Uusimmat kuvat

kuva kertoo tai sitten ei

Perjantai 24.1.2020 klo 12:01

Väkiluvun lasku jatkui Salossa – yksi kuva näyttää, miksi kouluverkosta puhutaan

https://www.sss.fi/2020/01/vakiluvun-lasku-jatkui-salossa-yksi-kuva-nayttaa-miksi-kouluverkosta-puhutaan/

Salolaisia oli viime vuoden lopulla 51 850. Luku on Tilastokeskuksen ennakkotieto, ja se saattaa vielä muuttua hieman. Viime vuoden aikana salolaisten määrä putosi 471 henkilöllä. Pudotus on pienempi kuin kahtena edeltävänä vuonna. ällä hetkellä salolaisia on yhtä paljon kuin Salon liitoskunnissa oli yhteensä asukkaita vuonna 1998. Tuolloin väkiluku oli kasvussa.

Kuva kertoo. Kertoo, kertoo, että väkiluku laskee, mutta laskee se muuallakin maassa. Kyläkoulujen Salo olisi hyvä houkutin, mutta ei meillä. Ei meillä sellaisia ajatella, meillä halutaan ajatella ihan jotain muuta. Kaupunginjohtaja esittää (tämä on paikallislehden sivulta) : lestä city tarttee houkuttimia ja kyläkoulujen Salo olisi just sellaiseen sopiva.nna, n kaupunginjohtaja

"Työpaikat, työpaikat, työpaikat. Vetovoima tulee ja kertaantuu työpaikkojen kautta, ja elinkeinoelämä nostaa "Työpaikat, työpaikat, työpaikat. Vetovoima tulee ja kertaantuu työpaikkojen kautta, ja elinkeinoelämä nostaa kaupungin kantokyvyn. Järkevällä kehittämistoiminnalla kaupunki voi vaikuttaa tähän asiaan."

No mitä se järkevä kehittämistoiminta sitten on? Minun mielestäni yks on se, että kaupunki tarttee houkuttimia, muutakin kuin työpaikat. Eivät kaikki tänne siksvarten muuta, että tässä kaupungissa olisi työpaikka. Muuttoa ajattelevat lapsiperheet odottavat ensisijaisesti sitä, että koti ja  varhaiskasvatuksen  sekä  perusopetuksen palvelut ja paikat ovat lyhyehkön ja turvallisen matkan päässä toisistaan. Nyt ei sellaista näköpiirissä ole, kun koulujen lakkautuksia halutaan.

Näitä ihmettelee moni muukin kuin minä: 1. Mihin tunnin junaa tarvitaan, jos kaikki työpaikat tässä cityssä olisivat? ja  2. Miksvarten kaupunginjohtaja ei itse asu Salossa? Eikös yks peruste Turussa pysymiseen ollut se, että muu perhe halusi jäädä Turkuun. Ettei vaan tarkoittaisi sitä, että lasten koulu- ym. tekijöillä on ollut oma tärkeä merkityksensä, mutta se sama ajatusmalli ei sitten saisi olla ok salolaisille tänne muuttoa aikoville tai täältä pois haluaville!

Minä en tykkää, en sit tippaakaan siitä, että yhtäällä puhutaan yhtä ja toisaalla tehdän tehdään toista. Enkä ole yksin tämän ajatukseni kanssa!

Tässä tämän päiväinen tätä mieltä -motkotukseni: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2440750

Otsakkeen on taas osuvasti keksinyt lehden toimitus. Kiitos siitä!

1 kommentti .

tämäkin viel

Keskiviikko 22.1.2020 klo 16:30

Sitten tämä asia: Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo  ja päätös, josta olen julkisesti motkottanut:

Päätös: Apulaiskaupunginjohtaja muutti päätösehdotustaan seuraavasti: Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Vanhuspalveluiden kehittämisohjelman, Ikäystävällinen Salo ja edellyttää että ohjelman johtopäätösosoissa todettuja toimenpiteitä aletaan valmistella alkuvuoden 2020 aikana. Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi apulaiskaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen.

Tämä oli tätä mieltä -juttuna:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2439485#album_selector

Kyllä minulle on nyt sellaista postia, viestiä tullut (apulaiskaupunginjohtajalta sain), että asia viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn 3.2.2020 ja sen jälkeen helmikuun kaupunginvaltuuston kokoukseen.

--

Nooh, tarkkana tarttee vieläkin olla. Tuo, että hallitus käsittelee, sitten valtuusto, kyllä se olisi tarvinnut mainita, todeta, jo joulukuisessa päätöksessä!!!

Ja jos oppimisympäristöselvitys on tätä luokkaa, liitteineen kaikkineen, niin eikös vanhustenhoidon tulevaisuudesta päättäminen tarttis olla samaa tasoa? Missä on kaikki mahdolliset liitteet, lausunnot, mahdolliset eriävät mielipiteet, kommentit sun muut? Ei ole paikallislehden tehtävä onkia esille esim. vanhustenhoitolaitosten lakkautuslistoja!

Vanhusneuvostonkin tarttis jotain asiasta sanoa!!!!

Kommentoi kirjoitusta.

mielipiteen esittäminen

Keskiviikko 22.1.2020 klo 15:51


Mielipiteen esittäminen

Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat esittää arviointiohjelmasta kirjallisen mielipiteensä viimeistään 20.1.2020 mennessä. Viitteeksi tulee laittaa Dnro UUDELY/13887/2018.

https://www.ymparisto.fi/helsinkiturkujunayhteysYVA

Minä esitin.

Viimeisen päivän melkein viimeisinä tunteina sain oman motkotukseni lähtemään. Vaara oli, että se ei lähde mihinkään, sillä hotmail -postini kiukutteli melkein koko päivän, siis 20.1.2020 , enkä päässyt tästä tuohon. Sitten kun postin vihdoin viimein toimimaan sain, niin ei siinä enää niin hirveesti jäänyt miettimään, että onko tässä allaolevassa ihan kaikki, mitä mielessä olisi, puuttuuko jotain ja jos, niin mitä.

Ihan alusta puuttuu yksi sana. Se on Luvataan ja piti olla ennen tätä: "Helsinki–Turku -yhteysvälillä on strateginen merkitys Suomen liikennejärjestelmässä, sillä se yhdistää maan suurimman ja maan kolmanneksi suurimman kaupunkiseudun. Nopea junayhteys kaupunkien välillä tulee toteutuessaan palvelemaan laajaa joukkoa ihmisiä. Samalla hanke tukee radan varren kaupunkien ja kuntien maankäyttöä.", mutta nou hätä, eiköhän tuossa nyt taas jotain ole. Ei ole ensimmäinen kerta, kun väyläviraston hanketta ihmettelen ja moitin. 

Toivottavasti jätettyihin mielipiteisiin ei suhtauduta siten kuin näyttää nyt käyvän salolaisessa koulujen tulevaisuus - kuulemisissa. Kaupunkilaiset saavat sanoa sanottavansa, heitä olevinas kuullaan, mutta koulujen "tappolistaa" puolustavat taitavat istua korvatulpat korvissaan.

https://www.sss.fi/2020/01/salon-koulukeskustelussa-ollaan-vahvasti-vastakkain/

https://www.sss.fi/2020/01/salon-kylien-puolustaminen-jatkui-toisessa-kuulemistilaisuudessa/

Uusia asukkaita ja etenkin lapsiperheitä tähän cityyn saadaan vain, jos mahdollistetaan kuntaliitosSalon entisiin kuntiin, niiden kylille toimivat palvelut. Kannattais muistaa, mitä on luvattu:

https://www.salo.fi/attachements/2018-11-12T10-18-4770.pdf

Uuden kunnan visio on seuraava: Salo on 2010-luvulla kymmenen kunnan taitavasti yhdistynyt, kehittyvä viherkaupunki, jossa luova teknologia, rikas kulttuuri ja vireä maaseutu kohtaavat ja jossa eri-ikäisten ihmisten on hyvä elää, opiskella, tehdä työtä ja harrastaa.

On tyhmää parkua, sitä, että lapsimäärä vähenee ja siksvarten tarttee pieniin kouluihin teipata ulko-ovelle "toiminta lopetetaan" -lappusia. Vähenee se lapsimäärä muuallakin. Minun mielestäni Salo -city tarttee houkuttimia ja kyläkoulujen Salo olisi tällaiseen just sopiva. Jos kouluja lakkautetaan ja väki entisestään vähenee, niin kyllä tunnin junaa -fanittavienkin tarttis huolestua! Saloa isosemmat päättäjät Turussa ja Helsingissä voivat tulevaisuudessa todeta, että miks sitä Saloon pitäisi lainkaan pysähtyä, eihän siellä enää koht asukkaitakaan ole! 

Tässä Helsinki - Turku , nopea junayhteys -hankkeeseen jättämäni posti:

Lähettäjä: Marjatta Halkilahti
Lähetetty: maanantai 20. tammikuuta 2020 19.36
Vastaanottaja: kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi
Aihe: Dnro UUDELY/13887/2018.

 

"Helsinki–Turku -yhteysvälillä on strateginen merkitys Suomen liikennejärjestelmässä, sillä se yhdistää maan suurimman ja maan kolmanneksi suurimman kaupunkiseudun. Nopea junayhteys kaupunkien välillä tulee toteutuessaan palvelemaan laajaa joukkoa ihmisiä. Samalla hanke tukee radan varren kaupunkien ja kuntien maankäyttöä." 

..ja todetaan:  

Hankkeesta vastaavan on oltava selvillä hankkeensa ympäristövaikutuksista.

Helsinki - Turku, nopea junayhteys -hankkeesta saa esittää kirjallisen mielipiteen.

Minä esitän kaksi.

  1. Strateginen merkitys tulee Salon kaupungille olemaan olematon. 

On moneen kertaan tullut esille myös se, että nopea yhteys tulee toimimaan vain Turun ja Helsingin välillä. Salossa ei pysähdytä, eikä Muurlassa, eikä Suomusjärvellä. 

"Näiden taajamien (tarkoitetaan Muurlaa ja Suomusjärveä) väestöpohja ei kuitenkaan nykysuunnitelmilla tule mahdollistamaan kaukojunien asemapaikkoja tai paikallisjunien liikennettä." 

https://www.salo.fi/attachements/2018-06-18T12-21-5070.pdf

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/02/27/28981

 2. Hankkeesta vastaava ei ole "kartalla" ympäristövaikutusten suhteen, eikä ilmeisesti välitä siitä, millaiseen maastoon rataa linjataan. Eihän siitä välitä edes Salon kaupunki.

Laitan liitteksi kuvan x), joka kertonee millaiseen maastoon sitä esim. Muurlassa yritetään. Maasto on samantapaista kuin on Mahtinaisentien molemmin puolin oleva pelto. Po. tietä päivittäin käyttävä tietää, kuinka huojuva tie parhaillaankin on, eikä siihen mitään parannusta ole odotettavissa. Ei sitä uskaltanut vuonna 2017 luvata edes kaupunginjohtaja. 

 

https://www.salo.fi/attachements/2017-12-20T07-43-1070.pdf

Hankkeesta vastaavalle suosittelen tutustumista tämän linkin takaa löytyviin juttuihin:

https://tunninjunatuhoaa.blogspot.com/

Marjatta Halkilahti

Riihenperäntie 47

25 130 Muurla

 

--

x) Kuva ei tässä näy, mutta moni lukijoistani on facebookilainen. sieltä sen löytää. Tässä alueen talvinen maisema ja kyllä ajateltu ratalinjaus tätäkin maisemaa halkaisee:  https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/481666

Kommentoi kirjoitusta.

koulut koulut

Sunnuntai 19.1.2020 klo 14:11

Tänään tällaista: Kärkeen kyläkoulujen Salo

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2440142

Otsake lehden toimituksen. Kiitos siitä.

Äsken lähti jo kirjoitus numero seuraava. Kouluista sekin. Sitten palaan takaisin vanhusten asioihin. Hyvää päivän jatkoa lukijoille!

 

Kommentoi kirjoitusta.

sitä saadaan, mitä tilataan!

Lauantai 18.1.2020 klo 20:27

Näin me yks päivä Salon Seudun Sanomista luimme: "Rakennukset ovat siinä kunnossa, että niitä ei kannata enää saneerata, todetaan ympärivuorokautisen hoidon kiinteistöistä tehdyssä selvityksessä."

Nooh, minä plarasin Salon kaupungin vuoden 2018 tilinpäätöstietoja (2019 tiedot ovat tähän aikaan vuodesta vielä työn alla), mitä siellä on kerrottu vanhusten paikoista ja lähinnä hoitolaitoksistamme. Eipä juur mitään! Vai missä näkyy, että joku olisi tsekannut, missä kunnossa hoitolaitokset ovat?

Ei löydy kuin tämmöstä: Kehitetään ympärivuorokautista hoitoa, tilinpäätös s. 151 tai s. 152 Riskit ja epävarmuustekijät / Palvelualueen merkittävimmät riskit: • Taloudellinen tilanne estää toiminnan kehittämisen entistä laadukkaammaksi • Taloudellinen tilanne heikentää merkittävästi kasvavaan palvelutarpeeseen vastaamista • Henkilökunta on ikääntynyttä ja sairauspoissaolot ovat lisääntymässä kasvavan työmäärän ja yhä haasteellisemman asiakaskunnan johdosta • Salon kaupungin vaikutusmahdollisuudet soteuudistuksen valmistelussa jäävät vähäisiksi

Eipä näy mitään erityistä tässäkään: Käyttösuunnitelma vuodelle 2020, sosiaali- ja terveyslautakunta.

Kovin äkkiä ja yllättäen näitä ongelmia eteemme tässä kaupungissa tupsahtaa, olivat paikat sitten lasten, nuorten tai vanhusten. Kertonee sen, että yhteistoimintaa eri toimialojen kesken ei ole, mutta kun joku kohde, joku paikka pitää saada pois päiviltä, silloin kaupungin tilapalvelut on valppaana ja kertoo lausunnon pyytäjälle/tilaajalle sen, mitä se toivoo.

Tammikuun alussa yllä mainittu lehti julkisti vanhusten hoitolaitosten lakkautuslistan. Hyvä, että julkisti, sillä sote -lautakunnan pöytäkirjasta sellaista tietoa ei tavalliselle kaupunkilaiselle näytetä. Varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen  ym. muutoksista sensijaan löytyy paljonkin infoa, ja varsinkin jos ja kun jaksaa kahlata läpi oppimisympäristöselvityksen, sen toisen vaiheen. Ja onhan tätä asiaa paikallislehtikin ihan kiitettävästi esillä pitänyt.

Salon kaupungin slogan voisi olla: sitä saadaan, mitä tilataan! 

1 kommentti .

krooninen tsunami

Perjantai 17.1.2020 klo 13:03

Menneitä, siis jo tehtyjä päätöksiä yritin netin kautta hakea mm. vanhustenhoidosta (sekä täkäläistä että valtakunnallista). Nämä omat kotisivut ovat hyvänä "muistitikkuna", mutta eivät nämäkään kaikkea kerro! 

Hupsista heijaa! Äsken törmäsin mm. tällaisiin juttuihini:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2014/03/14/1630#comments

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2014/03/28/1638

Salo -cityä taitaa vaivata krooninen tsunami. Mielenkiintoinen oli tämäkin tilanne!

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2014/03/08/1626

Kommentoi kirjoitusta.

tulee kiinnittää huomiota

Maanantai 13.1.2020 klo 12:15

Tulee kiinnittää huomioita!

Niinpä niin!

Kun Salon apulaiskaupunginjohtajalle annettiin 18.2.2019 pauhuja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen taholta, niin lisäselvittämiseen valittiin tilapäinen valiokunta. Tilapäisen valiokunnan selvityksen valtuutetut saivat 20.5.2019. Kaupunginjohtajaa, joka apulaiskaupunginjohtajan tekemisistä tai tekemättä jättämisistä ei pahemmin tiennyt sai tilapäiseltä valiokunnalta seuraavanlaista arviointia: 

"Kaupunginjohtaja kantaa kokonaisvastuun kaupungin työnjaon selkeydestä ja vastuista sekä vastaa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimeenpanosta ja tuloksellisuudesta. Kaupunginjohtaja päättää, mitä asioita kaupunginhallituksen käsittelyyn viedään ja miten kaupunginhallituksen asioista tiedotetaan. Tilapäisen valiokunnan käsityksen mukaan kaupunginjohtaja Lauri Innaa ei ole riittävästi informoitu kummankaan kantelun todellisesta sisällöstä. Tilapäisen valiokunnan mukaan kaupunginjohtaja Lauri Innan tulee kiinnittää huomiota alaistensa toiminnan valvontaan ja asioiden oikea-aikaiseen tiedottamiseen."

Apulaiskaupunginjohtajajaa arvioitiin mm. näin: "..  apulaiskaupunginjohtaja on laiminlyönyt kuntalaisen palveluperiaatteen sekä jättänyt noudattamatta hyvän hallinnon periaatteita ja esteellisyyssäännöksiä. " ja hänelle annettiin varoitus.

Kaupungin pyykinpesukoneessa taitaa olla vain lyhyt linkous, sillä aika monelta virkamieheltä, monelta päättäjältäkin, on unohtunut, että kaupungilla on hallintosääntö. Kannattais kurkata, mitä luvussa kolme kerrotaan! Tämmöstä löytyy: "Organisointia ja johtamista koskeva päätösvalta rajataan siten, että valtuusto päättää koulujen, terveysasemien, ja vanhusten ympärivuorokautista hoitoa antavien palveluyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta."

Nyt kuitenkin apulaiskaupunginjohtaja on sosiaali- ja terveyslautakunnassa päätättänyt, että Vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaa ei viedä valtuustolle. Lautakunta päätti 18.12.2019 omapäisesti näin:  "Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Vanhuspalveluiden kehittämisohjelman, Ikäystävällinen Salo ja edellyttää että ohjelman johtopäätösosioissa todettuja toimenpiteitä aletaan valmistella alkuvuoden 2020 aikana." 

Muutoinkin on aika lailla kiikun kaakun, mitä ohjelmasta pitäisi ajatella. Hyvän hallinnon periaatteita siitä ei löydy! Ei sitäkään, mitä Salo - Älykäs kaupunki -sivustoilla luvataan. Paikallislehti ehti jo julkistamaan mm. lakkautettavia vanhainkoteja. Itse ohjelmassa sellaisia ei näy.

Kerrotaan, että ohjelmaa laadittaessa on käyty vuoropuhelua useiden eri palvelualueiden, vanhusneuvoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa, mutta millaisia ajatuksia ne ovat esittäneet, niitä ei julki tuoda. Ohjelma on ollut kaupungin kotisivuilla kommentoitavana, mutta ei se ole samaa kuin oli esim. asuntopoliittisen ohjelman käsittelyssä. Po. ohjelma ei kovin kaksinen ole, mutta oli sentään Ota kantaa -sivustoilla. Annettuja kommenetteja voi lukea vieläkin, mutta se, mitä mieltä eri tahot ovat olleet vanhusten kehittämisohjelmasta, niitä ei näy missään!

Miettikääs, miten esim. Lohjalla on vanhusten asioissa toimittu? Lohjan kaupunginvaltuusto hyväksyi Hyvää ikää Lohjalla – suunnitelman ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemiseksi 17.4.2019

Minä mietin tänään, tässä ja nyt, että tässä on (jos tämä näin annetaan edetä) kantelun paikka. Mitähän apulaisoikeusasiamies sanoo, kun apulaiskaupunginjohtaja ei ole vieläkään oppinut, mitä tuo hyvä hallinto ihan oikeasti sisällään pitää! 

Nyt on pallo kaupunginjohtajalla. Hän voi tai hänen pitäisi ottaa em. asia kaupunginhallitukseen. 

Apulaiskaupunginjohtaja voi tietysti laittaa seliseli -vaihdetta vitoselle ja todeta, että kun 18.12.2019 todetut toimenpiteet olisi valmisteltu, niin ohjelma tuotaisiin valtuustolle. Jos niin aikoo selittää, niin harmi vaan. Se ei riitä. Tuo olisi pitänyt jo päätöstä tehdessä todeta ja kirjata päätökseen näkyville.  

Lisukkeeksi tätä mieltä juttuni 12.1.2020.

6 kommenttia .

vai valmistaudutaan!

Sunnuntai 5.1.2020 klo 12:32

Kovin on kummallisia kommentteja tässä uutisessa

Saloon tarvitsee lähivuosina satoja hoivakotipaikkoja – Kukonkallio ja Hintta valmistaudutaan sulkemaan

Salon kaupunki valmistautuu luopumaan Kukonkallion ja Hintan hoivakodeista. Aikataulusta ei ole vielä päätetty, eikä siitä, miten korvaavat tilat hankitaan.

Rakennukset ovat siinä kunnossa, että niitä ei kannata enää saneerata, todetaan ympärivuorokautisen hoidon kiinteistöistä tehdyssä selvityksessä.

Kukonkalliossa on yli sata ja Hintassa lähes 70 paikkaa. Melkein puolet kaupungin lähes 400 omasta ympärivuorokautisen hoivan paikasta on näissä kahdessa hoivakodissa.

--

Kommentoinut olen minäkin, mutta en tuohon. Eiköhän mun motkotukseni joku päivä julkisuuteen ilmesty! Salon seudun Sanomien tätä mieltä -palstalle olen kirjoituksen jättänyt!

Nii. Että kyllä mää kantaa olen ottanut! 

Vähän jo meinasin pauhuja saada, kun en ollut em. hoitopaikkojen sulkemisuhasta mitään julki reagoinut. 

Muuten olen sitä mieltä, että kaupungin voimassa olevan hallintosäännön mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta ei nyt kyl ole toiminut. Kantelun aiheita on ilmassa! Hyvää vuoden 2020 jatkoa Ystävät!

2 kommenttia .

lähetään meneen

Tiistai 31.12.2019 klo 14:52

Nyt en jaksa vääntää uudenvuodenaaton blogia, vaikka aihetta olisi. Olisi esim. tästä

Vanhuksille ei löydy ulkoiluttajia – pitäisikö vapaaehtoisillekin maksaa palkkioita?

Minä onneks vielä kävelykuntoinen, joten taidan kurvaista pienelle lenkille, ennen tätä uudenvuodenaaton hauskuutta: Illallinen yhdelle/ YLE TV1 Ti 31.12.2019 klo 15.05

Onnellista uutta vuotta Ystävät!

Lähetään meneen -teemalla löytyy kuva kymmenen vuoden takaa: https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/637975Kuvausaika: 31.12.2009 16:13

Kommentoi kirjoitusta.

Paulin blogit

Lauantai 28.12.2019 klo 13:23

Tunnetko, tiedätkö Paulin? Oletko lukenut hänen blogejaan? Salonseutulaisena ja Salkkarin lukijana ehkä tämän sentään: Jättäkää meille edes vesi

Tämän linkin takaa löytyy Joutsenlaulu ja niitä muitakin.

Suosittelen loppuvuoden lukuhetkiin!

Kommentoi kirjoitusta.

joulua

Sunnuntai 22.12.2019 klo 16:50

Hyvää joulun aikaa hyvät Ystävät ja Lukijani.

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2276931

Kommentoi kirjoitusta.

murheita

Lauantai 21.12.2019 klo 13:32

"Hoito lähtee asiakkaiden tarpeista." Niinpä niin. Mutta. Ei aina mene niinkuin luvataan. Salon Seudun Sanomat on nostanut esille vinon pinon murheita salolaisesta vanhustenhoidosta: 

Vanhusten hoivan laatu huolestuttaa Salossa omaisia. He kertovat tapauksista, joissa vanhuksen on tehtävä tarpeensa vaippaan, kun apua vessakäyntiin ei ole tarjolla, joissa hammaslääkäri esittää terveiden hampaiden pois vetämistä, koska suuhygieniasta ei huolehdita ja joissa vanhusta makuutetaan sängyssä koko päivä. Nimettöminä pysyttelevät salolaiset pelkäävät, että asioiden käsittely omilla nimillä voisi johtaa heidän omaistensa ”vielä huonompaan” hoitoon.

https://www.sss.fi/2019/12/hoito-lahtee-asiakkaan-tarpeista/

Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren kannustaa ottamaan asiat puheeksi. No juu. Mitä muuta virkamies voi sanoa? Valitettavasti monen kohdalla tilanne on todella se, että eivät ihmiset niin vaan uskalla. Moni kertoo kokemuksistaan vasta sitten, kun oma omainen on jo kuollut.

Tähänkin voi todeta, jotta no juu: 

Omaiset toivovat Salon päättäjien ja esimerkiksi vanhusneuvoston jalkautuvan hoitopaikkoihin tarkistamaan, millaista niissä elettävä todellisuus on.

mutta kyllä live -tilanteisiin saisivat silloin tällöin, ennalta ilmoittamatta mennä ja piipahtaa myös vanhustemme asioita valmistelevat.  

”Toiminnan pitäisi olla läpinäkyvää.” 

on hyvä pyyntö. Minun mielestäni tuo on selvä pyyntö. Ei mikään toive!

Kommentoi kirjoitusta.

kortit kertovat

Perjantai 20.12.2019 klo 15:02

Kortit kertovat. Monenlaista.Tämän päivän Salon Seudun Sanomissa on tällainen juttu:
Korttiperintö pitää sisällään aarteita – Mia Juvan vanhimmat joulukortit ovat peräisin 1920-luvulta

0
https://www.sss.fi/2019/12/korttiperinto-pitaa-sisallaan-aarteita-mia-juvan-vanhimmat-joulukortit-ovat-peraisin-1920-luvulta/

Mia Juva katselee vanhoja joulukortteja. Niitä riittää, sillä hän peri äidiltään tuhansia kortteja. Vanhimmat joulukortit ovat peräisin 1920-luvulta.

– Äitini oli kova keräilemään kortteja. Hän säästi kaikki ystäviltä ja sukulaisilta saamansa kortit, Salon kulttuuripalveluissa työskentelevä intendentti kertoo.

--

No kortteja kyl riittää minullakin. Tallessa ovat kaikki. No melkein kaikki. Kotimuseoon minä niitä kiikuttanut olen. Jos vaikka lapsenlapsia ne joku päivä kiinnostaisi.

--

Olen minä tänä vuonna muutaman joulukortin lähettänyt. Muutama on tullut minullekin päin. Kaunis kiitos. Tämän vuotinen korttien narutus on tässä: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2437157

Viime vuonna korteilla oli toinen paikka:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2346202

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma

Lauantai 14.12.2019 klo 17:16

Ei minun näihin cityn asioihin enää tarttis puuttua, kun kerta esim. luottamustehtäväni jättänyt olen, mutta sorkinpahan vaan. Vanhusten asioista olen tainnut niin luvatakin.

Ensi viikolla istuu sosiaali- ja terveyslautakunta. Listalla on mm. tämä: Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo.

Ohjelmaluonnokseen pyydettiin cityn sivustoilla kommentteja ajalla 19.11-30.11.2019 ja kyllä minä niitä kirjuuttelin. Kirjoitin todella piiitkän pötkön. Kerralla en kaikkea eteenpäin saanut, joten tässä alla kopio, jonka sähköpostiini keräsin. Pitää vissiin varmuuden vuoksi lähettää sama postinen vielä asiaa valmisteille. Varman päälle, varman päälle. 

Jotain jo motkotin tätä mieltä -palstallakin.

 

Marjatta Halkilahti
la 30.11.2019 14.11

Marjatta Halkilahti

jatkoa jo lähettämääni

Palvelusetelistä. Kuntahan sen päättää. Se päättää, mitä järjestämistapaa tai tapoja käytetään, mutta tämä on monelle jäänyt etäiseksi ja vieraaksi, myös sääntökirjat. Enemmän infoa, opastustilaisuuksia kaivataan (paikka voisi olla vaikka Linjurin hyvinvointipiste). Ei se nyt kovin vaikeaa pitäisi olla, jos yksittäiselle ihmiselle selkokielellä selvittää, onko hänellä tulojensa perusteella mahdollisuus seteliin ja jos on, niin millä summalla hän voi ”avustusta” saada ja mistä tietyistä paikoista tarvitsemaansa palvelua hankkia. Sääntökirjat on, mutta ne ovat monen mielestä ”kapulakieltä”, työläitä lukea ja ymmärtää.

Tämä uusin kehittämisohjelmaluonnos kertoo kautta linjan ikääntyneistä.

Hyvä niin, mutta yrittäkää se saada myös kaupunkimme päättäjien (kaupunginhallitus ja -valtuusto) päähän. Se, miten minä asian näen, löytyy tästä blogistani

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/11/07/32137

Kustannuksia syntyy, jos ikäihmisille palveluja kehitetään ja lisätään, mutta eivät Salon kustannukset valtakunnan tasolla mitään huippuluokkaa ole olleet. Syyskuussa 2018 sosiaali- ja terveyslautakuntalaisia informoitiin, että vanhuspalveluiden kustannukset olivat kokonaisuudessaan – 12,7 % vertailukaupunkien keskiarvokustannuksia matalammat.

--

 

Kehittämisohjelmaluonnoksen sisällysluettelo on hyvä.


Lähettäjä: Marjatta Halkilahti
Lähetetty: lauantai 30. marraskuuta 2019 14.08
Vastaanottaja: Marjatta Halkilahti
Aihe: VL: vanhuspalvelut

 

Marjatta Halkilahti

jatkoa jo lähettämääni:

Monialaisten palvelukeskusten perustaminen näyttää olevan esillä. Jos tällä tarkoitetaan uusia Majakoita ja Reimareita, ikäkeskustoimintapaikkoja, niin eiköhän tässä riittäisi edellä esille nostamani Hyvinvointipiste Linjurin tapaisena toimivat paikat joko eri kaupunginosien olemassaoleviin palvelupisteisiin tai esim. niihin paikkoihin, joissa ikäihmisten on mahdollista ruokailla. Koulut eivät välttämättä tähän sovi, sillä niiden keittiöt ovat loma-aikoina kiinni. Muutoinkaan ei minun mielestäni pitäisi ehdotella esim. yhteisöllisiä ateriointimahdollisuuksia, jos vastuutaho on vain ravitsemispalveluilla. On nähty, kuultu ja koettu, että kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö toimii yksin ja omapäisesti, eikä ole edes halunnut tunnistaa esim. ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia. Eivät sitä ole kunnolla tunnistaneet tämän kehittämisohjelman laatijatkaan.

Ei -salolainen saattaa huokaista kateudesta, kun kuulee, että meillä em. ikäkeskukset on, mutta jos samalla kerrotaan, missä ne sijaitsevat, miten niihin kuljetaan (jos omaa autoa ei enää ole), niin eiväthän nuo mainostamisen arvoisia paikkoja ole. 

Annetaan ymmärtää, että salolaiselle ikääntyneelle on tarjolla kuljetusvaihtoehtoja asioinnin turvaamiseksi ja saavuttamiseksi. Ei sellaista pidä esittää, kun sitä ei todellakaan kaikkia tasapuolisesti kohdellen ole. 

Kerrotaan, että  mm. omaisten vierailut ymp.vrk-hoidon yksiköissä keskustan alueella onnistuu, mutta miten nuo menemiset tulemiset järjestyvät, jos ikäihmisen omainen asuu Kuusjoella tai Kiikalassa tai Suomusjärvellä?

Ruoan saaminen kotiin junnaa entisellä paikallaan, mainitaan toki sivulla 5, mutta saamisen ehdot eivät ole muuttuneet. Sivulla 13 ehdotellaan kotiin tuotavien uudenlaisten toimintatapojen kehittämistä, esim. ruokatarvikkeet kotiin kuljetettuna, ruuan valmistus kotona jne., mutta tämä odotetaan toimivan ei -kaupungin tuottamana. Vastuutahona on mainittu vanhuspalvelut ja vanhuspalveluiden johtaja, mutta kyllä tähän nyt muitakin tarvitaan! Auttajiksi nostetaan kolmas sektori ja vapaaehtoiset, mutta eivät ne noin vaan toimi! Vetäjiä tarvitaan, eivätkä nekään ikuisesti valppaina ja virkeinä pysy.

Koululaisten ja päiväkotilaisten vierailut, siellä missä vanhukset kokoontuvat, on  tärkeää. Päiväkotilaiset voivat käydä esittämässä ohjelmiaan, myös koululaiset (onhan heillä niitä esim. syys- ja kevätpäätöstä varten). Yhteistyötä vaan reippaasti koulujen ja päiväkotien suuntaan!  Tuskin opetuspuoli sitä hanttiin lyö, että lapset ja nuoret esiintymään pääsevät. Millä kuljettaisiin? Esim. vapaaehtoistyönä kimppakyytejä vanhemmilta. Lasten ja nuorten vanhemmat näkisivät siinä sivussa tämän päivän vanhuksia ja heidän hoitopaikkojaan. Onhan heitäkin, joilla omat isovanhemmat ovat jo kuolleet tai asuvat kaukana.

Kummiluokkatoimintaa olen nostanut esille jo vuosia sitten: https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/42818

Omaishoitajat ja heidän tukemisensa on todella tärkeä. Minun mielestäni heiltä itseltään pitää kysyä, mitä he toivovat esim. vapaapäiviensä järjestämiseksi. Perhehoito -sijoitus voi olla jollekin hoidettavalle sopiva, mutta kyllä pitää olla mahdollisuus myös (esim. muistisairaalle) hoitajan kotiin saamiseksi (sekä yön yli että esim. hoitajan muutaman tunnin virkistäytymiseen) 


Lähettäjä: Marjatta Halkilahti
Lähetetty: lauantai 30. marraskuuta 2019 14.01
Vastaanottaja: Marjatta Halkilahti
Aihe: vanhuspalvelut

 

Ikäystävällinen Salo

LUONNOS

Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma 2020-2025

Kommentteja:

Tavoitteita on, mutta keinot toteuttamisiin eivät kaikissa kohdissa riitä tai ne ovat enemmänkin toiveita, joiden toteuttamisiin ei pystytä riittävän selkeästi antamaan tietoa, mistä saadaan rahat ja tekijät.

Ohjelmaluonnoksessa esitetyt mittarit eivät toimi, eivät edes ole oikeita mittareita, silloin kun sellaisina pidetään esim. toimintamuotojen ja tilaisuuksien sekä kuulemistilaisuuksien määriä tai toimintaan, kursseille ym. osallistuneiden kävijämääriä.  

Suunnitelman alussa on todettu: "Ikääntyneiden määrän lisääntyminen haastaa myös muut kaupungin toimialat ennakoimaan ja kehittämään palveluitaan ikäystävällisiksi. Väestön ikääntyminen tulisi ottaa huomioon kaikessa yhteiskunnallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa, ja ikääntyneitä itseään kuuntelemalla. Tavoitteena on, että Salossa ikääntynyt voi kokea olevansa hyvien, monipuolisten ja saavutettavien palveluiden äärellä."

Ei noilla lauseilla pitkälle päästä, jos keinoja ja vastuutahoja ei ole kunnolla määritelty. Eikä auta tämäkään komea lause: Salon vanhuspalveluiden päämäärä vuosille 2020- 2025 on Hyvinvoiva ikääntynyt sujuvien palveluiden Ikäystävällisessä Salossa

Asiakaspalautteet ja asiakastyytyväisyyskyselyt kertovat, mitä sitten kertovatkin, mutta minun mielestäni niiden sisältöä ensin esille pitäisi nostaa, sitten niiden pohjalta tarkastella, mitä palvelua/apua ikäihmiset toivovat/odottavat saavansa, ts. mitä arjen pyörittämiseensa kaipaavat ja sitten vasta voi lähteä selvittämään ja pohtimaan, millaisin keinoin niitä voisi toteuttaa plus alussa todettu, mistä saadaan rahat ja tekijät.

Vanhusneuvosto ja asiakasraadit, jos ne jotain esittävät, niin niitä on myös kuunneltava ja otettava mahdolliset palvelujen parannusehdotukset kehittämiskohteiksi. Toteutuksiin tarvitaan yhteistyötä yli toimialojen!

 

Minun mielestäni ohjelmaluonnos pitäisi lähettää eri toimialoille ja kysyä, mitä he voisivat tähän suunnitelmaan antaa ja tehdä, ts. kertoa keinoja, jotta asetettuihin tavoitteisiin heidän osaltaan päästäisiin? 

Suunnitelmaluonnoksessa on esillä mm. Matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluiden lisääminen perustamalla matalan kynnyksen palveluohjauspiste esim. kauppakeskukseen. 

Eikö sellainen jo Linjurissa ole? 

Vanhuspalvelujen edustaja siellä silloin tällöin piipahtaa.

Paikkana Linjuri on sopiva, sillä sinne pääsee entisistä kuntakeskuksista (silloin kun bussi kulkee). 

Linjurissa on hissit ja liukuportaat, joten esteettömyyskin toteutuu. 

Muutoin: esteettömyys on tässä kehittämisohjelmassa täysin unohdettu!! Löytyykö edes yksittäisenä sanana?  Toinen on ikäystävällisyys. Ikäystävällisyyden kriteereitä löytyy netistä, myös arviointilomake esim. apuvälineeksi vanhusneuvostolle. Ohjelman laatijoiden, myös sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenten kannattaisi katsoa tämän linkin tietoihin:

https://www.karelia.fi/ikanyt/2018/02/15/kriteerit-kunnan-ikaystavallisyyden-arviointiin/

Tiedottaminen nousee esille muutamassa kohdassa, esim. tiedon saavutettavuuden varmistaminen monipuolisin keinoin: on "kaupunkitiedote, kotisivut, esitteet painettuna ja verkossa". Mittareina on kuulemistilaisuuksien ja yhteistyötilaisuuksien määrään vetoaminen, mutta eiväthän ne sitä kerro, miten ikäihmisille tarkoitettujen palvelujen ym. informointi kaikille ikäihmisille hoituu, miten he esim. tämän ohjelmaluonnoksen näkevät, miten eteensä saavat. 

Kaupunkitiedotteen julkaisemista ollaan kuulemma vähentämässä, ja jos ja kun sitä nettiyhteyttä ei kaikilla ikäihmisellä ole, niin miten Salon kaupunki ja sen vanhuspalvelut aikoo suoriutua siitä, että kuntalain mukainen asukkaan osallistumisoikeus ja kuuleminen toteutuu. Tähän luonnokseen pyydetään kommentteja, mutta niitä voi antaa vain netin kautta. Minun mielestäni nettiä käyttämättömiä syrjitään.

Marjatta Halkilahti

--

Mites on tämän asian kanssa?

http://salo.oncloudos.com/kokous/20194113-23.PDF

Päätös: Timo Lehti Marjaana Mänkärin, Jouni Eskolan, Osmo Fribergin ja Marjatta Halkilahden kannattamana teki päätökseen lisättäväksi seuraavan ponsiehdotuksen: ”Aloitteeseen liittyvä ravitsemusasioiden kartoitus liitetään vuosittain tehtävään hyvinvointikyselyyn. Myös erilaisia vaihtoehtoja ruokailun järjestämisestä lähetetään asiakkaille tiedoksi kyselyn vastausten perusteella.” Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen ja Timo Lehden tekemän ponsiehdotuksen.
--


Tämäkin vielä?

Eikö tätä kehittämisohjelmaa kaupunginvaltuustolle esitetä?

Onhan valtuustossa nyt ollut esim. Asuntopoliittinen ohjelma!

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194244-6

Kommentoi kirjoitusta.

viime vuotisia

Perjantai 13.12.2019 klo 15:37

Onhan tässä ihmettelemistä ollut. Oppimisympäristöselvityksestä ovat puhuneet.

Koulujen ja päiväkotien lakkautuslista

olisi selvempää suomea!

En nyt mikään EnnustajaEukko luule olevani, vaikka tänään sellaiselta pikkuisen tuntuukin. Tässä pari viime vuotista tätä mieltä -juttuani:

Annetaan nuorten päättää

SSS 22.10.2018

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2336021#album_selector

ja

Edessä Schindlerin lista

SSS 15.10.2018

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2335174#album_selector

Kommentoi kirjoitusta.

Salo -city ja sen koulut

Perjantai 13.12.2019 klo 15:33

 

Salo -city ja sen koulumaailma.

Salossa esitetään ennen näkemätöntä koulujen ja päiväkotien lakkautuslistaa

https://www.sss.fi/2019/12/salossa-esitetaan-ennen-nakematonta-koulujen-ja-paivakotien-lakkautuslistaa/

Yleisötilaisuus kyseenalaisti heti koululakkautusten mielekkyyden: Imagohaittaa ja syntyykö todellisia säästöjä

https://www.sss.fi/2019/12/sss-suora-kello-18-miten-kaupunkilaiset-vastaavat-yleisotilaisuus-salon-koululakkautussuunnitelmista/

Salon päättäjillä riittää kouluesityksissä pureskeltavaa

https://www.sss.fi/2019/12/salon-paattajilla-riittaakouluesityksissa-pureskeltavaa/

Kouluesitys tyrmistyttää Salon kylissä

https://www.sss.fi/2019/12/kouluesitys-tyrmistyttaa-salon-kylissa/

Eikö niitä kouluja nyt voisi uusien asukkaiden veto- ja pitovoimana pitää ja säilyttää ja ottaa tarpeen mukaan käyttöön mallia Kannuksesta? Eikös tätä cityä joksikin äly -kaupungiksikin yritetä mainostaa? Tässä sitä älyä olisi: 

 

Kuuleeko Lapinjärvi, kysyy opettaja oppilailtaan 500 kilometrin päässä – ainutlaatuinen videokokeilu pelasti kyläkoulun pienessä Kannuksen kunnassa

Poikkeuksellinen mobiilikoulukokeilu pelasti kyläkoulun Kannuksessa. Oppilaiden opetusvastuu siirtyi viidensadan kilometrin päähän Lapinjärvellä sijaitsevalle koululle.

https://yle.fi/uutiset/3-10498006

2 kommenttia .

Pertti eroaa

Tiistai 10.12.2019 klo 21:43


Tällaistakin infon poikasta vielä tälle päivälle, ennen ennenkuin päivä ihan ehtooks etenee:

Pertti Vallittu eroaa Salon kaupunginhallituksesta

10.12.2019 | 19:22

Tätä ei sitten enää tarvita:

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194246-10

 

Kommentoi kirjoitusta.

vetoa ja pitoa

Tiistai 10.12.2019 klo 21:27

Näilläkö sitä veto- ja pitovoimaa tähän cityyn haetaan?

En usko, en!

Salossa esitetään ennen näkemätöntä koulujen ja päiväkotien lakkautuslistaa

https://www.sss.fi/2019/12/salossa-esitetaan-ennen-nakematonta-koulujen-ja-paivakotien-lakkautuslistaa/

Yleisö valppaana.

Mutta auttaako se?

Yleisötilaisuus kyseenalaisti heti koululakkautusten mielekkyyden: Imagohaittaa ja syntyykö todellisia säästöjä

5 kommenttia .

joka päivä jotain

Keskiviikko 4.12.2019 klo 14:02

En kehtaa kirjoittaa, jotta joka päivä parempi Salo, vaan tyydyn tähän: joka päivä jotain! Meillä ja muualla!

Salossa kytee hallituskriisi – valtuustossa tehtiin aloite kaupunginhallituksen erottamisesta

Taustalla on entisen kristillisdemokraattien valtuutetun loikka kokoomukseen, mikä muutti kaupunginhallituksen voimasuhteita.

https://yle.fi/uutiset/3-11099946?utm_

Kommentoi kirjoitusta.

joko taas?

Maanantai 2.12.2019 klo 23:30

Joko taas valiokuntaa? Ei kaks ilman kolmatta vai miten se meni. Onhan noita jo kaks ollut: 

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20184044-5

ja

http://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20194176-4

Salossa tehtiin aloite koko kaupunginhallituksen erottamisesta

Salossa saatetaan päätyä erottamaan koko nykyinen kaupunginhallitus Pertti Vallitun (kok.) loikkauksen jälkiseurauksena.

Saku Nikkanen (sd.) teki maanantain valtuustossa aloitteen, jossa esitetään tilapäisen valiokunnan nimittämistä. Valiokunta valmistelisi kaupunginhallituksen erottamista.

https://www.sss.fi/2019/12/salossa-tehtiin-aloite-koko-kaupunginhallituksen-erottamisesta/?

2 kommenttia .

Vanhemmat kirjoitukset »