Uusimmat kuvat

pilaantunutta sapuskaa

Perjantai 30.8.2019 klo 20:59


Tämmöstä uutista:

Salossa epäillään ruokamyrkytysepidemiaa – ainakin sata sairastunutta

Salon kaupunki tutkii ruokamyrkytysepäilyä.

Arviolta sata Salon kaupungin ruokapaikoissa keskiviikkona syönyttä on ilmoittanut vatsaoireista. Pääosa tapauksista on tullut ilmi torstaina ja eilen.

Sairastuneita on neljästä koulusta ja yhtä monesta päiväkodista. Salon kaupungin terveysvalvonta selvittää onko kyseessä ruuan välityksellä levinnyt vatsatauti.

– Selvitys on vasta alkuvaiheessaan. Sairastuneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä, mutta suhtaudumme asiaan ruokamyrkytysepäilynä, Salon kaupungin ympäristöterveyshuollon päällikkö Riitta Suutari toteaa.

Tiedossa olevien sairastuneiden ruoka on valmistettu pääosin kaupungin keskuskeittiössä, mutta sairastumisia esiintyi myös yhden koulun valmistamaa ruokaa syöneillä. Salon keskuskeittiö tekee jokaisena arkipäivänä noin 6 500 annosta.

– Tässä vaiheessa ei voi vielä sanoa, mistä mahdollinen epidemia on saanut alkunsa. Yksi mahdollisuus on salaatin raaka-aineena käytetty kuumentamaton elintarvike, Suutari kertoo.

”SELVITYS ON VASTA ALKUVAIHEESSAAN. SAIRASTUNEIDEN OIREET OVAT OLLEET PÄÄOSIN LIEVIÄ, MUTTA SUHTAUDUMME ASIAAN RUOKAMYRKYTYSEPÄILYNÄ.”

Niin sairastuneista henkilöistä kuin myös ruuista ja raaka-aineista on otettu näytteitä.

– Ruoka- ja raaka-ainenäytteitä on pakastettu. Ne lähetetään alkuviikolla tutkittavaksi ja tuloksia on lupa odottaa loppuviikosta, Suutari sanoo.

Sairastuneilta on otettu ulostenäytteitä. Suutari kertoo, että yksinkertaisinta olisi, jos pakastetuista näytteistä ja ulostenäytteistä löydettäisiin yhteinen tekijä.

– Jos löytyy sama bakteeri tai virus, työmme helpottuu olennaisesti.

Keskiviikkona kaupungin ruokailupaikoissa ruokailleita ja sen jälkeen sairastuneita pyydetään täyttämään sähköinen ruokamyrkytysepäilykysely. Linkki kyselyyn löytyy Salon kaupungin verkkosivuilta (www.salo.fi).

Kaupungin toimesta muistutetaan, että vatsataudin leviämisen ehkäisemiseksi on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygeniasta.

--

Käsihygienia! No joo! Kyllä minua huolestuttaa enemmänkin nyt tämä:

Tiedossa olevien sairastuneiden ruoka on valmistettu pääosin kaupungin keskuskeittiössä!

Sairastuneita on ollut neljässä koulussa ja neljässä päiväkodissa!

Jos "tautipallo" on lähtenyt yhden ihmisen vatsataudista, niin huhhuh. Jos syy on jonkun ruokatarvikkeen raaka-aineessa, niin eipä sillekään hurraata huudella voi.

Nyt viimeistään pitäisi tajuta myös semmonen juttu, että yks ISO keittiö on aina haavoittuvainen. Sitä ei ole kuntaliitosSalossa varmaan koskaan erityisemmin ajateltu. Tuollahan tuo esim. tämän vuoden talousarviossa tyrkyllä on, että vain keskuskeittiö on jotain (taitaa tausta tälle olla tässä). Rahaa tarvittaisiin vuonna 2022 ainakin 5 miljoonaa. 

Minä en keskuskeittiön kokonaan uusimisesta tykkää. Ennemmin palauttaisin kaikki ne kohteet, joissa valmistuskeittiö ollut on, takaisin käyttöönsä. Valmistetaan ruoat siellä, missä ovat ruokailijatkin! Kyllä niitä puuroja ja keittoja ja makkarasooseja ja makaroonilaatikoita osaavat koulujen ja päiväkotien keittiöläiset ihan itsekin valmistaa. Säästyisi rahaa kuljetuksista ja pysyisivät mahdolliset pöpötkin omien seinien sisällä! 

--

Kopio kaupungin sivustoilta:

https://www.salo.fi/54043.aspx

Salon kaupunki tutkii ruokamyrkytysepäilyä

Osalla Salon kaupungin ruokailupaikoissa keskiviikkona 28.8. ruokailleista on esiintynyt vatsaoireita keskiviikkoillasta alkaen. Tyypillisimmät oireet ovat olleet ripuli, pahoinvointi ja vatsakipu. Salon kaupungin terveysvalvonta selvittää onko kyseessä mahdollisesti ruuan välityksellä levinnyt vatsatauti. 

Sairastuneista henkilöistä ja ruuista on otettu näytteitä. Keskiviikkona kaupungin ruokailupaikoissa ruokailleita ja sen jälkeen sairastuneita pyydetään täyttämään sähköinen ruokamyrkytysepäilykysely. Linkki kyselyyn löytyy Salon kaupungin verkkosivuilta (www.salo.fi) kohdasta Asuminen ja ympäristö/Ympäristöterveydenhuolto/Elintarvikevalvonta/Ruokamyrkytys- ja vesiepidemiat. Sähköinen kysely löytyy siniseltä pohjalta sivun alalaidasta. 

Suora linkki sähköiseen kyselyyn

Vatsataudin leviämisen ehkäisemiseksi on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Lisätietoja: Ympäristöterveyshuollon päällikkö Riitta Suutari, Salon kaupunki, 044 778 4601

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini