meil poltetaan!

Perjantai 29.12.2023 klo 18.05


Salon jätevoimala se melkoinen krematorio on. Aluehallintoviraston luvalla siellä saa ruveta polttamaan vaarallisia jätteitä (esim. kyllästetty puu), eläinten jätöksiä (virsta ja lanta sekä kuivikkeet), jätevesilietteitä ja nuohousjätteitä.

Jos tykkää, että tällainen homma ei käy, niin ei se mitään auta. Mahdolliset valitukset eivät estä toiminnan aloittamista.

Poltettavasta jätteestä alkaa näköjään olla pulaa. Jo kesällä Lounavoiman ja Salon Kaukolämmön toimitusjohtaja pahoitteli sitä, miten poltettavan jätteen laatu on heikentynyt. Jätteiden erilliskeräys on tehostunut ja lämpöarvoa on pudottanut mm. muovin väheneminen.

Minäpä ihmettelen. Miksvarten niitä jätteitä alunperin piti ruveta lajittelemaan? Olisivat antaneet olla. Eikö yks pussukka keittiön kaapin alaosassa olisi riittänyt yksittäisen huushollin jätteiden keräykseen? Siitä olisi kerralla tullut siisti ”pikkune klapi” kerättäväksi jätevoimalan uunin pesään.

Kyllä minä kierrättämisen ymmärrän (lasi, metalli), sillä siinä jäte valmistetaan vielä uudeksi tuotteeksi, mutta polttaminen. Jäte kyllä häviää, mutta syntyy kai siitä muutakin. Vai eikö tule tuhkaa ja sauhua? Mites niiden kanssa toimitaan?

Uutisessa pisti silmään lauseet: Laitoksen savukaasut puhdistetaan parhaalla käyttökelpoisella tekniikalla, ja päästöjä mitataan jatkuvasti. Muutoksen takia laitoksen päästöt eivät sen mukaan kasva olennaisesti.”

Eivät kasva olennaisesti. Tarkoittanee sitä, että kasvavat kuitenkin.


Kommentit

31.12.2023 11.18  Marjatta

EU:n jätehuoltolaki näissä takana on ja esim. direktiivi jätteistä on jo vuodelta 2008. Muutoksia tehtiin v. 2018. Tuolloin annettiin mm. laajennettua tuottajan vastuuta koskevien järjestelmien vähimmäisvaatimukset.

Kannattaa googlata esille EU:n jätehuoltolaki. Löytyy myös valtioneuvoston asetus jätteistä. Suomihan toteuttaa kaiken, mitä EU esittää!

Vähän tuota plarasin, mutta hevosen paskan polttamista en löytänyt.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini