Hoitajapula pahenee

Perjantai 3.3.2023 klo 23.09


Pahenee, pahenee. Vuonna 2021 arvioitiin, että Suomessa sairaanhoitajavaje on 8 000 ja Varsinais-Suomessa lähes kuusisataa. Nyt vaje on Kevan uuden tutkimuksen mukaan tuplaantunut. Sairaanhoitajia tarvittaisiin koko maassa yli 16 000 ja maakunnassa melkein 1 200. Lähihoitajien kohdalla kerrotaan olevan on sama tilanne. Varsinais-Suomessa olisi vuonna 2021 otettu heti töihin 782 lähihoitajaa, nyt heitä tarvittaisiin lähes 1300.

VoiVoi. Sanonko jotain?

Juu! Ainakin vanhustenhoidossa hoitajamitoituksen peräänkuuluttaminen on niin niin tätä päivää ja mainostetaan ISOsten päättäjien osaamisena ja onnistumisena.

Mutta! Mistä niitä hoitajia otetaan, kun niitä ei ole? Eikö pikkuisen voitaisi tinkiä noista vaatimuksista? 

Lähihoitaja tietää (pitäisi koulutuksensa perusteella tietää mm. sairauksista ja lääkkeistä), mutta ei heitä minun mielestäni esim. vanhuksen hoitotilanteessa "kaksin kappalein" tarvita. Hoitajan työpariksi sopisi ihan hyvin hoitajakoulua käymätön henkilö, henkilö joka osaa ja luonnostaan omaa oikeanlaista tilannetajua toisen ihmisen kohtaamiseen. Kyllä tällainen henkilö sen muun tekemisen sitten hoitajalta oppii.


 


Kommentit

3.3.2023 23.37  Sivujasi Seuraava

Vanha sanalasku sanoo: Työ tekijäänsä neuvoo! Olen samaa mieltä tästä, että kaikkien vanhustenhoidossa työtä tekevien ei tarvitse olla hoitajakoulutuksen saaneita. Joku voi haluta vanhustenhoitajaksi, mutta ei elämäntilanteensa tai muun takia pysty hakemaan koulupaikkaa. Eikö hoitoapulaisia voisi kouluttaa oppisomuksella?

5.3.2023 16.55  Marjatta

Saas nähdä, koska nuo ISOset päättäjät ottavat esille vanhusten perhehoidon. Siinä ei hoitajien pätevyysvaatimuksilla eikä hoitajmitoituksilla vielä tohkata.

5.3.2023 21.47  Tavallinen tallaaja

Entinen vanhainkodin johtaja sanoi aina, että nämä kouluttamattomat olivat parhaita, hyviä ja tunnollisia työssään.
Alkaa tuntua, että päättäjäpoliitikot saavat tämän yhteiskunnan sekaisin päätöksillään.

6.3.2023 17.16  TämmöstTänäpäKylält

Hallitus on ottanut liiallisen määräämisvallan, jopa hoitajamitoituksissa. Edellisen hallituksen ministerit jo kiittelivät toisiaan hyvin tehdystä työstä. Se vaan on siin, ett päättäjätaho kaupungeiss ja kunniss lopulta päättää hoitajien määrän kuluihin vedoten. Hiljan luin hoivakodist ja hoitohenkilökunnan ongelmst, mutt he toteuttivat siihen oman suunnanmuutoksen. Kun aiemmin oli mennyt niin, ett jokane kun oli saamansa tehtävän nopeasti tehny, nii jäiki luppoaikka porukall istu neukkaris. Se luppoaika aletti käyttämä asukkaide kanss tekemäll vapaehtoist puuhastelu, oltti heitin kanss vaikk tv kattomass, lehti lukemass yms. Oli kuulemma saanut huanesas pysyvätki lähtemä toiste seuraha. Eli kaikk oli tyytyväissi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini