mankutaan maksutonta

Sunnuntai 4.2.2018 klo 11.36


Varhaiskasvatuksesta myöhäiskasvatukseen!

Punaista näen, kun tällaista luen: Opetusministeriö käynnistää kokeilun, jossa kuntia kannustetaan järjestämään viisivuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta.

Asia on ollut esillä Salossakin. Talousarviokokouksessa, tämän vuoden talousarviota päätettäessä, oli esillä kaksi esitystä.

Esitys, että ".. Salossa siirrytään osittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen viisivuotiaiden lasten kohdalla 20 t/vko elokuusta 2018 alkaen" hävisi äänin 25 tälle 26 ääntä saaneelle esitykselle: "Salo pyrkii mukaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen valtakunnalliseen kokeiluun. Maksutonta varhaiskasvatusta järjestetään kyseisessä kokeilussa 4h/päivä=20 t/viikko noudattaen esi- ja perusopetuksen työaikoja (9,5 kk/vuosi)."

Puolesta ja vastaan puheenvuoroja kuultiin ja kuunneltiin pitkä tovi. Itse ajattelin, että antaa olla, en mene puhujapönttöön putputtamaan, sillä olin asiasta jo jotain julki tuonut mm. paikallislehdessä, enkä kannattaisi, en kumpaakaan esitystä. 

Mutta sitten vaan keitti yli. Puhujapönttöön menin minäkin. Sanomani oli tämä:

"EN KANNATA, vaikka ymmärrän kyllä, että tällä halutaan viestittää sitä, että Salo näyttäisi olevan aidosti lapsiystävällinen kaupunki.

Toistan tähän samaa, mitä olen tätä mieltä palstallakin julkistanut:

Suomalainen käytäntö, lastensuojelun perusta on, että vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lastensa huolenpidosta ja kasvatuksesta.On hyvä, että lapset saavat hoitopaikan, kun vanhemmat ovat työssä, mutta ei sen minun mielestäni ilmaista pidä olla. En maksutonta vanhustenhoitoakaan odota, en nyt, enkä tulevaisuudessa. Sitä kyllä odotan, että niin lapsille kuin vanhuksille järjestyy hoito ja tarpeen mukainen hoitopaikka silloin, kun perheiden tilanne sitä vaatii."

Ja mistä moinen vastahanka?

Ihan vaan siitä, että nyt unohdetaan vanhukset.

Aivan täysin!

Jos oikeudenmukaisia, tasa-arvoisia, mitä sanoja tässä valtakunnassa nyt hehkutetaankin, pitää olla, niin kyllä kotona nk. kotihoidossa (=kotipalvelu käy moikkaamassa aamuin, illoin, mutta ei paljon muuta ehdi) asuvien tilanne pitää saada vähintään samaksi.

Että mites hallitus voisi tälle joukolle, siis kotihoidossa oleville vanhuksille,  järjestää maksutonta ”vanhuskasvatusta” tai olisiko "myöhäiskasvatusta"?

Kulkekoot nyt sitten millä nimellä tahansa, mutta samalla kaavalla toimintaa heillekin. 

Aloitetaan samasta eli 20 tuntia viikossa kiitos!

Em. juttu keikkuu/keinuu täällä:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250432-varhaiskasvatuksesta-myohaiskasvatukseen


Kommentit

4.2.2018 20.58  MammaKylält

Jotenki ihmiste mieli o menny semmoseks, ett kaikk täytty saada ilmaseks.Lapset o kuluerä mutt lapset o myäs elämän rikastuttaja, enkä tarkoit sitä euroissa. "Eihä ilmassi lounaika oll?", vaikk jossa joskus mainostettinki. Aina ne joku maksa. Ja sitt - tämän päivän vanhusten elämä heiti lapsuudess, nuoruudess ja viäl tyäelämässäkin on ollu ihan eriä kuin tämän päivän lapsill, nuarill tai tyäikäsill. Mittä eivät ilmatteks saanu, eikä paljo lomika ollu. Saloraan menin -74 ja siäll oli silloin äitejä, jotka palasivat töihin oltuaan lasten syntymän jälkeen kotona siihen asti, ett laps meni kouluun. He olivat siis irtisanoutuneet jäädessään kotiin. Näille tämän ajan vanhuksille soisin kaiken hoidon ja hoivan, mitä saada vois siihen tyyliin kuin kunnalliskodeissakin aikoinaan oli.

5.2.2018 0.46  T.A.Vallinen

Harmi, et tekke miäl piruil vähä varhaiskasvatuksest, mikä kuitenkki on sitä tulevaisuut tulevil vanhuksil, elikkäs juur heil varhaiskasvaneil ittellens sit aikanas.
Piruilut sikses, ku ongelmitte ratkaisu ova kuitenki niitte aivois, ketä Me olla tahoillamme äänestetty päättämä yhteiste asioitte hoitamisist.
Ilmast ei ol olemassaka, ku lähes kaik hyvinvoint rakenttu veronperimisel. Se, et Suomi kuuluu likimain maailmamestarluokkasse veronperinnäs, pistä joskus piäne pää miettimä, et eik asioitte pitäs olla vähä paremmal mallil? https://ek.fi/wp-content/uploads/tal51.pdf
Se, et nykyaja vanhukse ova niit, ku ova tämä hyvinvoinni känsäsil kätösil rakentannu, ni olis aika kohtuullist, et se tulis myös huomioittu, muutenki ku ylittepääsemättömil verorasitteil?
Mitä järkke o ylipäätäns kerätä yliveroi kansalaisilt ja sit he, ku ossaava vaatti osa omistas takasi, saavat ne jälkijättösest, vaik asia olis kansalaisystävällisemminki hoirettavis?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini