aloitteet

Tiistai 12.6.2018 klo 19.51


Elisen valtuuston kokouksen päätteeksi valtuutetut jättivät melkoisen pinon aloitteita. Minä esitin kaksi. Ensimmäisen jätin omissa nimissäni ja toisen yhdessä valtuutettu Pertti Vallitun kanssa.

Kaupunginvaltuusto 11.6.2018

Aloite: Pyörätie Muurlan kaupunginosaan

Salossa on parin vuoden takainen valtuustossa tiedoksi annettu kehittämisohjelma kaupungin kävely- ja pyöräteistä. Se on hieno ohjelma, hieno selvitys siitä mitä meillä on. Ohjelman tavoitteenahan oli ja on mm. määrittää kävelyn ja pyöräilyn edistämistä, antaa ”askelmerkkejä” Salon kaupungille ja sen asukkaille.

Kävely- ja pyöräteitä meillä on, sen em. ohjelma kertoo, yhteensä 208 kilometriä. Salon kaupungin vastuulla on 147 kilometriä ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vastuulla 61 kilometriä.

Salon keskustasta sitä ympäröiviin taajamiin Märyyn ja Inkereelle on yhtenäinen pyörätie. Muihin taajamiin pääsee kävellen ja pyöräillen vain käyttämällä keskustasta taajamaan johtavia maantieosuuksia. Autolla liikkuva ei välttämättä edes huomaa kuinka olemattomia ja kapeita ne mahdollisuudet (pyörä ja jalankulku) muutamissa paikoissa ovat.

Kaupungin hyvinvointiraportti 2017 annettiin valtuustossa tiedoksi 14.5.2018. Raportin kohtaan ”Lähiympäristön tila ja turvallisuus” on kirjattu seuraava lause: ”Liikenneturvallisuuden edistäminen Salossa on jatkuva toimenpide, jonka edistämisen tarkoituksena on parantaa kaupunkilaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä. ”

Esitän pyörätien jatkamista Muurlassa jo olevalle tielle ja toivon, että muissakin kaupunginosissa mietitään, millaisia teitä niissä asuvat asukkaat tarvitsevat, mistä mihin reitit olisivat tarpeen turvalliseen pyöräilyyn ja jalankulkuun.

Muurlalaisten pyörätie alkaa 110 -tieltä, se kulkee Takapellon kautta Pyöliin ja kirkonkylän kautta kohti Kiskontietä, mutta se päättyy Kistolanpalttaan.

Välille Kirin talo ja Kiskontie olisi tarpeen saada turvallinen ja valaistu tie jalan kulkeville ja pyöräilijöille. Matka on n. 2 km.

Muurlan kirkolta nyt Kirin taloon saakka kulkeva pyörätie on osassa kiinni itse maantietä (Muurlantie) ja osa kulkee niin, että välissä on nurmikkokaitaletta. Nykytilanne näyttää olevan se, että teiden ja pyöräteiden välissä kulkevat nurmikkokaitaleet ovat tässä kaupungissa kuin ”ei-kenenkään-maita”. Ne ovat ison osan vuodesta epäsiistissä kunnossa. En ole asiantuntija siihen, millainen kävely- ja pyöräilytien pitäisi olla, mutta kehtaan ehdottaa, että Muurlassa se  rakennettaisiin heti autotien viereen kiinni. Näin ollen tien hoidosta tulisi pitkän päälle vähän helpompaa. Ehkä huolettomampaakin.

Marjatta Halkilahti
valtuutettu, KD sitoutumaton

..

Aloite: Pöytäkirjojen esilläpito nykyistä pidemmäksi ajaksi

Luottamushenkilöiden ja kaupunkilaisten tiedonsaanti kaupungin asioista ja päätöksenteosta on aina omanlaisensa ongelma. Läpinäkyvää toimintaa tässäkin kaupungissa luvataan, mutta onko sitä. Ei ole, jos esityslistojen ja pöytäkirjojen varassa ollaan. Meillä pöytäkirjat ovat julkisesti esillä vain noin vuoden. Se on aivan liian vähän.

Luottamushenkilöillä, ei myöskään kaupunkilaisilla ole mitään mahdollisuutta seurata esim. jonkun mieltä askarruttavan asian päätöksenteon etenemistä aikaisemmilta vuosilta ja kun ei taustoja tiedä, niin ei niitä osaa edes kirjaamon kautta esille pyytää.

Etsin netistä, miten muualla toimitaan. Löytyy mm. Kaarinan kaupunki. Siellä on lokakuussa 2017 tehty aloite avoimuuden lisäämisestä kaupungin hallinnossa ja on esitetty, että kaupungin kotisivuilla julkaistaisiin toimielinten pöytäkirjat yhdeksän viime vuoden ajalta. Tilanne olisi sen jälkeen sama kuin Turun kaupungissa.

Esitän, että Salon kaupungissa toimielinten pöytäkirjat pidetään esillä menossa olevan valtuustokauden ajan. Esillä pidetään myös edellinen valtuustokausi.

Tälle aloitteelle taustaksi Salon kaupungin hallintosääntö 6 ja 79 §:t sekä kuntalain 29 §.

Marjatta Halkilahti                                                                        valtuutettu, KD sitoutumaton

Pertti Vallittu                                                                              valtuutettu, KD

6 § Kaupungin viestintä

Kaupunginhallitus johtaa kaupungin viestintää ja tiedottamista kaupungin toiminnasta. Kaupunginhallitus hyväksyy yleiset ohjeet viestinnän ja tiedottamisen periaatteista sekä nimeää viestinnästä vastaavat viranhaltijat. Palvelualueet luovat omalla alueellaan edellytyksiä läpinäkyvälle toiminnalle asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.

Kaupunginhallitus, lautakunnat, kaupunginjohtaja sekä muut johtavat viranhaltijat huolehtivat, että kaupungin asukkaat ja palvelujen käyttäjät saavat riittävästi tietoja valmisteltavina olevista yleisesti merkittävistä asioista ja voivat osallistua ja vaikuttaa näiden asioiden valmisteluun. Viestinnässä käytetään selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otetaan huomioon kunnan eri asukasryhmien tarpeet.

79 § Asiakirjojen antamisesta perittävät maksut

Pöytäkirjanotteesta, kopiosta tai muusta tulosteesta peritään sivukohtainen maksu.

Jos tiedon esille hakeminen vaatii erityistoimenpiteitä, tiedonhausta peritään kiinteä perusmaksu, joka porrastetaan haun vaativuuden mukaan. Kopiosta ja tulosteesta peritään tällöin kiinteän perusmaksun lisäksi sivukohtainen maksu.

Kaupunginhallitus päättää tarkemmin asiakirjojen antamisesta perittävien maksujen perusteista ja euromääristä.

Kuntalaki 29 §

Tiedottaminen

Kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista. Kunnan on laadittava tarvittaessa katsauksia kunnan palveluja, taloutta, ympäristönsuojelua ja maankäyttöä koskevista asioista. Asukkaille on myös tiedotettava, millä tavoin asioista voi esittää kysymyksiä ja mielipiteitä valmistelijoille ja päättäjille.

Milloin kunnan tehtävä on annettu yhteisön tai säätiön hoidettavaksi, kunnan on sopivin tavoin tiedotettava asukkailleen yhteisön tai säätiön toiminnasta

 


Kommentit

12.6.2018 20.23  Marjatta

Ensimmäisen aloitteen osalta totesin heti esittämisen jälkeen, että minä en pahemmin pyöräile. Itselleni en, jos joku niin ajattelisi, pyörätietä ano.

Ohjetta, millainen itse tien tarttis olla, kehtasin kyl aloitteeseeni tuputtaa. Lähinnä ajattelen tien hoitoa ja huoltoa. Jos pyörätien ja maantien väliin on tarkoitettu nurmikkokaitaleita, niin kyllä ne sellaisia pitäisi sit ollakin. Ei semmosta rikkaruoho - lupiiniviidakkoa kuin mitä nyt esim. Muurlantien varrella näyttää olevan. Ei niitä rikkaruohollisia katujakaan saisi olla. Niitä näkee cityn keskustassa.

15.6.2018 19.13  MäMuittenkinPualest!

Pyöräteit olis ollu järkevää tehdä sillo, ku alotettiin, niin koko matkall Lasitehtaalt Ristinummel Kiskontiäll saakka. Kiskontie tehti aikonas nii leviäks, ett siinä kyll pyöräilijä pärjää, mutt Muurlantien osuudet on liian kapeita. Pyörätietä jätettiin silloin myös säästöihin vedoten, tekemättä pätkä Koulutien risteys-Rannantie. Yks tyyppi sano, ettei hän aja pyörätietä kirkolta sillalle, koska siell on usse joku koirates kanssa tienmutkassa tienleveydeltä. Sitte, kun pyörätie menee vaihtuen maantien oikealta ja vasemmalta puolelta, eli on tien ylityksiä, niin on pyöräilijöitä, jotka ajavat maantien laitaa siihen asti, ett pyörätie on omalla kohdalla (vasemmalla tai oikealla). Ja harrastepyöräilijät kovalla vauhdilla polkevat, eivät mene kevytväylälle ollenkaan. Ja viime talvena esim. kevytväyliltä käytiin lumet auraamassa viiveellä.

17.6.2018 14.37  Marjatta

Tämä löytyy kaupungin sivustoilta: "Verkostossa on kuitenkin epäjatkuvuuskohtia ja puuttuvia osuuksia, jotka tulisi korjata, ja koko väylästö tarvitsee jatkuvaa ylläpitoa ja kunnostustoimenpiteitä." Löytyy kohdasta: Liikenne ja kartat/pyöräily


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini