maakuntien vai kaupunkien Suomi?

Lauantai 16.9.2017 klo 19.56


Että tämmöstä tulossa, menossa:
 
Kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat jo aiemmin kritisoineet uudistusta ja katsovat, ettei se huomioi suurten kaupunkien asemaa kasvun keskuksina eikä kaupungistumisen globaalia megatrendiä, kertoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) Uudelle Suomelle.
–Tämän kaupungistumisen merkitystä ja linjaa ei ole otettu huomioon tässä maakuntauudistuksessa. Kyllä se liittyy siihen, että me haluamme tässä nyt kantaa oman kortemme kekoon ja katsoa, voiko vielä jotain muuta tehdä kuin on suunniteltu – ja muulla tavalla.
 
Lisää vipuvartta keskusteluun kuusi suurinta on päättänyt hakea nyt kutsumaalla mukaan 15 seuraavaksi suurinta kaupunkia. Kutsut lähetti lopulta Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), joka kertoi asiasta Helsingin Sanomissa
 
–Me olemme keskenämme puhuneet siitä, että pitäisi kutsua vähän isompi porukka kasaan ja käydä tätä keskustelua, Lyly kertoo.
 
–Nyt haastamme, onko tämä maakuntien vai kaupunkien Suomi.
 
Vapaavuori on julkisuudessa aiemmin kyseenalaistanut koko maakuntauudistuksen tarpeellisuuden eli tarvitaanko sitä ollenkaan.
 
–Se on hyvä kysymys ja varmasti sitä tässä C21:ssä käydään, Lyly myöntää. 
Maakuntauudistuksesta sovittiin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen yhteydessä. Niiden perustaminen on ollut keskustan pitkäaikainen tavoite. Lyly huomauttaa, että suurimpien kaupunkien johdossa on myös keskustalaisia.
..
..
..
Minua ei haittaa, jos "isot pojat" vielä miettivät, missä mennään, eikä se, että vähän hallitusta hätyyttävät. Hallituksen aikataulutus suunnitelluille uudistuksille on, mutta en itke, vaikka kaikki menisi vielä mönkään, siis sote- ja maakuntauudistus.  
Tulevana maanantaina kyllä yritän pitää suuni supussa, vaikka mahdollisuus olisi jotain noista asioista mussuttaakin. Näillä näkymin minulla on tiedossa melkoinen pesti, nimittäin tällainen
 
KOKOUKSEN AVAAMINEN
 
Asia Varsinais-Suomen liiton hallintosäännön 59 §:n mukaan maakuntavaltuuston toimikauden ensimmäisen kokouksen kutsuu koolle maakuntahallituksen puheenjohtaja. Kokouksen avaa iältään vanhin läsnä oleva valtuutettu, joka johtaa puhetta, kunnes maakuntavaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat on valittu.
 
Ehdotus Maakuntavaltuuston iältään vanhin läsnä oleva valtuutettu avaa kokouksen.
 
Päätös §
 
Ja mistä moinen? Siitä, että valtuutettu Pertti Vallittu ei pääse kokoukseen, joten minä menen varavaltuutettuna hänen paikalleen. Yllätys, yllätys tässä on nyt sitten ollut se tieto, että olisin kuulemma maanantaisen valtuuston kokouksen vanhin. Siis minä. Ja kun se on toimikauden ensimmäinen kokous, niin avaus on vanhimman tehtävä. Huhhuh! 
Mitenkähän nuorta sakkia tuolla maakuntavaltuustossa oikein istuukaan, jos minä vanhimman tittelin saan?
Nooh, maanantaina se nähdään.
 
"Ja muute: emmää mikkä vanh viel ol, mää ole muute vaa sopiva ikäne!"
Hyvää viikonloppua Ystävät!


Kommentit

20.9.2017 19.56  Marjatta

Kyllä se kokouksen avaaminen minulle lankesi, mutta ei se niin kamalaa ollut kuin mitä alunperin ajattelin. Ja halauksenkin sain.

Kun vastavalittu maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pekka Myllymäki tuli puheenjohtajan paikalle ja häntä kädestä meinasin tervehtiä, niin hän kysyi: "saak sinuu halata?"

Yllättävä kysymys, mutta tottakai se semmonen mulle sopi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini