harhaileeko Varha?

Tiistai 6.2.2024 klo 12.19


Linkkien takana olevat otsakkeet kertovat! Tai sitten ei!

Nooh, kertovat kyllä Varhan (on tällä alueella saanut toisenkin nimen: Harha)  touhuista. Säästöjä, säästöjä olisi tarve ja niitä haetaan. Sanonko jotain muuta? En sano. En nyt. Pahasti sanoisin, jos jotain sanoisin..

Ja taas huom! Jos et ole digilehden tilaaja, et näe näitä uutisia, mutta kommentit näkyvät, jos niitä annettu on.  

https://www.sss.fi/2024/02/mita-ihmetta-tapahtui-viela-vuonna-2011-hintan-kehuttiin-olevan-hyvassa-kunnossa/ Mitä ihmettä tapahtui? – Vielä vuonna 2011 Hintan kehuttiin olevan hyvässä kunnossa

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2604024

- tuo on niiiiin pitkä juttu, että eipä se nyt kunnolla näy. Ja otsakkeestakin uupuu. Mutta: nostan tuon esille kirjoitettuna tekstinä, kts. alla x) 

Nämä muut tässä alla ovat Salon Seudun Sanomien uutisia tai tätä mieltä -kirjoituksia!

https://www.sss.fi/2024/02/hintan-alasajo-on-perusteltua-monesta-syysta/

https://www.sss.fi/2024/02/sote-palvelujen-heikennyksia-vastaan-pitaa-taistella/

https://www.sss.fi/2024/02/hintan-lakkautus-jaa-odottamaan-varhan-palveluverkkopaatoksia-lautakunnalla-ei-ollut-paatosvaltaa/

https://www.sss.fi/2024/01/varha-etsii-saastoja-hinnalla-milla-hyvansa/

https://www.sss.fi/2024/02/varhan-yt-neuvottelut-ohi86-tyosuhdetta-paattyy/

https://www.sss.fi/2024/01/salo-ei-aio-edes-neuvotella-varhan-kanssa-tilavuokrista-kolmannes-hyvinvointialueen-kunnista-torjuu-esityksen-vuokranlaskusta/

https://www.sss.fi/2024/02/hetkinen-soteahan-piti-tehda-yhteistyossa/

 

--

x) 

Otsake

Mitä ihmettä Hintalle tapahtui? on SSS päätoimittajalta.

Kiitos siitä.

Olemme nähneet, että ei Salon kuntaliitos mikään erityinen kultakaivos ole ollut. Vaikka Salo sai 17,41 miljoonaa euroa yhdistymis- ym. kuluihin, niin melko pian kassan pohja alkoi näkyä ja tuli kiire milloin milläkin nimellä hakea säästöjä.

Kajalakodin lakkautus oli yksi sellaisista. Sopeuttamisohjelman 2013-2016 nimissä sen piti tuoda kaupungille säästöä 500 000 euroa. Päättäjien enemmistö ei perusteiden perään kysellyt, eivät jälkeen päin sitä onnistuttiinko säästössä, eivätkä sitäkään, mihin 63 -paikkaisen laitoksen asukkaat ja henkilökunta häädettiin.

Varha jatkaa nyt samantapaisella tyylillä. Ja Varhaan siirtyneet johtavat työntekijät. Viimeisin Varhan ”ei tulevaisuutta” -listalle on joutunut Hintan vanhainkoti. Samantapainen paikka kuin oli Kajalakoti.

Tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kertoo asiantuntijamaisin ottein Hintasta ja sen lakkauttamisen tarpeista (SSS 27.1.2024).  Esille nousee mm. laitoksen sijainti. Toinen ongelma on kiinteistön kunto ja kolmas vanhuspalvelulakiin tuleva muutos.

Pöyhönen saisi kyllä kertoa, miten sitä henkilökuntaa on haettu. Minun mielestäni sitä ei ole pitkään aikaan edes yritetty hakea, vaan ennemminkin sitä on karkotettu. Toiminta alkoi jo Salon sote -ltk:n viimeisinä aikoina. Annettiin ymmärtää, että laitoksen sijainti on kuin keskellä ei mitään, siis kaukana kaikesta, eikä työn hakijoita sellainen paikka muka kiinnosta.

Vielä Hintassa asuvan asukkaan omainen ihmettelee ihan oikeutetusti: ”Salon keskustasta Suomusjärvelle tuntuu olevan aina niin pitkä matka, kummasti vastakkaiseen suuntaan se sujuu alle puolen tunnin.”(SSS 31.1.2024)

Vuodelta 2011 löytyy Salon silloisen vanhuspalveluiden johtajan Hinttaa kuvaava esitys: ”Yksikön saneeraus esim. tehostetun palveluasumisen yksiköksi ei ole kaupungin suunnitelmissa, koska Hintan vanhainkoti on laajennettu vuonna 2003 ja saneerattu pääosin vuonna 2004. Kiinteistö ja sen asukastilat ovat hyvässä kunnossa.”

Lautakunnan oli tuolloin vastattava Valviralle, sillä se oli kysynyt laitoksen toiminnan asianmukaisuutta mm. toimitilojen suhteen. Laitoksen kunto ei silloin ongelma ollut, joten kenen taholta ja mitä on vuosien varrella mahtanut jäädä tekemättä, jos Varhassa paikkaa nyt arvostellaan.

Sitten vanhuspalvelulakiin tuleva muutos. Sehän toteutuu vasta 1.1.2028. Jos toteutuu.

Epäilen sekä lain toteutumista että sen toteuttamista. Onhan tämä hallitus jo hoitajamitoitukseenkin puuttunut. Se, mitä piti tulla käyttöön 1.4.2023, on siirretty vuoden 2028 alkuun.

Mikä estää hallitusta tekemästä samantapaista, mitä tehtiin kansanterveyslain voimaantulon jälkeen 1972? Silloin monien vanhainkotien sairasosastot siirrettiin terveyskeskusten vuodeosastoiksi. Asukkaat ja henkilöstö pysyivät paikoillaan. Ei siinä muuta tarvittu kuin nimikyltin vaihto ulko-ovella! 

Tuleva lakimuutos on mitä on, mutta ei se ympärivuorokautisten hoitopaikkojen tarvetta poista. Kodeissa asuu päivittäisistä toiminnoistaan huonosti selviäviä heiveröisiä vanhuksia, sillä ei kotihoito siten toimi, miten sen luvataan toimivan. Salossa tk-vuodeosastolle voi päästä hetkeksi, mutta sitten voi Varhan alueella joutua matkojen taakse jonkun toisen kunnan hoitolaitokseen.

Uusia hoitopaikkoja ei noin vaan rakenneta, joten mikä estää nykypaikkojen käytön jatkamista toistaiseksi? Jos vanhuksia ei voida hoitaa sosiaalihuollon laitoksissa, niin mikä estää niiden käytön terveydenhuollon lakipykälien alaisina hoitopaikkoina? Siis sama toisinpäin, mitä 1972! Esim. Hintassa ulko-oven nimikyltti voisi olla: Hintan tk Hoivaosasto! 

Asukkaita kyllä riittäisi, eikä henkilökunnan hakemiseen tarvita muuta kuin hyvät ja houkuttelevat paikanhakuilmoitukset. Tällä hetkellä Varhan tiedoissa Hinttaa kuvataan mm. näin: ”Hintan hoivakoti sijaitsee Salon Suomusjärvellä Turku-Helsinki moottoritien puolivälissä, maalaismaisemassa ja luonnon läheisyydessä.”

Maalaismaisema ja luonnon läheisyys. Monen mielestä sitä parasta! 


Marjatta Halkilahti
Muurlan kaupunginosa


Kommentit

6.2.2024 23.35  Marjatta

Niinpä niin.
Soteahan piti tehdä yhteistyössä!

7.2.2024 0.01  Sivujasi Seuraava

Sama kävi myös minun mielessäni. Ikävää on, jos vain toinen osapuoli määrää kaapin paikan.

7.2.2024 10.51  Mammast Kylält

Vanha sanonta:" vanhaks ei oll pyyntöö" käy tänä päivän toteen, kun näit kaikki uudistuksii ja päätöksii tule netin ja lehtiuutisointien kanss silmie ette. Vanhat ei niit kaikki jaksa eres lukki, saatikka ymmärttä. Kun tarvis tule, nii sitt vaa ihmetellä hiljaksi, mihi mu viärä - mitä mull tehrä. Ainaki jos olet yksinäine taik kaks vanha yhress, sama assia, jos ei ol kettä läheissi nuaremppia, jokka ottava asjoist selvää ja koittava vanhoje puolia pittä. Mutt hoitovastaavatkin ovat nii ylemmän tahon konsultoimi, etteivä paljoo hoitoo kyselevii vastaan tull??? Vanhuus tule kuitenki jokase ette, eikä sitä voi 40-50 vuotiaan päätellä, mimmone vanhus mää tulen olema. Yllätyksi tule olema. Hoitotahtoaki muutami vuassi sitt kehutti ja kehotetti tekemä, mimmottis mä haluaisin ett mua hoidettais hoivapaikass jne. Ei taira pätee sekään enää, kun Varhassa vaan paperei plarata ja numeroi kytätä, i h m i s e n hoito ja hoiva on unhotettu siin rumbass.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini