Uusimmat kuvat

no nyt on

Torstai 16.8.2018 klo 11:35

Nyt tuli lomalle loppu. Ensi viikolle on tiedossa tällainen palaveri:

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20183932

Kaupunkikehityslautakunta
Esityslista 21.08.2018 klo 17:00 - 
Halikon virastotalon kahvio, Hornintie 2-4, 24800 Halikko

Asianro   Otsikko  Esityslista PDF-muodossa
147   Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
148   Pöytäkirjan tarkastaminen sekä tiedoksi antaminen kunnan jäsenelle
149   Asioiden käsittelyjärjestyksen hyväksyminen
150   Lisätalousarvio 2018 / kaupunkikehityslautakunta
151 Talousarvio 2019, Kaupunkikehityslautakunta
152   Halikon koirapuiston suunnitelmien ja rakentamisohjelman hyväksyminen
153   Oikaisuvaatimus asuinpientalotontin varauspäätökseen
154 Puukauppa 2018
155   Sari Pesosen ym. valtuustoaloite Salonjoen alueen turvallisuuden parantamiseksi
156 Ranta-asemakaava, Meri-Teijon osa-alue B muutos 2, ehdotusvaihe
157 Asemakaavan muutos Länsirannan katualue, ehdotusvaihe
158   Poikkeaminen, Bondtyko 734-555-3-58
159   Poikkeaminen, Haapaniemi 734-744-1-293
160   Poikkeaminen, Haapaniemi 734-744-1-410
161   Poikkeaminen, Sallittu 734-734-2-167
162   Poikkeaminen, Salittu 734-734-2-172
163   Poikkeaminen, Pettu 734-789-1-171
164   Suunnittelutarveratkaisu, Teijo 734-606-7-15
165 Etuosto-oikeuden alaiset kiinteistöjen kaupat 1.6. - 31.7.2018
166   Viranhaltijapäätökset
167   Tiedoksi tulleet asiat
168   Muut asiat

Yks sun toinen katsoo varmaan ja lukee suurennuslasin kanssa asiaa no 157. Kyseessä on paviljonkiravintolan rakentamiseksi tarvittava kaavamuutos.

Minä en ole pikkujakkuani kääntämässä. Seison aikaisempien ajatusteni ja sanomisteni takana. Se, että asiasta lopullisen päätöksen tekee valtuusto, se on ihan ok. Ja jos/kun tuo asia valtuustoon saakka pääsee, niin läpihän se ajetaan. Ainakin nämä nimet sen takaavat. 

Olisi vaan valtuustoon saakka viety tämäkin asia: 136 Perniöntien katusuunnitelman muutos. Ja ihan vaan siks, että siinä olisivat cityn asukkaat kuulleet vähän isomman joukon mielipiteen siitä, millainen olisi liikenteellisesti sujuva Perniöntie. Liikennevalot sinne kyl tarvitaan, jotta pääsee mennen tullen urheilukenttä- ym.-alueelle, mutta ei siihen tiehen muuten tarttis puuttua. Ei mun mielestä!

Ja mitäpä vielä? No tämä: 155 Sari Pesosen ym. valtuustoaloite Salonjoen alueen turvallisuuden parantamiseksi

Voi pyhä jysäys, mikä ehdotus! Vai onko näihin mitä Sari joukkonsa kanssa on esittänyt, onko näihin vastattu?

"..että kaupunki tarkastaa, että pelastuskalusto on tehdyn pelastussuunnitelman ja lain mukainen sekä kunnoltaan hyvä. Kaupunki lisää tartuntaketjujen/tikkaiden määrää vähintään torialueen läheisyydessä, sekä huolehtii että isojen toritapahtumien aikaan kaupungin omistama pelastusvene on avattu, selkeästi tunnistettavaksi pelastusveneeksi, kaikkien käytettävissä ja että airot ovat paikallaan."

Sit tässä cityssä höösätään, että aloitteisiin vastaaminen maksaa. Länsirannan kaavamuutoksen kanssa sählääminen on varmaan jotain maksanutkin, mutta ei kyllä Sari Pesosen aloitteeseen vastaaminen. Valmistelija on vissiin kahvitauollaan ehdotuksensa pykännyt. Ja sit kaupunkikehitysjohtaja. Hän ehdottaa ihan sitä, mitä valmistelija on kirjuutellut. Vain kettingeistä ja tikkaista! Mun mielestä kaupunkikehitysjohtajan olisi pitänyt työntää asia uudelleen valmistelijan pöydälle ja ilmoittaa, että kerro, selitäpäs vähän tarkemmin, ihan sitä, mitä valtuutetut ovat pyytäneet!

Kommentoi kirjoitusta.

ei rasahtanu

Keskiviikko 15.8.2018 klo 10:26

Hyönteisleipää leivotaan myös Halikossa

 

No ei rusahtanu eikä rasahtanu.

Ihan vahingossa toissa päivänä hyönteisleipää maistoin, kun Prisman leipäosastolla eestaa surffailin ja aitoa ruisleipää hain. Hyönteisleipää oli maistiaisena tarjolla ja niin hyvän näköisenä, että en edes katsonut, mitä leipää tarjottiin, vaan jo pistin pikkupalan suuhuni. Maistui ihan ookoolta ja sit katsoin, mitä tuli maistettua. Hyvää oli, mutta en tunnistanut, että siinä hyönteisiä olisi ollut. Kaikkee kans keksivät. Tarttee meikäläisenkin olla jatkossa pikkusen tarkempi, mitä maistiaista suuhunsa napsii. Prisman leipuri ennustaa, että leipätaikinaan voidaan joku päivä ujuttaa vaikka salmiakkia. Se ei olisi mun juttu! 

Ilost nimipäivää Kaimoilleni plus tämän nimisille: Marja, Jaana, Jatta, Marjo, Marjut, Marjaana, Marjukka, Marita, Maritta, Marianne, Marianna, Marlene, Molly! 

"Kaffettaki meilt saa, mut ei hyönteis- eikä salmiakkileippä! Jotta pullan tapast kuiteski. Ehkä kaakkuuki."

Hyönteisleipää leivotaan myös Halikossa

Fazer laajensi sirkkaleipien leipomisen tällä viikolla kaikkiin myymäläleipomoihinsa.
– Pieni, rapeakuorinen ja aika neutraalin makuinen sekaleipä, arvioi Fazerin Halikon lähileipomon esimies Ilkka Lehtovaara uutuutta.
Reseptin työohjeineen on syntynyt yrityksen tuotekehityksessä.
– Toivoin, että leivässä olisi ollut sattumia, jotka olisivat rasahtaneet, Lehtovaara myhäilee.
Sirkkaleivät leivotaan muiden leipien tapaan alusta asti käsityönä myymäläleipomossa. Leivän pääraaka-aine on kotimainen vehnäjauho. Rasahduksia aiheuttavat pellavan- ja auringonkukansiemet sekä rukiinjyvät.
Sirkkajauho lisätään taikinaan lopuksi. 250 grammaa painavassa leivässä kasvatetuista kotisirkoista jauhettua jauhoa on kolme prosenttia, joka vastaa noin 70:ää kotisirkkaa.
Fazer aloitti proteiinipitoisen sirkkaleivän leipomisen viime syksynä pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahdessa. Ensimmäinen suomalainen hyönteisleipä on saanut paljon huomiota myös ulkomailla.

http://www.sss.fi/2018/08/hyonteisleipaa-leivotaan-myos-halikossa/

Kommentoi kirjoitusta.

mummona maalla vai cityn sydämessä?

Tiistai 14.8.2018 klo 15:03

Näyttää siltä, että eilisen ja tämän paivän aikana sivuillani on ollut melkoista menoa. Meinaan vaan, että kävijöitä on enemmän kuin pienessä kylässä väkeä. Eilen oli yli 5000 ja tähän mennessä tänään 3000 kävijää. 

Minä kyl edelleenkin meinaan pitää netissä roikkumisesta kesälomaa. Minulla on täällä kotonurkissa muuta tekemistä vaikka kuinka paljon, mutta: jotta ei sivuillani käyminen ihan tyhjäkäynniksi menisi, niin nostan esille toisten omaa.

Lues tämä. Tämä on hyvä. Ainakin mun mielestä:

 

Reetta Rädyn kolumni: Pitääkö maaseudun mummot rahdata kaupunkeihin kuolemaan?

https://yle.fi/uutiset/3-10323403

Kommentoi kirjoitusta.

loman loppu

Perjantai 10.8.2018 klo 15:46

Onko kesän loppu vaiko loman?

Omalta osaltani toivon, että ei vielä kumpikaan! Mutta kaupunginhallituksen sakille on sekä että. Tai ainakin loman loppu. Maanantaina kokoontuvat.

Pari poimintaa: 

Asia no 297/ Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite esteettömyysasiamiehen viran perustamisesta 

ja

298/ Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite pöytäkirjojen esilläpidosta nykyistä pidemmäksi ajaksi 

 

Ensin Esteettömyys!

Vähän on kiertäen ja kaartaen vastattu, eikä kovin kaksista ehdotusta ole aikaiseksi saatu. Ensimmäiseksi nousee ajatuksiini, että jos city ei tätä yksin pysty toteuttamaan (lakisääteistä tämä ei ole), niin onko sitä edes kysytty naapurikunnilta? Ei sitä yksikseen tartte hoitaa. Kts. esim.Turku

Ja toinen kysymykseni olisi, jos ja kun tuossa nyt niin komiasti ilmoitetaan, että asiamiehen hommat hoituvat noin vaan muitten töiden ohella, niin kuka, ketkä niitä ihan oikeasti sit hoitavat. Kenen puoleen kaupunkilaiset voivat kääntyä, kun esteettömyydestä jotain infoa kaipaavat ja tarvitsevat?

Minusta tehty ehdotus on vähän aneeminen/puutteellinen. Puutteita löytää esittelijäkin "Esteettömyys liittyy myös palveluihin, välineisiin, tiedon ymmärrettävyyteen ja mahdollisuuteen osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Esteettömyys liittyy näkemiseen, kuulemiseen, liikkumiseen ja ymmärtämiseen. Salo nkaupungin yhdevertaisuussuunnitelmassa on myös muita kuin rakennetun ympäristön esteettömyyttä koskevia tavoitteita (mm. viestinnän ja kotisivujen selkokielisyys), jotka ei ole vielä voitu toteuttaa."

Lainaan Kuntaliiton ohjeistusta: Päätösehdotuksessa esittelijän on otettava asiallinen kanta päätettävänä olevaan asiaan. Päätösehdotuksen on oltava sellainen, että toimielin voi hyväksyä sen päätökseksi (”ehdotus hyväksyttiin”). Esittelijän päätösehdotuksen puuttuminen on yleensä muotovirhe. Jos päätösehdotus on tehty, mutta se ei ole riittävän täsmällinen, esittelyn laillisuus on arvioitava kussakin tapauksessa erikseen.

Minä patistaisin nyt tehdyn ehdotuksen uudelleen valmisteluun. Kaipaan selvitystä siitä, keitä kuntia on mukaan kysytty ja ketkä näitä asiamiehiä nyt just ovat, nämä, jotka noin vaan oman työnsä ohella moisesta urakasta selviävät.

Onko meillä edes näitä tehtynä?

http://ah.turku.fi/kasopelk/2017/0118001x/3489251.htm

https://www.tampere.fi/material/attachments/uutiskeskus/

tampere/e/PbDNVH0sd/esteettomyysohjelman_arviointiraportti.pdf

Ja sitten nuo pöytäkirjat!

Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää, että toimielinten pöytäkirjat julkaistaan jatkossa kaupungin yleisessä tietoverkossa siten, että ne ovat tietoverkossa neljän vuoden määräajan ja ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee päätöksen tiedoksi ja katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Jes. Hyvä, että edes neljä vuotta. Kunnissa on aina asioita, jotka toistuvat päätöksenteossa. Ne toistuvat eri vuosina samanlaisina tai samantapaisina. 

Jos aikaisempia päätöksiä voi jatkossa ilman vaikeuksia esiin hakea pidemmältä ajalta kuin yksi vuosi, niin onhan se jo jotain. Siitä hyötyy luottamushenkilö, jos niitä vaivautuu taaksepäin katsomaan, mutta siitä hyötyy myös virkamies. 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Unikeko

Perjantai 27.7.2018 klo 10:53

Jaahas.Tämän vuoden ja tämän päivän unikekokin on löydetty Salon joesta:

http://www.sss.fi/2018/07/pertti-falkstedt-on-salon-unikeko-2018/

Salo-aktiivi Pertti Falkstedt heräsi Salonjoesta kaupungin Unikekona Unikeon päivän aamuna. Angelniemen Airon soutajien kuljettama kirkkovene kippasi unikeon Salonjokeen puoli kymmeneltä.
Falkstedt on mukana muun muassa Lasten Laulukaupungissa, Sotilaspoikien perinneliitossa, Hermanni-seurassa, Salon Elektroniikka Museon Ystävät ry:ssä ja LC Salo-Uskelassa. Lisäksi tuore Unikeko on ollut vahvasti mukana ideoimassa Salon torin luistinrataa ja torin ohjelmallisia kesäsunnuntaita.
Järjestelytöiden  lisäksi mies on tuttu näky kameransa kanssa erilaisissa salolaisissa tapahtumissa.
Salossa Unikeon valitsee Iltatoreja järjestävä Suvisalo ry.

Kommentoi kirjoitusta.

Supertähti ja SuperSalo

Torstai 26.7.2018 klo 23:04

Kyllä nyt voi taas kehuakin. Michael Monroe kävi torillamme, siis tällä torstaisella torilla. Oli hänen iltaesiintymisensä, kiitos näitten tahojen: Salon Alueen Tuottajayhdistykset, Valio, Länsi-Maito, POP Pankki Kosken Osuuspankki Salo 100 vuotta, HKScan, DAVA Foods, LähiTapiola Etelä, Mehiläinen Salo, MTK Varsinais-Suomi, Tuomo Erjala Oy.

En mikään rock -fani ole, mutta ilmiötä Mike Monroe oli pakko lähteä katsomaan. Kuuntelemaankin. Ja kun Monroe esiintymisensä alussa totesi, jotta tämä tori voittaa Turun torin, voittaa ihan iisisti, niin se vasta hyvä juttu on. Meillä kävi Supertähti, kävi yhden konsertin verran ja SuperSalossa. Jes!

Torilla oli täyttä, mutta lehtitiedon mukaan ei niin täyttä kuin oli vuonna 2013, jolloin Cheek esiintyi. Kaunis sää oli Cheekin esiintyessäkin, mutta eipä tainnut ihan näin kuumaa silloin olla kuin mitä nyt mittarit näyttävät. Nyt ne näyttävät sellaisia lukemia aina vaan, että huhhuh. Joutuu jo ihmettelemään, onko maapallo jotenkin nytkähtänyt tai niksahtanut raiteiltaan. Eihän esim. Portugalissa näin kuumaa ole ollut kuin meillä nyt.

Muutaman kuvan yritin Supertähdestä ottaa, mutta olin niin kaukana, että hyviä otoksia en saanut. Tämän kelpuutan, vaikka ei tämä tätä kuvaa kuvana voita. Sillanpäätäkin kuvasin todella, todella kaukaa, mutta minulla oli sit vissiin tuohon aikaan parempi kamera. Ainakin eri merkkinen oli.

Mitäpä tähän helteisen ehtoon päätteeksi muuta kuin tämä kuva, tätä odotellaan: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/2086623 Tätä odotellaan. 

Onko muuten kukaan huomannut, että pihlajaan tulisi marjoja? Ei ainakaan mun puskiini. Ei marjan marjaa. Mitäs se tietää? Että tulee runsasluminen talvi? Vai oliko se vähäluminen? Tai ei tule lunta lainkaan?Kommentoi kirjoitusta.

olkoot vaikka mainos!

Keskiviikko 25.7.2018 klo 15:09

Huom! Huomenna TorstaiTorille:

26.7.

Kirpputori klo 16-21
Michael Monroe klo 18.30

Isäntinä Salon Alueen Tuottajayhdistykset, Valio, Länsi-Maito, POP Pankki Kosken Osuuspankki Salo 100 vuotta, HKScan, DAVA Foods, LähiTapiola Etelä, Mehiläinen Salo, MTK Varsinais-Suomi, Tuomo Erjala Oy

 

1 kommentti .

Irja

Keskiviikko 25.7.2018 klo 15:08

Blogien kirjoittamis -hiljaisuudelle keskeytys. Surullinen sellainen.  
 
Ei enää Irjaa.
Irja on ollut yksi facebook -kaverini, vaikken ole häntä koskaan tavannut. Viime kesänä yritettiin, mutta sitten aikataulut eivät sopineetkaan. Salo -cityn Torstaitorille menoa ajattelimme. 
Irja on ollut yksi monista US -puheenvuoron kirjoittajista. Kun olimme toisiamme aikamme puheenvuorossa ja vapaavuorossa kommentoineet, niin sitten päädyttiin myös face -kavereiksi. Aikaa on siitäkin. 
 
Viimeks kesäkuussa viestitin Irjalle Salo -cityn kesätapahtumista ja mm. tietoa Maurin makasiinin uudesta omistajasta. Irja on siellä kerran kesässä bruukannut käydä. Ja Salon torilla.
 
Tänään vasta, kun muutenkin huonosti facebookissa päivän aikana käyn, huomasin, että Irjan tytär ilmoittaa Irjan kuolleen 21.7.2018. Edellisenä päivänä Irja ja hänen lähipiirinsä ovat facebook -kuvista päätellen viettäneet yhteistä kesäpäivää. Hiljan päivitetyssä profiilikuvassa Irja on sen näköinen, kun ei olisi koskaan ollut kipeä! Leukemia hänellä oli, mutta luulin, että hän sen selätti, vaikka paranemisen ennuste ei mikään hyvä ollutkaan. 
 
Irjan blogit kannattaa lukea! Jos ei nyt kerralla kaikkea, niin pikkuhiljaa:
Irja oli viisas nainen. Ja hänellä oli sydän paikallaan.
 
 
 
 
--
 
Mitä muuta?
Minä olen pitänyt lomaa. No ainakin kirjoittamisesta. Aiheista ei olisi pulaa, mutta olen karsinut tietsikan äärellä istumista niin vähiin kuin mahdollista. Loma se on loma eläkeläiselläkin.
Sivuillani kävijöille sentäs iso kiitos. Kiva, kun muistatte!
 

1 kommentti .

joka päivä parempi vai miten se meni?

Tiistai 3.7.2018 klo 10:42

Aloite:

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20183947-24

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki tarkastaa, että pelastuskalusto on tehdyn pelastussuunnitelman ja lain mukainen sekä kunnoltaan hyvä. Kaupunki lisää tartuntaketjujen/tikkaiden määrää vähintään torialueen läheisyydessä, sekä huolehtii että isojen toritapahtumien aikaan kaupungin omistama pelastusvene on avattu, selkeästi tunnistettavaksi pelastusveneeksi, kaikkien käytettävissä ja että airot ovat paikallaan.

Autettava ja auttajat:

http://www.sss.fi/2018/07/salonjoessa-miesta-auttaneet-joutuivatitsekin-vaaraan/

Salonjoesta pelastettiin mies perjantain ja lauantain välisenä yönä. Paikalle sattuneet ohikulkijat yrittivät auttaa miestä ylös joesta ennen kuin pelastuslaitos ehti paikan päälle. Salon Seudun Sanomat kertoi asiasta lauantaina.

Yksi miestä auttaneista ohikulkijoista oli Kaarinassa asuva Jerry Yliniitty . Yliniitty oli keskustassa kahden ystävänsä kanssa, kun he huomasivat miehen keskellä jokea.

– Joen reunasta hyppäsi mies auttamaan hukkumisvaarassa olevaa ihmistä. Sitten näytti siltä, että myös pelastaja alkaa upota, joten ystäväni hyppäsi heidän peräänsä, Yliniitty kertaa yön tapahtumia.

Yliniityn ystävä hälyytti pian myös hänet itsensä apuun. Ystävä pystyi uimaan joen toiseen reunaan, ja ensimmäisenä jokeen mennyt pelastaja puolestaan auttoi Yliniityn ja pelastettavan miehen mukanaan vastakkaiseen reunaan.

Yliniityn mukaan heidän kohdallaan reunuksessa ei ollut tikkaita tai tartuntaketjuja. Heidän onnekseen reunassa oli viemäriputki, josta he pystyivät pitämään kiinni odottaessaan pelastuslaitoksen saapumista.

– Olisimme varmasti kuolleet, jos reunassa ei siinä kohden olisi ollut jotakin.

Sari Pesonen (vihr.) ja 18 muuta valtuutettua jättivät joen alueen turvallisuudesta aloitteen kaupungin valtuuston kokouksessa 11. kesäkuuta.

Yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen kertoo,joen reunustoilla olevien tartuntaköysien määrää lisättiin viime syksynä. Myös tikkaiden määrää lisättiin tuolloin.

Valtuustoaloitteessa pidetäänkin tärkeänä, että erityisesti tartuntaköysien määrää lisättäisiin entisestään.

Virkamiesten osuus:

Salon Seudun Sanomien paperinen lehti kertoo, että Petri Virtanen ei ole vielä ehtinyt tutustua valtuustoaloitteeseen. 

Nyt sanon, jotta ei hyvä! Ei todellakaan. Ei kannata selitellä sitäkään, että joen lähistöltä löytyy pelastusrenkaita ja veneitä sekä lauttoja, jotka mahdollistavat joesta pelastumisen. 

Jos jokeen päätynyt on esim. uimataidoton, niin miten nuo edellämainitut häntä auttavat? 

Selitykseksi ei käy sekään, että jäiden viemien tikkaiden tilalle on tulossa uusia. Siis vasta tulossa. Eikös jäitten lähdöstä ole jo aikaa? 

Virtasen selitykset ja "joka päivä parempi Salo" -teema eivät nyt kohtaa. Jos Virtanen ei ole ehtinyt, niin eiköhän häntä ylempi virkamies olisi voinut hihkaista jollekin muulle, että menes tarkistamaan tilanne. Tai mennä vaikka ihan itse! Ihan just niin kuin aloitteessa esitettiin: .. kaupunki tarkastaa, että pelastuskalusto on tehdyn pelastussuunnitelman ja lain mukainen sekä kunnoltaan hyvä.

Tämäntapainen asia ei ole asia, joka hoidetaan "sitku hoireta", lue: sitten kun aloitteeseen on mustaa valkoisella vastattu. Kyllä kaupunkikehityspalveluissa pitää olla valppautta toimia akuutisti silloin, kun tarve on ilmeinen! Tässä on. 

Nooh, eipä ole ensimmäinen asia, joka on hoidettu sinne päin!

1 kommentti .

puutteiden korjaamista

Tiistai 19.6.2018 klo 11:57

Välillä tulee sellainen olo, että tehokkain ja nopein palvelu Salo -cityssä taitaa löytyä kaupungin kirjaamosta.

Eilen tuuppasin viestiä kaupungin sivustoja netissä hoitaville. Hain viimeisintä kyselytuntien pöytäkirjaa (ei näkynyt) ja ihmettelin vanhusneuvoston pöytäkirjojen näkyvyyttä (2017 otsakkeen alle oli sijoitettu myös tämä kuluva vuosi).

Viimeisin kyselytunnin pöytäkirja nousi cityn sivustoille alta aikayksikön ja vanhusneuvoston pöytäkirjat löytyvät nyt tänään ihan niinkuin niiden kuuluukin löytyä ja näkyä.

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/

organisaatiotoimielimetjaneuvostot/esityslistatjapoytakirjat/

Keväällä kaipasin kaupunkikehityslautakuntalaisten kohdalla näkyville varajäsenet. Niitä ei siellä silloin ollut. Sekin esitys täytettiin tosi nopsaan.

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/

organisaatiotoimielimetjaneuvostot/lautakunnat/kaupunkikehityslautakunta/

Tänään annan ruusuja nettisivustoja hoitaville.

Kiitos!

Teille "Salo - joka päivä parempi" -teema  näyttää olevan sitä, mitä sen pitääkin olla! 

1 kommentti .

24.10.2017

Maanantai 18.6.2018 klo 22:52

Täällähän tätäkin. Tätä samaa, mitä viimeks oli valtuustossa esillä. Kaupunkikehityslautakunnan menneitä päätöksiä kaivelen ja löytyy mm. tämmöstä:

78 § Kokoomuksen hallitusryhmän selvityspyyntö koskien huonokuntoisten tonttien ja rakennusten siistimistä

 1309/10.03.00.07/2017

Kaupunginhallitus 08.05.2017 § 213

Annika Viitanen teki kokoomuksen hallitusryhmän puolesta seuraavan selvityspyynnön:

 Salon kaupungin keskusta ja pääkadun ympäristö ei nykyisessä kunnossaan luo parhaalla mahdollisella tavalla dynaamista kaupunkikuvaa. Kokoomuksen kaupunginhallitusryhmä pyytää kaupunginhallitukselle selvitystä siitä, mitä toimenpiteitä tarvittaisiin, että esimerkiksi ns. Kastun talon tontin rakentaminen voisi alkaa. Lisäksi selvityksessä tulisi yksilöidä, mihin toimenpiteisiin tulisi ryhtyä, jotta kaupungin pääkadun (Turuntie-Helsingintie) varren huonokuntoisten kiinteistöjen tontit saataisiin siistittyä ja tonttien rakentumista voitaisiin nopeuttaa.

Kaupunginhallitus päätti lähettää asian valmisteltavaksi.

Kaupunkikehityslautakunta § 78

 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Tarja Pennanen, tarja.pennanen@salo.fi, 02 778 5101, rakennus- ja ympäristövalvonnan johtaja Esa Nieminen, esa.nieminen@salo.fi, 02 778 2302, rakennustarkastaja Janne Ranki, janne.ranki@salo.fi, 02 7782300, tilapalvelujen kaupungininsinööri Janne Lehto, janne.lehto@salo.fi, 02 7785116

 Kaupunkikehityspalvelut on yhdessä rakennusvalvonnan kanssa laatinut pyydetyn selvityksen.

 

Kastun talo 

Kastun talon asemakaavoitustyön yhteydessä on käyty keskustelua tontin rakennusoikeudesta sekä Kastun talon suojelusta.

Keskustan osayleiskaava on saanut lainvoiman syksyllä 2016. Turun hallinto-oikeuden päätöksellä Kastun talo suojelumerkintä palautettiin kaavakartalle, joten asemakaavaa laadittaessa rakennus tulee merkitä suojelluksi. Osayleiskaava mahdollistaa tontin sisäosiin kuuteen (VI) kerrokseen rakentamisen tehokkuudella e=2,0 ja kadunvarrelle neljään kerrokseen (IV) tehokkuudella e=1,6/1,1. Asemakaavan laatimisen lähtökohdat kiinteistöllä 734-1-2-12 ovat täten osittain muuttuneet keskustan osayleiskaavan saatua lainvoiman.

Kaupunki on valmis jatkamaan kaavoitustyötä tarvittaessa.

Maanomistaja on kesällä 2017 aloittanut Kastun talon kunnostuksen.

 

Turuntie 

Turuntien kiinteistön 3-9-16 (Heinon tontti) alueella asemakaava on tullut voimaan vuonna 2012. Kaavamääräyksen mukaan alueelle voi rakentaa asuinkerrostaloja siten, että Turuntielle rajoittuvan rakennusalan sivulle saa rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijoittaa ainoastaan kadulle avautuvia liike- ja toimistotiloja, joita tulee olla vähintään 50 % ensimmäisen kerroksen kerrosalasta. Lisäksi kaavassa määrätään, että suurin osa autopaikoista on sijoitettava maan alle kaavassa osoitetun laskentakaavan mukaan.

Tonteilla 3-9-16 (Turuntie) ja 3-9-15 (Helenankatu) on ollut yhteisesti vireillä uudishanke asuinkerrostalojen rakentamiseksi, hanke ei kuitenkaan edennyt toteutukseen.

Helenankadun kiinteistön osalta on jätetty rakennuslupahakemus sisälle 24.8.2017. Hakemuksen mukaan suurin osa autopaikoituksesta on esitetty maan alle kellariin. Rakennuslupa on käsittelyssä.

Ns. Heinon tontin rakentuminen Turuntien varrella on maanomistajien päätettävissä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Lisäksi, jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi.

Salon rakennusvalvonta on antanut rakennettua ympäristöä koskevan toimenpidekehotuksen 15.9.2017 turvallisuuteen vedoten Turuntien kiinteistölle 3-9-16.

Turuntiehen rajoittuu myös ns. 10 kortteli (Turuntie-Annankatu-Vilhonkatu-Katrineholminkatu). Kaupungin näkemyksen mukaan kortteli tulee kaavoittaa kokonaisuutena maanomistajien kanssa sovittujen yhteisten tavoitteiden mukaan. Kortteli on osa keskustan osayleiskaavassa määriteltyä maanalaisen yleisen pysäköintilaitoksen aluetta.

Kaavoitus voi edetä, kun yhdessä maanomistajien kanssa on päästy yhteisymmärrykseen tavoitteista.

Helsingintie

Helsingintien ja Esterinkadun kulmassa sijaitsevalle kiinteistölle 1-8-11 (entinen Kone-Glansin tontti) on laadittu asemakaava, joka on vahvistunut 2012. Asemakaava on keskustan osayleiskaavan tavoitteiden mukainen sekä kerrosluvultaan että rakennusoikeudeltaan, joten syytä muutoksiin ei ole.

Maanomistaja päättää tontin rakentamisesta.

Helsingintien varren pohjoispuolinen rakennuskanta ei muodosta yhtenäistä kokonaisuutta. Rakennukset ovat aikansa tuotteita 1950-70- luvuilta, eivätkä kaikilta osin nykypäivän estetiikan mukaisia. Rakennuksissa sijaitsee kuitenkin ns. kivijalkakauppoja eikä tyhjiä liikkeitä oikeastaan ole. Alueen uusiutuminen tulee olemaan maanomistajien päätösvallassa.

Kaupunkisuunnittelu on valmis käynnistämään asemakaavoitushankkeita tarpeen mukaan saapuvien kaava-anomusten puitteissa.

 

Purettavat rakennukset ja alueiden siistiminen

Kaupungin määräysvallassa olevia kohteita puretaan vuosittain käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

Valurin alueella 110-tien ja Somerontien kulmassa olevalta liikenne/puistoalueelta on purettu rakennus noin vuosi sitten ja toinen huonokuntoinen rakennus on purettu elokuussa 2017. Saman urakan yhteydessä purettiin Citymarketia vastapäätä Hämeentien varrella sijaitseva huonokuntoinen rakennus yhteistyössä kiinteistön 5-8-17 omistajan kanssa.

Salorankadulla kahden tontin hankkiminen kaupungin omistukseen on mahdollistanut Hansan kulman siistimisen. Suunnitteilla on seuraavalla tontilla osittain palaneen ent. viljavaraston purkaminen ja tonttialueen siistimisen jatkamista.

Puistoalueita hoidetaan ja siistitään vuosittain

Rautatieaseman alueella Tapionpuistoa kohennetaan puita ja pensaita karsimalla sekä suojeltujen rakennuksien julkisivuja kunnostamalla vuosina 2018-2019, jos budjetin määrärahat tulevat sen mahdollistamaan.

Muuta

Salon kaupungissa on käynnissä keskustan katuympäristöllisen yleissuunnitelman laatiminen. Tavoitteena on torin ympärille rakentuneen Salon keskustan kehittäminen kävelypainotteiseksi, viihtyisäksi, houkuttelevaksi ja vetovoimaiseksi. Kaupunki pyrkii edistämään omistamillaan alueilla keskustan viihtyisyyden ja dynaamisen kaupunkikuvan parantamista.

Kaupunkikehityspalvelut ja rakennusvalvonta ovat aktiivisesti edistäneet keskustakohteiden rakentumisen mahdollistamista. Kaavoitusprosesseja on pyritty tiivistämään ja rakennusvalvonnan työskentelyä nopeuttamaan. Yksityisten omistamien kohteiden rakentuminen on kuitenkin aina maanomistajien päätösten varassa.

 

Kaupunkikehitysjohtaja:

Kaupunkikehityslautakunta antaa kaupunginhallitukselle edellä esitetyn selvityksen Salon kaupunkikuvan huonokuntoisista kiinteistöistä ja toimenpiteistä kaupunkikuvan kohentamiseksi.

 Päätös:

 Kaupunkikehityslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

-- 

Ihmettelen nyt, että miksvarten kaupunkikehityspäällikön oli niin-niin vaikeaa antaa 15.5.2018 perussuomalaisten aloitteeseen kunnon vastaus. 

--

Ja tässä tuli nyt taas esille se meikäläisenkin pyyntö. Että nuo kaupungin pöytäkirjat ym. olisivat esillä pidemmän ajan. Jos joku laskee, että hintaa tulee, kun esim. aloitteiden kanssa veivataan ja väännetään, niin jospa pikkusen tulis säästöä jo siitä, että luottamushenkilöt näkisivät, ettei yksiä ja samoja asioita esitettäisi. Saa niitä mun mielestä joskus uudelleenkin esittää, esim. jos edellisen kerran on annettu olematon vastaus ja/tai asia vaatii uudelleen arvioinnin.  

Mutta pöytäkirjat esille. Kiitos. Se auttaisi tosi paljon!

 

Kommentoi kirjoitusta.

jatkoa blogille hyvää hallintotapaa tai sitten ei

Maanantai 18.6.2018 klo 21:22

No nyt sit kukkapurkkien jälkeen tämä ihanuus tai kurjuus.

Ja laitanpa koko taustan esille, sillä jos huonosti käy 11.6.2018 esittämälleni aloitteelle pöytäkirjojen esillä pitämisestä, niin tämäkin tieto on vuoden kuluttua täysin piilossa:

132 Netissä näkyvä tieto vanhusten avoimista ruokailupaikoista 2115/00.01.02.02/2018

Asia on tämä:

VANHUSTEN AVOIMET RUOKAILUPAIKAT SALOSSA 
SALO 
Paukkulakoti Salaistentie 1 p. 044 778 5982 tai 02 772 6190 ma - pe klo 11:30 – 13:00. la - su klo 11.30 – 12.00 
Käteismaksu ILMOITETTAVA ETUKÄTEEN 
HALIKKO 
Kimara/Armfeltin koulu Kuruntie 7 p. 044 778 5908 ma - pe klo 10.30 - 12.00 
Ruokalippu / laskutus 
Halikkokoti, Hornintie 3 p. 044 778 5981 ma – pe klo 10.30 – 12.00 
Ruokalippu
PERNIÖ 
Alholan hoivakoti Alhomäentie 16 p. 044 778 5959 ma - su klo 11 – 12.30 
Ruokalippu 
Perniön palvelukeskus Heikkiläntie 10 p. 044 778 6052 ma - su klo 11.00 – 12.00 
Laskutus, Ruokalippu 
ILMOITETTAVA ETUKÄTEEN 
MUURLA 
Muurlan koulu Robintie 30 p. 044 778 5973 ma – pe klo 12.00 – 12.30 
Ruokalippu 
SULJETTU KOULUJEN LOMA-AIKOINA. 
KISKO 
Kiskon terveystalo, Lounasravintola Toijan Helena (yksityinen) Toijantie 10 p. 044 540 1012 ma - pe klo 11.00 – 13.30 Käteismaksu 
SUOMUSJÄRVI 
Hintan hoivakoti Kurkelantie 1629 p. 044 778 5983 ma - su klo 11.30 – 12.00 
Ruokalippu 
ILMOITETTAVA ALUKSI 
KIIKALA 
Kiikalan päiväkoti, Kirkkotie 8 p. 02 778 5979 ma - pe klo 12.30 – 13.00 
Ruokalippu 
KUUSJOKI Kuusjoen koulu Ylikulmantie 317 p. 044 778 5953 ma - pe klo 11.30 – 12.45 
Ruokalippu 
SULJETTU KOULUJEN LOMA-AIKOINA.
 
--
En tiedä kenelle em. sivuston ajan tasalla pitäminen kuuluu, mutta nyt esittäisin ainakin vanhuspalveluiden osalta, että ravitsemis-ja puhtaanapitopäällikkö ja vanhuspalveluiden johtaja kävisivät tuon listan ensi tilassa läpi ja hoitaisivat sen ajan tasalle.
Toinenkin asia. Kysymys: Miten kuusjokelaisten ja muurlalaisten ikäihmisten ruokailu hoidetaan kesällä?
Marjatta Halkilahti
kaupunkikehityslautakunnan jäsen

Ja tuohon sitten se vastaus:

Kaupunkikehityslautakunta

Valmistelija: ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelupäällikkö Anu Sorvari-Happonen, anu.sorvari-happonen@salo.fi, p. 02 778 5900; kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi, mika.mannervesi@salo.fi, p. 02 778 5001

Aloitteessa on mahdollisesti vanha linkki. Joskus käy niin, että tiedon haku ohjautuu vanhentuneeseen tietoon. Tässä viimeisen päivityksen linkki: http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/asiointi/ateriointipalveluttoimipisteissa/r uokailuikaihmisille/

Muurlassa kaupungin järjestämän vanhusten avoimen ruokailupisteen ollessa suljettuna koulujen kesätauon aikana on vanhuksilla varmasti mahdollisuus edulliseen ja maittavaan ruokailuun yksityisten palveluntuottajien tiloissa.

Kuusjoella valmistava koulukeittiö toimii tänä vuonna myös kesäkuussa valmistaen ruoan samassa kiinteistössä olevaan päiväkotiin. Heinäkuun niin koulukeittiö kuin päiväkoti ovat kiinni. Vanhuksille järjestyy myös kesäkuuksi lounasruokailu koululla ja tiedotus on järjestetty. Heinäkuussa Kuusjoen ikäihmisten on mahdollisuus kääntyä vaikkapa paikallisen kahvilaravintolan puoleen.

Kaupungin ravitsemispalveluilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia järjestää muutamalle ulkoiselle asiakkaalle lounasruokailua Muurlassa ja Kuusjoella vuoden jokaisena arkipäivänä. Yksityisten palveluntuottajien toimintaedellysten luominen on myös kaupungin strategian mukaista.

Kaupunkikehitysjohtaja:

Kaupunkikehityslautakunta merkitsee aloitteen johdosta laaditun valmistelun tiedokseen ja toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös:

--

Annetusta vastauksesta näkee, että yhteistyötä ei vanhuspalveluiden kanssa ole ollut. Ja jos esittelijä on sitä mieltä, että mitäs tätä nyt sen kummemmin miettimään, hakekoot vanhukset ruokansa kesällä mistä tykkäävät, niin annettu vastaus on aika tyly.

Vanhusneuvostokin on kesän ajan ruokailumahdollisuuksia kysynyt:

http://www.salo.fi/attachements/2018-05-21T10-14-1694.pdf  

Ja kun esim. tämän aloitteen jätin

Salon kaupunginvaltuusto

16.4.2018 

Valtuustoaloite

Salon kaupunki pitää tärkeänä, että ikäihmiset asuvat mahdollisimman pitkään omissa kodeissaan. 

Ravitsemissuositukset täyttävän ruoan valmistus ei kuitenkaan enää kaikilta onnistu, joten tukipalveluihin kuuluva ateria kotiin kuljetettuna pitäisi ikäihmisille antaa, jos he tällaista palvelua kaupungilta pyytävät.

Kaupungin itse laatimat myöntämiskriteerit ovat nyt sellaiset, että ateria kotiin kuljettuna annetaan vain säännöllisen kotihoidon asiakkaille. Valtakunnan tason ohjeistus ei tällaista rajausta tee, vaan katsoo, että tukipalveluja voivat saada myös sellaiset, jotka eivät muuta kotipalvelun tai kotihoidon palvelua tarvitse.

Esitän, että kaupungin tukipalveluista ateria kotiin kuljetettuna, poistetaan seuraavat kriteerit: Ateria on tarkoitettu säännöllisen kotihoidon asiakkaalle, joka ei itse tai omaistensa avustuksella pysty valmistamaan/lämmittämään ruokaa eikä kykene kulkemaan ateriointipaikkaan. Ateriapalvelu perustuu palvelun jatkuvaan tarpeeseen ja se toteutetaan viitenä arkipäivänä viikossa, ei harvemmin. 

Edellä olevan tilalle esitän, että kaupunki ottaa käyttöön ja toimii Valtioneuvosto ja ministeriöt sivustoilta, sosiaali- ja terveyspalveluiden kotihoito ja kotipalvelut -kohdassa olevan ohjeistuksen mukaan: ”Tukipalveluita voivat saada myös henkilöt, jotka eivät tarvitse muuta kotipalvelun tai kotihoidon palvelua.” 

..

Päivittäisen ruoan kotiin antamisen perusteiksi pitää voida hyväksyä se, että matka lähimpään kaupungin ruokalapaikkaan on pitkä ja/tai hankala.

Uskon, että käytännön toteutus edellä olevaan onnistuu, jos sitä pohditaan yli hallintorajojen. Saman pöydän ääreen istutetaan niin vanhuspalvelujen kuin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden, liikenne- ja kuljetuspuolen työntekijöitä ja myös vapaaehtoissektorin toimijoita. 

Jos ikäihminen on huonosti liikkuva, mahdollisesti myös autoton ja toivoo mahdollisuutta päästä ruokailemaan kaupungin ruokalapaikkaan (kaipaa ruokailun lisäksi sosiaalista tapahtumaa), niin em. joukko osaa varmasti tehdä ehdotuksia kulkemisen osalta ja jos ruokalapaikkaa ei kaikissa kaupunginosissa ole saatavilla (ruokasalit liian pieniä, rakennuksissa liikkumisen esteitä tm.), niin sitten voivat tehdä ehdotuksia siitä, miten päivittäinen lounas voidaan toimittaa palvelua tarvitsevan ja sitä pyytävän kotiin.

Valtakunnan tason ohjeistuksessa todetaan, että ”kunta voi tuottaa tukipalvelut itse tai ostaa ne yksityisiltä palveluntuottajilta.” Kaupunki voi siis palvelun tarvitsijalle antaa myös palvelusetelin. 

 

Marjatta Halkilahti 

kaupunginvaltuutettu 

KD sitoutumaton

 

Pertti Vallittu

kaupunginvaltuutettu KD

.. niin ajattelin ja ajattelen edelleen, että tässä olisi tämänkin vastauksen kohdalla (siis huomisen kokouksen vastauksen) vanhuspalvelut ja ravitsemispäällikkö jo alustavasti voineet pohtia, miten kaikki hoidetaan pitkän päälle, ts. miten Salon kaupungin vanhusten ruokailu järjestetään, jotta sitä kotona asumistakin tuettaisiin. Miksi sitä yhtäällä hoetaan, jos toisaalla ei annettais edes ruokaa kotiin. Mikä tässä esittämässäni: 
Uskon, että käytännön toteutus edellä olevaan onnistuu, jos sitä pohditaan yli hallintorajojen. Saman pöydän ääreen istutetaan niin vanhuspalvelujen kuin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden, liikenne- ja kuljetuspuolen työntekijöitä ja myös vapaaehtoissektorin toimijoita.
on niin vaikeaa?
..
Valtuutettu Friberg jätti 11.6.2018 valtuuston kokouksessa aloitteen, että perusopetuksen oppilaille tarjottaisiin kesäkuussa maksuton ruoka. Perusteena oli mm., että sillä tuettaisin perhepolitiikkaa. 
Odotan mielenkiinnolla millaisen vastauksen ravitsemispäällikö tuohon keksii.
Huomisen esitys on kyl sitä samaa luokkaa kuin mitä tässä blogissa esille toin:
--
Asiat voi esittää monella tavalla. Viime valtuustossa annoin kiitosta kaupungin terveyspalveluiden johtajalle. "

Jouni Eskolan aloite 

 ei sen kummenin johda mihinkään erityiseen, mutta kerrankin näkee, että vanhustenhoidosta annetaan selkokielinen yhteenveto, tässä tapauksessa Salossa asuvista yli 90 vuotiaista."
Niin muuten: jos tuon vastauksen olisi antanut vanhuspalvelut, niin se olisi ollut samaa luokkaa kuin mitä ravitsemispalveluilta vastauksina irtoaa.

1 kommentti .

tämäkin viel!!

Maanantai 18.6.2018 klo 19:56

Yks päivä joku oli facebookissa nostanut esille kukkapurkit, jotka on entistä kaupungintaloa vastapäätä paikoilleen jämäytetty. Semmoset piiitkät sementtiruukut ja siinä sit kukkasia.

Minun kommenttini oli ja on tällainen:

Turvallisuutta noilla vissiin haetaan, mutta purkkien muotoa olisi saanut miettiä tarkemmin. Kun noita ei nk. vatupassiin ilmeisesti saa, yks on yhteen, toinen toiseen suuntaan kallellaan, niin eihän noita kauniiksi voi kehua!!! Miltähän nuo ihan vieraskuntalaisen silmissä näyttävät? Huhhuh!
--
Jos et noita ole vielä huomannut, niin katsele seuraavalla kerralla ohi ajaessas, miltä ne Sinun silmissäsi näyttävät.

Kommentoi kirjoitusta.

miks?

Maanantai 18.6.2018 klo 13:40

Sen verran on vielä palattava edelliseen blogiin, että kerron miksvarten tuon jutun lautakuntaan esille nostin.

Nostin siks, että siihen tulisi vastaus, josta sitten myös kaupungin vanhusväki saisi mustaa valkoisella tietoa. Ja onhan saman tapaista asiaa peräänkuuluttanut myös vanhusneuvoston sakki.

http://www.salo.fi/attachements/2018-05-21T10-14-1694.pdf

Jossain facebookissa on viuhahtanut tieto, että aloitteiden valmisteluun menee "kauhjast paljo raha"! Summa oli jotain 3750/aloite tai muistanko väärin. No, oli kuin oli. Tuohon ravitsemispäällikkön antamaan vastaukseen on rahaa kulunut ehkä noin yhden kahvikupillisen hinnan verran.

--

Ja nyt mää menen pihal!

1 kommentti .

hyvää hallintotapaa tai sitten ei

Maanantai 18.6.2018 klo 13:26

Janne Väistö on antanut Salon Seudun Sanomissa tätä mieltä -palstalla 17.6.2018 moitteita salolaiselle päätöksenteolle. Hän antaa ymmärtää, että Salossa virkamiehet osaavat hommansa ja me, jotka päätämme, tulisi se ymmärtää. Hyväksyäkin. Ei pidä pulista, kun päätös on tehty.

Mutta minäpä pulisen.

Meillä on hyviä, asiansa osaavia virkamiehiä, mutta kyllä meillä valitettavasti on heitäkin, joille ei plussapisteitä noin vaan voi antaa. Ja vaikka siitä huomautetaan, niin eipä tilanne kohene. Sama meno jatkuu. Vai mitä sanotte tästä esimerkistä:

Kaupunkikehityslautakunnassa päätettyä 21.11.2017

110 § Oikaisuvaatimus ravitsemus- ja puhtaanapitopäällikön päätökseen koskien Suomusjärven sosiaali- ja terveystalon avoimen ruokailupisteen siirtoa Hintan Hoivakotiin

Suomusjärven sosiaali- ja terveystalon avoimen ruokailupisteen siirtoa Hintan Hoivakotiin

65/02.10.00/2017

Kaupunkikehityslautakunta § 110

Valmistelijat: ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happonen, anu.sorvari-happonen@salo.fi, puh. 0044 778 5900, vs. kaupunginlakimies Mikko Heiskanen, puh 044 778 2044, mikko.heiskanen@salo.fi, kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi, mika.mannervesi@salo.fi, p. 02 778 5001

Eläkeliiton Suomusjärven yhdistys on vaatinut ravitsemus- ja puhtaanapitopäällikön päätöksen kumoamista mm. sillä perusteella, että päätös on tehty kuulematta ruokailupisteen ruokailijoita tai kartoittamatta heidän lukumääräänsä tai halukkuutta ruokailuun. Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi vaadittu selvitystä siihen, onko ravitsemus- ja puhtaanapitopäälliköllä hallintosäännön mukaista valtuutta päättää asiasta ja täyttääkö asiasta tiedottaminen vanhuspalvelulain määräämiä edellytyksiä.

Asian tausta

Suomusjärven sosiaali- ja terveystalolla tapahtui joulukuussa 2016 mittava vesivahinko jonka alta ns. avoin ruokailupiste siirrettiin peruskorjauksen ajaksi läheisen Hintan hoivakodin ruokasaliin (6/ 2017 asti), ravitsemis- ja puhtaanpitopäällikkö jatkoi siirtoa kesä-syyskuulle vt. kaupunkikehitysjohtaja Ari Vainion luvalla ja pysyvästi lokakuun alusta (viranhaltijapäätös 13.9.2017) kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannerveden luvalla.

Päätöksen taustalla oli monia syitä: Ateriapalvelu on jouhevampaa ja taloudellisempaa järjestää Hintassa, Hintan henkilöstöruokailun yhteydessä, viehättävässä vanhuksille suunnitellussa ruokasalissa. Ravitsemispalveluiden ei tarvitse maksaa vuokraa Suomusjärven terveystalon keittiöstä ja ruokasalista. Ateriapalvelutyöntekijän (ravitsemispalveluiden Hintan valmistuskeittiön työntekijä) ei tarvitse kulkea, kuluttaa työaikaa Hintan hoivakodin valmistuskeittiön ja Suomusjärven sosiaali- ja terveystalon välillä kulkemiseen ja vanhuksille mahdollistuu lounastamismahdollisuus vuoden jokaisena päivänä, jopa joulun pyhinä.

Taloudellinen tarkastelu

Ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluille laaditaan ns.nollabudjetti ja tähän asti tulokertymä on kattanut kulut poistot huomioiden, joskin ns. vyörykertymään tulot eivät ole riittäneet. Sisäisen ateriapalvelun hintoja on korotettu kouluruokailun (yläaste ja lukio) ja varhaiskasvatusruokailun osalta 1.1.2012 alkaen sekä ala-asteruokailun ja kokopäivänhoitolaitosruokailun osalta 1.1.2010 alkaen. Kaupunginhallituksen päätöksellä ulkoisen ateriapalvelun hintoja nostettiin 1.5.2017 alkaen. Kaiken muun sisäisen ja ulkoisen ruuan, tarjoilun ja edustuksen ravitsemispalvelut hinnoittelee tilauskohtaisesti, tehden tarjouksen ja huomioiden tilauksen kulut.

Ravitsemispalvelupalvelut perustuvat palvelusopimuksiin ja esim. vanhuspalveluiden kanssa on laadittu sopimukset hoivakotiruokapalvelusta, kotihoidon aterioista jne. Sopimukset määrittelevät hinnan, sillä kaikesta järjestetystä ruuan myynnistä ja ateriapalvelusta on laskutettava asianmukaisesti, muutoin kustannukset kohdistuvat toisen asiakasryhmän maksettavaksi.

Ns. avoimista ruokapaikoista ei palvelusopimuksia ole laadittu, sillä ei ole tiedossa kenen kanssa palvelusopimus laadittaisiin, asiakkaan edustajan (yhteyshenkilö, tilaaja) rooli on epäselvä. Vanhuspalveluiden perustehtävä ei ole ruoanvalmistus, ei ateriapalvelu eikä vanhuspalvelut toimi yksittäisten ulkoisten asiakkaiden edustajana vanhuspalvelulain mahdollisesti edellyttämissä hyvinvointia edistävissä palveluissa ruuan ja ruokailun suhteen. Joten ns. avoin ruokapistepalvelu on ulkoista ateriapalvelua. Toukokuun alusta 2017, ulkoinen, ns. paranneltu ja jälkiruuan sisältämä ateria maksaa 8 €, sis.alv, aiemmin 6.40 €, sis.alv (ulkoista palvelua).

Pitkälti avointen ruokapisteiden asiakkaat ostavat ulkoisen aterialipukkeen kaupungin palvelupisteistä. Suomusjärven sosiaali- ja terveystalolla ja Hintassa pidetään nimilistaa, jolla ravitsemispalvelut laskuttavat kotihoitoa, joka taas laskuttaa vanhuksia samalla nimilistalla, sillä Suomusjärven ja Hintan avoimen ruokapisteen asiakkaat eivät pysty kulkemaan Suomusjärven palvelupisteessä lipukkeita ostamassa.

Vaikka vanhus olisi kaupungin vanhuspalveluiden kotihoidon asiakas, saattaa olla, että hän ei täytä kotiin kuljetettavien aterioiden saannin perusteita (sisäinen laskutus).

Avoimen ruokapaikan asiakas ei taas välttämättä ole vanhuspalveluiden kotihoidon asiakas eikä vanhus ns. ikäihminen. Avoimissa ruokapisteissä ruokailee asiakkaita, jotka tarvitsevat ja käyttävät avointen ruokapalvelupisteiden palveluja, ainakin ajoittain. Suomusjärvellä on sovellettu yllämainittua laskutusmenetelmää myös näihin henkilöihin (ruokalipukkeiden osto Suomusjärven palvelupisteestä koetaan hankalaksi).

Ravitsemispalveluiden kuluja, myös Suomusjärven sosiaali- ja terveystalon ns. avoimen ruokailupisteen osalta on tarkasteltu ja selvitetty

a) ammattikeittiöiden konsultointi- ja kehittämistoimisto Damico Oy:ltä hankitulla, Excel-ruokapalvelukulujen koordinointi ja budjetointitaulukkomenetelmällä. Menetelmä käsittelee kulut ja budjetoi asiakaspalvelupistekohtaisesti, huomioiden asiakasmäärän ja tehdyn työn/ asiakas, yksikkökohtaiset kiinteistökulut jne. Menetelmä eroaa FCG:n vanhasta, kunnallisesta ns. suoritemenetelmästä, jossa yksikkökohtaisia eroavaisuuksia ei huomioida, eikä asiakasmääriä vaihteluineen tuotoksia kohden.

b) Ulkoisen aterian hintaa tarkasteltiin keväällä sisäisen tarkastusyksikön toimesta (ulkoisen aterian hintana käytössä verohallituksen ravintoedun hinta), keskimääräisesti. Verohallituksen ravintoedun 10 §:n arvo 6,30 € (2016) ja 6,40 € (2017), sis.alv. Ulkoisen aterian hinnaksi määriteltiin 8 € (alvin osuus noin 98 senttiä), hallituksen päätöksellä 5/ 2017.

Damico Oy:n menetelmällä määriteltynä Suomusjärven sosiaali- ja terveystalon avoimen ruokapisteen ateriahinta on peräti 15.84 €. Hinta sisältää valmistuksen elintarvikkeineen Hintan valmistavassa keittiössä, pakkauksen EPP-laatikkoon ja kuljetuksen Suomusjärven sosiaali-ja terveystalolle, tarjolle asettelun (laatikosta ruokasalin itsepalvelubufettiin), asiakaspalvelun ja astiahuollon palkkoineen, työntekijän matkakorvaukset (autolla tai pyörällä), ateriapalveluosuuden Hintan valmistuskeittiön ja Suomusjärven sosiaali- ja terveystalon keittiövuokrasta, ruokasaleineen (sosiaali- ja terveystalon vuokra 689,05 €/ kk ja 8,3t €/ vuodessa), hallintokuluja: sisäinen laskutus kotihoidolle, ulkoisen Taitoan kustannukset, rekrytointiyksikön kustannukset jne.

Korkeahko hinta johtuu mm. vähäisestä asiakasmäärästä ja määrien heittelystä: vuotuisjuhla-aikoina arkipäivisin asiakkaita on vain muutamia, samoin kesällä. Toisaalta näille muutamallekin paikalla olevalla asiakkaalle ruokailutapahtuma on päivän rytmittävä päätapahtuma ja tärkeä yhteisöllinen vuorovaikutustilanne, jonka yhteyteen toivotaan lisää ajankulua ja yhteisöllisyyttä. Onko tämä ravitsemispalveluiden perustehtävä?

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt väitteet

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty seuraavat väitteet:

1)

Päätös on tehty ilman, että olisi kuultu asianomaisia ruokailijoita, eikä heidän lukumääräänsä, tai halukkuuttaan ruokailuun ole kartoitettu.

2)

Kustannuksia ei ole selvitetty.

3)

Kaupungin vuoden 2017 toimintasuunnitelmassa ei ole mainintaa ko. toiminnan lopettamisesta

4)

Vuonna 2013 voimaan astunut vanhuspalvelulaki siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen edellyttää, että vanhusten palvelutarpeet selvitetään, vanhustenkotona asumista tuetaan ja heille järjestetään hyvinvointia tukevia palveluja.

Esitettyjen väitteiden johdosta todetaan seuraavaa:

Päätös on tehty kokonaisharkinnan perusteella, jossa on otettu huomioon käyttäjät. Päätöksestä on muutoksenhakuoikeus, ja nyt asia on lautakunnan arvioitavana. Asiassa ei ole toimittu hyvän hallinnon periaatteiden vastaisesti.

Ruokailijoiden lukumäärät on kartoitettu. Kotihoidolle laaditun laskutusmateriaalin mukaan, viime vuonna Suomusjärven sosiaali- ja terveystalolla, ruokaili keskimäärin 7,4 ruokailijaa päivässä, tämän vuoden keväällä Hintassa neljä, kesällä 2-3 ja nyt syksyllä neljä.

Toimintaa ei ole lopetettu, vaan toiminta on siirretty viereiseen Hintan hoivakodin ruokasaliin. x)

Vanhuspalvelulaki ei määrää sitä, missä kunnan toimipisteissä pitää olla ateriapalveluja. Ateriapalvelujen sijoittaminen määräytyy kussakin tilanteessa erikseen, ja päätöksentekoon vaikuttavat mm.taloudelliset tekijät.

Ruokailupaikan sijainti ei ole kysymys, joka ratkaistaisiin vanhuspalvelulain nojalla. Vanhuspalvelut ovat osa sosiaalipalveluja, jossa palvelun kohteena on asiakas. Vanhuspalvelut järjestää ateriat yksilöllisesti, ja asiakasta kuullen, mutta mitään oikeutta tietyn ruokailupaikan säilyttämiseen ei kenelläkään kuntalaisella ole. Ruokailupaikkojen sijainti ratkaistaan tapaus kerrallaan ottaen huomioon erityisesti palvelun kustannus, käyttäjien määrät ja se, että eri alueet ovat tasavertaisessa asemassa.

Kaupunkikehitysjohtaja:

Kaupunkikehityslautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen valmistelussa esitetyin perustein.

Päätös:

Marjatta Halkilahti esitti Taro Turtiaisen kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu muutosehdotus, asiasta on suoritettava äänestys.

Puheenjohtaja ehdotti, että äänestys suoritetaan nimenhuutoäänestyksenä. Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat Marjatta Halkilahden ehdotusta asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi äänestävät EI. Puheenjohtajan ehdotus äänestystavasta hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkaminen sai kymmenen (10) JAA-ääntä (Tammi, Savolainen, Yli-Jama, Anttila, Eskola, Hjelt, Karhulahti, Leivonen, Lehti, Mänkäri) ja asian palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi sai kolme (3) EI-ääntä (Halkilahti, Hellström, Turtiainen).

Puheenjohtaja totesi äänestyksen tuloksen.

Kaupunkikehityslautakunta päätti äänin 10-3, että asian käsittelyä jatketaan.

Halkilahti esitti, että päätökseen lisätään maininta: Oikaisuvaatimukseen ei ole vastattu hyvän hallintotavan mukaisesti. Esitystä kannatti Taro Turtiainen.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava muutosehdotus, asiasta on suoritettava äänestys.

Puheenjohtaja ehdotti, että äänestys suoritetaan nimenhuutoäänestyksenä. Ne, jotka kannattavat esittelijän pohjaehdotusta äänestävät JAA ja ne jotka kannattavat Marjatta Halkilahden ehdotusta äänestävät EI. Puheenjohtajan ehdotus äänestystavasta hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän pohjaehdotus sai kuusi (6) JAA-ääntä (Tammi, Savolainen, Yli-Jama, Anttila, Hjelt, Karhulahti) ja Marjatta Halkilahden esitys seitsemän (7) EI-ääntä (Eskola, Halkilahti, Hellström, Leivonen, Lehti, Mänkäri, Turtiainen).

Puheenjohtaja totesi äänestyksen tuloksen.

Kaupunkikehityslautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen valmistelussa esitetyin perustein. Lisäksi lautakunta totesi, että oikaisuvaatimukseen ei ole vastattu hyvän hallintotavan mukaisesti.

x) tummennos on minun. Kysyn: on vieressä vai? Matkaa 1,5 km, eikä ole erillistä pyörä-kävelytietä! 

Nooh, sen verran tuli esittelystä, valmistelusta pyyhkeitä, että äänestyksen tuloksella, siis äänestyksen jälkeen saatiin merkintä pöytäkirjaan: oikaisuvaatimukseen ei ole vastattu hyvän hallintotavan mukaisesti.

 
Seuraava ravitsemispäällikön ei niin kovin kaksinen esittely ja valmistelu on tämä tässä:
Nostin tuon esille viime valtuuston kokouksessakin: 

Joulukuussa 2017 pyysin kaupunkikehityslautakunnassa selvitystä Salon kaupunginosien keittiöistä, joissa ruokaa valmistetaan ja paikoista, joihin se toimitetaan. Vastaus tuli helmikuussa, mutta jos ja kun sitä vastausta lukee, niin eihän siitä tavallinen kaupunkilainen mitään selvää saa. Liitteitä, jotka edes jotain kertoisivat, niitä ei muille näytetä.

Huomenna olisis sitten tätä laatua päätettävää:  

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20183923-7

Ja mikäkö tässä minun silmissäni mättää??

Jatkan toiselle blogilla, ettei tule liian pitkää yhteen pötköön. 

..

Taidan mää välillä mennä kasteluletkuakin vähän ulkoiluttamaan! Toki näytti mun pihalla aamulla sademittari semmosta, että yöllä olis tullut vajaa 1 mm vettä. 

Kommentoi kirjoitusta.

joko nyt?

Sunnuntai 17.6.2018 klo 20:38

Joko jo nyt ensimmäinen onnettomuus? Eipä ole kiva uutinen: 

Linja-auto törmäsi mopoilijaan Helsingintiellä Tupurissa, mopoilija sairaalaan

http://www.sss.fi/2018/06/linja-auto-tormasi-mopoilijaan-helsingintiella-tupurissa-mopoilija-sairaalaan/

Salon Tupurissa tapahtui myöhään lauantai-iltana liikenneonnettomuus, jossa linja-auto törmäsi mopoilijaan.
Linja-auton kuljettaja oli ajanut lauantai-iltana puoli kahdentoista aikoihin ns. vanhaa ykköstietä Salon suuntaan, kun hänen edellään Tupurissa oli ajanut mopo ajokaistan keskellä.
Autonkuljettaja oli nähnyt etäämmällä tien reuna-alueella pysähtyneenä usemman mopoilijan seurueen, ja samassa hänen edellään ajaneen mopon kuljettaja oli yllättäen jarruttanut voimakkaasti.
Linja-autonkuljettaja oli myös jarruttanut voimakkaasti, mutta hänen kuljettamansa bussi oli kuitenkin törmännyt mopoon. Törmäyksen voimasta mopon kuljettaja sinkoutui muutaman metrin päähän asfaltille, hänen moponsa puolestaan 14 metrin päähän yli vastaantulevien kaistan pientareelle.
Mopon kuljettaja, salolainen nuorimies, kuljetettiin vammojensa vuoksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Hengenvaaraa hänellä ei kuitenkaan ole.
..
Lauantai-illalla n. klo 21 ajoin tarkoituksella tuolle Tupurin alueelle, jotta näkisin millainen tuo uusin tieuutuus oikein on. Minusta se on sekava. Ja niitä mopopoikia siinä kyl pörräs sekä tiellä että ylempänä rinteessä semmosella pysähdysalueen näköisellä paikalla.
Jossain heidänkin tarttee saada olla, mutta semmoset taiteilut kuin miten mopo etenee yhdellä pyörällä, ne saisi tuolla tiellä jättää tekemättä. Sellaista taiteilua vastaani tuli. 
Ja 110 -tie. Huhhuh, jos siinä tarttee moponuorten ruveta isommalla joukolla reuna-alueella seurustelemaan ja sit ajellaan niin, että tällaista sattuu. Ei hyvä!
--
Mahtinaisentiekin on pakko tässä nyt mainita. Sitä pitkin Tupuriin ajoin. Kovin on notkuilevaa ja keinuvaa menoa. Koskahan tuota korjataan?
Kaupunginjohtajan ennuste oli joulukuussa 2017 tällainen:
Kaupunginvaltuuston kyselytunnin pöytäkirja 3/2017
Aika 18.12.2017
Paikka Valtuustosali Tammi, Salon kaupungintalo, os. Tehdaskatu 2, Salo
§ 8 Marjatta Halkilahden valtuustokysymys kysymys ohikulkutiestä
Marjatta Halkilahden valtuustokysymys kaupunginjohtajalle: ”Salon itäinen ohikulkutie otettiin käyttöön 29.12.2016. Tiehankkeen toteuttivat yhteistyössä Liikennevirasto, Salon kaupunki ja Varsinais-Suomen Ely-keskus. Tie on jo nyt, noin vuoden käytöstä, töyssyilevä ja notkuileva. Onko kaupungilla tietoa milloin tietä korjataan? Mitä on alunperin sovittu takuu-ajasta ja korjaus- ym. kustannuksista? Mikä on mahdollisesti kaupungin osuus ( esim. prosentteina)? Marjatta Halkilahti kaupunginvaltuutettu KD, sitoutumaton”
Kaupunginjohtajan vastaus: ”Kt 52 on maantie, jonka ylläpidosta vastaa Liikennevirasto yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Salon kaupunki on ollut mukana osittain rahoittamassa kt 52 uuden linjauksen rakentamista, mutta ei osallistu tien ylläpitoon. Kaupungin osuus investoinnista yhteensä n. 2,3 milj. Urakan vastaanottojärjestelyihin liittyen on sovittu joidenkin painumien korjaamisesta ja nämä korjattaneen keväällä 2018. Urakassa on muutoin sovittu takuusta ja muista vastuista alan tavanomaisten käytäntöjen mukaisesti. Kaupunki on maksanut oman osuutensa tien rakentamiskustannuksista eikä muista kustannusvelvollisuuksista ole sovittu. Tien pohja on pehmeä eikä sitä saada täysin tasaiseksi. Urakoitsijan mahdollisuuksista korjaustoimiin vakuuksien ja takuiden puitteissa saadaan jatkossa lisätietoja.”
--
Just!
Keväällä 2018??
Eiks nyt ole jo kesä??

Kommentoi kirjoitusta.

siitä puhe, josta puute

Sunnuntai 17.6.2018 klo 14:24

Siitä puhe, josta puute. Tässä on hyvä pääkirjoitus:

http://www.sss.fi/2018/06/penkki-rohkaisee-iakasta-kavelylle/

Ikääntyvien on tärkeää välttää liikkumattomuutta, jotta toimintakyky säilyisi iän karttuessa. Liikuntakyky säilyy vain liikkumalla, ja arjen askareet ovat hyvä keino ylläpitää toimintakykyä.
Hyötyliikunta kuten kauppaan käveleminen on olennaisessa roolissa vanhusten kunnon ja mielenvirkeyden ylläpitämisessä.

Yli kymmenen prosenttia salolaisista on täyttänyt 75 vuotta. Iän myötä kaatumisriski ja tapaturmavaara kasvavat, koska tasapaino heikkenee ja reaktionopeus hidastuu.
Iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Voimaa vanhuuteen on edistänyt kotona asuvien ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia ja itsenäistä suoriutumista lisäämällä muun muassa liikuntaryhmiä ikäihmisille, joiden toimintakyky on alkanut heiketä. Kaikki eivät kuitenkaan tunne vetoa liikuntaryhmiin, mutta omaehtoinen hyötyliikunta on hyvä vaihtoehto.
Lihakset pysyvät kunnossa vain käyttämällä. Liikuntakyvyn heikentyminen lisää palvelujen tarvetta ja on toiseksi suurin syy joutua laitoshoitoon. Liikunta pitää yllä tasapainokykyä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja notkeutta. Ulkoilu virkistää mieltä, ja fyysinen rasitus parantaa unen laatua.

Salossa kaupungin puistonpenkit on kevään aikana sijoitettu entisille paikoilleen jokirantaan, puistoihin, leikkikentille ja pyöräteiden varsille.
Sijoittelussa ei ole huomattu ajatella vanhusten liikuntamahdollisuuksien parantamista. Eläkeläisten mielestä penkkejä on yleisesti liian vähän, ja penkkien lisääminen kannustaisi ikäihmisiä liikkumaan.

Iäkkäillä ihmisillä liikkumisen epävarmuus ja liikkumiskyvyn ongelmat johtuvat usein heikentyneestä jalkojen lihasvoimasta ja tasapainosta. Kauppaan ei uskalla lähteä, jos tietää, ettei matkan varrella pääse istahtamaan.
Penkkien määrän lisääminen lisäisi olennaisesti vanhusten liikkumismahdollisuuksia. Jokaisessa kunnassa olisi syytä harkita niiden hankkimista.
Mitä helpommaksi vanhusten liikkeelle lähtö tehdään, sitä paremmassa kunnossa he pysyvät, ja asuinkunta säästää hoitokuluissa.

..

Viime kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa annettiin ymmärtää, että sitä mitä facebookissa/somessa Salon asioista puhutaan (esim. puuttuvat roskikset ja penkit) niistä puheista ei tartte välittää.

No jos ei tartte, jos ei käsitellä, jos ei päätetä, niin kait niitä esille saa nostaa.

Ja jos ne ei tälle lautakunnalle kuulu, niin mille sitten? Ei kaikkeen päätöstä tarvita, kunhan saisi edes tietää sen, onko joku tehnyt asian eteen jotain. 

Kaupunkikehityslautakunta

Lautakuntaan kuuluu kolmetoista jäsentä.
Lautakunnan tehtävänä ovat maankäyttöpalvelut, asuntopolitiikan koordinointi, liikennepalvelut ja joukkoliikenneviranomaisen tehtävät, koulukuljetuspalvelut, tilapalvelut, ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut sekä pelastuslain mukaan kunnalle kuuluvat tehtävät. Lautakunta johtaa ja kehittää alaisensa palvelualueen toimintaa ja vastaa palvelujen tuloksellisesta järjestämisestä. Lautakunta seuraa ja arvioi palvelujen vaikuttavuutta ja varaa asukkaille ja käyttäjille mahdollisuuden osallistua palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Kyllä noista penkeistä puhutaan myös tässä http://www.salo.fi/liikennejakartat/pyoraily/pyorailynkehittamisohjelma/

 

Keskustaa salolaiset kehittäisivät mm.:

Ø Vilhonkadun kävelykatuosuutta laajentamalla,

Ø kävely- ja pyöräilypainotteisemmaksi,

Ø kävelyn ja pyöräilyn liikennevalojärjestelyjä parantamalla,

Ø alikulkujen turvallisuutta parantamalla,

Ø pyöräteiden jatkuvuuden, sujuvuuden ja loogisuuden parantamalla (mm. uusia yhteyksiä lisäämällä, reunakiviä madaltamalla sekä jalankulun ja pyöräilyn päällyste-eroja lisäämällä),

Ø pyöräpysäköintiä parantamalla

Ø sekä liikuntarajoitteiselle ja eläkeläisille levähdystä varten tarjottavilla penkeillä.

Miksvarten tuollainenkin ohjelma olemassa on, jos siitä ei yhtään välitetä?

Kommentoi kirjoitusta.

Vares, vares

Perjantai 15.6.2018 klo 22:55

Ei alle 12 -vuotiaille!

Jaa että mikäkö? 

No Vares ja huhtikuun tytöt.

Ensi-iltaesitys tuli tänään ehtoolla nähdyksi. Yhdet kommentit jo työnsin  facebookkiinkiin, kaverin sivulle. Voin ne samat kirjata tähän: "Kyl oli upea esitys. Yleensä en fanita sitä, kun yhdet ja samat näyttelijät hyppäävät näytelmän aikana roolista toiseen, mutta nyt se meni nappiin. Jos kuudella näyttelijällä viedään läpi sellaista, mitä tänään näki ja koki, niin anti mennä. Kaikki olivat hyviä rooleissaan. Todella luonikkaita. Kannattaa mennä katsomaan."

 

Jonkun verran pääsin Varekseen kiinni jo toukokuun puolella, kun teatteri järjesti avoimet harjoitukset. Oli vapaa sisäänpääsy ja mahdollisuus tunnin verran seurata, miten näytelmää esityskuntoon kasattiin. Hyvä tuosta tulee -ajatuksin sitä silloin kotiin palasin.

 

Tänään oli valmista. Petri Aulin oli ja on vakuuttava Vareksen roolissa, mutta vakuuttavia olivat myös muut rooleista toiseen hyppäävät. Kaikki näyttelijät olivat niin taitavia, että välillä melkein sekosin, kuka mitäkin tyyppiä oli just edellä näytellyt. Ihan eri ihmisiltä tuntuivat. Katja Mäenpää, Sanni Suvila-Nuutinen, Aki Nuutinen, Jerry Sarlin ja Marko Pekkarinen hoitivat hommansa niin hienosti, että ohjaaja Pauliina Salonius ei varmaan muuta voi olla kuin tyytyväinen. On varmaan onnellinenkin.

 

Muutama suomalainen teatteri on, jossa katsomo-osa liikkuu, pyörii, mutta täällä Salossa on nyt sellainen näyttämönäkin. En tiedä, kenen keksintö se ollut on, mutta hyvin toimi. Vuohensaaren ympäristöä tuli myös hyvin hyödynnettyä. Ja linnut. Ne vasta visersi. Ainakin minun korvissani, kun kuulolaitetta käytän, tuntui välillä siltä, että kilpailunko ne näyttelijöiden äänten kanssa järjestävät.

 

Oli mukava ehtoo. Oli suvista kesän teatteria parhaimmillaan. Kiitos!

2 kommenttia .

skeittirata

Torstai 14.6.2018 klo 12:45

Maanantain valtuustossa nostettiin esille lisarahan tarve: 87 Lisämäärärahan anominen Skeittiparkin rakentamiseen

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20183947-16

Oltiin puolesta ja vastaan. Esittely, valmistelu sai moitteita. Moni, todella moni valtuutettu meni puhujapönttöön sanomaan mielipiteensä.

Talouskurin pitämiseen ja siihen, mitä valtuusto on päättänyt, niitten perään olen minäkin ollut. Olen edelleenkin. Miksvarten annoin tässä periksi? Miksvarten vilkutin vihreää. Että saa ylittää.

Siksi, että tätä rahaa pyydettiin nyt.

Sitä pyydettiin etukäteen.

Yleensähän olemme tottuneet siihen, että sitä vaan ylitetään luvatut rahat ja sitten seuraavana vuonna, jos aina silloinkaan, pyydetään ylitysoikeutta. Ja summat voivat olla miljoonia.  

On meillä rahan tarvetta vaikka mihin, mutta eikös sitä esim. urheilukenttään ym. ole jo siihenkin ihan tarpeeks rahaa annettu? Jos nyt nuoret, skeittausta harrastavat saavat parkkinsa, niin anti mennä. Toivottavasti parkista tulee hyvä ja heille mieleinen.

2 kommenttia .

onks tosikaan?

Torstai 14.6.2018 klo 12:15

Salon Seudun Sanomien nettijuttuja katselin. Mm. tätä:

http://www.sss.fi/2018/06/tupurin-uusi-tie-on-avattu-aamulla-kalkkimaenrinne-on-suora-yhteys-110-tielle/

Just kun on silmät päästään ihmetellyt Muurlan ohituskaistan poistoa, niin nyt on ihmeteltävä tätä Tupurin uutuutta. Tällainen pyyntö näkyy: Vielä ne pikavuoropysäkit ja kevyen liikenteen väylät ainakin sinne pysäkeille asti (myös suojatie yli 110:n), niin tuo alkaa olla ihan ok.

Siis haloo, noinkin tärkeät jutut on jätetty puolitiehen. Kui? kyssy muurlalainen!! Muurlalaisella tarkoitan itseäni. Tämän kirjoittajasta en tiedä, kuka tai mistä hän on, mutta hyvät on lausunnot!

Jerppu

Liikenneympyröistä olen eri mieltä, minusta ne eivät toimi ollenkaan, varsinkaan salolaisella ajokulttuurilla, pelti kolisee varmasti. Liikenneympyröitä oli Suomessa vielä 70-luvulla paljon, sittemmin ne lähes poikkeuksetta poistettiin ja syystä kyllä.

Ely-keskuksesta olen täysin samaa mieltä. 110-tie ja Mahtinaisentie ovat olleet oikeita Ely-keskuksen mahdinnäyttöjä. Ihme, ettei Ely ole katkaissut 110-tietä kokonaan, ainakin se pyrkii kaikin tavoin hankaloittamaan kyseisen tien käyttöä ja erityisesti estämään kevyen liikenteen kulku Salon ja Muurlan välillä.

Elyllä tuntuu olevan sellainen ajatus, että he määrittävät, missä suunnissa ihmisten pitäisi liikkua ja millä välineillä. Naurettavaa kiusaamista asettaa Somero-Perniö -ajosuunta ylivertaiseen asemaan ja pyrkiä haittaamaan poikittaista liikennettä Muurlan ja Kiskon suuntaan. Emme me Kiskon ja Muurlan asukkaat muuta Somerolle emmekä Perniöön, vaikka Ely kuinka yrittäisi meitä sinne ohjata.

Kiskontie katkaistiin ja tehtiin se täysin älyvapaa risteys, jossa kuitenkin Perniö-Somero -suuntaan ajavat saavat posottaa kahdeksaakymppiä risteysalueen läpi, mutta Kisko-Inkoontien käyttäjät joutuvat köröttelemään kuuttakymppiä ja kiertelemään sinne ja tänne. Samassa syssyssä viivasuora tie Salo-Muurla pistettiin myös kiertämään kummallinen koukkaus, ja tiputettiin 110-tien nopeurajoitus, ettei se olisi niin houkutteleva tie ajaa.

Kun sekään ei toiminut, poistettiin ohituskaista satakympiltä ja jätettiin niin kapea piennar, että polkupyöräkään ei siihen mahdu. Kun kohdassa on tuplakeltaiset viivatkin, autoilijat eivät pääse edes fillarin ohi kyseisessä kohdassa turvallisesti. Olematon piennar ja kaiteet melkein ajoradalla leimaa myös 110-tien Mahtinaisentien risteysaluetta. Kevyen liikenteen väylät jätettiin nähtävästi tarkoituksella pois koko alueelta. Katuvalaistuksenkin suhteen on vähän outoja ratkaisuja, kun osassa risteyksistä valot on molemmin puolin tietä ja sitten taas toisista ne puuttuvat kokonaan.

Odotan mielenkiinnolla, milloin 110-tiestä tehdään uusi ”rantarata” eli poistetaan kokonaan toinen kaista. Voivathan autot mennä yksi kerrallaan ja toinen aina odottaa jossain levennyksessä tien vapautumista. Tai että se suljetaan kokonaan muulta liikenteeltä, ja annetaan kokonaan jäteautojen käyttöön, kun polttolaitos aloittaa? Mitä väliä sillä, jos muurlalaisten matka keskustaan pitenee puolella.

Olisi mukavaa kyllä, jos meillä olisi sellainenkin Älykeskus, joka olisi meidän asukkaiden puolella ja pyrkisi tekemään arjestamme mukavampaa, sujuvampaa ja turvallisempaa, eikä vain ajaisi jotain omia salaisia agendojaan.

Tupurin uusi tie on kuitenkin (ehkä) positiivinen muutos. Kunhan se ei johda ihan kauheasti vauhdikkaan läpiajoliikenteen lisääntymiseen Ylärinteen ja Kalkkimäenrinteen kaduilla. Siellä kun liikkuu paljon jalankulkijoita, rullalautailijoita, lapsia, vanhuksia, koiria, pyöräilijöitä, mopoilijoita, marjastajia, lenkkeilijöitä jne. Ja viimeksi kun tarkistin, siellä myös asui aika paljon ihmisiä, niin toivotaan, että ainakin ajonopeudet maltetaan pitää kohtuullisina, vaikkei siellä poliisi koskaan joudakaan valvomaan liikennettä. Vielä ne pikavuoropysäkit ja kevyen liikenteen väylät ainakin sinne pysäkeille asti (myös suojatie yli 110:n), niin tuo alkaa olla ihan ok.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »