Uusimmat kuvat

faktat hukassa?

Keskiviikko 9.12.2020 klo 13:58


Jussi Mattila ei huomioinut riittävästi Salon poliitikkoja – ”toimintatavoiltaan hyvin suoraviivainen”

https://www.sss.fi/2020/12/jussi-mattila-ei-huomioinut

Salon Seudun Sanomat kertoo kaupunginhallituksen perusteluista Mattilan virkasuhteen purkuun.

Kovin ovat kummallisia!

No, lehti kertoo sen, mitä tietoonsa on saanut. Mm. ".. eikä hän tuntenut riittävästi Salon hallintosääntöä."

Nostanpa esiin tätä mieltä – juttujani:

Tässä

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Halusin puuttua ja nostaa esille vain sen, että jos sote-johtajan hallintosääntö -osaamattomuus on joidenkin hallituksen jäsenten peruste sote -johtajan virkasuhteen purkamiselle (SSS 11.11.), niin hallintosääntö -osaamisesta ei voi pisteitä antaa kaupunginhallitukselle itselleenkään.

SSS kertoo mm., että Mattilan suurin virhe oli esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista luopumista. Mutta, mutta: Mattilahan veti em. esityksen pois sote -ltk -listoilta, joten ei hän tässä hallintosäännön rikkomiseen saakka edennyt.

Ja mites tämä juttu muutoin ja ihan alunperin olikaan? 

Mattila ei ollut tässä kaupungissa vielä edes töissä, kun Kukonkallion ja Hintan lakkauttamisista tohkattiin. SSS tiesi tämmöstä 3.1.2020:

https://www.sss.fi/2020/01/saloon-tarvitsee-lahivuosinasatoja-hoivakotipaikkoja

Saloon tarvitsee lähivuosina satoja hoivakotipaikkoja – Kukonkallio ja Hintta valmistaudutaan sulkemaan

--

Miksi vain Mattilaa moititaan?

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Jos Mattilaa syytetään, niin kyllä nyt on nostettava esille myös muiden osaamista tai osaamattomuutta.

Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma oli sote -lautakunnan esityslistalla 18.12.2019. Sen hyväksymistä pelkästään lautakunnan päätöksellä esitti silloinen apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä.

Asiasta ei noussut etukäteiskohinaa ei lautakuntalaisilta, eikä hallitukselta. Kukaan ei moittinut, vaikka noinvaan aiottiin ohittaa kaupungin hallintosääntö! Minä olin sitä mieltä, että ohjelma kuului valtuustossa käsiteltäviin asioihin (SSS 12.1.).

Ihmettelin tilannetta 19.1.2020 sähköpostitse sekä Lauri Innalle (silloinen kaupunginjohtaja) että Jari Niemelälle. Oli miehiltä ilmeisesti hallintosääntö löytynyt, sillä sain Niemelältä seuraavana päivänä vastauksen: ”Olemme sopineet, että vanhuspalvelujen kehittämisohjelma viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn 3.2. pidettävään kokoukseen ja sen jälkeen helmikuun kaupunginvaltuuston kokoukseen. ”

Kaupunginhallitukseen se sitten etenikin, mutta Niemelä peitti oman hallintosääntö -hallintansa sanahelinöintiin:

"Vanhuspalvelujen kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo sisältää kuvauksen merkittävästä palvelutarpeen muutoskehityksestä, jolla on vaikutuksia vanhuspalveluiden järjestämisen lisäksi muun ohella kaupungin tulevaisuuden investointitarpeisiin. Tämän vuoksi kehittämisohjelma on tarpeellista saattaa tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle."

On väärin käyttää sanoja tarpeellista ja saattaa tiedoksi, sillä hallintosääntö sen määrää, että kehittämisohjelma on valtuustotason asia.

Annettiinko Niemelälle pauhuja huonosta valmistelusta tai osaamisesta?

Ei annettu, eikä hallitus tainnut huomata, että se oli itsekin mokaillut, kun oli päättänyt joulukuisen sote -päätöksen panna 20.1.2020 täytäntöön.

--

Tässä 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

nostan esille sen, että jos ei Mattila ollut lukenut hallintosääntöä, niin ei sitä ollut lukenut vanhuspalveluiden johtajakaan. 

Vanhuspalveluiden johtaja on ollut vanhuspalveluiden toiminnassa koko kuntaliitosSalon ajan, joten jos joku, niin hänen pitäisi tietää hallintosääntö. Hän olisi voinut hihkasta Mattilalle laitosten lakkautus asiassa, sen esittely-valmistelu -vaiheessa, että kuules, kuules tämä tällainen esittely ei nyt käy.

Mattila ei, kuten edellä jo kerron, hallintosäännön rikkomiseen saakka edennyt. Hänhän veti ltk -esityksen pois. Eikä po. laitosten lakkauttaminen ole ollut hänen ideansa.

Onko vanhuspalveluiden johtaja saanut pauhuja? 

Tuskin on!

--

Entäs tämä: Haluttiinko järjestöjä kuulla?

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Valtuusto on hyväksynyt ohjelman nimellä ”Vanhuspalveluiden kehittämisohjelma, Ikäystävällinen Salo”. Ohjelmassa todetaan mm., että ”ikääntyneillä tulee olla mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa palveluiden kehittämiseen.” Vaan missä ne ovat?

Missä ovat vanhusneuvoston ja eri eläkeläisjärjestöjen mielipiteet? Kaupunginhallitus niitä 3.2.2020 tarpeina esitti, mutta ei heille niitä 1.6.2020 näytetty ole.

Kun päätöstä lukee, niin ei siltä näytä, että olisivat sellaisia enää edes kaivanneet. Eipä niiden puute vaivannut kaupunginvaltuustoakaan 15.6.2020!

Kenenkähän tehtävä olisi ollut nuo jutut hoitaa? 

Ei ollut tuolloin vielä Mattilan hommia!

--

Sitten tämä:

"Ei mennä sieltä, missä aita on matalin” . 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Noin toimitus oli nimennyt tätä mieltä -juttuni(SSS 3.6.2020). 

Mentiinpä kumminkin. 

--

Täällä hallintosäännön noudattamisesta olisi pitänyt mm. kaupunginhallituksen huolestua: 

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/

Ei ollut Mattilan vikaa!

Uudemman kerran:

Jos sote-johtajan hallintosääntö -osaamattomuus on joidenkin hallituksen jäsenten peruste sote -johtajan virkasuhteen purkamiselle (SSS 11.11.), niin hallintosääntö -osaamisesta ei voi pisteitä antaa kaupunginhallitukselle itselleenkään.

Jussi Mattilan johtamistaidoista tm. en voi mitään sanoa. En niistä tiedä, eivät minulle sen kummemmin edes kuulu.

Sensijaan hallintosääntöön liittyvien faktojen vääristämiseen, niihin voin puuttua. Voin nostaa niitä julkisesti esille ja voin motkottaa. Onhan nuo kaikki tehdyt ja tekemättä jätetyt päätökset ym. netin kautta esille otettavissa.

Mites se tv:ssä uutisten kohdalla meneekään? Menee näin: Katso netti se ja se piste fi.

Salon asiat löytyvät täältä:  https://salo.fi/


Kommentit

9.12.2020 15:54  Marjatta

SSS uutiseen kertyy kommentteja.
Niitä voi lukea, vaikka itse juttua ei saisikaan esille.

9.12.2020 19:22  vanhusten puolesta

Voin uudelleen todeta tämän, jonka olen tänne jo aikaisemmin kertonut: Päättäjien pitäisi lukea tehtyjä päätöksiä taaksepäin. Ei saisi lakaista maton alle esim. Jari Niemelän tekemisiä!

9.12.2020 19:30  Marjatta

No nii justiisa! Niit tekemissi löytty näilt mun sivuilt vaik kui paljo. Jos vaa jaksa mun sivujan plarata!

9.12.2020 20:01  Marjatta

Saan monenlaisia yhteydenottoja.

Yks on viime aikoina ollut ylitse muiden.
Moni pelkää, että tuleva kaupunginjohtaja paketoidaan vanhan Salon aikaiseen hallintokulttuuriin?

Täytyy toivoa, että hän het alkuunsa erottaa jyvät akanoista. Se taas tarkoittaa sitä, että hän huomaa, ketkä virkamiehistä osaavat hommansa, ketkä eivät.

9.12.2020 20:30  Entinen viranhaltija Uudeltamaalta

Olen törmännyt Salossa moneen otteeseen siihen, että sanotaan, että "näin on Salossa ennenkin tehty", vaikka entisistä kunnista olisi hyviäkin ideoita ollut.
Siinä Mattila on mielestäni oikeassa, että ei pidä budjetoida menoja pienemmiksi, kuin mitä ne tulevat olemaan. Täytyy ollla realistinen. Onko se sitten parempi, kuten hänen edeltäjänsä ovat tehneet, että vuoden lopulla tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi isojakin talousarvioylityksiä.
Lisäksi käsittäisin, että koeajallakin olleelle viranhaltijalle tulee antaa mahdollisuus parantaa toimintatapansa, jos siihen on aihetta.
Ja vielä, vanhuspalvelulain 5 §:n mukaan vanhuspalvelusuunnitelma on hyväksyttävä valtuustossa ja se on tarkistettava valtuustokausittain. Joten eivät taida päättäjät ja vanhusten asioita hoitavat virkamiehetkään lakia tuntea!

9.12.2020 23:26  Marjatta

Niinhän tuo olisis.
Mutta ei meillä sillä lailla toimita.

Edellinen kerta vanhuspalveluiden suunnitelman hyväksymisestä löytyy tästä viestistä:

"Hei Marjatta

ohessa pyytämäsi asiakirjat.

Tuo 5.3.2012 päätös vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta näyttäisi tosiaan olevan viimeisin valtuuston hyväksymä päätös asiasta."


- saatu 17.1.2020 kaupungin toimistopalveluilta.

Olin kaupungin kirjaamoon lähettänyt tällaisen pyynnön 17.1.2020:

"Voinko saada sellaisen päätöksen/pöytäkirjaotteen, joka kertoo milloin ja mitä kaupunginvaltuusto päätti viimeisimmästä vanhuspalveluiden kehittämisohjelmasta? Viimeisin päätös voi olla tehty 5.3.2012, mutta kun en ole varma, niin siksi pyydän. Siis viimeisintä valtuuston hyväksymää päätöstä kaipaan."


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini