salolainen murheenkryyni

Torstai 12.10.2023 klo 21.34


Varhan juttuja hain, mm. hallintosääntöä, mutta jostain syystä uteliaisuus veti Salo -cityn asioihin. Tarkastuslautakunnan arviointikertomus menneestä toimintavuodesta on aina ollut yks suosikkini ja toinen suosikki arviointiin annettavat vastineet.

Kaupunginhallitus on vuoden 2022 arviointiin annetut vastineet käsitellyt tällä viikolla. Tyytyväisiä ovat varmaan olleet, onhan kaupunginjohtajan ehdotus ollut tämä:

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee liitteen mukaiset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen johdosta annetut selvitykset ja vastaukset tiedoksi ja toteaa lausuntonaan, että esitetyt toimenpiteet ovat olleet aiheellisia ja riittäviä.

Jollain lailla nuo vastineet äsken läpi kävin ja pysähdyin Salon vuokrataloihin:

6.1 Salon Vuokratalot Oy

Tarkastuslautakunta on vuoden 2021 arviointikertomuksessa nostanut Salon Vuokratalot Oy:stä seuraavia asioita esiin: Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kaupungin tulee selkiyttää omistajapoliittista ohjaustaan Salon Vuokratalot Oy:n suhteen. Omistajan tulee pohtia nykyisen hallinnointimallin toimivuutta jatkossa. Tarkastuslautakunta kehottaa omistajaa kiinnittämään huomiota Salon Vuokratalot Oy:n korjausvelan hallintaan. Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan kaupunginhallituksen ja konsernijaoston tulee selvittää, miten omistajaohjausta on kehitetty ja mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä tilanteen korjaamiseksi. Selvityksessä tulee kuvata, miten kaupungin organisaatiossa on omistajaohjausasiat vastuutettu ja tehtävä hoidettu.

Vastine: Salon Vuokratalot Oy:n hallitus ja toimitusjohtaja ovat vaihtuneet kevään 2023 aikana. Hallinnossa olleisiin puutteisiin on nyt tartuttu aiempaa tehokkaammin. Kehittämistyö jatkuu edelleen ja hallintomallin toimivuutta ollaan parantamassa. Korjausvelan määrä on tiedostettu ja tavoitteena on arvioida yhtiön omistamien kiinteistöjen jatkotilannetta kriittisesti. Näiden osalta yhtiö tulee tekemään esityksiä konsernijaostolle. Omistajaohjauksen periaatteiden valmistelu on aloitettu konserniryhmässä ja niiden valmistelua jatketaan. Omistajaohjauksen periaatteiden on tarkoitus selkiyttää Salon kaupungin omistajaohjausta. Omistajapolitiikassa linjataan kuntalain näkökulmasta ensisijaisesti, missä yhteisöissä kaupunki on mukana omistajana ja mitä kaupunki omistajuudellaan tavoittelee.

Tarkastuslautakunta toteaa, että kaikki aiemmat havainnot ovat edelleen ajankohtaisia ja niihin tulee pikaisella aikataululla saada ratkaisu. Yhtiöllä on merkittävä omaisuus ja lainavastuut. Kuntalaisten tulee tietää nykyistä enemmän yhtiön toiminnasta, vuokra-asuntokannasta ja tilanteesta.

Vastine: Yhtiön asioista tiedottaminen on ensisijaisesti yhtiön omalla vastuulla, eikä omistajan ole sitä mahdollista aktiivisesti hoitaa. Omistaja voi kannustaa yhtiön hallitusta ja toimitusjohtajaa asian edistämiseen. Yhtiöllä on kokonaisuutena vastuu omasta toiminnastaan ja omistajan rooli on kuntalain mukaisesti huolehtia, että tytäryhteisön toiminta tukee kuntakonsernin kokonaisetua. Omistaja ohjaa yhtiön toimintaa konserniohjeessa määritellyn mukaisesti. Omistaja voi esimerkiksi esittämällä ennakkokantansa ohjata yhtiön toimintaa, mutta omistaja ei ole yhtiön operatiivisessa toiminnassa aktiivinen toimija.

".. esitetyt toimenpiteet ovat olleet aiheellisia ja riittäviä."

 

Ovatko? Omistaja, omistaja, omistaja. Jokainen voi tykönänsä miettiä, mitä ajattelee omistamisesta. 

 

--

Salon vuokratalojen asunnoissa on yli 3000 salolaisen koti.

Kiinteistöjen hoito ei kehuja ole kerännyt.

Vuokratalojen tilanne on mennyt jopa kilpailu- ja kuluttajaviraston tietoon.

Em. virasto selvittää mm., onko hankinnat kilpailutettu lainmukaisesti.

Saas nähdä milloin kertovat, mitä ovat selville saaneet.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini