Uusimmat kuvat

kestävää kehitystä?

Tiistai 3.9.2019 klo 23:12


No hupsista heijaa. Näinkö moneen paikkaan se levisi!

https://www.sss.fi/2019/09/ruokamyrkytysepailyja-27

 

Ruokamyrkytysepäilyjä 27 paikasta – savukala, pastasalaatti ja tilli tutkittavana

1


Viime keskiviikon jälkeen ilmennyttä vatsatautiepidemiaa tutkitaan edelleen Salossa.

Salon kaupunki on saanut 94 ilmoitusta vatsaoireista. Ne jakaantuvat kaikkiaan 27 eri kouluun ja päiväkotiin.

Kolmessa toimipaikassa oireita saaneita oli huomattavasti enemmän kuin muualla. Nämä toimipaikat ovat Salon lukio, Mustamäen koulu ja Metsärinteen päiväkoti.

– Tämä on aika vaikea kuvio. Valtavasti on myös niitä paikkoja, joista on tullut vain yksi ilmoitus, sanoo Salon kaupungin ympäristöterveyshuollon päällikkö Riitta Suutari.

Oireiden syyksi epäillään ruokamyrkytyksiä. Keskiviikkona päiväkotien ja koulujen ruokana oli savukalapastasalaattia, josta oli tarjolla myös kasvisversio ilman kalaa.

– Myös kasvisruokailijoilta on tullut ilmoituksia, sanoo Suutari.

Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavasta ruoasta otetaan aina näytteet pakkaseen, jotta niitä voidaan tarvittaessa tutkia. Keskiviikkoisten ruokien näytteet ovat parhaillaan tutkittavana helsinkiläisessä laboratoriossa, ja tuloksia on odotettavissa aikaisintaan tämän viikon lopulla.

Savukalan ja pastasalaatin lisäksi myös annokseen kuulunut tilli tutkitaan.

– Tilli oli ulkomaista alkuperää, sanoo Suutari.

Myös ulostenäytteitä on tutkittu, mutta ainakaan toistaiseksi niistä ei ole löytynyt merkkejä virusperäisistä taudinaiheuttajista kuten noroviruksesta.

--

--

Mitäs minä yks päivä täällä sivuillani motkotin?

Motkotin mm., että yks ISO keittiö on aina haavoittuvainen. Sitä ei ole kuntaliitosSalossa varmaan koskaan erityisemmin ajateltu. Tuollahan tuo esim. tämän vuoden talousarviossa tyrkyllä on, että vain keskuskeittiö on jotain (taitaa tausta tälle olla tässä). Rahaa tarvittaisiin vuonna 2022 ainakin 5 miljoonaa. 

Minä en keskuskeittiön kokonaan uusimisesta tykkää. Ennemmin palauttaisin kaikki ne kohteet, joissa valmistuskeittiö ollut on, takaisin käyttöönsä. Valmistetaan ruoat siellä, missä ovat ruokailijatkin! Kyllä niitä puuroja ja keittoja ja makkarasooseja ja makaroonilaatikoita osaavat koulujen ja päiväkotien keittiöläiset ihan itsekin valmistaa. Säästyisi rahaa kuljetuksista ja pysyisivät mahdolliset pöpötkin omien seinien sisällä! 

Vaikka ei olisi taudin aiheuttajakaan, niin tämä tieto ei ole hyvä tieto: "Tilli oli ulkomaista alkuperää". Onks tosikaan? Miksei kotimaista käytetä? 

Kaupungin sivustoilta löytyy tämän linkin kautta

https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/asiointi/ateriointipalveluttoimipisteissa/ruokailukouluissa/

mm. tällaista infoa: Salon ravitsemispalvelut on sitoutunut edistämään toiminnassaan kestävää kehitystä sekä käyttämään luomutuotteita säännöllisesti, Salo on luomuportaalla yksi.

Linkkejäkin esitellään:

Koululaisten ravitsemissuositukset

Suomalaiset ravitsemussuositukset

mutta eivät nuo ainakaan minun tietsikallani aukene!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini