Uusimmat kuvat

tiet jatkavat rapautumistaan

Tiistai 14.3.2023 klo 13:33

Päällysterahat yhä niukemmat – pahimmista kohteista korjataan pikkupätkiä

https://www.sss.fi/2023/03/paallysterahat-yha-niukemmat-pahimmista-kohteista-korjataan-pikkupatkia/

Ajoneuvojen painot ovat kasvaneet ja liikenne kuluttaa teitä nykyisin paljon, paljon enemmän kuin kymmeniä vuosia sitten.
Onko täällä "meilpäi" rahaa korjaamisiin, paikkaamisiin tai kokonaan uusimisiin?
Ei ole! Eikä hyvältä näytä tulevaisuuskaan!

Tuo uutisjuttu on maksumuurin takana, mutta kommentit näkyy! 

6 kommenttia .

Koulu kovilla

Perjantai 10.3.2023 klo 17:13

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/koulu-kovilla/

Taidatkos tuota selkeämmin sanoa!

Salon Seudun Sanomien pääkirjoitus nostaa tänään esille koulumaailmaan liittyviä otsikoita, joita viime aikoina on eteemme työnnetty.

On S2 -oppilaat  (opetusta saavat oppilaat, joiden suomen kielen taito ei ole äidinkielen tasoinen), on koulushoppailu (valitaan muu kuin lähikoulu) ja on inkluusio (oppilaan oikeus päästä tavalliseen kouluun, riippumatta siitä, onko oppimisvaikeuksia tai vamma tai sairaus).

Ja on väkivaltaa. Yhä nuoremmat koululaiset ovat väkivaltaisia koulutovereitaan kohtaan. Väkivalta on kohdistunut myös opettajiin. Harmitus ja turhautuminen voi purkautua vaikkapa puhelimen käytöstä.

Tällainen 50 -luvulla kansakoulua käynyt, esim. minä, lukee ihokarvat pystyssä tällaista: ”Pahimmallaan on päiviä, jolloin joudutaan pitämään oppilaista kiinni pitkiä aikoja oppilaan oman turvallisuuden ja muiden turvaamiseksi”.

Tällä viikolla koulumaailman puhutuin tapaus on varmasti ollut  salolainen Mustamäen koulu. Ensiuutisointi oli suppea, sillä se kertoi vain, että koulu oli kieltänyt syrjiväksi katsotun oppilastyön.

Sitten tilanne täydentyi HS Turku uutisella
”Alakoululainen oli todennut oppilastyössään sukupuolia olevan kaksi. Koulu kielsi työn syrjivänä.”

Eihän tuo tuohon jäänyt. Moni Salon Seudun Sanomia lukeva oli tänään pääkirjoituksesta selvittyään vähällä vetää aamukahvin väärään kurkkuun. Silmiä ainakin oli pariin kertaan hieraistava. Uusin info oli ja on tämän näköinen: ”Isä painosti Mustamäen koulun opettajia –  Sukupuolikohussa kyse enemmästä kuin vain kangaskassin hahmotelmasta”

Eikä tässä vielä kaikki: Sukupuolikohu on poikinut kanteluita. Niitä on lähetetty oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Koulu on kovilla.

On todella!

Jos tällaista menoa on salolaisessa koulussa, niin mitä se onkaan hetken päästä muualla?

1 kommentti .

Somero tahtoo

Torstai 9.3.2023 klo 12:53

Somero sivistyslautakunta tahtoo antaa kylille koulurauhan

https://www.sss.fi/2023/03/somero-haluaa-antaa-kylille-koulurauhan-oinasjarvi-ja-pitkajarvi-sailyvat-kolmiopettajaisina-jos-oppilasmaara-ei-laske-alle-25n/

Somerolla sivistyslautakunnan linjaus on hyvä tieto perheille, jotka harkitsevat muuttoa muualta Someron maaseudulle. Lautakunnan puheenjohtaja Antti Kotti toteaa:

– Olennaistahan muuttopäätöstä tehtäessä on, että koululla on näkymä tulevaisuuteen.

Niinpä niin.

Mites nämä asiat menivätkään Salo -cityssä??

5 kommenttia .

VM esittää

Keskiviikko 8.3.2023 klo 23:03

VM esittää Turun tunnin juna -yhtiöstä luopumista

https://www.sss.fi/2023/03/vm-esittaa-turun-tunnin-juna-yhtiosta-luopumista-vetaytyminen-johtaisi-todennakoisesti-myos-kuntien-vetaytymiseen/

Valtiovarainministeriö on sitä mieltä, että valtion tulisi vetäytyä tunnin junan ja muiden suurten ratahankkeiden suunnittelun rahoituksesta.

Ratahankkeista vetäytymistä perustellaan mm. sillä, että niukkojen resurssien aikana määrärahat tulisi kohdentaa tuottavampiin kohteisiin.

Mitä mieltä on Salon kaupunginjohtaja?

Tätä: Anna-Kristiina Korhonen muistuttaa, että tunnin juna on valtuuston hyväksymä kärkihanke ja että "Tällaiset ulostulot eivät muuta kaupungin kantaa, eivätkä aiheuta toimenpiteitä"

Ulostulo tai ei. Tavallinen kaupunkilainen voi tässä kohtaa kysyä, jotta onko tätä asiaa koskaan kysytty itse kaupunkilaisilta?

Onko kuultu tai kuunneltu?

Minä en muista! 

Tämän muistan! Vastaus on mitä on!

https://salo.fi/wp-content/uploads/2020/04/Kaupunginvaltuuston-kyselytunnin-p%C3%B6yt%C3%A4kirja-20180514.pdf

Kommentoi kirjoitusta.

Sukupuolia on enemmän kuin kaksi

Keskiviikko 8.3.2023 klo 19:39

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/sukupuolia-on-enemman-kuin-kaksi/

Sukupuolia on enemmän kuin kaksi

Vaalikone on kova sana! Tai sitten ei!

Salon Seudun Sanomat on penkonut vaalikonetta ja nostanut esille ehdokkaiden ajatuksia väittämästä: sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Varsinaissuomalaiset kansanedustajaehdokkaat ovat ajatuksensa kertoneet ja lopputulos on, että ehdokkaat jakautuvat kahteen lähes yhtä suureen leiriin. Toinen leiri on sitä mieltä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi, toinen puoli on väittämästä eri mieltä tai täysin eri mieltä. Ja ihan neutraalejakin (tarkoittanee, ettei mitään mieltä) on.

On täällä päin tästä väittämästä oikein iso kohukin jo saatu aikaan: Salolaisessa Mustamäen koulussa lapsi oli oppilastyöhön kirjoittanut, jotta sukupuolia on vain kaksi.

Tuo ei sopinut koululle.

Koulu otti yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun ja sieltähän sitä selvennystä tuli, mm. ”Mustamäen koululla on ollut tasa-arvolain nojalla paitsi oikeus myös velvollisuus kieltää oppilastyö, joka sisältää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän ja loukkaavan viestin.”

Samaa mieltä on ollut yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Kun tähän vielä lisätään kaupungin vs. perusopetusjohtajan mielipide ”Kannanotto tukee täysin kaupungin yhdenvertaisuustyötä”, niin taidamme täällä päin rämpiä melkoisessa sotkussa!

 

Minun mielestäni em. koulun, tasa-arvovaltuutetun ja yhdenvertaisuusvaltuutetun sekä vs. perusopetusjohtajan sekä kansanedustajaehdokkaiden pitäisi mennä lähimpään synnytyssairalaan ja kysyä, mitä mieltä kätilöt ovat.

1 kommentti .

Hoitajapula pahenee

Perjantai 3.3.2023 klo 23:09

Pahenee, pahenee. Vuonna 2021 arvioitiin, että Suomessa sairaanhoitajavaje on 8 000 ja Varsinais-Suomessa lähes kuusisataa. Nyt vaje on Kevan uuden tutkimuksen mukaan tuplaantunut. Sairaanhoitajia tarvittaisiin koko maassa yli 16 000 ja maakunnassa melkein 1 200. Lähihoitajien kohdalla kerrotaan olevan on sama tilanne. Varsinais-Suomessa olisi vuonna 2021 otettu heti töihin 782 lähihoitajaa, nyt heitä tarvittaisiin lähes 1300.

VoiVoi. Sanonko jotain?

Juu! Ainakin vanhustenhoidossa hoitajamitoituksen peräänkuuluttaminen on niin niin tätä päivää ja mainostetaan ISOsten päättäjien osaamisena ja onnistumisena.

Mutta! Mistä niitä hoitajia otetaan, kun niitä ei ole? Eikö pikkuisen voitaisi tinkiä noista vaatimuksista? 

Lähihoitaja tietää (pitäisi koulutuksensa perusteella tietää mm. sairauksista ja lääkkeistä), mutta ei heitä minun mielestäni esim. vanhuksen hoitotilanteessa "kaksin kappalein" tarvita. Hoitajan työpariksi sopisi ihan hyvin hoitajakoulua käymätön henkilö, henkilö joka osaa ja luonnostaan omaa oikeanlaista tilannetajua toisen ihmisen kohtaamiseen. Kyllä tällainen henkilö sen muun tekemisen sitten hoitajalta oppii.


 

4 kommenttia .

Eduskuntaan pyrkivät

Perjantai 3.3.2023 klo 21:40

Varsinais-Suomesta eduskuntaan haluaa 214 henkilöä tai no, pitänee sanoa, jotta ehdokasta. Paikan saa 17.

https://www.sss.fi/2023/03/katso-lista-varsinais-suomen-ehdokkaista-kaikkiaan-214-nimea-ehdolla-eduskuntaan/

Klikkaa vaalikoneeseen, niin tiedät enemmän SSS:n vaalikone

On siellä etusivulla jo muutama NaamaMainoskin!

2 kommenttia .

hei, me junaillaan!

Tiistai 21.2.2023 klo 18:54

Nonnih, Salon Seudun Sanomat kertoo, että vaalikone

Eduskuntavaalit käydään 2.4.2023.
Tee vaalikone ja löydä itsellesi sopivin ehdokas.

Vaalikone näyttää sinun vastauksiisi parhaiten sopivan ehdokkaan heti kolmannen vastauksen jälkeen. Tulos tarkentuu jokaisen kysymyksen jälkeen. Parhaan tuloksen saat vastaamalla kaikkiin kysymyksiin.

on avattu.

Kyllä salolaisten kelpaa. On kansanedustajaehdokkaita ja on puolueita: Saku Nikkanen (sd.), Johanna Riski (kesk.), Mikko Lundén (ps.),Timo Lähteenmäki (vas.) ja Mika Nummenpalo (liik.). Edellä olevat ovat kaikki kaupunginvaltuustolaisia.

Muita eduskuntaan haluavia ovat Anu Aaltonen (kaupunginhallituksen jäsen) ja Pertti Hemmilä (kok), Pasi Lehti (vihr.), Olavi Jantunen (kesk.), Laura Riski (liik.), Larisa Evstifeeva-Auraniemi (vl.), Satu Paananen (liik.), Tomi Hietala (lib.), Camilla Sonntag-Wilenius (r.), Jani Ursin ja Marika Hietanen (kd.).

Minä en vaalikonetta ole avannut ja voi olla, etten avaakaan.

Voi olla, että moni muu tekee saman.

Jos vaalikoneessa on väite: Hallitusohjelmaan on kirjattava Turun tunnin junan toteuttamispäätös, niin sehän tietää sitä, että vaaleista tulee tälle alueelle juna -vaalit.

Muut vaalikoneen väitteet, mitä nyt ovatkaan, voivat ehdokkaan juna -tiedon (puolesta tai vastaan) jälkeen jäädä täysin toisarvoisiksi. Ei saisi, mutta niin voi käydä.

7 kommenttia .

ainvaa kanttiinista

Keskiviikko 15.2.2023 klo 15:02

Onhan tästä pääterveysaseman kanttiinista jo vaikka mitä esillä, mutta kun se yks oikein kummallisuus on, niin tuuppasin sitä esille vähän isommallekin joukolle eli Uuteen Suomeen. 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/kanttiini-kiinni-ei-mahdollisuuksia-kevytversioon/#comment-3832165

Kanttiini kiinni, ei mahdollisuuksia ”kevytversioon”

Tiedätkö, millainen työntekijä löytyy tällaisen nimikkeen takaa, lähinnä, mitä hänen tehtäviinsä kuuluu: hyvinvointialueen konsernipalvelujen tukipalveluiden tulosryhmän tukipalvelujohtaja.

Minä en tiedä, mitä kaikkea, mutta ainakin tällainen palvelu on nyt työntekijän johtaja Janne Saarisen mietittävänä: haetaan linjauksia, millä tavoin kanttiinia tullaan jatkossa hallinnoimaan.

Kyseessä Varsinais-Suomen Hyvinvointialue ja Salon pääterveysaseman KaffeePiste, siis kanttiini. Siellä on lappu luukulla: kanttiini suljettu toistaiseksi.

Kiinni, mikä kiinni tammikuun alusta lähtien ja tilanne on haittana koettu ainakin labrassa kävijöiden kesken. Jos on kokeiden jälkeen mieli tehnyt jotain suuhunsa panna, niin EiOota on ollut tarjolla.

Miksi näin -selityksiä on kyllä jaeltu pitkin matkaa, esim.

– Varhasta ei pystytty toimittamaan nopealla aikataululla uutta kassajärjestelmää

– Kiinni pitäminen johtui liikkeenluovutuksessa tapahtuneista yllätyksistä

– Kanttiinitoiminta ei ole ydinpalvelua

– Laki rajoittaa markkinaehtoista toimintaa

 

Varhan tukipalveluissa on juuri nyt toiveena saada kanttiini auki niin nopeasti kuin mahdollista. Vai miten tähän tietoon nyt sitten suhtautuisi? ”Esitystä viimeistellään konsernijaoston käsittelyyn, ja se saadaan seuraavaan tai viimeistään sitä seuraavaan kokoukseen. Vaikuttaisi siltä, että päätös asiassa saadaan nopeasti aikaiseksi, ja sen myötä Salon kanttiinin palvelut käyntiin.”

Siis seuraavaan tai viimeistään sitä seuraavaan..

Nooh, me täällä Salossa odottelemme.

2 kommenttia .

ylläreitäkö vain?

Tiistai 14.2.2023 klo 18:39

Salon pääterveysaseman kanttiini on kiinni vielä ainakin kuukauden

https://www.sss.fi/2023/02/salon-paaterveysaseman-kanttiini-pysyy-kiinni-viela-ainakin-kuukauden-/

Nooh, onhan se seliseli tämäkin: ”Se, miksi kanttiini on ollut koko alkuvuoden suljettuna, johtui liikkeenluovutuksessa tapahtuneista yllätyksistä”

Saa sitä selitellä, mutta ei nyt vaan mene mun pääkoppani jakeluun. Onhan tässä aikaa ollut miettiä, järjestellä, suunnitella, kehitellä ihan vaikka mitä! Ei tavallinen kaupunkilainen voi ymmärtää, vaikka miten päin miettisi, mikä kahvilan avaamisessa ja sen pitämisessä niin, niin vaikeaa on. Yritettiin jossain vaiheessa meille semmostakin kertoa, että paikka on kiinni, koska Varha ei pystynyt toimittamaan nopealla aikataululla uutta kassajärjestelmää.

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2023/01/07/43014

Se, että hyvinvointialueet meille tähän maahan tulivat, se on ollut tiedossa heinäkuun yks päivästä 2021 lähtien.

Sote-uudistus muuttaa kuntien tehtäviä ja julkishallinnon rakenteita

Sote-uudistusta koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021. Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy uusille hyvinvointialueille 1.1.2023.

Uudistuksessa tehdään muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen

  • järjestämiseen,

  • tuottamiseen ja

  • rahoitukseen.

Ja sitten toinen ylläri. Tai no tuskin on.

Näin tässä kaupungissa kulttuuria kohdellaan. Tämä on mun mielipide:

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2562801

Mukavaa, että tuo on nostettu myös salkkarin (Salon Seudun Sanomat) uutisiin.

https://www.sss.fi/2023/02/mielipide-tassa-kaupungissa-urheilu-kavelee-kulttuurin-yli/

Jos et ole lehden tilaaja, niin koko juttua et näe, mutta huom. sinne ilmestyvät kommentit näkyvät.


Kommentoi kirjoitusta.

tulossa, menossa vai vallan hyljätty?

Sunnuntai 12.2.2023 klo 18:30

Sähköpostiini on tullut ilmoitus, että se on uhkaavan täynnä postia.

JoopaJoo.

Ei muuta kun postien kimppuun, jos vaikka olisi jotain jo roskikseen heitettävää.

Olisiko esim. tämä talteen otettu juttu sellainen? Vai onko tässä tulossa, menossa jotain? Jotain älykästä?

Älykaupungiksi suuntaava Salo etsii uutta nousua – tähtäimessä malli muille saman kokoluokan kaupungeille

Salon kaupunki tähtää edelläkävijäksi älykkäänä kaupunkina. Tyhmässä kaupungissa kukaan ei halua tulevaisuudessa asua, sanovat puuhamiehet.

https://yle.fi/a/3-10568436

1 kommentti .

kallist sähköö

Torstai 9.2.2023 klo 13:29

Tänään iski taas mielipidevaihde vitoselle! Kyllä se sitä on, jos jo kaks juttua nostan esille samalle päivälle!!

Tämä meni Uuteen Suomeen:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/kalliit-maaraaikaiset-sahkosopimukset-ministerion-syyniin/

Kalliit määräaikaiset sähkösopimukset ministeriön syyniin

Noin uutisoidaan tänään Salon Seudun Sanomissa.

Kaikki sähkölaskuja maksavat tietävät tällä hetkellä enemmän kuin hyvin, että osa kuluttajista on energiakriisin aikana vedetty kuin löyhään hirteen. Yli 20 sentin sopimuksista eroon pääseminen on vaikeaa, vaikka markkinoilla on jo tarjolla halvempia sopimuksia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa, että kyllä tuo työ- ja elinkeinoministeriössä tiedostettu on ja antaa ymmärtää, että tilanne aiotaan tutkia: ”Sopimuksiin puuttuminen olisi poikkeuksellista muttei poissuljettua”

Lintilä pitää mahdollisena myös sitä, että valtio puuttuu hinnoitteluun.

 

Olisi mukava tietää, millaisella aikataululla ministeriön virkamieskunta asiassa etenee ja onko ihan oikeasti odotettavissa, että valtio sähkön hinnoitteluun voisi puuttua.

Eduskuntavaalit ovat nurkan takana. Parhaillaan kansanedustajina toimivia ja uudelleen paikkaa hakevia ei enää ihmeemmin näytä kiinnostavan tavallisen kansalaisen sähkön hankinta saatikka ylisuuret laskut. Tämä tullee olemaan jotain Sopu sähkölaskujen hyvitys­mallista on löytynyt,

mutta ei se riitä. Toukokuusta 2023 on vielä pitkä aika heille, joilla on kahden vuoden määräaikaissopimus.

 

1 kommentti .

Salo on

Torstai 9.2.2023 klo 11:24

Salo on helposti saavutettava, turvallinen ja sujuvan arjen kaupunki, jossa on
monipuolisia asumismahdollisuuksia niin viihtyisässä ja houkuttelevassa keskustassa
kuin elävissä kylätaajamissa, vesien äärellä tai maaseudun täydellisessä rauhassa.
Hyvät yhteydet mahdollistavat etätyön tekemisen kodin lämmöstä tai liikkumisen
sujuvasti työhön ja palveluiden pariin myös joukkoliikenteellä.

Jaa että missäkö tuollaista?

No Salon kaupunkistrategiassa 2030! Oikein on valtuuston hyväksymä juttu!

Lisää poimintoja em. strategian sivuilta:

Elinvoimainen Salo:
Tuo ja juurruttaa Saloon uusia työn-
tekijöitä ja opiskelijoita, jotka luovat
kaupunkiin uutta toimeliaisuutta ja
vireyttä. Pitää huolta nykyisten asuk-
kaiden viihtyvyydestä ja pysyvyydestä

Kestävän talouden Salo:
Uudet asukkaat tuovat mukanaan lisää
verotuloja, mikä kasvattaa kaupungin
kantokykyä ja ponnistusvoimaa kehittämi-
selle huomioiden ekologinen, sosiaalinen
ja kulttuurinen kestävyys.

Hyvinvoiva Salo:
Edistää arjen sujuvuutta, saavutettavuutta
ja Saloon kotoutumista. Ottaa eri-ikäiset ja
-taustaiset kuntalaiset yhä aktiivisemmin
mukaan kehittämään omaa asuin-
ympäristöään

Kestävän talouden Salossa verotulopohjaa
vahvistavat menestyvät yritykset sekä
muuttovoitto. Talouden tasapainoa edistävät
kustannustehokkaat, vaikuttavat ja ennalta-
ehkäisevät palvelut. Salo toimii ekologisesti,
sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästi

3 kommenttia .

ku olis joskus..

Perjantai 3.2.2023 klo 12:56

"Ku olis joskus jotta jossa, mutku ei ol koska mittä missä, mutku ainvaa!"

Jotain tuollaista opin hokemaan ensimmäisessä työpaikassani Särkisalon Kanervalassa. Olin 15 v ja palkattu kesätyöntekijäksi silloiseen Rautatieläisten kesäpaikkaan.

Minua vanhemmat osasivat kaiken näköistä liirum laarumia ja minä kesälomittajien Pikkusena (= lempinimeni, sillä olin pisin mutta nuorin) painoin kaikki visusti mieleeni. Ja tottakai tämmönen jo vanha pää kaikki tuontapaiset muistaa!

Tähän päivään liitän tänään Salon Seudun Sanomissa olleen tätä mieltä -juttuni. Salo -cityn strategiasta ja valtuuston talousarvionkokouksen päätöksistä mulle tuo alun lorutus mieleen nousi.

Ja nousi tässä mieleen yks oikein, oikein vanha kirjoituskin: Salo on muutakin kuin tori ja kaupungintalo.

Tämän lisäsin lehtijutun kommenttiin: "Olen saanut palautetta, että kirjoituksessa on väärää tietoa. Nooh, mielipideToimittaja on vähän omiaan kirjuutellut. Näin tämä kakkoskappale mun sähköpostistani lähti: "Strategian sivuille yritettiin muutosta, mm., että edunvalvontaa koskevasta osiosta olisi poistettu Tunnin Junaan liittyvät kirjaukset, mutta isolle osalle valtuutetuista se ei sopinut." Otsakkeen keksimisille Salkkarilla on lupa. Minä en yleensä ole siihen mietintään päätäni vaivannut!"

En minä siitä mieltäni pahoita, jos mun aika usein ylipitkiä kirjoituksiani lyhennetään, siis tiivistetään, mutta jos ilmestyy "sinpäi"-tietoja, niin se ei ole mitään mukavaa.

Mut "ettenpäi mennä" taas.

Pääasia on, että SSS -lehden lukijat saisivat keskustelemisen aiheita!

Ilost viikonloppuu kaikille! Ja kiitos.

On teitä sivullani kävijöitä taas oikein mukavasti riittänyt. Väkeä on ollut enemmän kuin pienessä kylässä ja oikein paljon enemmän kuin mitä on esim. Muurlan alueella asukkaita!

4 kommenttia .

Valtuusto 30.1.2023

Lauantai 28.1.2023 klo 23:31

Vähän piti vilkaista Salo -cityn tulevan valtuuston kokouksen esityslistaa. Että onko siellä jotain erityistä?

No on ja ei. 

Tästä kyl tykkään, että tämä on hyvä juttu: Antti Olkinuoran ym. valtuustoaloite julkisuuslain noudattamisesta kaupungin päätöksenteossa ja sen omistamissa yhtiöissä

Valtuustoaloitteessa on esitetty, että ”Salon kaupungin omassa
päätöksenteossa ja sen omistamissa yhtiöissä noudatettaisiin jatkossa
julkisuuslakia. Jos asia lakiin perustuen on salassa pidettävä, se asia tulee
merkitä julkisiin esityslistoihin ja asiakirjoihin niin, että käsiteltävä asia
kuvataan soveltuvin osin ja merkitään se lainkohta mihin salassapito
perustuu

Avoimuutta ja vuorovaikutusta kaivataan. Jospa sitä nyt vielä tulisi! Tarvetta on!

Avoimuuden perään on aikaisemminkin pyritty. Esim. tällaiset on hyväksytty:

11.6.2018  Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite pöytäkirjojen esilläpidosta nykyistä pidemmäksi ajaksi 

Päätösvastausta ei edelleenkään näy, mutta kyllä se jossain on, sillä näemmehän me nyt nuo kaupungin sivustoilta: https://salo.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/paatoksenteko/esityslistat-ja-poytakirjat/

Tämä aloite päätöksineen näkyy niinkuin kuuluukiin:

3.9.2018 Marjatta Halkilahden valtuustoaloite valtuusto- ja kuntalaisaloitteiden päätösten julkaisemisesta kaupungin verkkosivujen aloiteluetteloiden yhteydessä

Mutta sitten tämä esityslistan kohta: Tilintarkastuspalvelujen hankinta!! 

Tuossa kyllä loksahti suuni ihan auki!

68 770 rahalla/vuosi kaupungin tilintarkastusfirmaksi esitetään Talvea Julkishallinnon Palvelut Oy.

Niin kauan kun minä muistan hommat on hoitanut BDO Audiator Oy.

Talvea tulee Oulusta! Matkaa on, mutta kait nuo tehtävät lakisääteisen tilintarkastuksen ja tytäryhteisöjen sekä hankkeiden tarkastuksen, kokouksiin osallistumisen ym. osalta sujuvat, mutta silti.Taitaa olla taas pare,kun en sano mitään enempää. Oululaisten tarjous on vienyt voiton, ei siinä mitään. Aika näyttää, miten hommat sujuvat! Puolin ja toisin!


--

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/09/10/26234

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/02/10/36885

9 kommenttia .

pauhuja annettu

Tiistai 17.1.2023 klo 18:23

Avi: Salon pitää noudattaa lakia ja hallintosääntöään – valtuusto päätti kehitysvammaisten yksiköstä ohi lautakunnan

”Aluehallintoviraston mielestä Salon tulkinta kuntalain ja hallintosäännön soveltamisessa valtuuston toimivaltaan oli lainvastainen.”

Mitä tuohon nyt sanoisi?

Eikö sitä niin ajatella, että pauhuja annetaan, jotta niistä otettaisiin opiksi?

Minä kantelun tein, sillä harmitti, että sote -virkamiesten asioitten valmistelut ja ehdotukset olivat mitä olivat. Semmosta sinnepäin, rimaa alittaen ja rimaa hipoen toimintaa se minun mielestäni oli. Pari lehtijuttuakin noihin aikoihin kirjoitin.

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2483725#album_selector

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/lehtijuttuja/2486164#album_selector

Yksi asia ihmetyttää. Ja se on tämä meidän päättäjäsakkimme lautakunnissa, hallituksessa ja valtuustossa.

Jos, siis jos vähänkin joku juttu on haiskahtanut, että onkohan tämä tai tämä nyt ihan varmasti näin vai noin, niin miksi virkamiesten valmistelut ja selitykset on noin vaan hyväksytty.

Virkamiehet tekevät töitään virkavastuulla. Sen hokeman saisi muutama luottamushenkilö lopettaa! Myös sen, kun ennen vaaleja lupailevat sitä sun tätä. Mihin se lupailu asioiden hyvästä hoidosta katoaa, kun on tullut valituksi luottamustehtävään? Niin ja mihin katoaa maalaisjärki?

--

Tässä päätös:

https://salo10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2023383-12

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös kanteluun LSAVI/4072/2021Kaupunginhallitus 16.01.2023
7/03.06.03.00/2023
Valmistelija Kaupunginlakimies Antti Mäkelä, 02 778 2302, antti.makela@salo.fi.

Tiedoksi merkittävä päätös laillisuusvalvonta-asiaan,

sosiaalipalveluiden järjestämistä koskeva päätöksenteko

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt Salon
kaupunginhallituksen ja valtuuston päätöksentekoa ajalta 8.2.2021-
15.3.2021 sosiaalipalveluiden järjestämiseen liittyen. Salon
kaupunginvaltuusto on 8.3.2021 tekemässään päätöksessä otsakkeen
"Kehitysvammahuollon kehittämisohjelman toteuttaminen vuonna 2021"
alla päättänyt myös vanhuspalveluiden asioita siltä osin, että toteutetaan
kehitysvammaisten hoivayksikkö osana vanhuspalveluiden tulevaa
palvelutarpeen kasvua kattamaan suunniteltua kokonaisuutta.

Aluehallintovirasto toteaa, että Salon kaupungin tulkinta kuntalain ja
hallintosäännön soveltamisesta asiassa valtuuston toimivaltaan on
lainvastainen. Talousarviota koskeva päätöksenteko on erillinen itse rahan
käyttämistä koskevista päätöksistä. Budjettitoimivaltuus ei tarkoita, että se
samalla antaisi lain ja hallintosäännön vastaisesti toimivallan tehdä myös
esimerkiksi toiminnan järjestämistä ja investointeja koskevia päätöksiä.

Vammaishuollon osalta Salon kaupunginvaltuustolla ei ole
aluehallintoviraston käsityksen mukaan ollut toimivaltaa tehdä päätöstä,
koska Salon kaupungin selvityksen mukaan kantelussa käsiteltyjen
asioiden aikaan voimassa olleen hallintosäännön 15 § mukaan
kehitysvammahuollon palveluyksiköiden perustaminen ja lakkauttaminen
kuuluu sosiaali- ja terveyslautakunnan ratkaisuvaltaan. Valtuustolla ei ole
ollut myöskään otto-oikeutta ottaa asiaa päätettäväkseen

Aluehallintovirasto kiinnittää Salon kaupungin huomiota hallintosäännön
sitovuuteen toimivallan määrittämisessä kunnan eri toimielinten välillä sekä
sen johdosta myös selkeään tiedottamiseen. Päätös kokonaisuudessaan
on kokousasian oheismateriaalina.

Esittelijä Kaupunginjohtaja

Päätösehdotus Kaupunginhallitus merkitsee päätöksen tiedoksi.

Tuohon ei ole moitittavaa. Sekä asian valmistelija että asian esittelijä ovat kertoneet sen, mitä kuuluukin. Olisipa alunalkaen toimittu oikein!

2 kommenttia .

piänt päivityst

Tiistai 17.1.2023 klo 17:36

Kuvassa näkyvällä pöydällä oli taas paikkansa 14.1.2023.

Nyt on paljon!

Meinaan Mammalla lapsenlapsia!

Laitanpa päivityksen:

Vanhimman perheessä on jo aikuiset tytöt. Insinööreiksi opiskelevat. Keskimmäisen perheessä on kolme tyttöä, mutta he ovat niin niin pikkuisia (4 ja 2 vuotiaat sekä 7 kk), että kun minä tätä omaa ikääni ajattelen, niin sitä mitä heistä tulee, sitä en enää näe. Hyvä jos ripille pääsyt! Ja sama tilanne on Nuorimmaiseni perheen lasten kanssa. Tyttärentytär on 6 v ja -pojat (4 vuotias sekä tämä just kastettu, vähän yli kuukauden ikäinen).

Yksi MuistiTestiTreenini on nykyään se, että yritän muistaa kaikkien nimi- ja syntymäpäivät. Ja kun siihen lisään vielä nuo Lapset, kaksi Miniää ja Vävyn, niin luulisin, toivon ainakin, että pääkoppani ”muistitikku” pysyy edes tältä osin ajan tasalla. Toivon, että se pysyy vielä pitkään.

Mitäpä muuta: ”Päivä kerralas ja ettenpäi!” 

3 kommenttia .

valppaana tai sitten ei

Perjantai 13.1.2023 klo 11:10

Uusien hyvinvointialueiden koetinkivi – tänään maksetaan ensimmäiset palkat

Koetinkivi. No jaa. Kyllä työntekijät palkkansa tarttee, mutta eikös tässä nyt tarttis myös palvelujen käyttäjiä ajatella. Että jos kipeä on, niin pääsee varmasti ja sujuvasti hoitajalle tai lääkäriin. Tuosta palkkojen maksamisesta on tohkattu jo viime vuoden puolella. On tainnut siinä "kaikki tarpeelliset" -suunnittelussa unohtua sitä sun tätä, mm. täällä Salossa labrareissujen jälkeinen kanttiinin tarve

Ja sitten on tämmöisiä Wilma -juttuja.

Samat ihmiset, paikka ja opiskelijat – mikä ongelma? Koulutuskuntayhtymä myönsi opiskelijahuollolleen Wilma-oikeudet, mutta Salon kaupunki ei

SSS on kertonut, että Salosta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvien kouluterveydenhoitajien, psykologien, kuraattorien ja psykiatristen sairaanhoitajien työ vaikeutui, koska työnantajan vaihdos pudotti heidät pois Wilma-viestijärjestelmästä.

Salon seudun koulutuskuntayhtymäkin käyttää Wilmaa, mutta se on tehnyt käyttöoikeuksien siirrosta oman päätöksen jo viime vuoden puolella ja heillä yhteydet Varhaan toimivat.

Valpasta sakkia. Missä Salon kaupungin valppaus?  Joku heiltä toteaa, että "Aika loppui kesken"

HÖH, sanon minä!

1 kommentti .

sähkölaskujen kertakorvaus

Keskiviikko 11.1.2023 klo 20:40

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/sahkon-siirtofirmat-tukien-maksajiksi/

Lakiluonnos valtion sähkötuesta on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Sähköyhtiöt pohtivat nyt, miten sähkölaskujen takautuva kertakorvaus saadaan käytännössä toteutettua. Osa on aloittanut valmistelut, mutta osa odottaa lopullista päätöstä.

Aamulehden nettisivuilta löytyy laskuri, jota täyttämällä voi nähdä, tuleeko hyvitystä ja jos, niin kuinka paljon.

Minä kokeilin laskuria. Totesin, että kyllä-kyllä, hyvitystä tulee, eikä minun ilmeisesti tarvitse tehdä yhtään mitään. Odottelen vaan, milloin ja miten sähkön myyjä minulle hyvitystä suorittaa.

Mutta!

Sähkön myyjäni vaihtui joulukuun puolessavälissä. Miten meikäläisen (ehkä jonkun muun samanlaisen tapauksen) hyvitykset hoidetaan?

Maksaako firma, jonka kanssa sopimus päättyi hyvitystä suoraan minulle, siis ajalta 1.11-15.12.2022 vai onko tuo 16.12.2022 alkaneen sähkötoimittajan tehtävä?

Kerrottu on, että sähkön siirtoon ei tukea makseta, mutta minun mielestäni sujuvampaa olisi ollut, jos siirtofirmat olisi määrätty tukien maksajiksi.

Olisi tarkoittanut sitä, että sähkön toimittaja ilmoittaisi marras – joulukuun ajalta sähköstä perimänsä sentit kilowattitunneilta siirtofirmalle. Sehän sen kokonaiskulutuksenkin tietää. Nyt jos sähkön toimittajia on marras – joulukuun aikana enemmän kuin yksi, niin eipä taida ihan helppoa olla kertakorvausten selvittäminen ja maksaminen. Luulisin, että laskuja käsittelevät tietojärjestelmät nyt ainakin joutuvat enemmän kuin koetukselle.

1 kommentti .

alkkak se nyy?

Keskiviikko 11.1.2023 klo 16:56

Hyvinvointialue nostaa hieman omaishoidon palkkioita Salossa: kaikki sopimukset käydään tänä vuonna läpi

Otsake kertoo jotain. Uutiseen jätetty kommentti kertoo enemmän. 

 1 päivä sitten

Salolaisille omaishoitajille muutos tietää pientä korotusta tukeen tai vie tuen kokonaan pois, aika karut vaihtoehdot.

--

Minä en nyt sano yhtään mitään.  Se on parempi niin. Tai no, voin minä semmosta kyl kysyä, "et alkkak se nyy?", nimittäin se, että salolaiset aloittavat motkottamisen. Nyt annetaan ymmärtää, että omaishoidon asioitten informointi ei ole tavoittanut heitä, jotka tukea saavat. Onko tuo informointi nyt niin viimeisen päälle ollut ennenkään, siis silloin kun meillä oli tämä täkäläinen "sotepe-hyvinvointi" ? Tuottiko tulosta, jos moitti? Eipä juur. Selityksiä sai. Jos sai!  

2 kommenttia .

Vanhemmat kirjoitukset »