Uusimmat kuvat

Kuoppainen KyläTie

Maanantai 3.10.2022 klo 23:22

 

Ohhoh, sanoisi Eemeli.

Kaiken näköistä keksivät: Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry hakevat Suomen huonokuntoisinta kylätietä kilpailun avulla. Suomen surkein kylätie -kuvakilpailu on nyt avattu.

https://www.sss.fi/2022/10/loytyyko-suomen-surkein-kylatie-kenties-salosta/

Löytyykö Suomen surkein kylätie kenties Salosta?

Semmonen laulu on kuin Hiljainen kylätie. Sitä ovat laulaa loirottaneet Metro -tytöt, Esko Rahkonen ja Reijo Taipale. Nyt pitää ruveta laulamaan Kuoppaista KyläTietä ja lähteä kipin kapin kamera kädessä etsimään kohteita. Jos vaikka Salosta löytyisi. On tämä niin laaja city, että en ihmettele, vaikka löytyisikin!

Ohjeet kuvakilpailuun löytyy tämän linkin takaa: https://suomenkylat.fi/surkeinkylatie/

1 kommentti .

tätä mieltä

Torstai 22.9.2022 klo 10:50

Yritin tätä mieltä -kirjoitusta salkkariin (Salon Seudun Sanomat).

Se ei ehtinyt ennen sote -kokousta.

Julkistanpa mielipiteeni nyt sitten tähän!

Salon kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan 21.9.2022 pidettävän kokouksen esityslistalla näyttää yhtenä asiana olevan Hyvinvointipiste Linjurin tulevaisuus.

Paikka on ollut suljettuna 27.12.2021 alkaen toistaiseksi. Linjurihan on toiminut mm. rokotusten antopaikkana, mutta kun tuli covid 19 pandemia, niin rokottamiset siirrettiin Saktan tiloihin. Lautakuntaa informoidaan, että kuntalaiset ovat tottuneet Saktan käyttöön. 

Pakko Saktaan on ollut tottua. Ei paikan käyttöön ottoon kaupunkilaisten mielipidettä kysytty. 

Linjurin tiedot näkyvät edelleen kaupungin nettisivustoilla, esim.: ”Hyvinvointipiste sijaitsee kauppakeskus Linjurissa Salon keskustassa. Hyvinvointipiste on paikka, jossa kuntalaisilla on mahdollisuus saada laaja-alaista ohjausta ja neuvontaa kaikissa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa.”

Sote -lautakuntalaisille annetaan ymmärtää, että ei Linjuria enää noin vaan uudelleen avata. Jos avataan, niin on pohdittava vaihtoehtoja. 

Ensimmäinen vaihtoehto pitää sisällään terveydenhoitajan vastaanoton, mutta osittaisella resurssilla. Toisessa vaihtoehdossa Linjuri avattaisiin vain järjestösektorin käyttöön.

Tulevaisuutta on kysytty Salon SYTY ry:ltä ja sen hallitus on pyynnöstä em. vaihtoehtoihin todennut, jotta ”asiakasvolyymi todennäköisesti jää riittämättömäksi järjestösektorin asiantuntijan resurssointia varten.”

Mitä muuta tuo tarkoittaa kuin että ei jatkoa Linjurille! 

Mikä on kolmas vaihtoehto? Se on se, jota lautakunnalle ehdotetaan ja minä koen, että tyrkytetään: Linjurin vuokrasopimus irtisanotaan. Ehdotus on höystetty sanahelinöin: edetään ”vaihtoehdon kolme mukaisesti hyvinvointipiste Linjurin toimintamallin uudelleen arviointiin osana Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja Salon kaupungin hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen yhteistyön suunnittelua.”

Noinko  helposti poistetaan esim. autottomia, bussilla kulkevia ikäihmisiä hyvin palvellut Linjurin paikka? Eikö sinne nyt voisi jatkossa siirtää vaikkapa ikäkeskustoimintaa? Linja-autoasema on melkein vieressä. Entä onko toimittu kuntalain mukaan? Onko kysytty kaupunkilaisten mielipidettä? Esimerkiksi ikäihmisiä on tässä kaupungissa melkoinen määrä.

Ennustajaeukko olen joskus ennenkin ollut. Nyt ennustan, että kun Linjurin vuokrasopimus on lautakunnan siunauksella irtisanottu, niin seuraavan kerran saamme lukea ehdotusta, jonka mukaan tilalle tuleva hyvinvointipiste on osoitteessa IoTCampus! Toivottavasti ei sentään mainosteta, että paikka on keskustassa, sillä sitä se ei ole!

 

Marjatta Halkilahti

Muurlan kaupunginosa

 

Kommentoi kirjoitusta.

jälkiviisaat

Keskiviikko 21.9.2022 klo 14:02

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/jalkiviisaat-2/

Jälkiviisaat

Ei ollut sateen- eikä sodankestävää!

Kaikesta tähän astisesta Fortum -uutisoinnista ei nyt nouse mieleeni muuta kuin jälkiviisaus. Eikä sekään ole tilannetta oikein kuvaavaa. Aikaisemmista mokista esim. Sonera, isoset päättäjät eivät ole mitään oppineet. Ei niin mitään!

Yhtään ei lohduta sekään, kun Fortumin toimitusjohtaja Rauramo kertoo olevansa harmissaan ja pahoillaan, pyytelee anteeksi harmia ja vaivaa, mitä Fortum on aiheuttanut.

Fortumko tämän on aiheuttanut?

Ei minun mielestäni!

Minä osoitan sormella heitä, jotka tätä bisnesmokaa ovat alun perin  olleet päättämässä.

Kuka kertoisi minulle, kuka ensimmäisenä keksi, että mennään Uniper -osakkeita ostamaan?

1 kommentti .

mitä olet mieltä?

Tiistai 20.9.2022 klo 11:23

Ja sitten vaan kommentoimaan! Linkki on tässä: 

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/775/osallistuminen/1450/kysely/

Salon kaupungin strategialuonnos kuntalaisten kommentoitavana verkossa 

https://salo.fi/ajankohtaista/?mid=4-4306

Otakantaa.fi-palveluun on tänään avattu Salon kaupungin tulevaa strategiaa koskeva kysely. Kyselyssä pyydetään kuntalaisilta ja sidosryhmiltä kommentteja kaupungin arvoihin, strategisiin päämääriin sekä keinoihin ja kärkihankkeisiin, joiden avulla päämäärät saavutetaan. Kysely on avoinna 30.9.2022 asti.

Myös kaupungin visio uudistuu strategian päivityksen myötä. Uudistamistyön tueksi kaupunki järjestää kuntalaisraadin. Kuntalaisraatiin voivat ilmoittautua niin yksittäiset kuntalaiset kuin sidosryhmien edustajat 28.9.2022 mennessä osoitteeseen viestinta@salo.fi. Raatiin kutsutaan 10-15 kuntalaista niin, että edustajia mahdollisimman kattavasti eri ikäryhmistä ja eri puolilta Saloa.

Raati kokoontuu kahtena peräkkäisenä torstaina 6.10. ja 13.10. klo 18-20 kaupungintalolla. Ennen ensimmäistä tapaamista raatilaiset saavat sähköpostitse materiaalin, joka käydään yhdessä läpi ennen kuin varsinainen vision työstö alkaa. Lopullisen päätöksen visiosta tekee kaupunginvaltuusto.

Salon uusi strategia visioineen on tarkoitus hyväksyä kaupunginvaltuustossa 12.12.2022.

--

Uudessa strategiassa Salo on yritysystävällisin, lapsiystävällinen ja vetovoimainen tapahtumakaupunki

https://www.sss.fi/2022/09/uudessa-strategiassa-salo-on-yritysystavallisin-lapsiystavallinen-ja-vetovoimainen-tapahtumakaupunki/

2 kommenttia .

Ikihitit

Maanantai 19.9.2022 klo 21:47

Silloin tällöin eteen tupsahtaa päiviä, joissa yllättyy. Aamulla tiedät, ehkä oikein suunnittelet, mitä päivän aikana teet, mutta ennen ehtoopäivää ykskaks yllättäen huomaat, että suunnitelmasi muuttuvat. Minulle kävi näin viimeksi eilen.

Olin ajatellut, että pihalle ja puutarhaan minä ehtoopäivästä menisin syksyn jälkiä siistimään. Se jäi, kun yks Ystävätär soitti ja kysyi seurakseen konserttiin. Alun perin konserttiin aikoneet olivat kuulemma kipeinä, joten me pääsisimme, jos lähtisimme vähän niinkuin peruutuspaikoille.

Eikä se sitten ollutkaan mikä tahansa konsertti. Oli Jukka Kuoppamäki, hänen elämänsä laulut ja paikkana Teatteri Provinssi Salossa.

Kannatti lähteä. Konsertti oli hyvä. Todella hyvä. Lavalla esiintyi myös laulun lahjat omaava Kuoppamäen tytär Inka.

Kuoppamäen rakkaus Suomeen ja luontoon tuli taas kerran hänen laulujensa myötä selväksi. Esitettävät kappaleet toisensa perään olivat valitut just nappiin. Facebookkiin kuittasin kommentikseni: "Poikamainen 8kymppinen ja hienot elämänmakuiset laulut. Häkellyttävän hyvä konsertti. Kiitos."

Kuoppamäen ikihitit, mm. Anna mulle tähtitaivas, Satulinna, Sininen ja valkoinen, Kultaa tai kunniaa ja Pieni mies, nuo ainakin pyörivät iloisesti päässäni vielä pitkään! 

   

2 kommenttia .

sähkön hankintaa

Lauantai 17.9.2022 klo 17:36

Ikäihmisen sähkön hankinta

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/ikaihmisen-sahkon-hankinta/

Puheenvuorossani Ikäihmisten pankkipalvelut vihjaisin, jotta YLE saisi tehdä ohjelman myös siitä, kun ikäihminen hankkii/tekee huusholliinsa sähkösopimuksen!

Eihän tuo sähkön hankinta todellakaan mitään helppoa hommaa ikäihmiselle enää ole. Tässä yksi esimerkki: https://yle.fi/uutiset/3-12624019 ja tässä minun tilanteeni:

Sähköyhtiö Lumo Energia ei enää syyskuusta 2022 lähtien ole sähköä jakanut. Minä ja moni muu noin 8000 määräaikaisen sopimuksen tehnyttä asiakasta sai elokuussa sähköpostia, ilmoituksen, jotta hae itsellesi uusi sähkön toimittaja.

Ei sitä sähköä niin vaan haeta, oteta tai saada. Et soita lähimpään firmaan ja kysy ”saiskos sähköä?” Tätä päivää on, että hankinta kilpailutetaan.

Minä aloitin kilpailutuksen 13.8.2022. Tarvekaan ei nyt ihan vähäinen ole, sillä sähköä kuluu noin 19 000-20 000 kWh/vuosi.

Sopivimmaksi, edullisimmaksi tuli Fortumin tarjous. Sopimuksen tein em. päivänä, tilausvahvistus tuli sähköpostiini saman tien ja tieto, jotta Fortum Kestoa tulisin saamaan 1.9.2022 lukien.

Sitten tuli elokuun 26 päivä ja sähkön siirtofirma Carunalta postia. Tuli oikein postin kautta! Ilmoittivat, että minulla ei näkynyt olevan voimassa olevaa sähkösopimusta 1.9.2022 lukien.

Siis mitä ihmettä? Pitihän se olla.

Mitä tehtävissä muuta kuin soitto Fortumiin ja linjoilla roikkumista (siellä on viime aikoina ollut jonotusta).

Yksi virkailija sieltä sitten puhelimen toiseen päähän ilmaantui. Kerroin tilanteeni, mutta lopputulokseksi tuli, että minun piti hyväksyä sopimus alkavaksi vasta 11.9.2022, koska Fortum ei voisi sähköä sitä ennen kiinteistööni antaa. Tietoni heillä olivat, mutta vaikka ne olivat oikein, niin Fortum ei ollut tunnistanut paikkaani. Sitä ei ollut kuulemma olemassa!

Jos paikkani oli Fortumilta hukuksissa, niin minä kinasin ja ihmettelin virkailijan kanssa mm., miksei Fortum ollut lähettänyt sähköpostiini kyselyä? Siis heti sen jälkeen, kun olin tilaukseni jättänyt. Olisi kysynyt, missä se käyttöpaikka on! 

Fortum ei siis käyttöpaikkaani ollut selvittänyt, vaikka tiedon olisi esim. siirtofirmalta saanut varmaan alta aikayksikön.

Seuraavaksi piti osoite -asiassa siirtyä Carunan kimppuun, vaikka käyttöpaikkatieto oli jo saatu Fortumin tietoihin samalla, kun tuota 11.9.2022 alkavaa sähkösopimusta väännettiin.

Kesti oman aikansa, että Caruna korjasi tai päivitti (sitä sanaahan nykyään käytetään) tietoni. Laskuissa tieni nimi on ollut oikein, mutta numerona, muutaman vuoden, jostain syystä saunarakennuksen numero. Kaikki laskut, sähkön katkos- ym. ilmoitukset olen kyllä saanut, omistanhan minä tuon 40 -luvulla rakennetun puulämmitteisen saunankin.

Minua sähkön saannin vekslaus alkoi suututtaa niin paljon, että päätin tehdä valituksen Fortumille. Valitus lähti sähköpostitse, mutta myös postitse 29.8.2022. Motkotin virheellisestä palvelusta, mm. siitä, että sähkön toimitus ei ollut alkanut 1.9.2022 siten, mitä sähköpostiini tullut tilausvahvistus oli 13.8.2022 luvannut.

Kopiot kantelustani toimitin myös Carunalle ja KKV:lle. Että tietäisivät nekin.

Ja korvausvaatimuksia esitin. Jos Fortum ei sähköä 1.9.2022 lukien toimittaisi, niin vaadin hyvitystä sähkölaskuun. Kulutus selviäisi aikanaan, mutta hinta pitäisi olla sitä, jota Fortum oli luvannut 1.9.2022 lukien.

11.9.2022 piti alkaa sähkön tulo, mutta Carunapa oli edelleen ilman tietoa, minkä firman kanssa olin sopimukseni tehnyt.

Taas soitto Fortumiin!

Luurin päässä oli uusi virkailija ja uusi lupaus, että kyllä se nyt 12.9.2022 alkaa ja että saan ensimmäisen kuukauden ihan sillä hinnalla, joka oli luvattu elokuussa, mutta sen jälkeen sopimus olisi jotain muuta. Sitä, mitä elokuussa oli luvattu, sitä ei enää kuulemma ollut myynnissä.

Sitten seuraavaksi tuuppasin sähköpostilla ilmoitusta Carunaan, että tässä tätä uusinta sopimusta nyt olisi, olkaa hyvä! Eipä ihan tainnut mennä oikealle luukulle sekään ilmoitus, sillä vielä 13.9.2022 Carunalta tuli sähköpostia ja info, että ei ole, ei ole voimassa olevaa sähkön toimittajaa.

Tässä kohtaa moni minun tilanteessani oleva olisi jo varmaan repinyt ”pelipaitansa”. Minä ainakin olin tosi, tosi kiukkunen!

13.9.2022 vietin ehtootani Salon Teatterissa. Väliajalla näin puhelimesta, että Caruna Oy:n sähköjakelun vikailmoitus oli yrittänyt minua tavoitella. Ei mistään tästä Salon alueelta, vaan Hyvinkäältä saakka. Olinhan minä vikailmoituksiakin tehnyt, kun kerta semmonen ”lomake” on. Olin ilmoittanut, että sähköä tulee, mutta siirto ei toimi.

Sitten tuli 14.9.2022 ja Fortumilta soitetaan. Uusi virkailija ja uudet jutut! Kaikki kelattiin ihan alkuun. Uusin sopimukseni olisi 15.9.2022 lukien ihan sitä, mitä olin alunperin 13.8.2022 kilpailutuksen jäljiltä hinnaksi ja tilausvahvistuksenakin saanut.

Nyt just sähköä tulee. Fortum toimittaa, Carunakin on sen kansiinsa kirjannut eli siirto toimii. 14.9.2022 firmalta tuli oikein tervetuloa toivotus heidän palvelunsa käyttäjäksi. Mihin on mahtanut hukkua tieto, että olen ollut Carunan käyttäjä jo joulukuusta 1993!

Piiitkä oli vuodatukseni ja tätä nyt kysyn: miten ikäihminen selviää sähkön hankinnasta, jos se on tätä luokkaa kuin mitä minulla oli!

Kommentoi kirjoitusta.

Kurjat, kurjat!

Lauantai 17.9.2022 klo 16:01

Salon Teatterissa Johanna Parkkisen ohjaamalla puheteatteriversiolla Kurjat on tänään 17.9.2022 ensi-ilta.

Olen teatterin jäsen ja minulla oli mahdollisuus esityksen katsomiseen jo 13.9.2022.

Kaunis kiitos siitä.

Olin ennakkoesityksessä, mutta ei siinä mitään harjoittelemisen makua ollut. Ihan täydelliseltä esitykseltä se jo tuntui.

Kolmen tunnin kestokaan ei häirinnyt, vaikka pitkään paikallaan istuminen ei ole enää ainakaan mun juttu. Takamus puutuu ja jalat, mutta nyt en edes huomannut sellaista häiriötä.

Ohjaaja on minun mielestäni saanut lukumäärältään todella ison näyttelijäkaartin toimimaan taidokkaasti ja sujuvasti. Näyttelijöiden tulkinta roolihahmoistaan oli vahvaa, mutta kun piti olla hienovaraista, niin se oli myös sitä. Ja näytelmän kohtaukset, tilanteet, ne kyl etenivät tyylikkäästi ja katkeamattomasti. Ikävät tapahtumat tuntuivat, mutta eivät niin, että niistä olisi tullut paha olo tai paha mieli.

Näyttelijöistä jäi erityisesti mieleen, tottakai, pääosan esittäjä Arto Lindholm. Hän oli oikein hyvä. Otso Lapila, Jyrki Nurmi, Mikko Polojärvi, Satu Dahlberg, Sara Dahlberg ja Jerry Sarlin jäivät myös mieleen ja lapsinäyttelijät Eedla Höglund ja Maija Härkönen. Ei ole mitään valittamista muidenkaan suorituksesta.

Lavastuksesta tykkäsin ja puvustuksesta. Ja ihan mukavalta kuulosti sekin, kun musiikki oli liveä.

Esitys ei ollut sitä, mitä alunperin ajattelin. Että saattaisi olla kurjaa, surullista tai raskasta seurattavaa. Sitä tuo ei todellakaan ollut. Kannattaa mennä katsomaan!

https://www.salonteatteri.com/kurjat

1 kommentti .

Uhkaa pukkaa!

Lauantai 17.9.2022 klo 15:02

Sopinee jatkoksi tälle jutulleni:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2022/09/16/42109#comments

.. nimittäin tänään 17.9.2022 Salon Seudun Sanomat uutisoi tämmöstä:

Päätökset kiinteistöistä odottavat Salon tulevia kirkkovaltuutettuja

Kirkkoherra Timo Hukan sanoin: "Kiinteistöstrategian pohjatyö valmistuu syyskuussa. Kun faktat käytöstä ja kustannuksista ovat koossa, voidaan päättää, mitkä tilat säilyvät käytössä ja mitkä eivät"

Faktaa nyt sitten odotellaan. Onneksi en ole kirkkovaltuutettu!

2 kommenttia .

Digi, digi. Tuleeko liian liki?

Perjantai 16.9.2022 klo 11:22

Digitaalisuus osaksi henkilöllisyyttä

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/digitaalisuus-osaksi-henkilollisyytta/

”Nysse tulee! Nimittäin digitaalinen henkilöllisyystodistus! Todistus tulee passin ja henkilökortin rinnalle. Kerrotaan, että se parantaa myös kansalaisen omien tietojen hallintaa.

Tiedä häntä nyt sitten sanoa, mikä tässä nyt niin kovasti parantuu. Edelleen on huoli heistä, jotka eivät tällaista palvelua itselleen saa. Ei ole älypuhelinta, ei tule, eikä ole sellaista edes hankintalistalla.

Yleensä Suomi toimii viimeisen päälle EU:n ohjeiden ja määräysten mukaan, mutta nyt annetaan ymmärtää, että tässä asiassa”.. Suomi toimii esimerkkinä ja osaltaan viitoittaa tietä omalla mallillaan EU-tason ratkaisuille”!

Vanha sanonta: ”kukas sen kissan hännän nostaa, ellei kissa itse.” Toivotaan, että Suomi sitten jotain tässä asiassa osaa ja malli kelpaa EU:lle! 

Paikallislehteni Salon Seudun Sanomat, joka tätä henkilöllisyystodistusta tänään uutisoi tietää kertoa myös siitä, että digitaalisen henkilöllisyystodistuksen vuoksi muutoksia tulee myös henkilötunnusjärjestelmään. Yksi tällainen muutos on, että vuodesta 2027 eteenpäin annettavissa uusissa henkilötunnuksissa ei enää ilmoiteta henkilön sukupuolta.

Jaa-a. Katoanko minä naisena?

1 kommentti .

srk -vaalit tulossa

Perjantai 16.9.2022 klo 9:40

Salossa seurakuntavaalien ehdokasmäärä romahti – Somerolla ehdokkaita on enemmän kuin viime vaaleissa

https://www.sss.fi/2022/09/salossa-seurakuntavaalien-ehdokaslistoilla-kavi-kato/

No VoiVoi. Mistä moinen mahtaa johtua?

Olisikohan niin, että moni ehdokkaaksi kysytty on kauhistellut tulevaa, esim. Salon isolla, laajalla seurakunnalla on paljon kiinteistöjä, joiden kanssa "tarttis tehrä jotta"!

Jos niitä ruvetaan tarpeettomiksi leimaamaan ja myymään, se kirpasee. Ja siitä semmosesta saa kirkkovaltuutettu (jos myyntikohde kohdistuu omaan kylään) pauhuja. Parilla miljoonalla on jo myyty.

https://www.sss.fi/2022/08/seurakunta-

Tällä hetkellä moni seurakuntalainen, joka rakenteilla olevan uuden seurakuntatalon ohi kulkee saa pienen ”hipulin”. Moni kelaa muistiaan, jotta ketkä mokomat tommoselle möhkäleelle (kts. lehtikuva) ovat luvan antaneet.

Kirkkovaltuutetut sen ovat päättäneet. Ja rahasta myös:

11.12.2019 53 §

Uuden seurakuntatalon rakentamisen rahoitus Diaarinumero DSAL/208/02.03.04/2019 Kirkkoneuvosto 20.11.2019 § 129 Kirkkovaltuusto päätti uuden seurakuntatalon investoinnin hyväksymisen yhteydessä päättää hankkeen rahoituksen joulukuun kokouksessaan. Talousjohtaja on pyytänyt investoinnin rahoitusta varten lainatarjouksia neljältä pankkiryhmältä. Tarjoukset on pyydetty jättämään viimeistään viikon 46 aikana. Saadut tarjoukset esitellään kokouksessa. Esitys: Kirkkoneuvosto päättää esityksestään kirkkovaltuustolle uuden seurakuntatalon rakentamisen rahoittamiseksi. – – – Talousjohtaja esitteli neljältä pankkiryhmältä saadut lainatarjoukset. – – – Päätös: Kirkkoneuvosto päätti yksimielisesti esittää kirkkovaltuustolle, että uuden seurakuntatalon rakentaminen rahoitetaan saadun ennakkolainatarjouksen mukaisesti Lounaismaan Osuuspankilta otettavalla 8 miljoonan euron korkosuojaamattomalla lainalla, jonka laina-aika on 20 vuotta. Kirkkoneuvoston esitys Kirkkovaltuusto päättää, että uuden seurakuntatalon rakentaminen rahoitetaan saadun ennakkolainatarjouksen mukaisesti Lounaismaan Osuuspankilta otettavalla 8 miljoonan euron korkosuojaamattomalla lainalla, jonka laina-aika on 20 vuotta. ----------------- Juha Laurila oli poissa salista klo 19.17–19.19 pykälän käsittelyn aikana. ----------------- Päätös Hyväksyttiin yksimielisesti esityksen mukaan. Muutoksenhaku Päätöksestä voidaan tehdä kirkollisvalitus Turun hallinto-oikeuteen. §

Möhkälehän tuo tuleva rakennus on. On ainakin minun silmissäni.Olisi luullut, että 8 miljoonalla saa vähän kauniinpaakin!

Moni ehdokkaaksi kysytty on varmaan miettinyt myös sitä, mitä tulevaisuus tuo. Ei tule olemaan mukavaa, jos joutuu hyväksymään pinta-alaltaan tosi suuren seurakunnan toimintojen ja palvelujen supistamisia. Moni pelkää, että pikku hiljaa niitä hilataan ja ne löytyvät vain Salon keskustasta.

2 kommenttia .

Ikäihmisten pankkipalvelut

Keskiviikko 14.9.2022 klo 16:27

Senioriliike on ollut huolissaan pankkipalvelujen digitalisaatiosta ja tasa-arvosta pankkipalveluissa. Liike on tehnyt YLE:lle aloitteen, jotta se tekisi ohjelman tästä aiheesta.

Tänään 14.9.2022 semmonen ohjelma nyt sitten tulee, A -studio ja klo 21.00.

YLE saisi tehdä ohjelman myös siitä, millaista on, kun ikäihminen hankkii/tekee huusholliinsa sähkösopimuksen!  

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/ikaihmisten-pankkipalvelut/

2 kommenttia .

johtamiskelvotonta?

Tiistai 13.9.2022 klo 17:03

".. johtaja toisensa jälkeen törmää kriisiin tai lähtee koeajalla"

Jenni Airaksisen mukaan Suomesta löytyy johtamiskelvottomia kuntia – "Niissä johtaja toisensa jälkeen törmää kriisiin tai lähtee koeajalla"

Tuota tietoa pitää tänään ihmetellä!!!

Kommentoi kirjoitusta.

onk siit mihinkä?

Keskiviikko 7.9.2022 klo 11:45

Jaa-a. Kuinkahan kauan tästäkin on tohkattu? Että halli on tosi, tosi huonossa kunnossa. Ja että kunnostetaanko se vai ei? Kannattaako vai ei? 

Salon vanhan jäähallin kunnosta tehdään vielä yksi selvitys 

 

Jos et ole digilehden tilaaja, et näe juttua kuin vähän matkaa, MUTTA: muistathan, että kommentit näkyy.

Mitä kertookaan Mika Nummenpalo?

Kertoo totuuksia!

Rivien välistä minä ja moni muu salolaista päätöksentekoa seuraava lukee, ihmetteleekin, jotta kenen/keiden asioita valmistelevien virkamiesten hommia tämäkin juttu jo alunperin olisi pitänyt olla? Riipin, rääpin valmistelua ei ainakaan tänä vuonna vapaa-aikajohtajana aloittaneen Antti Mattilan niskoille voi työntää!

4 kommenttia .

ei viehätä!

Keskiviikko 31.8.2022 klo 15:59

"Kesäkuun alusta lähtien Tyks Psykiatrialla on ollut käytössään väistötilat kampuksella, ja uusien tilojen valmistuessa myös väistötilojen vastaanottotilat siirtyvät Palvelurakennuksesta Kampaan."

Noin Salon Seudun Sanomien netti -uutisissa tänään. 

Ihmettelen nyt vaan, jotta mitkä väistötilat? Kun googlettaa Tyks Halikon sairaala, niin ei ainakaan osoite täsmää. Halikkoon se vie, ei Campukselle. Sivun alakulmassa on päivitys tälle päivälle.

Päivitetty: 31.8.2021 12:06
Luotu: 14.2.2014 12:20

--

Ensimmäinen salkkarin juttuun annettu kommentti kertoo sen, mitä moni muukin ajattelis. Jos ääneen ajattelis!

"Mitä seuraavaksi IoT:n tiloihin?

 49 minuuttia sitten
Ja Halikon sairaalasta toiminta loppuu? On hölmöläisten hommaa, kun Halikon sairaalassa olisi tilaa vaikka minkälaiselle toiminnalle. Tuo IoT Campus ei oikein viehätä, ei vanhusten kotina eikä mielenterveyskuntoutujien paikkana.

Halikon sairaala on keskellä metsää, siellähän mieli lepää. Sen takia Halikon sairaala sinne alunperin perustettiin."

4 kommenttia .

vesi nousi kynnyksen yli!!

Tiistai 30.8.2022 klo 13:54

Tämän päivän SSS (Salon Seudun Sanomat) kertoo, että "Ikäkeskus Majakkaan Halikossa tulvi sadevettä sunnuntain ja maanantain välisen yön ukkosmyräkässä. Mahdolliset vahingot selviävät kosteuskartoituksessa."

Tuli olo, jotta olenko vallan väärin informoinut, kun olen kertonut, että Majakka on päässyt pois kellarista

En sentäs, vaikka likeltä liippaa. Ensimmäinen Majakka oli Halikkokodin kellaritiloissa (oikein, oikein kellarissa, pienet ikkunat katonrajassa), ja tämä nyt tulvavesiä lattioilleen imenyt toimii naapurissa, Koivulehdon alakerrassa. Muutto, siirto taisi olla v. 2018 talvella. Paikka ei ole ihan niin kellarissa kuin aikaisempi, mutta vettä on nyt sitten vaan sisään mennä lorottanut. VoiVoi!

Ja toinen VoiVoi siitä, että paikan nimi on Majakka. Jos ei ole ikinä kohteessa käynyt, niin ihan varmaan saa päähänsä mielikuvan, jotta jossain korkealla (mäellä tai kerrostalossa) se tuollainen paikka on. Vaan: ei meillä tässä cityssä semmosia. Ei, ei. Komeita mielikuvia kyl voidaan luoda, esitellä ja mainostaa, Majakastakin on oikea majakka mainoskuvana.

Kumpaakohan tässä nyt toivoisi?

a) Majakka saa uuden paikan ja johonkin sellaiseen, että sinne pääsee sujuvasti julkisilla myös eri kaupunginosista

tai

b) vaihtavat nimen.

"Mää ehrota molemppii. Nimeks iha vaa IkäKeskus ja tilat kauppakeskus Plazaan tai Linjuriin." 

 

--

On tällainen muu paikka aikaisemminkin esillä ollut:

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/04/13/24353

1 kommentti .

tätä mieltä

Torstai 25.8.2022 klo 13:06

No kyllä!

Tarvetta tähän olisi!

Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Matti Muukkonen katsoo, että kuntalaki pitäisi uudistaa kokonaisuudessaan. Hän esittää lain uudistamista siten, että keskiöön nostetaan vuoden 2015 laissa omaksuttu kunnan toiminta -käsite. Samalla pitäisi perusteellisesti pohtia, mitä kunnan toiminnan osaa kulloinkin halutaan säädellä ja miten.

Minun mielestäni siinä sivussa saisi myös kaikki puolväkisin ja kummallisin (lue keksityin) perustein tehdyt kuntaliitokset purkaa (esim. Salo 1.1.2009-). 

Minun mielestäni virkamiehet, eivät kaikki luottamushenkilötkään ymmärrä sitä, kuinka laaja kaupunki tästä tuli.

Googlettakaa nyt vaikka pinta-aloja, esim. Turku, Helsinki ja sitten Salo. Ei tartte ihmetellä, miksi esim. Paikku ei kulje edes kohtuullisen matkan päästä minun tai sinun (vielä maaseutumaisesti asuvan) kotini ohi.

Olen elokuussa 2011 tätä mieltä -kirjoittanut, että Salo on muutakin kuin tori ja kaupungintalo

Uusimpien, erityisesti nuorten luottamushenkilöiden kannattaisi mielessään miettiä, onko tuosta kirjoituksestani kovin moni asia muuttunut?

Nooh, aluetoimikuntia ei enää ole ja Halikon Majakka on päässyt pois kellarista! Perniön Reimarilta loppuivat asiakkaat, joskaan ei niitä mitään ruuhkaksi asti ole koskaan ollutkaan.

Citymme vanhustenhoidosta muutoinkin: Ennen kuntaliitosta toimineita vanhainkoteja pyyhitään vauhdilla pois Salo -kartalta. Ilmeisesti yksi tarve tähän on, että sote -virkamiesten unelma ja päättäjien siunaama IoTCampus hoivakotiin saataisiin hoidettavia ja hoitajia.Yks päivä kuulin, että esim. Hintassa on jo hoitopaikkoja vähennetty tosi rajusti. Jos kysytään, jotta miks, niin kyllä virkamiehemme siihen seliselit antaa! Hoitajapulaan (jota muuallakin) ne nyt ainakin vetoavat.  

Jatkanko motkottamista? En jatka. En tänään. Aihetta kyl olisi.

Nyt tarttee siirtyä muun tekemisen kimppuun.Elokuu meinaa meikäläiseltä loppua kesken kaiken!!!

6 kommenttia .

sinä yönä..

Tiistai 23.8.2022 klo 19:55

Nyt ei hyvät laula!

Tähän saakka olen yrittänyt ajatella niin, että saa se pääministerikin vapaata viettää. Saa pukeutuakin miten pukeutuu, ei välttämättä minun makuuni, mutta minähän olenkin jo vähän semmonen-tämmönen boomeri. Ja saa pääministeri myös bilettää, mutta silloin, sen aikana hänen tehtävissään pitäisi olla sijainen.

Jos tätä menoa jatkuu, että aina vaan uusia juttuja, videoita ym. julki tuupataan ja tasolla, jota pääministeri joutuu jo ihan anteeksi pyytämään, niin ei hyvä.

Presidenttimme on sentäs jalat maassa -tyyppi, kun hän toteaa, että ”Ei sinä yönä kai mitään merkittävää tapahtunut”

Onneksi ei tapahtunut, mutta kummallisia, hyvin, hyvin kummallisia ystäviä pääministerillä nyt ainakin on!

Jos Sinä olisit Hän, niin mitä jatkossa tekisit?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/ei-kai-mitaan-merkittavaa/

--

Minun vastaukseni on tässä: kävisin Ystäväjoukon läpi, erottaisin jyvät akanoista (onhan nyt muutoinkin puintiaika) ja jos juhlin, niin ”viho viimetteks virka-asunnol!"

 

Toinen ehdotus löytyy puheenvuorosta:
”Jos Sinä olisit Hän, niin mitä jatkossa tekisit?”
Soittaisin paikalle poliisin, koska PM käyttäytyyy
sopimattomasti. (Matti Loikkanen) 

 

--

Muita mielipiteitä:

https://elinalappalainen.net/2022/08/18/paaministeri/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rjaaskel/paaministeri-marinilla-asiatonta-bailausseuraa/

4 kommenttia .

sijaisen tarvetta tai sitten ei

Lauantai 20.8.2022 klo 22:31

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/paaministeri-ja-sijainen/

Pääministeri ja Sijainen

Pari päivää sitten julkistin vapaavuoron puolella mielipiteeni siitä, saako pääministeri käydä kotibileissä tai ylipäätään, saako hän bilettää.

Tv -uutisia en nyt ole seurannut, mutta muualla esiin nostetut uutisotsakkeet (mm. Iltalehti, Iltasanomat, Seiska, myös tämä Uusi Suomi) ovat pitäneet huolen siitä, että kansalaisille on tihkutettu ”Sanna on bilettänyt” -infoa aina vaan, yksityiskohtia löytyy ja kaikennäköistä lisätietoa tulee tuutin täydeltä. Rouva pääministeri yrittää sitä sitten selittää, mitä tuli tehdyksi tai mitä ei tullut tehdyksi.

En tiedä muuta sanoa kuin että lopettaisivat jo tohkaamisen ja meuhkaamisen. Ihan kaikki.

Yksi asia kyllä on, joka taitaa olla vastaisen varalle selvitettävää ja se on: Virkamiehen oikeudet ja velvollisuudet.

Niitä on ainakin facebookissa esille nostettu ja erityisesti kohtaa: Vapaa-ajallaan virkamiehellä on oikeus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja esimerkiksi olla mukana yhdistyksissä ja politiikassa. Hän on kuitenkin virkamies myös työajan ulkopuolella: hänen on yksityishenkilönäkin käyttäydyttävä niin, ettei kansalaisten luottamus häneen tai hänen edustamaansa viranomaiseen vaarannu.

Omasta virkamieskaudestani (ikuisuus sitten) muistan, että kyllä minä ilmoitustaululle lappusia liitin kertomaan kuka oli tuuraajani, jos olin esim. lomilla. Mutta jos tansseissa kävin, niin en minä niitä henkilöstölle ihmeemmin ilmoitellut. Taisivat tietää ne päivät ja keikat ihan muutoinkin.

Mutta nämä valtakunnan tason johtajat!

Mitä pitäisi selventää tai tarkentaa, kun he vapaallaan ovat?

6 kommenttia .

saako pääministeri bilettää?

Torstai 18.8.2022 klo 14:27

Pääministeri ja Ystävä

Olen pääministerin pukeutumisesta kirjoittanut, jotain omaa mieltäkin esittänyt, mutta kyllä pääministeri kotibileissä käydä saa.

Nämä nyt kuin trombina leviävät ja paheksuen levitettävät  ”pääministeri bilettää” -videot on kuvattu jonkun kodissa. Kyseessä ei ole ollut julkinen tilaisuus.

Hänelle, joka em. tilaisuudessa on Sanna -rouvan tanssimista videoinut ja videon julki tuonut, hänelle minä pauhuja antaisin.

Sanon sen, mitä ensimmäisenä uutisen nähtyäni mieleeni nousi: Paskamainen Ystävä! Todella sitä just!

https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/paaministeri-ja-ystava/

--

Otsikossa kysyn: saako pääministeri bilettää? Ja vastaan: kyllä hän privaatisti saa tehdä, mitä tykkää! 

2 kommenttia .

hoitajista ja mitoituksesta

Lauantai 13.8.2022 klo 15:04

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hoitajat-ja-mitoitus/

hoitajat ja mitoitus

Alkaa tulla olo, että pitää ummistaa silmät hoitajapula ja -mitoitus -uutisten kohdalla.

Miksikö?

Siksi, että minun mielestäni ministerimme ovat vallan unohtaneet maalaisjärjen käytön?

Heidän kannattaisi sote -uudistuksessaan edes hetkeksi pysähtyä ja miettiä, miten ennen vanhaan pärjättiin?

Esimerkiksi nostan vanhustenhoidon ja hoitolaitokset.

Ei tässä kaikkeen vanhaan tarvitse palata, mutta maalaisjärjellä olisi minun mielestäni nyt tarvetta.

Kansanterveyslaki  (1972) oli olevinaan jotain. Olikin, mutta ei kaikessa. Isoset päättäjät suuressa asiantuntija -viisaudessaan lopettivat mm. kunnanlääkärijärjestelmän. Terveyskeskusten vuodeosastot olivat jotain hienoa (hoito parantavaa ja kuntoutus tehokasta), mutta kun homma ei ihan siten hoitunutkaan (mm. paikat eivät riittäneet), niin kaapattiin kuntien rakentamat vanhainkotien sairasosastot terveyskeskusten alaisuuteen.

Ulko-ovelle vaihdettiin nimikyltti ja se oli sit siinä!

Vaikka ei ollutkaan!

Kuntien vanhainkodeissa ei yleisillä osastoilla eikä sairasosastoilla tuijotettu hoitaja- tai muitakaan mitoituksia. Hoitajan apuna toimi hoitoapulainen (hoitajan apulaisena työnsä oppinut), eikä ihmeemmin taisteltu siitäkään kuka syötti, juotti, pesi, ja että oliko koulutus just tähän tai tähän tehtävään sopiva.

Kun vanhainkodin ulko-ovella sairasosaston nimikyltti vaihtui vuodeosastoksi, niin kyllä alkoi tapahtua. Hoitajia tarvittiin lisää (vaikka asukkaat olivat ihan samat vielä eilen) ja hoitajien apulaisina toimineet (ihan hyvin toimineet) saivat pian ymmärtää, että he eivät enää kelpaisi hoitotyöhön. Piti olla koulutettu.

Tässä välissä voin kysyä, mikä koulutus esim. OmaisHoitajalla on? Vastaus: Ei välttämättä yhtään mitään, mutta hyvin hän osaa hommansa hoitaa, osaa syöttää, juottaa, pestä, jakaa lääkkeet ym.

Vanhustenhoidon laitoksissa vanhukset ovat iäkkäitä, mutta eivät he kaikki välttämättä mitään sairaita ole. Raihnaisia toki, huonosti liikkuvia, vuodepotilaita,  jokapäiväiseen olemiseen apua tarvitsevia jne., mutta ei siihen sellaiseen auttamiseen mitään ”terveydenhuollon maistereita” tarvita! Sellainen olo tässä nyt viime aikoina tullut on. Että koulutus pitää olla ja hoitaja, sillä vain hoitaja hoitaa. Siis vain hän osaa hoitaa. Ja jotta kaikki olisi hyvin, niin siihen pitää määritellä mitoitus suhteessa hoidettavamäärään!

En usko moiseen. En.

Miksei vanhustenhoitolaitoksessa työvuoron työpari voi olla hoitaja ja hoitoapulainen?

Itse toimin yli 40 vuotta kolmen kunnan yhteisen vanhustenhoitolaitoksen johtajana. Minun työpaikassani hoitaja ja hoitoapulainen olivat loistava työpari. Nyt olen eläkkeellä, mutta eivät hoidettavat kymmenen viimeisen vuoden aikana nyt niin kovin paljon ole muuttuneet. Vanhainkodit kylläkin. Kohta niitä ei enää saa edes nimeltä mainita.

Mitä toivoisin?

Toivoisin, että arvon ministerit ja muut isoset päättäjät menisitte viikoksi johonkin vanhustenhoitolaitokseen hoitajan työpariksi. Näkisitte omin silmin ja kokisitte, onko tämä hoitajamitoitus nyt ihan viimeisen päälle mietitty.

Ja minä puhun nyt vanhustenhoidosta.

Vain vanhustenhoidosta!

2 kommenttia .

Vanhemmat kirjoitukset »