Uusimmat kuvat

oikean kokoinen kaupunki

Torstai 2.12.2021 klo 13:50


Oikean kokoinen kaupunki. 

Noin on viimeisimpään Salonjokilaaksoon otsakoinut juttunsa onnelliseksi salolaiseksi itseään kutsuva Nina Malin. Malin kuvailee erilaisia kaupunkeja mm., että on sellaisia, joissa moni juttu on etäisyyden päässä, ja on kaupunkeja, joita ei hahmota. Helsinki, hänen kotikaupunkinsa lähes 30 vuotta, on ollut oma juttunsa. Helsinki on iso, mutta tuntuu turvalliselta. Pitkistä etäisyyksistä huolimatta tietää, missä kaikki on.

No nyt sitten Salo. Saloon muuttaneelle Malinille kaupunki on juuri oikean kokoinen ja "mittasuhteet niin kohdallaan."  

Minäpä kysyn: Ovatko todella?

Helsingin pinta-ala on 213,8 km2, asukkaita n. 658 000, Turun pinta-ala on 234,4 km2, asukkaita n. 195 000, Salon pinta-ala on 2168 km2, asukkaita n. 51 000.

2168 ja 213 välillä on ISO ero. Jos Helsingissä on pitkiä etäisyyksiä - niinhän Malin totesi - mitä ne ovatkaan tässä Salo -cityssä! Kokeeko kuntaliitosSalon asukas esim. Kuusjoen, Kiikalan, Suomusjärven ja Särkisalon kaupunginosissa olonsa sellaiseksi, että kaupungintalo ja tori ovat lähellä. Tuskin. Ei ole lähellä edes Muurlassa asuvalle, vaikka täältä on lyhin matka torille ja kaupungintalolle. Kaupungin keskipistekin on täällä meillä

Sitten Kemin pinta-ala? Se on 747,3 km2, asukkaita n. 20 000. Kaupunki on pinta-alaltaan Turkua ja Helsinkiä suurempi, mutta ei se Salon lukemiin yllä. Ei asukasluvussakaan. 

Viime vuonna valittu kaupunginjohtajamme tuli Kemistä. 

Tuliko oikean kokoiseen kaupunkiin? 

 


Kommentit

2.12.2021 14:25  Marjatta

Turun Sanomat kertoi 4.10.2021, että
Salon kaupunginjohtaja jäi pois töistä ? poissaolon syy salainen

Facebookista löytyi 4. lokakuuta tällaista: 
? En voi kommentoida kaupunginjohtajan poissaoloa. Olen saanut asiassa ohjausta enkä voi sanoa asiaan yhtään enempää, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen.

Minun kommenttini täällä kotisivuilla oli 8.11.2021 yhdessä blogissa tällainen:
Kaupunginjohtajan poissaolon syy keikkuu vain arvailujen varassa! Outo juttu. Kyllä sitä yleensä kerrotaan, jos joku on pois, että onko sairastunut, onko itse tai esim. läheinen. Ja onhan noita syitä. Toivottavasti mies ei ole kyllästynyt kaupunkiimme!

Nyt on jotain kerrottu! Salon Seudun Sanomista 30.11.2021: Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen vahvistaa olevansa sairauslomalla. Mutta! Salkkari ei kerro diagnoosia. Turun Sanomat on kuulemma sellaisenkin kertonut.

Minulle ei turkkaria tule, joten pysyttelen vain otsakkeissa, mutta pikkusen alkaa tulla olo, että tämä city ei ole Nissiselle oikean kokoinen, ja että hän on kyllästynyt. Päätöksentekohan täällä nyt ainakin on sellaista tasoa, että hyvää hallintotapaa saa hakea kuin neulaa heinäkasasta. Kyllä täällä kuntaliitosSalon ajoista alkaen toimineet virkamiehet laittavat uudet tulevat aika äkkiä vanhaan ruotuun. Ja se on: edetään sen mukaan, miten vanhassa Salossa toimittiin!

2.12.2021 14:53  Marjatta

Kaikkia kaupungin virkamiehiä ja -naisia ei asioitten valmistelijoina/esittelijöinä voi syyttää, sillä asiansa osaavia ja rehellisesti faktat esittäviäkin on. Mutta sitten on tämän tapaista jahnaamista, pallottelemista, mistä esimerkki tämän päivän Salon Seudun Sanomissa: "Joutsenvalo ei ole palaamassa katukuvaan - Turuntien silta pysyy ilman valokoristeita tänäkin vuonna"

Voi Voi.

Yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri selittää lehdessä, mitä selittää. Ilmeisesti hänellä ei ole puhe- sähköpostiyhteyttä talousarvion laatijoihin. Olisi hän nyt voinut ilmoittaa vaikkapa talousjohtajalle, että nyt tarvittais tommoset. Ja sitten kaupungin viestintäpäällikkö esittää just sitä, millä jouluiset joutsen sun muut valot saadaan pysymään työn alla vaikka ikuisuuden!

Ei entisissä pikkukunnissa noin takkuisesti toimittu!

2.12.2021 17:25  vanhusten puolesta

Suuren salon kaupunginjohtajien kanssa on käynyt huono tuuri. Niin minä asian näen.

2.12.2021 17:47  Marjatta

No niin on.

Minä kyllä toivoisin, että Nissinen palaisi töihin mahdollisimman pian. Eikä muuta tarttis kuin ottaa nämä hallintosääntöön päätetyt määräykset käyttöön:

"Kaupunginjohtaja johtaa kaupungin hallintoa, taloutta sekä muuta kaupungin toimintaa. Kaupunginjohtaja vastaa kaupungin yhteistyösuhteista sekä strategisista elinkeinopoliittisista linjauksista. Kaupunginjohtaja vastaa kaupungin strategisesta suunnittelusta, kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisestä kehittämisestä, valvonnasta ja riskienhallinnasta."

Jos joku asia on huonosti valmisteltu, huonosti taustoitettu, on puutteita ja faktoissa sekoillaan tm.vast., niin eikös sitä ylin tirehtööri voisi sanoa, jotta korjatkaa.

2.12.2021 19:19  Kyläll Motkotettu

Kyll nii odotettii, ett uus kaupunkijohtaja, ja viäll kaukka Kemist asti, tois uutta puhtii ja ja uussi virikkei meitill tänne Saloon. Mutt jotta siäll tapahtuss? Ei oikke oll nostanu tavalliste kaupunkilaiste mielialoi tämä salaperäisyys. Ny ihmetellä jo, voikk kaupunkilaiste koronatartuntoje määräänkään luotta. onk niitäki ehkä salattuna enempi. Joulunajanvalaistus myös alavireinen. Muut pienetkin kaupunkit ja kuntakeskukse satsaavat jouluvaloihi asukkaittensa viihtymiseks. Sillalle kaipaisin niit tähtivaloi, mutt joutsen jouta pois. Onk vt.kaupunkijohtaja hyvinki innokas pääsemä vakituiseks?

2.12.2021 21:57  Maaseudun asukas

En ihmettele ollenkaan, jos kaupunginjohtaja väsyy tähän Salon kaupunkiin.
Paljon olisi tehtävää, niin talouden kuin muidenkin asioiden suhteen, että minua ainakin hirvittää. Miten saada kaupunki sellaiseksi, että asukkaat tässä laajassa kaupungissa olisivat joka alueella tyytyväisiä, sillä tyytyväisyys kaupungin toimintaan luo yhteisöllisyyttä.
Päättäjiltä ei ainakaan apuja tule.
Jotta kaupunkia saataisiin tasapuolisesti kehitettyä, olisi edes niiden päättäjien, jotka maaseutua edustavat, oltava maaseudun etujen puolustajia. Mutta ei, hekin kannattavat vain keskustan kehittämistä.
Ja tosiaan, ainakaan uuden Salon alkuaikoina ei muuta toimitatapaa tunnettu virkamiesten puolelta, kuin että "näin on Salossa ennenkin tehty", vaikka hyviä käytäntöjä olisi ollut muualla olemassa!

2.12.2021 22:00  Marjatta

Viransijaisesta, siis Korhosesta en tiedä sanoa, haluaisiko hän cityn ylimmälle jakkaralle, mutta minä kyl pitäisin hänet siinä tehtävässä. johon hänet alunperin valittiin. Pätevä nainen. Sen hän kyllä varmaan jo tietää, mitä kaupunginjohtajan tehtäviin kuuluu. Tämä nyt määrätty sijaisuushan ei ole hänelle ensimmäinen kerta. Sijaiseksi hänet valittiin jo viime vuonna, kun Lauri Inna poistui kaupunginjohtajan tehtävistä. Uusi johtaja eli nyt sairausloman kirjoissa oleva Nissinen aloitti tehtävässään 1.1.2021.

Ei katteeks käy Korhosen tämän hetkistä tilannetta!

2.12.2021 22:07  Marjatta

Just näin: "näin on Salossa ennenkin tehty" Tätä kyllä kuuli! Sellaista tarkkuuta ei ole ollut kuin mitä esimerkiksi minä olin seurannut Muurlan, Kuusjoen ja Perttelin kuntien toiminnassa ja päätöksenteossa.

KuntaliitosSaloa, sen suuruutta ei hahmota virkamiehet eivätkä päättäjät. Keskustaa kehitetään, mutta ei entisten kuntien keskustoja. Ihan ollaan niinkuin ei niissä enää asukkaita olisikaan. Ja kuitenkin esim. kiinteistäveroja hekin maksavat. Mihis ne rahat valuvat?

2.12.2021 22:23  Marjatta

Laitanta uudelleen nämä pinta-alat:

Helsingin pinta-ala on 213,8 km2, asukkaita n. 658 000

Turun pinta-ala on 234,4 km2, asukkaita n. 195 000

Salon pinta-ala on 2168 km2, asukkaita n. 51 000.

Kuinka suurta joukkoa palvelee esim. Rummunlyöjänkadun, Kirkkokadun ja tulossa olevan Inkerinkadun katualueen muutokset? Entisistä kunnista ei ole edes pyöräteitä niinkuin on aloiitteina joskus pyydetty. Rahan käytön tärkeysjärjestykset ovat kuntaliitosSalossa ihan jostain, mistä ovat: syvältä! Mutta eipä tuo ole edes päättäjiä haitannut!

3.12.2021 14:09  TämmöttisTänäpä

Ei muut, ku odotetta ja toivota, ett kaup.joht. Nissinen on toipunu ja päässe palaaman paikalleen ja ottamaan "ohjat" käsiinsä. Hallitukse ja valtuusto jäsenien aika otta vasta myös muit näkemyksi ku mikkä ova omi, ennenki toiminei.

3.12.2021 21:51  Veronmaksaja

Enkä minä tuotakaan entisen kaupunginjohtajan rahankäyttöä ymmärtänyt, kun antoi Tunnin junan lobbaukseen yli 20 000 ? veronmaksajien rahoja. Minusta tällainen rahankäyttö huonosti sopii kuntatalouteen.
Keitä kaupungin asukkaita se mahtoi hyödyttää!
Olisi sillä saanut panostettua vähän edes vaikka kaupungin asukkaiden liikuntaharrastuksiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini