Uusimmat kuvat

hoitajista ja mitoituksesta

Lauantai 13.8.2022 klo 15:04


https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hoitajat-ja-mitoitus/

hoitajat ja mitoitus

Alkaa tulla olo, että pitää ummistaa silmät hoitajapula ja -mitoitus -uutisten kohdalla.

Miksikö?

Siksi, että minun mielestäni ministerimme ovat vallan unohtaneet maalaisjärjen käytön?

Heidän kannattaisi sote -uudistuksessaan edes hetkeksi pysähtyä ja miettiä, miten ennen vanhaan pärjättiin?

Esimerkiksi nostan vanhustenhoidon ja hoitolaitokset.

Ei tässä kaikkeen vanhaan tarvitse palata, mutta maalaisjärjellä olisi minun mielestäni nyt tarvetta.

Kansanterveyslaki  (1972) oli olevinaan jotain. Olikin, mutta ei kaikessa. Isoset päättäjät suuressa asiantuntija -viisaudessaan lopettivat mm. kunnanlääkärijärjestelmän. Terveyskeskusten vuodeosastot olivat jotain hienoa (hoito parantavaa ja kuntoutus tehokasta), mutta kun homma ei ihan siten hoitunutkaan (mm. paikat eivät riittäneet), niin kaapattiin kuntien rakentamat vanhainkotien sairasosastot terveyskeskusten alaisuuteen.

Ulko-ovelle vaihdettiin nimikyltti ja se oli sit siinä!

Vaikka ei ollutkaan!

Kuntien vanhainkodeissa ei yleisillä osastoilla eikä sairasosastoilla tuijotettu hoitaja- tai muitakaan mitoituksia. Hoitajan apuna toimi hoitoapulainen (hoitajan apulaisena työnsä oppinut), eikä ihmeemmin taisteltu siitäkään kuka syötti, juotti, pesi, ja että oliko koulutus just tähän tai tähän tehtävään sopiva.

Kun vanhainkodin ulko-ovella sairasosaston nimikyltti vaihtui vuodeosastoksi, niin kyllä alkoi tapahtua. Hoitajia tarvittiin lisää (vaikka asukkaat olivat ihan samat vielä eilen) ja hoitajien apulaisina toimineet (ihan hyvin toimineet) saivat pian ymmärtää, että he eivät enää kelpaisi hoitotyöhön. Piti olla koulutettu.

Tässä välissä voin kysyä, mikä koulutus esim. OmaisHoitajalla on? Vastaus: Ei välttämättä yhtään mitään, mutta hyvin hän osaa hommansa hoitaa, osaa syöttää, juottaa, pestä, jakaa lääkkeet ym.

Vanhustenhoidon laitoksissa vanhukset ovat iäkkäitä, mutta eivät he kaikki välttämättä mitään sairaita ole. Raihnaisia toki, huonosti liikkuvia, vuodepotilaita,  jokapäiväiseen olemiseen apua tarvitsevia jne., mutta ei siihen sellaiseen auttamiseen mitään ”terveydenhuollon maistereita” tarvita! Sellainen olo tässä nyt viime aikoina tullut on. Että koulutus pitää olla ja hoitaja, sillä vain hoitaja hoitaa. Siis vain hän osaa hoitaa. Ja jotta kaikki olisi hyvin, niin siihen pitää määritellä mitoitus suhteessa hoidettavamäärään!

En usko moiseen. En.

Miksei vanhustenhoitolaitoksessa työvuoron työpari voi olla hoitaja ja hoitoapulainen?

Itse toimin yli 40 vuotta kolmen kunnan yhteisen vanhustenhoitolaitoksen johtajana. Minun työpaikassani hoitaja ja hoitoapulainen olivat loistava työpari. Nyt olen eläkkeellä, mutta eivät hoidettavat kymmenen viimeisen vuoden aikana nyt niin kovin paljon ole muuttuneet. Vanhainkodit kylläkin. Kohta niitä ei enää saa edes nimeltä mainita.

Mitä toivoisin?

Toivoisin, että arvon ministerit ja muut isoset päättäjät menisitte viikoksi johonkin vanhustenhoitolaitokseen hoitajan työpariksi. Näkisitte omin silmin ja kokisitte, onko tämä hoitajamitoitus nyt ihan viimeisen päälle mietitty.

Ja minä puhun nyt vanhustenhoidosta.

Vain vanhustenhoidosta!


Kommentit

15.8.2022 9:55  Eräs Salon vanhus Salon kaupungista

Ihan oikeaa asiaa kirjoitit.
Olen saanut monta kertaa ns. nenilleni, kun olen ihmetellyt, että miksi nykyisisä hoivakodeissa ent. vanhainkodeissa täytty kaikkien olla viimeisen päälle koulutettuja, eivätkö entiset hoitoapulaiset kelpaa. Kuitenkin eräs entinen vanhainkodin johtaja on sanonut, että nämä kouluttamattomat olivat parhaita työntekijöitä.
Minulle on vastattu aikoinaan kaupungin sosiaalihuollon johdon taholta, että "emme voi kadulta ketään töihin ottaa". Ja jos olen nuoremmille henkilöille asiaa ihmetelleyt, minulle on sanottu, että hoito on parempaa, kun on koulutettua henkilökuntaa ja vanhuskin tarvitsee virikkeitä. Tässä vaiheessa olen todennut itseni asioita ymmärtämättömäksi henkilöksi.

15.8.2022 13:18  MammaKylält

Kirjoitat taas kerran oikeest asjast iha oikeest, niinku se on ollu ja miten sen pitäis olla tänäki päivän. Hallitukset vain ova olettaneet olevansa viisait tehressääns päätöksii hienoist hoitajamitotuksist ym. Kuitenki sitt kunnat ja kaupunkit niist hoitajapaikoist päättävä, ja säästösyihi veroten hoitaji ei lisätt. Eik sitt vois olla alempi palkkaluokka ja otta näit apuihmissi, apukässi, töihi. Vaa ei tair heitäkä enä olla. Saloran loppuess näit apukässi oll tarjoll ja he tykkäsiväkki tyästäs, oli se inhimillisemppä tehdastyän jälkke, mutt he kaikk ova jo ikääntyne vuasien kuluess.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini