vanhoje kaivelemist

Maanantai 25.2.2013 klo 11.45


Kuntavaalien aikaan jätin salkkarin TätäMieltä -palstalle kirjoituksen. Oliko liikaa kirjoituksia vai eikö aihe sopinut? Juttua ei julkaistu.

Nooh, ajankohtainen tuo näyttää olevan edelleenkin.

Eilisessä salkkarissa ( Salon Seudun Sanomat) oli iiso, tosii ISO juttu palveluseteleistä. Vanhuspalveluiden johtaja siinä taas rajailee kuka seteliä saa ja miks saa ja jos ei saa niin miksei saa.

Nyt on tulossa tilanne, että osa vanhuksista - kyl on muute hiano sana -  r a j a u t u u  palvelun ulkopuolelle. On oikein tulorajatkin. Nyt siivoukseen. Palvelusetelin bruttotuloraja on yksin asuvalta 1.4.2013 lukien 1 100 ja kaksin asuvalla 1 700 rahaa kuussa. Ikää setelin saajalla tarttis olla 75 vee.

Vanhuspalveluiden johtajan sanoin: "Joudumme kiristämään kriteereitä nykyisessä taloustilanteessa". 

Salo -cityn sote se osaa ja on kekseliäs säästöjen etsimiseen. Se vaan on kumma juttu, että sovitut säästöt eivät pysy kurissa eikä kasassa. Ja viel kummallisempaa: kukaan ei joudu vastuuseen.

 

..

Mitäs mää sanosin? Eihän tämä tähän lopu. Tässä mun salkkariin mennyt juttuni. Faktaa ja fiktiota:

From: mhalkilahti@hotmail.com
To: mielipide@sss.fi; 
Subject: tätä mieltä
Date: Wed, 17 Oct 2012 12:28:23 +0000

 
Juhani Nummentalon kirjoitus palvelusetelistä ( sss 14.10.2012) tuotti pahan mielen monelle ikäihmiselle. Ihan samoin kuin Nummentalon viittaamassa Kiikkustuoli -lehdestä löytyvät kahden valtuutetun hehkutukset siitä miten ikäihmisiä ja erityisesti vanhusneuvostolaisia Salossa kuullaan.
 
Ne, joilla on netti, voivat aukaista esiin vanhusneuvoston pöytäkirjoja ja lukaista mitä neuvostossa on päätetty ja mitä siellä yleensäkin tapahtuu. Vähän aikaa kun pöytäkirjoja selaa niin huomaa, että se on se ja sama mitä varsinaiset vanhusneuvostolaiset ovat erinäisistä asioista olleet mieltä. Ei heitä kuunnella eikä edes kuulla. 
 
Tilanne on vähän sama kuin että kaupungilla on vanhuspalveluihin suunnitelma, oikein kehittämisohjelman nimellä kulkeva, mutta kun sitä tarkemmin lukee niin toteaa, että se on yhtä “höhhöä“ . Ei suunnitelmassa esitettyjen palvelujen kanssa mitään hurraata huudeta. Meillähän on kaupunginosa-alueita, joista on viety ja viedään viimeisetkin.
 
Nummentalon ja Anita Sjöholm-Nikkasen ( sss. 16.10.2012) palveluseteli -kirjoituksista totean, että toisella info on fiktiota, toisella se on faktaa.
 
Nopeasti lukien Nummentalon kirjoituksesta saa sellaisen kuvan, että palveluseteleitä saa ihan noin vaan. Ikäihminen voi kuin viuhkaa heiluttaisi saada itselleen sitä ja tätä hyvää. Arjen totuus on kuitenkin valitettavasti se, että 24 -tuntisesti apua tarvitseva ikäihminen ei palveluseteleistä mitään kostu. Ei hän niitten varassa pärjää keskikaupungilla eikä 20 -30 km ulkopuolella keskustan. Hoitopaikkojahan meiltä puuttuu. Se kyllä sanotaan vanhuspalveluiden kehittämisohjelmassakin, mutta silti on toisin päätetty.

Pekka Järvisen kolumni (sss 17.10.2012) nostaa hyvin esiin Salon vanhuspalveluiden tämänhetkisen tilanteen. Kolumni sopii luettavaksi sekä nykypäättäjille että tuleville ja ennen kaikkea nyt äänestyspäätöstään miettiville kaupunkilaisille.
 
Marjatta Halkilahti
Muurla

..
Nii.  Tämä viel: mitä me teemme 5.3.2013 valtuustossa hyväksytyllä Salon kaupungin vanhuspalveluiden kehittämisohjelmalla 2012-2020, kun siinä ei kohta pidä paikkaansa edes otsakkeet?
Vanhusneuvoston pöytäkirjatkin on kadonneet. Esillä on vain viime vuosi:
Viime vuoden lopulla viel näkys netissä menneen valtuustokauden ajalta pidetyt kokoukset, mutta ei enää.
Se tilanne, että nyt ei näy, sitä minä pidän tietojen pimittämisenä!
 


Kommentit

25.2.2013 12.19  Outi Hoikkala

Laitankin vaihteeksi kommenttini tänne, täällä se varmasti julkaistaan:

Mietipä sinä, hyväpalkkainen tuleva eläkeläinen, kannattiko kouluttaa itsensä, kannattiko ottaa vastaan se parempipalkkainen työ, jonka ansiosta maksoit korkeampaa veroa, kerrytit itsellesi yli 1000 euron kuukausieläkkeen, josta syystä et vanhuksena saa palveluseteleitä eli et pääse nauttimaan omilla verorahoillasi rakennetun hyvinvointiyhteiskunnan kaikista palveluista. Kenelle rakensit hyvinvointiyhteiskuntaa, josta itse et pääse nauttimaan? Koetko että yhteiskunta kohtelee sinua entistä veronmaksajaa tasa-arvoisesti?

25.2.2013 20.21  Marjatta Halkilahti

Niinpä.
Kenelle rakensit?
Et ainakaan itselles!

25.2.2013 22.02  toinen mummu

"Osa vanhuksista r a j a u t u u palvelun ulkopuolelle." Eikö sitä voisi suoraan ottaa r -kirjaimen pois?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini