Uusimmat kuvat

ja taas motkotetta!

Lauantai 15.6.2019 klo 23:21

Tuon kantelija olen minä. Lehdessä todetaan mm., että "Aiempaan kanteluun, joka johti eduskunnan oikeusasiamiehen kaupungin johdolle antamiin huomautuksiin, nykyinen ei liity."
 
No juu, ei liitykään, eikä minun Helsinkiin lähettämässäni postissa ensisijaisena ollut kantelun nimellä kulkeva juttu, vaan halusin lähettää vanhusten ruokailuun liittyvistä päätöksenteoista valmisteluineen ja vitkutteluineen vähän informaatiota. Tapahtui helmikuussa 2019. Ja esitin, että tiedoksi vain! Että ei täällä ihan sillä lailla hommat hoidu kuin mitä hyvä hallintotapa edellyttäisi. 
 
Olen minä noita tapahtumia, minun  mielestäni kehnoja sellaisia, tänne sivuilleni pitkin matkaa sen verran esille nostanut, että en niitä enää tässä kohtaa toista. Nostan esille vain pykälät, sen, mistä kaikki alkoi plus sen jälkeiset.
Eiköhän näistä selviä, että on sitä pientä hässäkkää ollut. 
Sote 30.01.2019
Sote 13.03.2019
Sote 13.03.2019
Hallitus 25.03.2019
Valtuusto 01.04.2019
Valtuusto 01.04.2019
Sote 15.05.2019
Hallitus 27.05.2019
Noin monta, eikä vaan meinaa tulla valmista!! Mutta: 10.6.2019 tapahtui jotain. Oli valtuuston kokous ja ykskaks yllättäen tässä kohtaa http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194113-23 , pantiin "palikoita" uuteen järjestykseen. Valtuutettu Timo Lehti esitti päätösehdotukseen täydennykseksi pontta. Kiittäen kannatin. Ja moni muu. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. 
Katso tai kuuntele video, kohdasta n. 4.04.05 eteenpäin.
 
 
Ehkä taustana esitykselle oli tämä soten esityslistalla näkyvä asia:
Ehkä tuli huoli ja hätä, että "kyllä tässä nyt jottain tarttis tehrä!"
 
xx
 
Toivottavasti myös tästä asiasta menee postia Helsinkiin:
 
 

Salo sai moitteita päivähoitopäätöksistä – kaupunki ja avi eri mieltä vanhempien kuulemisesta

https://www.sss.fi/2019/06/salo-sai-moitteita-paivahoitopaatoksista-kaupunki-ja-avi-eri-mielta-vanhempien-kuulemisesta/


2 kommenttia .

kysellään ja ihmetellään

Tiistai 11.6.2019 klo 10:50

Eilinen valtuuston kokous oli piiiitkä. Se alkoi klo 18.00 ja päättyi, jaa-a, tais olla 22.30 kun kokoussalista pois lähdettiin. 

Jospa aloittaisin kokouksen loppupäästä. Videon lopusta löydät kyselytunnin ja sieltä tämän esittämäni asian:  

Salon kaupunginvaltuusto
Kyselytunti 10.6.2019


Salon Seudun Sanomissa oli 30.5.2019 juttu kuntaliitoksen jälkeen Salon kaupungin omistukseen siirtyneistä kiinteistöistä.

Varmaan moni muukin kuin minä kiinnitti huomiota lehtijutun kohtaan, joka kertoi, että Halikon VPK on yrittänyt ostaa Salon kaupungilta Kokkilan paloasemaa. Sympolinen tarjous palokuntalaisten mielestä huonokuntoisesta rakennuksesta on ollut 112 euroa, mutta se ei ole kelvannut, vaan kaupunki on antanut ymmärtää, että asemasta pitää saada yli 30 000 euroa, siis kohteesta, jossa lehtitiedon mukaan ei ole edes lavuaaria, suihkutiloista puhumattakaan.

Omistuksen siirtymisen jälkeen palokuntalaiset olisivat sitoutuneet tekemään paloasemalle täydellisen remontin ja lehtitiedon mukaan se olisi sopinut myös V-Suomen pelastuslaitokselle.

Johonkin tuo esille nostettu kaupungin haluama hinta pitää perustua.


Kysyn
Minkä suuruisesta alueesta on kysymys?
Mihin kaupungin hintapyyntö perustuu?
Mikä on kiinteistön kirjanpitoarvo?
Onko Kokkilan paloaseman kunto selvitetty kaupungin taholta?
Onko kaupunki arvioinut, kuinka paljon rakennuksen korjaaminen tulisi maksamaan, jos se korjattaisiin siihen tasoon, jota palokuntalaisetkin ovat suunnitelleet?

Marjatta Halkilahti
kaupunginvaltuutettu

..

Jos ei muuta niin toivottavasti tämä herättää jonkun tahon katsomaan kaikkia kaupungin alueella olevia VPK -taloja sillä silmällä, että kenen ne ovat. Ainakaan Muurlan ja Suomusjärven talot eivät ole kaupungin omistuksessa.

SSS 30.5.2019

https://www.sss.fi/2019/05/vanhoille-kiinteistoille-uusia-elamia-vpkn-112-euroa-eikelvannut-salolle/

Kommentoi kirjoitusta.

esityslistalta poimittua

Perjantai 7.6.2019 klo 13:19

Tämä on on ollut näin:

Kaupunginvaltuuston kyselytunti

Valtuutetulla on oikeus esittää kaupunginhallitukselle tai kaupunginjohtajalle kyselytunnilla vastattavaksi lyhyitä kysymyksiä kunnan hallintoa ja taloutta koskevista asioista. Valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto sopii kutakin valtuustokautta varten kyselytunnin järjestämistavasta ja käytännön menettelytavoista. 

Kyselytunti on julkinen. 

Valtuuston puheenjohtaja toimii puheenjohtajana kyselytunnilla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja tai heidän määräämänsä vastaa kysymyksiin. Kysymyksiin vastataan saapumisjärjestyksessä, ellei puheenjohtaja toisin päätä. 

Kysymys on toimitettava kirjallisena viimeistään siinä ajassa kuin valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto on kysymysten toimittamisesta sopinut.

!0.6.2019 valtuuston esityslistalla on edellä olevaan muutosesitys kohdassa Kaupunginvaltuusto 82 10.06.2019 Puheenjohtajaneuvoston linjaus kyselytunneista:

Puheenjohtajaneuvosto päätti 3.6.2019 kyselytunnin seuraavasta toteuttamisesta valtuuston kokouksesta 10.6.2019 alkaen:

”Kaupunginvaltuuston kyselytunti järjestetään välittömästi kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen. Kyselytunti on julkinen ja se videoidaan. Kysymykset on jätettävä kirjallisesti viikkoa ennen kokousta ja kohdistettava joko kaupunginjohtajalle tai hallituksen puheenjohtajalle, jotka voivat harkintansa mukaan ohjata vastauksen antamisen jollekin virkamiehelle. Kysymykset toimitetaan osoitteella kirjaamo@salo.fi. Valtuutettu saa esittää enintään kaksi kysymystä samalla kyselytunnilla. Kysymys saa olla enintään minuutin pituinen ja siihen annettava vastaus enintään kahden minuutin pituinen. Mikäli kysymys ja vastaus eivät täytä annettua ehtoa, ne palautetaan. Valtuutetut voivat esittää lisäkysymyksiä puheenjohtajan harkinnan mukaan. Lisäkysymys ja siihen annettava vastaus saavat kumpikin olla enintään minuutin mittaisia. Kysymykset ja niihin laaditut vastaukset viedään kaupunginvaltuuston kokousintraan. Niistä ei laadita muistiota eikä niitä arkistoida.”

Esitys on ihan ok. Hyvä vaan, että siirtyy varsinaisen kokouksen loppuun. Jos joku ei mahdollisia kyselyitä ja vastauksia enää halua kuulla ja kuunnella, niin voi lähteä kotiin. 

Mutta-mutta!

Ei tätä kyselytuntimuutosta saman tien eli 10.6.2019 toteuttaa voi.Tyylikästä olisi ollut, tai käytänkö taas sanoja hyvä hallintotapa, että asialle olisi ollut ehdotus. Nyt sitä ei ole. Vaikka valtuustoryhmien puheenjohtajaneuvosto mm. kyselytuntia koskevista käytännön toimista saakin sopia, niin olisi tässä asiakohdassa nyt voinut olla vähintään, että merkitään tietoon saatetuksi. Ohjetta löytyy, jos ei muualta niin Kuntaliitolta:

https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/laki/kokousmenettely/toimielimen-kokoontuminen

"Yksittäisen asian kohdalla esityslistaan merkitään asiaotsikko, selostus asiasta sekä päätösehdotus. Päätösehdotuksen on oltava sellainen, että toimielin voi hyväksyä sen päätökseksi."

https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/laki/kunnan-paatoksenteko/asian-valmistelu

Ja miksvarten esitys ei ole toteuttamiskelpoinen 10.6.2019?

Siks, että asia on täytäntöönpanokelpoinen vasta, kun asiasta on päätetty, pöytäkirja kirjoitettu ja tarkastettu.  Tammikuussa 2019 on mm. Aluehallintovirasto antanut ohjetta: " Aluehallintovirasto kiinnittää Salon kaupungin huomiota hyvän hallinnon vaatimusten noudattamiseen valtuuston pöytäkirjojen tarkastamisessa ja päätösten täytäntöönpanossa."

Tarkastuksen kohdallakin meillä tuntuu olevan lipsumista. Täältä löytyvästä virheestä 

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194112-9

olisi selvitty sillä, jos pöytäkirjantarkastajat olisivat todella lukeneet ja tarkastaneet pöytäkirjan. Nyt virhettä pitää korjata ja paikata ja keksiä tapahtuneelle hieno otsake:

90 Kaupunginvaltuuston 6.5.2019 pöytäkirjassa olevien kirjoitusvirheisiin rinnastettavien virheiden korjaaminen

--

Palaan takaisin asiakohtaan 82 Puheenjohtajaneuvoston linjaus kyselytunneista.

Se nyt on siinä, missä onkin, mutta kyllä kohdassa 81 Asioiden käsittelyjärjestys pitäisi maanantaina selkeästi kertoa, missä esityslistan tai po. kokouksen kulun kohdassa 10.6.2019 kyselytunti on. Onko se esityslistan alkupäässä, kuten aikaisemmin vaiko lopussa? Tai onko sitä lainkaan! 

Mahdolliset kysymykset on lähetetty viikkoa ennen kokousta. Tällöin kukaan mahdollisista kyselijöistä ei ole voinut tulevaa muutosta tietää. 

Pelkästään esityslistan asia no 82 mukaan ei voida toimia. Se ei ole täytäntöönpanokelpoinen, jos se on tarkoitus heti 10.6.2019 käyttöön ottaa!

Jos esitys tarkoittaa, että vasta 10.6.2019 kokouksen jälkeen, niin asia on ok. Mutta varsinaista ehdotusta olisin asialle silti kaivannut! Ja selkeyttä, miten 10.6.2019 toimitaan!

Jos meni sanoila saivarteluun, niin menkööt! Hyvää viikonloppua Ystävät! 

taustat:

https://www.salo.fi/attachements/2017-08-29T15-34-1670.pdf

97 § Valtuustoryhmien puheenjohtajaneuvoston kutsuminen ja tehtävät

Valtuuston puheenjohtaja kutsuu valtuuston puheenjohtajistosta ja vaaleissa mukana olleiden puolueiden muodostamien ryhmien puheenjohtajista koostuvan puheenjohtajaneuvoston, joka sopii muista kuin hallintosäännössä määrätyistä valtuuston kokoustoimintaa ja kyselytuntia koskevista käytännön toimista. Neuvostossa voi olla muitakin jäseniä valtuuston puheenjohtajan harkinnan mukaan.

132 § Kyselytunti

Valtuutetulla on oikeus esittää kaupunginhallitukselle tai kaupunginjohtajalle kyselytunnilla vastattavaksi lyhyitä kysymyksiä kunnan hallintoa ja taloutta koskevista asioista. Valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto sopii kutakin valtuustokautta varten kyselytunnin järjestämistavasta ja käytännön menettelytavoista. Kyselytunti on julkinen.

Valtuuston puheenjohtaja toimii puheenjohtajana kyselytunnilla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja tai heidän määräämänsä vastaa kysymyksiin. Kysymyksiin vastataan saapumisjärjestyksessä, ellei puheenjohtaja toisin päätä.

Kysymys on toimitettava kirjallisena viimeistään siinä ajassa kuin valtuuston puheenjohtajan kutsuma puheenjohtajaneuvosto on kysymysten toimittamisesta sopinut.

Kommentoi kirjoitusta.

vaihtoehtoja

Torstai 6.6.2019 klo 15:53

Lukemista vai torille?

Kaupunginvaltuusto

Esityslista 10.06.2019 klo 18:00 - 
Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, Tehdaskatu 2, Salo

Kaupunkikehityslautakunta

Esityslista 11.06.2019 klo 17:15 - 
Halikon virastotalon kahvio, Hornintie 2-4, 24800 Halikko

Tai miten olisi tänään tämmönen vaihtoehto?

Salon Iltatori 6.6.   

Kirpputori klo 16-21
Lasten Laulukaupungin ohjelmaa Jippii-kuoro klo 17
Salon kaupungin tervehdys: Lauri Inna, Saija Karnisto-Toivonen ja Juhani Nummentalo klo 17.45
Lasten Laulukaupungin avajaispuhe: Annika Viitanen klo 18

Trilobeatit klo 18.05
Egyptiläinen kuoro
Salon ukuleleorkesteri

Isäntänä Lasten Laulukaupunki ry

https://www.saloniltatori.fi/ohjelma

Kommentoi kirjoitusta.

kurttuisia ruusuja

Lauantai 1.6.2019 klo 13:52

Kun kirjoittaa vaikkapa vanhustenhoidosta, niin eipä juur kommentteja tipu. Oiskohan vika siinä, että otsake on ollut olematon??

Tässä ei ilmeisestikään ole ollut: Euroopan komissio määrää mitä pihallasi kasvaa!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276794-euroopan-komissio-maaraa-mita-pihallasi-kasvaa

Olen sohaissut ja jopas löytyy mielipiteitä. Monenlaista. Kiitos näistä.

Euroopan komissio määrää mitä pihallasi kasvaa!

Kylmää kyytiä kurtturuusuille: kurtturuusu on haittalaji

Kun päätöksen, määräyksen antaa Euroopan komissio, niin tottahan toki Suomi sitä kirjaimellisesti noudattaa. Että pahimpia vieraslajeja, hushus, täydellinen haittakasvi, hushus, pois nurkista, pihoilta, puutarhoista ja teitten varsilta. 

Kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei siis saa enää päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta, ei myöskään toisesta EU-maasta, ei välittää, ei myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.

Jään nyt vaan miettimään, että mitenkähän Azoreilla asuvat suhtautuisivat, jos heille tulisi määräys, että kaikki saarten hortensiat pitää hävittää. Niitä siellä on. Ja paljon. Jos oikein muistan, niin joku sen sinne alunperin vienyt on. Ei se alkuperäiskasveja ole. On kuitenkin vuosien varrella levinnyt ja noteerattu kauniiksi, jopa niin kauniiksi, että se on tällä hetkellä saarten tunnuskasvi. Kaunis on, mutta pahanmakuista esim. lehmien suussa. Miksei sille anneta tappotuomiota?

En tiedä, mutta aika järjettömänä touhuna pidän nyt viimeisintä uutista kurtturuusun hävittämisestä. 

 

1 kommentti .

syöminen kesälomalle

Torstai 30.5.2019 klo 18:24

Koulujen loma-ajat kurittavat

Näin varmasti on: Kesälomat kurittavat vähävaraisia perheitä – kouluruoan puute koskettaa jopa 150 000 lasta. 

Koulujen loma-ajat ovat kuritusta myös niille ikäihmisille, jotka ovat tottuneet korvausta vastaan käyttämään lähellä kotia sijaitsevaa koulua lounaspaikkanaan. Toki ei niitäkään paikkoja niin vaan ole tarjolla, ei ainakaan Salossa.

Meillä valtuustotaso päättää, onko meillä vanhusten hoitolaitoksia ja jos on, niin millaisia, mutta jos ja kun puhutaan Ikäihmisten ruokailupaikoista, niin siihen ei valtuustolla ole päättämis- eikä vaikutusvaltaa, ei edes kaupunkikehityslautakunnalla, sillä ruokailupaikoista päättäminen on annettu yhdelle ihmiselle. 

Luit oikein. Meillä tuon päätöksen saa  tehdä (kiitos hölmön hallintosäännön) ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö. 

Yhtäällä hoetaan, että  "Suomalaiset ravitsemussuositukset" ovat vanhusten ruokapalvelun laatuperuste, mutta kun tulee loma-aika, niin suositukset ja ruoan saanti siirretään, ainakin meillä, lomalle nekin. 

Voinet tykönäsi miettiä, onko tuo oikein!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276754-koulujen-loma-ajat-kurittavat

Kommentoi kirjoitusta.

komiasta avaruuteen

Lauantai 25.5.2019 klo 13:18

Näin sitä pitää: "Seinäjoen kampanja Avaruuden pääkaupunki taipuu sujuvasti myös englanniksi. Aiemmassa kampanjassaan Seinäjoki kehui olevansa komia. Kaupunki tavoittelee markkinoinnissaan muista kunnista erottautumista rohkeasti, kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki sanoo."

Mites se menikään Salossa? No tällaista on luvattu ja päätetty.

Tämä hanke kyllä tarttis ja äkkiä sittenkin päivittää!

Takkuista on taival tämänkin kanssa.

Mutta Hei,tähän voisit jotain sanoa: Salon paikallisliikennekysely

-- 

"Satist viikonloppu, ollaan kiltist!"

Kommentoi kirjoitusta.

vai nousun kiitoa?

Perjantai 24.5.2019 klo 16:05

Salon Seudun Sanomien digilehteä tilaamattomille näkyy tätä uutista jonkun verran: "Vielä vuonna 2008 kaikki näytti hyvältä. Salon työttömyysaste oli alimmillaan 5,8 prosenttia ja korkeimmillaankin vain reilun prosenttiyksikön enemmän. Sitten alkoi jyrkkä luisu kohti karuja lukemia."

Minä en oikein jaksa innostua noista uutisista. En tykkää siitä, että annetaan kuva ikäänkuin elettäisiin jotain "vallan komiaa kasvukautta", että Nokian jättämästä kuopasta kömmitään vauhdilla ylös-, ulos- ja eteenpäin.

No yritystä on, on varmaan ihan tosissaan, mutta kyllä tähän on hyvä nostaa esille väkilukumme. Mitä se olikaan 31.12.2008? Se oli 54 787 asukasta! Entäs tänään? Salo -sivustoilta löytyy tieto, että se on 52 224.

Kai se työttömyysprosenttikin nyt alaspäin menee, kun työlliset muuttavat citystä pois. 

"Asukasluku on laskenut vuodesta 2011 alkaen ja laski vuonna 2018 odotettua voimakkaammin. Negatiivinen väestökehitys on jatkunut alkuvuonna ja asukasluku on laskenut vuoden 2019 kahden ensimmäisen kuukauden aikana 47 henkilöllä. "

Lisää kaupungin tietoja täältä:

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194112-6

  

2 kommenttia .

eilistä ehtoota

Tiistai 21.5.2019 klo 15:15

Tässä on linkki, jos haluat kuulla, kuunnella eilistä kaupunginvaltuuston kokousta. Varsinaisia asioita oli tasan tarkkaan vain yksi: 78 Tilapäisen valiokunnan ratkaisut.

--

Salon Seudun Sanomissa muutama kommentoija ei tykkää siitä, että Salon johtajien kuulemisista tehdyt muistiot pidetään salassa.

Nooh, video selvittänee miksvarten ne salassa ovat. Juhani Nummentalo sen kertoo.

Kommentoi kirjoitusta.

valiokuntaratkaisuja

Sunnuntai 19.5.2019 klo 22:13

Just on selvitetty kaupungin tarkastuslautakunnan toimintakykyisyyttä ja huomenna kuullaan, mitä toinen kaupunkiin asetettu tilapäinen valiokunta on saanut aikaiseksi!

Kaupunginvaltuusto

Esityslista 20.05.2019
Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, Tehdaskatu 2, Salo

Käsiteltävät asiat

75 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 

76 Pöytäkirjan tarkastaminen sekä tiedoksi antaminen kunnan jäsenille 

77 Asioiden käsittelyjärjestys 

78 Tilapäisen valiokunnan ratkaisut 

--

Jaa-a, mitäpä sitä huomenna sanoisis? 

Ehkä jotain..

Tässä vähän taustoja:

https://www.sss.fi/2019/04/salon-apulaiskaupunginjohtajalle-varoitus-virkavelvollisuuksien-laiminlyonnista/

https://www.sss.fi/2019/01/apulaisoikeusasiamiehelta-huomautus-salon-johdolle/

Kommentoi kirjoitusta.

tälle peukutan

Sunnuntai 19.5.2019 klo 19:09

Riku Rantalan tekstiä:

"Säätytaloon hallitusneuvottelijoille terveisiä: jos joku ei ole rikki, sitä ei tarvitse laittaa täysremonttiin. Carunasta, Digitasta, Esperistä ja takseista on toivottavasti opittu, jotta seuraavaksi ei riidellä 25 vuoden päästä suuren junauudistuksen lopputuloksesta."

Mitäpä tuolle muuta kuin että  p e u k u t a n!

Kommentoi kirjoitusta.

ÄitienPäivää

Sunnuntai 12.5.2019 klo 12:22

Tänään taitaa aika moni IsoÄiti saada kirjan. Osa on saanut varmaan jo viime jouluna.Tässä kirjassa ei ole jännitystä, eikä se ole Anni Polvaa, se ei ole värityskirja, eikä puutarha- /pihanhoitoa! Se on tällainen: https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/talteen/2368534

Hyvää ÄitienPäivää kaikille Äideille!

 

Kommentoi kirjoitusta.

näillä mentiin 2015

Keskiviikko 8.5.2019 klo 21:52

Facebookissa aina silloin tällöin, kun sivustolle menee, eteen työntyy joku juttu vuosien takaa. Sen voi jakaa tai olla jakamatta. Sen voi jakaa kavereille tai sen voi jakaa uudelleen vaikka koko maailmalle.

Minä googletan silloin tällöin esiin oman nimeni ja ihan vaan siks, jotta näen, miks sivuillani on juuri nyt runsaasti kävijöitä ja mitä kävijät ovat eniten esille penkoneet.

Tänään suosikkilistalla näyttää olleen Salo -cityn talouden sopeuttamissuunnitelmat. Eivätkä mitkään tämänpäiväiset vaan vuosien takaiset. Tässäpä tätä "facebookmaista" muistelua: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2015/05/12/1919

 

näillä mennään vai mennäänkö?

Tiistai 12.5.2015 klo 15:35

Meikäläinen Tätä Mieltä tänään/Salon Seudun Sanomat 12.5.2015

Sosionomiopiskelija Susanna Salin peräänkuuluttaa inhimillisyyttä Salon kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelmaan (SSS 3.5.2015), tähän viimeisimpään, josta valtuuston valtuutettu Sanna Lundströmin ajatuksia (SSS 1.5.2015) lainaten on ”ota tai jätä” -tyylillä jotain kesäkuussa päätettävä.

Esimerkkinä inhimillisyydestä tai tässä tapauksessa epäinhimillisyydestä Salin nostaa esille Kajalakodin, jonka asukkaat ja asumispalvelut on ehdotettu siirrettäväksi Pahkavuoreen. Pahkavuoren nykyinen väki on vanhukset, ja he saavat siirron jonnekin. Se ei ole tiedossa minne, mutta onhan tuo asiana esillä muun muassa valtuuston hyväksymässä talousarviossa vuodelle 2015. Ja on pahkavuorelaisia jo muutama vuosi siirreltykin. Ainakin yritetty. Ei siis kovin inhimillistä elämää heilläkään.

Kajalakodin viimeisin alasajoehdotus on kuin piste iin päälle tähän salolaiseen päätöksentekoon. Kyllä se sitä on, mistä tarkastuslautakuntakin on huomautellut: ”Johtamisessa on ollut puutteita, ja päätöksenteko on ollut paikoin lyhytjänteistä.”

Kaupungin johtamisperiaatteena on hyväksytty muun muassa, että ”strateginen johtajuus edellyttää pitkäjänteisyyttä, visionäärisyyttä, ennakointia sekä kykyä näyttää suuntaa ja kykyä uudistaa toimintoja rohkeasti, mutta oikeudenmukaisesti.”

Kaikkia eivät ilmeisesti ohjeistukset ole tavoittaneet, kun joku ehdotus yhtenä vuonna esitellään kaupungin rahatilannetta pitkän päälle helpottavaksi toimenpiteeksi, toisena vuonna sama asia työnnetään ”unohda koko juttu” -esitykseksi. Viime syksynä Halikon kirjasto oli tappolistalla, nyt ei. Yllätyskö tai aivan uusi ideanpoikanen on se, että kirjaston yhteyteen voidaan sijoittaa jotain muutakin toimintaa kuin kirjasto.

Viime vuonna edessämme oli kouluverkkoselvitys. Raportin tarkastelun piti ulottua 2020 -luvulle, olla näkymänä 2030 -luvulle ja sen piti tarjota muun muassa pohjaa hyvinvointipalvelujen palveluverkkotarkastelulle. Kaikki muistamme miten tuon raportin kanssa kävi. Kouluverkkotyöryhmäläiset eivät koulujen lakkauttamisista yksimielisyyteen päässeet, ja varsinainen ota tai jätä -kilpailu heitettiin valtuustolle. Kisan hävisi Rekijoen koulu, jossa ei olisi ollut edes mitään korjattavaa lähivuosina tiedossa.

Nyt elämme uusimman tiedon varassa. Sen mukaan melkoinen määrä oppilaita on äitien ja isien (veronmaksajien) muuttokuorman mukana poistunut kaupungistamme. Tiettyihin kouluihin on tullut tilaa, ja uusimmat lopettamisesitykset ovat tästä syystä saaneet aivan uudet perusteensa. Moni nyt vain ihmettelee, eikö olisi ollut järkevämpää jo vaikka alkuvuodesta julkistaa ensin oppilastilanteet ja sen jälkeen vasta esittää toimenpide-ehdotukset, nämä lakkautuslistat, vaikka eipä tuokaan järjestys taida kaupunkilaisista hyvältä tuntua, eikä ainakaan heistä, jotka lopetusuhan alla nyt elävät.

Sitten synnytysosastosta. Synnytyksiä ei niin paljon ole kuin mitä pitäisi, mutta Salossa palvelun tulisi ainakin osan kaupunkilaisten mielestä olla. Jos järki otetaan käteen, niin saman tien olisi kerrottava mistä rahat otetaan. Vielä lisää koulujen lakkauttamisia ja vanhusten palvelujen heikentämisiä vai?

On muistettava myös, että synnytyksissä sairaanhoitopiiri katsoo asiaa isännän silmin. Emme me pitkän päälle sille mitään voi, jos isäntä joku päivä Salon kohdalla ummistaa silmänsä ja haluaa unohtaa koko jutun.

Virkamiesten laatima sopeuttamissuunnitelma antaa ymmärtää, että monia asioita ollaan parantamassa, kohentamassa, tehostamassa, mitä sanaa niihin nyt käyttääkin, mutta jos valtuusto niihin kesäkuussa vihreää valoa painaa, niin kuka takaa, kuka uskoo, että kaikki hoidetaan päätettävällä tavalla. Kuntaliitos -Salon menneet vuodet ja rahankäyttö kun eivät ole tällaisesta kovin suuria vakuuksia tai takuita tähänkään mennessä antaneet.

Marjatta Halkilahti, kaupunginvaltuutettu (sitoutumaton) Muurlan kaupunginosasta

Kyllä ne muutkin!

http://www.sss.fi/2015/05/salon-sopeutusohjelman-kuntalaiskuuleminen-taytti-valtuustosalin/comment-page-1/#comment-1420

Salon sopeutusohjelman kuntalaiskuuleminen täytti valtuustosalin

--

Ei kamalan pitkälle olla päästy vuodesta 2015.

Vai ollaanko?

Säästöjä haetaan taas:

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194112-8

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194153-11

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2366376

Kommentoi kirjoitusta.

luottamus palautettu vai onko?

Torstai 2.5.2019 klo 11:59

Tämmöttis meilpä!

Tilapäinen valiokunta ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää, että tarkastuslautakunta nauttii kaupunginvaltuuston luottamusta ja sillä on edellytykset jatkaa toimintaansa.

62 Tilapäisen valiokunnan selvitys tarkastuslautakunnan toimintaedellytyksistä

Tätä em. esityksestä kyllä löytyy. Vissiin varmuuden vuoksi:

Mikäli kaupunginvaltuusto kuitenkin katsoo, että tarkastuslautakunta tai sen puheenjohtajisto ei nauti kaupunginvaltuuston luottamusta, tulee kaupunginvaltuuston erottaa lautakunta tai sen puheenjohtajisto ja suorittaa uuden lautakunnan tai puheenjohtajiston vaali. Nykyinen tarkastuslautakunta jatkaa toiminnassaan siihen saakka, kunnes uusi on valittu. Uusi lautakunta valitaan valmistellun ehdotuksen pohjalta tarvittaessa seuraavassa valtuuston kokouksessa.

--

Mitä minä joku päivä sitten kirjoitin? Mm. tätä:

Ettei vaan kävisi niin, että se, mitä varten valiokunta alunperin asetettiin, se on tehtäväksiantona jo ajat sitten hämärtynyt. 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/04/24/29948

1 kommentti .

säästöehdotus

Perjantai 26.4.2019 klo 10:33

Salo -city hakee säästöjä.

Miten olisi, jos vaikka pysäköintimaksuja korotettaisiin näin kuin mitä Tampereella tehdään?

 Pysäköintivirhemaksu nousee Tampereella keskiviikkona 1. toukokuuta alkaen ydinkeskustan maksuvyöhykkeen 1 alueella. Hinta nousee kahdellakymmenellä eurolla 60 eurosta 80 euroon ja muilla alueilla 50 eurosta 60 euroon.

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/765039-

Maksuvyöhyke 1 käsittää ydinkeskustan suunnilleen Satakunnankadun Hämeenpuiston, Satamakadun, Vuolteenkadun ja Rautatienkadun rajoittamalla alueella.

Lain mukaan pysäköintivirhemaksu on 20 euroa, mutta sisäministeriön asetuksella pysäköintivirhemaksua voidaan korottaa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat.

Sisäministeriö antoi 8. maaliskuuta pysäköintivirhemaksuja koskevan asetuksen, jolla muun muassa Tampereen maksuja korotettiin. Esityksen pysäköintivirhemaksun korottamisesta tekee kunta. Ennen asetuksen antamista sisäministeriö pyytää esityksiin poliisilaitoksen lausunnon.

Asiasta tiedotti Tampereen kaupunki.

Ärsykkeeksi minä tuon uutisen tänne esille nostin. 

Ei tuosta mitään cityn kassan pohjalle kilise. Ei meillä mitään parkkimaksuja peritä. Ei kyl ole pahemmin pysäköimispaikkojen puutettakaan! Meillä voi auton parkkeerata melkein mihin vaan.

Hyvä me ja tiedoksi ulkopaikkakuntalaisille.

2 kommenttia .

lopullista päätöstä tässäkin odotellaan

Keskiviikko 24.4.2019 klo 17:56

On meillä tässä cityssä muutakin menossa/tulossa kuin mitä on ollut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomautuksiin reagoiminen. Tämä on työn alla:

Salon tarkastuslautakunnan toimintakyky puntarissa

https://www.sss.fi/2018/10/salon-tarkastuslautakunnan-toimintakyky-puntarissa/

Valiokunta arvioi Salon tarkastuslautakunnan luottamusta

https://www.sss.fi/2018/12/valiokunta-arvioi-salon-tarkastuslautakunnan-luottamusta/

12.11.2018 Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto asettaa tilapäisen valiokunnan arvioimaan, nauttiiko tarkastuslautakunta valtuuston luottamusta. Tilapäinen valiokunta harkitsee ulkopuolisen asiantuntijan käyttöä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen, päätti, että
tilapäisen valiokunnan jäsenmäärä on viisi, valitsi tilapäisen valiokunnan jäseniksi Simo Paassillan, Sanna Lundströmin, Mika Paukkerin, Antti Olkinuoran ja Mira Aaltosen, määräsi valiokunnan puheenjohtajaksi Simo Paassillan ja varapuheenjohtajaksi Mika Paukkerin sekä kutsui sihteeriksi hallintojohtaja Irma Niemisen.
25.3.2019 ollaan oltu tässä pisteessä:
--
 
Odotellaan nyt sitten tässäkin kuinka käy! 
Ettei vaan kävisi niin, että se, mitä varten valiokunta alunperin asetettiin, se on tehtäväksiantona jo ajat sitten hämärtynyt. 
 

Kommentoi kirjoitusta.

lopullinen päätös

Keskiviikko 24.4.2019 klo 16:54

Salon kaupunginvaltuusto päätti 18.2.2019 nimetä tilapäisen valiokunnan miettimään apulaisoikeusasiamiehen huomautuksista aiheutuvia seurauksia.

4 TOIMENPITEET  kopio sivulta 6 

Eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain 10 §:n 1 momentin nojalla annan Salon kaupunginhallitukselle ja apulaiskaupunginjohtaja A:lle huomautuksen vastaisen varalle edellä todetuista lainvastaisista menettelyistä. Tässä tarkoituksessa saatan jäljennökset päätöksestäni kaupunginhallituksen ja apulaiskaupunginjohtaja A:n tietoon. Saatan myös hallintojohtaja B:n tietoon käsitykseni hyvän hallinnon perusteisiin kuuluvasta asianmukaisesta palvelusta ja viranomaisen neuvontavelvollisuudesta. Tässä tarkoituksessa lähetän jäljennöksen päätöksestäni hänen tietoonsa. Saatan päätökseni ja siinä todetuista kaupunginhallituksen ja apulaiskaupunginjohtajan lainvastaisista menettelyistä myös Salon kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttävän kaupunginvaltuuston tietoon lähettämällä sille jäljennöksen tästä päätöksestäni

4 TOIMENPITEET kopio sivulta 7

Eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain 10 §:n 1 momentin nojalla annan Salon kaupunginhallitukselle ja apulaiskaupunginjohtaja A:lle huomautuksen vastaisen varalle edellä todetuista antelijan oikeusturvaa vaarantaneista laiminlyönneistä. Tässä tarkoituksessa saatan jäljennökset päätöksestäni kaupunginhallituksen ja apulaiskaupunginjohtaja A:n tietoon. Saatan myös kaupunginjohtaja B:n tietoon käsitykseni hänen esteellisyydestään ja hyvän hallinnon perusteisiin kuuluvasta viranomaisen neuvontavelvollisuudesta. Tässä tarkoituksessa lähetän jäljennöksen päätöksestäni hänen tietoonsa. Saatan päätökseni siinä todetuista kaupunginhallituksen ja apulaiskaupunginjohtajan lainvastaisista menettelyistä sekä kaupunginjohtajan virheellisestä toiminnasta myös Salon kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttävän kaupunginvaltuuston tietoon lähettämällä sille jäljennöksen tästä päätöksestäni.

Tilapäisen valiokunnan kokoonpano on ollut seuraava: pj. Juhani Nummentalo, varapj. Leena Ahonen-Ojala, Ilkka Uusitalo, Heikki Tamminen, Sari Pesonen. 

Joku aika sitten uutisoitiin, että valiokunta on hommansa hoitanut. Lopullinen päätös on siis tehty. Toki se vielä tuodaan/viedään virallisesti kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Ajankohta on ilmoitettu olevan toukokuu. 

Mitäkö tuli päätökseksi? 

Tätä tuli/kopio lehdistötiedotteesta:

"Lehdistötiedote 18.4.2019 Tilapäinen valiokunta on antanut ratkaisut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksien johdosta

Tilapäisen valiokunnan toimeksianto kaupunginvaltuuston 18.2.2019 tekemässä päätöksessä oli:

Tilapäisen valiokunnan tehtävänä on kaupunginhallituksen sijaan sen ollessa kokonaisuudessaan esteellinen eikä näin ollen päätösvaltainen,

1. käyttää työnantajalle kuuluvaa puhevaltaa ja arvioida eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätösten merkitystä kuntalain 35 §:n 2 momentissa säädetyllä tavalla

2. huolehtia eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksissä mainittujen tahojen kuulemisesta.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että valiokunnalla on toimivalta työnantajan edustajana arvioida mahdollisia työ- ja virkamiesoikeudellisia seuraamuksia eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksistä johtuen. Tilapäisen valiokunnan tulee saattaa päätöksensä/toimenpiteensä kaupunginvaltuuston tiedoksi.

Tilapäinen valiokunta on pitänyt viisi kokousta. 12.4.2019 pidetyssä kokouksessa tilapäinen valiokunta suoritti kunnallisen viranhaltijalain mukaisen kokonaisarvioinnin. Tilapäinen valiokunta on kokonaisarviota tehdessään tutustunut kuultavien viranhaltijoiden etukäteen antamiin kirjallisiin kuvauksiin, eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksiin ja kohteena olevien kanteluasioiden asiakirjoihin sekä hyvän hallinnon periaatteisiin (hallintolaki, 2. luku) ja Salon kaupungin hallintosääntöön eri ajankohtina.

Tilapäinen valiokunta on kuullut viranhaltijalain ja kaupunginvaltuuston edellyttämällä tavalla kaikki ne viranhaltijat, jotka on mainittu eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksissä.

Kokonaisarvioon vaikuttavia seikkoja voivat olla esimerkiksi

- viranhaltijan rikkeen laatu ja vakavuus

- viranhaltijan asema

- hänen suhtautumisensa tekoonsa tai käyttäytymiseensä

- työn luonne

- työn teettämiseen liittyvät erityispiirteet ja

- työnantajan asema

- mahdollinen oma hyöty.

Tilapäinen valiokunta teki seuraavat kokonaisarviot ja viranhaltijoita koskevat työnantajan ratkaisut:

Tilapäisen valiokunnan saaman selvityksen perusteella hallintojohtajan toiminta on ollut hyvän hallinnon mukaista, eikä siten aiheuta toimenpiteitä työnantajalta.

Kaupunginjohtaja kantaa kokonaisvastuun kaupungin työnjaon selkeydestä ja vastuista sekä vastaa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimeenpanosta ja tuloksellisuudesta. Kaupunginjohtaja päättää, mitä asioita kaupunginhallituksen käsittelyyn viedään ja miten kaupunginhallituksen asioista tiedotetaan. Tilapäisen valiokunnan käsityksen mukaan kaupunginjohtajaa ei ole riittävästi informoitu kummankaan kantelun todellisesta sisällöstä. Tilapäisen valiokunnan mukaan kaupunginjohtajan tulee kiinnittää huomiota alaistensa toiminnan valvontaan ja asioiden oikea-aikaiseen tiedottamiseen.

Tilapäinen valiokunta totesi, että vs. kaupunginlakimies ei ole suoranaisesti menetellyt virheellisesti, mutta lakimiehenä hänen olisi pitänyt prosessien eri vaiheissa vahvemmin ottaa kantaa hyvän hallinnon periaatteiden ja esteellisyyssäännösten noudattamiseen. Tilapäinen valiokunta kehotti vs. kaupunginlakimiestä jatkossa kiinnittämään huomiota juridisiin tekijöihin ja ottamaan aktiivisempaa roolia kaupunginlakimiehenä.

Apulaiskaupunginjohtajan osalta valiokunnan päätös perusteluineen on seuraava:

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on tehnyt päätöksensä silloin tiedossa olleiden tietojen valossa ja hän on päätöksessään todennut, että apulaiskaupunginjohtaja on menetellyt lainvastaisesti ja kantelijan oikeusturvaa vaarantaen. Tilapäinen valiokunta on asiaan liittyvien kuulemisien ja asiakirjojen perusteella todennut, että apulaiskaupunginjohtaja on osallistunut lausunnon valmisteluun kaupunginhallituksen puolesta, vaikka hän on ollut esteellinen. Valiokunnan arvion mukaan toiminta on estänyt virheellisen menettelyn esilletulon kaupunginhallitukselle, minkä johdosta kaupunginhallitus ei ole ollut tietoinen apulaisoikeusasiamiehen lausuntopyynnöistä. Edellä esitettyjen perustelujen johdosta tilapäinen valiokunta totesi, että apulaiskaupunginjohtaja on laiminlyönyt kuntalaisen palveluperiaatteen sekä jättänyt noudattamatta hyvän hallinnon periaatteita ja esteellisyyssäännöksiä. Valiokunta katsoi, että apulaiskaupunginjohtaja on laiminlyönyt viranhoitoon liittyviä edellä mainittuja velvollisuuksia, minkä johdosta hänelle annettiin varoitus.

Kaupunginvaltuuston kokous, jolle tilapäisen valiokunnan päätökset annetaan tiedoksi, pidetään toukokuussa. Päätösvalta asiassa on tilapäisellä valiokunnalla, joten sen päätös on lopullinen. Päätökset annetaan tiedoksi kaupunginvaltuustolle, ja niistä voi keskustella, mutta valiokunnan päätöksiä kaupunginvaltuusto ei voi muuttaa. Suomen Kuntaliiton lakimiehen antaman kannanoton mukaan esteellisyyttä arvioidaan valtuustokäsittelyssä samalla tavalla kuin tilapäistä valiokuntaa asetettaessa ja sen toimeksiannosta päätettäessä. Tämä tarkoittaa, että kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet sekä esteelliset viranhaltijat eivät osallistu asian käsittelyyn.

Lisätietoja:

Juhani Nummentalo, tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja, 0400 329 215, juhani.nummentalo@salo.fi"

--

Se oli siinä. Keskustella voi, mutta tehtyä päätöstä ei enää voi muuttaa! 

--

Kaikki eivät lopputuloksesta tykkää. Aika moni on minulle päin todennut tilanteen sellaiseksi, että suhtkoht sitä tuli, mitä mm. muutamat mielipiteiden esittäjät valiokunnan valinnan jälkeen julkistivat tai ennustivat Salkkarin digilehdessä valiokunnan lopputulokseksi tulevan! 

Kommentoi kirjoitusta.

juna tunnissa

Perjantai 19.4.2019 klo 9:03

Tunnin juna vai oliko se juna tunnissa? Tältä näyttävät vasta valittujen kansanedustajien mielipiteet!

Sanonko jotain? En sano, sillä pahasti sanoisin. Hyvää pääsiäisen aikaa sentäs!

Kommentoi kirjoitusta.

meillä säästetään ja arvataan!

Keskiviikko 17.4.2019 klo 13:25

Kaupunkikehityslautakunta 23.04.2019 90

Talouden säästötavoite vuodelle 2019, kaupunkikehityslautakunta

1318/02.02.00.03/2019

Kaupunkikehityslautakunta

Jos nyt annettais olla vaan esim. nämä: 

Ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelujen osalta säästöjä on esitetty tehtäväksi elintarvikehankintojen ja materiaalihankintojen osalta. Lisäksi valmistuskeittiöiden muuttaminen palvelukeittiöiksi tuo välillisesti säästömahdollisuuksi sijaisten palkkauskuluihin. Tarkastelun alla ovat ensisijaisesti ne valmistuskeittiöt, joiden asiakasmäärä on pienin tai prosessi ja laitteet muutoin mahdollistavat tarvittavat prosessimuutokset. Muutoksia tehdään asteittain ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikön tekemän tarkemman suunnittelun mukaisesti henkilöstötilanne huomioiden. Säästömahdollisuudeksi arvataan 50 000 €.

Valmistuskeittiöiden muuttaminen palvelukeittiöiksi?

Säästöä saadaan sijaisten palkkauskuluista.

Ihanko totta?

Mites noihin palvelukeittiöihin muualla tehty ruoka viedään?

Mitä se maksaa?

Ja jos säästömahdollisuudeksi esitetään, että se on vain  a r v a u s   ja arvaussumma 50 000 euroa, niin sekö tässä kaupungin kassaa nyt kohentaa?

En usko, en.

Päinvastoin!

Sen lisäksi vähennetään elintarvikkeisiin varattavaa määrärahaa 50 000 €:lla. Tämä tehdään ruokalistaa ja valmistusprosesseja tarkastelemalla sekä hankintoja suunnittelemalla ilman, että tingitään lähiruoka- tai kotimaisuusastetavoitteista. Puhtaanapidon aine- ja tarvikemäärärahoista vähennetään 20 000 e.

Ei ole edellä olevassakaan kovin paljon järkeä! 

--

Oli taas sarjaa hepposet on valmistelut ja esittely!

--

Toinenkin kohta pisti silmiin:

Tilapalvelujen osalta säästöjä voidaan tehdä ilmanvaihtoa ja lämmitystä säätämällä. Kuntien sisäilmaverkosto on julkaissut 14.3.2019 yleisohjeen ilmanvaihdon käytöstä julkisissa palvelurakennuksissa. Käytännössä suositus tarkoittaa ilmanvaihdon sammuttamista yöksi. Ennen ja jälkeen rakennuksen käyttöajan ilmanvaihtoa pidetään päällä 1-2 tuntia. Viikonloppuisin käyttämättä olevissa rakennuksissa ilmanvaihto on päällä yhden tunnin ajan päivässä. Ilmanvaihdon säätämisessä säästetään isoja rahoja energiakulutuksessa. Yleisohjeeseen ja sen taustamateriaaliin voi tutustua Sisäilmayhdistyksen sivuilla: https://www.sisailmayhdistys.fi/Julkaisut/Hyva-sisailma-suositukset

Just noin. Kannattaa vaan tutustuakin. Noita ohjeita tarkoitan! Sieltä löytyy mm. tällainen kohta:

Rakennuksen käytön ulkopuolisen ajan ilmanvaihdolla laimennetaan rakennusmateriaaleista ja kalusteista sisäilmaan tulevia epäpuhtauksia siten, että sisäilman laatu on hyvää tilojen käyttäjien saapuessa. Tavanomaisessa rakennuksessa, jossa ei ole erityistä tarvetta käyttöajan ulkopuoliselle ilmanvaihdolle, sopiva ulkoilmavirta on keskimäärin 0,15 dm3 /s lattianeliötä kohden. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi tilat, joissa on todettu tai on viitteitä kosteusja mikrobivaurioista. Näiden tilojen käytönajan ulkopuolinen ilmanvaihto pitää suunnitella tapauskohtaisesti. Ilmanvaihto saattaa pahentaa ongelmia, mikäli painesuhteet vaihtelevat ja ilmavirrat rakenteissa ovat hallitsemattomia. Samanaikaisesti tulee ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen vaurion selvittämiseksi ja korjaamiseksi

4 kommenttia .

toiveena yhteispeliä

Tiistai 16.4.2019 klo 19:29

Taimela toivoo Lundénilta yhteispeliä

Perussuomalaisten Mikko Lundénin noususta salolaiseksi kollegaksi Arkadianmäelle Taimela sanoo olevansa iloinen.

https://www.sss.fi/2019/04/taimela-toivoo-lundenilta-yhteispelia/

Mitäpä tuohon? No, ei mikään huono ajatus!

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »