kopio

Keskiviikko 15.9.2010 klo 21.47


Tämä juttu tässä seuraavasssa on kopioitu us -blogistani "Saiskos luvan". Sieltä Anne Lempistä:

On asioita, joita ministeriöt, viranhaltijat, työryhmät, monet tahot käsittelevät ja vieläpä kiireellisinä. Kiireellisten asioiden listalle ei kuitenkaan yllä vanhusväestömme nykytila ja tulevakin sotketaan ties mihin muihin asioihin.

Maahanmuuttoakin perustellaan tarpeelliseksi väestömme ikääntymisellä, mikä on huono peruste, ainakin täysin perustelematon. Yhtälailla perusteetonta on työntää kolmannen sektorin reviirille tehtäviä, etenkään jos ei vastuunkantajaa löydy, joka hallitsisi koko asia-alueen.

Vaihtoehdot käyvät monesti vähäisiksi, omaiset asuvat kuka missäkin ja välimatkat vaikuttavat siihen, ettei useamman sukupolven perhemalli palaa. Toki moni lähiomainen huolehtii, mutta sitä ei arvosteta, vaikka rahallinenkin arvostus tulisi yhteiskunnalle edullisemmaksi, kuin moni muu vaihtoehto.

Laitoksissakin olevat olisivat paremmassa asemassa, jos omaisia olisi samassa kunnassa, tai kohtuullisen välimatkan päässä. Jotain tulisi tehdä sillekin, ettei laitoshoito olisi kovin varhainen vaihtoehto.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole pelkästään palvelutalot, jotka rahastavat ikääntyneeltä kaikesta ja nimenomaan kaikesta erikseen. Elämä palvelutalossa on pilkottu erinäisiksi toiminnoiksi, joilla kaikilla on omat hintansa. Kysyä todellakin sopii, onko vähävaraisemmilla edes mahdollisuutta palvelutaloasumiseen, onko vähävaraisemmilla mahdollisuus saada palveluja vain sen mukaan, mitä pystyvät ostamaan?

Kun perinteisiä vanhainkoteja alasajetaan, miten valinnat palvelutaloihin suoritetaan ja jääkö osa avun tarpeessa olevista oman onnensa nojaan ties mihin?

Kuntaliitoksia tehdään, palvelujen tarvitsijat ja tarjoajat ovat kuka ja mikä missäkin, vanhuksia siirrellään erinäisin perustein, eikä aina ole päällimmäisenä inhimilliset perusteet. Kunnat ovat erilaisia, erilaisissa tilanteissa ja liitosmuutosten myrskyssä. Parempi olisi, jos vanhusväestön asiat laatumitoitettaisiin ja hoidettaisiin valtion taholla, tehtäisiin todella jotain, jotta ei yksikään vanhus jäisi vaille riittävää huolenpitoa.

Meidän kaikkien on otettava kantaa siihen, mihin tässä maassa on varaa, eikä vähäisemmäksi asiaksi saa jäädä tätä maata rakentaneet vanhukset.

..

Kiitos Anne. Se oli kommentti, mutta onhan se ihan selkeästi myös puheenvuoro!

..

Pilkottua paijaamista! Ja päättäjät pulassa! Muttamutta: miksvarten päättäjät menevät ja hyväksyvät kaikkea sitä soopaa mitä heille esitetään?

Päättäjän ei tarttis osata kuin lukutaito ja ottaa siihen lisukkeeksi hippunen maalaisjärkeä.

Vanhusten kohdalla kannattais lukaista esim. ikäihmisten palvelujen laatusuositusta! Olen minä sitä lehtistä ennenkin suositellut. Mitä siel sanotaan? Ei ainakaan käsketä palvelujen alasajoihin eikä järjestämisen järjettömyyksiin.

Otanpa tähän ihan vaan yhdeltä sivulta parit lauseet:

 

"Kunnat ja yhteistoiminta-alueet huolehtivat siitä, että palvelut vastaavat väestön tarpeisiin ja ovat laadukkaita ja kustannusvaikuttavia. Koska toimintaympäristöt vaihtelevat, tarvitaan paikalliset olosuhteet huomioon ottavia ratkaisuja! "

 

Noin! Tuo oli siis ikäihmisten palvelujen laatusuosituksesta! Noin yksinkertaista, mutta ah niin pirun vaikeeta tehdä ja toteuttaa!

Iloista ehtoon jatkoa!

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini