Rohkeat Naiset

Tiistai 15.11.2011 klo 11.21


"Keskustelu ja erilaiset näkemykset ovat tervetulleita. Toivon, että Salon kaupungin viranhaltijoilla on oikeus ilmaista mielipiteitään."
 
Tuo on kopioitu tämän päivän Salon Seudun Sanomista. Sanat ovat Salon terveyskeskuksen johtavan lääkärin Sara Sarjakoski-Peltolan.
 
Mistä moinen lausunto? Siitä, että Salon terveyskeskuksen lääkärit Anja Nyqvist ja Marja Kylä-Utsuri ovat uskaltaneet sanoa ääneen jotain, josta saattavat joltain taholta saada niinkutsutusti silmilleen. Nyqvist ja Kylä-Utsuri ovat lähestyneet kaupungin päättäjiä, kertovat  mm. olemassaolevien vanhuspaikkojemme alasajon järjettömyydestä.
 
Lääkärit toteavat, että heidän viestinsä, sanomansa, vetoomuksensa takana ei ole kahta allekirjoittajaa laajempaa liikettä. Viesti on lähetetty eilen aamupäivällä. Iltapäivällä siihen on kuitenkin, lehden tiedon mukaan yhtynyt myös lääkäri Saila Hookana-Järvi. 
 
Niin. Ovatko valtakunnalliset vanhuslinjaukset ja paikallinen live- elämä törmäyskurssilla vai missä mennään?
 
Taas kerran kaivoin arkistoistani esille sosiaali- ja terveysministeriön julkaisun: Ikäihmisten palvelujen laatusuositus.
 
Se on suositus, josta löytyy paljon sellaista, jonka Salon sosiaali- ja terveystoimi on vanhustenhoidon osalta vain olankohautuksella sivuuttanut, mm. tätä: " Kunnat ja yhteistoiminta-alueet huolehtivat siitä, että palvelut vastaavat väestön tarpeisiin ja ovat laadukkaita ja kustannusvaikuttavia. Koska toimintaympäristöt vaihtelevat, tarvitaan paikalliset olosuhteet huomioon ottavia ratkaisuja."
 
Mikä siinä on, että sote ei halua tunnustaa tätä paikallista tarvetta? 
Mikä siinä on, että soten epämääräiset seliselit vanhustyön osalta hyväksytään aina vaan, vuodesta toiseen?
 
Säästämistä.
Säästämistä.
Säästämistä.
 
Tällä tyylillä: " Esitys Salon sosiaali- ja terveystoimen leikkauksista on valmis. 2,5 miljoonaa säästyy, kun terveyskeskussairaalan Halikon osasto lakkautetaan, vanhuspalveluita järjestellään ja syöpäpotilaiden korvauksista luovutaan." Ja näin: Terveyskeskussairaalan osaston lakkauttaminen tuo miljoonan euron säästöt. Toinen miljoona kertyy, kun vanhuspalveluita on järjestetty ja järkeistetty jo nyt."
 
Nuo ovat sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan haastattelusta. Julkaistu Salon Seudun Sanomissa, yllätys-yllätys: vuonna 2009. Huhtikuu ja 17 päivä!
 
Että näin!
 
Onko päättäjiimme iskenyt dementia vai missä mättää? Tuliko sitä säästöä vuosina 2009-2010 ja jos niin kuinka paljon? 
 
Ei pitäisi olla kamalan vaikeaa todeta/laskea, että yksikin vanhus, joka voidaan hoitaa vuodeosaston sijasta nyt jossain olemassaolevista vanhuspaikoistamme, on säästöä kaupungille, plus, että se on laatua vanhukselle.
 
Eikö Saila Hookana- Järven sanomakin jo kerro jotain? " Jo nyt päivystävänä lääkärinä olen usein tilanteessa, jossa joudutaan perushoitoa kalliimpaan laitospaikkaan, jopa sairaalan osastolle vain sen takia että paikkoja ei ole nykyisinkään tarpeeksi."
 
Mikä päättäjiämme ihan oikeasti ohjaa? Live -elämän tunnustaminen ja järkevä rahankäyttö vaiko valtakunnallisten suositusten perässä hilluminen ja järjetön rahan tuhlaaminen?
 
Huomenna se nähdään! 
 
..
 
Kiitos Anja Nyqvist, Marja Kylä-Utsuri ja Saila Hookana-Järvi.
Olette Rohkeita Naisia!
 
Kiitos myös Sara Sarjakoski-Peltolalle, että antaa siihen mahdollisuuden!
 
..
 
 
 
Olisin kirjoittanut tämän viimeisimmän juttuni aikaisemmin, mutta en voinut.
Tietsikkani jumittui.
En päässyt tästä-tohon! 
Ei auttanut muu kuin etsiä järjestelmän palautuspaikkaa.
Sitäkin veivasin pariin kertaan ennen ennenkuin sain tämän vanhan "tietokonelouskuni" takaisin toimintakuntoiseksi!
 
 
  
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini