Uusimmat kuvat

Isänpäivää

Sunnuntai 9.11.2014 klo 13:05


Onneks olkko vaa kaikil Isil!

..

Mitä muut? Tänäpä?

Tämmöst menoo. Sopeudutaan hivuttamalla. Salon Seudun Sanomien toimittaja Vesa Käiväräinen on hyvin tiivistänyt kuntaliitoskaupunki Salon tähänastisen toiminnan:

Sopeutetaan hivuttamalla

http://www.sss.fi/mielipiteet/kolumni/698177.html

Salon Seudun Sanomat 9.11.2014 04:55:29

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko ehdotti lokakuun talousarvioinfossaan, että kaupungille on tehtävä uusi sopeutusohjelma ensi kevään aikana.

Kaupunginhallitus löi budjettikokouksessaan lisää löylyä kiukaalle vaatien yksimielisesti, että virkamiesjohto aloittaa sopeutusohjelman tekemisen heti. Uusi ohjelma halutaan valtuustolle jo huhtikuussa.

Sopeutusohjelma halutaan, vaikka kaikki tietävät, että se aiheuttaa itkua ja hammastenkiristystä. Virkamiehiltä halutaan lakkautuslistoja, vaikka todennäköisesti päättäjien enemmistö torjuu jälleen kerran valtaosan leikkauksista. Näytelmä on nähty aika monta kertaa ennenkin.

Kyse on yhdenlaisesta hivutuksesta. Vaikka paljon jää päättämättä, aina jotain hyväksytään – ja säästöjä kertyy kierros kierrokselta.

n n

Kuka muistaa vielä Salon valtuustoseminaarin Ruissalossa keväällä 2010? Siellä virkamiesjohto löi pöytään leikkauslistan, joka sai päättäjät haukkomaan henkeään ja kuntalaiset taisteluasemiin: vuosikymmenen loppuun mennessä pitäisi lakkauttaa Särkisalokoti, Kajalakoti ja Kiskokoti sekä neljä koulua.

Puolentoista vuoden tappelun jälkeen eli marraskuussa 2011 kaupunginvaltuusto antoi luvan Särkisalokodin, Perttelin Kajalakodin ja Kiikalan Mariakodin sekä Perniön
Mussaaren ja Nurkkilan alakoulujen lakkautukselle. Perniön lukio ja Teijon koulu saivat jatkaa.

Rajujen päätösten aiheuttamia haavoja lääkittiin ajattelemalla, että nyt vaikeat päätökset on tehty ja voidaan hengähtää.

n n

Kevättalvella 2013 virkamiesjohto löi pöytään uuden pumaskan, joka oli nimetty Salon selviytymissuunnitelmaksi. Siinä esitettiin Kajalakodin nopeutettua alasajoa, Perniön terveyskeskuksen vuodeosaston lakkautusta, synnytys- ja lastentautiyksikköjen lopettamista aluesairaalassa ja vanhuspalvelujen tukipalvelujen vähentämistä.

Sivistystoimi ehdotti muun muassa Karjaskylän, Teijon ja Rekijoen koulujen lakkautusta sekä Halikon, Muurlan ja Kiikalan kirjastojen sulkemista.

Taistelu alkoi uudelleen.

Syksyyn mennessä poliitikot olivat siistineet leikkauslistoilta pois Perniön vuodeosaston lakkautuksen. Salon sairaalan synnytysten siirto Tyksiin jätettiin sairaanhoitopiirin päätettäväksi. Koko selviytymissuunnitelma oli nimetty uudelleen Salon sopeutusohjelmaksi.

Kirjastojen ja koulujen lakkautukset annettiin työryhmien mietittäväksi. Lopputuloksena Halikon kirjasto sai jatkaa. Muurlan ja Kiikalan kirjastojen aukioloaikoja leikattiin.

Kouluverkkotyöryhmä ei lopulta esittänyt mitään, mutta Kiikalan Rekijoen koulu päätettiin lakkauttaa. Karjaskylän koulun lakkauttamisesta oli sovittu jo aiemmin.

Vähemmälle huomiolle jäi, että tällä kierroksella lakkautettiin neljä pientä hammashoitolaa, vähennettiin vanhusten tukipalveluita, leikattiin kouluista opetustunteja ja lakkautettiin Montessoriopetus.

Laurin yläkoulun lakkauttamisesta päätettiin sattumalta keväällä 2013, eli samaan aikaan, kun tapeltiin selviytymissuunnitelman yksityiskohdista.

n n

Viime keväänä kouluverkkoselvityksen jälkeen puhuttiin, että nyt ”rauhoitetut” kyläkoulut saavat ainakin parin vuoden työrauhan.

Eivät saaneet. Rekijoen koulun lakkautuspäätös tehtiin toukokuun puolivälissä. Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko esitti uuden sopeutusohjelman tekoa vajaata puolta vuotta myöhemmin.

Ei Rantakokko tee esityksiään piruuttaan tai kiusatakseen kaupunkilaisia. Hän joutuu tekemään niitä virkansa puolesta, koska Salon kaupungin talous ei ole vieläkään kunnossa.

Samasta syystä päättäjien on vaadittava virkamiehiltä leikkauslistoja ja tapeltava ainakin vielä kerran, mitä säästetään ja mistä.

Sille ei mahda mitään, että kaupunkilaisen uskoa tulevaan jatkuva säästöjen kierre syö kuin rotta juustoa.

En lainkaan ihmettele, että Salo sijoittui tuoreessa kyselyssä Suomen suosituimpien asuinkuntien listalla kolmanneksi viimeiseksi.

Vesa Käiväräinen

..

Olisi tuossa otsakkeena voinut lukea näinkin: Sopeudutaan kiduttamalla!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini