uus nimi ja rahastus

Lauantai 3.7.2010 klo 6.17


Uusi nimi ja uudenlainen rahastus palvelusta, joka ei ehkä muutukaan siitä mitä se on aikaisemmin ollut. Tämä Tätä mieltä -palstalla ollut juttuni Salon Seudun Sanomissa tänään:

 

Tämän lehden juttu vanhainkodeista ja palvelutaloista ( SSS 21.6.) oli selkeä ja ymmärrettävä selvitys vanhusten palveluasumisesta ja siitä, mitä hoitopaikan nimimuutos voi rahallisesti yksittäiselle vanhukselle merkitä.

Siinä sivussa saimme myös Salon vanhuspalveluiden johtajan lausumana tietää seuraavaa: "Meillä on vielä toistaiseksi selvästi enemmän vanhainkotipaikkoja kuin tehostetun palveluasumisen paikkoja, mutta aina kun vanhainkoteja saneerataan, tehdään niistä palveluasuntoja".

Moni jäi miettimään, että mitähän tuo tarkoittaa? “Enemmän vanhainkotipaikkoja kuin tehostetun palveluasumisen paikkoja“ ja “aina kun vanhainkoteja saneerataan, tehdään niistä palveluasuntoja“. Ainakin vanhuskaupunkilainen hätääntyy ja pohtii, että missähän tuo on sovittu tai onko kenties jo ihan päätettykin?

Salon sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelmasta 2010, sen vanhuspalveluiden painopistealueilta ei tällaista sanomaa löydy, ei myöskään sekavasta vanhuspalveluiden tuloskortista. Vanhuspalveluiden kehittämisohjelmaa Salon kaupungilla ei edelleenkään ole.

Netissä esillä olevien pöytäkirjojen mukaan sen piti olla esillä toukokuun valtuustoseminaarissa ja sitä piti käsiteltämän kesäkuun sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa. Esitystä asiasta en ole löytänyt. Ei siten ole mitään päätöstäkään. Sosiaali- ja terveyslautakunnan iltakoulun 11.8.2010 ohjelmistossa näyttää olevan yksi kehittämissuunnitelma, mutta se koskee kehitysvammahuoltoa.

Ikäihmisten palveluiden laatusuositus painottaa, että valtuuston hyväksymä ikääntyvien ohjelma pitää laatia yhteistyössä eri hallintokuntien, kuntalaisten, kolmannen sektorin, elinkeinoelämän ja muiden toimijoiden kanssa. Päätösten perustaksi on tehtävä ennakkoarviointia parhaiden vaihtoehtojen valitsemiseksi ja päätöksenteon perustelujen läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Myös kustannustietoisuutta korostetaan.

Kun suosituksen sivuja selailee, mistään ei löydy sellaista kohtaa, jossa todettaisiin, että vanhainkodit pitää lakkauttaa, puhumattakaan siitä, että ne lakkautetaan tällä salolaismallilla, jolloin muutosta on vain ulko-oven uusi nimikyltti.

Laatusuositus painottaa kautta linjan paikalliset olosuhteet huomioon ottavia ratkaisuja. Kuntalaki puolestaan velvoittaa, että kuntalaiselle on turvattava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa asioiden suunnitteluun ja valmisteluun ja valtuusto on se, jonka on pidettävä huoli siitä, että asukkailla ja palveluiden käyttäjillä on myös edellytykset tähän osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Asiakaspalautetta on kerättävä ja saatua palautetta on hyödynnettävä.

Odotellaan nyt sitten, minä päivänä Salon vanhustyön kehittäminen putkahtaa esiin ja milloin se etenee valtuustolle saakka. On mielenkiintoista nähdä, keitten kanssa kehittämisohjelmaa on tehty ja keitä siinä on kuultu.

Salossa vanhuspalveluiden kohdallahan tapa tuntuu olevan se, että ketään ei ihmeemmin kuulla. Tulevat asiat sanellaan ilman sen kummempia perusteita.

Voin kysyä samoin kuin Sleepy Sleepers ja edellä mainitun jutun kirjoittanut Päivi Malin-Perho: “onko järkee vai ei?”


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini