Uusimmat kuvat

kouluista

Torstai 20.2.2020 klo 12:08

Suomalainen koulu on sekaisin!

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/suomalainen-koulu-on-sekaisin/

Pisti silmään Marja Sannikka ja hänen juttunsa:  Suomalainen koulu on sekaisin. Kuria ja järjestystä vai ilmiöitä ja uudistuksia? Miten koulua tulisi kehittää?

Niinpä. Kun meikäläisen ikäinen aloitti koulunkäynnin, niin kirkonkylässä oli alakoulu ja yläkoulu. Opettajat oli ylhäällä ja alhaalla ja oli keittäjä. Oli jonkun verran oppilaitakin, sillä sodan jälkeistä aikaa elettiin ja lapsia syntyi. Nyt meitä silloin syntyneitä on niin, niin paljon, että kun nykymotkotusta kuuntelee, niin meitähän on ihan liian kanssa. 

Onko motkotettu liikaa, kun lapsemme ovat päättäneet, että he pysyttelevät ”yhdentekevinä” tai eivät hanki lapsia lainkaan?

Ennen vanhaan ei ollut äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaata, ei hoitovapaata, eikä päivähoitopaikkoja. Nyt on vaikka mitä, mutta eivät nekään vaan houkuttele lasten tekoon.

Toinen ihmeteltävä asia on, että millä rahoilla tässä maassa ja pikkukunnissa ”ennen vanhaan” mahdettiin pärjätä, kun nyt tuntuu siltä, että kunta kuin kunta on palvelujen ja toimintojen säästämis- ja sopeuttamiskuurilla.

Ja sitten nuo koulut! Kyllä joku todella saisi selvittää, kuka nykytoiminnan, nuo hienot teemat kuin  inkluusio, itseohjautuvuus, yhteisopettajuus ja luokattomuus, on koulumaailmaan keksinyt. Mitä niillä meinataan saavuttaa?

Minä olen sitä mieltä, että opettajan tulee saada olla opettaja, joka opettaa, ei mitään ylimääräistä. Ei opettajalle kuulu esim. lasten ja nuorten käyttäytymis- ym. tavoille opettaminen. Ne asiat kuuluvat vanhemmille!

Ja sitten kouluhuone. En nyt niin hirveästi kaikkea sitä, mitä ennen vanhaan oli, ihannoi, mutta kyllä kouluhuone saisi minun mielestäni edelleen olla huone, jossa on pulpetit tai pöydät ja tuolit. Muuntojoustava oppimisympäristö on olevinaan jotain hienoa, mutta kyllä sitä joustavuutta ja muunneltavutta pöytien ja tuolien siirtelyllä iältään vanhassakin koulussa aikaiseksi saa,  jos esim. ryhmätöitä tehdään. Kotona löhöillään, jos tarvis, ei koulussa. Koulun pitää olla paikka, jossa opitaan!

Toinen, minkä menneestä ajasta palauttaisin, olisi kuri ja järjestyksen pito.

Kommentoi kirjoitusta.

ilmasto muuttuu

Maanantai 17.2.2020 klo 19:22

Ilmasto muuttuu. Sillä lailla tässä nyt jo jonkin aikaa on sääilmiöistä kerrottu. Greta -neitikin on ihan tohkeissaan.

Kannattais varmaan selata uutisia vuosia, vuosia taaksepäin. Minä törmäsin yks päivä facebookissa tällaiseen:

Sata vuotta sitten oli yhtä lämmintä kuin nyt, lehtileikepoimintoja

Kopio on Ossi Tiihosen sivuilta!

--

Lumettomia talvia on ollut, eikä se minua haittaa, mutta vedentulo saisis heivata!

Salonjoen tulvatilanne talven pahin – jokirannan kevyen liikenteen väylät suljettu

https://www.sss.fi/2020/02/salonjoen-vesi-korkealla-jokirannan-kevyen-liikenteen-vaylat-suljettu/

1 kommentti .

viesti ei kulje

Sunnuntai 16.2.2020 klo 14:54

Viesti ei kulje

Toivon, että toimittaja Käiväräinen ei tykkää kyttyrää, kun taas kopioin koko hänen juttunsa, hänen kolumninsa 16.2.2020 tänne kotisivuilleni https://www.sss.fi/2020/02/viesti-ei-kulje-ilman-viejaa/. Osa lukijoistani ei ole salolaisia, joten miten he muuten näitä tällaisiä näkisivät? 

Just näin se menee: viesti ei kulje ilman viejää. Mutta milläs tämä kaikki iskostetaan kaupunkimme viestintään ja markkinointiin?

Kaupunginjohtaja ja hallituskin voisivat varmaan jotain asian eteen tehdä!!

Täällä olevinas mennään eteenpäin, mutta ollaan kuitenkin jämähdetty tähän tilanteeseen:

https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/viestinta

https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/viestinta

Visuaalinen ilme

Osana kuntaliitosvalmisteluja Salon kaupungille suunniteltiin visuaalinen ilme vuoden 2008 syksyllä. Visuaalisen ilmeen suunnitteli DesignIlmoValtonen Oy.

Yhtenäinen ja hallittu visuaalinen ilme luo Salosta kuvaa viihtyisänä, luonnonläheisenä ja helposti lähestyttävänä kaupunkina.

Se myös helpottaa asukkaita tunnistamaan kaupunkiin liittyvät asiat ja mieltämään kaupungin eri toiminnot yhdeksi kokonaisuudeksi.


Tunnus eli logo

Salon lehtimäinen moniulotteinen tunnus viestii uudistumisesta ja luovuudesta dynaamisen liikekielensä kautta. Tunnus on samaan aikaan sekä luonnonläheinen että tekninen.Tunnuksen muotoilu huomioi ekologian, lehden, joka on kasvava, kehittyvä, joustava ja moderni.

Lehden kietoutuminen S-kirjaimen muotoon symboloi yhteenliittymistä. Lehti on osin läpikuultava ja kuvaa avoimuutta. Lehden kasvu on vastuullisuutta, joka edellyttää huolehtimista kaupungin ja sen asukkaiden tarpeista


Ilme-elementti

Salolle on suunniteltu ilme-elementti ("viuhka"), joka profiloi kaupunkia sekä lisää ilmeen tunnistettavuutta erilaisissa käyttöympäristöissä.

Ilme-elementti koostuu useista säikeistä, jotka muodostavat yhdessä eheän ja moniarvoisen kokonaisuuden kuten Salo itse. Säikeet edustavat erilaisia elämän aloja, jotka risteävät matkalla ja kohtaavat lopulta yhteisessä tavoitteessa muodostaen elinvoimaisen kudelman. Osa säikeistä heijastelee S-kirjaimen muotoa.

Ihan viime aikoina en ole seurannut, mitä esim. twitteriin työnnetään, mutta joskus olen nähnyt, että kun valtuuston kokous on, niin yksi ihminen on naputellut esityslistan asioita ja kertonut, mitä minkäkin asiakohdan kohdalla päätettiin.

Voi pyhä jysäys!

Keille ne viestit on tarkoitettu? Ja vielä siihen klo -aikaan? Esim. työssäkäyvät vanhemmat tuskin kerkeevät klo 18.00 ja siitä eteenpäin noin vaan nettiä seuraamaan ja huonosti niitä älyvempaimia on esim. ikäihmisillä. Valtuuston kokoukset videoidaan (paitsi aina ei tallennus onnistu, vaikka äly -kaupungissa eletään), mutta ei niissäkään mitään mieletöntä kaupunkilaisten joukkoa netin ääressä taida istua. Minun ystäväpiiristäni osa ei edes tiedä, että sellaistakin ”TV” ohjelmaa kuin valtuuston kokous, olisi noin kerran kuussa tarjolla.

Sosiaalisessa mediassa oleminen on nykyään melkein must -juttu, mutta kyllä pikkuisen tarttis miettiä, mitä kaupunki kaupunkina kertoo ja tiedottaa, mikä on sellaista tosi tosi tärkeää kertomista, mikä ei, ja miettiä sitäkin, kuinka paljon noilla melkein koko ajan esillä olevilla viestimisillä ja twiittauksilla on vaikutusta, ylipäätään kiinnostaako ne nyt esim. ei -salolaisia. Niitten perusteella tänne ei ainakaan mitään muuttoruuhkaa synny. En usko, en.

Se on aivan totta, mitä toimittaja Käiväräinen esille nostaa eli tänne muuttaneet kehuvat palveluita, pienen kaupungin näppäryyttä ja luontoa. Ja juu, jatkan toimittajan listaa: meillä saa parkkeerata melkein mihin vaan, eikä tuulilasiin ilmesty sakkolappua.

Sensijaan kaupungissa pitkään asuneet ja varsinkin ne, jotka muistavat kuntaliitos Salon entisia kuntia, tietävät, että nykyhallinto ja pikkukuntien hallinto ja päätöksenteko ovat kuin yö ja päivä. Salossa mennä poukkoillaan lyhytnäköisesti ja jääräpäisesti vanhan Salon hallintokulttuuri -mallilla! Ei sitä myönnetä, mutta näin se on.

Ja jos joku vaikkapa aloitteilla yrittää parannuksia aikaansaada, niin muutamat virkamiehet (eivät kaikki) käyttävät kaiken energiansa siihen, että ne vaan saataisiin tyrmätyksi. Useimmissa on kuitenkin kyse asioista, joita virkamiesten itsensä kuuluisi nostaa esille vaikkapa lautakunta -tasolla parantaakseen kaupungin toimintoja ja palveluja!

Jos kaupungin tarkastuslautakunta yrittää vuosittaisissa arvioinneissaan nostaa esille ”korjattavaa ja paikattavaa”, niin yleensä vastineet muutamien virkamiesten (ei kaikkien) osalta ovat joko asian vierestä tai ei vastata lainkaan tai jos vastataan, niin vastataan paskamaisesti.

Paska -sanaa saa nykyään käyttää, kiitos ministeri Anderssonin.

Jätepolttolalla ja tunnin junalla tätä cityä ei eteenpäin viedä, eikä jatkuvalla somessa keikkumisella. Asukkaiden käyttämiin palveluihin huomiota kiinnittää täytyy ja siihen, että asukkaita niiden valmistelussa aidosti kuullaan ja kuunnellaan. Valtuutetut edustavat kaupunkilaisia, joten olkoot tässä muistutusta heillekin.

Muutamilla virkamiehillä (taas totean, että ei kaikilla) on ilmeisesti sellainen ajatus, että kun tarpeeks kauan sekoillaan, esim. vanhuspalveluiden kehittäminen (edellinen kehittämisohjelma on vuodelta 2012, siis tämä, joka kerran valtuustokaudessa tehdä ja hyväksyä pitäisi), niin loppupäässä hallitus, eikä valtuustokaan kunnolla tiedä, mitä ja mistä ihan oikeasti päättää pitäisi. Esimakua tuli viime hallituksen kokouksesta. Ja missä se onkaan se kaupunginjohtajan vastuu? http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194208-4

..

Tässä alla Käiväräisen juttu.

Viesti ei kulje ilman viejää

Salon Seudun Sanomat julkaisi 9. helmikuuta ison juttukokonaisuuden, jossa verrattiin Saloa Porvooseen ja Raumaan.
Juttujen teossa esille nousi kaksi asiaa, joissa Salo eroaa selvästi kahdesta verrokistaan: rahankäyttö ja panostus viestintään ja markkinointiin.
Porvoo on käyttänyt kolmessa vuodessa 120 miljoonaa euroa kouluihin ja päiväkoteihin päästäkseen eroon sisäilmaongelmista.
Rauma osti liki 20 miljoonalla eurolla telakan ja loi alueelle meriteollisuuspuiston. Elinkeinoelämän edellytyksiä on parannettu yhteensä yli 80 miljoonalla eurolla.
Näihin lukuihin verrattuna Salo pelasi lähinnä kolikoilla, kun se sijoitti 4,5 miljoonaa euroa Nokian tehdaskiinteistön ostaneeseen kiinteistöyhtiöön – joka sekin on ollut menestys.

Alue- ja väestökehityksen asiantuntija Timo Aro sanoi SSS:n jutussa, että kaupunkien kilpailu asukkaista, yrityksistä ja työpaikoista kiihtyy. Mieli- ja mainekuvien merkitys korostuu.
Nykyaikaiset kaupungit tekevät aktiivista markkinointia ja viestivät ulospäin positiivista sanomaa: tule meille töihin ja asumaan, meillä kelpaa.
Porvoo käy esimerkiksi. Kaupungin palkkalistoilla on 11 viestinnän ja markkinoinnin työntekijää. Määrä on kasvanut parilla ihmisellä viime vuosina.
Rauman kaupungilla on neljä kokopäiväistä viestinnän ammattilaista. Markkinointia tekee viisi ihmistä oman toimensa ohella.
Salo on kolmikon suurin kaupunki. Sen viestinnässä työskentelee yhteensä viisi ihmistä, joista yksi on määräaikainen. Kaupungin elinkeinoyhtiö Yrityssalossa ei ole yhtään päätoimista viestintä- ja markkinointi-ihmistä, eikä kaupungilla ole esimerkiksi erillistä matkailuorganisaatiota tai -yhtiötä.

Salon markkinointi oli hyvinä aikoina ”ulkoistettu” Nokialle. Kaupunki tunnettiin Nokiasta, ja yhtiö kasvatti Saloa. Oma mainostaminen oli tarpeetonta.

Kymmenen viime vuoden ajan Salon uutisointia ovat hallinneet rakennemuutos, rahapula, säästöt ja saneeraaminen. Ulkoiseen viestintään ei ole ollut paukkuja.
On selvää, etteivät ikävät asiat muutu iloisiksi hyvällä viestinnällä ja markkinoinnilla.
Yhtä selvää on, ettei Salo ole pelkkää kurjuutta ja lakkautettavia kouluja.
Esimerkiksi Saloon muuttavat ihmiset, joita on toistatuhatta vuosittain, kehuvat palveluita, pienen kaupungin näppäryyttä ja lähellä olevaa luontoa. Missä heidän tarinansa ovat?

Päättäjät ja kaupunkilaiset vaativat aika ajoin, että Salon on ryhdyttävä nostamaan markkinoinnissaan esille kaikkea hyvää, jota kaupungista löytyy. Olen samaa mieltä.
Ainakin päättäjille pitäisi olla selvää, että viestinnän ja markkinoinnin lisääminen tarkoittaa ihmisten palkkaamista ja rahanmenoa. Viesti ei kulje itsekseen, eikä kaupungin markkinointi ole talkoohommaa. Se on ammattilaisten työtä.
Ammattilaiset osaavat nostaa esiin ja levittää maailmalle esimerkiksi uusien salolaisten kehuja.
Voiko uskottavampaa mainosmiestä kaupungille toivoa?

Oli minullakin jotain sanomista tänään:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2443785?ok=comment#comments

1 kommentti .

Ystävänpäivänä 2020

Perjantai 14.2.2020 klo 9:39

Iloista tätä päivää Sinulle sivuillani kävijälle.

Tässä Sinulle hymyilevä kirje. Kopioitu vuoden 2011 ystävänpäivänä julkistetusta.Vähän lyhensin:

HYMYILEVÄ KIRJE

>>        Kun olin nuorempi, painoin
>>        muutaman kilon vähemmän.
>>        Minun ei koskaan tarvinnut
>>        vetää vatsaani sisään kun
>>        pidin päälläni tiukkaa
>>        mekkoa.
>>
>>        Mutta nyt kun olen vanhempi
>>        kehoni on vapautunut.
>>        Vyötäröni kohdalla on
>>        elastista mukavuutta.
>>        Italialaisten kenkien koko on
>>        oltava ainakin kaksi kokoa
>>        isommat, jotta jalat
>>        ylipäätänsäkään mahtuvat sisään ja
>>        sukkahousujen haaraosa jää
>>        usein polvien korkeudelle.
>>
>>        Mutta, olen myös oppinut, että
>>        ei ole mitään väliä mitä
>>        tapahtuu, miten mustalta kaikki tänään
>>        vaikuttaakin; elämä jatkaa
>>        kulkuaan ja huominen on jo
>>        parempi päivä.
>>
>>        Olen oppinut, että
>>        tapa, jolla henkilö käsittelee seuraavat
>>        kolme asiaa kertoo hänestä
>>        paljon; sateinen päivä, eksyneet
>>        matkatavarat ja sotkuun
>>        joutuneet joulukoristeet.
>>
>>        Olen oppinut, että oli
>>        suhteesi vanhempiisi
>>        mikä tahansa, tulet kaipaamaan
>>        heitä kun heitä ei enää ole.
>>
>>        Olen oppinut, että se, että
>>        hankkii rahaa ja tavaroita, ei
>>        ole sama asia kun
>>        hankkia itselleen elämä.
>>
>>        Olen oppinut, että elämä
>>        joskus antaa minulle
>>        toisenkin mahdollisuuden.
>>
>>        Olen oppinut ettei elämän
>>        läpi voi kävellä räpylä kummassakin
>>        kädessä, joskus on tilanteita
>>        jolloin pallo on heitettävä
>>        takaisin.
>>
>>        Olen oppinut, että vaikka
>>        itselläni olisi surua ja
>>        tuskaa, minun ei
>>        tarvitse aiheuttaa
>>        sitä muille.
>>
>>        Olen oppinut, että joka päivä
>>        pitäisi ojentaa kätensä
>>        jollekin toiselle henkilölle.
>>
>>        Olen oppinut, että kaikki
>>        tarvitsevat lämpimän ajatuksen
>>        ja ystävällisen taputuksen
>>        olkapäälle.
>>
>>        Olen oppinut, että minulla on
>>        vielä paljon opittavaa.
>>
>>        Olen oppinut, että ihmiset
>>        tulevat unohtamaan mitä
>>        et sanonut tai tehnyt, mutta he eivät
>>        tule ikinä unohtamaan mitä
>>        sait heidät tuntemaan.

..

Noin! Kyllä tämä varmaan miehillekin sopii! Mitä nyt sukkahousujen kanssa voi tehdä vähän tiukkaa!

Kommentoi kirjoitusta.

mitä luvattiin? mitä saadaan?

Maanantai 10.2.2020 klo 13:58

Kun tätäkin selvitystä edelleen Salo -sivustoilla esillä pidetään

Salon seudun kymmenen (10) kunnan kuntajakoselvitys

HALLINNON JA PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUS

https://www.salo.fi/attachements/2018-11-12T10-18-4770.pdf

(toki hyvä, että pidetään) niin nykykohinassa, kun vähän kaikkea esitetään lakkautettavaksi, kannattais virkamiesten ja päättäjien lukea läpi nämä lupaukset:

2.3. Palvelujen kehittämistavoitteet

Uuden kunnan palvelujen kehittämistavoitteena on:

1. Järjestää lähipalvelut kuntalaisten lähellä taajamissa ja kylissä vahvistamalla sillä tavoin näiden alueiden elinvoimaisuutta ja asumisviihtyvyyttä. Lähipalveluissa korostuvat erityisesti lasten päivähoito, perusopetus (1-6 lk.), lähikirjastot, lähiliikuntapaikat, terveyspalvelut, palveluliikenne, kotipalvelut, vanhusten kotihoito ja vanhusten palveluasuminen.

2. Järjestää keskitettävät hallintopalvelut ja suurta väestöpohjaa vaativat palvelut monipuolisesti ja laadukkaasti.

3. Vahvistaa ennaltaehkäiseviä palveluita, jotta kunnan asukkaiden hyvinvointi ja elämisen laatu sekä palveluiden kustannukset olisivat hyvässä suhteessa keskenään

--

Kylät ja taajamat. Jaa-a.

Noista eivät muutamat virkamiehemme taida kovin paljon välittää. Ovatko edes kaikissa osissa tätä isoa kaupunkiamme käyneet?

Joku tietysti toteaa nyt, että ei yli 10 vuoden takaisesta sopimuksesta tarvitse enää välittää tai että säästöjä on löydettävä, jos ei muutoin, niin palveluja vähentämällä, mutta-mutta: kyllä tätä vähentämislinjaa on vedetty koko ajan ihan kuntaliitoksen alusta lähtien.

Ainakin vanhustenhoitoa seuranneet tietävät, missä ja mitä palvelua enää jäljellä on! Jossain vaiheessa kaupunginhallitus merkkasi tuloskorttiinsa, olisko ollut vuosi 2014, että laitospaikkojemme määrä on alle maan keskiarvon. Keskiarvoa halutaan jatkossa alittaa vielä tuostakin, jos paikallislehden julkistamat tulevaisuuskuvat toteutetaan: Kukonkallio ja Hintta valmistaudutaan sulkemaan.

Ei hyvältä näytä ei! Tarttis varmaan ehdottaa, että osa tästä suurSalosta vetäis brexitit! Muurla, Pertteli, Suomusjärvi ja Kiikala voisivat ihan hyvin olla oma kokonaisuutensa!

3 kommenttia .

pehmeä, reipas ja sitkeä

Sunnuntai 9.2.2020 klo 16:13

https://www.sss.fi/2020/02/kolme-kaupunkia-porvoo-salo-ja-rauma/

Porvoo, Salo ja Rauma – miksi joku menestyy ja toinen taantuu?

Iskulauseet lupaavat hyvää ja kaunista. Unelmien Porvoo. Kun maailma ei riitä, valitse Rauma. Salo –  joka päivä parempi. Höttöä vai totta? Mitä kuuluu kolmelle keskikokoiselle rannikkokaupungille, joilla on kaikilla iso naapuri.
Salon Seudun Sanomat pyysi Porvoon, Rauman ja Salon kaupunginjohtajat matkaoppaaksi. Heille annettiin tehtäväksi esitellä kaupunkejaan kiertoajelulla.

Tulihan nuo luetuksi! Pehmeä Porvoo, Reipas Rauma ja Sitkeä Salo.

Mitä jäi mieleen?

No ainakin Rauma! Siellä valtuusto ajattelee Rauman etua ja mielipiteitä pyydetään myös asukkailta.

Ei meil vaa!  

Kaupunginjohtajamme osuus oli kuin olisi  Salo 2020, tunne elämyksellinen kaupunki  -esitettä eestaa plarannut.

Tästä kaupungista puuttuu porvoolainen ja raumalainen meininki! Sellainen tekemisen meininki. Että kuullaan ja kuunnellaan aidosti myös asukkaita. 

Kyllä imago heikoissa kantimissa on, jos raumalainenkaan ei kunnolla tiedä, missä Salo on.  

Kommentoi kirjoitusta.

pusutetta!

Lauantai 8.2.2020 klo 23:18

Tais minulla olla tänään vähän känkkäränkkä -ehtoo! Tämmöstä tekstiä lähti äsken julkisuuteen. Uuteen Suomeen meni.

Suudelmia maakuntamallille

Kokoomusedustajien mukaan hallituksen maakuntamalli tulee olemaan ”kuoleman suudelma” monille lähipalveluille.”

Nyt en muuta voi sanoa kuin että samaa mieltä olen. Melkein samaa mieltä. Ja pitänee täydentää, korjata, paikata otsaketta. Ei mitään hempeää pusuttamista! Kuoleman suudelmia minäkin tässä tarkoitan.

Isoset päättäjät ovat todellakin milloin mistäkin syystä lopettaneet kunnissa monia palvelujaan. Ikäihmisille tuputetaan kotona asumista, mutta jos liikkuminen on kehnoa, niin silloin on myös asioitten hoito. Maakuntamalli tuskin palauttaa kylille posteja ja pankkeja, sillä eivät sellaiset minun mielestäni edes kuulu maakuntien päätäntävaltaan, mutta peruspalvelut, niistä kyllä pitäisi pitää huolta. Ja tarkasti sittenkin.

Esim. Salossa  (kuntaliitos v. 2009 / 10 kuntaa yhteen), isossa ja laajalla alueella olevassa kaupungissa, on palveluja entisistä kunnista, nykyisistä kaupunginosista lopetettu, muutettu tai siirretty. Jos ei muuta syytä löydy, niin sisäilmaongelma, sen esiin nostaminen on jo jotain. Ei voi olla oikein sekään, että maalaismaisemissa asuvaa iäkästä ihmistä melkein patistetaan muuttamaan kaupungin keskustaan, jos ja kun palvelujen antaminen ja järjestäminen  hänen kotiinsa koetaan hankalaksi järjestää.    

Minä en näe mitään hyvää maakuntamallissa. En usko, että ihmisten hoitoon pääsy ja hoitaminen silloin, kun tarvis on, saataisiin koko maahan yhdenvertaisesti toimivaksi. En usko, en.

Kommentoi kirjoitusta.

"kyläkoulun opettaja"

Lauantai 8.2.2020 klo 13:45

Kyläkoulun opettaja puhuu suunsa puhtaaksi! Vai niin, sanon minä. Paikallislehden tätä mieltä -palstalle tänään tupsahtanut kirjoitus on saanut uutisjulkisuutta ihan jo lehden kolmossivulla.

Piti oikein googlettaa, jotta löytää nämä ohjeet: Ihan viimeisenä lukee tämmöstä: 5. Yleisölle varattujen palstojen ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä tiedotusvälineiden verkkosivuilla.

Nyt ei ole kyse yksistään verkkosivusta, vaan on kyse painetusta lehdestä. Nimetön kirjoittaja ja sellaisen tätä mieltä – kirjoitus lyödään kuin faktana eteemme. Ihan kuin olisi joku ISOkin uutinen. Ei voi olla totta! Huhhuh.

Koulun pieni koko ja opetuksen laatu eivät tämän nimimerkin takaa huutelevan AsianTuntijan mielestä ole läheskään aina lapselle se paras oppimisympäristö. Nooh, on tuossa sentään käytetty sana läheskään.

Uskoisin, että se, haluavatko vanhemmat lapsilleen ison tai pienen koulun, on varmaan perheissä perusteellisesti läpi käyty ja keskusteltu jo siinä vaiheessa, kun mahdollista muuttoa paikkakunnalle on harkittu ja harkitaan. Ne, jotka haluavat lapsensa isoon kouluun, yrittävät muuttaa ison koulun lähelle ja jos eivät ison koulun lähelle pääse, valmistautuvat siihen, että jos iso koulu on heidän mielestään parempi kuin pieni ja jos bussit eivät sopivasti kulje, niin he sitten kuljettavat lapsensa ihan itse.

Olen kuullut, miksvarten joku joskus saa nimimerkillä kirjoituksensa tätä mieltä -palstalle, mutta nyt oli ja on aihe, että jos ei nimellään ole voinut kirjoittaa, niin lehden toimituksen olisi pitänyt työntää po. kirjoitus suoraan silppuriin!

4 kommenttia .

omia polkuja

Perjantai 7.2.2020 klo 13:37

Vehmaan kunnan väestörakenne kulkee täysin omia polkujaan.

Niin se kulkee Salossakin, mutta meillä se vähenee. Vähenee, vähenee, mutta ei meillä sellaiselle korvia lopsauteta. Ei meillä kaupunkiin muuttamishoukuttimia keksitä. Meillä hoetaan koulujen ja päiväkotien sulkemisten nimiin. Että siitä sitä säästöä syntyy! En usko, en.

Koko kokonaisuus tässä laskea pitäisi ja ottaa suurennuslasin alle. Mitä maksaa lopetettavien kohteiden oppilaiden kuljetukset, millaisiksi muodostuvat matka-ajat, miten järjestetään ruokailut jne.?

Miksei tiloja voisi käyttää myös monitoimitiloina? Päivällä lapset, illemmalla aikuiset. Kyläalueen vanhuksille koulu voisi olla ruokapaikka, olisi edes kouluaikoina. Ja kyllä heillekin nyt jotain yhdessä tekemis- ja kokoontumispaikkaa tulisi tarjota. Mutku ei. Ei meillä!

Omia tiloja on kova tarve hylätä ja hävittää, mutta sitten toisaalla hankitaan ja on hankittu tiloja ulkopuolisilta, esim. nuorten paikka Steissi tai vanhusten hoitopaikka Vuorela, paikkaa, jota esim. tark.ltk arvioi:  

Perniöstä vapautuneisiin tiloihin on perustettu dementikoille tarkoitettu tehostetun asumispalvelun yksikkö, jolla on voitu vähentää myös palveluihin pääsyn odotusaikoja. Vuoden 2018 alkuvuodesta todettiin kuitenkin tiloissa sisäilmaongelmia, joiden vuoksi toimintoja ollaan uudelleen sijoittamassa. Tästä aiheutuu tarpeettomia kustannuksia kaupungille ja rasitusta asukkaille, jotka olisi voitu välttää tilojen etukäteen arvioinnilla

Uskelan koulun pihaa remontteerattiin. Pakko ihmetellä, jotta millä tulevaisuusennusteella tuokin toteutettiin, kun ykskaks todetaan, jotta itse koulu on käyttäkelvoton.  

hallitus 29.4.2019/ 177 §: Uskelan koulun Kavilankadun yksikön tilanteesta Uskelan koulun Kavilankadun yksikön kantavien rakenteiden tarkastelu aloitettiin koulun sisäilmatutkimuksen seurauksena syksyllä 2017. Tällöin havaittiin runsaasti halkeamia rakennuksen kantavissa rakenteissa.

Tarkastuslautakunnan arviointeihin virkamiehet, eivät joka kerta päättäjätkään sen kummemmin reagoi. Hyvä, jos edes läpi lukevat.Tällaista löytyy tark.ltk:n arviointikertomuksessa vuodelta 2018:

Kaupungin tulee vastaisuudessa huomioida koulu- ja päiväkotikiinteistöjen muutostilanteissa avoin keskustelu kuntalaisten kanssa. Esimerkkinä tästä on Hajalan päiväkodin sulkemiseen liittyvä asiakokonaisuus, joka sai julkisuudessa paljon huomiota myös valtakunnallisesti.

Tulee vastaisuudessa! Niinpä niin! Avointa keskustelua, avointa kuulemista ja avointa kuuntelemista!

"Kosk mahta semmost olla ja tulla?" Nooh, jos ennustaisin: tällä loppuvaltuustokaudella sellaista ei ainakaan tule tapahtumaan! 

Kommentoi kirjoitusta.

kaukolasit kadoksissa!

Keskiviikko 5.2.2020 klo 16:16

Ei katteeks käy Salo -cityn päättäjäsakkia. Ei hallitusta eikä valtuustoa.

Uusia asukkaita toivotaan ja halutaan, mutta missä ovat ne todelliset vetovoima- ja pitovoimatekijät? Tunnin junan tohkaamisesta siihen ei ole. Se ei vedä eikä se pidä, mutta rahaa kyllä palaa. 

Lapsiperheille pitäisi taata turvallinen olo siihen, että he uskaltavat tänne muuttaa. Nyt sellaista ei tarjota. Päinvastoin. Kyläkoulujen Salo olisi sitä jotain. Miksei se käy?

Jos joku perustaa yrityksen, niin eihän sekään heti mikään rahalähde ole. Menoja siinä ensalkuun on. Ei saisi tuijottaa asioita niin lyhytnäköisesti kuin mitä esim. kaupunginjohtaja nyt tekee! Nyt jos koskaan tarvitaan kunnolliset kaukolasit!

Tässä paikallislehdestä kaapattua infoa: 

Näin äänet jakautuivat, kun opetuslautakunta äänesti Salon kouluista ja päiväkodeista

https://www.sss.fi/2020/02/lautakunnan-puheenjohtaja-jai-vahemmistoon-lakkautusaanestyksissa-nain-kouluista-ja-paivakodeista-aanestettiin/

Salon opetuslautakunta päätti tiistai-iltaisessa kokouksessaan torpata valtaosan apulaiskaupunginjohtajan esittämistä koulujen sulkemisista.

Lisäksi lautakunta päätti, että Salon koulujen vähimmäisoppilasmääräksi asetetaan 42 esitetyn 48:n sijaan. Teijon koulun osalta päätettiin, ettei raja koske sitä.

Kokouksessa olivat läsnä: Viitanen Annika (kok.), lautakunnan puheenjohtaja, Eeva Hannu (sd.), Paukkeri Mika (kesk.), Bonn Marianne (vihr.), Haavisto Sabina (ps.), Jokinen Kirsi-Maria (sd.), Laaksonen Annina (kok.), Leppähaara Marja (kesk.), Nummila Mika (vihr.), Olkinuora Antti (ps.), Raitanen Toni (sd.), Savela-Kirjonen Annikka (kesk.), Väistö Janne (kok.).

Inna esittää Salon hallitukselle kyläkoulujen lakkauttamista

https://www.sss.fi/2020/02/inna-esittaa-salon-hallitukselle-kylakoulujen-lakkauttamista/

Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna esittää kaupunginhallitukselle koulujen lakkautuslistaa, jonka opetuslautakunta suurimmaksi osaksi tyrmäsi tiistaina. Lautakunnan kanta ei vaikuta kaupunginjohtajan esitykseen.

Kaupunginhallitus vastaa kunnan taloudesta, ja minä teen vastuullisen esityksen, joka antaa päättäjille mahdollisuuden korjata taloutta, sanoo Inna.

--

https://www.sss.fi/2019/12/salon-paattajilla-riittaakouluesityksissa-pureskeltavaa/

Salon päättäjillä riittää kouluesityksissä pureskeltavaa

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/12/13/32575

Salo -city ja sen koulut

Kommentoi kirjoitusta.

jäte

Tiistai 4.2.2020 klo 14:36

Tämä ei pitänyt olla alunperin mun tämänpäiväinen aiheeni, mutta kui nyt nousikin aiheeksi! Ja kun nousi, niin ajattelin ääneen! Julkisuutta enemmänkin kuin Salon seudulle!

Tapellaanpa jätteistä!

Kun keräävä taho, Salon Hyötykäyttö, ei ole kuljettanut jätteitä heille, vaan Kajaanin Romu Oy:lle kierrätettäväksi, niin tästä on aiheutunut rahallista menetystä LSJH:lle. Niin Heikkilä on laskenut ja antaa ymmärtää, että Salon Hyöytykäyttö on toiminut väärin!

En ole LSJH:n omaisuusohjeistuksiin perehtynyt, enkä edes yritä, mutta kyllä tällainen saivartelu tuntuu todella kummalliselta: ”Metallijätteestä pienmetallit kuten vanhat kattilat on luokiteltu LSJH:n omaisuudeksi. Säilyketölkit ja muut metallipakkaukset ovat puolestaan tuottajien omaisuutta.”

Nii. Että seuravan kerran, kun menen ”Rismaan” (lempparinimi Prismalle) ja ostan uuden kattilan, niin minun pitänee tsekata kattilan kyljestä joku lappunen, jossa lukee, mihin se viedään, kun siitä tulee roskiin hylättävä! Tai pitääkö minun mennä LSJH:n sivuille hakemaan ohjetta, miten pitää toimia, kun kattilani tai paistinpannuni on entinen? Ettei vaan ”sakkoja” tai muuta huomautusta mahdollisesta väärästä menettelystä tulisi!

Kommentoi kirjoitusta.

US -blogi

Lauantai 1.2.2020 klo 15:10

Nonnih! Jatkoa äskeiseen. Yleensä motkotan Salo -cityn touhuista, mutta nyt on pakko olla välillä vähän tyytyväinenkin. Tämmöstä tekstiä tuuppasin Uuteen Suomeen:

Havainnointipalvelua ikäihmisille

Tässä on just sellaista, jota olen ”saappa jalkka ja menoks” toiveena ja tarpeena joskus esittänytkin. Että miksei olisi jotain muutakin kuin turvaranneke?

Nyt Salon kaupunki ja Caruna tarjoavat sitä muuta. Täällä ikäihmisille tarjotaan kahden vuoden pilottijaksona ilmaista havainnointijärjestelmää, palvelua ikäihmisille ja heidän omaisilleen.

Miksei joku alkaisi tehtailla myös esim. helposti jalkaan sujautettavia jalkineita, joiden varressa on tuollainen liikkumisen tunnistin? Esim. maalaismaisemissa asuvilla, päivittäin vähintään postilaatikolla ja takaisin tupaansa liikkuvilla ikäihmisillä voisi sellaiset ”pieksut” olla ja silloin ikäihmisen omainen tai kotipalvelu saisi vähintään kerran päivässä tietää, mitä vanhukselle kuuluu.

Voisi noita tunnistimia varmaan muuhunkin liittää. Ehkä turvarannekkeen tapainen rannerengas, sellainen IkäIhmisen PolarLoop. Puhelinkin saattaisi käydä, jos vanhus sellaista vielä päivittäin käyttää.

Tämäntyyppiset seurannat olisivat, jos ei muuta, niin ainakin inhimillisempiä kuin että vanhuksen makuuhuoneen katon rajassa keikkuisi seurantakamera. Sellaiseenkin kyllä joku päivä tullaan päätymään, sillä ei meillä tulevaisuudessa hoitajia mihinkään riitä, ei laitoksiin eikä kotipalveluun! 

 

Kommentoi kirjoitusta.

uutta palvelua ikäihmisille

Lauantai 1.2.2020 klo 13:40

Pitääpä kopioida koko juttu tähän, jotta jos jollain ei Salon Seudun Sanomia tule, näkee tästä, mitä on tulossa. Viimeisimmässä Salon kaupunkitiedotteessa tästä on myös tietoa, joten toivon, että nettittömät ikäihmiset löytävät tämän:

Salossa pilotoidaan uutta palvelua ikäihmisille ja heidän omaisilleen

https://www.sss.fi/2020/01/salossa-pilotoidaan-uutta-palvelua-ikaihmisille-ja-heidan-omaisilleen/

Salon kaupunki ja Caruna tarjoavat ikäihmisille ja heidän läheisilleen kahden vuoden pilottijaksolle ilmaista Howz-havainnointipalvelujärjestelmää.
– Howz sopii ikäihmisille ennen varsinaista kotihoidon asiakkuutta. Loppukäyttäjä on ikäihminen, joka antaa käyttöoikeudet lähiomaiselleen, joka pystyy helposti seuraamaan, että ikäihminen liikkuu ja toimii kodissaan normaalisti, Carunan Leena Lehti-Stenholm Carunasta kertoo.

Kyse on brittiläisen Intelesant-yrityksen tuottama palvelu, joka kertoo, miten arkirutiinit yksin asuvan ikäihmisen kotona sujuvat.
Caruna tuo palvelun Suomeen, koska vastaavaa ei ole vielä Suomessa tarjolla. Vastaava tuote on otettu käyttöön muun muassa Electricite de Francen asiakkailla.
– Caruna haluaa mahdollistaa asiakkailleen uusia digitaalisia ratkaisuja. Vanhusten huoltoon kaivataan ratkaisuja, jotta saadaan tietoa, että yksin asuvien ikäihmisten kotona on normaalia liikehtimistä ja toimintaa päivittäin, Lehti-Stenholm sanoo.

Yhdessä Salon kaupungin kanssa nyt toteutetaan kahden vuoden pituinen pilottijakso, johon pääsee mukaan 20 ensimmäistä pilottiin soveltuvaa ilmoittautunutta.

Salon kaupungin ja Carunan toteuttama pilottijakso on käyttäjille ilmainen. Intelesant-yritys markkinoi tuotetta kotisivuillaan 149 punnan eli 187 euron ostohintaan ja yhdeksän eli 11,30 euron kuukausihintaan.
Palvelun kaupallinen sovellus ei ole vielä Suomessa markkinoilla.

Howz-havainnointipalvelu perustuu peruspakettiin kuuluvaan liiketunnistimiin ja sensoreihin sekä keskusyksikköön, jotka asennetaan asiakkaan kotiin. Keskusyksikkö on keskeinen osa järjestelmää, sillä se lähettää internetin välityksellä sensoreiden tietoa Howzille. Se kytketään reitittimeen nettikaapelilla. Peruspaketti sisältää kolme sensoria, yksi ovelle, yksi liikkeen seurantaan ja yksi älypistoke, joka kertoo esimerkiksi kahvinkeittimen tai jonkun muun laitteen päälläolosta.

Järjestelmä ei toimi kodin seinien ulkopuolella.
Lisätietoa Salossa alkavasta kokeilujaksosta löytyy Salon kaupungin nettisivuilta (www.salo.fi/56009.aspx).

 

1 kommentti .

oikeusasiamiehen ratkaisu

Perjantai 31.1.2020 klo 19:36

Nähty, kuultu ja koettu:

Salon virkamiehet, päättäjät hallituksessa, lautakunnissa ja valtuustossa eivät edelleenkään taida ymmärtää tai välittää siitä, että esteettömyys on muutakin kuin vain sana.

Olen kuullut, että ei tässäkään esille nostettuja puutteita ole korjattu. 

 

https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratkaisut/-/eoar/2657/2019

Salon kaupunki:

Äänestysalue 013 Suomusjärvi, Suomusjärven kirjasto, Kitulantie 1, Suomusjärvi

Äänestyspaikkana oli Suomusjärven kirjasto. Pysäköintipaikoilta oli viitoitettu opastus äänestyspaikalle. Kirjaston pihalla ei ollut merkittyä invapysäköintipaikkaa. Asfaltoitu piha-alue oli melko tasainen ja sillä oli helppo liikkua. Sisäänkäynnin yhteyteen oli rakennettu kiinteärakenteinen puinen luiska, jonka kaltevuus oli 4 astetta (7 prosenttia).

Ulko-oven kynnys oli korkeahko ja vaikea liikkumisen apuvälineitä käyttävälle. Ensimmäinen kynnys oli noin 4 cm korkea ja nousi portaittain vielä muutaman sentin. Kuten edellä on todettu, rakennuksen esteettömyydestä annetun valtioneuvoston asetuksen, joka koskee luvanvaraista uudis- ja korjausrakentamista, 4 §:n 3 momentin mukaan kynnys tai tasoero saa olla enintään 20 millimetriä korkea, ja kynnys on muotoiltava siten, että sen voi helposti ylittää pyörätuolilla ja pyörillä varustetulla kävelytelineellä

Äänestyspaikalla oli yksi nimetty vaaliavustaja. Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan avustamistapahtumia ei ole ollut. Mahdollisuus oli myös käyttää omaa avustajaa, mutta tällaista tarvetta ei ole ollut eurovaaleissa. Saadun tiedon mukaan avustajan käytöstä tehtäisiin merkintä vaalipöytäkirjaan.

Äänestyspaikalla tavallinen äänestyskoppi oli muokattu liikkumis- ja toimimisesteisille äänestäjille sopivammaksi. Koppiin oli lisätty lisävarusteena matalammalle sijoitettu kirjoitusalusta ja myös kopin sivuilla näkösuojana olevaa vanerilevyä oli jatkettu alaspäin. Kopissa ei ollut lisävaloja, mutta valaistus oli riittävä. Tarkastajat havaitsivat, että äänestyskoppi saattoi olla hieman liian kapea, jos äänestäjä käyttää sähköpyörätuolia. Kopin leveys jäi alle oikeusministeriön ohjeen liitteessä mainitun 80 cm.

Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan äänestyskopit oli sijoiteltu siten, että kirjaston tiloissa oleva kameravalvonta ei vaarantanut vaalisalaisuuden toteutumista.

Kuva 16. Äänestyskoppi liikuntaesteisille

Äänestyspaikalla oli saatavilla suurennuslasi heikkonäköisiä äänestäjiä varten. Äänestyspaikalla oli istuimia levähtämistä varten tarkoitettu tuoli. Äänestyspaikka oli ilmapiiriltään rauhallinen, vaikka äänestystila oli melko ahdas. Äänestyspaikalla ei ollut inva-wc:tä. Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan äänestäjät olivat pitäneet myönteisenä sitä, että Suomusjärvellä on oma äänestyspaikka vaalipäivänä, eikä äänestäjien tarvitse lähteä omalta kylältä pidemmälle äänestämään.

--

Tuo tuossa edellä on sentään oikeusasiamiehen ratkaisu!!! 

--

Minä olen esteettömyytta nostanut esille monet kerrat, tässä muutama

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/03/06/23699

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/08/10/25855

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2017/12/13/22207

https://www.salo.fi/attachements/2018-10-23T08-04-1470.pdf

Tuorein puute pukkaa vastaan vanhuspalveluiden kehittämisohjelmassa, ohjelmassa, johon sai luonnosvaiheessa antaa kommentteja (huom. nekin vain netin kautta), mutta joita kommentteja (kai niitä muutkin antoi kuin minä) ei ilmeisestikään ole haluttu näyttää kaupunkilaisille, eihän sote -päätöksen liitteinä näy uhkaa vanhustenhoitolaitosten lakkautuksistakaan. Ei se paikallislehden tehtävä ole. Minun yksi kommenttini luonnosvaiheessa oli esteettömyydestä:

Muutoin: esteettömyys on tässä kehittämisohjelmassa täysin unohdettu!! Löytyykö edes yksittäisenä sanana?  

--

Vanhuspalveluiden ohjelmasta on paljon paljon muutakin huomautettavaa, mutta siitä jatkossa joku päivä. Huolimatta siitä, että ohjelma on x) nyt hallituksen esityslistalla, kantelun ainekset eduskunnan oikeusasiamiehelle ovat edelleenkin olemassa!!! Vanhuspalveluiden ohjelman kanssa ei ole siten edetty, mitä hyvä hallintotapa edellyttää. 

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/web/selkosuomi/mita-on-hyva-hallinto-

--

x) https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2020/01/22/33002

2 kommenttia .

juhlaa, jännitystä ja sokkoilua

Torstai 30.1.2020 klo 23:56

Nonnih, eivät nämä äskeiseen loppuneet, nämä mun menemiset ja tulemiset, paikasta toiseen siirtymiset.

Lauantaina oli nuorimman lapsenlapsen (heitä on jo viisi) 1 -vuotispäivät Helsingissä. PikkuNeiti oli yhtä hymyä vaan. Kovin äkkiä nuo pikkuiset kasvavat. Kuinka kasvavatkin, kun minä itse en koe muuttuneeni mikskään. Mitä nyt polvet välillä kiukuttelevat. 

Sitten tuli sunnuntai. Oli kyllä viikon karsein päivä: Salon Teatteri ja Mustapukuinen nainen.

Ei ollut tästäkään minulla mitään etukäteismielikuvaa, ei ajatusta, että mitä siinä oikein tapahtuisi, mutta onneks ei ollut. Siinä sit istuin etupenkilllä ja jännitin, mitä tuleman piti. Olihan se kauhean kamalaa. Täydellisen huikea esitys. 

Näyttämöllä oli parituntisen aikana vain kaksi näyttelijää, kaksi osaavaa miestä: Mikko Rosendahl ja Jerry Sarlin. He todella osasivat roolinsa, he osasivat pitää katsojansa (sali oli täys) koko esityksen ajan kuin pihdeissä, sellaisissa jännityksen pihdeissä. Ja kun siihen sitten välillä viuhahti jostain äkkiä ja yllättäen mustapukuinen, niin kyllä vilunväreet niskaa pitkin kipittivät. Vähän tuntuu vieläkin. Huhhuh!

Jos jännitystä elämääsi kaipaat, niin suosittelen. Vielä on muutama esitys!

Tiistaina oli sokkomatka -päivä. Se on semmonen, olen varmaan kertonutkin, että hypätään aamulla bussiin ja vain kuski tietää, mihin päivän aikana mennään. 65 rahalla pääsee vaik mihin!

Viime tiistaina reitti oli Turkuun päin. Ensin Tuorlan majataloon aamukahville, sitten Turkuun merimuseoon, sitten Rymättylään Ravintola Pohjakulmaan lounaalle, sieltä takaisin Turkuun ja bussiin nousi TurkuOpas, joka selitti Turusta vaikka mitä. Kakolanmäelläkin käytiin ja Funikulaarin kyydissä huristeltiin. Huom. alas menin kyydillä, mutta kävellen nousin takaisin ylös. Päivän päätti kaffeet ja pullat Paimiossa Cafe Astassa. 

Jos edellä suosittelin teatterijännitystä, niin kyllä minä näitä sokkomatkojakin suosittelen. Kaikki kohteet, joissa olen mukana ollut, ovat olleet todella todella mielenkiintoisia ja kaikki sellaisia, että en kyllä yksikseni olisi yhden päivän aikana autolla niihin ajellut, saatikka, että olisin kaikkia paikkoja edes osannut visiittikohteiksi valita. 

Kommentoi kirjoitusta.

Pimeästä metsästä Veturitalliin

Torstai 30.1.2020 klo 23:16

Viime viikon torstaina kävin Salon lukiolla katsomassa koulun opiskelijoiden musiikkiteatteriprojektin. Musikaali oli. Oikein semmonen Broadway -juttu. New Yorkissa sitä esitetty on.

Nimen, Pimeä metsä, perusteella odotin, että kyllä siellä varmaan jonkunsortin seikkailua olisi, että oppilaat laulaisivat ja tanssisivat ja että musiikkipuoli olisi elävää, muttamutta: se mitä se sit loppujen lopuksi oli, oli pienoinen yllätys.

Klassinen musiikki ja lauluosuuksien siihen taivuttaminen ei varmaan mikään helppo juttu ole ollut, mutta kyllä nuoret siitä, sekä soittajat että lauluosuuksissa näyttelevät aika sujuvasti suoriutuivat. Töitä olivat tehneet. Paljon. Lavastukseen oli satsattu. Tanssiosuudet sujuivat hyvin. Puvustuskin oli hyvä, mutta en minä muutoin tästä ihmeemmin tykännyt. Juonesta en tiennyt mitään etukäteen, joten satuklassikkojen, mitä noita nyt meikäläinenkin muistaa: Punahilkka, Tuhkimo ja Tähkäpää, niiden sekoittaminen toinen toisiinsa siten kuin tässä esityksessä sekoteltiin, se oli se, joka ei ollut mun juttu. Erikoinen oli.

Jos jonkun näyttelijän esille nostaisin, niin ilkeää äitipuolta näyttelevä osasi olla just sitä, mitä hänen pitikin olla.

Perjantaina oli edessä toinen erikoisuus: Veturitallin uusimman näyttelyn avajaiset: Taiteilija Tommi Toija ja hänen hahmonsa. Erikoista sielläkin. Toijan ilmekkäitä hahmoja on "tupa täys". Ne olivat mun silmissäni sellaisia jotenkin rampoja, omalla tavallaan humoristisia, osasta ajattelin, että huhhuh ovat kuin pahan teosta karanneita. Toijan akvarelleista tykkäsin.

Lukiolaisten esitystä et enää näe, mutta Veturitalliin voit mennä 5.4.2020 saakka. Suosittelen.

Kommentoi kirjoitusta.

kuva kertoo tai sitten ei

Perjantai 24.1.2020 klo 12:01

Väkiluvun lasku jatkui Salossa – yksi kuva näyttää, miksi kouluverkosta puhutaan

https://www.sss.fi/2020/01/vakiluvun-lasku-jatkui-salossa-yksi-kuva-nayttaa-miksi-kouluverkosta-puhutaan/

Salolaisia oli viime vuoden lopulla 51 850. Luku on Tilastokeskuksen ennakkotieto, ja se saattaa vielä muuttua hieman. Viime vuoden aikana salolaisten määrä putosi 471 henkilöllä. Pudotus on pienempi kuin kahtena edeltävänä vuonna. ällä hetkellä salolaisia on yhtä paljon kuin Salon liitoskunnissa oli yhteensä asukkaita vuonna 1998. Tuolloin väkiluku oli kasvussa.

Kuva kertoo. Kertoo, kertoo, että väkiluku laskee, mutta laskee se muuallakin maassa. Kyläkoulujen Salo olisi hyvä houkutin, mutta ei meillä. Ei meillä sellaisia ajatella, meillä halutaan ajatella ihan jotain muuta. Kaupunginjohtaja esittää (tämä on paikallislehden sivulta) : lestä city tarttee houkuttimia ja kyläkoulujen Salo olisi just sellaiseen sopiva.nna, n kaupunginjohtaja

"Työpaikat, työpaikat, työpaikat. Vetovoima tulee ja kertaantuu työpaikkojen kautta, ja elinkeinoelämä nostaa "Työpaikat, työpaikat, työpaikat. Vetovoima tulee ja kertaantuu työpaikkojen kautta, ja elinkeinoelämä nostaa kaupungin kantokyvyn. Järkevällä kehittämistoiminnalla kaupunki voi vaikuttaa tähän asiaan."

No mitä se järkevä kehittämistoiminta sitten on? Minun mielestäni yks on se, että kaupunki tarttee houkuttimia, muutakin kuin työpaikat. Eivät kaikki tänne siksvarten muuta, että tässä kaupungissa olisi työpaikka. Muuttoa ajattelevat lapsiperheet odottavat ensisijaisesti sitä, että koti ja  varhaiskasvatuksen  sekä  perusopetuksen palvelut ja paikat ovat lyhyehkön ja turvallisen matkan päässä toisistaan. Nyt ei sellaista näköpiirissä ole, kun koulujen lakkautuksia halutaan.

Näitä ihmettelee moni muukin kuin minä: 1. Mihin tunnin junaa tarvitaan, jos kaikki työpaikat tässä cityssä olisivat? ja  2. Miksvarten kaupunginjohtaja ei itse asu Salossa? Eikös yks peruste Turussa pysymiseen ollut se, että muu perhe halusi jäädä Turkuun. Ettei vaan tarkoittaisi sitä, että lasten koulu- ym. tekijöillä on ollut oma tärkeä merkityksensä, mutta se sama ajatusmalli ei sitten saisi olla ok salolaisille tänne muuttoa aikoville tai täältä pois haluaville!

Minä en tykkää, en sit tippaakaan siitä, että yhtäällä puhutaan yhtä ja toisaalla tehdän tehdään toista. Enkä ole yksin tämän ajatukseni kanssa!

Tässä tämän päiväinen tätä mieltä -motkotukseni: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2440750

Otsakkeen on taas osuvasti keksinyt lehden toimitus. Kiitos siitä!

4 kommenttia .

tämäkin viel

Keskiviikko 22.1.2020 klo 16:30

Sitten tämä asia: Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo  ja päätös, josta olen julkisesti motkottanut:

Päätös: Apulaiskaupunginjohtaja muutti päätösehdotustaan seuraavasti: Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Vanhuspalveluiden kehittämisohjelman, Ikäystävällinen Salo ja edellyttää että ohjelman johtopäätösosoissa todettuja toimenpiteitä aletaan valmistella alkuvuoden 2020 aikana. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi apulaiskaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen.

Tämä oli tätä mieltä -juttuna:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2439485#album_selector

Kyllä minulle on nyt sellaista postia, viestiä tullut (apulaiskaupunginjohtajalta sain), että asia viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn 3.2.2020 ja sen jälkeen helmikuun kaupunginvaltuuston kokoukseen.

--

Nooh, tarkkana tarttee vieläkin olla. Tuo, että hallitus käsittelee, sitten valtuusto, kyllä se olisi tarvinnut mainita, todeta, jo joulukuisessa päätöksessä!!!

Ja jos oppimisympäristöselvitys on tätä luokkaa, liitteineen kaikkineen, niin eikös vanhustenhoidon tulevaisuudesta päättäminen tarttis olla samaa tasoa? Missä on kaikki mahdolliset liitteet, lausunnot, mahdolliset eriävät mielipiteet, kommentit sun muut? Ei ole paikallislehden tehtävä onkia esille esim. vanhustenhoitolaitosten lakkautuslistoja!

Vanhusneuvostonkin tarttis jotain asiasta sanoa!!!!

Kommentoi kirjoitusta.

mielipiteen esittäminen

Keskiviikko 22.1.2020 klo 15:51


Mielipiteen esittäminen

Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat esittää arviointiohjelmasta kirjallisen mielipiteensä viimeistään 20.1.2020 mennessä. Viitteeksi tulee laittaa Dnro UUDELY/13887/2018.

https://www.ymparisto.fi/helsinkiturkujunayhteysYVA

Minä esitin.

Viimeisen päivän melkein viimeisinä tunteina sain oman motkotukseni lähtemään. Vaara oli, että se ei lähde mihinkään, sillä hotmail -postini kiukutteli melkein koko päivän, siis 20.1.2020 , enkä päässyt tästä tuohon. Sitten kun postin vihdoin viimein toimimaan sain, niin ei siinä enää niin hirveesti jäänyt miettimään, että onko tässä allaolevassa ihan kaikki, mitä mielessä olisi, puuttuuko jotain ja jos, niin mitä.

Ihan alusta puuttuu yksi sana. Se on Luvataan ja piti olla ennen tätä: "Helsinki–Turku -yhteysvälillä on strateginen merkitys Suomen liikennejärjestelmässä, sillä se yhdistää maan suurimman ja maan kolmanneksi suurimman kaupunkiseudun. Nopea junayhteys kaupunkien välillä tulee toteutuessaan palvelemaan laajaa joukkoa ihmisiä. Samalla hanke tukee radan varren kaupunkien ja kuntien maankäyttöä.", mutta nou hätä, eiköhän tuossa nyt taas jotain ole. Ei ole ensimmäinen kerta, kun väyläviraston hanketta ihmettelen ja moitin. 

Toivottavasti jätettyihin mielipiteisiin ei suhtauduta siten kuin näyttää nyt käyvän salolaisessa koulujen tulevaisuus - kuulemisissa. Kaupunkilaiset saavat sanoa sanottavansa, heitä olevinas kuullaan, mutta koulujen "tappolistaa" puolustavat taitavat istua korvatulpat korvissaan.

https://www.sss.fi/2020/01/salon-koulukeskustelussa-ollaan-vahvasti-vastakkain/

https://www.sss.fi/2020/01/salon-kylien-puolustaminen-jatkui-toisessa-kuulemistilaisuudessa/

Uusia asukkaita ja etenkin lapsiperheitä tähän cityyn saadaan vain, jos mahdollistetaan kuntaliitosSalon entisiin kuntiin, niiden kylille toimivat palvelut. Kannattais muistaa, mitä on luvattu:

https://www.salo.fi/attachements/2018-11-12T10-18-4770.pdf

Uuden kunnan visio on seuraava: Salo on 2010-luvulla kymmenen kunnan taitavasti yhdistynyt, kehittyvä viherkaupunki, jossa luova teknologia, rikas kulttuuri ja vireä maaseutu kohtaavat ja jossa eri-ikäisten ihmisten on hyvä elää, opiskella, tehdä työtä ja harrastaa.

On tyhmää parkua, sitä, että lapsimäärä vähenee ja siksvarten tarttee pieniin kouluihin teipata ulko-ovelle "toiminta lopetetaan" -lappusia. Vähenee se lapsimäärä muuallakin. Minun mielestäni Salo -city tarttee houkuttimia ja kyläkoulujen Salo olisi tällaiseen just sopiva. Jos kouluja lakkautetaan ja väki entisestään vähenee, niin kyllä tunnin junaa -fanittavienkin tarttis huolestua! Saloa isosemmat päättäjät Turussa ja Helsingissä voivat tulevaisuudessa todeta, että miks sitä Saloon pitäisi lainkaan pysähtyä, eihän siellä enää koht asukkaitakaan ole! 

Tässä Helsinki - Turku , nopea junayhteys -hankkeeseen jättämäni posti:

Lähettäjä: Marjatta Halkilahti
Lähetetty: maanantai 20. tammikuuta 2020 19.36
Vastaanottaja: kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi
Aihe: Dnro UUDELY/13887/2018.

 

"Helsinki–Turku -yhteysvälillä on strateginen merkitys Suomen liikennejärjestelmässä, sillä se yhdistää maan suurimman ja maan kolmanneksi suurimman kaupunkiseudun. Nopea junayhteys kaupunkien välillä tulee toteutuessaan palvelemaan laajaa joukkoa ihmisiä. Samalla hanke tukee radan varren kaupunkien ja kuntien maankäyttöä." 

..ja todetaan:  

Hankkeesta vastaavan on oltava selvillä hankkeensa ympäristövaikutuksista.

Helsinki - Turku, nopea junayhteys -hankkeesta saa esittää kirjallisen mielipiteen.

Minä esitän kaksi.

  1. Strateginen merkitys tulee Salon kaupungille olemaan olematon. 

On moneen kertaan tullut esille myös se, että nopea yhteys tulee toimimaan vain Turun ja Helsingin välillä. Salossa ei pysähdytä, eikä Muurlassa, eikä Suomusjärvellä. 

"Näiden taajamien (tarkoitetaan Muurlaa ja Suomusjärveä) väestöpohja ei kuitenkaan nykysuunnitelmilla tule mahdollistamaan kaukojunien asemapaikkoja tai paikallisjunien liikennettä." 

https://www.salo.fi/attachements/2018-06-18T12-21-5070.pdf

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/02/27/28981

 2. Hankkeesta vastaava ei ole "kartalla" ympäristövaikutusten suhteen, eikä ilmeisesti välitä siitä, millaiseen maastoon rataa linjataan. Eihän siitä välitä edes Salon kaupunki.

Laitan liitteksi kuvan x), joka kertonee millaiseen maastoon sitä esim. Muurlassa yritetään. Maasto on samantapaista kuin on Mahtinaisentien molemmin puolin oleva pelto. Po. tietä päivittäin käyttävä tietää, kuinka huojuva tie parhaillaankin on, eikä siihen mitään parannusta ole odotettavissa. Ei sitä uskaltanut vuonna 2017 luvata edes kaupunginjohtaja. 

 

https://www.salo.fi/attachements/2017-12-20T07-43-1070.pdf

Hankkeesta vastaavalle suosittelen tutustumista tämän linkin takaa löytyviin juttuihin:

https://tunninjunatuhoaa.blogspot.com/

Marjatta Halkilahti

Riihenperäntie 47

25 130 Muurla

 

--

x) Kuva ei tässä näy, mutta moni lukijoistani on facebookilainen. sieltä sen löytää. Tässä alueen talvinen maisema ja kyllä ajateltu ratalinjaus tätäkin maisemaa halkaisee:  https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/481666

Kommentoi kirjoitusta.

koulut koulut

Sunnuntai 19.1.2020 klo 14:11

Tänään tällaista: Kärkeen kyläkoulujen Salo

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2440142

Otsake lehden toimituksen. Kiitos siitä.

Äsken lähti jo kirjoitus numero seuraava. Kouluista sekin. Sitten palaan takaisin vanhusten asioihin. Hyvää päivän jatkoa lukijoille!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »