fanitanko?

Maanantai 28.8.2017 klo 12.02


Jätteidenkäsittely tarvitsee ratkaisun

Salon Korvenmäen jätevoimalasuunnitelma sai jälleen uuden käänteen, kun Lounais-Suomen Jätehuolto Oy kertoi ajavansa hanketta eteenpäin Salon ja Turun tuella. Salon tavoitteena on edelleen saada voimalainvestointi Korvenmäkeen.

Jätteidenkäsittelyä on pyritty ratkomaan pitkään. Lounaisen Suomen hankintarengas kilpailutti yhdyskuntajätteen käsittelyn 25 vuodeksi vuonna 2014. Kilpailutuksen voitti Ekokem, joka tarjosi polttokelpoista jätettä hyödyntävää jätevoimalaitosta Saloon.
Ekokemin tarjous oli kilpailutuksen edullisin. Hanke kuitenkin viivästyi valitusten vuoksi. Kilpailutuksen tulos todettiin prosessin päätteeksi päteväksi, mutta tilanne oli muuttunut yrityskauppojen myötä. Ekokemin uusi omistaja Fortum ei ole omasta mielestään velvollinen voimalan rakentamiseen. Fortum vetoaa kiertotalouden nousuun, mutta vähintään yhtä painava syy lienee tarjouksen edullisuus. Lounaisen Suomen hankintarengas kertoi toukokuussa valmistelevansa oikeudellisia toimenpiteitä Fortumia vastaan, mutta ainakaan toistaiseksi asia ei ole edennyt.

Lounaisessa Suomessa ei ole tällä hetkellä jätteiden hyödyntämisratkaisua, ja jätettä kuljetetaan jätteenpolttolaitoksiin Vantaalle, Riihimäelle, Vaasaan ja Tukholmaan.
Väliaikaisjärjestely on kallis. Itse jäterallin lisäksi kustannukseksi voi laskea menetetyn lämmön- ja sähköntuotannon. Kun Turun Orikedon jätevoimalan toiminta loppui vuonna 2014, sen lämmöntuotanto korvautui pääosin kivihiilellä tuotetulla energialla.

Jätevoimala olisi edullisin ratkaisu jäteongelmaan, mutta jätteenpoltto on osin ristiriidassa jätepolitiikan kierrätystä korostavien tavoitteiden kanssa. Salon uusi kaupunginjohtaja Lauri Inna onkin kuvaillut jätevoimalahankkeen olevan nyt muutakin kuin jätteenpolttoa. Korvenmäen kiertotalouspuisto toisi kierrätyksen vahvemmin mukaan.
Onpa uusi malli enemmän tai vähemmän polttoon tukeutuva, ratkaisuja tarvitaan pikaisesti. Jäterallin jatkuessa lasku kasvaa, ja jätteet päätyvät joka tapauksessa polttoon muualle

..

Ratkaisua kyl tarvittaisiin, mutta polttamiskrematoriota en fanita! Ei kiitos! Ei!

Salkkarin jutun kommentit kannattaa lukea!

http://www.sss.fi/2017/08/jatteidenkasittely-tarvitsee-ratkaisun/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini