Jossain jossain

Perjantai 14.7.2017 klo 23.42


Suomalaiseen suveen kuuluvat teatterit, kesäsellaiset. Salon alueella on teattereita vaikka muille jaettavaksi. On mahdollisuus valikoida mihin menee tai jos allakka antaa periksi, niin voi käydä katsomassa vaikka kaikki. Minä rastitin tänään tämän kesän teatteriesityksen numero neljä ja suunnistin Suomusjärvelle. 

Millaista oli? 

Oli ja oli. Jos odottaa, että kesäteatteriesityksen pitää olla kepeän kevyt ja/tai naurettavan hauska, niin tämä esitys ei sitä ole, vaikka silloin tällöin naurunpyrskähdyksiin päästiinkin. Näytelmä kuvaa sota-aikaa, sen tapahtumia ja tunnelmia. Se on aihe, josta väkisinkin tulee surullinen, hetkittäin vähän ahdistunutkin olo. Sotaan joutuneilta vaadittiin paljon, mutta paljon vaadittiin myös kotiin jääneiltä.  

Arto Niemisen käsikirjoitus Täällä jossakin oli ja on kesäteatterikipaleeksi rohkea valinta, mutta sopii tietysti ihan hyvin Suomi 100 vuotta juhlavuoden teemaan. Esitys oli minun silmissäni vaikuttava, mutta jos ja kun mietin esitystä kokonaisuutena, niin joku, jotain oli, joka jäi tökkimään, ei siis mennyt ihan nappiin. Näyttelijävalinnoissa Nieminen (myös näytelmän ohjaaja) on kyllä onnistunut, sillä tykkäsin, että kaikki olivat just prisiis oikeassa roolissaan. Ja heitä näyttelijöitä oli paljon. Se mikä minua vaivasi tai niinkuin jo totesin tökki, se oli musiikki. Valitut kappaleet olivat jotenkin irrallisia suhteessa näytelmän juoneen ja välillä laulut, vaikka laulajat hyviä olivatkin, hukkuivat musiikin meluun. Radioäänet olisin myös "pistäny pikkuse pienemmäl vaihteel"!

Jos nyt jonkun näyttelijänimenkin sentään esiin nostaisi. Jukka Haarikko veti roolinsa kokeneen näyttelijän rutiinilla, Riku Ekman hallitsi ja veti roolinsa hyvin, samoin Susanna Mäkirinne, myös Kristiina Laiho ja Sofia Mäkirinne jäivät mieleen, mutta oijoi, yksi oli, jolle erityispisteet annan. Hän on nuori Vasili Balagurov.

Sodan aikana kotiin jääneillä naisilla on ollut rankkaa ja se tuli kyllä tässäkin näytelmässä hyvin esille. Joissain kohdin tuli mieleen Niskavuori -näytelmät ja sen naiset. Jotain samaa oli nyt, joten annanpa Niemiselle plussapisteet naisnäyttelijöidensä emäntä-,äiti-,sisar-,lotta- ja evakko-ohjauksesta.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini