peukku rajalain läpimenoon

Torstai 11.7.2024 klo 13.41

Rajalaissa on kyse siitä, että Suomi ottaa käyttöön lain, jolla voi keskeyttää turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyn rajalla, mikäli näyttää siltä, että turvapaikanhakijoita käytetään hybridivaikuttamiseen.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/

Kaikennäköistä sitä yrittää ymmärtää, mutta en näitä, jotka edelläolevaa eivät hyväksy!

SDP:n kansanedustajat Nasima Razmyar ja Elisa Gebhard kertoivat jo viime viikolla, että aikovat äänestää lakia vastaan eduskunnan täysistuntosalissa. Myös Matias Mäkynen ja Timo Harakka ovat aiemmin kertoneet, etteivät he aio tukea lakia. Myös Johan Kvarnström on arvostellut lakia julkisesti.

Keskiviikkoiltapäivällä myös Mäkyseltä, Kvarnströmiltä ja Harakalta on vahvistettu kanta siitä, että he aikovat äänestää lakia vastaan.

Onkohan heiltä semmosta kysytty, että mitä vastaavat, jos ulko-ovella seisoo täysin vierasta sakkia, jotka haluavat tulla tupaasi ja oikein asumaan? Tulevat noin vaan ennalta ilmoittamatta. Avaavatko nämä lakia vastustavat oven ja toivottavat, jotta tervetuloa, kyllä meille sopii tulla. En usko en. Kummallista tämä nykypäivän politikointi. Tästä ei tule edes kiukkuiseksi. Tästä tulee tosi, tosi surulliseksi! Muuta en viitsi sanoa, sillä pahasti sanoisin taas kerran.

2 kommenttia .

junaradasta prinsessaan

Torstai 4.7.2024 klo 8.28

Kiukkuvaihde veti eilen vitoselle ja tuuppasin Uuden Suomen puheenvuoroon jutun junaratojen rakentamisen rahoittamisesta: 
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/onko-junaratojen-rakentamisen-rahoittaminen-kuntien-tehtava/

Sitten päätin, että lähdenpä Vuohensaaren kesäteatterin penkkipaikkanäytökseen. Alunperin olin ajatellut, että menen ensi-iltaan. Onneksi lähdin, sillä musiikkinäytelmä Kellokosken prinsessa vei ja haihdutti junarata ym. kiukkuni kuin taivaan tuuliin.

Ne teistä, joilla on vapaata tulevana lauantaiehtoona, niin täyttäkää se ja menkää katsomaan tuo esitys. On taas kerran todella tasokas esitys. Salon teatterilaiset ovat osaavaa sakkia.

1 kommentti .

junaratojen rakentamisesta

Keskiviikko 3.7.2024 klo 16.16

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/onko-junaratojen-rakentamisen-rahoittaminen-kuntien-tehtava/

Ihan ensiksi kehun Salon Seudun Sanomien päätoimittajia. Toinen on nykyinen, toinen jo vuosia eläkkeellä ollut. Aiheena on Tunnin juna, Länsirata tai mikä rata se nyt loppujen lopuksi onkaan.

Rami Nieminen ryöpytti 18.6.2024 salolaisia päätöksentekijöitä, aiheena  Näinkö Salossa hoidetaan yhteisiä asioita? 

Ja Jarmo Vähäsilta tänään 3.7.2024 tätä mieltä -palstalla  Länsirata kaipaa uudelleenarviointia – nykysuunnitelma palvelee kehnosti Salon asujaimistoa

Junarata on minun ja monen muun täkäläisen silmissä tällainen joidenkin tahojen Täytyy-Saada -hanke, jossa, jotta se toteutuisi perusteluja veivataan eestaa, väännetään musta valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Väyläviraston seliselitkin ovat kuin iltasatuja. Kun esim. huomattiin, että tunnin juna ei loppujen lopuksi ollutkaan Turku Helsinki välillä mikään tunnin juttu, niin anti olla, keksittiin uusi nimi. Luulevatko nuo keksijät, nimen vaihtajat, että kansa niin vaan unohtaa sen alkuperäisen? 

Ja rahoitus sitten. Siinä ei ole mitään tolkkua! Eikä auta, vaikka itse valtiovarainministeriön valtiosihteeri Juha Majanen on lytännyt junaratahankkeen.

Nyt näyttää siltä, ettei pääministeri Petteri Orpokaan enää tiedä, mitä sanoisi, miten sanojaan asettelisi. Riman alitus oli ja on, kun Salkkarissamme oli 30.6.2024 tämmöstä uutista Salo voi saada alennusta Länsiradan maksuosuudesta

Voi pyhä jysäys sentäs. Minun mielestäni pääministeri ja koko hallitus saisivat kaivaa esille kuntalainsäädännön ja lukea, mitä se pitää sisällään.  Ei meillä mikään laki -velvoitetta siihen ole, että kunnat junaratojen rakentamisia maksaisivat. Hallitusohjelmassakin on vain näin:

Investointiohjelman lisäksi valtio toteuttaa Turun tunnin juna -hankkeen, joka käsittää Espoo–Salo-oikoradan rakentamisen ja Salo–Kupittaa-yhteysvälin parantamisen. Rakentaminen käynnistyy Espoo–Lohja ja Salo–Kupittaa-yhteysväleillä. Rakentamisvaihetta varten valtio varautuu osana investointiohjelmaa pääomittamaan rahoitusta kokoavaa yhtiötä, jonka osakkaina voivat valtion lisäksi olla kunnat.

Hallitus toteuttaa. Osakkaina voivat olla kunnat. Siis voivat olla. Ei todellakaan ole mitään laki- tai pakkopykälää! 

 

Salkkarin jutut ovat maksumuurin takana, mutta kommentit näkyvät.

2 kommenttia .

kyl meil rahaa on vai onko?

Maanantai 24.6.2024 klo 12.16

Länsirata Oy:n ratahankkeen rakentamista ja rahoittamista koskeva esisopimus

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024718-6

https://salo10.oncloudos.com/kokous/2024718-6-89071.PDF

Helsinki on ilmoittanut, että se ei tule enää osallistumaan rakentamisvaiheeseen.

Mitä tekee Salo?

Tätä ehdotellaan:

Kaupunginhallitus päättää:

1. hyväksyä, että yhtiö voi, vaikkei rakentamisvaiheeseen siirtymisestä ole vielä tehty päätöstä, käyttää enintään 1,4 miljoonaa euroa töihin, jotka nykyisen osakassopimuksen mukaan kuuluvat rakentamisvaiheeseen ja siten yhtiön toimialan ulkopuolelle;

2. hyväksyä liitteen mukaisen esisopimuksen ehdolla, että kaikki esisopimuksen osapuolet hyväksyvät ja allekirjoittavat esisopimuksen;

3. jatkaa neuvotteluja rakentamisvaiheeseen siirtymisen ehdoista ja oikeuttaa kaupunginjohtajan tai määräämänsä neuvottelemaan osakassopimukseen kirjattavien muutosten yksityiskohdista;

4. todeta, että Salon kaupungin sitoutuminen neuvoteltaviin osakassopimuksen muutoksiin ja rakentamisvaiheen rahoittamiseen edellyttää Salon kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston erillisiä täytäntöönpanokelpoisia päätöksiä.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan tai hänen sijaisensa yksin allekirjoittamaan liitteenä olevan esisopimuksen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Ne muut päätettävät löytyvät tämän linkin takaa!

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024718

--

Junarata ja urheilu. Nekö tämän cityn suuret unelmat ovat?

3 kommenttia .

saiskos lisää rahaa?

Sunnuntai 9.6.2024 klo 21.10

Jatkoa edelliseen blogiin.

No sitten tämä: Lisämääräraha investoinnit 2024, teknisten palvelujen hankkeet

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto myöntää lisämäärärahan 700 000 euroa investointiprojektille 9434 Tehdaskadun / Tehdaskujan / Meriniitynkadun kiertoliittymä, sekä 700 000 euron lisämäärärahan kohtaan pitkäaikaisten lainojen lisäys.

Vuoden 2024 talousarvioissa on varattu määräraha Tehdaskadun / Meriniitynkadun kiertoliittymän ja Tehdaskujan rakentamista varten. Alueelle on tulossa uusi poliisitalo, jonka vuoksi nykyisiä liikennejärjestelyjä on parannettava ja rakennettava kokonaan uusi katu (Tehdaskuja). Hanke on teknisen lautakunnan investointiohjelmassa kohdassa 9434 Tehdaskadun / Tehdaskujan / Meriniitynkadun kiertoliittymä ja hankkeelle on varattu määrärahaa 600.000 euroa

Hanke oli urakkalaskennassa ajalla 8.-25.4.2024. Saadut tarjoukset ylittivät hankkeelle varatut määrärahat. Syksyllä 2023 määrärahan tarvetta arvioitaessa hankkeen suunnittelu oli vielä kesken. Näin ollen kokonaisuus arvioitiin liian alhaiseksi ja varatut määrärahat eivät tule riittämään. Syitä hinnan nousulle ovat suunnittelualueen laajuuden kasvaminen sekä yleisen kustannustason nousu mm. työkonepalveluiden tehdyn indeksikorotuksen johdosta. Suunnittelualuetta oli perusteltua kasvattaa, jotta liikennejärjestelyistä saadaan sujuvat. Hankkeeseen yhdistettiin myös Meriniitynkadulla olevan Sokerisillan tulopenkereen painumien korjaus kevennysrakenteella. Lisäksi katuympäristön osalta haluttiin panostaa normaalia korkeampaan tasoon mm. viherrakentamisen ja valaistuksen osalta.

Tehdaskadun//Tehdaskujan/Meriniitynkadun kiertoliittymän rakentaminen liittyy kaupungin ja Senaatti-kiinteistön väliseen maankäyttösopimukseen koskien poliisitalon rakentamista ja sopimuksen asettamiin liikennejärjestelyvelvoitteisiin.

Hankkeen kokonaiskustannukseksi on suunnitteluineen edellä mainituista syistä johtuen arvioitu noin 1,3 miljoonaa euroa. Summa ylittää teknisen lautakunnan talousarviossa varatun määrärahan 700 000 eurolla.

On se vaan kummaa, miten joissain kaupungin asioissa asiat etenevät noin vaan. Seuraavassa kohdassa on Salon jäähallin investointi. Eiköhän se ole jo tässä vaiheessa selvää, että 9 miljoonaa rahaa ei riitä mihinkään! 

Teema on: laitetaan nyt vaan jotain esille. Onhan tästä hallin tarpeesta juttua ollut. Ei sen esityslistalla nyt niin täydellistä tartte olla. Kyllä sitä sitten myöhemmin voidaan päivittää/täydentää/korjata.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle jäähalli-investoinnin hyväksymistä sekä hankkeen liittämistä Salon investointiohjelmaan vuosille 2025-2026.

Sanonko noille edelläoleville aamen vai simmottis?

Montako kertaa olen mahtanut kysyä, milloin Salo -city saa monitoimisen KulttuuriTalon?

3 kommenttia .

kestävää kehitystä?

Sunnuntai 9.6.2024 klo 20.21

Salon kaupunginvaltuuston kokous on huomenna. Esityslistasta taitaa löytyä jokaiselle jotakin. Meinaan luettavaa ja ihmeteltävää.

Minä pysähdyin heti alkuun ja kohtaan 148, sieltä kärkihankkeiden seurantaan. Kannattaa avata ja lukaista. 

Näkyy, että asuntomessuhaaveet ja sen kylkiäiseksi kyhätyt teemat:".. tiivistyvä kaupunkirakentaminen, korjaava ja eheyttävä kaupunkirakentaminen ja muuntojoustava rakentaminen sekä joelle rakennettava uusi kevyenliikenteen silta." ovat sitä jotain, samoin: "Kaikki teemat palvelisivat kestävää kehitystä."

Kestävää kehitystäkö? Kysynpä vaan, miten nuo passaa Salon alueen entisten kuntien, nykyisten kaupunginosien alueille? Sanon uudemman kerran. jotta kannattaa avata em. linkki ja lukaista sisältö. Jos tuosta tekeleestä pitäisi antaa arvosanat asteikolla 1-5 ja viisi olisi se paras, niin minä antaisin kärkihankkeiden seurantaraportille yks miinus. 

-- 

Kannattaa lukea tämäkin: https://salo10.oncloudos.com/kokous/2024610-3-83827.PDF

2 kommenttia .

jää ja halli, kulttuuri ja tila

Torstai 30.5.2024 klo 13.10

En tiedä kuinka kovia luistelijoita vapaa-ajan lautakunnassa on, mutta kovia ovat päättämään.

”Nyt on hyvä aika rakentaa” – Salon vapaa-ajan lautakunta yksimielisesti uuden jäähallin kannalla

Samalla innolla kuin ovat uuden jäähallin rakentamisen kannalla, niin samalla innolla voisivat käydä kiinni siihen, että cityyn saadaan kulttuurille oma talo.

--

Aika hiljan olin kansalaisopiston kulttuuritila Näkkärissä. Tanssiesityksiä katselin, sen minkä kehnosti näin ja huonosti kuulin, vaikka aika etuosassa istuinkin.

Jaa, että missä Näkkärissä? Se on täällä, tässä paikassa: https://www.sss.fi/2021/08/vanha-amkn-kiinteisto-jaa-paaosin-tyhjaksi/ 

Tilaa on kuin pienessä kylässä ja komiat "mainokset" cityn sivuilla:

Näkkärissä toimii Salon kansalaisopiston teatterikoulu ja tilaa käytetään myös tanssin, musiikin ja sirkustaiteen opetukseen ja esityksiin. Lisäksi Näkkärissä järjestetään näytöksiä, konsertteja, esityksiä ja muita tapahtumia. Ohjelmistossa halutaan kiinnittää erityistä huomiota taiteen ja kulttuurin lähestyttävyyteen kaikenlaisille ihmisille ja monipuolisille yleisöille.

Tapahtumia Näkkäriin tuottavat kansalaisopiston lisäksi yleiset kulttuuripalvelut, kaupungin muut toimialat, salolaiset yhdistykset ja toimijat. Näkkäri on myös mahdollista varata ja vuokrata omaan käyttöön ja tapahtumiin.

https://salo.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/kulttuuri/kulttuurin-tuki/kulttuuritila-nakkari/

Mutta, mutta. Menkääs lautakuntalaiset Näkkäriin opintokäynnille.

Jos Näkkäri on teidän mielestänne ok paikka esim. tanssin ja musiikin esittämiseen, niin taitaa olla aika mennä silmä- ja korvalääkärille! Tai no, eivät nekään tässä auta. Tila ei todellakaan em. esityksiin toimi ja miks toimisi, koska se on luentosaliksi tarkoitettu paikka.

Tanssin ja musiikin esitykset pitää, ne pitäisi saada nykyisestä lattiatasosta  paljon, paljon, paljon korkeammalle. Ja akustiikallekin tarttis tehdä jotain!

Jos korjataan, tuleeko siltikään hyvää??  

   

1 kommentti .

puretaan, ei pureta, kuis tässä nyt näin käy!!

Keskiviikko 22.5.2024 klo 16.17

Salolaista päätöksentekoa pahimmillaan vai pitäisikö tulkita, jotta parhaimmillaan?

Plarasin cityn kokoussivuja. Että mitä ovat viime aikoina aikaiseksi saaneet hallituksessa, valtuustossa ja lautakunnissa sekä jaostoissa. Olisi monessakin kohdassa ollut "piänt ihmettelemist", mutta tähän pysähdyin:  Meri-Halikon koulun rakennuksia ei puretakaan.

Simmottis!!

Ensin päätetään, jotta purkuun vaan, mutta kun joku taho tykkää, että korjattavissahan tuo, niin sitten perutaan pyhät päätökset. 

Kyllä meillä osatataan!

 

Meri-Halikon koulun rakennusten purkupäätöksen kumoaminen ja rakennusten myynti Angelniemen kyläyhdistys ry:lle

Tekninen lautakunta 15.05.2024 § 50 2809/10.00.02.00/2024

Angelniemen kyläyhdistys on esittänyt kiinnostuksensa ostaa Meri-Halikon koulun vanhemman koulurakennuksen ulkorakennuksineen. Rakennukset sijaitsevat Kokkilantien itäpuolella, kiinteistöillä 734-448-2-1, 734-536-1-3 ja 734-536-1-6. Kyläyhdistys on toimittanut kaupungille ostotarjouksen, jossa se esittää ko. rakennusten ostohinnaksi 100 euroa ja neuvottelevansa erikseen tontin vuokraamisesta 50 vuoden vuokra-ajalla.

Ostotarjouksessaan kyläyhdistys esittää lisäksi, että kaupunki korjaa lämmitysjärjestelmän vahingot ennen kauppaa. Kaupunki on korjannut tiedossaan olevat lämmitysjärjestelmän vahingot, mutta ei voi taata, että lämmitysjärjestelmä olisi kaikilta osin toimintakuntoinen.

Ostotarjouksen mukaan kyläyhdistyksen tarkoituksena on säilyttää kylän rakennus- ja kulttuuriperintöä, jolloin alueen historiallinen arvo säilyy. Rakennusten säilyttäminen kyläyhteisön käyttöön ja myynti kyläyhdistykselle olisi myös kaupungin strategian mukaista tukien eläviä ja yhteisöllisiä kyliä sekä säilyttäen osaltaan kylän elinvoimaisuutta.

Salon kaupunkikehityslautakunta on 3.10.2023 (§ 151 3792/00.01.02.02/2023) päättänyt purkaa ko. rakennukset tarpeettomina. Kyläyhdistys esittää purkupäätöksen kumoamista kyseisten rakennusten osalta ja rakennusten myyntiä ostotarjouksensa mukaisesti.

Esittelijä Tekninen johtaja

Päätösehdotus

Tekninen lautakunta 1) päättää kumota aiemman purkupäätöksen ko. rakennusten osalta. 2) esittää edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle rakennusten myymistä kyläyhdistykselle ostotarjouksen mukaisesti kuitenkin niin, että kaupungille ei jää mitään velvoitteita tai vastuita rakennusten kuntoon tai käytettävyyteen liittyen. Lisäksi tontin vuokrauksesta tulee sopia erikseen. Purkupäätöksen kumoaminen on ehdollinen sille, että kaupunginvaltuusto antaa luvan myynnille ja kauppa syntyy. 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Siis toisen roska, toisen aarre. Tietoa löytyy myös Salon Seudun Sanomista ja ainakin rakennuksen näkee, jos ei digiSalkkaria ole! 

Kommentoi kirjoitusta.

meil yritetään tai sitten ei

Torstai 16.5.2024 klo 15.19

Kuinka moni muistaa tällaista uutista?

Salon tuleva kaupunginjohtaja odottaa innolla yrittäjien toimintaympäristön kehittämistä

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen aloittaa vuoden vaihteessa Salon kaupunginjohtajana. Yritysmaailman hyvin tunteva Nissinen korostaa matalan kynnyksen yhteistyötä yrittäjien kanssa. Kärkitavoitteina on tehdä työtä yritysten toimintaedellytysten eteen ja lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia Salon alueella.

Tero tuli ja jostain syystä, syystä, jota ei kaupunkilaisille kerrottu, lähti pois melkein saman tien!

Tuli vaan mieleen Nissinenkin, kun luki tätä uutista: Salo on sijoittunut yrittäjäystävällisyysvertailussa sijalle 17. Vuonna 2022 kaupunki on ollut sijalla kahdeksan ja vuonna 2020 kolmantena.

Vuoden alusta kaupungin elinvoimajohtajan jakkaralle päässyt Mika Mannervesi hakee syitä tilanteeseen omalla tutulla tyylillään, siis: kyllä tähän joku syy tai syyllinen löytyy. Elinvoimajohtaja vihjaisee, että kaupungin pitää pohtia, onko sen viestinnässä ongelmia. Elinvoimajohtaja ei totea, jotta olisiko, vaan täräyttää suoraan: onko.

Minä olen sitä mieltä, että elinvoimajohtajan kannattais mennä peilin eteen ja kysyä: "mitähän mun tarttis tässä asiassa tehdä?" Ja cityn päättäjien kannattais kysyä, miksvarten, mitä tehtävää varten meillä on elinvoimajohtaja.

 

 

4 kommenttia .

tilintarkastuspöytäkirja

Torstai 9.5.2024 klo 23.40

Viime vuoden alussa Salon kaupungin tilintarkastajana aloittanut yhtiö on löytänyt Salon tilinpäätöksestä 2023 miljoonaluokan virheitä. Salon Seudun Sanomat kertoi asiasta 29.4.2024. Puutteita pukkaa, mutta kaupunginjohtaja antaa ymmärtää, jotta nou hätä, kyse ei ole väärinkäytöksistä.

Asia on tarkastuslautakunnan 15.5.2024 pidettävän kokouksen esityslistalla

Koko tilintarkastuspöytäkirjan voi lukea täältä.  

Kannattaa lukaista!

 

1 kommentti .

varhamaista päätöksentekoa

Torstai 9.5.2024 klo 22.43

Jatkanpa edellistä.

 

Kuntajakoselvittäjä Arto Kosken laatimasta selvitysosasta voi kaapata esille melkein mitä vaan, esim. tämän

7.3. Yhdistymisen perusedellytykset Kuntien yhdistymisen perusedellytyksillä on todettu olevan keskeinen merkitys yhdistymisen lopputulokseen (Koski 2004: 29). Sijainti on yksi perusedellytyksistä (taulukko 9). Salon seudun sijainti Helsinki-Turku kehityskäytävällä on hyvä ja kokonaisuutena tarkastellen se on kasvualuetta. Toinen tärkeä yhdistymisen perusedellytys on kuntien suuntautuminen eli se, että yhdistyvät kunnat ovat samaa toiminnallista aluetta. Salon seudun kymmenen kuntaa muodostavat yhteisen työssäkäynti- ja asiointialueen. Tosin pääkaupunkiseudun levittäytyminen moottoritien suunnassa HelsinkiTurku -akselilla näkyy muun muassa työssäkäyntiliikenteessä Suomusjärvellä ja Kiskossa. Tämä pääkaupunkiseudun levittäytyminen Turun suuntaan ei heikennä alueen kaakkoisten osien asemaa, sillä uuden kunnan pääkaupunkiseutua lähinnä oleva alue ei jää syrjään, vaan kehittyy.

ja sitten ihmetellä, miten on mennyt.

Eiköhän se ole niin, että entiset alueen kunnat, nykyiset kaupunginosat, niiden asukkaat ovat saaneet tyytyä siihen, että vanhan Salon keskustaa kyllä kehitetään, viimeisimpiä Inkerinkadun katusaneeraus (ja jatkeeksi halutaan vielä silta), mutta kun ajetaan ulos keskustasta vaikkapa vain 10 km, niin kehittämisten kanssa on vähän niin ja näin. Kysynpä vaan, miten on edetty esim. vaikkapa jo vuonna 2016 hyväksytyn Salon kaupungin kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman kanssa.

Sote -palvelut menivät, kun hyvinvointialue Varha ne vei. Sinne meni myös palveluista päättämisen valta, mutta mm. koulutus ja varhaiskasvatus, kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut jäivät. Kuinka moni päättäjä huomaa, että niistä päättämisessä on luisuttu varhamaiseen tyyliin?

Kouluja halutaan lakkauttaa, mutta mietitäänkö, parutaanko välimatkoja. Ei tietenkään. Koululaisethan saavat bussikuljetuksen vielä jäljelle jääviin kouluihin. Eikä silläkään niin väliä, vaikka bussissa istumista olisi liian kanssa. Bussit kulkevat maalta keskustaan, mutta ei vahingossakaan niin, että keskustassa asuvat koululaiset kulkisivat maaseudulle päin. Miksei oppilaita voida tasata, jotta maaseudun koulut säilyisivät? 

Kun sote -asiat olivat kaupungin päätöksenteon alla, niin ei niissäkään välimatkoista ihmeemmin välitetty. Nyt kun Varhan virkamiehet ja päättäjät sorkkivat palveluihin ja kilometrit paikasta toiseen kasvavat, niin ollaan niin niin huuli rullalla että!  Varhan kilometrejä ei peukuteta, mutta kaupungin omille kyl peukku nousee ja korkealle!

VoiVoi. Taas mää motkotin!

2 kommenttia .

Häät peruttu

Torstai 9.5.2024 klo 20.30

Voi olla, että olen joskus aikaisemminkin käyttänyt em. otsaketta, tai ainakin sinne päin, mutta olkoot, menkööt taas noin.

Kuntalehti kertoo, että Virolahden ja Haminan piti liittyä toisiinsa 1.1. 2025, vaan kuinkas kävikään.

Haminan valtuusto on ollut liitoksen kannalla, äänin 35-8, mutta Virolahden valtuusto on päättänyt, äänin 14-7, että siellä jatketaan itsenäisenä kuntana.

Virolahtelaiset ovat vielä viime syksynä olleet liittymisen kannalla, mutta kun olivat saaneet liitossopimuksen eteensä, mieli muuttui. Valtuuston puheenjohtaja on todennut, jotta siinä on liikaa "kuntalain mukaista sananhelinää".

Sananhelinäähän noissa on pruukannut olla. Oli täällä meilläkin:

https://salo.fi/wp-content/uploads/2020/04/Kuntajakoselvitys-selvitysosa.pdf

Kommentoi kirjoitusta.

SSS NettiLehti

Torstai 2.5.2024 klo 12.18

"Se olisis nyy täsä." Nimittäin Salon Seudun Sanomien NettiLehti:

https://www.lehtiluukku.fi/lue/salon_seudun_sanomat/1.5.2024/374028.html

"Salon Seudun Sanomat ilmestyy vappuna digitaalisesti. 1.5. ilmestyvä näköislehti on keskiviikkona ja torstaina vapaasti luettavissa.

2.5. ei ilmesty lehteä, mutta uutisointi Salkkarin verkkosivuilla pyörii aamusta asti. Painetun lehden normaaliin rytmiin palataan jälleen perjantaina."

--

No ei ole mun juttu tuollainen lehti!!!!

Aamukaffee ei maistu miltään, jos siinä samalla juodessa täytyy jotain älylaitetta hiplata. Ja mitäs sit, jos vaikka kaffeekuppi kaatuisi? Olisi älylaite kerrasta pilalla.

Minä haluan paperisen salkkarin!!!!  Ainakin silloin, kun olen kotona. Reissuilla ollessa on tilanne vähän toinen. Silloin on tyydyttävä nettilehteen.

Odotan perjantaita kuin kuuta nousevaa!

1 kommentti .

kylmää kyytiä karkeille ja vähän muullekin

Lauantai 20.4.2024 klo 11.21

Salolainen karkkikauppias makeisverosta: ”Ihan katastrofi koko toimialalle” – pahimpana pelkona asiakkaiden kaikkoaminen ja liikkeen sulkeminen

Hallitus on päättänyt, että makeisten ja suklaan arvonlisäveroa korotetaan. Onhan tuo aika reipasta meininkiä, jos 14 prosentista päädytään 25,5 prosenttiin.

Nooh, minua tuo ei rasita, sillä en ole ihmeemmin karkkien tai yleensäkään makean perään.

Kommentoin samalla tyylillä, kun aikoinaan yks matkaopas. Matkalla ollut kysyi, missä olisi lähin kampaamo. Opas vastasi, jotta en tiedä, kun en käy kampaajalla!

--

Sikapossun lihasta on myös noussut meteliä. Maataoustuottajien etujärjestö katsoo, että ”markkinajohtaja raivaa valikoimiinsa tilaa yhteispohjoismaiselle halpamerkille”.

Kyseessä on S-ryhmän Coop-uudistus. Tässäpä tätä: https://www.s-kaupat.fi/sivu/coop

Mutta minkäs teet? "Coop-tuotteet hankitaan pohjoismaisten osuuskauppojen yhteistyönä"

Yhteistyö on aina, ainakin olevinas kova sana! Sitä EU:ssakin hehkutetaan! 

5 kommenttia .

millä perusteella?

Perjantai 19.4.2024 klo 22.57

Salon Seudun Sanomien tätä mieltä -palstalla Heli Hallivuori kysyy tänään: Millä perusteella juuri keskustaan tarvitaan uusi silta? Hallivuori haluaisi tietää, mitkä syyt puoltavat Helenankadun sillan rakentamista. Miksi se on maankäyttöpalveluiden johtaja Raimo Inkisen mielestä kaupungin ykkösponnistus? 

Edellisen kerran Hallivuori on siltojen rakentamista ihmetellyt 17.3.2024: Ollikkala kaipaa uutta siltaa enemmän kuin keskusta

Tuskin Hallivuori mitään vastauksia saa. 

Muutama blogi taaksepäin totesin: Salolainen päätöksenteko on aina ollut omanlaisensa. Virkamiehet esittelevät ja luottamushenkilöt hyväksyvät. Mukista ja motkottaa saa, mutta pääsääntöisesti edetään virkamiesten tahdon mukaan.

Virkamiesten tahdon mukaan nytkin edetään, kun puhutaan uuden sillan rakentamisesta Inkerinkadulta joen yli Helenankadulle. Eihän tämä muuta ole kuin suoraa jatkoa päättäjiemme talousarvio 2024 päätökselle, jossa hyväksyttiin 805 000 rahaa käytettäväksi Inkerinkadun ja Kirkkokadun alueen katualueiden saneeraukseen. Kun nuo on toteutettu, niin sitten tulee kova kiirus ja tarve päästä joen yli.

Valtuusto on sillan rakentamisen jo puoliks hyväksynyt, plus rahat. Se hyväksyttiin siinä samassa rytäkässä, kun hyväksyttiin asuntomessujen hakeminen. Mm. tällaista tekstiä löytyy: Kevyen liikenteen silta Inkerinkatu-Helenankatu 500 000 - 2 000 000 € riippuen toteutustavasta.

Hallivuorelle sanoisin, jotta tämä nyt vaan on tätä Salo -cityn muutamien virkamiesten PakkoSaadaSarjaa. Silta -päähänpinttymä oli pitkään jo kaupunkikehityspalvelun tulevaisuuslistoilla, kun se vielä "hengissä"oli. Nyt ei ole kaupunkikehitysjohtajaa eikä -lautakuntaa, nyt on elinvoimajohtaja ja - jaosto, mutta meno ja meininki jatkuvat ihan niinkuin ennenkin. Valitettavasti!

--

https://www.sss.fi/2023/12/tata-mielta-ei-plussapisteita-paattajille-inkerinkadusta/

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2601165#album_selector

2 kommenttia .

totuuksia

Torstai 18.4.2024 klo 15.20

Näin justiinsa: Kyllä numerot löydetään, jos hanke halutaan

En tiedä avautuuko linkki kokonaisuudessaan, mutta minulle aukesi. Enkä ole Hesarin tilaaja!

Tämän päivän Salon Seudun Sanomissa oli ilmoitus, että täällä jossain on tapahtuma, joka tuottaa melua, meteliä. Siitä varotetaan.

VoiVoi, mikä melu ja meteli sitten syntyy, kun Tunnin Junan rataa, anteeks Länsirataa ruvetaan rakentamaan. Räjäytellään mm. Lukkarinmäkeä halki poikki! Sitä meitin päättäjät eivät ole ajatelleet ei niin hetken vertaa. Kaupungintalollekin melu kuuluu varmasti oikein hyvin. Ja ikkunat helisee. Sit on kiva kysellä, kuka tämmöstä on päättänyt!!

Kommentoi kirjoitusta.

lohduton näky

Torstai 18.4.2024 klo 13.53

Lohduton näky:

https://www.sss.fi/2024/04/lohduton-naky-tupurissa-talta-paivakodin-palopaikalla-nayttaa/

Jotain lohdullistakin:

Tupurin päiväkodin kolmelle ryhmälle on löydetty paikat muista päiväkodeista.

Yksi ryhmä on päässyt Anjalan päiväkotiin, toinen Mesikämmeneen ja kolmas Ollikkalan päiväkotiin.

-- 

Tulee olemaan omanlaisensa opetuslautakunnan kokous, kun ensi viikolla kokoontuvat. On lautakunnan jäsenillä esityslista, mutta varmaan jo pohdittavaakin, mitä tehdään tuhoutuneelle päiväkodille. 

--

Salolainen päätöksenteko on aina ollut omanlaisensa. Virkamiehet esittelevät ja luottamushenkilöt hyväksyvät. Mukista ja motkottaa saa, mutta pääsääntöisesti edetään virkamiesten tahdon mukaan.

Saas nähdä, mitä Tupuriin esitetään. Korjataanko vai hylätäänkö kokonaan? Uutistiedon mukaan kaikki lapset ovat saaneet paikan.

Moni tavallinen kaupunkilainen, vaikka tilanteesta surullinen onkin, ajattelee jo, että jos kouluja lakkautetaan tuosta noin vaan: vähän oppilaita -perusteella, niin nyt saisi tässä kaupungissa olla päiväkotien lukumäärän tarpeissakin miettimisen paikka.

Vuonna 2023 on syntynyt 283 lasta!

https://salo10.oncloudos.com/kokous/2024584-8-82636.PDF , sivu 9 

--

Laitanpa nyt tämänkin linkin:

https://salo.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/varhaiskasvatuksen-toimipaikat/

3 kommenttia .

kiitoksii

Keskiviikko 17.4.2024 klo 12.07

Tällaista infoa 19.3.2024: https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2024/03/19/45943

Eilen julkaistiin tulokset: https://sso.fi/vaalit/

https://cdn.aok.wp.s-cloud.fi/uploads/sites/15/2024/04/16115209/sso-edustajiston-vahvistettu-vaalitulos-ja-kaikki-varajasenet-2024.pdf

Tässä edustajisto:  

https://cdn.aok.wp.s-cloud.fi/uploads/sites/15/2024/04/15123615/sso-edustajisto-2024-2028.pdf

Kiitoksi oikke paljo!!

Mul on ollu 249 äänestäjää plus mää ite!! Tuli tasaluku 250!!

Nyy takasi pihal ja hommiin!!

3 kommenttia .

pihahommii

Tiistai 16.4.2024 klo 15.18

Nyt ei kerkee kirjoittelemaan. Jos joku asia edes yrittää nostaa kiukkuvaihdetta kirjoittamisen asteelle, niin se lievenee, hetken päästä jopa unohtuu. Pihalla olen yrittänyt touhuta. Syksyllä jäi kaikki niin surkeasti riipin rääpin. Ja sitten tulikin jo talvi.

Eilen sain päähäni, että yhdelle kuuselle, joka oli muotoilusta huolimatta levinnyt ja levittäytynyt liikaa, koittaisi sen viimeinen päivä. Puolkuntoista moottorisahaa en uskaltanut käynnistää, mutta nou hätä, onhan mulla puukkosaha.   

Vähän oli työlästä hommaa, kun oksa kerrallaan kuusta pilkoin. Lopputulokseksi tuli puupatsas, melkein taideteos. Nököttäkööt nyt tuossa niin kauan, että tänne ilmestyy joku  moottorisahataitoinen!

1 kommentti .

ehdokkuutta pukkaa!!

Tiistai 9.4.2024 klo 14.18

Viime vuonna kehtasin julki motkottaa Salo srk -taloa: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2023/01/01/42950

Nooh, tänä vuonna joku muu taho motkottaa vielä tylymmin:

”Tämä yllättää todella” – Salon seurakuntatalo on ehdolla vuoden rumimmaksi rakennukseksi

https://www.sss.fi/2024/04/tama-yllattaa-todella-salon-seurakuntatalo-on-ehdolla-vuoden-rumimmaksi-rakennukseksi/

Arkkitehtuurikapina järjestää em. kisan, mutta ei tartte pelkästään ruminta rakennusta ihmetellä, saa kauneintakin äänestää! Huah: tässä joukossa Salolla ei ole edustusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »