meillä säästetään ja arvataan!

Keskiviikko 17.4.2019 klo 13.25


Kaupunkikehityslautakunta 23.04.2019 90

Talouden säästötavoite vuodelle 2019, kaupunkikehityslautakunta

1318/02.02.00.03/2019

Kaupunkikehityslautakunta

Jos nyt annettais olla vaan esim. nämä: 

Ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelujen osalta säästöjä on esitetty tehtäväksi elintarvikehankintojen ja materiaalihankintojen osalta. Lisäksi valmistuskeittiöiden muuttaminen palvelukeittiöiksi tuo välillisesti säästömahdollisuuksi sijaisten palkkauskuluihin. Tarkastelun alla ovat ensisijaisesti ne valmistuskeittiöt, joiden asiakasmäärä on pienin tai prosessi ja laitteet muutoin mahdollistavat tarvittavat prosessimuutokset. Muutoksia tehdään asteittain ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikön tekemän tarkemman suunnittelun mukaisesti henkilöstötilanne huomioiden. Säästömahdollisuudeksi arvataan 50 000 €.

Valmistuskeittiöiden muuttaminen palvelukeittiöiksi?

Säästöä saadaan sijaisten palkkauskuluista.

Ihanko totta?

Mites noihin palvelukeittiöihin muualla tehty ruoka viedään?

Mitä se maksaa?

Ja jos säästömahdollisuudeksi esitetään, että se on vain  a r v a u s   ja arvaussumma 50 000 euroa, niin sekö tässä kaupungin kassaa nyt kohentaa?

En usko, en.

Päinvastoin!

Sen lisäksi vähennetään elintarvikkeisiin varattavaa määrärahaa 50 000 €:lla. Tämä tehdään ruokalistaa ja valmistusprosesseja tarkastelemalla sekä hankintoja suunnittelemalla ilman, että tingitään lähiruoka- tai kotimaisuusastetavoitteista. Puhtaanapidon aine- ja tarvikemäärärahoista vähennetään 20 000 e.

Ei ole edellä olevassakaan kovin paljon järkeä! 

--

Oli taas sarjaa hepposet on valmistelut ja esittely!

--

Toinenkin kohta pisti silmiin:

Tilapalvelujen osalta säästöjä voidaan tehdä ilmanvaihtoa ja lämmitystä säätämällä. Kuntien sisäilmaverkosto on julkaissut 14.3.2019 yleisohjeen ilmanvaihdon käytöstä julkisissa palvelurakennuksissa. Käytännössä suositus tarkoittaa ilmanvaihdon sammuttamista yöksi. Ennen ja jälkeen rakennuksen käyttöajan ilmanvaihtoa pidetään päällä 1-2 tuntia. Viikonloppuisin käyttämättä olevissa rakennuksissa ilmanvaihto on päällä yhden tunnin ajan päivässä. Ilmanvaihdon säätämisessä säästetään isoja rahoja energiakulutuksessa. Yleisohjeeseen ja sen taustamateriaaliin voi tutustua Sisäilmayhdistyksen sivuilla: https://www.sisailmayhdistys.fi/Julkaisut/Hyva-sisailma-suositukset

Just noin. Kannattaa vaan tutustuakin. Noita ohjeita tarkoitan! Sieltä löytyy mm. tällainen kohta:

Rakennuksen käytön ulkopuolisen ajan ilmanvaihdolla laimennetaan rakennusmateriaaleista ja kalusteista sisäilmaan tulevia epäpuhtauksia siten, että sisäilman laatu on hyvää tilojen käyttäjien saapuessa. Tavanomaisessa rakennuksessa, jossa ei ole erityistä tarvetta käyttöajan ulkopuoliselle ilmanvaihdolle, sopiva ulkoilmavirta on keskimäärin 0,15 dm3 /s lattianeliötä kohden. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi tilat, joissa on todettu tai on viitteitä kosteusja mikrobivaurioista. Näiden tilojen käytönajan ulkopuolinen ilmanvaihto pitää suunnitella tapauskohtaisesti. Ilmanvaihto saattaa pahentaa ongelmia, mikäli painesuhteet vaihtelevat ja ilmavirrat rakenteissa ovat hallitsemattomia. Samanaikaisesti tulee ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen vaurion selvittämiseksi ja korjaamiseksi


Kommentit

17.4.2019 21.42  Veronmaksaja

Noista ruuanvalmistus- ja palvelukeittiöistä.
Olisi varmaan kannattanut tarkkaan laskea, kun valmistuskeittiöt 35:stä vähennettiin 15:een, missä ne sijaitsevat. Nyt on turha parkua suurista kuljetuskustannuksista, kun esim. vielä kaupungin keskustassa on valmistuskeittiöitä ja reuna-alueilta on valmistuskeittiöt lopetettu ja niihin kuljetetaan ruokaa. Ei tarvitse kummoinenkaan päällikkö olla, joka osaa laskea, että ruuan valmistus olisi kannattanut niillä alueilla, joihin on pitkä matka. kaupungin ydinalueelta.

17.4.2019 21.45  Kuntalainen

Niin, ei se kaupungin ruoka kovin erikoista ole, joten keittiöhenkilökuntaakaan sen valmistamiseen ei varmaan ihan kamalasti tarvita. Ihan perusruokaa se näyttää olevan. Ja onko kukaan edes laskenut, mitä pakkaamiskulut ja siihen käytetty aika ovat ja mitä se maksaa.

18.4.2019 14.41  Marjatta

Salon kaupungin koululaisten ruokalistalla on tällä viikolla mm. seuraavaa:

ma: jauhelihakastiketta, kasviscurrya, perunaa
ti: hernekeittio, juureskeitto
ke: makkarakastike, punajuurilinssikastike, perunaa
to: broileri-cappellinipaistosta, tomaattista soijaperunavuokaa

perjantaina ei vissiin syödä lainkaan, kun sitä en listalta löytänyt.
Salon Seudun Sanomista nuo tiedot kaappasin.

Kummasta mahtaa tulla enemmän kustannuksia valmistamisesta vaiko kuskaamisesta? On todella simppelit ruokalistat. Noita varmaan jo koulussakin "soppaluokalla" oppii valmistamaan.

Säästöä tulisi siitä, kun annettaisiin niiden keittiöiden toimia, jotka vielä toimintakelpoisia ovat. Ei tulisi kuljettamisen kustannuksia, mutta ei myöskään niitä kylkiäisiä eli astioiden ym. hankintaa.

Ei muuta voi olla kuin samaa mieltä edellä olevien kommentoijien kanssa.

25.4.2019 15.07  Ritva Sinervo

Kyllä on toivotonta sähläämistä. En voi muuta sanoa. Tuijotetaan kapeaa käytävää, jonka päässä on säästö 250 000 euroa , joka muttuu miinusvoittoiseksi sairaslomien ja sisäilmaongelmien vuoksi. Lyhyykantoinen temppu, josta seuraa pitkäaikaiset seuraukset. 🤔


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini