kohta kohdalta.


Pöytäkirjaan merkitään, että Marja-Liisa Lindstedt poistui kokouksesta
konserni- ja omistajaohjauksen asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi,
koska toimii Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsenenä ja
tarkastuslautakunnan varajäsenenä.


Pöytäkirjaan merkitään, että Arja Lautiala poistui kokouksesta konserni- ja
omistajaohjauksen asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska toimii
Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsenenä ja
tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana.


Pöytäkirjaan merkitään, että Sari Pesonen poistui kokouksesta konserni- ja
omistajaohjauksen asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska tekee
työssään koulutusyhteistyötä työvoimapoliittisen koulutuksen osalta.


Pöytäkirjaan merkitään, että Timo Tammi poistui kokouksesta esteellisenä
Liikelaitos Salon Veden asiakokonaisuuksien ajaksi, koska on Liikelaitos
Salon Veden johtokunnan jäsen.


Pöytäkirjaan merkitään, että Pekka Salomaa poistui kokouksesta
esteellisenä kaupunkikehityslautakunnan alaisten asiakokonaisuuksien
käsittelyn ajaksi, koska toimii kaupunkikehityslautakunnan 2.
varapuheenjohtajana.


Pöytäkirjaan merkitään, että Timo Tammi poistui kokouksesta esteellisenä
kaupunkikehityslautakunnan asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska
hänen läheisensä toimii kaupunkikehityslautakunnan palveluissa.


Pöytäkirjaan merkitään, että Timo Pohjola poistui kokouksesta esteellisenä
kaupunkikehityslautakunnan asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska
on ollut asiamiehenä kaavavalituksissa.


Pöytäkirjaan merkitään, että Sari Pesonen poistui kokouksesta esteellisenä
kaupunkikehityslautakunnan asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska
läheinen tuottaa palveluja kaupunkikehityslautakunnan toimialalle

jne.

Arvioinnin ovat sentäs kokoon saaneet: https://salo10.oncloudos.com/kokous/2023407-6-57661.PDF  Topakkaa sanomistakin (siis arvioimista) löytyy, mm. kohdassa Yleisten alueiden ylläpito ja kehittäminen:

Palvelualueen tulee talousarviota laatiessaan huomioida asia ja esittää itse tarvittavia muutoksia, jotta myös liikenneturvallisuuden parantamishankkeet saadaan etenemään.

Tämä info löytyy sivulta 3:

Tarkastuslautakunta on työskentelyssään noudattanut laatimiaan arviointityön periaatteita, jotka ovat käyttökelpoisuus, toteuttamiskelpoisuus, eettinen hyväksyttävyys ja tarkkuus.

Arvioinnit toteutetaan niin, että arvioinnit tuottavat ja välittävät pätevää tietoa niistä tekijöistä, jotka määrittävät arvioinnin kohteena olevan asian tilan. Tarkastuslautakunta noudattaa Salon kaupungin eettisiä periaatteita. Lautakunta seuraa arviointikertomuksista saatavaa palautetta.

Arviointikertomus on kuntalaisten käytettävissä, ja lautakunta myös tiedottaa arviointikertomuksesta aiempaa aktiivisemmin.

Olenkohan minä ollut vallan nukuksissa, kun en ole tuohon viimeiseen lauseeseen viittaavaa nähnyt enkä kuullut? Huah! Olen vissiin!

Kommentoi kirjoitusta.

arvioi itse, niin hyvä tulee!

Tiistai 13.6.2023 klo 19.21

En vielä lopettanut.

Tämä lause löytyy äsken esillä olleesta hyvinvointiraportista: Salo aloitti Unicefin Lapsi-ystävällinen kunta- mallin mukaisen työskentelyn.

Simmottis !!

Olisiko tämä Vanhus-ystävällinen kunta -mallia, jos Salo -city sellainen olisi: kts. raportin sivu 38.

Liite 4. Ravitsemuksen itsearviointilomake ikääntyneille

1 kommentti .

hyvin voidaan tai sitten ei

Tiistai 13.6.2023 klo 19.03

Kyllä meil on kaikkee!!

Siltä tuntuu, kun käy läpi kaupungin hyvinvointiraporttia vuodelta 2022.

SALON HYVINVOINTIRAPORTTI 2022

1.3 Strategiset linjaukset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta

Salon kaupungin vuosien 2023-2030 strategian päämäärät ovat Elinvoimainen Salo, Hyvinvoiva Salo ja Kestävän talouden Salo. Hyvinvoiva Salo on strategiassa kuvattu seuraavasti:

Salo tarjoaa mahdollisuudet hyvään elämään, jatkuvaan oppimiseen, mielekkääseen vapaa-aikaan sekä sujuvaan ja turvalliseen arkeen. Hyvinvoiva Salo pitää huolta henkilöstöstään ja edistää asukkaidensa hyvinvointia yhdessä aktiivisten asukkaiden, yhdistysten ja muiden yhteisöjen kanssa.”

Salon kaupungin arvot ovat oikeudenmukaisuus, rohkeus, vastuullisuus ja ystävällisyys.

Ja tätä aina esille nostetaan: Salon työttömien määrä pieneni edelliseen vuoteen verrattuna. Nostetaan paikallislehdessä ja nyt myös tässä hyvinvointiraportissa. Ihmettelen vaan, jotta miks. Kai se työttömien määrä nyt muuttuu, pieneneekin, jos ja kun asukkaat jättävät Salo -cityn ja muuttavat muualle.

Tässä kohtaa meikäläisen piti hieraista silmiä:

Kaupungin sisäinen ohjeistus lähtee siitä, että ennakkovaikutusten arviointeja tehdään lähtökohtaisesti vain merkittävistä toiminnallisista ja strategisista asioista, vaikka vaikutusten arviointi on, tai ainakin sen pitäisi olla, monissa tilanteissa osa joka päiväistä päätöksentekoa.

Johtuen yllämainituista syistä myös ennakkovaikutusten absoluuttisen määrän arviointi eri lautakunnissa on vaikeaa. Osassa lautakunnissa arvioinnit liittyvät keskeisesti perusprosesseihin, kun taas toisissa vaikutuksia saatetaan sanallisesti arvioida osana valmistelutekstejä. Laajoja, useita aloja koskevia vaikutusten arviointeja tehdään vähän.

Mikäli arvioidaan ainoastaan tarkalleen olemassa olevan ohjeistuksen ja kuntaliiton työkalulla tehtyjä arviointeja, vaadittuun tavoitteeseen pääsee opetuslautakunta. Mikäli taas asiaa katsotaan väljemmin ja myös suppeat arvioinnit sekä osana kaavoitus- ja luvitusprosessia tapahtuva arviointi otetaan huomioon, päästään jokaisessa lautakunnassa yli yhden tehdyn arvioinnin.

Lautakunnissa tehdyt vaikutusten arvioinnit

Kaupunkikehityslautakunnan osalta tavoite yhden vuotuisen ennakkovaikutusten arviointien osalta täyttyy osana kaavoitusta, sillä prosessiin liittyy vahvasti vaikutusten arviointien tekeminen. Vastaavaa arviointia tehdään rakennus- ja ympäristölautakunnan alaisissa toiminnoissa luvitusprosessien yhteydessä.

Opetuslautakunta täyttää osaltaan vaatimuksen yhden ennakkovaikutusten arvioinnin minimitavoitteen.Perusteellinen ja kaupungin voimassa olevaa ohjeistusta noudattava arviointi on tehty mm. pykälään §77 Perussuomalaisen valtuustoryhmän aloite kotihoidon tuen kuntalisästä.

Vapaa-ajan lautakunnassa ei ole toteutettu ennakkovaikutusten arviointia laajasti niin, että siitä olisi erillistä liite tms. arviointimateriaalia. Esimerkiksi avustusohjeiden osalta on todettava, että niissä on pyritty sanallisesti kuvaamaan myös vaikuttavuuksia ja huomioimaan sekä sosiaalista että taloudellista näkökulmaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnasta ei löydy päätöstä, jossa ennakkovaikutusten arviointia olisi laajamittaisesti päätöksenteon yhteydessä tehty. Yksittäisissä päätöksissä on sanallisesti arvioitu päätöksen vaikutuksia osana valmistelutekstiä, mutta varsinaista laajaa liitemateriaalia ei löydy.

Hyvinvointisuunnitelmassa asetettu tavoite yhden ennakkovaikutuksen arvioinnin tekemiseen kussakin toimielimessä ei ole arvioinnin kannalta tarkoituksenmukainen tapa arvioida ennakkovaikutusten arviointien todellista määrää, eikä se kannusta järjestelmän systemaattiseen kehittämiseen.

Toimenpide-ehdotuksena todetaan, että kaupungin tulisi päivittää ja tarkentaa ennakkovaikutustenarviointia koskeva ohjeistuksensa sekä linjattava, millaiseksi ennakkovaikutusten arviointia kaupungissa halutaan kehittää ja miten arvioinneista raportoidaan. Ohjeistuksen päivityksen jälkeen voidaan jatkossa myös hyvinvointisuunnitelman tavoitteet asettaa paremmin asian kehittämistä palveleviksi.

Oliko tuossa tarkastuslautakunnan arviointikertomusta vai hyvinvointiraporttia?

Nooh, hyvinvointiraporttia oli !!

Pitääkö tähän kaupunginhallituksen päätökseen 24.4.2023 todeta, jotta parempi myöhään kuin milloinkaan? KuntaliitosSalo on ollut olemassa, toiminnassa 1.1.2009 alkaen.

Nytkö vasta ennakkovaikutusten arviointi on sitä jotain?

Kommentoi kirjoitusta.

puhutaan, puhutaan, mutta ei päätetä

Tiistai 13.6.2023 klo 17.58

Salon valtuusto puhui Tunnin junasta, mutta ei enää hankeyhtiön maksujen jäädyttämisestä

https://www.sss.fi/2023/06/salon-valtuusto-puhui-tunnin-junasta-mutta-ei-enaa-maksujen-jaadyttamisesta/

Näinhän tuo salkkarimme uutisoi.

Etukäteistietoa Tunnin junasta oli kuultu mm. perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralta. Purra on antanut ymmärtää, että kyllä se juna tulevassa hallitusohjelmassa mukana on.

Tähän aloitteeseen

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2023407-14

Kaupunginvaltuusto 17.04.2023 § 33

Valmistelija Mika Nummenpalo ym. tekivät seuraavan valtuustoaloitteen:

ALOITE Salon Kaupunginvaltuustolle

Me allekirjoittaneet vaadimme tällä aloitteella keskeyttämään Salon

Kaupungin osakkaana (4,84%) Turun Tunnin Juna Oy osakassopimuksen

mukaisen (2.4 Osakasrahoituksen toteuttaminen) maksupostien

maksamisen keskeyttämisen siihen saakka, kunnes selviää pääomistajan

(Suomen Valtio 51%) tahtotila jatkaa hanketta tai purkaa yhtiö.

ei nyt sitten äänestyspaineita tullut. Valtuusto tyytyi hallituksen antamaan vastaukseen, jonka mukaan Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen mukaisten maksujen maksamista ei keskeytetä.

Kannattaa sentäs muistaa, että eivät kaikki tätä niin vaan fanita. Valtuutetuistakin noin kolmannes on suhtautunut junahankkeeseen kriittisesti.


1 kommentti .

elinvoimaa tulossa?

Tiistai 6.6.2023 klo 0.33

Elinvoima ei kasva elinvoima-sanaa viljelemällä

Sana on liian monitulkintainen kunnallishallinnon nimiin ja virkanimikkeisiin. Tätä mieltä on ollut Ulla Onkamo vuonna 2017.

Nooh, oli kuin oli. Salo -cityssä päättäjät tykkäävät, että hyvä, hyvä. Kyllä elinvoima on tätä päivää ja sitä jotain! Salon Seudun Sanomat kertoo, että Saloon on tulossa elinvoimajohtaja

En tiedä, mitä ajattelis!

Tai no, jotain kyllä. Mieleen nousee vanha lasten laulu "Piiri pieni pyörii. Lapset siinä hyöri. Sormet sanoo soo soo soo, Kengät sanoo koo koo koo. Piiri pieni pyörii, Lapset siinä hyörii. Kädet sanoo lip, lap, lap, Kengän kärjet kip, kap, kap."

--

Salon kaupungin organisaatiouudistus
Kaupunginhallitus
11.04.2022 § 139

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2023421-6


1 kommentti .

Kela kyydittää tai sitten ei

Perjantai 2.6.2023 klo 18.12

Verille kilpailutettu!

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/verille-kilpailutettu/

 

Pisti silmään Seurassa oleva juttu Miksi Kela-taksi myöhästyy tai jättää jopa tulematta?

Jos on voimassa olevat sopimukset, niin missä mättää? Miksi kuljetusta tilanneet eivät ole saaneet sitä, mitä ovat tilanneet?

Kelan edustaja selittää, että syynä on mm. palveluntuottajien liian matalat tarjoukset. On kuulemma verille kilpailutettu malli. Ajoja ei enää nähdä kannattavina. Ja taksi -edustaja selittää, että haasteita on tullut käytännön asioista. On talvikelit ja yllättävät ruuhkapiikit.

Selityksiä, selityksiä ja selityksiä!

Tässä se vasta ihmettelemistä on, jos paikkaansa pitää: Tarjouksien enimmäishinta määräytyy valtioneuvoston taksiliikenteen kuluttajahinta-asetuksen mukaan.

Asetus on vuodelta 2009!

Olisiko päivittämisen aika?

1 kommentti .

viranhaltijoille hallitushommia

Keskiviikko 24.5.2023 klo 20.40

Salo päätti lopettaa kuohunnan vuokrataloyhtiön johdossa ja vaihtoi poliitikot virkamiehiin hallituksessa

Uutinen kertoo, että vuokrataloyhtiön hallitus on saanut potkut tai no pari vuotta sitten valitut luottamushenkilöt on vaihdettu kaupungin virkamiehiin ja -naiseen. Vuokrataloyhtiön hallituksessa aloittavat kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi, vt. hallintojohtaja Antti Mäkelä ja vt. talousjohtaja Maria Kulmala. Hallituksen kaksi asukasjäsentä säilyttävät paikkansa.

Entinen hallituksen pj. Jarkko Anttila on maanantaina käynyt luovuttamassa uudelle hallitukselle muistitikkunsa, jossa on aineistoa Salon Vuokratalot Oy:stä. Selvitettäviä asioita on kuulemma "aivan järjettömästi".

Uusi toimitusjohtajakin on valittu. Timo Elonen on neljäs toimitusjohtaja runsaan puolentoista vuoden sisällä.

En nyt tiedä, mitä taas sanoisi. Joku saisi, voisi selvittää, montako tehtävää esim. Mika Mannervedellä jo on. Ehtiikö hän enää omaa varsinaista tehtäväänsä, siihen, mihin alunperin valittu, tekemään? Enkä nyt tiedä onko vt – virkamiehillä sen kummempaa taitoa tulevaan tehtäväänsä kuin mitä olisi ollut luottamushenkilöillä.

Pääkirjoitus: Salon vuokratalosekoilussa painettiin reset-nappulaa

"Porilaine sanoisis: ei iha paska, mut muurlalaine taitta sanoo et on se sinpäi ja vähä jo haisseki !!"

On tässä jutussa käänteitä ja kurveja riittänyt. Huhhuh!

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2518884#album_selector

1 kommentti .

viestitään tiukkaa tekstiä

Keskiviikko 24.5.2023 klo 19.48

Salon kaupungin tiukka viesti hyvinvointialueelle: Laaja kaupunki tarvitsee lähipalveluita

Täällä

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2023419-7

on melkein tätä samaa – olet samaa mieltä tai eri mieltä - kuin mitä oli asukkaille suunnatusta kyselyssä.

Kaupunginhallituksen puolesta vastauksen on valmistellut kaupunkikehitysjohtaja, mm. näin:

Salon kaupunki pitää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelujen
kehittämisen ja yhteistyön kannalta tärkeänä, että vankka vuoropuhelu
kuntien kanssa jatkuu palvelustrategian edetessä ja kunnat voivat
osallistua strategiaehdotuksen valmisteluun antamalla siitä lausuntonsa
ennen sen poliittista käsittelyä tai muulla kuntien näkökulman huomioon
ottavalla tavalla
.

Ja elinvoiman ja työpaikkojen sekä veto- ja pitovoiman turvaamiseksi lausunnossa (kts. päätöksen liite) nostetaan esille, että alueellisesti riittävän kattavat lähipalvelut ovat välttämättömiä.

Jaahas!

Kaupunkikehitysjohtajako tässä nyt se paras asiantuntija on? Nooh, oli kuin oli, kovin sitä nyt ollaan miesmäisiä!

Nytkö sitä ollaan lähipalveluiden perään?

Kun kuntaliitosSalon jälkeen jonkun entisen kunnan alueelle esitti jotain palvelun tarvetta, esim. vanhustenhoidossa, niin kyllä sai selityksiä, mutta sanaa lähipalvelu asioita valmistelevien virkamiesten sanastoon ja tietoisuuteen ei ihmeemmin kuulunut!

Tämä on sentään näköjään opittu:

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti kokouksessa

Minä olen muutaman kerran tuosta aiheesta (vuosia sitten) virkamiesten kanssa kinastellut. Jos ei ole pöytäkirjaa tarkastettu saman tien ja olen antanut sellaisesta moitetta, niin kyllä  selityksiä löytyi. Virkamieshän se oikeassa oli, minä väärässä, kun kehtasin moisesta motkottaa!

Joku on nyt vissiin opettanut, mitä tarkistamaton päätös/pöytäkirja tarkoittaa.

2 kommenttia .

paikkaa paikan päälle

Keskiviikko 24.5.2023 klo 13.55

Teiden kuntoa parannetaan paikkaamalla – monet vaatisivat uuden päällysteen

Varsinais-Suomen alueelle saadaan tänä vuonna vain vajaat 140 kilometriä uutta asvalttitietä. Se on yli puolet vähemmän kuin viime vuonna.

Paikkaa paikan päälle -systeemillä ei teitä täällä päin kuntoon saada. Mutta niin vaan tehdään. On pakko, koska parempaan ei rahaa ole.

Väylävirastolaiset tohkaavat Tunnin Junasta ja unohtavat, että iso osa ihmisistä kulkee autolla! Jos ei kulje omalla autolla, niin sitten busseilla tai taksilla.

Kyllä ovat autojen renkaat koetuksella, jos nykytilanne teiden hoidossa annetaan jatkua! Vaaratilanteitakin tuollaisesta luulis syntyvän. Joku väistää edessä tiellä olevaa "krottia" ja vastaantulija tai takana ajava täräyttää eteen tai perään. Matkan teko keskeytyy, Se on sit siinä!!

Saas nähdä, mitä tuleva hallitus teittemme tilanteesta ymmärtää. Ymmärtävätkö yhtään mitään?

2 kommenttia .

ovet paukkuen maailmalle ja sitten takaisin

Maanantai 22.5.2023 klo 19.34


Salon Seudun Sanomissa on 21.5.2023  hyvä juttu pariskunnasta, joka muutti Saloon.

Elli Fresenius on aikoinaan lähtenyt ovet paukkuen kotoaan Salosta ja päättänyt, että takaisin ei tule. Vaan mieli on muuttunut ja nyt nuori perhe asuu Salon Tupurissa. Ja on tyytyväinen. Plussaatakin pukkaa, sillä päiväkoti ja koulu ovat lähellä.

Vähän samaa voin sanoa itsestäni. Kun 15 -kesäisenä lähdin kouluihin (ensin Mikkeliin, sitten Turkuun, sitten Sammattiin ja sitten Tampereelle), niin olin päättänyt, että takaisin en tule, "enkä eres kuse tänpäi".

Nooh, railakkaat puheeni olen perunut jo moneen kertaan ja olen asunut kotipaikassani kohta 20 vuotta. City -kämppä, jota RollaattoriKämpäksikin kutsun on Salo -cityn keskustassa, mutta siellä käyn vain silloin tällöin. Käyn vähän vaan fiilistelemässä kaupunkielämää, istun parvekkeella ja katselen, kun väkeä liikkuu torilla ja jokirannassa. Kyllä se virkistää, mutta vielä enemmän, kun palaan maalaismaisemiini

Tupuri on päiväkodin ja koulun takia ihan luotettava alue perheille, mutta on se tämä Muurlakin. Minä en enää päiväkotia ja koulua tarvitse (ne täällä on), mutta lapsiperheille voin tätä kaupunginosaa suositella. Täällä on kaikkea just sopivasti. Täällä on myös Salon napa.

--

https://salo.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/avoin-varhaiskasvatus/

https://salo.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/perusopetus/koulut/muurlan-koulu/

2 kommenttia .

vastaa ja vaikuta!

Sunnuntai 21.5.2023 klo 21.35

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/vastaa-ja-vaikuta/

Tällaista meilläpäin: Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) järjestää parhaillaan (22.5.2023 saakka) kaikille avoimen, palvelustrategian laadintaan liittyvän kyselyn alueen asukkaille. Hyvinvointialueen strategiajohtaja Leena Setälä pitää tärkeänä, että ennen strategian laatimista kuullaan Varsinais-Suomen alueen asukkaita ja alueen toimijoita.

Strategiassa tullaan määrittelemään täkäläisen hyvinvointialueen pitkän tähtäimen tavoitteet mm., millaisia sosiaali- ja terveyspalveluita Varha järjestää, missä ja miten palveluita parhaiten tuotettaisiin.

No, kyselyn on eteensä saanut, jos on digilaite ja internetyhteys ja jos on osannut kyselylinkin netistä esiin hakea.

 

Mitä sitten kysytään? Tai no, miten kysytään?

Vastaus: on otettu mallia vaalikoneista.

Täysin eri mieltä // Helt av annan åsikt

Jokseenkin eri mieltä // Delvis av annan åsikt

Jokseenkin samaa mieltä // Delvis av samma åsikt

Täysin samaa mieltä // Helt av samma samma åsikt

 

Siis ihan helppoa vastaamista! Tai no, onko?

Vastaus: ei ole, koska jos vastaat edelläolevista vaihtoehdoista esim. tällaiseen: ”Se, että saan tarvitsemani palvelun, on tärkeämpää kuin se, että asiointimatkani voi hieman pidentyä.”, niin saatko sinua tyydyttävän lopputuloksen?

Entäs tämä? ”Digitaalisten kotipalvelujen lisääminen on kannatettavaa, jos sen avulla saadaan työntekijät nykyistä paremmin riittämään tarpeellisiin kotikäynteihin.” Taas pitää vastata joko ”täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, jokseenkin samaa mieltä tai täysin samaa mieltä”. Minä kysyn tässä välissä, jotta miten toimitaan sellaisen kotipalveluasiakkaan kanssa, jolla sitä digilaitetta ja internetyhteyttä ei vaan ole, eikä ole tulossakaan?

Mielipide on annettava tähänkin: ”Asumispalveluiden riittävä henkilöstö ja palvelutaso ovat tärkeämpiä kuin asumisyksikön sijainti oman kunnan alueella” Kun vastaat tuohon vaikkapa ”jokseenkin samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”, niin Varhan strategiaa laativat huutavat hurraata. Olet antanut luvan siihen, että asumisyksikkö on jossain-jossain, mutta ei ainakaan oman kuntasi alueella!

Tähän väliin voisikin jo liittää välikevennyksen, nimittäin Roskisdyykkarin balladin: ”Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu silti hyväksi ei milloinkaan”, sillä tässä on mielestäni Varha -kyselyn varsinainen piikkiruusu:Parhaiten toimivien vuodeosastojen vahvistaminen ja kotisairaala- ja kotisaattohoitopalvelujen laajentaminen on mielestäni tärkeämpää kuin pienten vuodeosastojen säilyttäminen kaikilla paikkakunnilla.” Vastaat mitä tahansa noista neljästä vaihtoehdosta, niin onko lopputulos hyvä. Vastaus: ei ole!

 – –

Ihan kyselyn lopussa on sentään sana on vapaa -lokero: ”Mitä muuta haluatte sanoa Varhan pitkän tähtäimen tavoitteista?”

Pitäisikö todeta, jotta Varha on Harhaa vain! Tällaistako maamme ISOset päättäjät tahtoivat, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen hyväksyivät?

2 kommenttia .

ei iha paska

Perjantai 19.5.2023 klo 17.23

Porisuhdeneuvoja vei Porin maailmankartalle ja toi palkintovyöryn – toimiiko huumori kaupungin asukasmarkkinoinnissa?

Kuntalehdestä kaapattua:

”Oivaltavan sanaleikin ympärille on luotu suuri ja alati uusille kierroksille kulkeva kokonaisuus, joka ansiokkaasti pitää tonaliteetin linjakkaana läpi kaikkien toteutuksien. Eli porilaisittain ei iha paska.”

Siinä osa perusteluista, miksi luovan suunnittelun kilpailu Vuoden huiput palkitsi Porin kaupungin mainoskampanjan Porisuhteen pääpalkinnolla huhtikuussa.

Kannattaa lukea ylläolevan linkin kautta tuo koko juttu. Samaan hengenvetoon voi mielessään miettiä, milloin tommosta meininkiä saataisiin tähän Salo -cityyn. Porin kaupunginjohtaja me salolaiset kyl tunnetaan!

Kommentoi kirjoitusta.

hallitus vastuussa?

Tiistai 16.5.2023 klo 14.42

Suomen Kuvalehden viikon lehdestä:

”Jokaisen jäsenvaltion demokraattisesti valittu hallitus on aina itse vastuussa kansalaisilleen kestävästä julkisen talouden hoidosta ja velkakestävyyden varmistamisesta.”

On vai?

Mitenkähän muka vastaavat, jos kaikki on mennyt mönkään?

Euroopan unionissa laaditaan parhaillaan uusia sääntöjä, joilla yritetään estää valtioita velkaantumasta liikaa.

ISO huah.

Kukas poliitikko se olikaan, joka sanoi, jotta missä EU, siellä ongelma? Taidan yhtyä noihin sanoihin.

--

Lupiinit ainakin kukkii ja kellon viisareita siirretään eestaa kaksi kertaa vuodessa.

3 kommenttia .

ei rahaa vauvoille

Maanantai 8.5.2023 klo 22.55

Vauvaraha äänestettiin nurin Salon kaupunginhallituksessa

https://www.sss.fi/2023/05/perussuomalaisten-vauvaraha-aanestettiin-

Perussuomalaisten valtuustoryhmän tekemä aloite vauvarahasta on tyrmätty. Ensin opetuslautakunnassa, nyt tänään kaupunginhallituksessa.

https://salo10.oncloudos.com/kokous/2023418-10.PDF

Perussuomalaisten valtuustoryhmän valtuustoaloite vauvarahasta
Kaupunginvaltuusto 14.11.2022 § 100
Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki seuraavan valtuustoaloitteen:
”Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö ja sitä on tuettava syntyvien uusien
lasten elämän alkutaipaleella.
Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että Salon kaupunki tukee
syntyvyyttä maksamalla Salossa kirjoilla oleville perheille lapsen syntyessä
synnytyskulut viideltä vuorokaudelta ja 500 euron vauvarahan lasta
kohden.
Vauvarahaa maksetaan kolmen vuoden ajan lapsen syntymästä
edellyttäen, että lapsi ja hänen vanhempansa ovat kirjoilla Salossa.
Perussuomalainen valtuustoryhmä esittää tulevassa
talousarviokokouksessa erillisen määrärahaesityksen tähän tarkoitukseen,
sekä esittää talousarviosta poistoja vähintään kustannuksiltaan yhtä
suuren määrän.

Tällaistä tekstiä oli opetuslautakunnan perusteluissa:

Jos Salossa toteutettaisiin valtuustoaloitteeseen esitetyn mukainen 500 euron suuruinen vauvaraha, jota maksettaisiin kolmen vuoden ajan, niin nykyisiin syntyvyyslukuihin (313 vauvaa vuodessa) perustuen, olisivat yhden ikäluokan kulut 156 500 euroa vuodessa, toisena vuonna 313 000 euroa ja tästä eteenpäin 469 500 euroa. Kymmenen vuoden ajalta kulut olisivat 4,2 milj. euroa. Summan kohdentaminen esimerkiksi lapsiperheiden palveluihin olisi jo merkittävä panostus lapsiperheiden hyvinvointiin.

VoiVoi. Olen samaa mieltä salkkarin uutisen ensimmäisen kommentoijan kanssa.

Toivottavasti keksivät jotain muuta, jolla lapsiperheitä tähän cityyn houkutellaan. Oli tämä päätös nyt sitten rahallisesti mitä oli (kaupungin virkamiesten mielestä ilmeisesti liian suuri ja päättäjienkin), niin mainehaittaa tällaisesta päätöksestä ainakin tulee. Eivät ihmiset rahasummia lue, vaan lukevat ja tulkitsevat, että Salo ei ole lapsiystävällinen kaupunki.

2 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »