Uusimmat kuvat

esityslista

Keskiviikko 20.9.2017 klo 18:22

No ei ole ainakaan pituudella pilattu tämä esityslista:

Kaupunginvaltuusto
Esityslista 25.09.2017 klo 18:00 - 
Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, os. Tehdaskatu 2, Salo

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20173814

Yhdessä liitteessä lukee vasemmassa kulmassa Rymättylän kunta

"Kui simmottis? Onk mun tietsikas jottan vikka?"

..

Ja muuten: Kävin tänään Somero -cityssä. Tanssimassa kävin. Sillä välin kotisivuillani on ollut reippaasti yli 1900 kävijää. En tiedä, mistä johtuu tai mikä on mahdollisesti ollut aiheena. Jos se on tämä Salon Seudun Sanomien uutinen: http://www.sss.fi/2017/09/kuntien-yhtiot-aikovat-rakentaa-salon-jatevoimalan/ siis, että jätevoimalaa tänne taas havitellaan, niin voin infota, että minä en edelleenkään sellaista fanita, en Korvenmäkeen, enkä mihinkään muuallekaan Salon alueella. Siitä kyl tykkäisin, että valtuustolle asiasta sentään vielä jotain kerrottaisiin. Ettemme nyt pelkän lehtiuutisen ja -tiedon varaan jäisi. 

Kommentoi kirjoitusta.

Jos minä laukasen

Sunnuntai 17.9.2017 klo 21:51

Kiva tämmöstä on nyt mennä kehumaan, kun näytökset ovat jo ohi. Mutta kehunpa kuiteski.

Ehtoon edellä kävin katsomassa Muurlan kotiseutuyhdistyksen viimeisimmän aikaansaannoksen.Teatteritaiteen ohjaaja Sarika Lipasti on historiatietojen perusteella käsikirjoittanut pienoisnäytelmän, joka kertoo, kuvaa tapahtumia itsenäisen Suomen Muurlasta vuosina 1917-18.  

Näytelmän esitys, sen katsominen ei sit ollut mitään normaalia penkissä istumista. Ihan alussa ja lopussa kyllä istuttiin Seuralan salissa, mutta muutoin katsojat kulkivat sinne minne näyttelijätkin. Käveltiin Seuralan pihalta Nikulan pihalle, sitten edettiin entisen kunnantalon ja kirkon pihalle, sitten Muurlan Opiston ja lopuksi palattiin lähtöpaikkaan. Ja sisälle.  

Tuokiokuvat työväestön ja nk. omistavan luokan sisällissodasta olivat kyllä vaikuttavia. Ei voi muuta kuin hattua nostaa ja kiittää näytelmän käsikirjoittajaa ja näyttelijäkaartia hienosta esityksestä. Minäkin, paljasjalkainen muurlalainen sain tietooni aimo annoksen sellaista Muurlan historiaa, josta en ihmeemmin ollut tietoinen. Ja miks olisinkaan? Esimerkiksi isäni (kuollut 1987) on ollut noihin aikoihin vain 1 -vuotias.

Niin. Kuusi esitystä, mutta ne menivät jo. Seuraavaa näytelmää odoteltaessa.. 


Jos minä laukasen - Muurlan kirkokonkylällä liikkuva näytelmä tapahtumista Muurlassa 1917 - 18

SuomiFinland100-banneri_valkoinen_RGB_790x444.jpg

Jos minä laukasen - tapahtumia itsenäisen Suomen Muurlassa vuosina 1917-18, on osa virallista Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaa. Näytelmällä Muurlan kotiseutuyhdistys haluaa kunnioittaa 100-vuotiasta isänmaatamme ja tuoda esille kotiseudun historiaa draaman keinoin.

Teatteritaiteen ohjaaja Sarika Lipasti on dramatisoinut historiatietojen perusteella kirkonkylällä liikkuvan pienoisnäytelmän. Näytelmä koostuu useasta kohtauksesta, jotka esitetään pääosin alkuperäisillä paikoillaan Seuralan, entisen kunnantalon, Muurlan kirkon ja Muurlan Opiston maisemissa. Näytelmän aloitus- ja lopetuspaikkana toimii Seurala (Seuralantie 6).

NÄYTELMÄN ESITYSAJAT:

LA 9.9 KLO 16.00 (ensi-ilta)

SU 10.9 KLO 15.00 ja KLO 17.00

TI 12.9 KLO 18.00

SU 17.9 KLO 15.00 ja KLO 17.00

 

   

Kommentoi kirjoitusta.

maakuntien vai kaupunkien Suomi?

Lauantai 16.9.2017 klo 19:56

Että tämmöstä tulossa, menossa:
 
Kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat jo aiemmin kritisoineet uudistusta ja katsovat, ettei se huomioi suurten kaupunkien asemaa kasvun keskuksina eikä kaupungistumisen globaalia megatrendiä, kertoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) Uudelle Suomelle.
–Tämän kaupungistumisen merkitystä ja linjaa ei ole otettu huomioon tässä maakuntauudistuksessa. Kyllä se liittyy siihen, että me haluamme tässä nyt kantaa oman kortemme kekoon ja katsoa, voiko vielä jotain muuta tehdä kuin on suunniteltu – ja muulla tavalla.
 
Lisää vipuvartta keskusteluun kuusi suurinta on päättänyt hakea nyt kutsumaalla mukaan 15 seuraavaksi suurinta kaupunkia. Kutsut lähetti lopulta Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), joka kertoi asiasta Helsingin Sanomissa
 
–Me olemme keskenämme puhuneet siitä, että pitäisi kutsua vähän isompi porukka kasaan ja käydä tätä keskustelua, Lyly kertoo.
 
–Nyt haastamme, onko tämä maakuntien vai kaupunkien Suomi.
 
Vapaavuori on julkisuudessa aiemmin kyseenalaistanut koko maakuntauudistuksen tarpeellisuuden eli tarvitaanko sitä ollenkaan.
 
–Se on hyvä kysymys ja varmasti sitä tässä C21:ssä käydään, Lyly myöntää. 
Maakuntauudistuksesta sovittiin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen yhteydessä. Niiden perustaminen on ollut keskustan pitkäaikainen tavoite. Lyly huomauttaa, että suurimpien kaupunkien johdossa on myös keskustalaisia.
..
..
..
Minua ei haittaa, jos "isot pojat" vielä miettivät, missä mennään, eikä se, että vähän hallitusta hätyyttävät. Hallituksen aikataulutus suunnitelluille uudistuksille on, mutta en itke, vaikka kaikki menisi vielä mönkään, siis sote- ja maakuntauudistus.  
Tulevana maanantaina kyllä yritän pitää suuni supussa, vaikka mahdollisuus olisi jotain noista asioista mussuttaakin. Näillä näkymin minulla on tiedossa melkoinen pesti, nimittäin tällainen
 
KOKOUKSEN AVAAMINEN
 
Asia Varsinais-Suomen liiton hallintosäännön 59 §:n mukaan maakuntavaltuuston toimikauden ensimmäisen kokouksen kutsuu koolle maakuntahallituksen puheenjohtaja. Kokouksen avaa iältään vanhin läsnä oleva valtuutettu, joka johtaa puhetta, kunnes maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat on valittu.
 
Ehdotus Maakuntavaltuuston iältään vanhin läsnä oleva valtuutettu avaa kokouksen.
 
Päätös §
 
Ja mistä moinen? Siitä, että valtuutettu Pertti Vallittu ei pääse kokoukseen, joten minä menen varavaltuutettuna hänen paikalleen. Yllätys, yllätys tässä on nyt sitten ollut se tieto, että olisin kuulemma maanantaisen valtuuston kokouksen vanhin. Siis minä. Ja kun se on toimikauden ensimmäinen kokous, niin avaus on vanhimman tehtävä. Huhhuh! 
Mitenkähän nuorta sakkia tuolla maakuntavaltuustossa oikein istuukaan, jos minä vanhimman tittelin saan?
Nooh, maanantaina se nähdään.
 
"Ja muute: emmää mikkä vanh viel ol, mää ole muute vaa sopiva ikäne!"
Hyvää viikonloppua Ystävät!

1 kommentti .

tulek luukust vai ei?

Torstai 31.8.2017 klo 16:06

Voi olla, että on hätävarjelun liiottelua, mut kirjoitin silti. Nimittäin tästä: Jaetaan posti edelleen kerrostalojen kirjeluukuista  https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2254171

Jo kesäkuussa eteeni pomppas tämä uutinen

Uusi laki tulee voimaan – kerrostalojen postiluukut voivat vaihtua yhteiseen lokerikkoon

Jakelija saa vastaisuudessa jättää postit kerrostalon rapussa sijaitsevaan lokerikkoon. Taloyhtiöt voivat itse päättää, mihin asukkaille tulevat lähetykset jaetaan.
Kerrostalojen asuinhuoneistoihin jaettavat lähetykset voidaan uuden postilain voimaantulon jälkeen jättää vaikkapa ala-aulassa sijaitseviin osakkaiden lokerikkoihin.

Tämä lause Näillä näkymin alkusyksystä voimaan tuleva laki ei kuitenkaan kiellä huoneistokohtaista jakelua nyt pikkusen rauhoitti ajatuksiani, mutta päätin laittaa uutisen nk. "korvan taa" = nostan esille joku päivä.

Nyt nostin. Ja ihan vaan siks, jotta ne taloyhtiöt, joissa postiluukut on, eivät suinpäin menis nykykäytäntöä muuttamaan. Kyllähän posti sitä nyt toivoo. 

Moni ikäihminen on kerrostaloasumisen valinnut ihan vaan siks, että postia ei tarttis enää muuton jälkeen pihan perältä hakea tai jostain kauempaa tien varrelta. Ja onhan noita muitakin. On vammaisia, on huonosti liikkuvia, on sairaita ja hups, onhan niitäkin, jotka nauttivat siitä, että aamun lehti on eteisen lattialla ja sen voi siitä nappasta kahvipöytäänsä. Asukin olisi vallan vapaa. Vai kuis moni kehtaisi mennä talon ala-aulaan aamutakkisillaan, jos se posti olisikin siellä?  

 
Joku oli kirjoitukseni nostanut esille facebookissa, siellä kohteessa Salon Seudun Puskaradio. On noita puskaradiolaisten kommentteja ollut mielenkiintoista seurata, että kuka mitäkin mieltä asiasta on. Puolesta ja vastaan! Se taitaa olla maan tapa, että kun jotain esittää, niin sit menee äkkiä hälyvaihde vitoselle. Tai onks se vaan ihan salolainen tapa?

Nooh, muutamaan kommenttiin minäkin vastasin, vaikka en nyt niin kauhiasti paljon facebookissa keskusteluihin osallistukaan.
Taidanpa työntää tämän blogin sinne nyt esille. Ihan vaan omana ilmoituksenani. Ei siis puskaradioon!  
 
 

1 kommentti .

fanitanko?

Maanantai 28.8.2017 klo 12:02

Jätteidenkäsittely tarvitsee ratkaisun

Salon Korvenmäen jätevoimalasuunnitelma sai jälleen uuden käänteen, kun Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kertoi ajavansa hanketta eteenpäin Salon ja Turun tuella. Salon tavoitteena on edelleen saada voimalainvestointi Korvenmäkeen.

Jätteidenkäsittelyä on pyritty ratkomaan pitkään. Lounaisen Suomen hankintarengas kilpailutti yhdyskuntajätteen käsittelyn 25 vuodeksi vuonna 2014. Kilpailutuksen voitti Ekokem, joka tarjosi polttokelpoista jätettä hyödyntävää jätevoimalaitosta Saloon.
Ekokemin tarjous oli kilpailutuksen edullisin. Hanke kuitenkin viivästyi valitusten vuoksi. Kilpailutuksen tulos todettiin prosessin päätteeksi päteväksi, mutta tilanne oli muuttunut yrityskauppojen myötä. Ekokemin uusi omistaja Fortum ei ole omasta mielestään velvollinen voimalan rakentamiseen. Fortum vetoaa kiertotalouden nousuun, mutta vähintään yhtä painava syy lienee tarjouksen edullisuus. Lounaisen Suomen hankintarengas kertoi toukokuussa valmistelevansa oikeudellisia toimenpiteitä Fortumia vastaan, mutta ainakaan toistaiseksi asia ei ole edennyt.

Lounaisessa Suomessa ei ole tällä hetkellä jätteiden hyödyntämisratkaisua, ja jätettä kuljetetaan jätteenpolttolaitoksiin Vantaalle, Riihimäelle, Vaasaan ja Tukholmaan.
Väliaikaisjärjestely on kallis. Itse jäterallin lisäksi kustannukseksi voi laskea menetetyn lämmön- ja sähköntuotannon. Kun Turun Orikedon jätevoimalan toiminta loppui vuonna 2014, sen lämmöntuotanto korvautui pääosin kivihiilellä tuotetulla energialla.

Jätevoimala olisi edullisin ratkaisu jäteongelmaan, mutta jätteenpoltto on osin ristiriidassa jätepolitiikan kierrätystä korostavien tavoitteiden kanssa. Salon uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna onkin kuvaillut jätevoimalahankkeen olevan nyt muutakin kuin jätteenpolttoa. Korvenmäen kiertotalouspuisto toisi kierrätyksen vahvemmin mukaan.
Onpa uusi malli enemmän tai vähemmän polttoon tukeutuva, ratkaisuja tarvitaan pikaisesti. Jäterallin jatkuessa lasku kasvaa, ja jätteet päätyvät joka tapauksessa polttoon muualle

..

Ratkaisua kyl tarvittaisiin, mutta polttamiskrematoriota en fanita! Ei kiitos! Ei!

Salkkarin jutun kommentit kannattaa lukea!

http://www.sss.fi/2017/08/jatteidenkasittely-tarvitsee-ratkaisun/

Kommentoi kirjoitusta.

olipa päivä!

Lauantai 26.8.2017 klo 17:23

Tänään sitä on menty tukka putkella. Ainakin minä.

Aamulla oli kutsu Salon kaupungin uusitun urheilukentän vihkiäisiin. Itse tasavallan presidentti oli paikalla. Hienon puheenkin piti. Komea on kenttä, komea koko urheilualue! Mites se pressa sanoikaan? Hän kehui: "Olen pitkin maailmaa kierrellyt ja kysellyt. Ei ole tullut vastaan yhtään niin monipuolista eikä kompaktia urheilupaikkaa kuin mitä Salossa on."

Urheilukentältä lähdin kahvin jälkeen torille, tänne maamme parhaalle. Siellä vasta ihmisiä oli. Tottakai oli, olihan tännekin tulossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolisonsa rouva Jenni Haukio.

Puheita kuultiin ja kuunneltiin. Uuden kaupunginjohtajamme Lauri Innan ja presidentti Sauli Niinistön. Hyviä kumpikin. Ei mitään liirum laarumia, vaan selkokielellä maalaisjärkistä infoa niin kaupunkimme kuin maamme ja koko maailman asioista ja tilanteesta.

Presidentti lähti rouvansa kanssa torilta Teijolle Suomen luonnon päivää juhlimaan. Minä suunnistin perinteisille Muurlan Wanhanajan markkinoille.

Ihmisiä oli Muurlassakin. Ettei vaan olisi ollut enemmän kuin esim. viime vuonna. Autojakin oli "kaik paika täyn", siis melkein oli parkkiongelmaa ihan niinkuin Salo -cityn keskustan paikkeilla. Tai onko se ongelma ollut juttua vain?

Kokoomuksen Ari Aalto oli minulta etukäteen kysynyt lähtisinkö markkinoilla Sauli Niinistön kannattajakortteja Opiston pihalla keräämään. Lähdinhän minä. Tuli siinä sit naamakin päivitettyä syntymäpäivän 2017 jälkeiseen aikaan. 

Kotiin tultua minun piti ryysätä punaisia viinimarjoja poimimaan, "mutku tuli satteen krapaus!" On tainnut jo heivata. Jospa yrittäis nyt uudemman kerran.

Ilost viikonloppuu Ystävät!

6 kommenttia .

ihmisten tasolle

Keskiviikko 23.8.2017 klo 9:35

Hannu Kesäniemelle 10 pistettä. Ja plussatkin viel kaupan päälle. 

Tämän päivän Salon Seudun Sanomissa on hänen 50 v -synttärihaastattelunsa. Siinä somerolainen pudottelee sellaista tekstiä vanhustenhoidosta, että siinä olisi opiksi opittavaa myös salolaisille!

"Pitää perehtyä asioihin siinä ympäristössä, johon päätökset vaikuttavat."

Kesäniemi on puolustanut Somerniemellä sijaitsevaa vanhusten ryhmäkoti Rauhankalliota.

Olen samaa mieltä mm. näistä: "Nykymääräyksissä jokaiselle vaaditaan omat huoneet ja niihin omat wc:t, mutta vanhukset ovat tottuneet huonekavereihinsa ja saavat toisistaan turvaa. Wc:ssä vanhukset eivät olisi yksin muutenkaan, koska heidät avustetaan sinne ja pieni kävely on vain hyväksi. Palveluja ei pidä vähentää pelkästä keskittämisen ilosta."

Ja nappiin on tämäkin: "Karsastan sitä, että norsunluutornista julistetaan, miten pitää toimia, eikä tulla ihmisten tasolle."

1 kommentti .

hallinto ja sääntö

Tiistai 22.8.2017 klo 17:04

Eilisessä valtuuston kokouksessa esiin nousi valtuutettu Jaana Haapasalon moite Salon kaupungin hallintosäännön tarkentamiseen. Valtuutettu Haapasalo ei olisi tätä muutosta halunnut:

Kaupunginjohtaja lisäsi päätösehdotukseen seuraavaa: Lisäksi hallintosäännön 97 §:n ensimmäistä virkettä korjataan siten, että puheenjohtajaneuvoston jäsenyyden peruste on vaaleissa mukana olleiden puolueiden muodostamien ryhmien puheenjohtajat (97 §).

Samaa mieltä Haapasalon kanssa olivat valtuutettu Osmo Friberg, Annika Viitanen ja Marjatta Hyttinen. Asiasta äänestettiinkin, tulos 47 muutoksen puolesta ja neljä vastaan.

Haapasalon tilanne on samantapainen kuin mitä itselläni oli viime valtuustokaudella. Haapasalohan erosi vasemmistoliiton valtuustoryhmästä heti valtuustokauden 2017 alussa. Minäkin erosin ryhmästä, kokoomuksen valtuustoryhmästä vuonna 2013. Erosin myös puolueesta ja perustin oman ryhmän (valtuustoryhmä Marjatta Halkilahti, toimi ajalla 1.2.2013-28.2.2017)

Siinä vaiheessa, kun kokoomuksen jätin, en tiennyt mahdollisuudesta perustaa omaa ryhmää, ellei siitä yksi ystävä olisi vinkkiä antanut. Sinänsä hyvä vinkki, sillä puolueesta erotessani, erosin myös minulle jo päätetystä luottamustehtävästä (tarkastuslautakunnan 2. varapuheenjohtajuus) ja näinollen olisin jäänyt täysin yksikseni, ulkopuolelle kaiken muun paitsi varsinaisen valtuustotyön. Teoriassa olisin ltk -paikkani voinut pitää, mutta tykkäsin, että kyllä se kuului silloin, siinä tilanteessa kokoomuslaiselle.

Viime valtuustokausi mahdollisti osallistumiseni valtuustoryhmien puheenjohtajapalavereihin. Ensin ajattelin, että onko sellainen sopivaa, mutta kun silloinen puheenjohtaja niin vakuutti, niin minä sitten osallistuin. Olihan siinä jotain. Oli edes jonkinlainen "markkinarako" päästä seuraamaan, mitä oli tulossa -menossa kaupungin asioitten hoidossa, asioitten valmistelussa, taustoituksessa ym.  

Ymmärrän valtuutettu Haapasalon ajatukset ja olisin voinut Jaanan ehdotusta kannattaa, mutta. Sen verran muistan menneestä kaudesta, että parempi se on nyt näin, mitä päätettiin. Tällaisesta omatekoisesta ryhmästähän eivät kaikki välttämättä tykkää, vaikka se laillista onkin. Näin säännössämme:

http://www.salo.fi/attachements/2017-06-06T08-25-4170.pdf

Valtuutetut voivat muodostaa valtuustoryhmiä valtuustotyöskentelyä varten. 

Valtuustoryhmän muodostamisesta, nimestä ja puheenjohtajasta on annettava valtuuston puheenjohtajalle kirjallinen ilmoitus. Kaikkien ryhmään liittyvien valtuutettujen on allekirjoitettava ilmoitus. 

Valtuustoryhmänä pidetään myös yhtä valtuutettua, jos hän on tehnyt 2 momentissa tarkoitetun ilmoituksen. 

Valtuusto hyväksyy valtuustoryhmien nimet. Nimi ei saa olla sopimaton. Puolueen valtuustoryhmästä eronneiden valtuutettujen muodostaman uuden valtuustoryhmän nimestä ei saa aiheutua sekaantumisvaaraa puolueen valtuustoryhmän nimeen. 

 

Ei minulla menneestä kaudesta mitään hiertävää hampaankolossa ole, vaikka tässä nyt ajatuksiani julki laukonkin. Ei todellakaan. Kaikki meni loppujen lopuksi ihan hyvin. Yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa tuotti taas tämän, missä tänä päivänä olen. Valtuustoryhmän puheenjohtajuutta en enää kaipaa, en ole luvannut kristillisdemokraattien jäseneksikään liittyä, mutta sitoutumattomana he ovat minut joukkoonsa kelpuuttaneet ja kaikki on sujunut ihan hyvin.

Jaana Haapasalo miettinee, mitä seuraavaksi tekee. Ja valtuuston puheenjohtaja. Hänhän pj - palaverit koolle kutsuu. Minun ymmärtääkseni hänellä on valta päättää, ketkä muut kuin varsinaiset jäsenet kokoontumisiin mukaan pääsevät.

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

huonost päätettiin

Torstai 17.8.2017 klo 12:03

Jaa-a. Salo -cityn joukkoliikenne.

Ei taida olla yks ja ainut juttu, joka on väärin päätetty. Tai no, sanonpa vähän lievemmin: koko kokonaisuuden hahmottaminen on jäänyt miettimättä! Nyt ollaan tässä tilanteessa:

Päättäjät Salon joukkoliikenteestä: Teimme huonon päätöksen

Viimeistään opintojen alettua monissa salolaisperheissä on herätty seutuliikenteen lippujen huomattavaan kallistumiseen. Entisen seutulipun 55 euron sijaan samoista matkoista hinnat ovat nyt jopa nelinkertaistuneet.
Soittokierros markkinaehtoisen joukkoliikenteen puolesta vuonna 2013 äänestäneille poliitikoille kertoo, että silloin hyvältä tuntunut ja kaupungin rahoja säästänyt päätös on osoittautunut suureksi virheeksi. Silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Viitanen (kok) ei kiertele vaan sanoo muiden lailla asian suoraan: – Olen pahoillani.

http://www.sss.fi/2017/08/paattajat-salon-joukkoliikenteesta-teimme-huonon-paatoksen/

Joukkoliikenteen uusi tilanne aiheuttaa hämminkiä Salossa

Markkinaehtoiseen joukkoliikenteeseen siirtyminen on aiheuttanut hämmennystä Salossa. Esimerkiksi 44 matkan lipun hinta nousi 200 euron tienoille, kun kaupungin tuki loppui siirtymäajan jälkeen. Aiemmin käytössä oli rajaton seutulippu, joka maksoi 55 euroa. Kaupunki ei saa tukea markkinaehtoista liikennettä.

Myös aikataulut ovat nyt vaikeasti löydettävissä.

Salossa on jo pohdittu luopumista markkinaehtoisesta liikenteestä ja joukkoliikenteen järjestämisen siirtämistä takaisin kaupungin vastuulle.

http://www.sss.fi/2017/08/joukkoliikenteen-uusi-tilanne-aiheuttaa-hamminkia-salossa/

Kommentoi kirjoitusta.

lisää, lisää, ideoita lisää!

Keskiviikko 16.8.2017 klo 23:26

Ja lisää! Nyt on tästäkin salolaisilla mahdollisuus sanoa sanottavansa!

Salolaisilta kysytään ideoita ydinkeskustan katujärjestelyistä

http://www.sss.fi/2017/08/salolaisilta-kysytaan-ideoita-ydinkeskustan-katujarjestelyista/

Salolaisilta toivotaan ideoita ja mielipiteitä ydinkeskustan kaduista ja liikennejärjestelyistä.

Kaupunki on laatimassa Salon katuympäristöllistä yleissuunnitelmaa yhdessä Sito Oy:n kanssa. Tavoitteena on ydinkeskustan kehittäminen kävelypainotteiseksi, viihtyisäksi, houkuttelevaksi ja vetovoimaiseksi. Samalla mietitään keskustan liikennejärjestelyiden toimivuutta.

Kävelypainotteisten katujen lisääminen torin lähialueella oli yksi tavoitteista Salon keskustan osayleiskaavassa. Tarkoitukseen on varattu myös rahaa: Salon investointisuunnitelmassa vuosille 2017-2021 on varattu yli kaksi miljoonaa euroa keskustojen kehittämiseen.

Salon kaupunkisuunnittelun nettisivuilla on avattu suunnitelmatyöhön liittyvä kysely, jossa voi kertoa omia ideoitaan. Kysely löytyy osoitteesta http://www.salo.fi/eharava. Kyselyyn voi vastata 10. syyskuuta mennessä.

https://query.eharava.fi/2114

Minä tuuppasin tänään Salon Seudun Sanomiin tätä mieltä -juttuna tämmöstä toivetta:

Miten olisi joen hyödyntäminen? Unikekoa siellä kyllä uitetaan kerran vuodessa, mutta voisiko joelle löytyä muutakin käyttöä? Jokilaiva on, mutta miksei meillä ole turistipyydystä nimeltä jokiristeily? Eikö kenelläkään ole sellaista venettä, joka mahtuisi siltojen alta ja tekisi menopaluukeikan Vuohensaareen? Ja pidemmällekin. Joenrannan reunat ovat osittain siistimisen tarpeessa, mutta eiköhän se ole hoidettavissa.

Elokuun alussa olin Tartossa, heinäkuussa Valkeakoskella. Tartossa oli joki- ja Valkeakoskella järviristeiy. Paatissa istuttiin ja katseltiin ympärillemme. Ei kummassakaan mitään erityistä tai ihmeellistä katseltavaa ollut, toisessa oli rantamaisemia, toisessa saaria, mutta kivaa se silti oli. On se nyt kumma, kun ei tämän kokoiseen kaupunkiin (vettä joka puolella) ole kukaan risteilyjä ohjelmistoonsa ottanut. Jokiristeily voisi mennä Vuohensaareen ja takaisin, vaikka pysähtyisikin sinne hetkeks kahville tm. ja meriristelyn saisi, kun lähtisi ohi Vuohensaaren.

Kuka ottaisi ehdotuksestani koppia?    

Kommentoi kirjoitusta.

ideoita, kommentteja

Maanantai 14.8.2017 klo 14:23

No nyt voisivat kaupunkilaiset ruveta miettimään tulevaisuuden Saloa:

ttp://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20173823-19

Fountain Park Oy:n kanssa on valmisteltu Tulevaisuuden Salo- kysely, jossa kerätään kuntalaisilta, yrittäjiltä, kaupungin henkilöstöltä ja päätöksentekijöiltä ideoita ja kommentteja tulevaisuuden suhteen. Kysely on tarkoitus julkistaa avattavaksi kaikille salolaisille iltatorilla 17.8.2017. Kysely on auki syyskuun loppuun saakka. Kyselyn materiaaleja käytetään syksyn aikana strategiatyössä. Kyselyn analyysin sekä talousarvion 2018 valmistuttua lokakuun 2017 jälkeen, kunnan viranhaltija- sekä luottamushenkilöjohto valmistautuvat strategiaa koskeviin henkilöstö-, kuntalais- ja sidosryhmätapaamisiin, erillisen aikataulun mukaan.

1 kommentti .

tarvittais vähä maalaisjärkke

Sunnuntai 13.8.2017 klo 12:49

Taas kerran hyvä kirjoitus Lasse Lehtoselta!

Kuka rahoittaa tulevaisuuden sairaalat

Näin nopeasti asiat sitten tulevaisuudessa etenevät:

Soteen ehdotetussa sairaalainvestointien toteuttamismallissa sairaalan toiminta kuuluisi maakunnan liikelaitokselle. Se ehdottaisi investointia järjestäjälle eli maakunnalle. Maakunta neuvottelisi asiasta sosiaali- ja terveysministeriön uuden ohjausosaston kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö neuvottelisi sitten investoinnin rahoituksen sisällyttämisestä valtion budjettiin valtiovarainministeriön kanssa. Eduskunta lopulta hyväksyy valtion budjetin. Kun valtion hyväksyntä on saatu, ottaa maakunta sairaalainvestoinnin omaan budjettiehdotukseensa. Maakunnan budjetin hyväksyy maakunnan valtuusto. Tämän jälkeen maakunnan liikelaitos aloittaa neuvottelut valtakunnallisen sote-kiinteistöyhtiön kanssa kiinteistöyhtiöön omistukseen kuuluvan sairaalakiinteistön rakennusinvestoinnin toteuttamisesta. Jos yhtiö pitää kohdetta kiinnostavana, se lähtee julkisista hankinnoista annetun lain mukaisesti kilpailuttamaan investointia. Tämän onnistuttua voi rakentaminen alkaa.

Sanoko jotain? En sano. Pahasti sanoisin.

Nyt tarvittaisiin maalaisjärkeä hallituksen pöytään! Ja paljon!

1 kommentti .

mussutetta nyy vaik viinaverost

Keskiviikko 9.8.2017 klo 14:41

Taas on yksi suomalaisen politiikan kulmakivistä käytössä. Kun halutaan merkittävämpien asioiden jäävän piiloon ja vähemmälle huomiolle, nostetaan alkoholi puheenaiheeksi. Ja toimii kuin vanha junan vessa, uusista en tiedä..

Noin kommentoi Niko Kaistakorpi Markku Huuskon puheenvuoroon Nyt viinaveroa nostamaan!

Olen samaa mieltä Kaistakorven kanssa. Taas viedään tavallisen kansan ajatukset vähäksi aikaa viinan kimppuun, jotta hallitus saa työrauhan päättää isommista asioista!

Pilkotaan nyt vaikkapa VR. Hallitus aikoo avata henkilöliikenteen kilpailulle rautateillä ja pilkkoa VR:n neljään osaan.   

Finnairpomon lisäeläkkeellekin tarttis saada joku parempi selitys kuin, että tiedonkulku on takkuillut. On takkuillut jo Finnairin yhteydenotosta pääministeriin päin, mutta on se nyt takkuillut toisinkin päin. Joku on jättänyt kertomatta eläkkeestä päättäneelle taholle, mitä Finnair ja valtio ovat tällaisesta asiasta linjanneet vai ovatko eläkkeestä päättäneet muutoin vaan unohtaneet ohjeistuksen, että Finnair ei johdolleen mitään lisäeläkkeitä maksa.

Jospa noista murheista, selittämisistä päästään, ainakin vähemmälle, kun annetaan kansan vähän aikaa mussuttaa viinasta ja sen verotuksesta.  

Kommentoi kirjoitusta.

tätä huomenna

Keskiviikko 2.8.2017 klo 20:16

Meilpäi tapahtuu

Kesä etenee korjuuvaiheeseen. Jos et vielä ole tehnyt kesäreissua Salon suuntaan, niin tulevana torstaina kannattais yrittää. 

Ja mitäkö meilpäi?

Iltatorimme on sitä jotain.  Olenhan minä tätä aikaisemminkin mainostanut.

Kun olet ensin kiertänyt kaikki mahdolliset torimyyjät ja kirppiskauppiaat, niin voitkin jo asettautua torin toisessa päässä olevan lavan eteen.

Klo 18.00 valitaan Salon positiivisin henkilö. Minä se en ole, enkä ehdokkaaksi edes pääsisi, sen verran kriittinen olen (mm. tätä mieltä -palstalla mussutan), mutta täältä löytyvät ehdokkaat. He ovat Piritta Hendriksson, Antti Ketonen, Vilpas Vikings, Eila Mamia, Jussi Houttu ja Jonna Lehtovaara.​

Saas nähdä saako tittelin korisliigassa hopeaa voittanut Vilpas Vikings. Salon Unikeoksi joukkue jo valittiin viime viikolla. Koko porukkaa ei sentään jokeen kipattu, vaan puolestapulahtaja oli joukkueen toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi.

Kun positiivisin on valittu, niin sitten pääset euroviisuihin. Klo 18.30 lavalle nousee Salon Viihdelaulajat. Kaikkea kuullaan, jopa Hard Rock Hallelujah. Tuskin sentään naamaansa peittävät. Viihdelaulajia tarkoitan.

Nii. Että tulkkas tänpäi nyy vaa! Lait allakkas kulma merkintä: Salo -city ja torstai 3.8.2017.

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/240767-meilpai-tapahtuu

Kommentoi kirjoitusta.

pulassa, pulassa

Keskiviikko 2.8.2017 klo 20:14

S-pankkilaiset pulassa

En tiedä, mikä olisi sopiva paikka tälle puheenvuorolle, mutta työnnänpä tänne vapaa-aikaan. Vapaa-aikana nyt ainakin kaupoissa käydään ja ostoksia tehdään.

Äsken törmäsin Ilta-Sanomien uutiseen S-Pankin asiakkaat olivat pulassa – kortilla maksaminen ei onnistunut pariin tuntiin.

Luettuani tuon totesin, jotta hyvä. Tai no, ei sittenkään mikään hyvä, mutta sain ainakin vastauksen siihen, miksi s-korttini ei ehtoopäivällä toiminut.  

Olin puoli viiden jälkeen ostamassa jääkaappipakastinta. Kun tuli maksamisen aika, niin pankkikortti ei toiminutkaan. Rahaa tilillä piti olla, mutta eipäs vaan suostunut antamaan. Hetken jo luulin, että tili on tyhjä, että olen unohtanut siihen euroja työntää, mutta ei, ei se tyhjänä ollut, kun kotona pankkiyhteyden avasin.

Nooh, kaapin oston kanssa ei hämminkiä. Lupasin mennä huomenna maksamaan toisella kortilla ja sit mennä Prismaan, jotta tarkistavat missä vika. Olisiko kortti rikkoontunut (eilen viimeks työnsin sitä bensa-automaattiin) tai mitä muka olisi tapahtunut?

Olen pitänyt laukussani vain yhtä pankkikorttia ja tarkoituksella yrittänyt pitää euromäärän sellaisena, että jos kortti minulta ryöstettäisiin (reissaan aika paljon), niin ei varas siitä kovin kauaa aikaa nauttisi. Mutta jos tällaista alkaa sattumaan kuin mitä tänäänkin, että maksaminen ei onnistuisikaan, niin onko tässä nyt huomisesta lähtien otettava toinenkin kortti "käsveskaan"? Kaiken varalle! 

Siitä se vasta vekslaamista tulee, jos kahta pankkikorttia laukussaan joutuu pitämään. Meinaan vaan, että niitä on sitten myös muistettava silloin tällöin tarkistaakin. Että euroja on. Ei kuitenkaan niin paljon, että rosvot mellastaisivat, jos kortit käsiinsä saisivat. 

"VoiVoi tätä mailman menoo, ku mihinkä ei ol enä luottamist!"

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/240841-s-pankkilaiset-pulassa

Kommentoi kirjoitusta.

Röllittelemässä

Tiistai 1.8.2017 klo 23:24

Jokohan meikäläisen kesäteatterikiintiö kesälle 2017 on täynnä? Joka paikkaan ei ehdi, ei sit millään, mutta tänään tuli vielä käytyä naapuricityssä. Hyvässä seurassa olin (lapsenlapset ja miniä). Kävimme röllittelemässä.

Turun Kesäteatterin Vartiovuorella esitettävää Rölliä oli todella mukava seurata. Syrjäsilmällä seurasin myös paikalla olleita lapsia (osa hyvinkin pieniä). Kun heitä aina välillä vilkaisi, niin näki, että he eläytyivät aivan täysillä näytelmän kulkuun.  

Vaikka itselläni ensimmäiset muistot repsottavasta (vaatteet nyt ainakin) takkutukkaisesta, melkein hampaattomasta peikko -hahmosta ovat jossain kaukaisuudessa (telkkariesitykset n. 30 v sitten), niin monenlaista palautui mieliin.

Röllihän on ikärajaton. Rölli on pikkupoika, joka uhmailee. Ujokin on. Rölli on kuin vanha ja kärttyinen ukko. Ja Rölli hölmöilee.

Turussa Rölliä näyttelevä Antti Lang on onnistunut valinta päärooliin. Hän on aika lailla samanlainen kuin mitä oli Allu Tuppurainen aikoinaan telkkarin Röllinä. Hyvä niin.

Juha-Pekka Mikkola on onnistunut näyttelijäkaartinsa ohjaamisessa. Lavastuksesta tykkäsin, puvustus oli kohdallaan, musiikki hyvää ja laulamiset. Ja paljon plussapisteitä myös koreografialle.

Tuolla Vartiovuorella tuo Rölli vielä elokuun 13 päivään saakka sakkinsa kanssa vaeltaa, hyppii kallioilla ja röllittelee.

Vauhdikasta, välillä hurjaakin menoa, mutta voi, on se niin hellyttävää! Suosittelen.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Jäi puolitiehen!

Tiistai 1.8.2017 klo 9:56

Ei mikään kiva uutinen:

Mathildedalin satama-alue myyntiin

Sveitsiläinen Rheintal Haus GmbH laittaa vastaremontoidun Mathildedalin satama-alueen myyntiin.

Myyntihinta on 3,9 miljoonaa euroa. Yrityksen tavoitteena on löytää uusi omistaja ensi kesään mennessä.

Sveitsiläisyritys on investoinut miljoonia sataman laitureihin ja rakennuksiin. Se osti alueen vuonna 2014.

Yrityksen aikeena oli rakentaa alueelle myös vapaa-ajan asuntoja, joita oltaisiin markkinoitu etenkin keskieurooppalaisille turisteille.

Salon Seudun Sanomien paperiversio kertoo tänään omistajien taholta joitain syitäkin, miks alue myyntiin menee. Tämä lause jää mieltä kaivertamaan: "Kaavamuutos jäi puolitiehen ja tällä hetkellä puuttuu energiaa lähteä viemään sitä eteenpäin."

Jäi puolitiehen!

Mistähän syystä?

3 kommenttia .

Kyläsepän Sinkut 2017

Torstai 20.7.2017 klo 22:17

Vanhojapiikoja ja -poikia. Sellaisia oli nyt Kyläsepän teatterin kesänäytöksessä. Aika monta oli, mutta jos ja kun heinäkuisen teatterikappaleen nimenä on Kun Kustaa lemmen löysi, niin se jo kertonee, että esityksen päätyttyä sinkkujen (sillä nimellä nykyään vanhojapiikoja ja -poikia kutsutaan) määrä vähenee.

Monitaituri Eero Mäkelän/Antero Kyläsepän käsikirjoitukset ovat vuodesta toiseen olleet taattua, ainakin vanhempaa väkeä miellyttävää tuotetta. Niin tänäkin vuonna. Näytelmän juoni on kilttiä ja kepeää, mutta maalaismaisemaan sopivia tilanteita ja tapahtumia kyllä riittää. Onnelliset loput kuuluvat myös Kyläsepän käsikirjoituksiin.

Näyttelijäkaarti on saanut tänä vuonna yllättävän avustajan. Kun yksi näyttelijöistä kannetaan, työnnetään uima-altaaseeen (miks nyt kannetaankin), niin Kyläsepän iso, iso, todella iso teatterivieraita pihalla vastaanottava koira (rotua en tiedä) syöksyy näytelmään mukaan kuin ambulanssi. Ei se nyt veteen saakka hypännyt, mutta ei paljon puuttunut.

Kuva-galleria kertoo jotain (koirakin näkyy) ja loput näet livenä, jos ajat Jokioisiin. Minä ja 31 muuta ajoimme sinne keskiviikkona.

Kiitos Vainion Liikenteen ja hyvän kuskin.

Kiitosterkut kyläseppäläisillekin! Ensi vuotta odotellaan!

Kommentoi kirjoitusta.

piänt ihmettelyy

Sunnuntai 16.7.2017 klo 10:43

Moni on varmaan hieraissut silmiään, kun on katsonut oikealla näkyvää lapotuskuvaa, että mihis se tommonen mokoma nyt liittyy. Otsake kyllä kertoo, että Trömperin pihalta se otettu on. Viime viikonloppuna minä Hajalassa kurvaisin. 9.7.2017 oli Trömperi -päivä. Sitä ennen käväisin Suomusjärvi -päivässä. 8.7.2017 oli Kisko -päivä. Sielläkin kävin.

Salo -city on iso kaupunki. Välimatkat kaupunginosista toiseen ovat melkoiset. Ajelet nyt sit mihin päin tahansa, niin noita heinän lapottamisia et enää pahemmin näe. Heinää kyllä kerätään, mutta ne paalataan ja kääritään muovin sisään.

Ei kääritty silloin, kun minä pikkulikka olin. Heinäpellolla, käärmeisellä sellaisella, olen saanut aikoinani häärätä. VoiVoi, olisipa jo silloin ollut käytössä tuo heinän muoviin kääriminen. Tai no, ei sittenkään. Eivät nuo muoviin käärityt rullat peltojen kulmilla nyt mitään erityisen kaunista katseltavaa ole. Maanviljelijät sentään varmaan kiittävät ja se on hyvä se.

Ennen oli ennen. Nyt on nyt.

Sniff!

Voit arvata, kummalle niiskutan.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »