US -puheenvuoroi

Lauantai 22.10.2016 klo 18.55


Sahan jätteitä näytillä


Onko kellään puun tarvetta? Yli 50 -vuotiasta olisi tarjolla. Nyt just sitä lojuu näytillä tuhansien neliöiden verran Salon kaupungissa, entisen Halikon kunnan Vartsalassa.

Ja mistäkö moinen puutavaramäärä? Se on vuonna 1964 toimintansa lopettaneen Vartsalan sahan jätettä.

Matala vesi paljasti jätepuurannan Vartsalassa

 

"Lautarantaa on silmämääräisesti arvioiden hyvinkin hehtaari – rannalta ei näy, kuinka kauas ulapan suuntaan jätepuuta on dumpattu. Puuta on joka tapauksessa kuutioittain ja tuhansien neliömetrien alalla. Puita on ladottu merenpohjaan pitkittäin, pääsääntöisesti ulapan suuntaisesti. Vesirajan rannan puolella maassa on paksulti sahanpurua.  Sahanpuru sekä veden alla olleet puut ovat hämmästyttävän hyväkuntoisia ollakseen yli puoli vuosisataa vanhoja."

Lehtitiedon mukaan puurannan vieressä oleva rakennus on asuinkäytössä. Kun se kunnostettiin (2008-2014), niin sitä ennen Halikon kunnan piti poistaa tontilta kloorifenoli-, dioksiini-, furaani- ja öljypitoista maata 3800 tonnia, toimittaa se puhdistettavaksi Joutsenoon ja maksaa siitä 290 000 euroa.

Halikon kunnan teknisenä johtajana tuolloin toiminut, nykyinen Salon kaupunkikehityspäällikkö antaa ymmärtää, että hän ei ole ollut tietoinen pinnanalaisista jätepuukuutioista, hän ei osaa sanoa mikä niiden puhtaus- tai pilaantumisaste on, eikä hän myöskään osaa arvioida pitääkö jätepuulle nyt tehdä jotain vai eikö pidä.

Sanonko jotain?

En sano. Tai no ihmettelen, jotta ovatko alueen puhdistamisen aikaan mittavehkeet ja kanget olleet hukassa. Eihän tuota entisen saha-alueen rantaa olisi tarvinnut sorkkia kuin metrin verran, niin jo olisi kiinni napannut ja kangen päässä tuntunut jotain muutakin kuin mutaa. 

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224834-sahan-jatteita-naytilla

Ja edellinen Uuden Suomen juttu oli tällainen:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224726-missa-menet-taman-paivan-kuntajohtaja

Kuntajohtajia haetaan

Muutama päivä sitten kerroin, että Salon kapunginjohtajan paikka on pian avoinna.  

Tänään Salon Seudun Sanomat  informoi tämänhetkisestä tilanteesta, siitä montako kaupunkia ja kuntaa nyt just ovat myös uutta johtajaa hakemassa. Niitä on paljon.

Forssan kaupunki hakee. Haastattelusuoralle ovat päässeet mm. Kosken ja Kangasniemen kunnanjohtajat. Jos toinen tulee valituksi, niin sitten tulee taas paikkaa avoimeksi. Joko Koskella tai Kangasniemellä.

Sauvon kunnanjohtaja on hakemassa Eurajoelle. Jos hänet sinne valitaan, niin Sauvon kunnantalolla on tyhjä johtajan tuoli.

Oulussa haetaan kaupunginjohtajaa, samoin Raahessa ja Lapualla.

Kunnanjohtajan paikkaa olisi tarjolla Karijoella, Muoniossa, Inarissa, Ruskolla ja Heinävedellä.

 

Salon kaupunginhallitus on ensi viikon kokoukseensa esityslistalle nostanut meille haettavan kapunginjohtajan pätevyysvaatimukset. 

 

Kaupunginjohtaja valitaan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen.

Muodollinen kelpoisuus: Ylempi korkeakoulututkinto

Eduksi katsottavat edellytykset:

Rohkea visionääri Kunnallishallinnon johtamiskokemus Laajat valtakunnan tason verkostot Ajankohtainen elinkeinoelämän tuntemus Edellytykset kestävään talous- ja henkilöstöjohtamiseen Luontevat vuorovaikutus- ja esiintymistaidot Modernit mediataidot Sujuva molempien kotimaisten ja englanninkielen taito

Hakuilmoituksen tyylin tulee tukea uskottavasti ja luovasti Salo-brändiä. Esitetyt ominaisuudet ovat linjauksia, joiden ilmaisutapaa asiantuntija muokkaa hakuilmoitukseen soveltuviksi. 

 

Melkoiset ovat vaatimukset. Ei huonot, mutta! 

Huolestumisasteeni nousi taas. Että kuka meille hakee, kuka meille uskaltaa hakea, kun uutiset kertovatmm. kaupunkimme miljoonahankkeista. On Microsoftia ja on ulkoistamista.  Ja nurkan takana vaanii sotkuinen sote -uudistuskin.

Nooh, uskaltajia kyllä löytyy.  Löytyy ihan varmasti, mutta!  

Nyt huolestun lähinnä siitä, löytyykö kaupunginhallituksen kirjaamat pätevyysvaatimukset täyttäviä? 

Mikä ylipäätään on tilanne ”Suomen KuntaJohtajat -markkinoilla”?

Millaiseksi tämän päivän kuntajohtajat paikkansa ja vaativan tehtävänsä kokevat?

Haetaanko paikkaa vuosiksi eteenpäin vai onko se vain ponnahduslauta tai näytön paikka, siis paikkaan ja kuntaan numero seuraava?

Missä menet, Sinä tämän päivän kuntajohtaja?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini