haissek meil?

Torstai 25.10.2012 klo 10.47


Tämä on varmaan sitä kaupungin asiakaskyselyä parhaimmillaan? Vai onko?

Kuis monessa kunnassa tai kaupungissa on "Hajupaneeli"?

 

http://www.sss.fi/uutiset/406245.html

Asukkaat havainnoimaan Korvenmäen hajuja

Salon Seudun Sanomat 25.10.2012 10:27:58

Rouskis ja Salon ympäristönsuojeluyksikkö perustavat hajupaneelin lähialueen asukkaista. Tavoitteena on kartoittaa ajankohtia, jolloin asukkaat kokevat hajuhaittaa. Jäseniksi toivotaan asukkaita Korvenmäen jätekeskuksen läheltä.

Jätekeskuksen ympäristössä esiintyy ajoittain hajua. Haju syntyy, kun eloperäistä ainesta sisältävät jätteet, kuten sekajätteen mukana tulevat elintarvikejätteet sekä puu- ja paperikuidut, eivät pysty kompostoitumaan kaatopaikan hapettomissa olosuhteissa vaan mätänevät. Mädäntymisen yhteydessä muodostuu metaania ja pieniä pitoisuuksia haisevia kaasuja, kuten rikkiyhdisteitä.

Erityisen selvästi hajua havaitaan tyyninä, kirkkaina ja kylminä syys- tai talviaamuina.

Asukkaiden hajukokemuksia aiotaan verrata esimerkiksi jätekeskuksessa tehtyihin jätteenkäsittelyn toimenpiteisiin ja vallinneeseen säähän. Hajupaneelin tuloksilla pyritään ehkäisemään ja ennakoimaan mahdollisia hajuongelmia.

Rouskiksen mukaan henkilökunta pyrkii monin tavoin pitämään syntyvät kaatopaikkakaasut ja niistä aiheutuvat hajut hallinnassa. Kaatopaikalla on kaasujen keräysjärjestelmä, jolla kaasut johdetaan biokaasuvoimalaan.

– Koska kaatopaikan pinta on avoinna uutta jätetäyttöä varten, kaasuja pääsee karkaamaan ilmaan imulinjoista huolimatta, Rouskiksesta todetaan.

Kaasujen karkaamista Rouskis pyrkii ehkäisemään jätteiden tehokkaalla peittämisellä. Tavallisen jätteen peittämisen lisäksi otetaan nyt käyttöön saven ja maa-ainesten levittäminen. Savella ja maa-aineksilla vuorataan umpeen kaatopaikan kriittisimmät vuotokohdat, jotka löytyivät kesällä tehdyissä kaasumittauksissa.

 

..

Kemiönsaaren mies kirjoitti jätehuollosta 6.10.2012, vaikkei kaatopaikka ihan sinne saakka taida haistakaan: 

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119696-kunnallisvaalit-ja-salon-jaatehuolto

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini