kysymyksiä ja ihmettelyjä

Sunnuntai 21.10.2012 klo 12.39


Ajattelin, että laitan infon pätkän joillekin kaupunginhallituksen jäsenille ja joillekin valtuutetuille, mutta kun aika moni heistä käy jo kotisivuillani, niin on selkeintä, että tieto julkistuu muillekin. Täällähän se julkistuu, sillä olen huomannut miten “sana kiertää”! Myös lukuisille ikäihmisten omaisille alla oleva info on tarpeen. Kaikilla ei nettiyhteyttä, tietokonetta ole, mutta toivottavasti hän, jolla on ja tämän näkee niin kertoo tätä tuntemilleen omaisille.  

 

Kysymyksiä ja ihmettelyjä: 

 

Miksi tätä ei tuoda valtuustoon: Salon mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelma vuosille 2012 - 2016 http://salo.tjhosting.com/kokous/20121154-4.HTM

Miksvarten tämä tuodaan: Salon kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2013 - 2016 http://salo.tjhosting.com/kokous/20121162-5.HTM

tai tämä tuotiin: Salon kaupungin vanhuspalveluiden kehittämisohjelma vuosille 2012 - 2020 http://salo.tjhosting.com/kokous/20121012-13.HTM  joskin valheellisin tiedoin, niin kuin alempana olevat linkit kertovat.

 

Miten on mahdollista, että Kajalakotiin, joka on syksystä 2010 lähtien ollut paloturvaton, peruskorjaamaton ongelmapaikka http://salo.tjhosting.com/kokous/20121039-10.HTM on nyt, kun sitä mielenterveyskuntoutujille himoitaan muuttunut taloksi, jossa on uuden osan huoneita siistejä ja hyväkuntoisia”? eikä remonttikaan maksa paljon mitään. http://salo.tjhosting.com/kokous/20121162-3-4.PDF
kts. kohta Kajalakoti

Minä jos kuka tiedän millainen Kajalakoti on, kun olen siellä yli 40 vuotta töissä ollut.

Se on toimiva talo, edelleenkin, mutta tätä ”uuden osan” remonttia se ei kestä. Jos se toteutetaan, niin talo on alta aikayksikön märkä hometalo.

 

Mielenterveysvirkojakin ollaan jo perustamassa, vaikkei valtuustotaso ole edes suunnitelmaa hyväksynyt.

Vanhusneuvoston puheenjohtaja parkuu tänään Salon Seudun Sanomissa tätä mieltä -osastolla sitä miten ikäihmisten palvelut uhkaavat tässä kaupungissa säästöjen myötä heikentyä. Lukujakin mies pudottelee. Vanhainkotihoitoa on yli valtakunnan suositusten ja tehostetun palveluasumisen paikkoja alle suositusten.

Tätähän tässä on vaahdottu, mutta visusti unohdettu Salon kaupungin vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta vuosille 2012 - 2020 http://www.salo.fi/attachements/2012-05-03T08-01-4679.pdf sivu 30. On siis tämä valtuuston hyväksymä suunnitelma, tosin ei ihan kaikkien http://salo.tjhosting.com/kokous/20121012-13-38221.PDF, sillä 25 valtuutettua tietää, että suunnitelma on täysin epärealistinen. Myös Pekka Järvinen http://www.sss.fi/mielipiteet/kolumni/402942.html

Jos Kajalakoti kelpaa tehostetun palveluasumisen paikaksi mielenterveyskuntoutujille niin miksi ei se kelpaa vastaavaksi paikaksi muistamattomille vanhuksille? Sitä paitsi Kajalakoti on yksi kaupungin esteettömimmistä hoitolaitoksista. Ei tarvita mitään ihmeempiä remontteja. Muistamaton vanhus ei tarvitse huoneensa kylkeen ”tanssilattian” kokoista suihkuhuonetta! Kajalakodissa tuollaiset löytyy, kahdetkin, muutaman kävelyaskeleen päässä asukashuoneista. Ja huom. kävely on kuntoutusta. 

Kajalakodin alasajossa ei ole käytetty valtaa vaan mielivaltaa ja sitä on höystetty valheellisin tiedoin. Viimeistään investoinnit 2013 kohdan pitäisi kertoa missä on menty.

 

Sitten se, miten joku paikka voi toimia vanhainkotina, joku toinen palveluasumisen paikkana, siinäkin on päätöksiä tehty ihan miten sattuu.

Nimikylttien vaihto ulko-ovella muutti esim. Perniön vanhainkodissa tietyn osaston noin vaan tehostetun palveluasumisen paikaksi. 

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta
§ 45
30.03.2011

 http://salo.tjhosting.com/kokous/2011757-5.HTM

Perniön vanhainkodin nimenmuutos

Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 26.1.2011, § 4 käyttösuunnitelman yhteydessä hyväksynyt Perniön vanhainkodin dementiaosaston muuttamisen tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Tehostettu palveluasuminen määritellään avohuolloksi, joten vanhainkoti ei nimenä vastaa muuttunutta palvelutoimintaa. Muutos on tarkoitus toimeenpanna 1.6.2011 alkaen.

Perniön vanhainkodin hoivaosasto säilyy edelleen vanhainkotiyksikkönä. Selvyyden vuoksi nähdään tarpeellisena myös em. yksikön nimenmuutos.

Vanhainkodin henkilökunnalta on kysytty nimiehdotuksia yksiköille. Kyselyn perusteella esitetään Perniön vanhainkodin dementiaosaston nimen muuttamista Alppilakodiksi ja hoivaosaston nimen muuttamista Alholan hoivakodiksi 1.6.2011 alkaen.

Toimialajohtaja:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää muuttaa Perniön vanhainkodin dementiaosaston Alppilakodiksi ja hoivaosaston Alholan hoivakodiksi 1.6.2010 alkaen.

Päätös:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi päätösesityksen yksimielisesti.

 

 

Pahkavuori poistettiin jossain vaiheessa ( esitettiin valtuustolle joulukuussa 2010), perusteena: ”tilat ovat osoittautuneet haasteellisiksi ikääntyneiden asukkaiden sijoittamisen kannalta ( mm. kynnykset)", mutta hups, ykskaks se palautui ja jatkaa 22 -paikkaisena vanhuspalveluiden yksikkönä ( taas valtuuston hyväksyntä, 49 hyväksyi, 25 ei).

Monessako laitoksessa on esim. sisäpiha, johon muistamaton voi ihan itsekseenkin mennä köpötellä, eikä hoitajien tarvitse pelätä karkaamisia. Kajalassa on. Esim. Halikossa eletään täysin "kerrostalomaailmassa". 

 

Jos Kajalakodin ulko-ovella vaihtaa nimikylttiä palvelutaloksi, niin jo poistuu se jatkuva vinkuminen: “liikaa vanhainkotipaikkoja” tai voi kodin antaa toimia ihan kuten ennenkin, koska 60 paikkaahan meiltä puuttuu ja terveyskeskuksessa on hoitopaikkaa odottavia. Jos oikein muistan niin Kukonkallioltakin poistuu/poistetaan muutama paikka, ja perusteet oli, että ne eivät ole esteettömiä.

 

Onko kaupungilla varaa uusien paikkojen rakentamiseen? Sitä paitsi kahdeksan vuotta on liian lyhyt aika saada jotain uutta aikaiseksi vai löytyykö jostain rahaa Anninkartanon jatkeelle. Sehän se soten haaveissa on, vaikka ei sitä ääneen myönnetä.

 

Joku sosiaali- ja terveyslautakuntalainen on vastannut kyselijälle ( miten mielenterveyssakki voidaan sijoittaa “paloturvattomaan” taloon?), että “niillä on jalat”!

Jos näin erinomaisesti vastataan, niin miksvarten heille sitten tyrkytetään esteetöntä taloa?

 

 

Minun mielestäni tässä Salon taloustilanteessa kuin mitä nyt eletään, ei pidä hävittää sellaista, joka toimii ja josta kuitenkin jossain toisaalla esitetään olevan puutetta.

Missä sitä rahaa tällä kaupungilla nyt sitten ihan oikeasti on? Missä on järjettömiin korjauksiin, järjettömiin suunnitelmiin, jotka kostautuvat entistä suurempina kustannuksina.

Rahaa säästyisi ja paljon ja  h e t i,  jos esim. terveyskeskuksessa nyt hoitopaikkaa jonottavat siirrettäisiin sieltä pois. Kajalakodissa on tyhjiä huoneita, kuulemma jo joku mielenterveysongelmainenkin. Mites se on mahdollista? Aluehallintovirasto ainakin on antanut ymmärtää, että ”kahdensorttista väkeä” ei saman katon alle pidä sijoittaa!

Niin ja missä se on se niin kovin mainostettu hyvä hallintotapa?

Kuka tahansa meistä ihmisistä hyväksyy asioita,tapahtumia ja tilanteita, jos ne perustellaan ja kerrotaan niin kuin ne on. Salon vanhustenhoidon kohdalla voi sanoa, että sen tekemisten ja päätösten suhteen ei kovin paljon faktaa löydy, ennemminkin keikutaan fiktion puolella ja kun lausuntoja annetaan niin niitten sisältökin on aika lailla outoa, kyseenalaistakin: http://salo.tjhosting.com/kokous/2011757-8.HTM

..

 

Muuten olen sitä mieltä, että kaikki kaupungin suunnitelmat tai ohjelmat, millä nimellä nyt kulkevatkin tulee saada lyhyemmiksi, maksimi kymmenen sivua aanelosta. Kyllä siihen saa mahdutettua ihan hyvin sen mistä palvelusta on kyse, kuka tekee ja toteuttaa. Vai kuinka hyvin pääset perille esim. mielenterveyssuunnitelmista. Linkki tuli tuonne edellä. Ovatkohan sosiaali- ja terveyslautakuntalaiset kaikki edes lukeneet noita sanahelinöitä? En usko, että on! Jos ovat, niin sitten ovat kadottaneet sosiaali- ja terveystoimesta viimeisimmänkin ripauksen koko kokonaisuuden hallinnasta!

 

Ja mitä viel?

Tätä: Särkisalokotikin tarvitaan.

 

..

 

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/04/24/1124

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/04/22/1119

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/04/22/1120

 

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/09/01/1224

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/08/26/1217

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/08/14/1206

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/08/11/1202

http://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2012/06/18/1163 

 

 

 

 


Kommentit

22.10.2012 15.20  Tapio Äyräväinen

Tiivistelmä, joka mahtuu kahdelle A4:lle olisi aina poikaa ja pitäisi tehdä.

Ennemmin kannattaa kysyä, miksi lautakunnat ja valtuusto hyväksyvät virkamiesten esitykset lähes sellaisenaan ilman minkäänlaista keskustelua tai eriävää mielipidettä.

Ensin on suunnitelma, sitten se esitellään ja varataan aikaa mielipiteen muodostamiselle. Ja sitten vasta päätetään.

Näin sen kuuluisi mennä jo julkisuuslain mukaankin.

Jostain syystä ei mene.

Hyvä veli - paha veli.

22.10.2012 19.56  toinen mummu

Myös minä olen seurannut ja ihmetellyt tätä: miksi lautakunnat hyväksyvät virkamiesten esitykset? Olen tullut siihen tulokseen, että he eivät niitä edes lue, vaan uskovat, että virkamies tietää kaiken. Lautakunnasta eteenpäin menevä esitys saa valtuustossa saman kohtelun. Valtuutettu uskoo, että lautakunta on jo päättänyt viisaita, jolloin sen ei enää tarvitse muuta kuin hyväksyä.

23.10.2012 0.08  Marjatta Halkilahti

Jes.
Kahdelle aaneloselle.
Se olis loistojuttu.
Voisivat aloittaa mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelmasta.
Jos joku ei vielä ole ao. linkkiä avannut niin kehotan avaamaan.
Voi siinä sit hetken aikaa miettiä, että jaksaisko kaiken lukeakin! Ymmärtämisen kärsimättä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini