hallinto ja sääntö

Tiistai 22.8.2017 klo 17.04


Eilisessä valtuuston kokouksessa esiin nousi valtuutettu Jaana Haapasalon moite Salon kaupungin hallintosäännön tarkentamiseen. Valtuutettu Haapasalo ei olisi tätä muutosta halunnut:

Kaupunginjohtaja lisäsi päätösehdotukseen seuraavaa: Lisäksi hallintosäännön 97 §:n ensimmäistä virkettä korjataan siten, että puheenjohtajaneuvoston jäsenyyden peruste on vaaleissa mukana olleiden puolueiden muodostamien ryhmien puheenjohtajat (97 §).

Samaa mieltä Haapasalon kanssa olivat valtuutettu Osmo Friberg, Annika Viitanen ja Marjatta Hyttinen. Asiasta äänestettiinkin, tulos 47 muutoksen puolesta ja neljä vastaan.

Haapasalon tilanne on samantapainen kuin mitä itselläni oli viime valtuustokaudella. Haapasalohan erosi vasemmistoliiton valtuustoryhmästä heti valtuustokauden 2017 alussa. Minäkin erosin ryhmästä, kokoomuksen valtuustoryhmästä vuonna 2013. Erosin myös puolueesta ja perustin oman ryhmän (valtuustoryhmä Marjatta Halkilahti, toimi ajalla 1.2.2013-28.2.2017)

Siinä vaiheessa, kun kokoomuksen jätin, en tiennyt mahdollisuudesta perustaa omaa ryhmää, ellei siitä yksi ystävä olisi vinkkiä antanut. Sinänsä hyvä vinkki, sillä puolueesta erotessani, erosin myös minulle jo päätetystä luottamustehtävästä (tarkastuslautakunnan 2. varapuheenjohtajuus) ja näinollen olisin jäänyt täysin yksikseni, ulkopuolelle kaiken muun paitsi varsinaisen valtuustotyön. Teoriassa olisin ltk -paikkani voinut pitää, mutta tykkäsin, että kyllä se kuului silloin, siinä tilanteessa kokoomuslaiselle.

Viime valtuustokausi mahdollisti osallistumiseni valtuustoryhmien puheenjohtajapalavereihin. Ensin ajattelin, että onko sellainen sopivaa, mutta kun silloinen puheenjohtaja niin vakuutti, niin minä sitten osallistuin. Olihan siinä jotain. Oli edes jonkinlainen "markkinarako" päästä seuraamaan, mitä oli tulossa -menossa kaupungin asioitten hoidossa, asioitten valmistelussa, taustoituksessa ym.  

Ymmärrän valtuutettu Haapasalon ajatukset ja olisin voinut Jaanan ehdotusta kannattaa, mutta. Sen verran muistan menneestä kaudesta, että parempi se on nyt näin, mitä päätettiin. Tällaisesta omatekoisesta ryhmästähän eivät kaikki välttämättä tykkää, vaikka se laillista onkin. Näin säännössämme:

http://www.salo.fi/attachements/2017-06-06T08-25-4170.pdf

Valtuutetut voivat muodostaa valtuustoryhmiä valtuustotyöskentelyä varten. 

Valtuustoryhmän muodostamisesta, nimestä ja puheenjohtajasta on annettava valtuuston puheenjohtajalle kirjallinen ilmoitus. Kaikkien ryhmään liittyvien valtuutettujen on allekirjoitettava ilmoitus. 

Valtuustoryhmänä pidetään myös yhtä valtuutettua, jos hän on tehnyt 2 momentissa tarkoitetun ilmoituksen. 

Valtuusto hyväksyy valtuustoryhmien nimet. Nimi ei saa olla sopimaton. Puolueen valtuustoryhmästä eronneiden valtuutettujen muodostaman uuden valtuustoryhmän nimestä ei saa aiheutua sekaantumisvaaraa puolueen valtuustoryhmän nimeen. 

 

Ei minulla menneestä kaudesta mitään hiertävää hampaankolossa ole, vaikka tässä nyt ajatuksiani julki laukonkin. Ei todellakaan. Kaikki meni loppujen lopuksi ihan hyvin. Yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa tuotti taas tämän, missä tänä päivänä olen. Valtuustoryhmän puheenjohtajuutta en enää kaipaa, en ole luvannut kristillisdemokraattien jäseneksikään liittyä, mutta sitoutumattomana he ovat minut joukkoonsa kelpuuttaneet ja kaikki on sujunut ihan hyvin.

Jaana Haapasalo miettinee, mitä seuraavaksi tekee. Ja valtuuston puheenjohtaja. Hänhän pj - palaverit koolle kutsuu. Minun ymmärtääkseni hänellä on valta päättää, ketkä muut kuin varsinaiset jäsenet kokoontumisiin mukaan pääsevät.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini