Uusimmat kuvat

Kun kysytään, niin vastataan! Tai sitten ei..

Maanantai 23.4.2018 klo 18:36

Otetaas pieni uusinta. Tässä salolaista mallia siihen, miten vanhuspalvelut suhtautuu tarkastuslautakunnan arviointiin. 

http://www.salo.fi/attachements/2018-03-15T11-54-4792.pdf

Tarkastuslautakunta:

Vanhuspalveluissa ostopalvelujen käyttö on lisääntynyt ja kaupungin omien palveluiden käyttö vähentynyt. Tehostetussa palveluasumisessa hoitopäivän hinta on ostopalveluna hankittuna 152 euroa/päivä ja kaupungin omana tuotantona 143 euroa/päivä. Hoivakotihoidon hinta on 149 euroa/päivä. Kotihoitokäynti 26,50 euroa, asiakkaan luona tunti tarvikkeineen 84,47 euroa. Päätöksentekijöille olisi keskeistä saada vertailevaa kustannustietoa kaupungin tuottaman ja ostopalveluna hankitun palvelun välillä. Hinnan lisäksi myös tuotetun palvelun laadun arviointi on keskeistä.

Ja mitä vastattiin? Näin:

Apulaiskaupunginjohtajan vastine Toimintatietokorteista löytyy kustannustietoa sekä omista että ostetuista tehostetun palveluasumisen palveluista. Arviointia toteutetaan sekä omavalvonnan että valvontakäyntien avulla. Yritysten ajantasaiset omavalvontasuunnitelmat löytyvät vanhuspalveluiden kotisivuilta. Valvontakäynnit tehdään vähintään vuosittain niihin yksiköihin, joissa sijoitettuja asukkaita. Valvontakäyntien raportit lähetetään tiedoksi vuosittain lautakuntaan.

Tarkastuslautakunta:

Kotona hoidettavien vanhusten määrä Salossa on jo yli maan keskiarvon, ja väestö ikääntyy nopeaa tahtia. Kaupungin pitää selvittää, milloin useita kotikäyntejä vaativien hoito olisi edullisempaa ja tarkoituksenmukaisempaa ympärivuorokautista hoitoa antavassa yksikössä.

Mitä vastattiin? Näin:

Apulaiskaupunginjohtajan vastine Vanhuspalvelulain 14 §:ssä on säädetty pitkäaikaisen hoidon ja huolenpidon toteuttamista ohjaavat periaatteet: kunnan on toteutettava iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen kotiinsa annettavilla ja muilla sosiaali- ja terveydenhuollon avopalveluilla. Sosiaalihuoltolain 21 §:n mukaan kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia suhteessa niihin palveluihin, jotka edellyttävät muuttamista.

Palveluohjaustoiminnan tarkoituksena on asiakkaan sijoittaminen hänen toimintakyky- ään ja avuntarvettaan vastaavaan paikkaan. Kotihoito on ensisijainen hoitomuoto. Siinä vaiheessa, kun kotona selviäminen ei ole enää mahdollista järjestetään palvelutarpeen arvioinnin edellyttämä hoitopaikka joko tehostetun palveluasumisen yksiköstä tai hoivakodista. Hoidon tarve arvioidaan palveluohjausryhmässä kiireellisyysjärjestyksessä.

Saitko edelläolevasta vastauksen esim. tähän?

Kaupungin pitää selvittää, milloin useita kotikäyntejä vaativien hoito olisi edullisempaa ja tarkoituksenmukaisempaa ympärivuorokautista hoitoa antavassa yksikössä.

No etpä tainnut!

  

Kommentoi kirjoitusta.

retuperällä

Maanantai 23.4.2018 klo 12:19

Piti jo pihahommiin mennä, mutta ei, tämä sitä ennen:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254277-kotihoito-retuperalla 

Kotihoito retuperällä

Uutinen siitä, että vanhusten kotihoito on retuperällä, tuskin hätkähdyttää sellaisia omaisia, jotka tuon joka päivä oman omaisensa hoidon osalta tällä hetkellä näkevät, kuulevat ja kokevat. 

Oikeusoppineiden infon pitäisi herättää kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnat, mutta ennen kaikkea kotihoidosta vastaavat esimiehet.

Lautakunnat voivat tykönänsä päättää vaikka kuinka hienoja strategioita ja visioita, miten kotipalvelu hoidetaan (asiakaslähtöisyyttä ja hyvää laatuahan nyt ainakin hehkutetaan), mutta kyllä sen live -työn organiseeraajat ovat ne, joita tässä nyt pitää sormella osoittaa. Hyvällä tai pahalla!

Jokainen kotihoidon esimies tarkistakoot, miten juuri hänen ryhmässään toimitaan. Jos palvelua saavat ovat tyytyväisiä, niin hyvä. Jos eivät ole, jos yksikin purnaus jostain kuuluu, niin kannattaa työntekijöiden kanssa istua saman pöydän ääreen ja miettiä, mitä pitää tehdä, että työn jälki paranee. Että se edes tyydyttää. 

Olen riittävän kauan seurannut tämän maan vanhustenhoitoa, joten uskallan väittää, että aivan liian usein valitukset, omaisten kokemat laiminlyönnit hoidetaan pois päiväjärjestyksestä selittämällä. On ollut puutetta henkilöstöstä, on ollut informaatiokatkosta, on ollut sijaisongelmaa, perehdytystä ei ole ehditty tehdä ym. Kyllä niitä syitä keksitty on, mutta silti entinen meno voi jatkua.

Onko niin, että vanhustenhoitoon saadaan parannuksia vain ja ainoastaan julkisuuteen tuotujen epäkohtien jälkeen? 

Miten silmät ummessa esim. sosiaali- ja terveysministeriössä kuljetaan? 

Tai Valvirassa?

Kommentoi kirjoitusta.

ei sais valittaa, mutta..

Maanantai 23.4.2018 klo 10:09

Jossain kohtaa uusimmassa Salo -cityn strategiassa sanotaan, että ei saisis valittaa. Jos valittaa, tarttee myös kertoa, miten homma hoidetaan. 

Vaan minkäs teet? Vanhustenhoidon osalta ei tässä cityssä kovin montaa päättäjää ole kuntaliitoksen jälkeen kiinnostanut, miten koko kokonaisuus (sosiaali- ja terveyspuoli yhdessä) olisi hoidettava. Tätä jo totesin yks päivä:

Valtuusto on toiminut sen mukaan, mitä vanhuspalveluiden johtaja on ensin sote -lautakunnalle esittänyt ja mitä se on sitten suht koht mukisematta hyväksynyt. Teema on ollut, että valtakunnallisten ohjeiden mukaan mennään tai no, enemmänkin on annettu ymmärtää, että niiden mukaan on mentävä! Paikkoja on koko kuntaliitoksen jälkeisen ajan hoettu olevan yli sen, mitä valtakunnan tasolla suositellaan ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että paikkojen suhteen taidetaan olla alle maan keski-arvon.

Olen vuosien varrella nostanut esille jo melkein jankuttamisen asteella salolaista tilannetta:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/

Vanhusneuvoston noita kuuluisi esille nostaa! Vaan kun ei sekään täällä toimi siten kuin tarttis! Olen kuullut, että vetoavat siihen, että neuvostolla ei ole valtaa. Ei olekaan, ei sellaista kuin esim. valtuustolla, mutta: sillä on mahdollisuus käyttää vaikutusvaltaansa. Se voi nostaa esille epäkohtia ja kertoa ne julki ja lähestyä päättäjiä vaikkapa sähköpostitse. Mutku ei. Ihan liian kiltillä toimintatavalla etenevät:

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/

organisaatiotoimielimetjaneuvostot/esityslistatjapoytakirjat/

Mussutuksestani huolimatta: iloista tätä päivää Sinulle lukijani! 

Kommentoi kirjoitusta.

jotain uutta vai?

Maanantai 23.4.2018 klo 0:32

Jotain uutta infoa vai? 

https://yle.fi/uutiset/3-10172017

Ei. Ei todellakaan!

Toivon, että esim. salolaiset päättäjät (sote -lautakunnassa ja valtuustossa istuvat) hetken aikaa miettivät, mitä tässä vuosien varrella (kuntaliitoksen aika) on tullut päätetyksi/hyväksytyksi!

Ei olisi ollut mikään pakko mennä valtakunnan tason suositusten mukaan! Esim. laitospaikkojen vähentämiseen.

Olisi ihan hyvin voitu pysyä vaikka vuoden 2009 hoitopaikkojen tasossa ja halvemmaksi, anteeksi edullisemmaksi koko vanhustenhoidon kokonaisuus olisi sen pohjalta tässä kaupungissa tullut siitä, mitä se nykyisellään on.

Mutku ei!

Pikkusen kiukuttaa!

Uusimpia valtuutettuja en voi nykytilanteesta syyttää. Muille kyl on peiliin katsomisen paikka!

Ja niinkuin jo aikaisemmin olen todennut, on se kumma miten valikoivasti noita valtakunnan tason suosituksia tässä kaupungissa noudatetaan. Laitospaikat kyllä, mutta ei esim. vanhusten kotiin annettavien ruokien kohdalla!

2 kommenttia .

muovista

Lauantai 21.4.2018 klo 12:51

Näyttää olevan salkkarinkin uutista tänään. Nämä muovit ja keräämiset!

http://www.sss.fi/2018/04/kotitalouksien-muovipakkausjatteen-kierrattamisen-suosio-kasvoi-reilusti/ 

Mun juttu Uuteen Suomeen on eilinen:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254132-vahentynyt-muovin-kaytto

Vähentynyt muovin käyttö

Äsken pisti silmiin nettiuutinen: Muoviteollisuus huolissaan vähentyneestä muovin käytöstä ja Yle tietää kertoa, että ihmisiä on jo ihan irtisanottu kysynnän vähentymisen myötä.

Suomalaiset ovat siis oppineet, että ei joka kerta kauppareissulla tartte muovikassia ostaa, vaan sitä voi käyttää omaa kassia, pussukkaa, mitä nyt kenelläkin kaupassa käyntiin varattuna on.

Se, että suomalaiset ovat muovien kulutusta tarkentaneet on hyvä juttu ja EU, joka muovipussien käytön vähentämiseen on jonkin aikaa patistanut, on varmaan sekin tyytyväinen. Mutta! Väkisinkin tässä nyt nousee mieleen vanha sanonta: Kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen suuntaan pyllistää. 

Ei ole EU tainnut miettiä sitä, että muovipusseista luopuminen kadottaa, se voi viedä joltain ihmisjoukolta työn!

Mitä tilalle? Uutta ohjettako?

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja on jo ohjeistusta tarkentanut: "Muovien vastuullinen käyttäminen ei tarkoita muoveista luopumista. Luonnonvarojen kokonaiskulutuksen näkökulmasta ei ole mitenkään perusteltua lopettaa muovien käyttöä."

Moni varmaan ajattelee, että huhhuh, mitä siksakkia. Just kun on tavoille oppinut, niin nyt sitä pitäisikin ruveta perumaan. Nooh, minä kyllä pidän jo päättämästäni tavasta kiinni. Auton takapäässä on aina valmiina vaikka minkämoista koria, kassia ja pussukkaa. Ja roskat olen opetellut tuuppaamaan sellaiseen helposti hajoavaan jätekassiin. Muoviseen. Eli jotain jää ainakin minun osaltani muoviteollisuudenkin tehtäväksi.

 

Kommentoi kirjoitusta.

jaa että poolia

Perjantai 20.4.2018 klo 13:14

Tämän päivän Salon Seudun Sanomissa vanhuspalveluiden johtaja esittää Salon kotihoitoon 20 hoitajan sijaispoolia.

Piti oikein googlettaa, mitä se semmonen pooli on. Ettei vaan tarkoittaisi jotain juomismaljaa.

No tätä tarkoittaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pooli

..

Tämä kopio tässä alla on Vanhusneuvoston pöytäkirjasta 27.1.2011:

3§ Salon kaupungin vuoden 2011 talousarvio vanhustenhuollon osalta
 

Vanhuspalveluiden johtaja Hannele Lyytinen esitteli ko.asiaa.Tavoitteena on järjestää ikääntyneelle salolaiselle keskeiset peruspalvelut asukas- ja asiakasturvallisesti.Vuonna 2011 vanhuspalveluilla käytettävänä 607 000€ yhdistysmisavustusrahoja, joita suunniteltu käytettäväksi mm eri Salon alueilla tapahtuvaan hyvinvointiteknologian käyttöön, ympärivuorokautisen hoidon apuvälineisiin, määräaikaisten projektityöntekijöiden palkkaamiseen sekä Paukkulan arviointiyksikön perustamiseen. Salon kaupunki mukana hyvinvointiteknologiahankkeessa, johon hankeanomus meneillään. Vanhuspalvelut vastaavat Valviran ohjeistukseen koulutettujen työntekijöiden osalta vakanssimuutoksilla. Sijais- ja henkilöstömäärärahoja vähennetty, kaupunki suosittelee ns.talkoovapaita henkilöstölle. Käytännössä tämä ei onnistu vanhuspalveluissa. Ratkaisuna mm pyritään tasaamaan henkilökuntamitoitusta eri yksiköissä ja kotihoidossa ja irrotetuista vakansseista perustetaan varahenkilöjärjestelmä helpottamaan sijaispulaa. Kajalakodin tyhjennys alkanut, koska kiinteistö ei vastaa vanhusten hoidon nykyaikaisia vaatimuksia paloturvallisuuden suhteen. Tavoitteena tyhjentää Kajalakoti vuoteen 2015 mennessä. Tämän lisäksi ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä Paukkulakoti, Pahkavuoren ryhmäkoti sekä Moision vanhustentalo täyttökiellossa. Mahdollisesti vanhuspalveluissa syntyy vuoden aikana lisämäärärahan tarve johtuen alhaisista henkilömitoituksista.

Hannele Lyytisen puheenvuoron jälkeen ko.asiasta käytiin keskustelua. Huolestuneisuutta ilmaistiin säästöjen kohdistumisesta ikääntyviin ja mm ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden lakkauttamiseen liittyen sekä siitä aiheutuvista kustannuksista. Keskustelua käytiin myös siitä, kuormittaako ympärivuorokautisten paikkojen vähennys erikoissairaanhoitoa. Tavoitteena on, että näin ei kävisi.

Ehdotus: Merkitään tiedoksi.
Päätös: Merkittiin tiedoksi.

..

Kysynpä vaan tänään, tässä ja nyt: Mihin tämä vuonna 2011 esille nostettu "irrotetuista vakansseista perustetaan varahenkilöjärjestelmä helpottamaan sijaispulaa" on vuosien varrella hukkunut?

Hoitajapulan syyksi laitetaan nyt yksityisten hoitolaitosten tänne tulo.

Just ja juu! Kyllä se syy olla pitää!

Kysyn toisenkin kysymyksen: Kukahan vanhustemme hoitopaikkojen vähennykset on vuodesta 2009 lähtien junaillut ja suunnitellut?  

Eiköhän se ole ollut vanhuspalveluiden johtaja ihan itse!

Valtuusto on toiminut sen mukaan, mitä vanhuspalveluiden johtaja on ensin sote -lautakunnalle esittänyt ja mitä se on sitten suht koht mukisematta hyväksynyt. Teema on ollut, että valtakunnallisten ohjeiden mukaan mennään tai no, enemmänkin on annettu ymmärtää, että niiden mukaan on mentävä! Paikkoja on koko kuntaliitoksen jälkeisen ajan hoettu olevan yli sen, mitä valtakunnan tasolla suositellaan ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että paikkojen suhteen taidetaan olla alle maan keski-arvon.

Parutaan tässä nyt sit, että yksityiset tuloo!!!

Kyllä ne salolaisen hoitolaitostarpeen, sen markkinaraon ovat hoksanneet. Siis yksityiset. Mikseivät olisi? Mikseivät myös hoitajat?

Asiasta kolmanteen. Kun niin kovin on noitten valtakunnallisten suositusten perässä juostu, niin miksi sitä ei tehdä kautta linjan? Miksei sitä sovelleta esim. vanhustemme ruokailuun, ruoan kotiin saamiseen?

Valtuustoaloitteeni 16.4.2018 valtuuston kokoukseen oli tällainen:

 

Salon kaupunginvaltuusto

16.4.2018 

Valtuustoaloite

 

Salon kaupunki pitää tärkeänä, että ikäihmiset asuvat mahdollisimman pitkään omissa kodeissaan. 

Ravitsemissuositukset täyttävän ruoan valmistus ei kuitenkaan enää kaikilta onnistu, joten tukipalveluihin kuuluva ateria kotiin kuljetettuna pitäisi tällaisille ikäihmisille antaa, jos he palvelua kaupungilta pyytävät.

Kaupungin itse laatimat myöntämiskriteerit ovat nyt sellaiset, että ateria kotiin kuljettuna annetaan vain säännöllisen kotihoidon asiakkaille. Valtakunnan tason ohjeistus ei tällaista rajausta tee, vaan katsoo, että tukipalveluja voivat saada myös sellaiset, jotka eivät muuta kotipalvelun tai kotihoidon palvelua tarvitse.

Esitän, että kaupungin tukipalveluista ateria kotiin kuljetettuna, poistetaan seuraavat kriteerit: Ateria on tarkoitettu säännöllisen kotihoidon asiakkaalle, joka ei itse tai omaistensa avustuksella pysty valmistamaan/lämmittämään ruokaa eikä kykene kulkemaan ateriointipaikkaan. Ateriapalvelu perustuu palvelun jatkuvaan tarpeeseen ja se toteutetaan viitenä arkipäivänä viikossa, ei harvemmin. 

Edellä olevan tilalle esitän, että kaupunki ottaa käyttöön ja toimii Valtioneuvosto ja ministeriöt sivustoilta, sosiaali- ja terveyspalveluiden kotihoito ja kotipalvelut -kohdassa olevan ohjeistuksen mukaan: ”Tukipalveluita voivat saada myös henkilöt, jotka eivät tarvitse muuta kotipalvelun tai kotihoidon palvelua.” 

 

..

  

Päivittäisen ruoan kotiin antamisen perusteiksi pitää voida hyväksyä se, että matka lähimpään kaupungin ruokalapaikkaan on pitkä ja/tai hankala.

Uskon, että käytännön toteutus edellä olevaan onnistuu, jos sitä pohditaan yli hallintorajojen. Saman pöydän ääreen istutetaan niin vanhuspalvelujen kuin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden, liikenne- ja kuljetuspuolen työntekijöitä ja mukaan kutsutaan myös vapaaehtoissektorin toimijoita. 

Jos ikäihminen on huonosti liikkuva, mahdollisesti myös autoton ja toivoo mahdollisuutta päästä ruokailemaan kaupungin ruokalapaikkaan (kaipaa ruokailun lisäksi sosiaalista tapahtumaa), niin em. joukko osaa varmasti tehdä ehdotuksia kulkemisen osalta ja jos ruokalapaikkaa ei kaikissa kaupunginosissa ole saatavilla (ruokasalit liian pieniä, rakennuksissa liikkumisen esteitä tm.), niin sitten voivat tehdä ehdotuksia siitä, miten päivittäinen lounas voidaan toimittaa palvelua tarvitsevan ja sitä pyytävän kotiin.

Valtakunnan tason ohjeistuksessa todetaan, että ”kunta voi tuottaa tukipalvelut itse tai ostaa ne yksityisiltä palveluntuottajilta.” Kaupunki voi siis palvelun tarvitsijalle antaa myös palvelusetelin. 

  

Marjatta Halkilahti 

kaupunginvaltuutettu 

KD sitoutumaton

Seliseli, vastaus, kun se aikanaan annetaan, tulee olemaan mahtava! Kaikki konstit ja keinot varmaan käytetään, jotta nykytilanne voidaan pitää pystyssä. Jos ei muuta niin, kuljetuksista kehitetään yks este. Mutta: onhan meillä POSTI. Kyllä se kuljettaa.

http://kuntalehti.mail-pv.fi/a/s/23554726-7d70f4dbcd39111a2a02b6796473a1c5/1570609

Niin ja noihin kaupungin arvoihinkin voisi tarrata. Että ei pidä luvata, jos ei pystytä lupauksiin myös vastaamaan!

5.2. Arvot

Kaupungin arvot ovat se perusta, jolle toimintamme rakentuu. Arvot ovat pysyvästi tavoiteltavia ja arvostettavina pidettyjä ominaisuuksia, jotka ohjaavat toimintaamme. Salon kaupungin arvot ovat asiakaslähtöisyys, rohkeus, vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus

Asiakaslähtöisyys on sitä, että meidän on tunnettava sekä ulkoiset että sisäiset asiakkaamme ja ymmärrettävä heidän tarpeensa myös yksilöinä. Meidän on kehitettävä palvelujamme yhdessä asiakkaittemme kanssa niin, että ne vastaavat heidän muuttuviin tarpeisiinsa ja tätä kautta rakentavat joka päivä parempaa Saloa.

Rohkeana kaupunkina tartumme uusiin asioihin ja mahdollisuuksiin avoimin mielin, opimme epäonnistumisista, teemme yhteistyötä yli rajojen sekä uskallamme tehdä myös vaikeita päätöksiä, jos ne merkitsevät parempaa tulevaisuutta Salolle. Me emme tyydy siihen, että tehdään niin kuin on ennenkin tehty, mutta tarvittaessa puolustamme vanhaa, jos se on kaupunkimme kannalta parasta.

Jokainen on omalta osaltaan vastuussa kaupungistamme ja sen tulevaisuudesta. Vastaamme omista työ- ja luottamustehtävistämme, teemme sen mitä sovitaan, kehitämme toimintaamme ja jaamme osaamistamme. Muistamme, että sillä mitä teemme tai jätämme tekemättä, on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen yli sukupolvien.

Oikeudenmukaisella kaupungilla on yhdenmukaiset toimintatavat ja –periaatteet, joita noudatamme kaikessa kaupungin toiminnassa niin organisaation sisällä kuin suhteessa asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Kaikille annetaan tasavertaiset mahdollisuudet tulla kuulluksi ja jokaista kohdellaan arvostavasti. Ongelmatilanteet ratkaistaan osapuolten näkemyksiä kunnioittaen.

http://salo.tjhosting.com/kokous/20183945-9-2.PDF

Hyvää tätä päivää. Taidan keittää kaffeet ja mennä sit pihalle tonkimaan! Tai voisin mää cityynkin mennä. Salon keskustaa tarkoitqn.

Kommentoi kirjoitusta.

tuli nähdyks

Torstai 19.4.2018 klo 13:56

Tuli nähdyksi huhtikuinen Krakova. mm. torin mansikat. En ostanut tai no, en edes voinut ostaa, koska ei ollut siinä vaiheessa, kun mansikkatiskin takana seisoin, kukkarossa paikallista rahaa (zlotyja).

18.4.2018 oli rahaa. Ja paikallista, siis näitä euroja. Kävin Turussa katsomassa Viimeistä laivaa (kiitos marttilalaisten ja Reijon järjestämän reissun). Brittimuusikko Stingin kappaleista olen aina tykännyt, mutta se aukko sivistyksessäni oli, etten tiennyt hänen osaavan myös musikaalin teon.

Oli kyl omanlaisensa love-story, tämä telakkajuttu. Nainen siinä keikkui kahden miehen loukussa tai pitänee todeta, jotta koukussa ja telakkatyöntekijät työttöminä (vähän tappelevinakin) baarissa istumisen koukussa. Näyttelijöiden tanssiesitykset olivat, vissiin sitä irkkuhenkisyyttä hakivat, mahtipontisia, mutta ihan ok katseltavia ja hyviä laulajia olivat kaikki. Taneli Mäkelä oli vallan veikee pappina. 

Kun kotiin pääsin, niin piti heti googlettaa, milloin Sting on itse käynyt Turussa näytelmää katsomassa. On hän. Ja on ollut tyytyväinen.Tyytyväisiä olivat eilisillan viimeisen näytöksen katsojatkin. Taputuksista ei meinannut loppua tulla. Nooh, kyllä olivat näyttelijät, ohjaaja, plus kaikki muut esitykseen panostaneet taputuksensa ansainneet! 

Tuossa alussa näkyy, että olen Puolassa käynyt. Krakova oli heräämässä kevääseen, mutta Auschwitz, sen ympäristö ei vielä ollut. Maisema oli surullisen ruskeanharmaa. Jos oli Stingin musikaalin näkeminen minulle ensimmäinen/viimeinen kerta, niin sitä oli myös tämä saksalaisten rakennuttama keskitysleiri. Ei mikään kovin helppo visiittipaikka, mutta tulipahan käydyksi. Toista käyntikertaa en sinne suunnittele!

Seuraavaksi odottelen Mamma Miaa, sen suomalaista versiota. Voi olla, että sitä ennen piipahdan vielä jossain. Olenhan minä tässä tämän vuoden puolella aika liukkaaseen tahtiin liikkunut paikasta toiseen.

Välipäiviin sovitan kahta peetä: pihahommia ja politiikkaa. Vanhusten asioista en nyt ainakaan pääkopassani rauhaa saa. Tämäkin juttu 35 vuoden takaa voisi olla tätä päivää!   

Kommentoi kirjoitusta.

hyvinvointipiste

Perjantai 13.4.2018 klo 14:09

Salo.fi -sähköpostiini on ilmestynyt kutsu:

Hyvinvointipiste avautuu

Avaamme maanantaina 16.4.2018 kello 10.00 Salon kauppakeskus Linjurin toiseen kerrokseen kaupungin hyvinvointipisteen. Hyvinvointipisteessä on mahdollisuus ilman ajanvarausta keskustella terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista terveydenhoitajan kanssa. Toiminnassa on mukana myös kaupungin ja vapaaehtoisjärjestöjen muita asiantuntijoita.

Virallinen avaus tapahtuu kello 12.00. Avauksen suorittavat apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto.

Hyvinvointipiste on avoinna ma, ke ja pe kello 10 - 12.30 ja 13 - 16 sekä ti ja to kello 10 - 12.30 ja 13 - 18. Lisäksi piste palvelee joka kuukauden kolmantena lauantaina klo 10 - 14.

Avajaispäivänä on kahvitarjoilu.

Olette tervetullut tutustumaan toimintaamme myös muina päivinä hyvinvointipisteen aukioloaikana. Kerromme mielellämme toiminnastamme ja kuuntelemme toiveita sekä kehittämisehdotuksia.

Tervetuloa!

Kaisa Nissinen-Paatsamala

Terveyspalveluiden johtaja

..

Kait tuota tälläkin sivulla jo nyt "mainostaa" voi. Tuskin kotisivujeni kautta tätä tietoa niin paljon leviää, että Linjuri ruuhkautuu!

Em. hyvinvointipisteen tulo on julkinen juttu ja toivottavasti toimintana sellainen, että sitä myös ruvetaan käyttämään!

Paikka paikkana on ainakin minun silmissäni ok. Sensijaan vanhuspalveluiden ikäkeskuspaikat (jonkun sortin hyvinvointipisteitä nekin) eivät ole. Vai kertoisiko joku, millä konstein, millaisin kulkuneuvoin noihin paikkoihin suunnistaa esim. Suomusjärven, Kuusjoen, Kiikalan, Särkisalon perällä asuva ikäihminen???

 

http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhuspalvelut/ikakeskutoiminta/

Ikäkeskustoiminta

Majakka ja Reimari ovat neuvontapisteitä, jotka tarjoavat ikäihmisille ja heidän omaisilleen toimintaa, tukea, neuvontaa ja yhdessäoloa. Ikäkeskus Majakka sijaitsee Halikossa Koivulehdon alakerrassa. Tilassa on käytössä induktiosilmukka. Ikäkeskus Reimari sijaitsee Perniössä, Perniön palvelukeskuksen yhteydessä.

Ikäkeskuksien tehtävänä on salolaisten ikäihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen sekä kotona selviytymisen tukeminen monipuolisten toimintojen avulla. Ikäkeskukset järjestävät toimintaa yhdessä vapaaehtoistoimijoiden ja yhdistysten kanssa. Lisätietoja ryhmistä, tapahtumista ja liikuntamahdollisuuksista saat Ikäkeskuksien ilmoitustauluilta, Salon kaupunkitiedotteesta sekä www.salonikainfo.fisivuilta.

Esimerkkejä toiminnasta:

  • liikuntaryhmiä
  • kädentaitoryhmiä, tarina-, runo- ja lukupiirejä
  • ohjelmallisia iltapäiviä
  • avoin kuntosalin käyttömahdollisuus (Halikko)
  • maksullinen lounasruokailumahdollisuus arkisin (Perniö)

..

Muutaman kerran olen kuullut, että juu, tämä ikäkeskustoiminta on lakisääteistä. Ei pidä paikkaansa. Neuvontaa kyllä pitää antaa, mutta ei se tällaista salolaista suureellisuutta ikäkeskusten nimellä vaadi. Vai löydätkö ohjeen tapaista esim. näiltä sivuilta:

https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/sosiaali-ja-terveysasiat/sosiaalihuolto/iakkaiden-palvelut 

Löytyy vain tämä:

Hyvinvointia edistävät palvelut

Ikääntyneelle väestölle on tarjottava neuvontapalveluja ja riskiryhmille terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä.

..

Jos jossain olisi hyvä paikka ikäkeskukselle, niin Linjurissa sekin. Ja mielellään vielä niin, että se on tässä samassa tai ihan likellä maanantaina avattavan terveyspalvelujen toimipisteen kanssa. Onhan siellä Linjurissa nyt tilaa!

Tämä vanhuspalveluiden selite: Ikäkeskuksien tehtävänä on salolaisten ikäihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen sekä kotona selviytymisen tukeminen monipuolisten toimintojen avulla. Ikäkeskukset järjestävät toimintaa yhdessä vapaaehtoistoimijoiden ja yhdistysten kanssa. on täysin turhanpäiväistä hehkutusta.

Jos edes hetken mietimme sitä paljon puhuttua asiakaslähtöisyyttä tai toista yhtä paljon, yhtä usein hoettavaa sanaa, nimittäin yhdenvertaisuutta, niin kyllä salolaisen ikäihmisen hyvinvointipiste, jos se Halikosta tai Perniöstä hakea täytyy, niin kyllä se on yhtä tyhjän kanssa!

Maanantain 16.4.2018 valtuuston kokoukseen olen jo maaliskuun puolella lähettänyt aloitteen vanhustemme ruokailusta. Seuraavaksi pitää vissiin vääntää aloitetta hyvinvointipisteiden toiminnasta.

4 kommenttia .

tietovuotoa odoteltaessa

Keskiviikko 11.4.2018 klo 13:00

Sote-suomalaisten yksityisyys ja yhdenvertaisuus

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on kuvannut sote -uudistuksen valinnanvapautta hunajapurkiksi. Kansi avattiin lokakuussa 2017. Heti perään tuli ministerin suulla kuitenkin varmennus, että ei sitä niin vaan avata. Hallitus on se, joka toimii kannen vartijana. Tuli vielä toinenkin varmistus, edelleen ministerin suulla: Haluan pitää huolen, ettei hunajapurkkia käydä tahmaisin sormin tyhjentämässä kerralla.

Hallitus on nyt sitten päässyt niin pitkälle, että on ottanut hanskat käteen ja työstänyt käyttöohjeet hunajapurkkiinsa vai millaiseksi pitää ymmärtää uusin uutinen, tämä, joka kertoo, että meidät sote-suomalaiset pisteytetään. Meidät arvioidaan sen mukaan, miten paljon todennäköisesti rasitamme terveydenhuoltoa.

Asmo Maanselkä nostaa esille huolen. Hän toteaa mm., että valinnanvapauden kylkiäisenä menetämme yksityisyytemme.

Ei todellakaan mikään aiheeton huoli. Pakko tässä on nyt tietyn ikäisenä (iäkäs tai vanhahko), juuri pisteytettynä sote-suomalaisena (monisairas, vaikka ei juuri nyt) ääneen kailottaa: onko hallitus kadottanut viimeisenkin maalaisjärkinystyränsä? 

Eikö hallitus seuraa aikaansa?

Eikö hallitus näe tässä tietovuotojen luvatussa maailmassa, että on vain ajan kysymys, kun julki tullut pisteytyslista on meidän kaikkien nähtävänä? 

Niin vielä. Missä on se sote -uudistuksen yks luvattu, se suuri lupaus? Missä on sote-suomalaisten yhdenvertaisuus? Tässä pisteytyslistassako?

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253660-sote-suomalaisten-yksityisyys-ja-yhdenvertaisuus

2 kommenttia .

Kommentoi kirjoitusta.

jotain mielessäs?

Torstai 5.4.2018 klo 23:38

Terkut Tallinnasta! Pikavisiitti vain. Tiistaina illansuussa tilasin reissun, keskiviikkona illansuussa lähdin ja tänään illansuussa jo palasin.

Ei huano. Taidan uusia ens kuussa!  

..

Mutta tällaista tässä nyt pukkaa. Jos tästä alla olevasta Sinulla on jotain mielessäs, niin ota yhteyttä kiitos!

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20183921

Kaupunkikehityslautakunta
Esityslista 10.04.2018 klo 17:00 - 
Halikon virastotalon kahvio, Hornintie 2-4, 24800 Halikko

Kommentoi kirjoitusta.

nypitään päivänkakkarasta

Tiistai 3.4.2018 klo 12:57

Tästä blogin pitämisestä tulee nyt nypitään päivänkakkarasta -fiilis. Yks kerrallaan: tykkään, en tykkää, tykkään, en tykkää. Kiitosta tässä ja ei kiitosta tässä.

Tämä juttu oli Salon Seudun Sanomissa 30.3.2018

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2298323

ja tämä Uuden Suomen Vapaavuorossa 1.4.2018

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/253197-antaisitte-jo-olla

 

Antaisitte jo olla!

Päivätolkulla olemme kuulleet tai lukeneet Jari Sillanpään huumeiden käytöstä. On puolustajia ja on hoitoon patistajia. Sitten on sakkia siltä väliltä. Joku on sitä mieltä, että huumeiden käytöstä ei saisi rangaista ja joku toinen on ihan toista mieltä. Jopa tästä Sillanpään käyttämästä aineesta ollaan kahta mieltä. 

Antaisitte jo olla!

Miksi en tästä nyt tykkää? En tykkää siksi, että kun tätä koko ajan julkisuudessa veivataan ja väännetään, niin ykskaks joku ihan normaalikin tyyppi voi tehdä "siltsut".  Normaalilla tarkoitan sellaista miestä tai naista, nuorta tai vanhempaa, joka tähän saakka on huumeita inhonnut, sellaista, joka on mielessään päättänyt, että ei koskaan, en sorru en, enkä ainakaan huumeisiin.

Jari Sillanpään jatkuvalla esillä pitämisellä vaara -vaihde voi jollekin nykäistä vitoselle: mitäs jos minäkin? Kokeilenpas. Olen utelias. Mitä sitä nyt yhdestä kerrasta!

Entäs sitten, kun se yksi kokeilu ei jääkään ensimmäiseksi/viimeiseksi? Kuka vastaa yllyttämisestä? Sillä yllyttämistä tämä jatkuva uutisointi minun mielestäni on. 

Minun ajatukseni tänään, tässä ja nyt on: antaisitte jo olla! Annetaan Jari Sillanpään huumeilla ihan kuinka tykkää ja ihan millä aineilla vaan. Annetaan hänen hörhöillä omissa oloissaan ilman jatkuvaa uutisointia! Kiitos!

 

1 kommentti .

kiitos

Lauantai 31.3.2018 klo 23:10

Kiitos!

Ja ihan kahteen paikkaan tälle päivälle.

Ensimmäinen kiitos menee sairaalan mäelle

Olen pari viikkoa syönyt tulehduskipulääkkeitä kuin karkkeja vaan, mutta viime yö oli sellainen, että päätin, että olkoot vaan pääsiäinen ja viikonloppu ja päivystys Salon sairaalan puolella, pakko mun on aamulla sinne ainakin soittaa. No, en minä soittamalla antibioottia saanut. Paikan päälle sitä mentävä oli. 

Palvelu oli loistavaa ja sujuvaa. Nopeaakin. Uskon, että näin ajattelevat kaikki muutkin, jotka tänään aamupäivällä päivystyksessä joutuivat käymään. Kiitos vastaanottovirkailijalle, kiitos sairaanhoitajalle ja kiitos lääkärille.

Seuraava kiitos menee Salon Teatterille.  

Antibiootit tekivät päivän aikana sen verran tehtäväänsä, että pääsin ehtoolla teatteriin. Jaksoin mennä. Oli ensi-ilta Woody Allenin komediasta Jumala. Teatteri oli täynnä. 

Mikään Woody Allen -fani en ole, en todellakaan. Sekopäisenä minä sitä miestä pitänyt olen. Sekopäinen oli tämäkin esitys. Jos esitystä olisi vielä tunnin verran jatkunut, niin sekopäiseksi olisin varmaan minäkin tullut.

Juonessa ei ollut, ei niin "päät eikä hänttä"! En ymmärrä, miten näyttelijät pysyivät edes itse kärryillä siitä, mitä esittivät. Pääosan esittäjät Juha-Pekka Lindholm ja Arsi Siuvatti saavat minulta isot aplodit. Ja kyllä nuo muutkin näyttelijät. Ja ohjaaja Arto Lindholm.

Tämä näytelmä ei varmaankaan ole ohjaajalle ollut niitä helpoimpia juttuja läpi vedettäväksi, ohjattavaksi, mutta hyvin on miehen pää pysynyt kasassa. Tässä näytelmässä sekoillaan senkun keretään, mutta hauskasti ja viihdyttävästi. Kiitos esityksestä. 

2 kommenttia .

olik tarpeen?

Keskiviikko 28.3.2018 klo 15:12

"Tosiasioiden tunnistaminen on viisauden alku."

Ei mulla muuta tämänpäiväiseen tätä mieltä -juttuun (SSS 28.3.2018)! Tai no, voin mää pikkusen ihmetellä, että oliko tuo piiiitkä seliseli "Miksi rakastamme Saloa?" nyt niin tarpeen? 

Jos esim. Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki ja Salo haluaa edetä "joka päivä parempi" -teemalla, niin totta kai, jostain tarttis alottaa.

Minä aloittaisin kaupungin yleisilmeen siistiksi saamisesta.

Jos ja kun ulkokuntalainen tänne cityyn sisälle ajaa, niin eipä juur kehuja satele. Esim. torin alue on nuhruinen ja ankea. Kesällä TorstaiTori -päivinä sitä ei niin huomaa, kun väkeä on tungokseen asti, mutta muulloin kyllä. Ja sit jokivarsi. Kyllä senkin siistimiseen tarttis satsata. Nyt heti. Vuohensaaressa on leirintäalue ja kesäteatteri. Kun saareen ajaa, niin joenvarsi on niin niin ruma, että mieli tekis silmänsä ummistaa! Kaikki muutkin tiet, jotka kaupunkiin sisälle keskustaan johtavat, kaikki ne pitäisi siistiksi saada ja myös siistinä pitää. Läpi vuoden!

Ai niin. Ei saanut valittaa. No, mää lopetan! Ainakin tältä päivältä! 

3 kommenttia .

en tykkää en

Sunnuntai 25.3.2018 klo 21:05

VoiVoi vaan taas tätä kellojen siirtoa. En tykkää en.

Liikennekomissaari Violeta Bulcilta tylyt sanat: Jos joskus päätämme lopettaa kellojen siirtämisen, se täytyy tehdä EU:ssa yhtenäisesti. 

Siis EU on se, joka sanelee millai kellot Suomessa käyvät! Yli 70 000 nimeä keränneellä kansalaisaloitteeellla kellojen siirtelyn lopettamisesta ei ole mitään merkitystä!

Toinen tähän viikonloppuun osuva en tykkää en -juttu on salolainen vanhustenhoito. Oli toki odotettavissa.

KuntaliitosSalon vanhustenhoitoa on tässä kohta 10 vuotta seurattu, mutta epäkohtiin ei juuri kukaan omainen ole julkisesti puuttunut. Minä olen kokenut sen niin, että kukaan ei ole uskaltanut. Nyt löytyi rohkea tytär, joka omalla nimellään kertoo millaista kaupungin kanssa asiointi hänen äitinsä hoidon osalta ollut on (SSS 24.3.2018).

Tällä kaupungilla, joka pitää asiakaslähtöisyyttä ykkösarvonaan, ei kyl olis varaa tällaisiin "kuppi nurin" uutisiin: Vanhuksen hoito Salossa kaatoi tyttären kupin. Kaupungin kanssa asiointi on taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Kommentoi kirjoitusta.

city viestittää

Torstai 22.3.2018 klo 15:03

Jes! Joskus jotain järkevääkin!

Salo ryhtyy lähettämään häiriötilanteissa tekstiviestejä – parantaa tiedotusta esimerkiksi vesikatkon aikana

http://www.sss.fi/2018/03/salo-ryhtyy-lahettamaan-hairiotilanteissa-tekstiviesteja-parantaa-tiedotusta-esimerkiksi-vesikatkon-aikana/

Salon kaupunki ottaa käyttöön häiriötilanteiden tekstiviestipalvelun. Palvelun avulla asukkaille voidaan tiedottaa esimerkiksi vedenjakelun häiriöistä.

Palvelun kautta asukkaat saavat tekstiviestin, jossa kerrotaan lyhyesti tilanteesta ja ohjataan edelleen hakemaan lisätietoa esimerkiksi kaupungin verkkosivuilta.

Palvelun käyttäjäksi pääsee lähettämällä tekstiviestin. Lähetysohjeet ja -numero julkaistaan ensi viikon perjantaina kaupungin verkkosivuilla ja koteihin jaettavassa kaupunkitiedotteessa.

Asukas voi palvelua tilatessaan valita, minkä kaupunginosan tiedotteet hän haluaa.
Palvelu on käyttäjille maksuton.

 

Kommentoi kirjoitusta.

ikäihmisten ruokailusta

Torstai 22.3.2018 klo 13:42

Mieltä, mieltä!

Tätä mieltä tänään: Ikäihmisten ruokailusta on vaikea saada selkoa.

Eikä tämä tähän lopu. Meinaan aiheet. Jatkan kyllä joku päivä..

 

Kommentoi kirjoitusta.

kiitos nopeudesta

Keskiviikko 21.3.2018 klo 9:48

No tässä asiassa ei voi sanoa, että asian valmistelussa olisi vitkasteltu:

Marjatta Halkilahden lautakunta-aloite talousarvioon 2019 varattavasta rahasta induktiosilmukoihin ja kannettavaan induktiosilmukkajärjestelmään

6.3.2018 tuon lähetin.  

Kaupunkikehitysjohtajan ehdotus on tämä:

Kaupunkikehityslautakunta toteaa, että vuoden 2019 talousarvioon tehtävistä esityksistä päätetään lautakunnan talousarvioehdotuksen laatimisen yhteydessä syksyllä 2018. Lautakunta merkitsee esityslistan mukaisen valmistelun lautakunta-aloitteseen tiedokseen ja toetaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Noinhan se menee. Että syksymmällä, mutta halusin jo nyt nostaa asian esille. Virkamiehet kun aloittavat talousarvion valmistelun jo kesällä. Tämä tilapalveluiden toteamus kaupungininsinööri Janne Lehdolta on ihan ok:

Koska induktiosilmukka kuuluu rakennuksen rakentamisvaiheessa kaupunkikehityspalvelujen vastuulle, pyrkii tilapalvelut omalta osaltaan myötävaikuttamaan, että tilanne saadaan parannettua ja ottaa asian huomioon tulevien talousarvioiden laadinnassa. Itse järjestelmän käyttö ja hallinta kuuluu tilojen käyttäjien vastuulla. Erillisen kannettavan induktiosilmukkajärjestelmän hankinta erilislaitteena jätetään hyvinvointipalvelujen arvioitavaksi.

Kiitos Jannelle!

Ja nuo muut ensi tiistain kaupunkikehityslautakunnan kokouksen asiat löytyvät täältä:

http://salo.tjhosting.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20183908

Kaupunkikehityslautakunta
Esityslista 27.03.2018 klo 17:00 - 

57   Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
58   Pöytäkirjan tarkastaminen sekä tiedoksi antaminen kunnan jäsenelle
59   Asioiden käsittelyjärjestyksen hyväksyminen
60 Tilaajan lippu- ja maksujärjestelmän käyttöönotto ostoliikenteessä
61 Reittiliikenneluvan 544840 muutos, 4.6.2018 alkaen
62 Liikennesuunnittelijan viran perustaminen
63   EI-JULKINEN: Tienhoitoauton hankinta
64   Marjatta Halkilahden lautakunta-aloite talousarvioon 2019 varattavasta rahasta induktiosilmukoihin ja kannettavaan induktiosilmukkajärjestelmään
65   Yksityisteiden kunnossapitoavustukset 2018
66   Yksityisteiden tilinpäätöstietojen toimittaminen kaupunkikehityslautakunnalle
67   Yksityisteiden perusparannusavustukset 2019
68 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle lohkomista koskevassa asiassa, Bremerinpolku
69 Asemakaava ja asemakaavan muutos, Halikonrinne, luonnosvaihe
70 Asemakaavan muutos, Kyntömiehenpuisto, luonnosvaihe
71 Asemakaava ja asemakaavan muutos, Kivikoskentie ehdotusvaihe
72   Suunnittelutarveratkaisu, Valhoja 734-434-1-75 määräala
73   Poikkeaminen, Anjala 734-22-41-1
74   Poikkeaminen, Muurla Lammenjärvi 734-423-1-99
75 Etuosto-oikeuden alaiset kiinteistöjen kaupat 1.2. - 28.2.2018
76   Viranhaltijapäätökset
77   Muut asiat

Kommentoi kirjoitusta.

Asiakkaan edessä on oltava nöyrä

Tiistai 20.3.2018 klo 17:16

Palvelumuotoilija Mikko Koivisto uskoo, että asiakaskokemuksen merkitys syrjäyttää markkinoilla pian hinnan ja tuotteen. ”Mikään yritys ei pärjää markkinoilla, jos se ei ole asiakaslähtöinen.”

Koko luettava löytyy täältä.

”Asiakkaan edessä on oltava nöyrä.” Voisis olla tarpeen miettiä tuota kunnissakin.

Salossa määritellään, että kaupungin perustehtävä on kuntapalvelujen järjestäminen asukkaille niin, että Salossa on hyvä elää, asua ja yrittää.

No kyllä täällä eletään, asutaan ja yritetään, mutta mites mahtaa olla niitten palvelujen saannin? Esim. ikäihmisten? Esim. Suomusjärvellä?

http://www.sss.fi/2018/03/suomusjarven-vanhukset-kaipaavat-ruokaa/

 

 

1 kommentti .

Ylös ja alas..

Sunnuntai 18.3.2018 klo 12:24

Sinä sivuillani kävijä olet varmaan ihmetellyt, että missä meikämimmi taas luuhailee, kun ei näy, eikä kuulu. Ei pihahdustakaan.

Ylläksellä kävin.

Vielä 9.3.2018 ajattelin, että selviänkö jo viime vuoden puolella tilatusta reissusta lainkaan, mutta särkylääkkeillä ja sisulla sitä mentiin ylöspäin ja samalla sisulla viime yönä takaisin. Sukset kyl jätin suosiolla kotiin, vaikka harmittikin. Selkä oli kipeä, on edelleen, mutta eiköhän tämä tästä! Pöörö pääni kyl on parantunut. No ainakin omasta mielestäni..

3 kommenttia .

Vanhemmat kirjoitukset »