Tuleva hallitus ja ikäihmisten tulevaisuus?

Keskiviikko 5.4.2023 klo 19:10


Tuleva hallitus ja ikäihmisten tulevaisuus?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/tuleva-hallitus-ja-ikaihmisten-tulevaisuus/

Ihokarvat nousee kananlihalle, kun käy läpi STM:n helmikuista raporttia. Raportti on virkapuheenvuoro tulevan hallituskauden haasteista ja ratkaisujen suunnista.

Ikäihmisten määrä kasvaa ja työikäisen väestön määrä pienenee, joten on tuossa taiteilemista, jos Petteri Orpo kokoomuksen vaaliohjelman lupauksilla tätä maata seuraavat neljä vuotta eteenpäin vie. Tällaisia ovat mm. ikäihmisille lupailleet: Turvaamme jokaiselle ikäihmiselle arvokkaan vanhuuden. Laitamme ympärivuorokautisen hoidon, asumispalvelut, kotihoidon ja omaishoidon kuntoon kokonaisuutena. Tuemme omaishoitajien jaksamista.Huolehdimme senioreiden aktiivisen elämäntavan ylläpidosta.”

On siinä turvaamista, sillä jos viime vuonna 75 vuotta täyttäneitä suomalaisia oli noin 600 000, niin vuonna 2030 heitä arvioidaan olevan jo noin 780 000.

Kunnollista strategiaa hoitajien lisäämiseksi ei tällä maalla ole ja meiltä puuttuu myös kokokuva hoitotyön nykytilanteesta. Sote-henkilöstön tiedot ovat hajallaan ja ne ovat puutteellisia. Tulevaisuus ei siis hyvältä näytä, sillä esim. lähihoitajia valmistuu aivan liian vähän suhteessa ikääntyneiden määrään.

Hoitajista ja hoitomitoituksesta tohkattiin päättyneellä hallituskaudella, mutta tuliko parannausta.

Ei tullut!

Jos kunnissa ei ole ollut hoitajia riittävästi, niin uutiset ovat kertoneet, että lain kirjain on täytetty jättämällä esim. hoivakotipaikkoja tyhjäksi.

Onko se tätä myös tulevaisuudessa?


Kommentit

5.4.2023 19:26  Marjatta

Tämä kopioitu STM:n sivulta:

"Ministeriön virkapuheenvuoron lähtökohtana on, että julkisen talouden tasapainottaminen toteutetaan niin, että väestö pysyy työ- ja toimintakykyisenä eikä eriarvoisuus lisäänny. Tämä edellyttää vahvaa poikkihallinnollista yhteistyötä sekä osallisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden
huomioon ottamista laajasti yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Kansalaisyhteiskunnan tukeminen ja kaikkien pitäminen mukana luo pohjaa yhteiskunnan turvallisuudelle ja demokratian toteutumiselle. Tulevalla hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriö korostaa konkreettisten toimien tarvetta turvata ihmisten terveys, hyvinvointi sekä työ- ja toimintakyky taloudellisesti kestävällä tavalla."

5.4.2023 21:04  Marjatta

Tämä pitää paikkaansa

".. kun ihmiset menevät uurnille, äänestetään siitä, kuka tai mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Äänestäjän oikeusturva on olematon."

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pasisillanp/mielikuvilla-ratsastelua-aanestajalla-ei-ole-oikeusturvaa/

5.4.2023 21:41  Mammast Kylält

Viime hallitus oli miälestän simmone, ett asjoist puhutti kovi ja päätetti, mutt se jäi vissist siihe.Veik joku taho niit ettipäin maakuntiin ja niitten päättäjill, ku Saloss kumminki näi maallikost tuntu silt, ett hoivapaikoi vaa vähennettä, vaikk hoivattavat lisääntyis. Ja kuka niist hoivapaikoist ny päättä, kaupunk vai se VARHA vai sentapane????? Ite ku maksa nii hoivapaikoi olis ja hoitoki varma eri ku Kukonkallioll, mutt olen kuullu, ett vaikk vara olis maksaakki, nii kaupunkin tarjoomaa paikkaa vartos yksiki, ku nii pal oli elämäs aikan veroi maksanu. Ett simmottis.

8.4.2023 20:00  Kokemusasiantuntija

Vai turvataan jokaiselle ikäihmiselle arvokas vanhuus. Todellisuus on ihan toista. Ainakin Salossa. Ikäihmisiä on terveyskeskussairaalassa heille kuulumattomilla paikoilla odottamassa jatkohoitopaikkaa. Kaupungin siirtoviivemaksut olivat viime vuonna isot, koska ei ole tarjota vanhuksille hoitopaikkoja. Hoivakotipaikkoja ajetaan alas, vaikka niitä tarvittaisiin. Eräälle omaiselle entinen kaupungin viranhaltija sanoi näiden paikkojen olevan vaarallisia?? Hehkutettiin IoT Campuksen hoivakodista, joka on 30-paikkainen, eli liian pieni ja kallis yksikkö. Muualta hoivakodeista piti sinne siirtää asiakkaita ja hoitajia, halusit tai et.
En käsitä tätä vanhusviranhaltijoiden touhua, vedotaan siihen, että nykyinen ympärivuorokautinen hoito loppuu vuonna 2025. Uskallan väittää, että ei lopu, maksuperuste vaan muuttuu.
Ja jos ajatuksena on hoitaa vanhukset jatkossa kotonaan, niin ei onnistu, ei ainakaan nykyisellä kotihoitomallilla. Sen olen kokenut.

8.4.2023 22:52  Marjatta

IoTCampuksen täyttämisestä olen minäkin kuullut. Minusta se on ollut puolväkisin täyttämistä. Mitä muuta tuosta mieleen nousee, jos kerta hyvämaineisen ja toimivan hoitolaitoksen sekä asukkaille että hoitajille aletaan jakamaan poismuutto -lappusia. Jossain vaiheessa annettiin ymmärtää, että campukseen oli hoitajista oikein hakijatulvaa. Eikö niitä sit ollutkaan, kun heitä muualta siirtää täytyy?

8.4.2023 22:57  Marjatta

Ja vielä:

Robotiikkaan, tekoälyyn ja digitaalisiin palveluihin ladataan suuria odotuksia.
Kysynpä vaan, miten käy digisyrjäytyneiden?

9.4.2023 9:22  Kokemusasiantuntija

Niinpä. Ja miten niiden yksinäisten mammojen laita on, jotka lähtevät omille teilleen kotoaan ja löydetään jo aamuvarhaisella viluissaan kaukana kotoaan. Näitäkin olen tavannut ja ihan lähiaikoina.
Vaikea on tavoittaa Varhan viidakosta ja edes oikeaa ihmistä kelle soittaisi.
Kuka näistä mammoista on vstuussa, kysynpä vaan?

18.4.2023 16:52  Mammast Kylält

Kylällämme yks täti, 90 v, oli sairaalass ja TK-vuadeosastoll n 3 kk ja hää ol itekki ollu sitä miält, ettei oikke tuppasass yksi enä menisiss, mutt siäll hää ny sitt kumminki on ja hoitajat käy 4 x päiväss siis joka päivä viikoss. Jos ulos lähte tai tuvasass tuupertuu, se on tiätty luonnolline poistuma???? Ja yhren tuttu yli 80v sairastuss, viätti päivystykse ja toretti ett koronaki on. Saloss ei huanett eristykseen ollu vapaan nii Paimio-Sauvo terv.keskukse vuadeosastoll oli. Ett sitä paljo jo VARHA näyttäytyny, miten mennä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini