loman loppu

Perjantai 10.8.2018 klo 15.46


Onko kesän loppu vaiko loman?

Omalta osaltani toivon, että ei vielä kumpikaan! Mutta kaupunginhallituksen sakille on sekä että. Tai ainakin loman loppu. Maanantaina kokoontuvat.

Pari poimintaa: 

Asia no 297/ Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite esteettömyysasiamiehen viran perustamisesta 

ja

298/ Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite pöytäkirjojen esilläpidosta nykyistä pidemmäksi ajaksi 

 

Ensin Esteettömyys!

Vähän on kiertäen ja kaartaen vastattu, eikä kovin kaksista ehdotusta ole aikaiseksi saatu. Ensimmäiseksi nousee ajatuksiini, että jos city ei tätä yksin pysty toteuttamaan (lakisääteistä tämä ei ole), niin onko sitä edes kysytty naapurikunnilta? Ei sitä yksikseen tartte hoitaa. Kts. esim.Turku

Ja toinen kysymykseni olisi, jos ja kun tuossa nyt niin komiasti ilmoitetaan, että asiamiehen hommat hoituvat noin vaan muitten töiden ohella, niin kuka, ketkä niitä ihan oikeasti sit hoitavat. Kenen puoleen kaupunkilaiset voivat kääntyä, kun esteettömyydestä jotain infoa kaipaavat ja tarvitsevat?

Minusta tehty ehdotus on vähän aneeminen/puutteellinen. Puutteita löytää esittelijäkin "Esteettömyys liittyy myös palveluihin, välineisiin, tiedon ymmärrettävyyteen ja mahdollisuuteen osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Esteettömyys liittyy näkemiseen, kuulemiseen, liikkumiseen ja ymmärtämiseen. Salo nkaupungin yhdevertaisuussuunnitelmassa on myös muita kuin rakennetun ympäristön esteettömyyttä koskevia tavoitteita (mm. viestinnän ja kotisivujen selkokielisyys), jotka ei ole vielä voitu toteuttaa."

Lainaan Kuntaliiton ohjeistusta: Päätösehdotuksessa esittelijän on otettava asiallinen kanta päätettävänä olevaan asiaan. Päätösehdotuksen on oltava sellainen, että toimielin voi hyväksyä sen päätökseksi (”ehdotus hyväksyttiin”). Esittelijän päätösehdotuksen puuttuminen on yleensä muotovirhe. Jos päätösehdotus on tehty, mutta se ei ole riittävän täsmällinen, esittelyn laillisuus on arvioitava kussakin tapauksessa erikseen.

Minä patistaisin nyt tehdyn ehdotuksen uudelleen valmisteluun. Kaipaan selvitystä siitä, keitä kuntia on mukaan kysytty ja ketkä näitä asiamiehiä nyt just ovat, nämä, jotka noin vaan oman työnsä ohella moisesta urakasta selviävät.

Onko meillä edes näitä tehtynä?

http://ah.turku.fi/kasopelk/2017/0118001x/3489251.htm

https://www.tampere.fi/material/attachments/uutiskeskus/

tampere/e/PbDNVH0sd/esteettomyysohjelman_arviointiraportti.pdf

Ja sitten nuo pöytäkirjat!

Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää, että toimielinten pöytäkirjat julkaistaan jatkossa kaupungin yleisessä tietoverkossa siten, että ne ovat tietoverkossa neljän vuoden määräajan ja ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee päätöksen tiedoksi ja katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Jes. Hyvä, että edes neljä vuotta. Kunnissa on aina asioita, jotka toistuvat päätöksenteossa. Ne toistuvat eri vuosina samanlaisina tai samantapaisina. 

Jos aikaisempia päätöksiä voi jatkossa ilman vaikeuksia esiin hakea pidemmältä ajalta kuin yksi vuosi, niin onhan se jo jotain. Siitä hyötyy luottamushenkilö, jos niitä vaivautuu taaksepäin katsomaan, mutta siitä hyötyy myös virkamies. 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini