just näin

Torstai 29.1.2015 klo 11.10


Just näin:

http://www.sss.fi/mielipiteet/kolumni/728510.html

Olisiko jo aika
kehittää Saloa?

Salon Seudun Sanomat 29.1.2015 04:55:09

Esitän kuntalaisena toiveen Salon virkamiesjohdolle ja poliittisille päättäjille: nyt kun kaupungille aletaan taas tehdä uutta talouden sopeutusohjelmaa, niin  – voitaisiinko unohtaa koko homma?

Salon saneeraaminen on jo nähty. Ei siitä mitään hyvää seuraa.

Kokeiltaisiinko vaihteeksi kaupungin kehittämistä?

Kukaties tänne muuttaisi vaihteeksi joku.

n n

Salolta puuttuu kymmenen miljoonaa euroa rahaa vuodessa. Sitä yritetään kaapia kasaan kaupungista, jota on saneerattu viimeiset viisi vuotta. Tavoite karkaa vuosi vuodelta kauemmas.

Salosta ei saada kymmenen miljoonan euron pysyviä säästöjä millään konstilla. Ei ainakaan sellaisilla keinoilla, jotka kaupunginvaltuusto hyväksyisi. Se ratkaisee.

Pahimmassa tapauksessa päädytään typeryyteen, jossa lakkautetaan näön vuoksi pari pientä kirjastoa tai koulua.

Säästetään teoriassa muutama kymppitonni ja suututetaan taas yhden kulmakunnan ihmiset. Saadaan lisää hyviä markkinamiehiä ja -naisia muutenkin kuntakyselyissä pohjamudissa uivalle Salolle.

Olisiko tässä siemen toisenlaiseen ajatteluun?

n n

Arvoisat päättäjät, voisitteko sopia yhdessä, että Salosta on nyt saneerattu se, mitä saneerattavissa on?

Toivon, että pitäisitte yltiöpositiivisen tiedotustilaisuuden, jossa kerrottaisiin, että kaupunki vaihtaa taktiikkaa. Jatkossa ei enää lopeteta yhtään tervettä koulua, jos oppilasmäärä pysyy järkevänä. Kaikki kirjastot pidetään auki, terveysasemat nykyisellään, vanhainkodit käytössä – niin kauan kuin käyttäjiä on.

Kertoisitte, että nyt aletaan kehittää uutta, parempaa Saloa. Ihan aluksi tietohallintoon palkataan muutama osaaja lisää pistämään kaupungin sähköiset palvelut kuntoon.

Salo ilmoitetaan kaikkiin mahdollisiin valtakunnallisiin pilottikokeiluihin, joissa mietitään uusia tapoja tehdä asioita. Avataan kaupunkilaisille ideakilpailu: mitä voisimme tehdä toisin ja paremmin.

Jos tässä positiivisessa hötäkässä keksittäisiin keinoja tehostaa kaupungin toimintaa, vähennetään sitten henkilöstöä – eläköitymisen kautta, pikkuhiljaa.

Kovapäisimmillekin päättäjille pitäisi olla jo selvää, ettei kaupungin henkilöstö vähene päättämällä eivätkä heidän työnsä vähene käskemällä. Sitä on jo kokeiltu.

n n

Salo ei pelastu säästämällä, vaan tuloja lisäämällä. Se ei tapahdu hetkessä. Pitää saada yrityksiä ja työpaikkoja, jossain vaiheessa ehkä lisää työntekijöitäkin.

Ennen kuin saamme uusia yrityksiä, niitä vetävien yrittäjien pitäisi haluta Saloon. Kuka tänne nyt haluaa? Kuka meistä lähtisi hakemaan elämälleen uutta positiivista potkua Pieksämäeltä, Kouvolasta tai Kotkasta? Mielikuvatutkimuksissa ne tarpovat samassa suossa Salon kanssa.

Salo ei voi mainostaa itseään vetovoimaisena hyvien palvelujen kaupunkina, jos salolaiset eivät itsekään ole sitä mieltä. Ei semmoista viestiä kukaan usko.

Salolaisten on oltava itse tyytyväisiä kaupunkiinsa. Vasta sitten kaupungilla on 50 000 elinkeinoasiamiestä välittämässä positiivista viestiä ympäristöön.

Entäs sitten se kaupungin talous?

Voisiko asiaa ajatella vaihteeksi toisenlaisesta vinkkelistä?

Kaupunki tuottaa asukkailleen välttämättömiä palveluita. Samalla se on iso työnantaja Salossa. Ei enempää.

Asenteemme on jotenkin vinksallaan, jos tuijotamme kuukaudesta toiseen kaupungin talouslukuja ja mietimme, miten ne saisi näyttämään toisenlaisilta.

Ehkä meidän pitäisi keskittyä tekemään jotain ihan muuta.

Vesa Käiväräinen

Kiitos Käiväräinen!


Kommentit

29.1.2015 22.40  Liisa

Justiinsa näin. Hyvä Käiväräinen, asiaa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini