Uusimmat kuvat

Steissin tontille!

Lauantai 25.9.2021 klo 17:56

Nyt pitää nostaa ihan omaksi blogikseen tuo edellinen juttu. Aihetta sain ensimmäisestä kommentista:

Miksi nuoret ovat saaneet paikan linja-autoaseman läheltä, mutta vanhukset ja omaiset häädetään hankalakulkuisen tien päähän?

Vastasin näin:

Hyvä kysymys. Tuota samaa olen minä miettinyt. Steissin tilat ovat todella sujuvan yhteyden päässä linja-autoasemalta. Ja osuuskauppa saa komiat vuokrarahat. Jos ent. AMK  on nyt puoltyhjänä, niin esim. sinne nuorten tilat voisi siirtää. Olisi ainakin kaupungin omat tilat. 

Mutta, mutta: jos nuorilta kysyttäisiin, että menettekö Ylhäistentielle, niin varmasti nousisi ISO haloo. Tuskin tykkäisivät siitäkään, että kokoontumistiloja tarjottaisiin Campukselta. Eihän se mitään keskusta-aluetta ole, vaikka niin yritetään mainostaa. Torin ympärillä keskustan paikat ja kohteet ovat. 

Ja jatkan nyt tähän::

Autolla liikkuva päättäjä ei ilmeisestikään osaa tai edes halua kuvitella, millaista kaupungin alueella liikkuminen ilman mitään omaa kulkupeliä ihan oikeasti on.  Esteettömyydestäkään ei välitetä tuon taivaallista. Yksittäisten katuosuuksien korjaamisilla ei pitkälle pötkitä.

Jos olisin kaupunginjohtaja, niin soittaisin pirauttaisin heti maanantainaamuna Osuuskaupan ylimmälle tirehtöörille ja kysyisin paljonko tarttette rahaa, jotta myytte Steissin tai alueelta tontin.Siihen sit 30 -paikkainen vanhusten hoitolaitos.

Ilolansalokin kadun varrella on. Ja hyvin pärjäävät. 

Vanhustenhoidossa on koko kuntaliitosSalon ajan menty sen mukaan, mitä virkamiehet ovat esittäneet. Somero on parhaillaan kuin tikun nokassa urheilukenttä -päätöksenteostaan (valtuuston tahtoa ei ole toteutettu), mutta ihan samaa on ollut Salossa. Vai mites se menikään ja eteni tämä vuosien takainen valtuuston tahto: 

Saku Nikkanen Simo Vesan, Marjatta Halkilahden, Saija Karnisto-Toivosen ja Jaana Haapasalon kannattamina ehdotti, että vanhuspalvelut käynnistävät tilojen vuokraamista koskevat neuvottelut ympärivuorokautisen palveluyksikön perustamista varten.Yksikkö on lähtökohtaisesti 30-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö, joka voi olla myös kevyemmän hoidon yksikkö, jonka asukkaat eivät tarvitse ympärivuorokautista hoitoa, mutta eivät enää pärjää kotihoidon turvin. Neuvottelut tiloista käydään vuoden 2018 aikana niin, että toiminta voisi alkaa vuonna 2019. Vuokrasopimus ja ehdot tuodaan päätettäväksi vuoden 2018 aikana.

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20173816-7

On moneen kertaan todettu, että ei edennyt mihinkään.

Annettiinko pauhuja ja jos, niin kenelle? 

--

Minä annan pauhuja itselleni. Niin kaunis ulkosää ja mää istun tietsikan äärellä sisällä. Nyt äkkiä loppuehtooks pihalle. Hyvää viikonloppua Ystävät!

1 kommentti .

kolme vuotta sitten

Lauantai 25.9.2021 klo 14:29

Salon IoT Campus palkittiin Suomen parhaana ideana Tuottava idea -kilpailussa

14.9.2018

Salo IoT Campuksen vahvuus on sen monipuolisuus ja rohkeus yhdistää hyvin erilaisia toimijoita keskenään. Yhtenä merkittävänä tekijänä pidettiin sitä, että hanke edesauttaa Salon työllisyyttä ja tunnettuutta, todetaan tuomariston perusteluissa."

https://www.sss.fi/2018/09/salon-iot-campus-palkittiin-suomen-parhaana-ideana-tuottava-idea-kilpailussa/

Kuka kertoisi kaupunkilaisille, tarkoittiko tuottava idea Campusta koko kokonaisuutena vai oliko HoivaKoti jo silloin esillä?

2 kommenttia .

Miten kuljetaan?

Perjantai 24.9.2021 klo 15:38


Otsakkeessa olevan kysymyksen voisi esittää sekä kaupungin virkamiehile että päättäjille.

Yhtäällä annetaan ymmärtää, että tässä kaupungissa asukkaita liikkumisen osalta kuullaan ja kuunnellaan. Esim. tässä:

Rummunlyöjänkadulle ilmettä ja esteettömyyttä.  Toisaalla asukkaista ei välitetä ei sit niin tippaakaan.

Vai väittävätkö hoivakotia IoT Campukselle suunnittelevat ajatelleensa sitä, miten sinne mennään. Eihän se kulkeminen mitään esteetöntä ole. Ei ainakaan autottomille ikäihmislle!

On se nyt kumma, jos ei cityn keskustasta hoivakodille tonttia, paikkaa löydy. 

--

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2503884

 

1 kommentti .

jatkoa eiliseen

Torstai 23.9.2021 klo 13:00

Jatkoa, lisuketta, ihmettelyä eiliseen:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/22/39171

He salolaiset, jotka Tunnin Junaa ovat puoltaneet ovat antaneet ymmärtää, että junan kyytiin nousijoita tulee Salosta entisestään lisää ja että se on vallan fantastinen juttu. Siis tunnin juna -hanke. 

Mun mielestä tuo puitten kuormausraiteiden uusinta antaa ennemminkin sen kuvan, että tulevaisuudessa puut ovat tärkeämmät kuin junamatkustajien päivittäiset oman auton parkkipaikat. Niitähän tuolla asema-alueella tarvittaisiin. 

Ei siis tulevaisuuden parkkipaikka -varauksia, eikä kukaan ole vissiin miettinyt, ei ole halunnutkaan miettiä, mihin muualle radan varteen Turusta Saloon tultaessa puitten säilyttämis- ja kuormaustarve sijoitettaisiin. 

Jos puut ovat nyt täytyy tehdä -listalla, niin minä ymmärrän, että entistä selkeämmin se kertoo tulevaisuudesta ja siitä, että tunnin juna tulee ajamaan ohi Salon aseman ja laulaa iloisesti mennessään, jotta Bye Bye Baby (Euroviisulaulumme 1994).

https://www.sss.fi/2021/09/salon-rautatieasemalla-uusitaan-kaksi-puunkuormausraidetta-%E2%80%89remontin-hinta-puoli-miljoonaa-euroa/

1 kommentti .

taas melutaan

Keskiviikko 22.9.2021 klo 13:50

Tänään oli taas melu-info-uutinen Salon Seudun Sanomissa: Salon rautatieaseman puunkuormausraiteiden päällysrakenteita uusitaan. Siitä syntyy melua, joka pitää ilmoittaa kaupunkilaisille.

Semmoisesta häiriöstä saa ihan huomautellakin. Saa antaa muistutuksen tai mielipiteen Salon kaupungin ympäristönsuojeluun. Tässä tapauksessa 6.10.2021 mennessä.

Taas kerran minä ihmettelen: Kun tunnin junan reittiä ruvetaan joku päivä rakentamaan ja esim. Lukkarinmäkeä avoimeksi räjäyttämään, niin millainen mahtaa olla siitä syntyvä melu ja meteli? Ikkunat ainakin helisevät! Siinä sit kaupungintalolla melun aikana kokoustavat päättäjät kysynevät toinen toisiltaan: kuka tämmöseen on luvan antanut?

Mitä hyötyä ja kenelle em. tilanteissa muistutuksen tai mielipiteen antamisista on? Mihin ne muka vaikuttavat? Peruuko joku taho aiotut tekemiset?

--

Lisäys: On tästä SSS uutinenkin. Kerrotaan mm., mitä rautatieaseman meluaminen töineen kaikkineen tulee maksamaan! 

https://www.sss.fi/2021/09/salon-rautatieasemalla-uusitaan-kaksi-puunkuormausraidetta-%E2%80%89remontin-hinta-puoli-miljoonaa-euroa/

Kommentoi kirjoitusta.

uusia ideoita vanhustenhoitoon!

Sunnuntai 19.9.2021 klo 14:20

Joskus on kiva plarata vuosien takaisia juttuja, näitä, jotka vanhustenhoidon ympärillä pyörii! 

Tämä tässä alla on vuodelta 2010. Mukana kommentit.

HUOM! Kaikki linkit tuskin enää aukeavat!

 

 

blogituusisuomifi/39604-uusia-ideoita-vanhustenhoitoon/

 

uusia ideoita vanhustenhoitoon

Kuinkahan moni muistaa nähneensä iltalehden bloggaaja Annele Törrösen ehdotusta, ideaa vanhusongelmaan. Blogi oli iltiksessa helmikuussa 2010.

Törrönen totesi kuinka lemmikkien ympärillä pyörii valtava teollisuus ja ehdotti, että mitäs jos me ottaisimmekin lemmikiksi vanhuksen?

http://blogit.iltalehti.fi/hannele-torronen/2010/02/27/lemmikkina-vanhus/

”Mitäpä jos vanhuksen pitämisestä tulisikin uusi mega-trendi? Kissojen ja koirien sijasta jokaisella muotitietoisella aikuisella olisi nurkissaan vanhus. Niitä ei tarvitse paljon ulkoiluttaa ja ne voi huoletta jättää yksinkin, sillä monet niistä ovat tottuneet yksin sisällä kyhjöttämiseen. Monilla niistä on myös hauskoja taitoja. Jotkut osaavat parsia sukkia ja korjata vaatteita. Jotkut muistavat kaikenlaisia tarinoita, ihan kivoja. Niitten kuvia voisi olla katalogeissa, itse saisi valita minkälaisen vanhuksen ottaa..”

..

Näin! .. ei tarvitse paljon ulkoiluttaa, voi huoletta jättää yksinkin, sillä monet ovat tottuneet yksin sisällä kyhjöttämiseen..

Tämmöstä on ilmassa.

Kotihoidossa olevat valittavat palvelun tasoa.

Hoitajien aika on kortilla, kun pitää ehtiä paikasta toiseen.

Kotona asuva saa tyytyä siihen, että hyvä kun joku kurkkaa ulko-ovelta ja tarkistaa, että ollaanko sitä edes hengissä.

--

 1. Marjatta Halkilahti #812353 Kirjoittaja  Muokkaa

  Jos tarvitset vanhainkotipaikan, lähellä omaista, niin mistäs sen haet, mistä sen saat kun sitä ei ole!
  Vanhainkodin ovella on nimikyltti vaihtunut palvelutaloksi.
  Kiitos muoti-ilmiön laitospaikkoja on tässä maassa aivan liikaa.

  Kotikuntakin on voinut karata käsistä.
  Kiitos kuntaliitosten ( esim. Salon seutu ja kymmenen kunnan liitos).

  Ministeritaso peräänkuuluttaa rohkeutta ja luovuutta peruspalveluiden hoitoon.

  Näin mennään teoriassa.
  Miten on käytännössä?

  Törrösen idea voi kalskahtaa ihan kauhialta, mutta onko se sitä?

  0
 2. Tunnus ei käytössä #812357 

   Torronen on tosiaan ajatellut vanhukset koiran asemaan. Ongelmana voi ehka olla, etta uusi vanhus kotielain on hankalampi hoidettava, kuin oikea elain. Onkohan Torronen myos ajatellut jo senkin, etta omistaja on velvollinen hoitamaan elaimen poiustumisen tasta maailmasta ja tavallisimmin lahto suoritetaan nukutuspiikilla. Itse en kylla menisi lasteni kotielaimeksi, eika ne sitapaitsi edes ottaisi minua nurkkiinsa murisemaan. Joutuisin kumminkin taas johonkin helvetintaloon pahojen ihmisten potkittavaksi.

  Mutta noin muuten vanhustenhoidon voisi hoitaa vaikka milla tavalla, kunhan se vaan olisi inhimillinen tapa. Niin kauan kun ajatuksena on putsata elakelaiset rahoistaan ”hoito” nimikkeella, ei yhteisymmarrysta taida loytya.

   

  MH: Ensilukemalta Törrösen idea tuntui kamalalta, mutta! ja mutta! On siinä hyvääkin: Joskus tarvitaan kamaliakin heittoja jotta päättäjät havahtuvat. Ja jos havahtuivat esim. tästä ideasta helmikuussa ( jos huomasivat, jos lukivat) niin hyvä. Isolla joukolla kyl taisi mennä toisesta korvasta sisään, toisesta ulos..

  Vanhusten kävis kuin kesäkissojen!

  Otetaan nurkkiin ja sit hyljätään!

  ..

  En minäkään hetikohta lasteni nurkkiin kotikoiraks tai -kissaks muuttais! En! 

  0
 3. Marjatta Halkilahti #812362 Kirjoittaja  Muokkaa

  Tämä on linkki Salon Seudun Sanomien pääkirjoitukseen 25.7.2010:

  http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/148512.html

   

  Ikärakenne on koko EU:n ongelma
  Salon Seudun Sanomat 25.7 2010 05:56:40

  Väestön ikääntyminen ei ole ongelma vain Suomessa, vaikka asiasta täällä puhutaan yhä isommin kirjaimin. Kyseessä on eurooppalainen ilmiö, johon yritetään löytää keskitetysti ratkaisuja.

  PULMA on niin iso ja yhteinen, että EU:ssa huudetaan kansalaisiakin apuun. Tuoreessa EU-raportissa esitellään joitakin eläkejärjestelmien vaihtoehtoja ja pyydetään samalla kansalaisilta niihin mielipiteitä ja ehdotuksia. Ehdotuksia voi jättää marraskuun puoliväliin asti.

  Suomalaisten ikääntyminen on lähivuosikymmeninä EU:n nopeinta. Ei siis ole ihme, että täällä keskustelu eläköitymisen seurauksista käy kuumana. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä oli vuonna 2000 Suomessa 15 prosenttia, mutta vuonna 2030 sen lasketaan olevan 26 prosenttia.

  Euroopan unionissa on nyt keskimäärin neljä työikäistä – siis 15–65-vuotiasta – ihmistä jokaista 65 vuotta täyttänyttä kohden. Vuonna 2060 tilanteeksi lasketaan kahden suhde yhteen. Kun eläkkeisiin käytettävistä rahoista on puutetta ja eläkeläisten lukumäärä nousee, mitä tehdään?

  KYSYMYS muuttui talouskriisin myötä entistä kiperämmäksi. Julkisten talouksien pohja on rapautunut, ja yksityisten eläkerahastojen arvo on laskenut. Nämäkin ovat langanpätkiä siinä isossa vyyhdessä, joka johti taannoisessa Brysselin huippukokouksessa Eurooppa 2020 -strategialuonnoksen syntymiseen.

  Eurooppalaista eläkeratkaisua haetaan todennäköisesti samanlaisin lääkkein kuin suomalaista. Niihin kuuluvat muun muassa työurien pidentäminen, opintojen nopeuttaminen, työkyvyn ylläpito ja työperäisen maahanmuuton lisääminen. Viimeksi mainittu kohta voi olla sellainen, jossa syntyy unionin sisäistä kilpailuakin.

  IKÄÄNTYMISEEN liittyen Euroopassa tutkitaan yhteisiä keinoja myös vanhustenhuollon kustannusten hillitsemiseksi.

  Heinäkuisilla Euroopan terveystaloustieteen päivillä todettiin, että vanhusta kohden laskettuja hoivamenoja voidaan jopa alentaa, mikäli rahoitusta ja organisaatioita virtaviivaistetaan. Yksi keino on terveys- ja sosiaalipalvelujen saumaton yhdistäminen, jota kehitellään useissa maissa.

  Oletus on, että vanhuksen kunnon oikealla ennakoimisella voitaisiin laitoshoidon aloittamista lykätä muutamilla vuosilla. Vääjäämättä näyttää myös siltä, että yksityisten hoivavakuutuksien merkitys kasvaa ja hoidon vastuuta siirretään omaisten harteille.

  Näyttää siis siltä, että haasteet ja keinotkin ovat Euroopassa paljolti yhteisiä. Yhteistä on myös krooninen rahapula.

  ..

  ”PULMA on niin iso ja yhteinen, että EU:ssa huudetaan kansalaisiakin apuun. Tuoreessa EU-raportissa esitellään joitakin eläkejärjestelmien vaihtoehtoja ja pyydetään samalla kansalaisilta niihin mielipiteitä ja ehdotuksia. Ehdotuksia voi jättää marraskuun puoliväliin asti.”

  ..

  Nii! Ehdotuksia kehiin! Kiitos!

  Ja pyyhkikää mielistänne se juttu mitä minulle koko ajan tuputetaan, että tämä on jonkun tietyn puolueen vika,moka, tämä nykyinen tilanne!

  Vanhustenhoito on kaikkien yhteinen asia! Ei siinä mitään puolueita tarvita. Vähän maalaisjärkeä ja taskulaskin riittää! 

  0
 4. Marjatta Halkilahti #812367 Kirjoittaja  Muokkaa

  Minä tuuppaan tähän yhden hintatiedon.
  Se on vuodelta 2008.
  Se löytyy netistäkin.
  Siksi voin sen julkaista.   

  Se on entisen työmaani ( työssäoloni vuodet 1967-2008) = vanhainkotikuntayhtymän hoitopäiväkustannus.
  Se on kustannus, joka jäsenkunnalta laskutettiin yhden asukkaan osalta vuonna 2008.
  Se on tai oli 83,90 euroa per päivä!

  Siinä on kaikki: syömiset, juomiset, vaipat, pikkuhousut, lääkkeet, henkilöstön palkka, talon ja pihapiirin hoito, siinä on ihan kaikki!

  Kysymys:

  Montako kertaa tuo 83,90 rahaa kuluukaan, kun kotipalvelu sahaa ja suhaa autollaan edestakaisin vanhukselta toiselle, sanotaan nyt vaikka 5-6 kertaa päivän aikana? Taitaa pikkusen enemmän kulua noita euroja..

  Se vanhus, joka haluaa olla kotona, niin annetaan hänen olla.
  Ja saa se pikkusen maksaakin.

  Mutta annetaan sille vanhukselle, joka toivoisi, että pääsee johonkin laitokseen turvaan, annetaan edes mahdollisuus.

  Yksinkertainen vanhainkotihoito ei kallista ole. Siitä tulee kallista, jos vanhuksia hoitamaan palkataan ”terveydenhuollon maistereita”, joiden aika kuluu palaverista toiseen juoksemiseen ja tietokoneen äärellä istumiseen.

  .. 

  Viime vuotisen hoitopäivähinnan tiedän, mutta en voi sitä julkistaa, koska sitä ei ole Salon kaupunkikaan vielä julkistanut. Toivottavasti julkistaa vuoden 2011 talousarvion pohjaksi. Myös muiden vanhainkotien hinnat!

  0
 5. Tunnus ei käytössä #812371 

  Se elämä ei aina suju suunnitellusti. Meitäkin kaksi ihan hyvin omaisemme kanssa pärjäävää oli, kunnes kaatuminen vei sairaalahoitoon.
  Nyt sitten koitetaan jaksamisen mukaan pitkäaikaisosastoa tukea, eli olla saavutettavilla. Hoitovastuu heillä on.
  Ja iäkkäiden ihmisten lapsetkin alkavat olla eläkeiässä, eivät välttämättä hyväkuntoisia.
  Se ”vanhuksen kunnon oikea ennakointi” on sinällään hyvä ajatus. Ja varmaankin suurelle osalle ihmisiä ihan toimiva.
  Voisiko sinne pykäliin kuitenkin kirjata jotenkin poikkeustapauksetkin? Että jos se ennakointi ei toteudu?
  Tämä nyt on arkipäivän tilanne. Siksi sinne pykäliin inhimillistä näkemystä toivon.

   

  MH: Kiitos. Minä ainakin kirjaisin.

  0
 6. Tunnus ei käytössä #812376 

  Osa vanhuksista voisi pärjäillä pääasiassa keskenään isoissa soluasunnoissa. Eivät 65 – 80 -vuotiaat ole välttämättä erityisen hoidon tarpeessa, enemmän on puutetta juttuseurasta, yksinäisyys vaivaa, kukaan ei lähde kaveriksi ulos käppäilemään, eikä harrastuksiin, jne. Yhteisöllisyyden mahdollisuus pitäisi olla olemassa vanhemmillekin eläjille ilman laitostumista.
  Jos ja kun ammattihoitsujen kotiapua tarvitaan, olisi useampi vanhus samassa osoitteessa. Vanhusten turvallisuus ja elämänlaatu kohenisivat. Muutamakin vuosi pois omasta kämpästä kukille juttelemasta tai kaljapullon henkeä etsimästä olisi jo hyvä saavutus. Tämä olisi tietysti vain niille, joiden mielestä seurapeli on hauskempaa kuin pasianssi. Paluu ruotimummojen tai -ukkojen aikaan ei sen sijaan tunnu hyvältä aatokselta.
  Tilojahan on, huoneistoja ja taloja. Remppaa vain, vanhusten erityistarpeet huomioiden, eikä aina tarvitsisi olla hienoa. Kunnolliset kotiolot, omat tilavat huoneet kaikille. Vanhusten mikroyhteisöt voisi olla yksi vaihtoehto. En tiedä, onko tämmöistä Suomessa jo kokeiltu.

  MH: En tiedä onnistuuko tämä linkitys, mutta kokeillaan:

  https://kotisivukone.fi/app/www/marjattahalkilahti.ehdolla.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/330384

   

  0
 7. Tunnus ei käytössä #812382 

  #2 ”Vanhainkodin ovella on nimikyltti vaihtunut palvelutaloksi.”

  Tiedätkös Marjatta, kyseessä on kyllä ”muoti-ilmiö”, mutta miksi?

  Kun vanhus menee hoitoon vanhainkotiin niin vanhainkodissa häneltä peritään hoitomaksuna max. 80% tuloista. Tuohon hintaa sisältyvät mm. lääkkeet.

  Sitten kun vanhus laitetaankin palvelutaloon niin hänelle ei tarvitse jättää käyttöön kuin 90€/kk. Lääkkeet eivät sisälly palvelutalon hoitopäivämaksuihin.

  Palvelutalojen avulla kunta osin rahastaa valtiota enemmän, ja rahastaa vanhuksia enemmän. Toki osaltaan kyse on myös kunnan sisäisestä budjetoinnista jolla saadaan vanhustenhoito ”edullisemmaksi”.

   

  MH: Kiitos kommentista!

  Kyl mää ton tierä!

  Muoti-ilmiön! Kasasta toiseen siirretään rahaa senkun keretään eikä kukaan vaivaudu laskemaan kokonaisuutta!

  Se kokonaisuuden laskeminen tarttis alottaa eduskunnasta! Ja Kela! Joku päivä kirjoitan siitäkin. Kukaan ei sielläkään laske mitä heitin piilovanhainkotitoimintansa maksaa! No. Jos vaikka Hyssälä hoksais kun hommansa alottaa!!!!

  0
 8. Marjatta Halkilahti #812395 Kirjoittaja  Muokkaa

  Tuo edellinen linkki vie viime vuoden heinäkuulle! Mutta itse juttu on vanha. Se kelautuu vuodelle 1984. Siinä on ajatuksia, jotka olen mussuttanut ääneen Itä-Suomen sosiaaliturvapäivillä!

  Poimin sieltä nyt vaikka tämän. Muoti-ilmiö tämäkin oli:

  .. esimerkiksi kansanterveyslain voimaantuloa.

  Pitkäaikaissairaitten hoitovastuun piti siirtyä sosiaalihuollolta terveydenhuollolle.
  Monet kunnat silmät kirkkaina luovuttivat olemattomista rahavaroista rakentamiaan kunnalliskotien sairasosastoja terveyskeskuksen vuodeosastoiksi, ehkä vilpittömästi uskoen, että näin yksinkertaisesti päästäisiin sairaista ja raihnaisista vanhuksista.
  Laitosten nimikylttejä vaihdettiin kuin uutta paitaa, ja taidettiin jo jossain vaiheessa hekumoida silläkin ajatuksella, että koko vanhainkotitoiminta voitaisiin tarpeettomana ja kalliina ratkaisuna lopettaa.
  Näin ei kuitenkaan käynyt.
  Vuodeosastojen täytyttyä jouduttiin yllättävän pian toteamaan, että kunnalliskotien yleisistä osastoista,tynkävanhainkodeista oli muodostunut uusia sairasosastoja.

  ..

  Tätä päivää kun eletään niin nyt vanhainkodeista on palvelutalonimikkeen alla tulossa piilovanhainkoteja. Se, että säästetäänkö rahassa, se onkin jo vallan toinen juttu. Ei nimittäin säästetä. Vaikka kuinka siltä asukkaalta rahastetaan kaikki mahdollinen. 

  0
 9. Marjatta Halkilahti #812401 Kirjoittaja  Muokkaa

  Jos taas tuuppaisi oman mainoksen. Vanha juttu tämäkin, mutta voisis olla ihan käyttökelpoinen:

  http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/330384

  On vähän vastausta kohtaan 7:

  ”Tilojahan on, huoneistoja ja taloja. Remppaa vain, vanhusten erityistarpeet huomioiden, eikä aina tarvitsisi olla hienoa. Kunnolliset kotiolot, omat tilavat huoneet kaikille. Vanhusten mikroyhteisöt voisi olla yksi vaihtoehto. En tiedä, onko tämmöistä Suomessa jo kokeiltu.”

   

  0
 10. Marjatta Halkilahti #812408 Kirjoittaja  Muokkaa

  .. ”Tilojahan on, huoneistoja ja taloja. Remppaa vain, vanhusten erityistarpeet huomioiden, eikä aina tarvitsisi olla hienoa.”

  Tuokin kohdasta 7.

  Mikä piru siinä on, että Suomessa kaikkien laitosten pitää olla viimeisen päälle fiinejä ihan kun jotkut kymmenen tähden hotellit?

  Asummekin kaikki ihan eri tyylillä. Joku tykkää mummon mökistä, joku oikein oikein modernista. Mut vanhukset! Hyvä hoito ja huolenpito! Sitä täs kaivataan. Ei mitään kulisseja!

  Hyvää hoitoa ja huolenpitoa voidaan järjestää ihan edullisestikin. Mutta kun päättäjät eivät osaa laskea. Tai sitten he eivät vaan halua!

  Mitä tahansa kun suunnitellaan, niin kannattais joskus kurkata ihan sinne menneisyyteenkin. Oisko siellä jotain mitä ei ainakaan pitäisi tehdä?

  0
 11. Tunnus ei käytössä #812414 

  Siehän ootki Marjatta järkityttö! Sait yhden uuden lukijan blogeillesi.
  Tuota minäkin vähän aattelin, että mitenkä ne hyväkuntoiset ikääntyvät immeiset luopuisivat yksityisyydestään, omasta kodistaan. Ei tarvitsekaan luopua, mutta yhtenä ratkaisuna voisivat olla mikroyhteisöt tai miksi niitä kutsuisi. Vanhuksia ajatellaan yhtenäisenä ryhmänä, vaikka jokainen ihminen on yksilö loppuun asti, eikä ajattele itsestään paljonkaan eri tavalla kuin nuoremmat.
  Ikäihmisiä on joka sorttia, on samaan suuntaan ajattelevia, ikihippejä, uskovaisia, vertaistuki-ihmisiä, mitä vain. Sellaiset mummot ja papat voisivat löytää toisensa ja autellakin siinä sivussa, asua porukassa niin kauan kuin käbälä käy. Ryhmäkoteja remppaamaan ei kyllä pidä päästää julkisen sektorin mestareita, jos jokin puiston uusvanha kioski maksaisi puoli miljoonaa ja siihen malliin.
  Omien kirjavien elämänkokemusteni myötä pienryhmäkoti ei tuntuisi ihan vieraalta ajatukselta. Katotaan, kunhan sitä ikkää tullee niin paljon, että ilikiää mainita.

  0

2 kommenttia .

Järkiviisautta jälkiviisauden tilalle!

Lauantai 18.9.2021 klo 15:46

Jäi motkotusvaihde päälle. Pistin tekstiä oikein isoon jakoon! Loppupäiväksi menen pihalle hommiin. Siellä motkotus saattaa helpottaa..

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/jarkiviisautta-jalkiviisauden-tilalle/

Tulee helppokulkuista, ryhdikästä ja vehreää. Näin kerrotaan tämän päiväisessä paikallislehdessä. Kyseessä Rummunlyöjänkatu Salossa, jota korjataan tavoitteena esteettömyys ym.

Uutisen ensimmäinen kommentoija on minun mielestäni tiivistänyt salolaisen kuntaliitoksen (Salo 2009-) hyödyn tai haitan, tai miksi tätä nyt kutsuukaan, tämän, joka nyt näyttää olevan Iltiksen uutisena  Matti Vanhasen hallituksen uudistus ajoi kunnat liitoksiin. Tulokset eivät olleet sitä, mitä haettiinSalolainen kommentoija kysyy mm. ”Miksi kaupunki panostaa ja kehittää yhden korttelin alueelle kun keskustan alueellakin olisi paljon kunnostettavaa vanhoista kuntakeskuksista puhumattakaan”

Niinpä. Kurkistetaanpa pinta-aloja. Salon kaupungin pinta-ala on kymmenen kunnan kuntaliitoksen jälkeen yht. 2 346,39 km², asukkaita vähän päälle 51 000. Turun pinta-ala on 243,4 km² ja Helsingin 213,8 km². Jälkimmäisten väkimääriä ei tarvinne kertoa, sillä jokainen tietää, että paljon on. 

Kun Salon laajuinen kaupunki ja sen kaupunkikehityspalvelu korjailee, näpertelee keskustan pikkukatuja, niin kyllä siinä keskustasta 20, 30 tai 50 kilometrin päässä asuva kaupunkilainen on hyvinkin oikeutettu kysymään, milloin tulette tänne saakka? Korjattavaa olisi täälläkin.

Jos katsoo pelkästään pinta-aloja, niin ymmärtää, että kestää ikuisuuden ennen kuin esim. täällä meillä entiset kunnat, nyt Salon kaupunginosat ovat asukkaiden asumisen ja liikkumisen, palvelujen ym. osalta samanarvoisia.

Ei tarvitse olla edes EnnustajaEukko, kun voi sanoa, jotta Salon kokoisessa kaupungissa asukkaiden samanarvoisuus ei tule toteutumaan koskaan. Lapsiperheitä on jo menetetty ja siinä sivussa on sitten lakkautettu kouluja. Silti odotetaan maalle muuttajia ja muuttovoittoa.  

Jos minulla olisi taikasauva, niin palauttaisin tehdyt isot kuntaliitokset alkutekijöihinsä. Siis alkuperäiset kunnat takaisin.

Toivoisin ISOsille päättäjille, mm. kansanedustajat, järkiviisautta. Ei jälkisellaista! Sote -uudistuksestahan se seuraava harminkappale tulee! 

Kommentoi kirjoitusta.

helppokulkuista, ryhdikästä ja vehreää!

Lauantai 18.9.2021 klo 14:02

Rummunlyöjänkadulle ilmettä ja esteettömyyttä – Salo saneeraa pahoin vajonneita katuja

Jaa-a. Mitähän tuohon uutiseen nyt sanoisi? Jos minä kommentoisin, niin sanoisin varmaan samat sanat kuin mitä jutun ensmmäinen kommentoija on kirjoittanut: 

Kirkkokadun, Rummunlyöjänkadun ja Inkerinkadun kunnostukseen käytettävät rahat olisi voitu käyttää johonkin sellaiseen kohteeseen joissa niistä olisi ollut hyötyä ja iloa useammille ihmiselle kun muutaman kerrostalon asukkaille. Miksi kaupunki panostaa ja kehittää yhden korttelin alueelle kun keskustan alueellakin olisi paljon kunnostettavaa vanhoista kuntakeskuksista puhumattakaan”

Tulee vallan komiaa jälkeä. Helppokulkuista, ryhdikästä ja vehreää. Niin uutisessa kerrotaan. Mutta tosiaan: mites on koko tämän kaupungin alueitten kanssa? Minun mielestäni koko kokonaisuuden hallinta on täysin hukassa!

1 kommentti .

mitäs Me vastaajat

Maanantai 13.9.2021 klo 15:40

Palaanpa 27.8.2021 annettuun lausuntoon. Sieltä kysymykseen no 

12. Onko mielestänne pitkäaikaisen laitoshoidon lakkauttaminen sosiaalihuollon yksiköissä iäkkäiden osalta onnistunut ratkaisu (14 §, 14 a §, 15 b §)?

Minä vastasin näin:

Kuten jo edellä totean, ei ole realistista purkaa sosiaalihuollon laitoshoitoa. Ja jos puretaan, niin aikataulu on aivan liian kireä. Takaraja vähintään vuoteen 2030 tai 2031. Ikäihminen voi olla sairas, mutta ei sellaisin diagnoosein, että terveydenhuollon laitos ottaisi hoitaakseen ja pitäisi potilaana. Jos edetään niin kuin ehdotettu on, ennustan, että jatkossa hoivapaikkoihin jumittuu asukkaita, jotka odottavat terveydenhuollon laitospaikkaa. Nimien ja nimikkeiden vaihdoilla ei pitkälle päästä. Kannattaisi muistaa,miten kävi kun vanhainkotien sairasosastoja muutettiin terveyskeskusten vuodeosastoiksi.

Terttu näin:

Ryyppö Terttu, Eläkeyhdistyksen vaikuttamisvastaava, Suomusjärven kunnansihteeri 1985-2003, Salon kaupungin luottamushenkilö 2009-2014

 • Ei [Pitkäaikaista laitoshoitoa ei niin vaan voida purkaa, vaatii ainakin pitkän siirtymäajan. Epäilen, että pitkäaikaista laitoshoitoa tullaan jatkossakin tarvitsemaan.]

Muita näkemyksiä:

Suomen Geriatrit ry, Jämsen Esa

27.8.2021

 • Ei [12. Lakiehdotuksen mukainen pitkäaikaishoidon järjestämisen lopettaminen sosiaalihuollon yksiköissä on toivottava kehityssuunta. Sen sijaan sitä korvaamaan ehdotettu hoito terveyskeskusten sairaalaosastoilla on vastoin aiempia periaatteita, joiden mukaan kenenkään ei tarvitse asua sairaalassa ja huonokuntoisimpienkin asiakkaiden kohdalla tavoitellaan edes jonkintasoista kodinomaisuutta sosiaalihuollon laitosyksiköissä. Lakimuutos ei saa johtaa terveyskeskusten sairaalaosastojen pitkäaikaishoidon määrän lisääntymiseen. Terveyskeskusosastojen luonne on viime vuosina muuttunut huomattavasti akuuttihoidon suuntaan, mikä näkyy niin osastojen toiminnassa kuin henkilöstön osaamisessa. Laadukkaan pitkäaikaishoidon toteuttamisen edellytykset kyseisenkaltaisessa toimintaympäristössä ovat merkittävästi heikentyneet. Pitkäaikaishoitopotilaiden riskinä olisi jäädä kiireellisempää hoitoa vaativien potilaiden jalkoihin ja hoidon luonne voi muuttua säilyttäväksi laadukkaan elämän ja toimintakyvyn säilyttämisen sijaan akuuttihoidon korostuessa osastojen toiminnassa ja henkilöstön osaamisessa. On tärkeä huomata, että perusterveydenhuollon osastopaikkoja on pyritty pitkään vähentämään ja pitkäaikaiset hoitopaikkaa odottavat potilaat muodostavat jo nyt pullonkaulan, joka epätarkoituksenmukaisella tavalla lisää erikoissairaanhoidon kuormitusta, kun jatkohoitopaikkoja ei ole riittävästi. Tehostetun palveluasumisen yksiköissä lääkäritoimintaa ja hoitotyötä kehittämällä on pystytty hoitamaan huonokuntoisia, monisairaita asukkaita. Terveydenhuollon laitoshoitoon turvautumisen sijasta lainsäädännön tulisi tukea toimintatapoja, jotka mahdollistavat tämän asiakasryhmän asumisen järjestämisen riittävin resurssein tehostetussa palveluasumisessa.]

Suomen Kuntaliitto ry, Haverinen Anna

26.8.2021

 • Ei [Ikäihmisten sosiaalihuoltolain mukaisen pitkäaikaislaitoshoidon lakkauttaminen sulkee jälleen yhden palvelujen järjestämisen mahdollisuuden kategorisesti pois. Järjestämisen mahdollisuuksia ei tulisi rajoittaa erityisesti tilanteessa, jossa palvelujen järjestämisen vastuu siirtyy laajemman väestöpohjan omaavalle toimijalle, jolloin voi olla tarvetta suuremman erityisen asiakastarpeen vuoksi järjestää keskitettynä sosiaalihuollon pitkäaikaisen laitoshoidon palvelua. Asumispalvelut eivät välttämättä sovi kaikille asiakkaille, ja isommassa väestöpohjassa voi olla asiakastarpeita, joihin vastaamiseksi esimerkiksi henkilökunnalta edellytetään erityisosaamista tai erityisiä tiloja ja laitteita. Vaikea on myös ymmärtää, miksi ainoana pitkäaikaisen laitoshoidon tarpeessa olevan iäkkään henkilön palveluna voisi jatkossa olla pelkästään terveydenhuollon pitkäaikaishoito, jota määrätietoisesti on pyritty vähentämään vuosien ajan sosiaalihuollon pitkäaikaishoitoa (ns. vanhainkotihoitoa) usein epäviihtyisämpänä asuinympäristönä ja toimintakulttuuriltaan laitosmaisempana palveluna. Osana ikääntyneiden palvelujen kehittymistä on käytetty sanontaa, että kukaan ikäihminen ei asu pitkäaikaisesti terveyskeskuksen vuodeosastolla. Pahimmassa tapauksessa riskinä on, että tämän lakimuutoksen vuoksi näiden paikkojen määrää aletaan lisätä. Vaikka lainsäädäntöön jätettäisi mahdollisuus järjestää sosiaalihuoltolain perusteella pitkäaikaishoitoa, voidaan perustellusti olettaa, ettei sen määrä lisääntyisi vaan jatkaisi vähenemistään, sillä vaikka laitoshoito on ollut nykyisessä lainsäädännössä, sen asiakkaiden lukumäärä on vähentynyt vuodesta 2009 vuoteen 2019 n. 23 000 asiakkaasta n. 4000 asiakkaaseen. Itsemääräämisoikeuslainsäädännön uudistamisessa voi esiin tulla tilanteita, jossa iäkästä henkilöä koskien voisi olla paras vaihtoehto järjestää hänen palvelunsa nimenomaa laitosolosuhteissa, mutta terveydenhuollon yksiköt eivät vastaa parhaiten hänen tilannettaan ja tarvettaan. Myös tämän vuoksi ei ole syytä poistaa kategorisesti sosiaalihuoltolain mukaista ikääntyneiden pitkäaikaista laitoshoitoa tässä vaiheessa lainsäädännöstä. ]

Lisää eri tahojen ajatuksia löydät tämän linkin takaa:

https://lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=bff434c4-30fd-4fd2-9d53-45c40f85b244

5 kommenttia .

avutonta seliseliä

Maanantai 13.9.2021 klo 14:56

Ei ole tässäkään kovin paljon tekstin laatijan (asiaa valmistelleen) päätä palellut:

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021122-9

Ympärivuorokautisen hoivan asukkaat

Ympärivuorokautisen hoidon yksikössä olevat asukkaat eivät tavallisesti ole enää sellaisessa kunnossa, että he poistuvat omatoimisesti hoivayksikön ulkopuolelle esimerkiksi asioitaan hoitamaan tai luontoon liikkumaan. He viettävät pääasiassa aikaansa sisätiloissa omassa asunnossaan sekä yhteistiloissa. Asukkaiden näkökulmasta onkin tärkeää, että hoivayksikön tilat ovat kodikkaat, valoisat, turvalliset, esteettömät ja niissä on helppo liikkua ja toimia apuvälineiden kanssa. Esimerkiksi turvalliset ja tilavat parvekkeet palvelisivat erinomaisesti asukkaita, jotka eivät enää ulkoile omatoimisesti rakennuksen lähiympäristössä.

Omaisten kannalta on tärkeää, että hoivayksikkö on helposti saavutettavissa, kulkeminen rakennuksen ulko- ja sisätiloissa on esteetöntä ja sinne on helppo tulla julkisella kulkuneuvolla tai omalla autolla. Asukkaiden ja omaisten kanssakäymiselle tulee olla viihtyisät ja käytännölliset tilat. Olisi hienoa, jos omaisella olisi mahdollisuus yöpyä läheisensä luona hoivayksikössä tätä tarkoitusta varten varatussa huoneessa.

Henkilökunnan näkökulmasta on tärkeää, että tilat palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla ympärivuorokautisen hoidon hoitotyötä, joka muutoin on fyysesti raskasta ja vaativaa. Kokemusta tiedämme myös sen, että yksikköön, jonne pääsee helposti julkisella kulkuneuvolla ja joka ei ole pitkän matkan päässä taajamasta tai kaupungin keskustasta, on helpompi saada työntekijöitä kuin etäämpänä olevaan yksikköön.

--

Höh.

Turvalliset ja tilavat parvekkeet! Siis sinne luonnosta nauttimaan! Eikö tuossa just annettu ymmärtää, että asukkaat ovat sellaisia, etteivät omatoimisesti enää liiku. 

Omaisten kannalta IoT Campuksesta kehutaan olevan etuna sitä ja tätä.

Mistä lähtien se on helposti saavutettavaksi paikaksi tullut? Ei se ole sitä henkilökunnallekaan. Kulkeeko esim. Paikku?

Joku blogi sitten kerroin oikein etäisyydetkin. Kuinka moni Campukselle jalan Salon torilta tai linja-autoasemalta päivittäin kipittää?

Ei kovin moni.

Eikä ainakaan ikäihmisen iäkäs omainen! Oma auto sinne mentäessä olla täytyy. Ei siis passaa puhua esteettömyydestä, helposta saavutettavuudesta sun muista.

2 kommenttia .

ei faktaa

Maanantai 13.9.2021 klo 14:14

Lainaus kaupunginhallitukselle esitettävästä:

"Kesäkuussa 2021 julkaistussa Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta todetaan: Iäkkään henkilön pitkäaikaista ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa ei voida toteuttaa sosiaalihuoltolain 22 §:ssä tarkoitetun laitospalvelun toimintayksikössä. Iäkkäiden henkilöiden pitkäaikaisen laitoshoidon lopettaminen olisi toteutettava vuoden 2025 loppuun mennessä. Salossa hoivakotihoito eli vanhainkotihoito on sosiaalihuoltolain mukaista laitospalvelua, joka siis olisi esityksen mukaan lopetettava vuoden 2025 loppuun mennessä ja tilalle on saatava korvaavat paikat."

Eihän se noin mene!

Kun luetaan lakia kuin piru raamattua niin saadaanhan tuosta kaupunkilaisille se kerrottua, oikein tarkoituksella, että vanhainkodit olisi lakkautettava.

Mutta lukekaas sitä lakia tarkemmin: ei siellä missään kohtaa sanota, että talot itsessään pitäisi hävittää.

Vai lukeeko?

Kannattais lukea, mitä mieltä eri tahot ovat tulevasta:

https://lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=bff434c4-30fd-4fd2-9d53-45c40f85b244

--

Hinttahan tässä näyttää juuri nyt olevan mustalla listalla no 1.

https://salo10.oncloudos.com/kokous/2021122-9-4038.PDF

Mm. siks tarttis nyt uudet korvaavat tilat hankkia  IoT Campukselta! Se tarve on upotettu/ piilotettu jonkin aikaa, ilmeisesti jo tätä laadittaessa, näiden sanojen sisälle : ".. tiiviiseen yhteistyöhön ja kumppanuuteen perustuvan, hoivateknologiaan panostavan hoivayksikön suunnittelua kaupungin alueelle."

-- 

En tykkää siitä, että päättäjien eteen väännetään väkisin asioita. Perustelujen ja taustoitusten pitäisi olla faktaa.

Mutku Ei.

Ei meillä!

 


Kommentoi kirjoitusta.

pauhuja annettu

Keskiviikko 8.9.2021 klo 14:18

Kahtena päivänä peräkkäin on ollut uutista Salon Vuokratalojen kunnosta tai no, enemmänkin kunnottomuudesta.

Salon kaupunki: Vuokratalojen ongelmat täytyy selvittää”Ei hyvää mainosta Salolle eikä vuokrataloyhtiölle”

Isännöitsijä ei reagoi, huoltomies ei tule – Perttelin Paltankujan asukkaat ihmettelevät, aikooko Salon Vuokratalot Oy ajaa talot purkukuntoon

Facebookin puskaradioissa kohistaan ja kauhistellaan, että voivoi, mikä meno ja meininki. Että tätä se teettää, kun huolto-, hoito- ym. hommat annetaan ulkopuolisten hoidettaviksi.

Taitaa olla vähän helpompi motkottaa muitten työn jäljestä kuin omien. Eivät nuo kaupungin ”omin käsin” tekemätkään kiinteistöjen hoito ja kunnossapitotyöt nyt niin kovin kaksisia ole tämän kuntaliitosSalon aikana olleet.

Minun ja monen muun mielestä sitten vasta korjataan, kun on pakko. Ja kun pakko -tilanteita lähdetään selvittämään ja remppaamaan, niin kas kummaa: löytyy sitä ja tätä lisuketta. Siis lisäkorjattavaa. Kuinka löytyykin?

--

Ovat nuo Vuokratalot myös tarkastuslautakunnan syynissä olleet: 

Kaupungilla on vuokrataloyhtiöiden omistajaohjausvelvollisuusja siihen on nyt kiinnitetty erityistä huomiota. Salon Vuokratalot Oy:llä on korjaussuunnitelma ja lisäksi koko ajan päivittyvä remonttilista. Korjaussuunnitelma on yleisluontoinen ja periaatteellinen. Remonttilistaan on korjaustarpeen lisäksi arvioitu remontin kiireellisyys. Remontteja tehdään vuosittain budjetin korjausmäärärahan puitteissa.

Em. löytyy tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2020! On siellä paljon muutakin mielenkiintoista.

Uusien valtuutettujen nyt ainakin kannattais kaikki sivut läpi plarata. Ja olla tarkkana, kun eri tahot antavat vastineitaan. Että mitä ja miten vastaavat. Vastaavatko asiasta vai asian vierestä tai jättävätkä kokonaan vastaamatta! Vastineet annetaan lokakuun loppuun mennessä!

1 kommentti .

lausunto

Torstai 2.9.2021 klo 20:41

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi kesäkuussa lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta.

Lausuntoaika oli 10.6.-27.8.2021.

Salossa kaupunginhallitus käsitteli asiaa 23.8.2021.

Esityslistavaiheessa tavallinen kaupunkilainen ei nähnyt, mitä rouvat valmistelijat vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta, vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren, terveyspalveluiden johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala olivat hallitukselle esittämässä.

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/08/21/38949

Ei siis ihan siten mennyt kuin mitä strategian toteutumisissa kerrotaan!

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/02/39026

Salon kaupungin vastaus paljastettiin vasta em. kokouksen pöytäkirjassa ja siellä on tämän näköistä tekstiä:

https://salo10.oncloudos.com/kokous/202170-4-2031.PDF

Mutta-mutta. Kuis moni tietää, että saa sitä ihan tavallinen kansalainenkin lausuntoja antaa?

Tätä linkkiä kun kelailet, niin näet, että on myös muita kuin nk. virallisia tahoja. Löydät mm. Ryypön Tertun ja minun mielipiteet.

--

Tässä lausunto – asiassa esim. Salon vanhusneuvosto olisi taas kerran voinut näyttää olevansa jotain.

Mutku EI! 

Ei meillä! 

Ja jos heiltä jotain kysytään, niin vastaus on tätä luokkaa:

https://salo.oncloudos.com/kokous/20214637-11-9.PDF

Hei Kiitos että huomiotte vanhusneuvoston. En mitenkään kyllä pysty kutsumaan kokousta koolle ja saamaan lausuntoa näin lyhyellä aikataululla . Toivottavasti vastaisuudessa lausunnot pyydetään riittävän ajoissa. Lisäksi olen Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana kiinni viikonlopun ja maanantain. Käytännössä tällaiset lausuntojen kokoamiset ja kirjoitukset kun lankeavat puheenjohtajalle. Mikäli lautakunnan jäsenet kommentoivat asiakokonaisuutta toimitan ne kirjaamon kautta, mutta virallinen lausunto se ei tule olemaan. Yhteistyöterveisin Vanhusneuvoston puheenjohtaja Jari J. Laiho

Tuo em. löytyy täältä: Hoivakotien asiakaspaikkoja ja palveluverkkoa koskevan valmistelun käynnistäminen

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20214637-11

--

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Salon vanhusneuvostosta motkotan! Ja senkin olen esille nostanut, mistä paikasta mallia kannattais ottaa. Se on Joensuu.

https://www.joensuu.fi/vanhusneuvosto 

3 kommenttia .

ajankohtaista tai sitten ei..

Torstai 2.9.2021 klo 14:18

Mielenkiintoista luettavaa!

  

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=202177-11

Muutosketteryys on kasvanut koronapandemian aiheuttamien toiminnan muutostarpeiden vuoksi.

Kaupunginvaltuuston tuloskortit

Strateginen päämäärä

1. Asiakaslähtöiset palvelut

Strategiset tavoitteet

1.1. Asiakaslähtöisyys korostuu palveluiden suunnittelussa, organisoinnissa ja johtamisessa.

1.1. Koronan takia asiakaspalveluiden NPSmittauksia ei olla täysimääräisesti tehty.

1.2. Palvelualueiden välillä on hyvin yhteensopivat prosessit

1.2. Konsernipalveluissa prosessien tunnistaminen ja kehittäminen on kytketty osaksi toimistotyön kartoitusta, ja sen tulosten pohjalta prosessien vastuita ja resursseja on selkeytetty ja tehostettu.

1.3. Asiakasprosessit ovat saumattomia ja sujuvia.

1.3. Koronatilanteessa on pystytty kehittämään sujuvia terveysturvallisia asiointiväyliä

2. Toiminta on hyvän hallinnon periaatteiden mukaista

2.1. Päätöksenteko on ennakoitavaa, läpinäkyvää ja tehokasta

2.1. Uusi asianhallintajärjestelmä on käyttöönottovaiheessa, sähköisen allekirjoitusjärjestelmän käyttöönotto on viivästynyt noin kuukaudella. Tuotantovaiheeseen päästyään uudistukset tulevat lisäämään päätöksentekoprosessin tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä. Hallintosäännön päivitys valmistelun ja päätöksenteon vastuiden selkeyttämiseksi on hyväksytty valtuustossa ja tulee voimaan 1.1.2022.

Joka päivä parempi Salo - jatkuvan parantamisen toimintamalli ja strategian onnistunut jalkautus / strategian toteutuminen, kk-seuranta

Salo IOT Campus

Salon IoT Campuksesta muodostetaan kansainvälisesti verkottunut ja kasvava keskus, joka mahdollistaa huippuosaamisen kehittymisen, kaupallisesti menestyvien tuotteiden ja palvelujen kehittämisen ja tuotannon sekä uuden IoT-liiketoiminnan syntymisen. Campuksesta luodaan myös houkutteleva osaamiskeskus kansainvälisille ohjelmille, joita kaupunki sekä tulevaisuudessa maakunta voi toteuttaa Salon alueella

Kaikkia noita ja enemmänkin löytyy täältä:

https://salo10.oncloudos.com/kokous/202177-11-3020.PDF

Jokainen, joka cityn palveluja on käyttänyt voi tykönänsä miettiä, ovatko tuloskortteihin päätetyt lupaukset pitäneet. Että onko sitä asiakaslähtöisyyttä, onko päätöksenteko ollut ennakoitavaa ja läpinäkyvää ym.ym.

Vanhuspalveluista minä eniten moitteita kuulen! Kyllä niitä yhteydenottoja sen verran edelleenkin (vaikka en enää kaupungin luottamustehtävissä ole) eteeni saan, että SSS tätä mieltä -kirjoituksia voisin kirjuutella vaikka kerran viikossa!  

2 kommenttia .

Nyt näkyy

Tiistai 24.8.2021 klo 0:23

Kysyin 21.8.2021 Miksei kaupunkilaisille näytetä, mitä rouvat ovat lausuntoon

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta

kirjoittaneet?

Nyt, kun kaupunginhallitus on asian 23.8.2021 käsitellyt, niin liitteetkin on nostettu esille.

Kiitos hänelle tai heille, jotka tuon ovat tehneet/päättäneet!

Kommentoi kirjoitusta.

murheenkryyni

Maanantai 23.8.2021 klo 23:22

Mahtinaisentiestä tuli murheenkryyni – painuvaa tietä korjataan taas sadoilla tuhansilla euroilla

No onhan tuo murheenkryyni ollut alusta lähtien. Tässä kysymys vuodelta 2017:

§ 8 Marjatta Halkilahden valtuustokysymys kysymys ohikulkutiestä

Marjatta Halkilahden valtuustokysymys kaupunginjohtajalle: ”Salon itäinen ohikulkutie otettiin käyttöön 29.12.2016. Tiehankkeen toteuttivat yhteistyössä Liikennevirasto, Salon kaupunki ja Varsinais-Suomen Ely-keskus. Tie on jo nyt, noin vuoden käytöstä, töyssyilevä ja notkuileva. Onko kaupungilla tietoa milloin tietä korjataan? Mitä on alunperin sovittu takuu-ajasta ja korjaus- ym. kustannuksista? Mikä on mahdollisesti kaupungin osuus ( esim. prosentteina)? 

Marjatta Halkilahti kaupunginvaltuutettu KD, sitoutumaton” 

Kaupunginjohtajan vastaus:

Kt 52 on maantie, jonka ylläpidosta vastaa Liikennevirasto yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Salon kaupunki on ollut mukana osittain rahoittamassa kt 52 uuden linjauksen rakentamista, mutta ei osallistu tien ylläpitoon. Kaupungin osuus investoinnista yhteensä n. 2,3 milj. Urakan vastaanottojärjestelyihin liittyen on sovittu joidenkin painumien korjaamisesta ja nämä korjattaneen keväällä 2018. Urakassa on muutoin sovittu takuusta ja muista vastuista alan tavanomaisten käytäntöjen mukaisesti. Kaupunki on maksanut oman osuutensa tien rakentamiskustannuksista eikä muista kustannusvelvollisuuksista ole sovittu. Tien pohja on pehmeä eikä sitä saada täysin tasaiseksi. Urakoitsijan mahdollisuuksista korjaustoimiin vakuuksien ja takuiden puitteissa saadaan jatkossa lisätietoja.”

--

Tietä voidaan korjata ja paikata loputtomiin ja rahaa palaa, eikä siitä kunnollista tule koskaan. Mutta se on sentään vain tie.

Mites sitten suu pannaan, kun suunnitelmissa olevaa Tunnin junan junarataa pohjustetaan. Tuota samaa Mahtinaisentien aluetta, pehmeän pehmeää savipeltoa se tulee kulkemaan piiitkän matkaa.

Töyssyisellä tiellä nyt vielä jollain lailla autolla ajaa, mutta jos raiteet notkuilevat, niin mites junat sellaisesta selviytyvät?

--

ai hämmentää vai?

Lauantai 12.6.2021 klo 12:41

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/06/12/38416

1 kommentti .

meil on markkinat

Maanantai 23.8.2021 klo 22:57

Kaupunginhallitus yksimielinen: Salon syysmarkkinat järjestetään sittenkin!

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen esitti, että ei ja kaupunginhallitus on päättänyt,jotta juu!

Minulle passaa, että markkinat pidetään. Onhan Iltatoriakin pidetty.

--

Tänään nimimerkki Eräs maalaispoika kysyi tätä mieltä -palstalla: Tehdäänkö päätöksiä mutu -tuntumalla. Maalaispoika nostaa esiin salolaisen päätöksenteon. Että ollaanko menossa vanhaan aikaan, jolloin yhteistyö syrjäkylien eli entisten pikkukuntien kanssa sujui oikein hyvin, kunhan hyöty meni Saloon. Jos hyöty olisi mennyt pikkukuntiin, Salo ilmoitti, ettei se ollut kiinnostunut!

Hintan vanhainkodin maalaispoika nostaa myös esille. Hänellä on omakohtaisia kokemuksia. Hyviä sellaisia. Ihmettelee, miksi laitoksen toiminta lopettaa pitäisi.

Minä nostin Hintan tilannetta esille 22.8.2021. Otsake on Salon Seudun Sanomien toimituksen.

Kommentoi kirjoitusta.

miksei näytetä?

Lauantai 21.8.2021 klo 14:02

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta

Kaupunginhallitus 23.08.2021 3381/03.00.00.00/2021

Valmistelija vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta, anneli.pahta@salo.fi p. 02 778 6000, vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren, salla.lindegren@salo.fi, p. 044 772 6557, terveyspalveluiden johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala, kaisa.nissinen-paatsamala@salo.fi, p. 044 772 3650

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoa liitteenä olevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaalija terveyspalveluista annetun lain sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettua lakia (vanhuspalvelulaki), sosiaalihuoltolakia ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista sekä yksityisistä sosiaalipalveluista annettua lakia.

Esityksen keskeisenä tavoitteena on pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman kirjausten mukaisesti vahvistaa kotihoidon resursseja ja laatua sekä kehittää asumisen välimuotoisia ratkaisuja ja tehostaa omavalvontaa sekä ottaa käyttöön teknologisia ratkaisuja iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavissa palveluissa. Tavoitteena on myös selkeyttää tehostetun palveluasumisen ja muun palveluasumisen välistä eroa sekä asiakkaan ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon tarpeisiin vastaavien sosiaalihuoltolain palvelujen kokonaisuutta.

Esityksessä ehdotetaan vanhuspalvelulakiin informatiiviset säännökset asumisen strategisesta suunnittelusta ja ennakoinnista sekä säännös iäkkäiden pitkäaikaisen ympärivuorokautisen sosiaalihuollon laitoshoidon poistamisesta. Lisäksi täsmennettäisiin säännöksiä palvelusuunnitelmasta, päätöksenteosta, kotihoidon henkilöstön riittävyydestä, johtamisesta sekä omavalvonnasta.

Kotiin annettavia palveluja ja asumispalveluja koskevat muutokset ehdotetaan tehtäväksi sosiaalihuoltolakiin ja ne koskisivat kaikkia lain soveltamisen piiriin kuuluvia asiakasryhmiä.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kotiin annettavien palvelujen kokonaisuutta sekä säädettäisiin tukipalveluista sosiaalipalveluna. Lakiin lisättäisiin säännökset turvapalvelujen toteuttamisesta, kotikäyntien suunnittelusta ja kotihoidon toteuttamisesta sekä asumispalvelujen toteuttamisesta. Johtamista ja omavalvontaa koskevia säännöksiä vahvistettaisiin.

Kotihoidon laadun ja riittävyyden varmistamiseksi sosiaalihuoltolakiin ehdotetaan lisättäväksi säännökset kotihoidon henkilöstön riittävyyden turvaamisesta ja toimenpiteistä työvoiman vajaukseen puuttumiseksi.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023. Iäkkäiden henkilöiden pitkäaikaisen laitoshoidon lopettaminen olisi toteutettava vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lausuntoaika on 10.6.-27.8.2021. Liitteenä on virkamiesvalmisteluna tehdyt vastaukset kysymyksiin, jotka tuodaan lausuntoajasta johtuen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

Esittelijä

Kaupunginjohtaja

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää antaa valmistelun mukaisen lausunnon sosiaalija terveysministeriölle.

Kaupunginhallitus päättää tarkistaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Tiedoksianto Sosiaali- ja terveysministeriö

--

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=202170-4

--

Voi pyhät hyssykät sentäs.

Kolme rouvaa on ollut asian valmistelijoina. Kysynpä vaan, mikä tuossa oli ja on heidän osuuttaan?

Esittely, valmistelu, taustoitus on kopioitu siitä, mitä sosiaali- ja terveysministeriö on hallitukselle esittänyt.

Miksei kaupunkilaisille näytetä, mitä rouvat ovat lausuntoon kirjoittaneet?

 

3 kommenttia .

määräaikaistako vain?

Lauantai 21.8.2021 klo 12:16

Määräaikainen sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja ajalle 1.9.2021 - 28.2.2022

Salon kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujohtajan virka on ollut määräaikaisesti täytettynä ajalla 16.1. – 31.8.2021. Virkaa ei voida täyttää vakituisesti johtuen virkaan liittyvistä, Turun hallinto-oikeudessa käsiteltävänä olevista muutoksenhauista. Viran tehtävänkuvaan kuuluu sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialan johtaminen. Lisäksi maakunnallinen käynnistyvä vaativa hyvinvointialuevalmistelu sekä sosiaali- ja terveystoimen häiriöttömän johtamisen ja jatkuvuuden turvaaminen nykyisessä haasteellisessa toimintaympäristöllisessä tilanteessa puoltavat sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajan viran täyttämistä nykyisen viranhaltijan määräaikaisuutta jatkamalla.

Kaupunginjohtaja Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää valita sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan määräaikaiseen virkasuhteeseen oikeustieteen kandidaatti Anneli Pahdan 1.9.2021 alkaen. Virkamääräyksen kesto on ehdollinen 28.2.2022 asti siten, että mikäli Turun hallinto-oikeudessa käsiteltävänä oleva vaatimus aiemmin tehtävää hoitaneen henkilön palvelussuhteen purkamista koskevan päätöksen kumoamisesta ja vaatimuksen tekijä palaa virantoimitukseen, virkasuhteen päättymispäivä on sitä edeltävä päivä.

Jaa-a. Onpas Mielenkiintoista. Tällaista asetuksessa: 

Kelpoisuusehtona sosiaalijohtajan, sosiaalisihteerin, lastenvalvojan ja sosiaalityöntekijän virkaan on virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on hankittu riittävä sosiaalityön koulutus, taikka sosiaalihuoltajan tutkinto. Sosiaalihuoltajan tutkintoon rinnastetaan vastaava Svenska social- och kommunalhögskolan -nimisessä Helsingin yliopiston yksikössä suoritettu tutkinto.

Koulutus ja työtausta ei nyt näytä olevankaan enää niin tärkeä sote -johtajan paikan täyttämiseen kuin mitä se oli, kun Jussi Mattila vakipaikalle valittiin. Hakijoita oli silloin huikea määrä:

LL, erikoislääkäri Juha Aalto Liedosta,

Sairaanhoitaja, Head of Training Marianne Eliasson Helsingistä,

HTM, erikoisjuristi Eija Heikkilä Taivassalosta,
TtM, kuntayhtymän johtaja Pirkko Hynynen Lohjalta,
Sairaanhoitaja, palveluyksikön johtaja Minna Hyvönen Vantaalta,
Sosionomi, lastentarhan opettaja, varajohtaja Miia Häkki Turusta,
Apulaisosastonhoitaja Nina Kallio Turusta,
Tulosaluejohtaja, YTM, Satu Kangas Kuusamosta,
Johtava hoitaja, TtM Tarja Kansanen Turusta,
Hoivakodinjohtaja Marjo Kaplas Kangasalalta,
LT, yhtymäjohtaja Katariina Korhonen Kaarinasta,
Tradenomi, lähihoitaja Ilona Laine Salosta,
TtM, projektipäällikkö Pekka Makkonen Salosta,
YTM, sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila Kaarinasta,
YTM, perusturvajohtaja Kalevi Mäkipää Porista,
OTK apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä Naantalista,
HTM, johtava hoitaja Birgitta Niskanen Tampereelta,
OTM, juridinen asiantuntija Anna Nyrhinen Turusta,
MMM, KTM, palvelulinjan johtaja Johanna Reiman Helsingistä,
VTM, sosiaalijohtaja Kati Rekola Turusta,
HTM, arviointipäällikkö Eija Rintala Tuusulasta,
TtM, hallinnon sihteeri Irma Suominen Turusta sekä
TtM, projektipäällikkö Pia Tuominen Salosta.

Äänin 9-4 Mattila sai paikan, mutta puolen vuoden päästä valinnasta hänelle, taas äänestyksen jälkeen ( jota ei näy, ei edes pöytäkirjan pykälää), Mattilalle näytettiin kaupungintalon ulko-ovea.

Monen mielestä virkasuhteen purku tapahtui kummallisin perustein.

Anneli Pahtalla ei suoranaista sote -kokemusta ole. Toki entisenä Kemiönsaaren kunnanjohtajana hänellä jotain ”hajua” sotesta on (täytyy olla), mutta oli kuin oli, pätevyys ja tehtävään sopivuus ovat kyl nyt koetuksella.

On näytön paikka. On ollut jo tammikuusta 2021 lähtien.

Taitaapi vaan olla niin, että näyttöä ohjailevat ihan muut tahot kuin itse Pahta. Rouva määräaikainen on esitellyt ihan samoja asioita kuin mitä Mattila, mutta ei hänelle pauhuja, eikä potkuja ole annettu!

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2472636#album_selector

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2472262#album_selector

Kommentoi kirjoitusta.

kysy

Keskiviikko 18.8.2021 klo 12:30

Onk Sul kysyttävää sote-uudistuksest?

Tämä linkki antaa ymmärtää, että kysy pois!

Mistä saan lisätietoja kesällä hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisestä ja valtionavustuksista?

Kesän aikana väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamiseen ja valtionavustuksiin liittyviä kysymyksiä voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen: vm.sote(at)vm.fi.

Valtiovarainministeriö tukee hyvinvointialueiden omaa valmistelua erityisesti kysymyksissä, jotka koskevat valtionavustuksen myöntämistä ja käyttöä, väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamista ja tehtäviä, henkilöstösiirtojen valmistelua, hallinnon ja tukipalveluiden oikeudellisia kysymyksiä sekä ICT- ja tiedonhallinnan suunnittelua.

Lisätietoja:
finanssineuvos Ville-Veikko Ahonen, puh. 02955 30066, ville-veikko.ahonen(at)vm.fi
finanssineuvos Teemu Eriksson, puh. 02955 30177, teemu.eriksson(at)vm.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »