Uusimmat kuvat

mennyttä ja tulevaa

Maanantai 15.10.2018 klo 12:49

Vähän tuli taas sanottua.

Minun mielestäni koulujemme tulevaisuus on piilotettuna hienon nimen alle. Puhutaan oppimisympäristöselvityksestä, vaikka selvästi jo ensimmäinenkin vaihe kertoo tällaisia:

Ensimmäisen vaiheen toimenpide-esitykset

http://www.salo.fi/49565.aspx

Hermannin koulu

Ylhäistentien tien kiinteistön muuttaminen Hermannin koulun käyttöön. Kotitalousluokkien rakentaminen ja muuntojoustavat oppimistilat. Liikuntatilojen ja käsityötilojen rakentaminen Ylhäistentielle / uudisrakennus. 
Aikataulu: 8/2021

Uskelan koulu/Kavilankatu

Kavilankadun (luokat 1-6) siirtäminen Torikadun kiinteistöön. Torikadun muutostyöt muuntojoustaviksi oppimistiloiksi (1-6 lk.) sekä pihan muutostyöt.
Aikataulu: 8/2020

Kansalaisopisto

Kansalaisopiston siirtäminen Torikadun kiinteistöön. Aikataulu: 8/2020

Kirkonkylän koulu, Perniö

Uudisrakennus 
Oppimisen tilat (1-6 lk.) 
Liikuntatila 
Kotitalousluokat (7-9 lk.) 
Käsityötilat (1-9 lk.) 
Kansalaisopisto (musiikinopetustila) 
Nuorisotila 
Aikataulu: 8/2021

Saurun koulu, Perniö

Saurun koulun toiminnan lakkauttaminen ja siirtäminen Kirkonkylän koulun uuteen koulurakennukseen 
Aikataulu: 8/2021

Ollikkalan päiväkoti

Päiväkodin siirtäminen Ollikkalan kouluun 
Aikataulu: 2019

Märynummen koulu

Uudisrakennus 
Vaihtoehto 1: 1-2 lk. + 1 oppimistila, ruokailutila, päiväkoti ja nuorisotila 
Vaihtoehto 2: 1-4 lk. + 1-2 oppimistilaa, ruokailutila, päiväkoti, nuorisotila ja liikuntasali 
Aikataulu: 8/2021

Märynummen päiväkoti

Toiminnan siirtäminen Märynummen koululle uudisrakennukseen 
Aikataulu: 8/2021

Halikon lukio

Vaihtoehto 1: Halikon lukion yhdistäminen Salon lukioon, toiminta Salon lukion tiloissa 
Aikataulu: 8/2021 

Vaihtoehto 2: Halikon lukion yhdistäminen Salon lukioon, osa uuden yhteisen lukion toiminnasta IoT Campuksella 
Aikataulu: 8/2021

Sinilinnun päiväkoti, Halikko

Toiminnan siirtäminen Kuruntien (Halikon lukio) kiinteistöön. Tilojen ja pihan muuttaminen päiväkotikäyttöön. 
Aikataulu: 8/2022

Kärävuoren päiväkoti, Halikko

Toiminnan siirtäminen Kuruntien (Halikon lukio) kiinteistöön. Tilojen ja pihan muuttaminen päiväkotikäyttöön. 
Aikataulu: 8/2022

..

Em. esityksen mukaan meille on siis tulossa koulujen ja päiväkotien, myös kansalaisopiston, paikasta toiseen siirtämisiä, upouuden rakentamista ja käytössä olleiden paikkojen muokkaamista.

Oppimisympäristö saa seurakseen toisen, olevinas hienon sanan. Se on muuntojoustava. Meille tulee muuntojoustavia oppimistiloja.

Ja rahaakin tarvitaan. Sitä tarvitaan paljon. Mutta sitäpä eivät työryhmäläiset kerro, mistä sitä saadaan.

Jos tuo kaikki toteutetaan, jos nuo valtuustossa siunauksen saavat, niin kyllä tässä melkoista menoa tulossa on. Selvityksen työryhmä antaa jo ykkösvaiheessa omanlaisensa Schindlerin listan. Alkuperäinen sentään pelasti, ettei kuolemaan joutunut, mutta salolainen schindler pyörittää kaupunkilaisia kuin karusellissa.

Päättäjillä tulee olemaan kova paikka, kun päättävät, ketä kyydistä tiputetaan ja ketä pelastetaan.

--

Ja sitten vähän selitettä esiin: 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Oppimisymp%C3%A4rist%C3%B6

Suomessa alettiin 1990-luvun puolivälissä hyödyntää internetiä myös opinnollisiin tarkoituksiin. Edelläkävijät korostivat, etteivät he rakenna internetiin luokkahuoneita. Kun ei muuta sopivampaa termiä ollut käsillä niin he alkoivat puhua oppimisympäristöistä, vaikka oikeampi termi nykyisin olisi oppimisalusta.

Kysynpä nyt vaan tässä välissä, jotta mitä ihmeen  o p p i m i s y m p ä r i s t ö ä   tässä nyt hoetaan ja sen nimissä esitetään vaikka mitä, kun ei kuitenkaan muuta tarvita kuin tietsikka ja yhteys jonnekin. Siis opiskelua verkossa!

Ja se toinen hienous on muuntojoustavat oppimistilat. Tässä yks:

"Vaikka rakennus ei jousta, kalusteilla voi tehdä pieniä mullistuksia."

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005788988.html

Tulee sellainen olo, että oppimisympäristöselvitystä laatinut työryhmä on huijannut itseään (tai onko heidät huijautettu?), hienouksiin, jotka ovat jo olemassa. Ei tarvita kuin ripaus järjen käyttöä, niin muutama paikka on sillä ok. Sisäilma-ym. ongelmia ei saa olla, mutta muutoin: maalaisjärki kunniaan kiitos!

--

http://www.sss.fi/2018/10/salon-apulaiskaupunginjohtaja-kouluselvitysta-jatkettava-heti/

http://www.sss.fi/2018/10/oppimisymparistokeskustelu-tarjosi-salin-taydelta-taistelutahtoa/

http://www.sss.fi/2018/10/kouluselvitys-yllatti-salossa/

Kommentoi kirjoitusta.

5 - 0

Tiistai 9.10.2018 klo 23:42

Oppimisympäristökeskustelu tarjosi salin täydeltä taistelutahtoa

http://www.sss.fi/2018/10/oppimisymparistokeskustelu-tarjosi-salin-taydelta-taistelutahtoa/

Hermannin koulun auditoriossa käytiin tiistai-iltana kiivas keskustelu Salon oppimisympäristöselvityksestä.

Iltakuudelta alkanut ja kahdeksaan asti kestäväksi aiottu tilaisuus kohosi uusille kierroksille vasta kahdeksan jälkeen, kun keskustelu eteni käsittelemään Halikon lukiota. Paikalla oli paljon lukiolaisia, jotka tekivät selväksi kantansa asiaan.

--

Istuin tuolla minäkin. Kuuntelemassa.

Ja ihan niinkuin edellä kerrotaan, "tilaisuus kohosi uusille kierroksille vasta kahdeksan jälkeen".

Iso kiitos reippaille nuorille, jotka selkeillä näkemyksillään ja tiukoillakin kysymyksillä pommittivat auditorion edessä istuvia virkamiehiä.

Jos tilaisuus olisi ollut joku kisa, niin minun mielestäni nuoret olisivat voittaneet sen 5 - 0.  

Kommentoi kirjoitusta.

hei, meillä järkytetään!

Lauantai 6.10.2018 klo 12:31

Hyvä yhteenveto toimittaja Käiväräiseltä, toimittajan ennuste:

"Jos pitäisi arvata, mitä seuraavaksi tapahtuu, veikkaan seuraavaa: Perniöön kirkonkylään ja Märyyn päätetään rakentaa uudet koulut. Ollikkalaan tehdään uusi erillinen päiväkoti. Näistä on pakko päättää joka tapauksessa pian.

Kaikki muu oppimisympäristöjä koskeva työnnetään hamaan tulevaisuuteen, eli hetkeen, jolloin selvityksen toinen osa valmistuu ja jolloin päättäjät pääsevät arvioimaan luvattuja kokonaisuuksia.
Odotellessa virkamiehillä teetetään lisäselvityksiä esimerkiksi siitä, olisiko Uskelan koulun paalutus sittenkin korjattavissa ja onko Halikon lukion lakkautuksesta mitään todellista hyötyä."

Koko juttu löytyy täältä:

http://www.sss.fi/2018/10/kouluselvitys-yllatti-salossa/

Ja kun päivän kruunaa vielä tämä uutinen

Hermannin koulun käytössä olevasta entisestä ammattikorkeakoulusta on löytynyt kosteusvaurioita Salossa

niin huhhuh! 

Sirate Group Oy:n tutkimuksissa kosteutta on mitattu Ylhäistentien rakennuksen A-osan ensimmäisen kerroksen lattiasta ja ulkoseinistä. Ongelmia on myös väestönsuojatiloissa ja entisen kirjaston tiloissa. A-osan tilat on poistettu suurelta osin koulukäytöstä jo keväällä.

Siraten mukaan vaurioiden syy on perustusten kautta nousevassa kosteudessa. Kosteus on todennäköisesti peräisin vuotavista viemäreistä rakennuksen alapohjassa.

Sirate suosittelee, että kosteusvaurioiden aiheuttaja poistetaan korjaamalla viemärit alapohjan kautta. Sen jälkeen vaurioituneet lattiapäällysteet ja seinämateriaalit tulee poistaa ja kastuneet rakenteet kuivata. Lattiat kannattaisi päällystää uudelleen esimerkiksi keraamisella laatalla.

http://www.sss.fi/2018/10/hermannin-koulun-uusista-tiloista-loytyi-kosteusvaurioita/

--

Täällä yksi kommentoija on sitä mieltä, että meillä pyörii salolainen koulukaruselli. Tuolta se voisi näyttää. Ensi vuoden markkinoihin mennessä esiin voi nousta vielä vaikka mitä.

Koulukaruselli - sanan voi meillä nyt vaikka pilkkoa. Esim. meillä on kouluja, osan niistä tila, tilanne on karu, vähän niinkuin sellissä ollaan. Suorastaan järkyttävää! Katselee tätä nyt miltä kantilta tahansa!

Tekis mieli toivottaa hyvää päivän jatkoa, hyvää viikonloppua kaikille, mutta jospa totean vain: jatkoa päivälles!

Kommentoi kirjoitusta.

suomalainen kotihoito

Perjantai 5.10.2018 klo 13:22

Kyllä näistä uutisistahttps://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kotihoito-voi-huonosti-suomessa/ surullinen olotila tulee. Kiukuttaakin!

– Kotihoito on Suomessa selvästi huonommassa tilassa kuin muissa Pohjoismaissa. Erityisesti yli 90-vuotiaat, sekä dementiaa sairastavat että muutkin, saavat myös vähemmän ympärivuorokautista hoitoa kuin ennen. On väärää ideologiaa toistella, että kaikille on parasta asua kotonaan, Jylhä sanoo.

 

1 kommentti .

uudistumista?

Keskiviikko 3.10.2018 klo 12:15

Salo.fi postilaatikkoon on tipahtanut uusin Visiönääri. Se on Kuntaliiton uutiskirje tulevaisuuden tekijöille. Nyt on uutisena mm.

Innovaatiobarometri mittaa kuntien uudistumista

Suomen Kuntaliitto toteuttaa yhdessä muiden pohjoismaisten sisarorganisaatioidensa kanssa innovaatiotutkimuksen syksyllä 2018.

Tutkimuksen tarkoituksena saada uutta tietoa kunta-alan innovaatioiden yleisyydestä ja kannustaa julkista sektoria uudistamaan palvelujaan innovaatioiden avulla. Tutkimuksessa innovaatioilla tarkoitetaan uutta tai merkittävästi muuttunutta toimintatapaa, palvelua, tuotetta tai viestintätapaa, joka on käytössä kunnissa ja kuntayhtymissä.

Idea kyselyyn tuli Tanskan julkisen sektorin innovaatiokeskukselta (Centre för Offentlig Innovation, COI). COI on toteuttanut maailman ensimmäisen julkisen sektorin innovaatiobarometrin vuonna 2016 vuosien 2013-2014 innovaatiotoiminnasta Tanskassa. Kysely on toteutettu aiemmin myös Norjassa.  Suomen, Ruotsin ja Islannin kuntaliitot toteuttavat kyselyn ensimmäistä kertaa. OECD on julkaissut vastaavaa kyselyä yksityiseltä sektorilta 1990-luvulta lähtien.

Tavoitteena on kansallisten kyselyjen lisäksi tuottaa pohjoismaista vertailutietoa julkisen sektorin innovaatiotoiminnasta kuntien eri toimialoilla.

Nyt toteutettavassa innovaatiobarometrissa on mukana myös kokeiluosio, koska kokeilutoiminta on vahva osa nykyistä hallitusohjelmaa ja Kuntaliiton toimintaa.

Kysely lähetetään viikolla 40 kaikkiin kuntiin ja kuntayhtymiin henkilöille, jotka vastaavat omassa organisaatiossaan innovaatioista ja kokeiluista.  

Tulokset julkaistaan valtakunnallisesti ja Kuntaliiton verkkosivuilla keväällä 2019.

--

 

Jaa-a! 

".. kannustaa julkista sektoria uudistamaan palvelujaan innovaatioiden avulla." 

".. tarkoitetaan uutta tai merkittävästi muuttunutta toimintatapaa, palvelua, tuotetta tai viestintätapaa"

No kyllä olisis noille tilausta tässä kaupungissa.

Esim. koulujen kanssa touhutaan nyt kuin Hölmölässä. Sellainen mieleen nousee, kun ensimmäisiä infoja koulujemme tulevaisuudesta läpi käy. Että lopetetaan nyt tämä ja tämä koulu ja siirretään oppilaat tuonne toiseen paikkaan, korjataan vähän tyhjennettyä koulua ja siirretään sinne parit päiväkodit. Ja jos ei IoT Campustakaan muutoin saada täytettyä, niin viimeiseks sinne nyt mun mielestä lukiolaisia tarttee sijoittaa. Vai oliko se jossain suunnitelmissa mustaa valkoisella silloin, kun Microsoftin kiinteistön ostamisesta valtuustossa päätettiin?

Kyllä tässä meinataan katkaista mattoa alapäästä ja keskeltä ja sit siirretään muutama metri toiseen päähän. Ja sit tulee mukamas hyvää. En usko, en.

Minun innovaatio -vaihteeni napsahti nyt siihen, että lähden pihalle jotain tonkimaan! Ilost tätä päivää Ystävät!

Kommentoi kirjoitusta.

mitäs tähän sanot?

Tiistai 2.10.2018 klo 21:15

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/290/

Salon kaupunginhallitus asetti 7.11.2017 työryhmän tekemään selvitystä kaupungin oppimisympäristöstä ja sen mahdollisuuksista vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Selvitys on kaksiosainen ja sen ensimmäisessä osassa keskitytään kiireellisiin, nopeasti toimenpiteitä vaativiin esityksiin, jotka johtuvat nykyisten rakennusten sisäilmaongelmista tai puutteellisesta kunnosta. Selvitystyö jatkuu laajempana kakkosvaiheessa.

--
Täältä nuo meikäläisen koulu- ym. ajatukset vielä löytyvät!
https://vaalikone.yle.fi/kuntavaalit2017/salo/ehdokkaat/6498#questions, mutta kyllä minä tuonne ota kantaa -sivustoillekin jotain joku päivä kirjoitan!
 
--
Tekstin lisäys klo 22.00 tai paremminkin linkin:

2 kommenttia .

sohaisuja

Tiistai 2.10.2018 klo 20:04

Kiitos palautteista!

Meinaan vaan, että tänään sitä on tullut viimeisimmän tätä mieltä - juttuni osalta. 

Kyllä minä vähän kärjistetysti ja tarkoituksella sohaisin. Jotta syntyisi keskustelua. Voi olla, että osa luottamushenkilöistä ei edes tiedä, ei ole ottanut selvää, että ei kunnassa muuta tarvita kuin valtuusto, hallitus, tarkastuslautakunta ja keskusvaalilautakunta. 

Jos ja kun heitin, että kunnassa olisi vain valtuusto ja hallitus, niin siinä oli ja on jujuna se, että päätösten teko pysyisi kurissa, siinä, mitä kerran vuodessa talousarviokokouksessa asioista päätetään. Nyt tässä kaupungissa on ollut eestaa vekslaamista, eikä se ole millään lailla hyväksi. Ei meidän täällä maamme hallitusta tarvitse matkia! Antaa heidän koheltaa omalla tontillaan.

Lautakuntia tarvitaan, sillä hallitus tarvitsee työrukkaset "esikäsittelemään" päätettäväksi tulevia asioita. Ei esim. Salossa hallitus muutoin tehtävämäärästään selviäisi. Pienissä kuntayhtymissä riittää kun on valtuusto, hallitus ja tarkastuslautakunta, mutta ei tämän kokoisessa kaupungissa, mitä Salo on. 

--

 

Hyvä, että tarkastuslautakuntakin sohaisi.Tässä nyt lehteen (SSS 29.9.2018) menneessä jutussa olisi kyllä, jos oikein ja oikeaoppisia ollaan, pitänyt "ennenkuulumattoman" julkistamisen osalta odottaa, että kokouksen pöytäkirja olisi ensin tarkastettu.

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20184010

Tarkastus on vasta 12.10.2018.

-- 

Olen myös tänään jättänyt tätä mieltä -kirjoituksen. Lautakuntien lopettaminen ei ole salolainen uhka, ei ainakaan minun taholtani, en siitä mitään aloitetta jätä, mutta koulujemme tulevaisuus, se kyllä nyt pikkusen huolestuttaa. Varmaan muitakin kuin minua.

1 kommentti .

loma

Sunnuntai 30.9.2018 klo 16:37

Sitä oli, mitä odottikin. Nimittäin loma.

Viikon poissaolo kotonurkista tekee silloin tällöin todella hyvää. Viimeisimmän reissun kohde, äkkilähtönä päätetty lento Napoliin, sieltä tunnin matka lautalla Ischian saarelle oli enemmän kuin elämys.

20-27.9.2018 sai katsella kauniita maisemia, oli lämmintä, oli just sopivan hyvä hotelli, parvekkeen alla mineraalivetinen uima-allas, oli hyvää ruokaa = hotellin kotoisat sapuskat, mielettömän ystävällinen henkilökunta ja siisteys kiitettävää, oli hyvät cappuccinot siellä sun täällä, oli italialaisten gelatoa, oijoi, oli vaikka mitä. 

Kaikki meni muuten hyvin, mutta Caprin saarelle sinä päivänä, kun reissupäivä oli, ei päästy. Jos on maailmalla myrskännyt, Suomessakin, niin pientä tuulen poikasta oli Ischian saarellakin. Tuuli esti Caprin näkemisen. Sniff. Mutta ehkä joku toinen päivä. Ehkä joku toinen päivä koittaa semmonenkin reissu!

Nyt tarttee tsekata huominen valtuuston lista. Ettei liian myöhäseks mene!

Lomalle sanon, jotta moikka! 

Kommentoi kirjoitusta.

tunteita tarjolla

Perjantai 28.9.2018 klo 23:01

"Tunteita ei ole tarjolla aina, niistä on pidettävä huolta." Noin toteaa Nanna Susi, taiteilija, joka on tuonut elämänsä taulut Salon Veturitalliin.

Kävin nyt ehtoolla näyttelyn avajaisissa. On siellä toinenkin taiteilija. Hän on kiinalainen Canal Cheong Jagerroos. 

Jos ovat Nannan värikylläiset työt erilaisissa tunnetiloissa maalatut, niin värejä löytyy myös Canalin töistä.

Naisten esillä olevat työt ovat sen verran erikoisia, että kyllä niitä katsovallekin tunteita varmasti esiin nousee. Osassa Nannan töitä tuli olo, ainakin minulle, että niitä on muokannut, niissä on mellastanut ja vauhdikkaasti onkin, innolla ja ilolla pikkuinen lapsi ja sitten on töitä, jotka ovat kovinkin totista katsottavaa. Ihmishahmot nyt ainakin. Canalin työt ovat herkempiä, mutta kyllä piti mielikuvitusta käyttää, jotta sai ulos sen, mitä taiteilija on töittensä juoneksi ja teemaksi kenties tavoitellut. No ainakin minun piti pinnistellä, enkä siltikään tiedä, ymmärsinkö puoliakaan. Siis ymmärsinkö edes sinnepäin oikein. Tuulikellojen hentoa helinää minä osassa töistä kuulin. Kuuntelin ja katselin. Voi olla, että taiteilija itse on ajatellut vallan jotain muuta. 

Mutta jospa jo siirtyisi täysin toisenlaiseen aiheeseen. Toki jonkinlaisia tunteita löytyy varmaan tästäkin. Kyseessä on tulevan maanantain valtuuston kokous ja esityslistalle nostetut asiat:

Asianro   Otsikko  Esityslista PDF-muodossa
122   Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
123   Pöytäkirjan tarkastaminen sekä tiedoksi antaminen kunnan jäsenille
124   Asioiden käsittelyjärjestys
125   Kyselytunti
126 Strategian toteutumisen seurantaraportti 1-8/2018
127 Salon kaupungin hankintapoliittisen ohjelman raportti 1-2/2018
128   Kaupungin tilojen antaminen yhdistysten käyttöön ja tiloista perittävät maksut
129 Lisätalousarvio vuodelle 2018
130 Sidonnaisuuksien ilmoittaminen tarkastuslautakunnalle
131   Eron myöntäminen tarkastuslautakunnan jäsenyydestä ja uuden jäsenen valinta
132 Saku Nikkasen ym. valtuustoaloite maksuttoman ehkäisyn käyttöönottamiseksi alle 25-vuotiaille Salon kaupungissa
133 Osmo Fribergin valtuustoaloite Vähäjoen kunnostamisesta

Niin. Että jos Sinulla on jotain sanottavaa, ajatuksia noihin edellä oleviin kohtiin, niin saapi minulle kirjuutella.

Hyvää viikonloppua!

3 kommenttia .

tylylt kuulosta

Keskiviikko 19.9.2018 klo 20:15

Salo vaatii pohjavesialueilla pesuvedet umpisäiliöön, Somero hyväksyy maasuodattamon

Salon seudun kuntien vaatimukset pohjavesialueen kiinteistöille vaihtelevat. Salon kaupunki edellyttää, että pohjavesialueilla kaikki jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Vaatimus koskee myös vessavesistä erotettuja pesuvesiä.

– Pohjavesien suojelemiseksi emme salli, että mitään jätevesiä imeytetään maaperään, Salon kaupungin vs. ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck huomauttaa.
Somero taas hyväksyy vessavesistä erotettujen pesuvesien käsittelyn tontilla esimerkiksi maasuodattamossa.
– Kotitalouksista tulevan normaalin pesuveden kuskaaminen jätevedenpuhdistamolle ei tunnu järjelliseltä, Someron kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Timo Klemelä sanoo.

Tähän uutiseen on tullut pari kommenttia. Ensimmäisenä tämä:

"Toimintatapa ratkaisee

Täällä sanotaan: ei voi rakentaa, koska ei ole kaavaa, ja kaavaa ei laadita yksittäistä taloa varten. Sitten Lukkarinmäen juurella ihmetellään, miksi asukasluku laskee ja mksi se naapurikunnissa nousee."

Tällaista palautetta olen minäkin eteeni saanut:

"Täällä sanotaan: ei voi rakentaa, koska ei ole kaavaa, ja kaavaa ei laadita yksittäistä taloa varten."

Jos tuollaista tosiaan on, niin sanonpa, jotta huhhuh! Pikkusen tylyltä kuulostaa!

Ei tuolla salkkarin nettisivuilla tuo toinenkaan kommentti taivaita syleile!

http://www.sss.fi/2018/09/salo-vaatii-pohjavesialueen-pesuvedet-umpisailioon-somero-hyvaksyy-maasuodattamon/

Kommentoi kirjoitusta.

kyl mun kelppa!

Maanantai 17.9.2018 klo 22:30

Olen syötävän hyviä ennenkin esille nostanut, mm. tässä ja tässä. Tuon ensimmäisen linkin takaa löytyy hääkaakkuja heinäkuulta 2015 ja tuosta toisesta ristiäispäivän tarjoilua lokakuussa 2016. Uusin on ristiäistarjoilusta sekin. Neljäs lapsenlapseni sai eilen nimen.

"Kyl mun kelppa!" 

Kommentoi kirjoitusta.

miks moitteen poikasta?

Perjantai 14.9.2018 klo 18:24

Paikallislehden uutisesta tämä kopio

Halikon Armfeltin koulu lähetti heti aamulla tiedotteen kaikkien oppilaiden vanhemmille kynttilätehtaan tulipalosta. Osa koulun oppilaista asuu Iilikkeeen alueella, joka evakuoitiin tulipalon takia. – Joitain kymmeniä oppilaita ei tullut perjantaina kouluun tulipalon takia, rehtori Hannu Pölönen sanoo. Pölösen mukaan joitain koulukyytejä jäi ajamatta tulipalon takia. – Lisäksi osa kauempana asuvien lasten vanhemmista päätti, ettei lähetä lasta kouluun tulipalon takia. Koulun ilmastointi suljettiin tulipalon takia ja oppilaat pysyivät ainakin aamupäivän sisällä. Myös yksi pyöräretki peruttiin. – Olisimme kaivanneet viranomaisilta tarkempaa tietoa tilanteesta. Nyt jouduimme tekemään päätökset itse, Pölönen harmittelee.

Tätä harmittelua ihmettelen: " Olisimme kaivanneet viranomaisilta tarkempaa tietoa tilanteesta. Nyt jouduimme tekemään päätökset itse, Pölönen harmittelee."

Jos tarkoitetaan kaupunkia, niin kyllä se on omilla sivuillaan (kuka niitä pitkin päivää nyt sit vilkuileekin) Halikon tulipalo -tilanteesta infonnut ihan heti, kun se siitä tietoa on saanut.

Ensimmäinen info on annettu klo 6:53 Halikon Iilikkeessä Kailinniituntiellä palaa kynttilätehdas. Pelastuslaitos kehottaa välttämään alueella liikkumista. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto, sekä odottamaan tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä. Salon kaupunki seuraa tilannetta.

Tähänkö: "Koulun ilmastointi suljettiin tulipalon takia ja oppilaat pysyivät ainakin aamupäivän sisällä. Myös yksi pyöräretki peruttiin" .sitä viranomaisohjeistusta olisi tarvittu? 

Eikö noin toimittaisi yksittäisissä kodeissakin, jos lähistöllä palaa ja sauhua tulee? Ovet ja ikkunat suljetaan ja äkkiä suljetaankin. Jos naapurissa palaisi ja se olisi ihan lähellä, niin eiköhän paloviranomaiset toimi ihan niinkuin Halikossa tänään toimittu on. Lähellä asuvat evakuoidaan.

Halikkolainen koulu ei tulipalon naapurissa ollut, joten ihmettelen mitä tietoa ja miltä viranomaiselta koulun rehtori nyt vielä jotain tarkempaa ohjeistusta olisi tarvinnut? 

4 kommenttia .

sitä on nii mont mones!

Torstai 13.9.2018 klo 23:17

Taas tuli sanotuks.

Tämä juttu oli paikallislehdessä 12.9.2018.

Taustat ovat tässä:

http://www.sss.fi/2018/05/perniontie-muuttuu-kesalla-kaksikaistaiseksi-salon-keskustassa/comment-page-2/

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20183923-11

http://www.sss.fi/2018/08/perniontien-kavennus-alkaa-puiden-kaadolla/

http://www.sss.fi/2018/09/perniontien-kavennus-suututtaa-salolaisia/

http://www.salo.fi/attachements/2018-05-18T12-45-0476.pdf

Mitäpä tähän muuta kuin vanhan kansan sanonta: "Sitä on nii mont mones." Minä olen omat rutinani rutissut ja sanomiseni, ajatukseni julkisuuteen laukonut. Ja toivonhan minä, että lopputulos olisi kaikin puolin hyvä ja toimiva. Aika näyttää.

Mutta on tässä jotain näytettävää jo nyt. On taidetta: 

http://www.sss.fi/2018/09/videot-salo-saa-kaksi-uutta-muraalia-joita-yhdistaa-yksi-erikoinen-asia-sinivuokot/

http://www.sss.fi/2018/09/poliisikin-tykkaa-poliisiaseman-muraalikin-valmistui-katso-kuvagalleria-salon-teosten-vaiheista/comment-page-1/

Italialainen Fabio Petani ja hollantilainen Leon Keer

Muutaman kerran ohi ajoin, kun miehet kohteissaan ahkeroivat. En oikein meinannut silmiäni uskoa. Molemmat keikkuivat olemattomin turvavarustein (siltä se näytti) nosturin kyydissä, tosi tosi likellä seinää, mutta silti käsi kävi kuin olisivat tavallista taulua maalanneet. Noilla miehillä täytyy pääkopassa olla joku ihan oma kolonsa, taito, jota ei tavallisella ihmisellä ole, eikä sellaisesta edes unta näe.
Nyt kun teokset ovat valmiit, niin kyllähän tällaisesta kaupunkikin hyötyy. Se saa näkyvyyttä varmaan ulkomaita myöten. Aina kun joku goolettaa noiden taiteijoiden nimet ja heidän töitään esille, niin siinä tämä meitin citykin esille nousee. Täältä löytyvät ne muut tämän vuotiset UPEA 18 kohteet.
Sanotaan, jotta "yks älli ämmän pääs", mutta tässä kohtaa se on kyl ollut yhden miehen päässä. Valtuutettu Jarkko Anttila tästä isot kiitokset saa. Hän nämä taide- elämykset Saloon järkkäsi. 

Kommentoi kirjoitusta.

aloitteen hinta ym.

Maanantai 10.9.2018 klo 17:46


No sitten se aloitteen hinta.

Paljonko se maksaa, kun siihen vastataan, kun sitä valmistellaan ym.? Kyllähän se maksaa tai ei välttämättä maksa edes valmistelijan aamukahvin ja kahvitauon hintaa. 
Olen jo aikaisemminkin sivuillani todennut, että kyllä esim. Länsirannan kaavamuutoksen kanssa sählääminen varmaan jotain jo maksaakin, mutta ei esim. Sari Pesosen aloitteeseen vastaaminen. No, palautukseen tuo sentään meni. 

Nytkin sellaisisa asioita on huomisessa esityslistassa. Että palauttaa tarttis tai vähintään täydentää.

Vai onko Sinun mielestäs esim. tämä aloite saanut kunnollisen vastauksen? Selvitys kaupunkipyörien käyttöönotosta Salossa 

Onko tuohon mennyt valmistelijalta tuntitolkulla työaikaa, rahasta nyt ei ainakaan voi puhua. Vähän maistuu siltä, että se on aamukahvilla koottu, pika -sellaisella. Kyllä tuota nyt olisi voinut täydentää ja se olisi kaupunkikehitysjohtajan juttuja se. Esim. jatkoa ehdotukseen: Asiaan palataan, kun selvitystyö on valmistunut.

Minun mielestäni on luottamushenkilön aliarvioimista, vähättelyä, mitä sanaa tuohon nyt käyttäisikin, jos aloiteasioita valmisteleva/valmistelevat ja niitä sitten eteenpäin lautakunnille ja valtuustoon ehdottavat eivät edes yritä vastata kunnolla kaikkiin aloitteessa esille nostettuihin kohtiin, pyyntöihin ja tarpeisiin. Sama tilanne, jos ja kun kyselyihin vastataan.

Enemmänkin olisi asiasta mussutettavaa, mutta nyt on niiiin hieno ehtoo, että minä lähden pihahommiin.

1 kommentti .

ne aloitteet

Maanantai 10.9.2018 klo 1:20

Jaahas. Olen saanut nimeni paikallislehteen.

Lukaisin maanantain 10.10.2018 SSS digilehden ja toimittaja on jutun aiheeksi ottanut aloitteet. Ei huano!   

Kun nimeni kerta mainittu on, niin nostanpa tekemäni aloitteet nyt sit "plätteläs" tähänkin. Sinä lukijani voit arvostella, ovatko esitykset olleet tarpeellisia vai tarpeettomia. Osan aloitteista on allekirjoittanut myös valtuutettu Pertti Vallittu.

5.3.2018  Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite esteettömyysasiamiehen viran perustamisesta

16.4.2018 Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite ikäihmisten ruokapalvelun kriteereistä

11.6.2018  Marjatta Halkilahden valtuustoaloite pyörätiestä Muurlan kaupunginosaan 

11.6.2018  Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite pöytäkirjojen esilläpidosta nykyistä pidemmäksi ajaksi 

3.9.2018 Marjatta Halkilahden valtuustoaloite valtuusto- ja kuntalaisaloitteiden päätösten julkaisemisesta kaupungin verkkosivujen aloiteluetteloiden yhteydessä

 

Esteettömyysasia oli jo 3.9.2018 esillä valtuuston kokouksessa, mutta vajavaisesti valmisteltuna. Ilmoitin, että asiaa valmistelleet saavat varautua seuraavassa valtuuston kokouksessa kyselytuntiin. Siinä minä vastaamatta jääneisiin kohtiin lisukkeet pyydän. Kyselytunnin kysymykset pitää lähettää vatuuston kokoukseen viikkoa ennen, mutta en panttaa kysymyksiäni sinne saakka. Kaikki kuulivat jo em. kokouksessa, mihin lisäselvitystä kaipaan.  

Pöytäkirjojen esilläpito vuotta pidemmäksi ajaksi meni läpi. Hyvä niin, sillä niiden näkymisestä on hyötyä sekä kaupunkilaisille että luottamushenkilöille. Myös virkamiehille. Esim. jos ajatellaan edelliseen toimintavuoteen liittyviä asioita, kun meillä on esillä tilinpäätös, toimintakertomukset, hyvinvoinnit, henkilöstöraportit jne., niin onhan siinä nyt helpotusta, kun voi katsoa, mitä on aikaisemmin asioista päätetty, mitä mieltä niistä oltu on.

Joku voi ajatella, että mitäs sitä menneistä, mutta: kyllä jo tehdyt päätökset ja tapahtuneet, on toimiala mikä tahansa, ovat aina taustaa tulevalle. Hyvistä päätöksistä saamme hyvää pohjaa ja vähemmän hyvistä opiksi otettavaa.

Pöytäkirjojen kanssa samantapainen asia on aloitteet ja niiden näkyminen. Aloitteet löytyvät tämän linkin takaa

 http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/osallistu/aloitteet/valtuustoaloitteet2018/default.aspx, mutta ei niihin annettuja vastauksia.

Nyt valtuustolle 3.9.2018 jätetty esitys on, että, jos ja kun tehdylle aloitteelle on päätös tehty, niin annettu vastaus kerrotaan tai linkitetään suoraan aloitteen alle.

Tällä toimenpiteellä saamme ehkä jonkin verran tiivistystä samantapaisiin aloite -esityksiin. Edellyttää tietysti, että aloitetta miettivä tarkistaa, mitä aikaisemmin, aikaisempina vuosina on jo esitetty. 

Se, että jo tehdyt aloitteet vastauksineen näkyisiväthelpottaisi, jos sitä todella hyödyksi käytetään, ettei samantapaisia aloitteita toistettaisi. Näkyisi myös onko kaikkiin vastattu. Sellaistakin tietoa liikkuu, että esim. kaikkiin kuntalaisaloitteisiin ei olisi vastausta annettu.

Päätösten kopiointi, siirto kokonaisuudessaan aloitteen alle on työmäärältään varmaan suht koht samaa kuin linkin laittaminen, mutta pitkiä niistä vastauksista kyllä sitten tulee. Ainakin muutamista. Asiaa valmisteleva varmaan tykönänsä miettii, kummin päin tuossa olisi hyvä toimia. 

Vähin, mitä itse tästä aloitteiden näkyvyydestä nyt toivon on, että annetut vastaukset olisivat näkyvillä vähintään saman ajan kuin mitä pöytäkirjat.

Ikäihmisten ruokailu ja pyörätie ovat vastausta vailla, "mut ootellaan nyy ja kattellaan". Pyörätien tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta juttua tässäkin.

--

No sitten se aloitteen hinta.

Siitä toisen kerran. Kello on paljon. Nyt menen maate!

1 kommentti .

onk tääl jottan?

Sunnuntai 9.9.2018 klo 17:59

No onko täällä jotain? 

Tätä tarkoitan: Kaupunkikehityslautakunnan kokouksen 11.9.2018 esityslistaa ja siinä olevia asioita.

Että onko sitä mielipidettä, sanottavaa, kehuttavaa, moitittavaa, ihan mitä tahansa kommentteja tulevan tiistain kokouksen osalta? Esityslista löytyy tuosta äskeisestä linkistä.

Kaupunkikehityslautakunnan jäsen Arttu Karhulahti on facebookkiin nostanut esille oman bloginsa. Hän kysyy: matkustaisitko sinäkin bussilla? Tämä on asia:

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20183988-6  ja tämä liite:

http://salo.tjhosting.com/kokous/20183988-6-1.PDF

Laitoin Artulle facebookkiin kommentin:

Oli kyl hyvä esittely ja valmistelu. Olispa muutamilla muillakin virkamiehillä /-naisilla sitä samaa!! Hinnoista: "0-6 vuotiaat matkustavat ilmaiseksi maksavan matkustajan seurassa" on mun mielestä 🙂OK, mutta kyllä antaisin tämänkin "Yksin matkustava alle 7-vuotias, tai lapsiryhmät matkustavat lastenlipulla" kulkea korvauksetta🙂. Ehkä esim. lasten päiväkotilaiset käyttäisivät tätä, kävisivät vaikka retkellä "toispual cityä" ja oppisivat samalla bussilla liikkumiseen ym. Se on vaan hetken humaus, kun tuo nyt alle 7 -vuotias on lastenlippulainen. Jos ajoissa oppii bussin käytön, niin käyttää sitä myös myöhemmin. Nyt isät ja äidit kuskaavat senkun kerkeevät esim. harrastuksiin ym., vaikka joihinkin paikkoihin pääsisi ehkä bussilla.

Tuo on ihan vaan mun oma omapäinen ajatukseni. Itseni kanssa neuvottelin!

Kaikkia asukkaita tyydyttävää hyvää tästä salolaisesta joukkoliikenteestä tuskin saadaan, ei vaikka sitä miten päin pyöritettäisiin. Sanomista tulee ihan varmasti. Nooh, tästäkin päätöksestä, joka tiistaina tehdään, tässä haukut tai kehut saa lautakunta. Vallan käytön takaa voimassa oleva hallintosääntömme.

Perniöntien muutoksen päättäminen kuului sekin kaupunkikehityslautakunnalle, vaikka välillä, kun kehuja tai moitteita tekstaripalstalta lukee, niin ne kohdistetaan kaupunginvaltuustossa istuvien suuntaan.

..

Tuo oli yksittäinen esityslistan asia. 

Kait Sinulla, joka sivuillani käyt ja esityslistaa luet, jotain sanottavaa löytyy esim. talousarvioehdotukseen vuodelle 2019.

Saa kirjuutella! Ilost loppuehtoot! 

1 kommentti .

tämmöst täälpäi!

Perjantai 7.9.2018 klo 22:35

Pikku hiljaa, pikku hiljaa. Jotain uutta. Lisää tällaisia juttuja Saloon kiitos:

https://yle.fi/uutiset/3-10392679

Suomen suurin sinivuokko? 30-metrinen Salon siilo sai uuden ilmeen Fabio Petanin maalauksesta

http://www.sss.fi/2018/09/videot-salo-saa-kaksi-uutta-muraalia-joita-yhdistaa-yksi-erikoinen-asia-sinivuokot/

Videot: Salo saa kaksi uutta muraalia, joita yhdistää yksi erikoinen asia – sinivuokot

http://www.sss.fi/2018/09/salon-ensimmainen-taiteiden-ya-ylitti-odotukset/

Salon ensimmäinen Taiteiden Yä ylitti odotukset

 

1 kommentti .

Kommentoi kirjoitusta.

sanomist

Lauantai 1.9.2018 klo 13:43

Perniöntien muutos puhuttaa, puhuttaa vielä ainakin facebookissa. 

Minä olen asiasta sanomiseni sanonut montakin kertaa ( täällä ja tässä ja salkkarissa), mutta sorkin asiaa vielä kerran. Facebookissa sanomiset puolesta ja vastaan tahtovat rönsyillä ja jos joku juttu alkaa niin kutsutusti hampaan kolossa kaivertaa, niin siitä sitten syntyy vaikka mitä sanomista. Ainakin faktat hukkuvat. Tänään jätin yhden facebookilaisen sivustolle tällaisen piiitkän kommentin: 

Tämä pitää paikkaansa, mitä Saija Karnisto-Toivonen tuolla ylempänä toteaa: 
”Yksikään valtuutettu EI tehnyt esitystä tästä asiasta vuoden 2018 talousarviokäsittelyn yhteydessä. Ei yksikään. Nyt sitten vuorollaan kukin taivastelee täällä, kun talousarviossa päätetty asia etenee.”

Kyllä valtuusto päätti (27.11.2017 pykälä 78). Se päätti 100 000 rahan varauksen plus selitteen: 9417 Perniöntien saneeraus Perniöntien muuttaminen yksikaistaiseksi. Suojateiden turvallisuuden parantaminen

MUTTA

ei valtuusto lopputulosta päättänyt tai hyväksynyt, siis sitä, millainen toteutus tulisi olemaan. Ei siitä siinä vaiheessa kukaan mitään edes tiennyt. Ei sitä valtuustolle esitelty, tuskin oli siinä vaiheessa edes työn alla. Vasta keväällä suunnitelma oli kaiken kansan nähtävänä ( 21.5. – 4.6.2018 ). Tuolloin valtuustoon kuuluvat olisivat voineet sanoa sanottavansa. Ihan niinkuin kaupunkilaisetkin. Mielipiteitä määräaikaan mennessä jätettiin, mutta vain neljä. Noloa, kun asukkaita tässä cityssä on sentään plus 50 000. 

Minä olisin asian vielä käsittelyttänyt valtuustossa, vaikka se ltk:n päätösvaltaan kuuluikin. Valtuustoon vientiä ltk -kokouksessa esitinkin, mutta kaupunkikehitysjohtaja ei edes vastannut, olisiko se ollut mahdollista. 

Minun mielipiteeni Perniöntien muutokseen oli tällainen:

Mielipide 4: ”Perniöntien ja Tahkonkadun uudistamisen suunnittelijat ovat tehneet ison työn. Kiitos siitä. Mutta ihan noin suurta muutosta en nyt tälle alueelle haluaisi. Tekisin vain välttämättömimmän. Urheilukentälle menoon ja poistuloon tarvitaan jotain. Siinä minusta liikennevalojen paikka olisi. Muutoin sitten, jos tarvetta, sopivin välein hidasteita suojateille. Esim. Mustamäenkadulta Perhelänkujalle päin, ts. siihen mihin suojatie on nyt piirretty on ja toinen töyssy Tahkonkadulle mentäessä.” 

Vastauksena mielipiteeseen suunnittelu- ja rakentamistiimi toteaa, että valo-ohjatun sekä kiertoliittymän järjestelyjä myös tarkasteltiin kyseiselle risteysalueelle suunnittelun alkuvaiheessa. Risteysalueen todettiin olevan liian ahdas kiertoliittymän rakentamiselle, jonka johdosta vaihtoehdosta luovuttiin. Valo-ohjattu risteysalue saattaisi olla myös toimiva ratkaisu risteysalueen ongelmien parantamiseksi. Tämä edellyttää toimivaa valojen ohjelmointia sekä tapahtumien aikana kuin niiden ulkopuolisinakin ajankohtina. 

Toimivasta valojen ohjelmoinnistako tämä oli kiinni? 
Eikö sellaisia suunnittelijoita tästä maasta nyt luulisi löytyvan?🙂🙂

Lisukkeeksi tähän:

Täytyy toivoa, että vastaisuudessa ihmiset ovat valppaampia silloin ja siinä vaiheessa, kun sitä valppautta tarvitaan. Eli, jos ja kun kysytään mielipiteitä, niin silloin sitä toimia pitää. Jälkikäteen sanominen on yhtä tyhjän kanssa.

Kommentoi kirjoitusta.

joskus jotta järkevääki

Perjantai 31.8.2018 klo 13:17

Moneen kertaan on varmaan tullut esille, että minä en sit mikään EU -fani ole, mutta nyt annan komission porukalle kymmenen pistettä! 

Kansalaiskysely johtaa tuloksiin: Euroopan komissio suosittaa kellojen siirtelyn lopettamista

1

Euroopan komissio on tarttumassa toimeen ja suosittaa jäsenmaille, että ne luopuisivat kellojen siirtelystä. Kesäajasta tulisi komission mukaan pysyvä.

http://www.sss.fi/2018/08/euroopan-komissio-suosittaa-luopumaan-kellojen-siirtamisesta/

2 kommenttia .

Vanhemmat kirjoitukset »