puhras pöyt..

Perjantai 1.1.2016 klo 20.03


Ei mun tänään mistään uusista roskispisteistä pitänyt kirjoittaa, vaan tästä tässä:

Puhtaalta pöydältä

Microsoftin heinäkuinen ilmoitus lopettaa toimintansa Salossa oli kova isku. Vaikka Nokia oli sulkenut matkapuhelintehtaan jo kolme vuotta aikaisemmin, tunnustettu tuotekehitysyksikkö piti vielä yllä Salon mainetta kännykkäkaupunkina.
Tuhannen työpaikan menetys tuntuisi suuremmassakin kaupungissa. Salossa työpaikkoja oli hävinnyt jo tuhansia ennen viime kesää.

SALON Seudun Sanomat on seurannut paikkakunnan matkapuhelinteollisuuden vaiheita sen ylä- ja alamäissä. Heinäkuisen torstain (SSS 9.7.) pääuutinen oli, että ”Salon Nokia-tarina loppuu Microsoftin lähtöön” ja pääkirjoituksen otsikossa todettiin kännykkäkaupungin tarun päättyvän.
Uskottava tiedotusväline ei voi kaunistella asioita, mutta se ei myöskään saa levittää ympäristöönsä ylimääräistä synkkyyttä. Kun Microsoft-uutisesta oli kulunut pari päivää, Salon Seudun Sanomat katsoi jo tulevaisuuteen.
”Tuhannen työpaikan menetys jo ennestään vaikeassa työllisyystilanteessa oli Salolle pommi, jonka jäljissä on siivoamista ja iskussa toipumista. Tosiasia silti on, että tästäkin toivutaan,” lehti kirjoitti.

TÄMÄN lehden mukana jaettavassa Kännykkävuodet-liitteessä käydään läpi salolaista kännykkähistoriaa. Tarina alkoi, kun Salora ja Nokia perustivat yli 35 vuotta sitten Mobiran. Sitä ennen Salossa oli jo valmistettu radioita ja televisioita.
Salon tarina kännykkäkaupunkina päättyi viime kesänä, mutta elämä jatkuu. Matkapuhelinbisneksen kasvu tarjosi monelle salolaiselle ainutlaatuisen uran ja kokemusta, jota ei kannata hukata. Salon Seudun Sanomien pääkirjoituksessa todettiin heinäkuisen Microsoft-uutisen jälkeen (11.7.), että  ”uutta on pakko ryhtyä ja sitä voi ryhtyä rakentamaan puhtaalta pöydältä.”
Erilaisia tukitoimia toivottiin, ja niistä on sittemmin myös päätetty,  mutta pääkirjoituksessa muistutettiin, että ennen kaikkea Salon ja salolaisten itse on löydettävä jälleen uusi tasapaino.

TUHANSISTA, nopeasti avautuvista uusista työtilaisuuksista ei kannata haaveilla, mutta tosiasia on, että Saloon perustetaan yrityksiä, ja myös uusia työpaikkoja syntyy.
Mielikuva Salosta menestyvänä kaupunkina ei ollut katteeton. Jäljellä on edelleen huikea määrä osaamista, jonka voimalla voidaan saada aikaan uutta menestystä. Pelkkä tahto ei riitä, mutta ilman tahtoa ei synny mitään.

http://www.sss.fi/2015/12/puhtaalta-poydalta/

Kännykkävuodet olivat ja ne menivät. Se, että menivät, ei se kaikille kaupunkilaisille mikään yllätys ollut. Niin monta, monta kertaa meikäläisenkin vielä töissä ollessa siitä pikkukuntien edustajien kanssa puhuttiin ja todettiin, että ei Salon Nokia -rahantulo mitään ikuista ole.

Nyt eletään kymmenen kunnan kuntaliitoksen jälkeistä aikaa ja se tilanne, mikä 1.1.2009 uudella Salolla rahallisesti oli, se on kuin unta vain. Nyt city on TyhjäTaskuParooni, vaikka kaupunginjohtaja yks päivä (SSS 29.12.2015) totesikin, että Salo on tulorakenteeltaan muuttunut normaaliksi suomalaiseksi kunnaksi.Talousarviokokouksessa oli kyl olotila, ainakin minulla, ihan päinvastainen, mutta niin vaan TA 2016 hyväksyttiin, vaikka tiedossa on, että tarve lisätalousarvioon on jo nurkan takana norkolla. Onko rahaa? Ei taida pahemmin olla. 

Jos tässä jonkunlaista puhdasta pöytää kaipaan, niin kyllä se semmonen tarttis löytyä cityn päätöksentekoon. Asioitten esittelyt olisi syytä ja aiheellista saada sellaisiksi, että luottamushenkilön ei tartte pätkääkään epäillä, pohtia tai ihmetellä, jotta pitävätkö annetut tiedot paikkaansa vai ei. Ja myös vaikutusten arvioinnit olisi saatava sellaisiksi, että ne kertovat sitä, mitä pitääkin, että niihin voi luottaa. 

Olkoot edellä olevat uuden vuoden toiveeni. "Tuskin täs mittä muut kannatta ajatella! En valanu eres tina, vaik hellas ol ehtool valkkia." 


Kommentit

1.1.2016 20.53  Marjatta

Mitkä ovat meikäläisen lupaukset?
Lupaan olla ihmisiks!
Yritän ainakin.
Eik se riitä?

1.1.2016 20.59  Marjatta

Tasavallan presidentti tarttis tämän päivän puheestaan ihan vaik oman jutun/blogin, mutta en nyt enää tänään kirjoittele näille sivuille yhtään mitään. Kaks juttua tuli jo.

Pressan puhe OLI hyvä.
Todella hyvä!
Valtaa ei miehellä niin kauhiasti ole, mutta arvovaltaa, sitä on ja sen hän osaa luonikkaasti ja hienosti käyttää!

3.1.2016 19.35  Mä taas vaan

amaa mieltä Pressasta ja onneksi meillä on Sauli pressana näinä aikoina. Varsinkin , kun eteemme tuli asioita ja tapahtumia, joista ei lässytellen selvitä. Vielä kun valtaa palautettais, - edes vähäsen - ?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini