tarttis vastata, kun kysytään!

Perjantai 25.1.2019 klo 23.06


Muistinpa nyt tässä Salo -hässäkässä tämänkin jutun. Nimittäin vuosittain annettavat arviointikertomukset ja niihin annetut vastineet.

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/

organisaatiotoimielimetjaneuvostot/lautakunnat/tarkastuslautakunta/

Niistä on melkein joka vuosi joutunut moitteita antamaan, eikä vaan tilanne kohene. Vastataan vähätellen tai asian vierestä tai ei vastata lainkaan. 

Tässä moitteeni 17.12.2018  (se, mitä puhujapöntössä vuodatin): 


Vuoden 2017 tarkastuslautakunnan arviointikertomusken johdosta annetut selvitykset

Tässä on ehdotus, että kaupunginvaltuusto merkitsee tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen johdosta annetut selvitykset tiedoksi.
Merkitään vaan, mutta en minä tälle selvitykselle kovin montaa plussapistettä anna.
Annan pauhuja.
Annan pauhuja siitä, että tark.ltk:n esille nostamiin asioihin on monessa kohtaa - ei ole ensaimmäinen kerta - on vastattu vähätellen tai asian vierestä tai ei ole vastattu lainkaan.

Tark.ltk on valtuustolle työrukkanen.
Se nostaa eteemme asioita, se arvioi, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet ja se arvioi, onko kaupungin toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Jos ja kun tark.ltk on arvioitaan esittänyt, niin kyllä meidän kuuluu niihin kunnolliset vastaukset ja vastineet saada, ts. tietää mitä pitäisi tehdä, jotta parempaan tulevaan päästään.

Nostan esille muutaman vastauksen, selvityksen joihin en ole tyytyväinen.

Suomi 100 –tonttikampanja! Sivu 10
Jos jossain niin tässä olisi voinut valtuustoa tarkemmin informoida.
Lukuja olisi voinut kertoa. Paljonko niitä tontteja meni kaupaksi, tuliko peruutuksia, mikä tilanne vastinetta annettaessa on ollut. Tuskin nämä nyt salaisia tietoja ovat.

Sitten sisäilmaongelmat. Ne nousevat esille kahdessakin kohtaa

Sivulla kahdeksan annetaan moitteita, mutta apulaiskaupunginjohtaja vastaa, että sisäilmaongelmat tulivat Perniössä yllätyksenä.

Näitä nyt vaan putkahtaa, näitä yllätyksellisiä sisäilmaongelmia.

Ohjeistusta on kyllä annettu. Mm. Kaupungin kiinteistökanta tulee pitää hyvässä kunnossa, erityistä huomiota on kiinnitettävä ennakoivaan kunnossapitoon (sisäilmaongelmat).

Tämä äskeinen löytyy vuoden 2014 arviointikertomuksesta:
Siis
Kaupungin kiinteistökanta tulee pitää hyvässä kunnossa, erityistä huomiota on kiinnitettävä ennakoivaan kunnossapitoon (sisäilmaongelmat).

Ja mikä olikaan vastine?
Luen tämän, vaikka vuosien takainen vastine onkin, koska
välillä tuntuu siltä, että suhtautuminen kiinteistökannan hyvässä kunnossa pitämiseen on jämähtänyt tähän vuoden 2014 tasoon:

Näin vastattiin:

Tarkastuslautakunnan toteamuksen kanssa olemme samaa mieltä, kiinteistökanta tulee pitää hyvässä kunnossa.

Ennakoivaan kunnossapitoon tullaan kiinnittämään vastaisuudessa entistä enemmän huomiota.

Sähköisen huoltokirjan hankinta tukee tätä tavoitetta.

Vuosikorjauksiin myönnetyt määrärahat ovat pienentyneet vuosittain kuntaliitoksesta 2009 lähtien aina viime vuoteen asti.

Tälle vuodelle, 2015, määrärahaa saatiin hieman nostettua ja vastaisuudessa suunnan tulee olla sama – rakennukset vaativat myös korjauksia.

Olemassa oleviin sisäilmaongelmiin ei välttämättä ole syynä ennakoiva kunnossapito tai sen heikkous vaan ongelmien syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät: kuten mm. rakennusten rakennusaikainen rakentamistapa, rakennuksen käyttötarkoituksen muutos, työn mielekkyys, liika työ, asiakkaat jne.

Että näilläkö vastauksilla eteenpäin. Ei minusta.

Toinen kohta sisäilmaongelmista on sivulla 16
Tark.ltk toteaa, että lähtökohtana on oltava kaupungin antamien ohjeistusten noudattaminen sisäilma-asioissa.
Vastine on: Kaupungin sisäilmatyö pohjautuu sisäilmaohjeistukseen ja tähän eri yksiköitä opastetaan tarvittaessa.

Tässä olisi voinut laittaa linkin, tiedon mistä moinen sisäilmaohjeistus löytyy, missä se näkyy, siis todella näkyy. Ei niin kuin esim. sivulla 10 annetaan ymmärtää, että tietyn linkin takaa löytyy raportti Salon kaupungin äkillisen rakennemuutoksen kaudesta. Minä en raporttia auki saanut vaikka miten päin sitä google hakuunkin tuputin.

Sitten vielä yksi: tilapalvelujen kohdalla tark.ltk on nostanut esille osaamisen ja toteaa:
Osalle henkilökunnasta tulee hankkia koulutusta rakennusterveyteen liittyen.
Mikä on vastaus?
Arviointikertomuksen laatimisen jälkeen on toimittu siinä ehdotetulla tavalla.
Olisi kai tässäkin voinut kertoa esim. työtehtävänimikkeitä ja montako henkilökuntaan kuuluvaa on koulutettu vai pitääkö nämä tämäntapaiset kysyä erikseen valtuuston kyselytunnilla?
Enemmänkin oli mielessä, mutta tässä olivat minun silmissäni ne pahimmat sarjassa vastauksia selvityksiä.
Kiitos kuuntelusta.

--

Ei tuota pöytäkirjaan sentään kirjattu, mutta videolta jostain kohtaa tuo em. löytyy:

https://tallennus.telia.fi/play?

Viime vuonna kävi vielä niinkin, että kukaan ei ollut huomannut, ei ollut välittänyt siitä, että vastineet olisi pitänyt antaa lokakuun loppuun mennessä. Kun niitä aloin 12.11.2018 sähköpostitse kysyä, niin annettiin ymmärtää, että oli unohtunut, mutta että asia on nyt valmistelussa. 


Kommentit

30.1.2019 22.50  ÄäniKylält

Mä luule, en tiärä, ennen sillo joskus, tyät tehti oman kunnan/kaupunkin omilla, työhönsä sitoutuneill kirves-, putki- ym alansa ammattimiähill. Ny remppa-reiskat tulee ja menee, kuka mistäki. Jos joku vähä flitta, kyll joku toine sen joskus korja.Muistelen vaa Muurlan kunnan aikassi korjaus- ja huoltomiähi. Tuliks liika paha?

30.1.2019 23.48  Marjatta

Sellaisella vanhan ajan monitoimi-osaaja -talonmiehellä olis tarvetta tässäkin kaupungissa. Olisi tietyt kohteet, jotka mies hoitaisi (voi siinä nainenkin olla), eikä niin kuin nyt kuulemma toimitaan. Yks käy katsomassa, mitä tarttis tehdä, sit toinen tulee, jos tulee ja kosk tulee, ja osaako hän vai pitääkö kutsua paikalle vielä parempi osaaja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini